Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
313313
addikt
-
válasz
313313 #34196 üzenetére
aki csak úgy kirakta a napra az azért nem volt túl okos
.... panel alá / valódi fedés alá azért illik berakni... tűző napon cimán lehet 60 fok kívülről az inverter... belül a kritikus részeken szerintem akkor a 80+ fok is simán esélyes...
bár lehet az volt a cél, hogy ne bírja ki a gariidőt és gariba tudja cserélni ...
-
válasz
7Heads Drago #34195 üzenetére
vagy csak nem éri meg egy klimatizált épületet építeni ennyi inverternek? MErt ugye lakossági esetben 1-2 inverter van maximum (bár nálunk ha minden kész lesz 4 lesz
) 4-10 kW-os inverter...
itt meg egy parknak 8 db cirka 50-60 kW-os inverter...
ha csak 2+%-ot nézünk az energiából amiből hulladékhő lesz akkor az én garázsomban van 200 Wh "fűtés"
50-60 kW-os inverter esetén 8x1-1,5 kWh fűtés lenne -> 8-12 kWh ... klímával se érné már meg hűteni... -
313313
addikt
válasz
7Heads Drago #34192 üzenetére
-
asdf_
veterán
válasz
Mutass rá a bentre, ami alternatíva lehetne a kint helyett.
-
válasz
Senki nem írta, hogy nem lehet szabadba telepíteni, csak azt írtuk, hogy bent jobb és állandóbb körülmények között van az inverter.
-
Pé
senior tag
válasz
Lasersailing #34189 üzenetére
Igen
-
Lasersailing
senior tag
Tulajdoni lap és terkepmasolat kell az igenybejelenteshez?
-
bekesizl
csendes tag
-
7Heads Drago
veterán
A napelem sztem teljesen jó. Nálam is az van felszerelve Huawei inverterrel. Ami miatt páran félnek a Huaweitől azért van mert passzív hűtésű és kínai a cég. De manapság minden kínai, vagy tartalmaz kínai alkatrészt, pl a napelem is kínai, meg az új amcsi szuper vadászgép is. Tényleges tapasztalat kevés van mert rövid ideje vannak forgalomban a Huawei inverterei.
-
mlaci01
tag
Sziasztok,
Végre felrakták az invertert is (10-ktl-m1), de a regisztráció a jövő hétre tolódott.
Létezik az, hogy a hálózat felől nézve egyedül a TCP 6606 port van nyitva, a saját AP-jára felcsatlakozva, viszont egy árva port sincs nyitva.
Ehhez a nyavalyához, tényleg csak felhőn keresztül lehet hozzáférni ?
Valami okosság ?
Honnan lehet megtudni, hogy ez a 11A vagy a 13A verzió ? -
berzebub
aktív tag
válasz
kardkovacsi #34179 üzenetére
A sima solar.web appan munkapontot és inverter állapotot? Akkor vak vagyok.
-
Rekro
aktív tag
válasz
7Heads Drago #34161 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Ez így okés és olvastam én is, hogy nagyon megnövekedet a kereslet.
De alapjában rendben vannak a termékek amiket ajánlottak ill. az ár(bár gondolom, az is megy fel most a kereslet növekedéssel)?(mert ha valamiről sok a rossz vélemény akkor akár megfontolandó lehet a várakozás) Az összefoglaló alapján inkább jókat ír a topikgazda a huawei inverterről, napalem márkákról nem találtam ajánlottat az rendben van?köszi
-
SaGa59
őstag
válasz
senki68 #34173 üzenetére
Köszi. Azt gyanítottam, hogy míg nem ellenőrzik, nem lehet majd bekapcsolni, csak pl az óra mostanában fog új helyre költözni (a régi faszekrény se H tarifára, se napelem fogadására nem alkalmas), nyugodtabb körülmények között lesz újra bekötve, mint egy ilyen helyzetben, így remélhetőleg nem lesz egy fázis sem fordítva bekötve. Lesz elég idő ellenőrizni.
Amikor cserélték, rögtön észrevették, ahogy felnyomták a fő biztiket, hogy az egyik fordítva van és még a plombálás előtt ki is javították. -
Mittu88
senior tag
válasz
7Heads Drago #34171 üzenetére
Jól sejtem, hogy ehhez kell premium előfizetés?
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Mittu88 #34167 üzenetére
Milyen appot használsz? Nekem Fusionsolar van csak azt ismerem, de ha más van az se gond lesz aki segít...
Készülékek/ott ráböksz az inverter adatokra/ alul kiválasztod az előzmény infót vagy már a fenti sorban a DC bemenetnél is írja nekem hogy PV1 és 2 feszültség és amper adatok/kiválasztod a jeltípust (feszültség vagy amper), jelpontot (PV1 vagy 2).
És mindkét helyen szerepelnie kell adatnak ha megy egyáltalán. Nagy invertereknél nagyobb az induló feszültség és mivel ma borús az idő valszeg nem éri el ezt. -
Pé
senior tag
válasz
SaGa59 #34168 üzenetére
Ez tök jó. Nálunk tavaly év elején csináltak kapacitásbővítést, 1x20A-ről 3x25-re. Akkor cseréltek órát is. Kérdeztem, hogy lehet-e advesz órát felrakni, mert hamarosan szeretnék napelemet. Azt mondta az Elmű, hogy nem, azt nem lehet felrakni, csak miután már fent vannak a napelemek.
Nem egzakt tudomány ez sem ahogy látom.
-
SaGa59
őstag
Nálam már most oda-vissza mérésre alkalmas óra van felszerelve, mert egy éve cserélték a soktíz éves korábbi forgómorgót és ilyet raktak fel. Persze a visszatáplálást mérő adat (2.8.0) csupa nulla, mert nincs még napelemes rendszerem, csak tervben. A kérdés: ilyen esetben, amikor majd a helyére kerül a rendszer, cserélik az órát, vagy marad az, ami már fent van?
-
Mittu88
senior tag
válasz
7Heads Drago #34165 üzenetére
Bocsi a buta kérdésért, hol látom appban?
-
Pé
senior tag
válasz
7Heads Drago #34163 üzenetére
A próféta szóljon belőled!
-
Mittu88
senior tag
Sziasztok!
Adott a következő rendszer:
18 db CS3K-300P KuPower 300W panel (5,4kW)
Fronius Symo 6.0-3-M (wifi) inverter
1. munkapontra kötveEzt bővíttettem 5 db 375W-os JA Solar (pontos típust nem tudok, talán ez az) (1,875kW) panellel.
2. munkapontra kötveOkozhat gondot, hogy az első munkaponton 18 (poly) panel van, a másodikon pedig csak 5 (mono)?
Amióta felrakták (pár napja), nem sütött nagyon a nap, laikusként kicsit aggódok, hogy teljes terhelésen az ilyen panelezettség-különbség nem-e okoz kárt az inverterben, illetve nem-e fogja vissza a teljesítményt?
-
7Heads Drago
veterán
Volt akinek erősítő, tv, máshol riasztó, vagy a gázkazán... Nem tudom ez mennyire reális és általános probléma
Én nem hallottam/tapasztaltam ilyent... 1 éve van fent a rendszer.
A Growatt inverter nem a legjobb omen, de reméljük te leszel a kivétel.
Nálunk tavaly nyáron 9 nap után rakták fel az órát. Nem hinném hogy sokáig húzzák. Maga az óra csere 1-1,5 órát igényel. Habár nálam 1 fő volt kint és ketten szoktak kimenni általában. -
Daneeka
senior tag
Megnéztem 2017. januárig a KÁT Mérlegkör fenntartásának, a KÁT termelők támogatásának a költségeit (igen ez tartalmazza a kiegyenlítő energia költségeket is) MAVIR publikációk alapján, így már nem nagyon kell feltételeznem semmit.
(igazából napelemes szempontból nem túl releváns 2017 sem már mert az egész mérlegkörnek 3%-át sem tették ki a naperőművek, idén július végén viszont kb. 87%-át teszik ki ezért merek élni azzal az egyszerűsítéssel, hogy a KÁT Mérlegkör támogatásának költségei = KÁT naperőművek támogatásának költségei, amúgy a beépített naperőművi teljesítmény kb. 1500MW, a maradék kb. 500MW lehet a METÁR illetve szabad piaci illetve egyéb nem HMKE méretű)Na ez alapján idén kb. november* közepére visszafizeti a Mérlegkör a 2017 januártól keletkezett költségeit. (az az előtti költségeket más megújuló technológiák számlájára írhatjuk például a 2017-es összetétel nagyrészt biomassza és szélerőmű volt) (ha a fent említett okokból eltávolítjuk 2017-et akkor meg már vissza is fizette)
Érdekesség még hogy kb. 2021 augusztusban fordult nullszaldósra a havi egyenleg, azóta keresnek a támogatáson.
További érdekesség, hogy a következő 12 hónapra olyan 600 milliárdos többletet prognosztizálnak. (a saját értelmezésem szerint így a következő 12 hónapra a MAVIR nem várja a szabadpiaci áram ár csökkenését)
*MAVIR prognózis alapján
-
Pé
senior tag
Sziasztok. Most találtam rá a topikra (lehet hogy későn?
) Eddig egyéb oldalakon illetve a facebookon nézelődtem. Én idén április végén rendeltem napelemes rendszert, májusban szerződtünk, szeptember elején rakták fel, most az órára várok. 17db 405W-os longi mono napelemet, és egy Growatt 7000TL3 invertert raktak fel. Az összefoglaló alapján kiszámolva optimális párosítás. Tegnap volt kint egy ember érintésvédelmi felülvizsgálaton, azt mondta ideális a rendszer, a 3 fázison 236V körüli feszültségeket mért. Az inverter kültéren van, eső és napsütés mentes helyen. Ami most aggaszt egy kicsit, hogy sokan mondták, hogy csak jövő évre igazolták vissza az óracserét
, illetve több helyről hallottam, hogy a napelem felszerelése óta sorra meghalnak az elektronikus készülékeik. Volt akinek erősítő, tv, máshol riasztó, vagy a gázkazán... Nem tudom ez mennyire reális és általános probléma. Egyelőre ennyi, ha változás történi írok még.
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, egy ajánlattal kapcsolatban;
Alapból egy 18k körüli villanyszámla kiváltására kértem ajánlatot ami késöbbi lehetséges fejleszthetőség miatt 5kw-os rendszerről 8kw-os rendszerre változtattunk.
Az ajánlatban Huawei sun2000-8ktl-m1 inverter van és risen solar 405wp mono napelem.
A végösszeg mindennel 4m körüli.Elolvastam az összefoglalót az alapján nem tűnik rossznak a huawei inverter (bár az összefoglaló végén látom sokan a solaredge mellett teszik le a voksukat)
Egy családi ház ellátására lenne ez a rendszer, egy nagyobb cég csinálna a kivitelezést ez így ilyen áron ezzel az inverterrel/napelemekkel rendben van?
Köszi a segítséget!
-
asdf_
veterán
válasz
7Heads Drago #34154 üzenetére
Ha megszűnik az eladó cég, akkor mehetsz a forgalmazóhoz, gyártóhoz és annak át kell vállalnia azt, amit az eladó cégnek a jog előír, ez valami EU-s szabály.
#34155 Tapsi
Annak kell adnia, akitől a terméket vetted, tök mindegy ki az. De ahogy nekem tűnik, napelemnél nem az van, hogy A-tól megveszed a napelemet, B-től az invertert, C-től a tartószerkezetet majd hívod D-t, hogy szerelje fel neked (D pedig vagy el sem vállalja, vagy mond egy hatalmas árat, amiben benne van annak a haszna is, amit elbukott azon, hogy nem tőle vetted, jelenleg pedig kb. kizárt, hogy bármely telepítő is hozott anyagból dolgozzon). Jellemzően A-D-ig egyetlen cég, a telepítő biztosít mindent, a mazsolázás akkor van, ha sajátkezűleg telepít az ember. -
asdf_
veterán
válasz
7Heads Drago #34151 üzenetére
Oks. Ez esetben fogj egy üres befőttes üveget csavard rá a tetőt és rakd be a fagyóba és nézd meg hogy csak kívül lesz rajta jég netán belül is. Ha nem légüres térről beszélünk akkor abban lesz víz is.
Javaslat: rakjon bele egy zsák silica gelt is, és nézze meg úgy, sőt, tegye be, vegye ki, tegye be... Ami van, azt felszívja, ha új levegő nem kerül bele, akkor ott új párásodás nem lesz (kivéve persze tömítetlenség esetén, meg ami az évek alatt az anyagokon átdiffundál).
-
7Heads Drago
veterán
Manapság meddig tart egy céget megszüntetni? Sztem semmit se ér ha a telepítő cég ad neked garit. Én inkább megyek a gyártóhoz. Egy Huawei/LG/Samsung méretű cég nem ilyen hamar fog becsődőlni. Pl Pentele Soláros telepítést hol gariztatod? Pont ezért rühellem az ilyen Solar Hero céget is, ott nem tudod ki a gyártó. És nem is mondják meg.
-
válasz
7Heads Drago #34151 üzenetére
meg kell nézni, hogy a szerződésen mi van ha van sorozatszám is akkor bukó ah a szerződésen csak teljesítmény van akkor bármilyen hasonló teljesítmény megfelelő... (kisebb kérdéses) ha típus van akkor típus egyezés az elvárt...
-
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #34132 üzenetére
Oks. Ez esetben fogj egy üres befőttes üveget csavard rá a tetőt és rakd be a fagyóba és nézd meg hogy csak kívül lesz rajta jég netán belül is. Ha nem légüres térről beszélünk akkor abban lesz víz is.
34133#: fent Face csoportban állítják hogy bármikor ki lehet hasonló teljesítményű inverterre cserélni bármelyiket. Nem hiszik el hogy még az azonos sorozatú se fog megfelelni mivel más a sorozatszám. Vagyis én így tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- SzoftverPremium.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest