Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#32951) psg5 válasza HunChris (#32938) üzenetére


psg5
veterán

Köszönöm mindenkinek! asdf_nek is! Meggyoztetek! Marad a napelem beruhazas.
Ui..: véletlenül sem szerettem volna "nagyokosnak" tunni :) De ez a beszolas vilagitott rá hogy túlporogtem a dolgot.

F.K.T.

(#32952) cdl válasza leslieke (#32936) üzenetére


cdl
senior tag

Na, nem voltam rest, megkérdeztem az államkincstárt.
Ha megjön a válasz, beírom majd.

(#32953) asdf_ válasza jézusom (#32950) üzenetére


asdf_
veterán

Mert évi 5000 kWh felett fogyasztasz és oda kötelező?

(#32954) bb71 válasza cdl (#32952) üzenetére


bb71
őstag

Ez benne volt a heti ezzel foglalkozó cikkben is, ők már kértek állásfoglalást... gyakorlatilag törvénytelen lejelenteni, miközben az invertert tovább viszik máshoz a készrejelentéshez... még ha nem is kérik a papírt...

[ Szerkesztve ]

(#32955) chungey9 válasza #31733248 (#32949) üzenetére


chungey9
tag

Nem a szomszédom égeti a gázt nyáron hanem a gáz erőmű éget(né) hogy áramot fejlesszen nekik ha nem tőlem folyna át a részükre. Ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni a lényeget.

(#32956) jézusom válasza asdf_ (#32953) üzenetére


jézusom
addikt

tavaly annyit fogyasztottam igen. Értem én hogy kötelező, de minek, ha nem olvassák le? Van egy ilyen rendszer és nem automatikus?

(#32957) 313313 válasza jézusom (#32956) üzenetére


313313
addikt

Mert(Unióa előírás, jogharmonizációba átvett) egyenlőre csak profilozzák (nézik/gyűjtik az adatot) aztán ha minden kész, és felkerül még 1-2 millió óra akkor lakosság is fizet meddő után...

Nekem is Smart órám van (3*32A miatt) de leolvasás alapján számlát nem állít ki, diktálni nem tudok, marad az általány...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32958) leslieke válasza cdl (#32952) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Ok, engem is érdekel. Én már túl vagyok rajta, de családban van akinek még érdekes lehet.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#32959) axioma válasza #31733248 (#32949) üzenetére


axioma
veterán

Igazad van, helyileg lehetnek anomaliak, de mondjuk ez is infrastruktura kerdese, hogy csak trafon belul szabalyoz-e. Nyilvan ez mar nem tmk kerdes, hanem uj engedely (csatlakozasi, nem hmke) kiadaskor felmerulo fejlesztesi.

(#32960) snooze válasza leslieke (#32958) üzenetére


snooze
veterán

..

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#32961) cdl válasza bb71 (#32954) üzenetére


cdl
senior tag

Én arra hegyeztem ki a kérdéseket ,hogy a rendszer fent van, csak a szolgáltató még nem vette át, nem kötött szerződést, nem cserélték le az órát.
Sokan akarják így beadni, ezért lenne fontos a dolog.

(#32962) axioma válasza 313313 (#32957) üzenetére


axioma
veterán

ez nem fog jelenteni erdemi kulonbseget az atlag fogyaszto szamara... mert a meddot eddig is megtermeltek, csak nem _ara'nyosan_ raktak a lakossagra, hanem pauschalban a normal me'rt kWh-ra... ha ezt kulon tetelben fizeted akkor a hasznos aram pont a lakossagi atlag meddovel kevesebbe kerul erdemben (hogy mennyit szamlaznak ki, az persze inkabb politikai dontes), leginkabb olyan ez mint a koltsegoszto: azon mulik hogy te mennyit vettel eddig a meddobol az atlag lakossaghoz kepest, ha kevesebbet jol jarsz, ha tobbet, rosszul
megjegyzem onmagaban megtippelni se tudom, nem tudom mely eszkozeim lehetnek ilyenek

(#32963) Tiédetis válasza #31733248 (#32945) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Azért tegyük már tisztába, mert látom nem megy a dolog. Én befektettem abba, hogy amit nem használok el, azt a szolgáltató "megveszi" tőlem fillérekért, és eladja neked drágán. Így joggal elvárhatom, hogy amikor nekem szükségem van arra, amit ő fillérekért vett és méregdrágán eladott, vissza is szolgáltassa, hiszen ebben állapodtunk meg. Látom nehézt ezt megérteni. De előtted is ott a lehetőség, hogy önerőből támogasd meg az MVM-t.
3. évi tapasztalat az, hogy ami neked szart sem ér, az nekem 50%-ban fedezi a használatom.

A paici folyamatokat látom nem érted. A ruszkik (jajjj látom sérti a kicsi lelked) 6 hónappal előtte eldöntötték, hogy megtámadják a független szomszédjukat, mert kell a Szovjetuniós terveikhez. Ezért nekiálltak játszani a gáz piaci árával. (google a barátod) Emiatt már akkor emelkedtek az árak. Ez kellett a gépezet működtetetéséhez. Azóta pedig mondvacsinált ürügyekkel (nem jön a turbina, nincs engedélye, fúj a szél, nem fúj a szél) csökkentették a szállításokat, ezzel pedig hiányt generáltak, miközben saját tárolóikat felnyomták és a termelést visszafogták, ami további emelést jelentett. Olyan szinre emelte az árakat, hogy az LNG olcsóbb lett. Nem a szankciók garantálják sok évre előre a magas árakat, hanem:
- EU borzasztó függése a ruszkiktól
- pocsékolás minden szinten, ami felesleges fogyasztást generált
- a legfőbb pedig az, amíg a HÁBORÚ tart, addig ez lesz, az pedig addig lesz, amíg az EU alig költ valamit arra, hogy ennek véget vessen.
A kör be is zárult, ezek a "piaci" folyamatok.

Egyébként pedig nyugi! Ha kivezetik a szaldot azoknál, akiknek erre szerződése van, majd jönnek a lekapcsolások, annyit termelünk, amit elhasználunk. Vissza egy dekát sem.. Igaz kiesik majd pár wattocska, de majd az olcsó gázerőművek megtermelik helyette. A farmok pedig messze nem 6 és 11 Ft-ot kapnak az áramért és nyugodj meg, ha nem éri meg nekik, ők is lekapcsolják. :)
Aztán mehetnek a széntüzelésű erőművek, füstölhetjük tele a világot, hiszen egyébként pedig semmi probléma a levegővel és a klímával.
Legyen mosolygós napod (már ha látni fogod azt a füst miatt)

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32964) 313313 válasza axioma (#32962) üzenetére


313313
addikt

Meddőt mindig a wattos energián felül fizetik, az plusz tétel a számlaban....

Nálam 6 hónap alatt 1xxKVar induktív meddőt mért az órám, ez jelenleg belefér a wattos fogyasztásom 25%-ba.
Itt aki sok motort, nagy teljesítményű lámpákat használ annál lesz/lehet ez érdekes....

Nem véletlen rakják teli a hálózatot okos mérőkkel, 2024-től kezdenek majd valamit elvileg az adatokkal.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32965) Tiédetis válasza #31733248 (#32949) üzenetére


Tiédetis
senior tag

A magam részéről az energiahatékonyságot ajánlom mindenkinek. Nálunk megújulók, 20 centis grafitos szigetelés, három rétegű ablakok, felület hűtés-fűtés, hőcserélős szellőztetés. Ennek a nagy része ma már alap.

Ez alap, igazad van. Szólok a szomszédoknak, hogy álljunk neki a 4 lakást átalakítani. Majd megpályázzuk azokat a pénzeket, amiket egy ilyen felújításhoz adnak, kb. 20 milla visszanem térítendő talán elég lesz, per koponya. Aztán majd Julcsi bácsinak is jelezzük, hogy adjon be pályázatot rá, ő is biztosan kap a 40 éve felnevelt 4 gyereke után 20 millát és már kezd is neki. Jajj, neem, neki sem jár ilyen. Tehát neki marad a szívás. Mert szaldót felejtse el, hiszen azzal más nem jár jól.
Kicsit talán így érthetőbb? Majd ha Te fizetsz azok után, hogy nem fogyasztasz kvázi semmit, amit a köz vagyonából érsz el, akkor beszélhetünk arról, testvériség, egyenlőség, szeretet :) Nem feltételezem, hogy Te kaptál ilyen támogatást, ne érts félre, de van ilyen. Én pl. 100 emberből 97-ről tudom, hogy nem futja neki passzív házra, néha még passzív pihenésre sem.
Egyértelmű, hogy rezsicsökkentés okozta a TMK elmaradást itt és még pl. a vizes ágazatban is.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32966) jézusom válasza 313313 (#32964) üzenetére


jézusom
addikt

Azt mondod a villany motorok termelnek meddőt? Vagy egy mezei parasztnak hogy magyaráznád el mi az a meddő, amiért megint lehúznak? Én még valahogy kiguglizom, de átlag ember tökön szúrja magát, ha megint valamiért fizetni kell, és azt se érti mi az...

(#32967) BlackJack21 válasza jézusom (#32966) üzenetére


BlackJack21
tag

Elkezdtem leírni, de így egyszerűbb:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#32968) #76500480


#76500480
törölt tag

Sziasztok! Az A1 solarral dolgozott már valaki? Megbízhato cég?

Másik: Céges szerződés (3x Ft/kW) ami 24ben jár le de a rendszer használati díjat megint emeltek(nem számít szerződésszegésnek) :U Ettől felek családi háznál is, az egekbe emelik ha van napelemes vissza töltés, ha nincs. Csak az áramdíj/rendszer használati aranyon kell tolni az utóbbi javára.

[ Szerkesztve ]

(#32969) Tiédetis válasza jézusom (#32966) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Az az alap, hogy otthonra is kell egy jó fázisjavító oszt nem lesz (annyi) meddő

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32970) 313313 válasza jézusom (#32966) üzenetére


313313
addikt

Hirtelen ezt találtam, ami értelmesen elmagyarázza, ill mezei ember számára is felfogozható.

Majd a kereskedő elmagyarázza, hogy miért lett több az energia ára, ha bevezeti, de 2024 után változhat majd az egyetemes energia számlázása, ami lekötött teljesítmény függvényében változhat.

Nem mellesleg sok cég se tudja mi után mit fizet, csak csodálkozik, hogy rengezeget, embert meg nem fogad fel, hogy csökkentse/racionálja a fogyasztást.

Szerk.: Tédiás mondja a lényeget.

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32971) HunChris válasza psg5 (#32951) üzenetére


HunChris
senior tag

Nem igazán neked szólt, csak általánoságban.
1,5-2 éve még folyamatosan ment a vita itt is, hogy kamatos kamattal rakd be a pénzed a Mákhoz vagy bankba, mert lehet jobban jársz, mint ha napelemet rakatsz. Azóta 35-40% mentek a napelem telepítés árak, plusz az energia árak, infláció is kilőtt. (Azóta ritkán irogatnak.)

Nem abban gondolkodnak, hogy egy élhetőbb jövőt, tisztább környezetet teremteni unokáinknak már megéri és nem pénz kérdés, hanem kötelesség. És utána vesznek még egy felesleges új mobilt vagy oled tvt, vagy új bútort, járdát, csempét rakatnak stb. (Ennél bezzeg nem számolnak megtérülést, mert minek.)
De mi van ha valamikor kormány váltás lesz, vagy nem lesz rezsicsökkentés? Nem jobb, ha viszonylag függetlenebb vagy és kevésbé vagy kitéve az energiaáraknak?

(#32972) 313313 válasza #76500480 (#32968) üzenetére


313313
addikt

Júniussal változott az energia árának összetétele. 30-32ft/KWh a rendszerhasználato díj, 4-6ft/KWh az energia ára.

Cégek teljesen mások, mint a lakosság. Amúgy meg ha kereskedőtől veszed a villanyt, akkor az neki csak az energia árát fizeted, a hálózati elosztónak meg a rendszerhasználati díjat fizeted. Szóval elvileg 2 szerződés van, egy a rendszer használatra, egy az energia árára.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32973) gygalilei válasza snooze (#32942) üzenetére


gygalilei
tag

Igen Émászos voltam, azaz app van meg, amit linkeltél

(#32974) axioma válasza 313313 (#32964) üzenetére


axioma
veterán

Nem szamlatechnikailag hanem osszertekben most is fizeted, nem a nagyfogyasztos szamlazasra ertettem...
Haztartasban elenyeszo % lehet a motor [nagyhaztartasi gepek, keringeto a futes/hmv gyartas korul?], esetleg hoszivattyunal lehet tobb ha jol ertem.

(#32975) snooze válasza 313313 (#32970) üzenetére


snooze
veterán

ez sok vagy kevés?link

GO Gunners!!!

(#32976) senki68 válasza axioma (#32974) üzenetére


senki68
senior tag

Indukciós túzhely?

(#32977) 313313 válasza snooze (#32975) üzenetére


313313
addikt

Nekem is kb annyi van, ez belefér még a wattos 25%-ba.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32978) 313313 válasza axioma (#32974) üzenetére


313313
addikt

Cégnek se magyarázzák el, ha akar utána jár. Lakosságnak se fogják, bármit vezetnek be.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32979) Reggie0 válasza senki68 (#32976) üzenetére


Reggie0
félisten

Az kapcsolouzemu es van PFC-je is.

(#32980) Tiédetis válasza 313313 (#32972) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Így van. Fizetünk +200k körül havonta rhd-t és 1,2 milla körül villanyszámlát. Olyan 90Ft-ra jön ki kwh-ja. Aztán januárban lejár a szerződés...

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32981) #31733248 válasza chungey9 (#32955) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Nem a szomszédom égeti a gázt nyáron hanem a gáz erőmű éget(né) hogy áramot fejlesszen nekik ha nem tőlem folyna át a részükre."

Az a lakossági célra felhasznált földgázmennyiségnek csupán kis része, de ha már így gondolkodsz, akkor vetődjön fel az is, hogy gázzal fűtő szomszédod (is) finanszírozza azt a hálózatfejlesztést, amit a lakossági napelemek miatt kell végrehajtani. De én ebben sem látok problémát, hiszen egy rendszer részei vagyunk.

#32963 Tiédetis

"Én befektettem abba, hogy amit nem használok el, azt a szolgáltató "megveszi" tőlem fillérekért, és eladja neked drágán."

Nekem ugyan nem, :N de nem ez a lényeg. Az áramszámlán azonos tarifával számolva azonos egységárat fizetünk, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanannyiba is került az áram megtermelése a különböző időpontokban. Amikor az olcsó atomáram a termelés többségét adja, teljesen más az áram önköltségi ára, mint amikor a gázerőművek is csúcsra vannak járatva. De ezek az ingadozások a lakossági számlán nem jelennek meg, ezért sem érdemes arra hivatkozni, hogy tőled mennyiért veszik meg az áramot és ehhez képest a szomszédod mennyit fizet érte.

Ez nem a háborús topic, az orosz-ukrán nem ide való. Azt már előre látom, mennyire meg fogsz lepődni, hogy amikor már nem lesz semmilyen orosz gázfüggés, de még mindig egekben lesz az gáz ára, méghozzá színtisztán a piaci folyamatok eredményeként. ;)

"Ez alap, igazad van. Szólok a szomszédoknak, hogy álljunk neki a 4 lakást átalakítani."

Nem a használt lakásokról beszéltem, hanem az újakról. Mi 4 éve építkeztünk, mára az általam felsoroltak többsége gyakorlatilag kötelezővé vált. Megjegyzem, már csak a ház értéktartása miatt is megérte az energiahatékonyságba beruházni, nem csak a számlákban mérhető megtérülés a lényeg. De ami igaz itt, az nem feltétlenül állja meg a helyét egy borsodi faluban folyó építkezésnél.

"Majd ha Te fizetsz azok után, hogy nem fogyasztasz kvázi semmit, amit a köz vagyonából érsz el, akkor beszélhetünk arról, testvériség, egyenlőség, szeretet :)"

Ha jól értem, mire gondolsz, már most is ez a helyzet, csak én - Veled ellentétben - el tudok vonatkoztatni a személyes élethelyzetemtől.

"Nem feltételezem, hogy Te kaptál ilyen támogatást, ne érts félre, de van ilyen."

Ilyet nem, de szűk családon belül (a gyerekeimmel) háromszor maxoltuk ki az MNB-s zöld hitelt. Nem szorultunk rá, de a hülyének is megérte. A jelenlegi kamatkörnyezetben még inkább.

(#32982) Tiédetis válasza #31733248 (#32981) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Elvonatkoztattam.
Lekapcsoljuk a termelést, szerintem ha sokan látják, hogy 3 ft-ot kapnak és 90-et fizetnek, akkor egyszerűen lekapcs. Nem lesz olcsó áram a rendszerben, majd emel az árakon ez is.
Ha nem lesz háború, nem tudjuk mi lesz. Most putyin okozza az energia és élelmiszerválságot, ha sikerül kiiktatni, akkor majd kiderül mi lesz.
Vagy akkor is, ha a lakosság megkapja azt a pénzt, amiből tud rezsicsökkentést csinálni: szigetelés, napelemek.
Addig meg élvezzük, hogy lesz smog, +2-3 fokg átlagemelkedés, a kiszáradó folyókat és hasonlókat. Ja és tartsuk életben a fosszilis erőmúveket.
MFB hitel is támogatás a maga 0%-os kamatával, azt is finanszírpzni kell valakinek, még ha nem is te vagy az. Tehát aki sokat fizet helyetted, az fogja ezt megfizetni. Ugye érted? Mégis eljutottunk oda, amit írtam. Nem tévedtem.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32983) ssarosi válasza snooze (#32942) üzenetére


ssarosi
tag

Működik ez az EON-nál is? Csak mert nem találok hozzá szoftvert.
A fényképes mérőállás bejelentése megvan, ami a diktálást helyettesíti.
Viszont engem is az érdekelne, hogy ők távolról mit olvasnak le.

(#32984) Z_A_P válasza Tiédetis (#32982) üzenetére


Z_A_P
addikt

Miért kapcsolnak le?
3 ft + semmitteves > 0 ft + munka.
Másrészt annyit kell felrakni ami kb fedezi a sajat fogaysztast. Persze nem egyszerű ezt belőni...

OK

(#32985) snooze válasza ssarosi (#32983) üzenetére


snooze
veterán

azt nem tudom mi van az eonnál,nálam(démász)naponta olvanak le távval..link

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#32986) bb71 válasza HunChris (#32971) üzenetére


bb71
őstag

Nagyon fontos dologra vilagitottal ra!
En is tavaly februarban szamolgattam, hogy 2-4% MAK lekotes mellett megeri-e napelemet rakatni, hiszen olyan "sokba kerul"... mikorra terul meg...
Oszinten bevallom en az OFT miatt leptem.
Es a jelen helyzet alapjan nezve eletem egyik legfontosabb dontese lett...

***** mas***** nem neked cimezve
Most populista lesz nagyon, de talan nem messze a valosagtol:
Szidjak sokan a rezsicsokkentest. Szerintetek - ha tenyleg eltorlik akarmikor, nem lesz iszonyat nagy bajban sok-sok csalad, egyedul elo, nyugdijas stb. ? Fontosabb a szolgaltatok nyeresege/ extra nyeresege, mint az ember?

(#32987) robi-k válasza Tiédetis (#32982) üzenetére


robi-k
őstag

Már most is van műszaki megoldás az energiatárolásra a nem hibrid inverterek esetében is: Savebox Home és annak Műszaki adatlapja.
És csak egy példa, biztos van más gyártmány is, főleg kínai gyártóknál.

Lényegében bárki építhet hasonló eszközt, akinek van egy kis tapasztalata az elektronikában.
Én is úgy döntöttem, hogy nem erőltetem feltétlenül a hibrid invertert (ebből is hiány van most a piacon), hanem majd építek egy otthoni energiatároló eszközt, ha befuccsol a szaldós elszámolás, vagy már nem lesz kifizetődő.

(#32988) Tiédetis válasza Z_A_P (#32984) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Juj, ennyire nem figyeltél? :)
Ha megszüntetik a szaldót azoknál, akiknek szerződésük van, mi a farncért termeljek 3 ft-t nekik áramot? Azért hogy 70-90-200Ft-ért kapjam vissza? Ez bolondság lenne.
A rendszer pont bevan lőve. 100-300kwh eltéréssel működik.
---------------

robi-k
Bocs, beletettem 3 éve 2 millát, ebben az évben 500e-t, hogy nullázzam a fogyasztást. Gondood van még erre is tartalék a konyhapénzől? Hát nincs.
De értem én, csak tényleg nem jut erre is már. Akkor inkább lekapcsolom. Ami kell addig megy, utána főkapcs elfordít.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32989) 313313 válasza bb71 (#32986) üzenetére


313313
addikt

Szolgáltató oldaláró: tavaly szeptember után letállították a hálózat építést/fejlesztést. Idén már 6. hónapban.

Filléres eszközökre(csavarhúzokra, táskákra) hónapokat várunk, ide munkaruha/védőruha még nem jött meg, van akinek a tavalyi se méret miba miatt.

Irodisták home officba szinte semmit nem csinálnak, a fizikai állomány mindenért is piszkálva van, lassan elfogy a türelem, már szinte mindenki másodállásként tekint a szolgáltatós munkájára. Nem sok hiányzik, hogy sorozatban álljanak fel, akkor lesznek ám igazi bajok....

Valamit csinálni kell, mert ez így sokáig nem tartható, nyilván lakossági árat felemelni piaci szintre se megoldás.

A baj a 15-20 éves üzketpolitika, hogy eu szinvonalon dolgozunk balkáni árakon. Már mindennek EU színtű árai vannak, csak a dolgozó ember fizetéseit tartják a béka feneke alatt...

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#32990) #31733248 válasza Tiédetis (#32982) üzenetére


#31733248
törölt tag

Alig néhányan fogják lekapcsolni a termelést, országos szinten semmit nem számít.

"Ha nem lesz háború, nem tudjuk mi lesz."

De, tudjuk. Oroszország a világ legnagyobb nyersanyag exportőre, az EU pedig úgy próbálja őket szankcionálni, hogy szinte mindenből behozatalra szorul: gázból, szénből, olajból, egyéb nyersanyagokból, műtrágyából és élelmiszerből is. Az LNG eleve egy drága, tőkeigényes technológia, az infrastruktúrájának a kiépítése hosszú évekbe telik és sok milliárd euróba kerül. Az amerikai barátaink pedig - akik felé olyan "okosan" elkötelezte magát az Európai Bizottság - alapvetően fracking révén jutnak a gázhoz, ami szintén drága és értelemszerűen az európai árakat is jelentősen emeli. Éppen ezért évekre előre tudhatjuk, mi lesz: továbbra is nagyon magas lesz a gázár, ezzel összefüggésben az áram ára is. Teljesen logikus.

Csak hogy világos legyen még valami: a legkörnyezetszennyezőbb szénerőműveket is az EU tartja életben azzal a politikai döntéssel, hogy orosz gáz helyett pl. indonéz szénnel termel energiát, Európa és az általa hirdetett zöld fordulat legnagyobb dicsőségére.

"MFB hitel is támogatás a maga 0%-os kamatával, azt is finanszírpzni kell valakinek, még ha nem is te vagy az."

Eh, még így is messze nettó befizetője vagyok a költségvetésnek.

#32989 313313

Munkaerő tekintetében egész Európa hatalmas szarban van, a probléma ráadásul egyre nagyobb. Gyakorlatilag a világ leglassabb fejlődési ütemű gazdasági övezete leszünk, méghozzá tartósan.

[ Szerkesztve ]

(#32991) Z_A_P válasza Tiédetis (#32988) üzenetére


Z_A_P
addikt

Nade neked már ingyen termel.
Vagy kapsz érte 3 ft-ot vagy 0 Ft - ot.
Ez a két opció lenne. Nem? Mert jobb ha 0 Ft - ot kapsz?

[ Szerkesztve ]

OK

(#32992) robi-k válasza Tiédetis (#32988) üzenetére


robi-k
őstag

Tervezel valamikor e-autóra váltani? Akkor itt a megoldás otthoni energia tárolásra e-autóval: Vehicle-to-Home (V2H) Bi-Directional Chargers

(#32993) jézusom válasza axioma (#32974) üzenetére


jézusom
addikt

Nyilván most is van meddő, és be van épÍtve az árazásba. De azért gondolom egyszer csak kitalálják, hogy azért kell majd még pluszt fizetni, mintha idáig nem lett volna ott...

(#32994) Tiédetis válasza #31733248 (#32990) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Oké.. Én befejeztem, Ez már sokk belőled.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32995) Tiédetis válasza Z_A_P (#32991) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Nem termel ingyen, ennyir nehéz?
Három éve 2 millát fizettem érte, most felet. Nem a közvagyonból! Mi a szarért lenne ingyen? A többit nem írom le ismét, olvasd el, értelmezd :) Sajna ha nem megy, nem tudok segíteni...

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32996) Tiédetis válasza robi-k (#32992) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Már van, ezért bővítettem.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#32997) rejtő válasza #31733248 (#32990) üzenetére


rejtő
tag

+1
Tökéletes meglátás.

(#32998) kajtorpeter válasza MrZed001 (#32858) üzenetére


kajtorpeter
csendes tag

Szia,
Igen 2 MPPt van az inverterben.
Nem tudom mi a kulonbseg a MPPT kozt, ennek meg akkor utanna kellneznem. $ csatlakozo par van, mindketto MPPT -hez 2 string tartozik.
Amikor mind a ketto string az MPPT1 re volt kotve sem lattam 3500 W nal tobbet.
Ha tenyleg 12A a max az MPPT 1 en akkor ez megmagyarazhatj ahogy miert lattam ezt mint maximum.

Azota az egyik 9 panelbol allo oldat attettek az MPPT2 re. Igazabol maximalis teljesitmeny szintjen nem lattam a valtozast.
Delelott 11 kor lett atkotve. A valtozas hogy sokkal tobb a hirtelen teljesitmenycsokkenes.

Most hetvegere lekotottem az egyik stringet.
Most 9 panel van rakotve az MPPT1 re.
Probalom "paraszt debug" modszerrel elobre jutni.
Hiaba a hetvegi nem idealis idojaras, de az 9 panel az MPPT 1 en produkalt egy 3015 W os maximumot.
Ami meg is felelne az elvarasomnak, csak eppen 2 x9 napelemmel nem ezt tortenik. :)

(#32999) kajtorpeter válasza MrZed001 (#32859) üzenetére


kajtorpeter
csendes tag

Hello

A panelek nincsenek nagyon messze egymastol.
Egy kb 40 fokos nyeregteto deli iranyitottsaggal (10 fokkal ter el deli iranytol kelet fele). A napalemek 2 sorban vannak, egy tetoablak miatt van kb 1,6 m kihagyva.
Takaras nincsen sehol.
Nem tudom miert kerultek 2 kulon stringre. Jo kerdes meg kell kerdeznem a telepitot miert igy tortent.
Az inverternek miert jobb a 600V?

(#33000) kajtorpeter válasza bb71 (#32860) üzenetére


kajtorpeter
csendes tag

Szia
Az eredeti bekotesben mind a 2 string az MPPT1 en van.
Ugy latom hogy az MPPT2 -nel is van 2 bemenet cd az egyiken nincsen csatlakozo.[kép]
HA csak az egyik MPPT tudja a 25 A-t akkor a csatlakozo szambol a MPPT1 re tippenek. - ezt meg kell neznem- .
Akkor viszont az ez nem lehetne korlat. Ha az MPPT1 az 12.5 Akkor a tapasztalt 3.5kw nincs messze az elmeleti maxtol.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.