Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cdl
senior tag
válasz
-szabi- #34898 üzenetére
Nem, elektromos kazánt semmiképpen.
Ha csak nem passzív házad van.(vagy majdnem)
Ha bejön a bruttó elszámolás, nem fogod tudni kifizetni a villanyszámládat.
Napelem mellett sem.
Klíma vagy hőszivattyú a 2 lehetséges megoldás.
Ha nem akarsz csődbe menni vagy kidobni pár év múlva. -
-szabi-
addikt
Hi
Elkezdtünk napelemek felszereltetésén, használatán gondolkodni.
Mindenképp szeretnénk fűtésre is használni, a ház 140nm.
Jelenleg gravitációs elvű központi fűtés van amiben gáz és vegyes tüzelésű kazánnal melegíthető a víz, 40-50 fokos előremenő víz mellett már jó a hőérzetünk benn.
Konvektor, fűtőpanel, villanyradiátor, infrapanel, hűtő-fűtő klíma stb, megoldások helyett mivel a fűtésrendszer már adott elektromos kazán amin gondolkodunk.
A hőszivattyú az ára miatt nem opció.
Még nagyon az elején vagyok a dolognak.
Rögtön az első kérdésem jó e a gondolatmenet? Napelem mellé az elektromos kazán?
A vegyes kazán maradna de a gázfűtés így kiváltható e?
Köthető e elektromos kazán gravitációs központi fűtésrendszerre?
Van itt a topikban aki régi "totya" kazánt használ együtt rendszerben? Mi a tapasztalata? -
hedgehog
senior tag
válasz
HoryThePooh #34895 üzenetére
Nekem így van beállítva:
(nincs jelentősége, de a pod-azonosítókat elkaristoltam)Ez egy iroda, amin már fenn van a napelem, de még a szolgáltató-oldali átvételre várunk.
Bal oldalon a napi fogyasztási (és majd töltési, de az a lenti 0-s kék vonal egyelőre) adatok láthatóak, jobb fent az óraállás minden nap éjfélkor (a telepítési teszt az az 0,57kWh), jobb lent a napi használat (és majd töltés).
A piros számok a hiányos adathalmazokat jelentik, olyankor egyébként a görbében is szakadás van.
De azért nagyjából használható így is szerintem.Az otthoni órához MVM-es grafikonom van, az jóval egyszerűbb. És kevésbé informatívabb is, ezért ott inkább letöltögetem a konkrét értékeket csvben, és excellel csinálok grafikont.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
HoryThePooh #34895 üzenetére
Nem, az az oldal végtelenül béna és egyáltalán nem logikus. Sőt néha még össze vissza is működik, kikapcsolsz bizonyos dolgokat és amikor visszarakod nem jelenik meg és hasonlók.
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz
313313 #34874 üzenetére
Van eon távleolvasás portál elérésem.
Látom a fogyasztás, betermelés görbéket.
Van egy statisztika rész, ahol elvileg látnom kell a betermelés/fogyasztást számokban is.
De nem vagyok mérnök és baromira nem egyértelmű. Adtak valmi elérhető leírást, de azon laikus ember nem igazodik el. Vagy én vagyok béna
Ha valaki érti/tudja mit kell itt beállítani, melyik értékek adják meg a napi/havi bontásban ezeket (betermelés/fogyasztás) megköszönnénk itt többen szerintem, ha készülne leírás ebből, megérhetően :-) -
MrZed001
tag
Elindult DEYE valós hibrid inverterek forgalmazása !
Forgalmazó már ki is tette róla a posztot.Valamint 20% kedvezményt adó kuponkód Victron termékek vásárlásához.
És még 5% kedvezményt adó kuponkód egyes hozzá való 48V-os LiFePO4 aksik vásárlásához.https://www.facebook.com/groups/hibridnapelem/posts/1707606416291480/
-
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #34891 üzenetére
EON-nak combosabb szoftverja van fent az okos órákon. MVM-nek 19-20-21-bem gyártott óráinak a hardvere is gyengébb volt, mint az EON-é, nemhogy szoftvere. Fele annyi dolgot nem láttál az adatokból.
22-es MVM-es óra hardvere már tudná ugyan azt, mint az EON-é, van rajta P1 port is, ellenben kő egyszerű szoftver van fent, ami nem képes kezelni a hardver adta lehetőségeket.....
És akkor Démász hálózaton még van fent 1 fázisú HMKE-n 3 fázisú kombinált mérő, ami nem is távleolvasott, ahogy a többi HMKE-s kombinált mérő se, mert volt egy idősak 18-19-ben amikor azt raktak HMKE-re amit találtak, csak mérje külön a vételezést és betáplálást. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
313313 #34879 üzenetére
De amik most vannak fent, azokból is kiokoskodható az infó. Ahol a két görbében egyszerre van növekmény (1.8.0 és 2.8.0) ott a különbözetet lesz a jóváírandó kWh. Ami problémás, hogy néha látni benne lyukakat, azaz adathiány van, kérdés mennyire a központi probléma ez vagy a berendezésé.
-
Bukk900
őstag
Sziasztok! Szigetüzemű rendszerrel kapcsolatban érdekelne, hogy az akkumulátor mélykisülés elleni védelmét hogy szokás megoldani?
Az akkut 50%-ig lehet meríteni (12,1V), a rajz szerint bekötve a töltésvezérlő nem kapcsolja le az inverterre kötött fogyasztót.
Az inverter tartalmazhat mélykisülés elleni védelmet?
Vagy a töltésvezérlő világítás kapcsára kell tenni egy mágneskapcsolót, ami lekapcsolja az inverterről a fogyasztót? -
gorbep
senior tag
válasz
313313 #34879 üzenetére
persze.... egy ilyen elszámolás megvalósítása nem lesz fillérekből meg, meg 0 idő alatt sem. Gondolom ez az oka a bevezetés "csúszásának"...
Már régebben gondolkodtam raja, hogy lehetne az órákon WiFi interface... akkor a fogyasztók 95%-nál nem lenne szükség a modemre. Alig van olyan mérési pont, ahol amúgy nincs szélessávú net kapcsolat.
-
-
gorbep
senior tag
válasz
313313 #34873 üzenetére
Bocs... 15 perc akart lenni... akkor ezek szerint ez amúgy is egy itthoni rendszerfelügyeleti idő... igazából az időrés nagysága nem is nagyon mérvadó.
De nagy könnyebbség lenne egy napos szaldó, bár az meg nem ösztönözne a napi tárolás kiépítésére.
Gondolom az intervallum szaldó itt igazán a valós háromfázisú mérés hiányosságát orvosolja. Valamint nem "szivatja" az okosotthon berendezéseket ilyen másodperces-perces felhőátvonulások követésével, amik területileg kiátlagolódnak, a rendszerirányítónak ez amúgy sem okoz plusz problémát.
-
hedgehog
senior tag
okosmérés téma:
33765
(azóta tudom az eont is, ahhoz itt kell regisztrálni: eon távleolvasás) -
313313
addikt
válasz
HoryThePooh #34872 üzenetére
Jogszabály szerint az elosztónak a fogyasztóval közölnie kell a kiolvasott adatokat, ez esetetekben nem teljesűl. Hálózati üzemeltető nem az EON nálatok? Én nekik reklamálnék elsőnek, mivel az óra az övéké akkor.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #34869 üzenetére
Ezzel az 5 perccel csak az a bajom, hogy mindenhol 15 perces elszámolás van. A nagyfogyasztóknál is (3*80A felett) meg a Mavir is azzal számol és 15 percenként köt le teljesítményt.
Nem hiszem, hogy lakosságnál harmadolják az időintervallumot, pláne úgy, hogy a napelemesek majd harmadánál nem távleolvasott óra van. Továbbá a kombinált mérőknél se tud mindegyik 2 külömböző terhelési görbét rögzíteni. Szerintem a smart mérők nem képesek erre(15 perces és 5 perces t görbe rögzítése), pláne azok, amiket az MVM pakol a hálózatára (Holley)... -
HoryThePooh
aktív tag
-
senki68
senior tag
"
" Szlovákia " Csak a nyugalom kedvéért !
Amit helyben fogyasztok , az ugye " ingyen " van . Amit betáplálok és majd késöbben vételezek ( este , vagy akár fél év múlva ) azért RHD-t fizetek . Amit pluszban vételezek a megtermelt felett , azért teljes díjat fizetek , tehát energia ára + RHD . Csak a ház éves fogyasztása van megengedve a betáplálásra , tehát túltermelés nincs figyelembe véve , ingyen adtad a közösbe . Havi díj a virtuális akkuért 2 euró , az óradíj meg 7 euró . 1kWh pedig 0,16 eurocent az emelt tarifánál . A mérö nálunk összegez , tehát csak oda jegyzi az energia mennyiségét , ahova a különbség való , tehát fogyasztás , vagy betáplálás ."
Forrás: [link] -
snooze
veterán
sziasztok!
aki használja a fusionsolar appot neki jol müködik?nálam ma nagyon lassu.. -
gorbep
senior tag
Egyszer egy közleményben belengettek egy lehetséges forgatókönyvet még a 2021.07.01. előtti" tervezett" bevezetés előtt, abban 5 perces időintervallumokra(gondolom a jelenlegi órákból így tudják kiolvasni az adatokat) vonatkoztatott szaldók elszámolását vetítették előre. Megemlítették azt is, hogy ezen rendszer előnye lehet, hogy későbbiekben időben változó, piaci árakhoz közelítő árazás is alkalmazható lenne. (Na az lenne nekünk a nagy szopacs, mert ideális termelési körülmények között lenne a legalacsonyabb az ár... németeknél néha 0 alá is beesik...
)
Az 5 perces szaldó korrekt, kiküszöböli az aszimmetria hatását, és a jelenlegi órákba sem kellene nagyon belematatni.
Az árazás egy másik téma, szerintem kár ezen rágódni, aggódni, ha kijön a rendelet, megtudjuk... addig reménykedünk a legjobb forgatókönyvben. Addig is minden fórumon terjesztjük az "igét", hátha olyan fülébe is eljut, aki mérnök emberként megérti, és döntési pozíció közelében van.
-
válasz
kardkovacsi #34860 üzenetére
Az nem lenne rossz ha így lenne. Viszont én a fentieket nem empirikus alapon állapítottam meg (azaz bár az óra láthatóan és egyértelműen így működik, nem erre alapozom). Még évekkel ez előtt, a bruttó belengetésénél olvasgattam külföldi cikkeket, fórumokat, direkt kerestem, hogy a németeknél vagy más EU-s országokban hogy működik a dolog. És sajnos így, azaz ha valaki nem szimmetrikusan terhel a fázisokra, az rosszabbul jár.
Gondolom az sem véletlen, hogy az órá így mérnek, azaz így vannak tervezve, így gyártják őket. Mi lennénk a kivétel a világon akiknél más működésű órák lesznek majd vagy - mivel ez megoldhatatlan - tényleg SQL szinten fogják átmatekolni? Legyen igazad!
-
kardkovacsi
senior tag
Valós háromfázisos teljesítmény mérés a három fázis összege. Az, hogy az óra nem képes ezt mérni ettől még ez egy hibás mérés. Most senkit nem érdekel, de akkor majd lehet elkezdik jogi oldalról zörgetni a szolgáltatót. Mellesleg a görbékből egy SQL lekérdezéssel lehet csinálni kompenzációs mennyiséget. Ha akarat lesz akkor ez megoldható minimális beruházással.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
stickermajom #34853 üzenetére
Igen, könnyen lehet. Én direkt néztem a mait. A napelemek ilyen 90-95% körül termelnek mert erősen süt a nap, tiszta a levegő és hideg is van. A legnagyobb érték amit láttam 244V, óra szerint egyszer az egyik fázis kiugrott 248-ig de szépen 239 körül "döcög" a rendszer. Nálunk is rengeteg és jó nagy rendszer van.
-
senki68
senior tag
-
válasz
SaGa59 #34852 üzenetére
Mindaddig nem, míg havi vagy éves elszámolás van, a bruttóban sem.
Sajnos ez nem így van (nem így lesz). Bár nem tudjuk a bruttó részleteit, de egyvalami biztos: bruttó elszámolásnál a két mért érték között semmilyen formában nem képezhető szaldó. Se hónapon belül, se napon belül, se másodpercen belül. A bruttó nem azt jelenti, hogy éves szaldó helyett átállunk napi vagy havi szaldóra (jó is lenne). Két teljesen független mért érték alapján fog történni a számlázás. Amit nem ismerünk még, azok az ezen mért értékekhez társított összegek, hálózathasználati díj alakulása, stb...
De ezek akárhogy is fognak alakulni, bruttónál a fentiek miatt nagyon nagyon számítani fog a fázisok között terhelés elosztása, mivel az óra ezek szummáját mutatja ugyan, de attól még külön méri. Azaz három fázisú rendszernél ha neked van 3kW-nyi termelésed, és üzemel egy 3kW-os 1 fázisú fogyasztó, akkor ott bizony az 1.8.0-ba pörögni fog 2kW import. Ez most is így van (csak most a szaldó miatt nem számít), próbáld ki.
-
süti5
őstag
válasz
stickermajom #34853 üzenetére
Én sem írom be, pedig nálunk pl. 250 fölé is simán megy, de csak nap közben, mikor nagyon száguld a termelés. Eddig semmilyen hátrányt nem vettem észre, remélem nem is lesz....
A háromból két fázis is magasra szökik olyankor, de nincs állandóan 250 közelében. -
stickermajom
addikt
válasz
kardkovacsi #34843 üzenetére
Valószínűleg inkább azért van ennyi zaj a feszültségről, mert akinek gondja van panaszkodik. Én pl. nem írom be minden nap, hogy “na ma sem ment 244V fölé” pedig minden második házon fenn van egy rendszer az utcában.
-
SaGa59
őstag
válasz
senki68 #34849 üzenetére
Ez stimmel, de neked a végösszeg számít, hogy az össz termelés és az össz fogyasztás közül melyik a nagyobb. Ha a fogyasztás a nagyobb, akkor az is, hogy mennyivel. És az óra is ezt fogja mutatni: ennyit fogyasztottál (1.8.0) és ennyit termeltél vissza (2.8.0). Hogy melyiket melyik fázison és milyen pillanatnyi összetételben, azt nem és ez egyelőre nem is számit. Mindaddig nem, míg havi vagy éves elszámolás van, a bruttóban sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest