Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
péter007
senior tag
hy
nézegettem az obikat d40-hez és ráakadtam erre [link]
lehetséges az hogy ennyi pénzért van benne beépített af motor?
ahogy nézem mellette a tesójában nincs de az olcsóbb is....
ha nem csinál nagyon szar képeket akkor lehet hogy veszek is egyetüdv péter
-
péter007
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
ok köszi ezt vágom én is
de ennek azobinak f8 körül van alegélesebb képe...de hát kitobi ennél többet nem kell várni tőle... -
johnjohn
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Meg a D 200-ból![link]
-
johnjohn
addikt
Nincs igazából szabály! Van olcsó obi, ami megeszi nyersen a kétszer drágábbat képminőségben ha például f 8-as rekeszen használod, viszont a drágább már f 2,8-tól használható, stb. Az egyik torzít, ahol a másik nem, viszont élesebb a rajza.
Mindenképpen érdemes teszteket olvasgatni, mintaképeket nézegetni, és akkor már jobban átlátod a kérdést.
Fotók mindenféle obival!
Objektívtesztek
Fotók, és értékelések mindenféle gyártó gépeiről. -
Pilács
senior tag
Azért nyomom a láma kérdéseket, mert sajnos nincs lehetőségem semmien tükörreflexes gépet kipróbálni, és foggalmam sincs, hogy ez hogyan működik.
Igyexkszek mindent össze szedni, hogy mire lesz, addigra mindent tudjak, hogy mi hogyan. Most S5600-am van, abban meg minden egyben és menüből állítható. Szal az obi ezek szerint információt ad át a gépnek
Mennyire jók a más gyártók által legyártott objektívek? Gondolom ott is az ár dönt, jó obi olcsón tutinincs
Vagy lehet azt mondani, hogy a nikkor obi etalon, és az azonos paraméterekkel rendelkező más gyártó által gyártott obik ha olcsóbb akkor rosszabb, ha drágább akkor jobb? 
-
Szia!
Nagyon jó kis obi, jó színekkel és élességgel, a tesztekben is mindenhol dicsérik a képminőségét. Nekem is volt, csak jókat tudok róla mondani.
Viszont portrézásra nem megfelelő, mert nem mossa eléggé a cuccot. De ezt 18 mm-nél 3.5-ös rekesszel ne is várjuk el tőle. 
Melyik obikra, milyen átfogásra vagy kíváncsi?
-
Pilács
senior tag
Helló!
18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX Zoom-Nikkor egy ilyen obival pl ha portré képet szeretnék csinálni, akkor mennyire mosódik a háttér/előtér? Nekem Fuji s5600-am van, ott ugye 38/380 az átfogás és csak a 380 környékén 3,6-os blendével tom mosni a "nem kívánt" teret. Nyilván egy kompakt másabb, én meg cserélném a gépet, csak előbb puhatolódzok, hogy mire számítsak
tom hogy majd kell venni egy legalább 200 körüli obit, és azzal jó lesz, egyenlőre a kitobira vok kíváncsi mit tud...Másik dolog, hogy a Nikon vagy Canon gépekhez való obik közül melyik az olcsóbb, ha azonos szintet nézünk? Tehát minőség ugyan az, akkor az ár hogyan alakul?
Köszi
-
mob_zzz
aktív tag
válasz
TOM.......
üzenetére
Nekem Sigma 55-200-am van és szerintem elég jó az árához képest. Élessége jó, a színek sem rosszak. Fényereje miatt kb. csak fényes nappal lehet ugyan vele fotózni, de ilyen árért... Nikon 55-200 VR-re nem gondoltál?
mod.: nem láttam milyen vázra kell... -
adik
őstag
válasz
TOM.......
üzenetére
Vegyél Tamron 70-300-at! 39 ezer, és az már tényleg jó...
-
válasz
TOM.......
üzenetére
johnjohn-nak van egy.

-
TOM.......
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
beteg 
De most tényleg ilyen szar ez a tamron 55-200? ennyi pénzért nem sokat várok (25 ezer)

Sigma 55-200 35 ezer gondolom nem hiába ennyi azt fogom megvenni!
Ilyet is olvastam már

Egyébként van itt valakinek még tamron 55-200? kérhetek képet tőle?
-
válasz
philoxenia
üzenetére

-
Mercutio_
félisten
válasz
TOM.......
üzenetére
Ja, akinek olyan profi gépe és obija van , hogy megteheti...
Hát nekem sajnos csak egy K10D mókusvillantóra tellett, de jó az 9x13-ra
Akkor kicsit komolyabban: Arra utaltam, hogy átlagos használatnál (pc-n képernyőméretben visszanézve és 10x13-ban vagy A5-ben nyomtatva) egyrészt nem sűrűn látszik a CA, másrészt volt ilyen Tamronom, és bár bizonyos szitukban tud durva CA-kat prezentálni, de aki ért hozzá kézben tudja tartani a dolgot (és bizony bizonyos szituációkban a drágább obikból is lehet CA-t, becsillanást előcsalni)
Sigma 17-70 jó alternatíva, én szeretem, szép a rajza, a kezdőfényereje is jó és az átfogása is, de Sony/Minoltás topicban érdemes körbekérdezned, ott a srácok fejből vágják a te gépedhez mely árkategóriában melyek a kötelező darabok

Ha már van konkrét típus érdemes a pixel-peeper-en szétnézned, itt típus és azon belül képméret szerint is lehet szűrni a feltöltött képek között, ráadásul sok az amatőr kép így nem csak a sikerült képeket látod

-
philoxenia
MODERÁTOR
A kis szívtipró váz, aki miután kétszer magáévá tette az obit, másnap már az utcán is elfordul. Mikor először kerül fel egy obi a vázra, hallgatózz majd, hátha ilyesmit hallasz:
-de biztos, hogy reggel is szeretni fogsz?
-persze, csak gyorsan, csináld már.....
-más obiknak is ezt mondod
-te vagy az első, akit igazán....
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Ez lassan olyan lesz, mint a privi.hu....

-
philoxenia
MODERÁTOR
"
2006.augusztusában vásároltam D50 es digitálid fényképezõgépemhez, 2x használtam nem is volt vele semmi baj.De amikor ujra használni akartam nem ismerte meg a váz az objektivet," Újra bemutattam őket egymásnak, de hiába.
-
"Teljesen felesleges pénzkidobás. Én csak költlcsönbe kértem mert nem akartam nagy obit vinni a nyaralásra gondoltam nagyon rossz nem lehet valószínû azért gondoltam mert nem használtam hasonló objektívet. Nagyon életlen, hatalmas kromatikus aberráció, nagyon fényigényes az AF. egy igazi papír objektív!!! Idegesítõ a vele egy légtérbe való együttlét."

Hagyjuk is, nem érdemes róla beszélni. Nekem az itteni fórumozók véleménye számít igazán, nem ilyen idiótáék.

-
-
biggamer
veterán
válasz
TOM.......
üzenetére
Nekem az van, nagyon szeretem.
Viszont van aki megjárta vele, rossz darabot fogott ki.
Ha megnézed a honlapom, ott sok azzal készült kép van.Én 2006.07.06-án vettem 90.000 Ft-ért, semmi bajom nincs vele.
És ha azt nézzük, nagyon jól tartja az árát.
-
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
A 17-70-es Sigmát a használók döntő többsége amik a beírásokból derül ki sok fórumon jónak tartják.
-
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
13 db van ebben van M42-es is 4 db. Nekem Pentaxom van. Nem azt jelenti hogy ennyi szükséges csak sokat megvettem mert annyira olcsó volt. Új 3 van két Sigma és egy Tamron.
-
D4rkm4n
őstag
válasz
TOM.......
üzenetére
Contra: a Tamron 55-200-ról rengetegen mondják, hogy kisebb fény mellett behal az AF, ált. túlszalad. Baromi lágy képeket csinál. Hangos az AF.
Pro: állítólag nagyon jó a felépítése. Nem lötyög, nem zörög. Műanyaghoz képest masszív.
Olvasd el az itteni véleményeket!
-
TOM.......
tag
Na igen...én is lehet hogy bejátszom...egyébként ugyan ez sonyba a gépemhez 120ezer....
Másik kérdésem az lenne, én az A300-hoz egy 18-70es KIT obit kaptam! nagy gond nincs vele...csak nagyon lágyan rajzol....kinéztem hozzá ezt:Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO
nem tom jó választás e....vagy esetleg más javaslat? Teléhez meg rábeszéltek a Tamron 55-200-ra
25ezerért újan! Dicsérik nagyon sokan! -
Dare2Live
félisten
válasz
TOM.......
üzenetére
Tök jó obi csak makrora szerintem az 50mm nagyon kevés tud lenni. Muszály minimum egy 105 de inkább egy 150 még a 1.5*val is. Nagyon szemezek a Sigma 150 2.8 makroval kézalol 120K.
Ha nem makrora kell akkor meg inkább 15-20Kért egy használt Canon/Nikon 50 1.8. szvsz -
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Én is azért vettem meg mert 63 volt. A diagramok szerint is a Sigma sorozat leggyengébb darabja. A színrajza nagyon szép az élességrajza erősen közepes és érdekes módon nem javul semmit a rekeszeléssel. Tehát ha csak nem kell MÉ lehet teljes nyílással fényképezni és jó képeket ad. Teljes nyíláson sok optikát megelőz. A felbontása egyértelműen jó
-
D4rkm4n
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Arra céloztam, hogy ha az ojjektív alapból túl lágy képet ad, az olyan nagy problémát nem jelent. Könnyedén kompenzálható.
Az alacsony árkategóriás ubik sajátossága, hogy bizony kevés fény mellett köhög az AF. Nekem ez a sima canon kitobinál is feltűnt.
-
D4rkm4n
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
PS-ben adsz rá egy kis kontrasztot és már orvosolva is van a probléma.

-
TOM.......
tag
Na de visszatérve a normális kerékvágásba és viccet félretéve kinéztem egy sigma 50/2.8 EX Af makró obit 63 ért! Valakinek valami tapasztalat az obiról? vagy vélemény? soha nem láttam még ilyet!
-
TOM.......
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
nem a felbontás miatt írtam....csak hogy A4 be már tökéletesen látszik az aberráció! A felbontása lehet még pószter méretben is jó! nem erről volt szó! De mind1 biztos igazad van!
egyébként 13x18 hoz nagy az A4 nem! De A2-höz kicsi szval relatív..A2 höz meg az árkáddal szemben levő épületplakát amin egy nikon D60-at reklámoznak az kicsi....
A hülyeségre már megint mindenki kapható ahogy elnézem! Amikor meg normális dolgot kérdez az ember akkor mindenki kussol! Kipróbáltam múltkor is...kérdeztem egy normális szakmai dolgot semmi válasz kérdezett még vagy 5 fórumtárs valamit semmi válasz...na mondom most írok egy fatális böszmeséget a reciprok szabályról..láss csodát 12 okoskodó 3 óra alatt! Ez kell a magyarnak! A botrány a vita!!
Hát tessék tálcán kínálom
éljétek ki magatokat lehet belémkötni
TESSÉK TESSÉK 
-
Dare2Live
félisten
15*10hez a régi katasztrófa obikon kivül minden jó, sött bármilyen jobb kompakt is 9x% gyak tökéletes képminőséget ad.
Az élesség ettől még fontos dolog, pl ott a 70-300VRem ami 70-150 közt minden pixelt kirajzol, 70-250közt közel tökéletes aztán 250-300közt bár 100%on láthatóan nem tökéletes. De még ha A2ben is hívnák elő 300(450)mmen ha nem azt kirkászom nem veszem észre, hogy bármi baja lenne annak a képnek. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
TOM.......
üzenetére
Egész nagy
A/4-es 
2 MP-s képeimből simán lehetett 13x18-at hívatni...A K10D -s képeimből válogatva nyugodtan mernék a/2-t hívatni, ha volna pénzem ekkora hívásra, meg volna hol elhelyezni. Bár lehet, hogy az az obi aberrált kicsit..... de én egy perverz vagyok....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
TOM.......
tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Huhh ez most jó volt
Jól beszóltál nekem
Egyébként van aki ugy nézegeti mert utólagos nagyítást végez mert olyan profi obija van és gépe hogy MEGTEHETI!!!! Neked még a 9x15 cm is sok lenne! Sőt az igényesebbek elő is hívatják az egész jól sikerült művészi képeket egész nagy (A4) méretben! De sztem ez a téma már nem neked való! -
Mercutio_
félisten
válasz
TOM.......
üzenetére
Ki a szar nézegeti teljes méretben a képeit

-
johnjohn
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Hasznos linkItt a" Lenses" szekióban mindent megtudhatsz.
-
johnjohn
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Ez egy MF Tokina lencse,ennyiért egy próbát akár meg is érhet, alighanem rekeszelni kell, hogy elég éles legyen.Nem nagyon dícsérik.Viszont, amit itt láthatsz, az elég szép.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
"az emberi bőr mentén általában nem jellemző "

-
johnjohn
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Nikon D 200, Tokina 19-35/3,5-4,5 AF, Nikon 18-135 DX,Tamron 28-75/2,8,Tamron 55-200,Sigma 135-400 APO D,Chinon 200/3,5 MF,ez a készlet.A Tokina 19-35, f 8-tól brutál éles,avval szoktam nagylátózni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
TOM.......
üzenetére
Mondjuk amit mindenhol látsz, az a kék sátorvászon által megvilágított téma.Tökéletes fókuszra meg a körülmények nem igazán adtak módot. Az exifet megnézted?
Itt is látható a kék szín a fehér pólón is. -
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Az AF érzékelői a házban vannak. Ha nem kap fényt akkor nincs mi működtesse.
-
TOM.......
tag
ránagyítottál?teljes méretben nézed, vagy ahogy a link kidobja?mert az 26% os nézet...nézd meg teljes méretben!! az emberi bőr mentén általában nem jellemző a krom. aberr. ráadásul szegény énekes egész testvonalán lila a mögötte levőkön is a mikrofon állványon is a zsinóron is mindenhol majdnem észlelhető! Ezt nevezik kiemelkedően magasnak!
-
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Ez brutális?
-
TOM.......
tag
válasz
johnjohn
üzenetére
Azért még ennyire nem sürgős
egyébként pápai vagyok
és köszi a lehetőséget! Akkor ez a Tamron 55-200 valóban gondolkozás tárgya lesz! Mert sony 55-200 60ezer...és még alapkategória az is..MAkrózáshoz viszont egy Sigma fix 50/F2,8 prof makró obit néztem 63-ért!
Szval akkor a sigma 70-300 gagyi?
Had kérdezzem meg milyen nikonod van és mit használsz nagylátó tartományra alap zoomnak? -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
TOM.......
üzenetére
Mondjuk tűző napról , tömegből, porban majdnem szembe napnál egy sátor alá kellett benéznie az obinak. A rajza minden körülmények között lágy egy kicsit egyébként. Legalábbis az enyémnek.70mm-en.
-
johnjohn
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Melyik obiról írták, hogy azon működik? Legalábbis az olcsóbb kategóriában nem hiszem, hogy valami gond valamelyikkel ne volna. A Tamron 55-200 legalább normál fényben mindíg elég éles, rekeszelve pedig nagyon éles.Sony-hoz valóm nincs, a Nikonos változatot pedig ki tudod próbálni ha ráérsz, és van kedved kijönni 20 Km- távra Budáról.Teszt
-
TOM.......
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Elég brutális kromatikus abberáció látható..
-
johnjohn
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
A Tamron 55-200 még meglepőbb, gyengécske kinézet, jó összeszerelés, remek képminőség!És alig 30 000.-! Nekem Nikonhoz van, de használtam egyet Sony A 100-hoz.
A Sigma 70-300 nagyon gyenge,akkor inkább Tamron 70-300! -
TOM.......
tag
sziasztok....sajna nincs időm végigböngészni a topicot...2000feletti hsz
3 obi között vacilálok sony a300-hoz amiket kinéztem:
Sigma 55-200
Sony SAL 55-200
és Sigma 70-300 apo dg super macro II
Szeretném kérni a véleményeket....előny/hátrány ha van tapasztalat valakinek!
De egyébként sigma 55-200ról egész meglepő eredmények készültek pozítív értelemben a 34ezres árhoz képest...igaz ez? -
Mercutio_
félisten
Nikonra már kijött és nem dobott az árán amennyire tudom

dpreview-n azt írták, hogy a 18-125 is lesz minden bajonethez, annyi az eltérés, hogy PK-nél nincs obiba épített stabilizátor és csak az újabb vázak kezelik a HSM-et.
Persze lehet Tamron nem hoz ki HSM-es verziót
de akkor az a széllel szemben pisilés alapesete lenne, ha figyelembeveszem a Sigma trendet:
150-500
120-400
70-200, 50-150És persze a Tamron 70-200/2.8 már kijött HSM-el, ha jól tudom.
-
adik
őstag
Nem tartom valsznek, hogy ezeknek az obiknak a közeljövőben lenne HSM változata. Ez nem az a kategória... bár... a Canonnak is van ennyiért ilyesmi átfogású (konkrétan ilyen) USM obija.
-
Mercutio_
félisten
válasz
D4rkm4n
üzenetére
Használtan olcsón ki lehet fogni, kategóriájában korrekt, a Sigma 70-300 APO DG macróhoz hasonló tudású, de legalább is nem annyivel gyengébb mint amennyivel olcsóbb.
Állítólag a 300-as végén élesebb képet ad mint a sigma, 70-nél a sigma jobb, de a sigma-nál ott a gyártási szórás problémája és egyesek szerint sárgásak a képei. Pleiades csinált egy tesztet amiben mindkettő szerepel.
Szimpátia kérdése a dolog, nomeg érdemes utánanézni nem jö-e ki valamelyik obi hamarosan HSM-es verzióban
-
D4rkm4n
őstag
Valakinek van tapasztalata a Tamron AF 70-300 F/4-5.6 Di LD-ről?

-
johnjohn
addikt
Kenko DG MC1.5 Nikon AF, új garanciális eladó ! 25 000.-. Nikon AF 50 / 1.8 D csere érdekel!
-
bbuffy
senior tag
hy mki!
A kérdésem az lenne hogy mivel lehet a leghatékonyabban megtisztitani az obikat és az előtétlencséket!

-
rosta11
tag
Tutok valamit az alábbi lencséről?
Beroflex macro 85-210/ fix3.8, és állítólag minolta a vége.
Az eladó szerint semmiféle elektronika nincs benne, mindent manuálisan lehet beállatani rajta. Természetesen nincs AF, és szerinte a blendét is kézzel lehet beállítani rajta. Rákérdeztem, hogy M42-es-e a vége, de határozottan mondta, hogy minolta. Szerinte jó a minőség, amit ad, a végtelent is viszi, no meg makrózni is lehet vele, meg szinte nem is karcos, de szerintem soha nem használta, csak viszonteleadó, és gőze sincs a lencséről, és meg szeretne szabadulni tőle.
Sajna ez egy annyira ritka japán lencse, hogy nálunk alig lehet találni valamit róla. Néhány más beroflex lencsével kapcsolatban olvastam véleményt, az eléggé lesujtó volt.
-
Krump-Lee
csendes tag
Szeretnék útbaigazitást kérni 2 db. Minolta obi között van-e lényegi különbség ? Csak amatőr fotosról lévén szó. 70-210 F4,5-5,6 a másik 80-200 F4,5-5,6 Köszönöm és további jó hűsölést.
-
Már értem, köszi a segítséget mindenkinek!

-
BEE
addikt
A görbületet kiszedheted, de akkor vágni kell a képből.
Tehát jó sok melóval ugyanott leszel, mintha egy kevésbé nagylátóval
fotóztál volna.
El kell döntened hogy nagylátót akarsz-e vagy halszemet ?
Egyébként már készítettünk próbafelvételt egy 16mm-es halszemmel
és egy 16mm-es nagylátóval, kis eltéréssel ugyanazt a képkivágást adták.
( Zenitar 16mm; Pentax 16-45mm F4; K10D )Úgyhogy ha torzításmentes képet akarsz, nagylátót vegyél.
A 180 fokos látószög meg csak azokra a halszemekre áll,
amik csak a kép közepére rajzolnak egy kőralakú képet.BEE
-
ottkar
addikt
"Jók ezek a halszemek egyébként, ezt a nagyfokú torzítást ki lehet valamivel szedni?"
Ez a fotózás egyik legbaromabb találmánnya, létrehozok egy olyan effektust amit a szem nem láthat majd programmal mrgpróbálom eltűntetni. Nem egyszerűbb nem létrehozni? Mi a fenének akarja valaki a saját hátát látni?

-
Találtam is progit, amivel a görbületet ki lehet szedni. Már csak azt kell kiderítenem, hol lehet megvenni.

-
válasz
Szten Márs
üzenetére
Köszi a válaszod,
de akkor valamit nem értek. Nézegettem a látószögeket, pl. a gaia.hu-n és arra jutottam, hogy a halszemeknek 180 fok a látószöge, az összes többi nagylátónak max 114 fok. Tehát elvileg nem láthat be akkorát, mint egy halszem. Jó lenne érteni ezt az egészet, de még eddig nem sikerült. 
-
Szten Márs
nagyúr
Semekkora. A halszem attól halszem, hogy jellegzetes baromi nagy geometriai torzítása van, mint speciális effekt. Ettől még lehet ugyanakkora látószöge, mint egy "normális" objektívnek, sőt lehet egy normális, de igen széleslátószögű objektív nagyobb látószögű, mint egy halszem. Már ha a halszemet egyáltalán ebben a definícióban értjük, sok helyen sokan egyszerűen az extra széleslátó szinonímájaként használják.
Ja igen, a nagyfokú torzítást pár progival ki lehet szedni, de a halszemnek pont az a lényege, hogy nem szedi ki az ember, mert ezt a jelenséget akarja viszontlátni a képen.
-
Egy halszem objektív és egy "legnagyobbat látó"
nagylátó között mekkora a látószögbeli különbség? Tehát mennyivel kevesebbet lát be? Jók ezek a halszemek egyébként, ezt a nagyfokú torzítást ki lehet valamivel szedni? -
ottkar
addikt
válasz
sandokan66
üzenetére
Itt olvashatók az optika betűjelzések jelentései. Az IF-nél az a lényeg hogy se élességállításnál se zoomolásnál nem forog a frontlencse. Ezért a polárszűrőt könnyebb használni.
-
ottkar
addikt
válasz
sandokan66
üzenetére
A DG jelzésű optika kirajzolja a kisfilmes kockát míg a DC csak az APSC-t. Ebbe keveredtél bele. A gyújtótávolságot ugyanúgy kell szorozni mindkettőnél.
-
adik
őstag
válasz
sandokan66
üzenetére
mindkettő 1,5 szorzóval értendő. (Mivel nem fog megváltozni a ccd mérete pusztán egy obi-cserétől.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Csere-Beszámítás! Sony PS VR 2 Headset. Gari-2027-05-05
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 16GB RAM 27%-os áfás számla (218)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Portrénál nem annyira lényeges az éles kép, csak az a fontos, hogy a fókusz a szemeken legyen.

Azért nyomom a láma kérdéseket, mert sajnos nincs lehetőségem semmien tükörreflexes gépet kipróbálni, és foggalmam sincs, hogy ez hogyan működik.
Igyexkszek mindent össze szedni, hogy mire lesz, addigra mindent tudjak, hogy mi hogyan. Most S5600-am van, abban meg minden egyben és menüből állítható. Szal az obi ezek szerint információt ad át a gépnek
Mennyire jók a más gyártók által legyártott objektívek? Gondolom ott is az ár dönt, jó obi olcsón tutinincs 
Viszont portrézásra nem megfelelő, mert nem mossa eléggé a cuccot. De ezt 18 mm-nél 3.5-ös rekesszel ne is várjuk el tőle.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
de akkor az a széllel szemben pisilés alapesete lenne, ha figyelembeveszem a Sigma trendet: