Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Napkollektor - csak úgy
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
szazbolha #32495 üzenetére
Felnek, hogy megvagja a szerelot lekapcsolt halozatnal, mert hibasan mukodik.
Mondjuk ezt a kockazatot csokkenthetnek ok is, ha eloirnak a szereloknek, hogy lekapcsolt halozaton zarjak rovidre a fazisokat es esetleg foldelek is.Sok mas bajt nem tud okozni, max lenyomja a megszakitot vagy felgyujtja a hazat, de ez semmiben sem kulonbozik a fogyasztoktol.
-
Reggie0
félisten
válasz
"Zoli" #32493 üzenetére
Nem neked tanacsoltam, hanem ugy altalaban mondtam, mivel megbizhatobb a jarjuk korbe a szomszedokat es nezzuk meg mennyi napelem van dolog, amivel mint kiderul te se mentel volna semmire, mert nalad a problemat a megrendeles es telepites kozotti eltelt idoben tortent valtozasok okoztak.
-
gabor9991
őstag
válasz
"Zoli" #32493 üzenetére
Milyen invertered van?
Huawei tud olyat (de valószínűleg mindegyiken be lehet állítani)hogy ha eléri a feszültség a 253Vot akkor sem kapcsol le hanem visszaveszi a teljesítményt.Így műödik sajnos nálam is, itt is gyakorlatilag egész nap 252V a fesz
Tudom, hogy nem ez a megoldás de azért jobb mint napi X ki-be kapcsolás. -
szazbolha
addikt
-
MrZed001
tag
válasz
szazbolha #32491 üzenetére
Semmilyent. Tényleg.
Nincs műszaki oka rá.
Az "üres az ad-vesz óra raktár" meg ugyan ne a user problémája legyen már.Ezek ugyanolyan VDE megfelelőséggel rendelkező inverterek, mint bármelyik Froni, SE, Huawei. Csak kisebbek (sőt, engedélyeztetni is lehet őket, pár fent is van a "listán").
Ugyanúgy van Anti Islanding védelem. Ugyanúgy van 253V-nál leállás.
Sőt, nincs High Vdc !Egyedül annyi rinya lehet, hogy de ha őrült sokat tesznek, még eljuthat a trafóig is egy pici a termelésükből. Szörnyű probléma, hova tegyem az ingyen áramot
-
"Zoli"
csendes újonc
válasz
Reggie0 #32485 üzenetére
Megtörtént a mérés telepítés előtt 242-244v-ot mértem egy ismerős villany szerelővel, csak hát amíg nálam megtörtént az óra csere a környékemen is gomba módra elkezdtek szaporodni a rendszerek.
Örülj neki, hogy nálad nincs ilyen probléma, utólag mindíg könnyű okosnak lenni, ugyhogy köszi a "jótanácsot"!
Az biztos, hogy én a tapasztalataim alapján, tuti biztos, hogy még egyszer nem követném el még egyszer azt a hibát, hogy napelemet rakassak a tetőre!
Belevágtam egy jónak tűnő dologba, aztán utólag kiderűlt, hogy nem is olyan rózsaszínű az a felhő!
Pedig az e-on "elméletileg" megvizsgálja a rendszert, hogy egyáltalán érdemes-e telepíteni, a valóság meg az, hogy sz...k rá, hogy jó vagy nem jó a hálózat. Ebbe már csak azért is biztos vagyok, mert tavaj májusban amikor jeleztem feléjük a problémát, és el is ismerték, hogy magas a fesz, na utánna is ezerrel ment a környéken a telepítés, sőt idén júniusban is elismerték, hogy magas a fesz úgy csinálnak mintha csinálnának valamit, egyébként visszanéztem azokat a napokat amikor kirakták a regisztert abban a 8 napban minden OK volt, utánna meg azóta is megint fos az egész. Vannak napok amikor nem kapcsolgat az inverter, megfigyeltem ez általában a hétvégékre igaz, gondolom ilyenkor nagyobb a környéken a fogyasztás, na mindegy is ez van.
Minden esetre aki telepítés előtt áll az jól járja körbe a témát, nehogy hasonlóan járjon mint én, pedig nem Alsóbödögén lakom, hanem Győrben, őszintén szólva nem gondoltam, hogy itt ennyire tré a villany hálózat!
Üdv mindenkinek! -
robi-k
őstag
válasz
Impair1980 #32487 üzenetére
Nálam 1 hete cserélt órát az E-ON (a régi órának lejárt a hitelesítése). Az új óra tud mérni visszatáplált teljesítményt is (bár nem smart óra), de fontosabb, hogy méri fázisonként a pillanatnyi fogyasztás áramértéket és a hálózati feszültségértéket is.
A környékünkön több házon is van napelem, nappal van, hogy 250 V körül értékre megemelkedik a pillanatnyi érték.
Azaz én is úgy látom, hogy bajok lesznek az E-ON 400 V-os hálózati rendszer felvevőképességével, tudom, hogy pl. a szomszéd is napelemet akar feltenni, így közel 100%, hogy elég hamar elérjük a Grid-tie inverterek felső lekapcsolási feszültség határát.Csak egy megoldást látok a problémára: 3 fázisú off-grid üzemre is képes hybrid inverter + később egy akkumulátor csomag, de az E-ON nagyon megnehezíti a hybrid inverterek felszerelését és beüzemelését.
Pl. az SE invereket telepítő cég is felhívta a figyelmemet arra, hogy az E-ON jelenlegi szabályai alapján "a hibrid inverter engedélyezett, csak a hibrid üzemmódot nem lehet használni"
Ez szándékos kiba@szás az áramszolgáltató részéről. -
szazbolha
addikt
válasz
MrZed001 #32489 üzenetére
Szerinted mi a konkrét műszaki oka, hogy a szolgáltatók nem engedélyezik a konnektorba dugható németeknél elterjed terasz napelemes rendszereket?
Olvastam egy cikket erről, hogy az órák sincsenek felkészítve, ez ok. De az órán túl a szolgáltatónak milyen problémát okoz? -
MrZed001
tag
válasz
#31733248 #32483 üzenetére
Éppen ez a vicces, hogy a legtöbb amit felsoroltam SEMENNYIRE sem terheli a hálózatot.
A sok termelő grid-tie rendszer, az terheli.
Rogyadoznak is tőlük a régi trafók. Jön a rettegett 253V.Ezeknek a lényege, hogy semmit sem küldünk visszafelé.
És még fogyasztási oldalon is csökken a hálózat terheltsége.
Decentralizált lokális termelés és tárolás, hálózati kisegítéssel. -
MrZed001
tag
válasz
Reggie0 #32476 üzenetére
"a nemetorszagban betermelo HMKE meghibasodasa vagy rossz mukodese magyarorszagon nem valoszinu, hogy zavart vagy veszelyt okozhat."
És te el tudsz képzelni egy olyan scenario-t ahol magyar HMKE meghibásodása okoz németeknél hibát? Ugye, hogy nem. Nem is értem, miért kérdezed ?
De még helyileg is csak minimálisat.
Hallottál te már valaha ilyenről ? (és nem a 253V-ra emeli, az szolgáltatói hiba)"Peldaul vannak nemzeti jarmukategoria"
Ami a kivétel kategória.
Egy normál sedannal szépen végig autókázhatod Európát."Az a trosztellenes, ha bizonyithato, hogy peldaul lepaktalnak egy gyartoval es a tobbinek nem vagy alig adnak ki engedelyt."
Bizonyítani lepaktálást ugye nem gondoltad komolyan?
Éppen elég a VÉGEREDMÉNY elemzése.
És lám, máris bizonyítva van ... hisz számos, tanúsítvánnyal rendelkező terméket nem engedélyeznek."Ahogy a monopolium se tiltott, csak a monopoliummal torteno visszaeles."
Ismét, bizonyított. Nem tudsz áramszolgáltatót váltani aki engedélyezi neked kellő, tanúsítvánnyal rendelkező invertert."Az, hogy a szolgaltatok sajat hataskorben is vizsgaljak es engedelyhez kotik az invertereket meg egyaltalan nem tiltott, se nem etikatlan, stb."
Igen rosszul éreznéd magad, ha munkahely váltással újra le kellene tenned a diplomádat.
Mert ez erről szól. Sőt, te a BME-n szereztél diplomát, és most mucsaröcsöge kettő akar téged újra vizsgáztatni"Ez azert elegge ertheto dolog, foleg, hogy a kinaiak kb. barmilyen minositest lepapiroznak es behazudnak, abban nem lehet megbizni."
Namármost, ha TÜV-ben nem lehet már megbízni, akkor mégis kiben ?
Ez azért már egy kicsit "paranoid""Azert a visszatermeles es a fogyasztas kozott van nemi kulonbseg."
Semmi különbség, ugyanolyan üzleti tranzakció.
Írhattam volna Tejüzemet és tejtermelőt is. -
törölt tag
Az volt a sokkal kisebb része, a nagyobb az, hogy Texas meleg éghajlatú és a váratlan hidegre nem volt felkészítve. Sem az épületek, sem az energetikai rendszer (minden lefagyott). De mondom, Európában előtte egy hónappal kis híján megtörtént ugyanez, holott a kontinens áramhálózata tényleg össze van kapcsolva. Csakhogy ez a rendszer is képes dominóként összeomlani az egyes pontokon kialakuló túlterhelés miatt, mivel sok nyugat-európai ország szorul hatalmas mennyiségű áramimportra, amit a rendszer egyre nehezebben bír.
Sajnos minden egyes napelemes rendszer csak fokozza ezt a problémát. A mi környékünkön is ugyanez a helyzet.
-
Impair1980
aktív tag
válasz
Reggie0 #32485 üzenetére
Próbaképpen, most mértem a 3 fázison feszültséget ami 243-245V között van jelenleg is. Napközben csúcsidőszakban 246-248V között van amit mérek. (rendszeresen mértem több héten keresztül) A környéken kb. 10-12 napelemes rendszer van! Nekem szeptemberben lesz a telepítés! Most ebből mit szűrjek le? Remélem nem lesz gond! Közel vagyok a trafóhoz!
-
asdf_
veterán
válasz
#31733248 #32483 üzenetére
Ha jól rémlik, Texas-ban azért volt az összeomlás, mert saját rendszerük van, nincsenek összekötve a pár legnagyobb rendszerrel az államokban, hanem csak valami kicsikkel, és amikor a nagy hideg miatt megállt ez meg az (karbantartási hiányosságok miatt) akkor ha alig vagy összekötve valakivel, akkor mocskosul nem tudsz honnan vagy annyit importálni, mint amennyit kéne, a saját hálózatuk meg dominószerűen dőlt össze. Magyarul önzőztek, aztán visszanyalt a fagyi, simán csak tökönlőtték saját magukat. Az a hideg nem egy államon végigment és csak Texas-ban lett belőle ekkora probléma (azt viszont nem az időjárás okozta, hanem a saját töketlenségük).
-
válasz
"Zoli" #32473 üzenetére
Ezért kell végigvinni a teljes folyamatot egészen a felettes szervig. Minél több ilyen lesz, minél előbb, annál hamarabb lesz megoldás. Tömeges jelenség esetén nehéz lesz ez alól mentesülni.
“Ütni” kell őket, mert másként nem megy, óriási gépezet túl egyoldalú szerződéssel… ami persze megkerülhetetlen, hiszen nincs más lehetőséged. -
törölt tag
válasz
MrZed001 #32464 üzenetére
Mivel egy rendszerről van szó, teljesen érthető, hogy azt szabályozni kell. Nem a Te készülékedben van hiba, a rendszer nem bír el mindent és ez megint csak nem valami hungarikum.
Texasban tavaly februárban például szokatlanul hideg volt, az energiarendszer számottevő része összeomlott, milliók maradtak áram nélkül, 80 ember megfagyott. A megújulók abban a helyzetben gyakorlatilag semmit nem értek. Hasonló összeomlás fenyegetett egy hónappal korábban Európában is, amikor a kontinens áramhálózata két részre szakadt és nagyon közel állt az összeomláshoz. A megújulók abban az időpontban Európában sem értek semmit.
Bizonyos korlátozásokra a jövőben (is) számítanunk kell. Például nem mindenki termelhet a hálózatra napenergiából. De mi például idén vettünk át egy új, rövid távú kiadásra szánt társasházi lakást Budapest belvárosában, ott több tulajdonost is érzékenyen érintett, hogy már nem lehet elektromos töltőket igényelni, mert nem elég fejlett a hálózat hozzá. Nekünk az volt a szerencsénk, hogy a projekt még tervrajzként létezett csak, amikor szerződtünk és megrendeltük az elektromos töltőt is. Aki később ébredt (vagy vásárolt), annak már nem jutott. Ilyen az élet...
-
törölt tag
válasz
eric.cartman #32432 üzenetére
Látatlanban nem lehet okosat mondani!
Akár lehet jó a kapott ár is...
A tényleges körülmények- és feladat dönti el.
Mégis-mégis "átlagos eset"-re, szerintem.
Cirka 30 eFt/napelem alsóhangon mostanság bruttóban.
30x30=900/16,2=~55 eFt/kWp bruttó (~43 eFt+áfa)
Ha nem csak odamegy, szerel az előkészített terepre és kész, akkor több.
(vagy akár valamivel kevesebb is nagyon egyszerű esetben)
----
Avagy egy normális 4 fős brigád 350-400 eFt/egy napra bruttóban (vagy több).
Hány nap kell rá...? -
asdf_
veterán
válasz
7Heads Drago #32477 üzenetére
Gázos cuccokat használsz bent akkor kötelező is.
Csak nyilt égésterűnél. Ha villanytűzhely, turbós cirkó, oda nem kell.
-
törölt tag
válasz
Vision #32381 üzenetére
A tetőről 3 vezetéknek KELL lejönnie alapesetben...
- a két solarkábel
és
- egy 6 mm2-es (vagy vastagabb) zöldsárga
Ami a zöldárga hálózatba kell legyen bekötve!!!
(a képen mintha nem látnám a zöldsárgát)Az inverterben van T3 szintű gyári DC és AC túlfeszültség védelem az adatlapja szerint.
Mivel
- az AC (hálózati) oldalon kötelező a T2 szintű védelem ezért azt berakták az AC dobozba
- a DC (napelemes) oldalon nem kötelező a T2 szintú védelem, ezért azt kispórolták
(célszerű lenne alkalmazni ~ 40 eFt költség a T2 cucc és egy kisméretű DC doboz neki) -
senki68
senior tag
-
7Heads Drago
veterán
válasz
jbnd-007 #32461 üzenetére
A klímának is ki van fúrva a fal. Sőt a gázbekötésnek is. Sőt a szigetelés dübelezése miatt egy szita a szigetelés. Nálunk a tetejében vályog a fal egy része.
Manapság egyre több ablak eleve szellőzős. Gázos cuccokat használsz bent akkor kötelező is. Szóval nem az az egy lyuk helységeként fog mindent romba dönteni. -
Reggie0
félisten
válasz
"Részei vagyunk a "nagy" összekapcsolt EU áramhálózatnak."
Persze, meg ugyanazt a levegot szivjuk, megis vannak elteresek a kornyezetvedelmi eloirasokban is. De viccet felreteve a nemetorszagban betermelo HMKE meghibasodasa vagy rossz mukodese magyarorszagon nem valoszinu, hogy zavart vagy veszelyt okozhat."Ahogy részei vagyunk a nagy EU közút hálózatnak is (+jogharmonizáció)."
Ez nem fug ossze vele, lasd jogharmonizacio sem teljes. Peldaul vannak nemzeti jarmukategoria, amivel at se mehetsz a hataron, mert ott nem ismerik el es a jarmuvet ott mas szabalyok szerint hasznalhatod."Az "ők döntik el" rész pedig igen durván sérti a tröszt ellenes, fogyasztóvédelmi, illetve szabadpiaci szabályozásokat "
Egyaltalan nem. Az a trosztellenes, ha bizonyithato, hogy peldaul lepaktalnak egy gyartoval es a tobbinek nem vagy alig adnak ki engedelyt. Ahogy a monopolium se tiltott, csak a monopoliummal torteno visszaeles. Az, hogy a szolgaltatok sajat hataskorben is vizsgaljak es engedelyhez kotik az invertereket meg egyaltalan nem tiltott, se nem etikatlan, stb.. Ez azert elegge ertheto dolog, foleg, hogy a kinaiak kb. barmilyen minositest lepapiroznak es behazudnak, abban nem lehet megbizni."Képzeld el, hogy pl holnaptól a MOL nem szolgál ki, nem ad üzemanyagot Opel-eseknek.
Miért? Hát csak, mert így döntöttek."
Azert a visszatermeles es a fogyasztas kozott van nemi kulonbseg. -
7Heads Drago
veterán
válasz
zsolti75 #32447 üzenetére
És más ezt kézierővel nem tudja megtenni szerinted?
Számomra nem is az áram fogyasztás a kérdés, hanem amibe került.
Hőszigetelt aluredőny: nekem valahogy nem áll össze a kép ez ügyben. Tudtommal a réz után az alumínium a legjobb vezető. Szgépek világában a legjobb hűtök rézből vannak a kicsit gagyibak alumíniumból. Ha kitöltőd a közepét a purhabbal akkor is a fém rész vinni fogja a hőt. A műanyag redőnyben a cellába zárt levegő is szigetel, mint ahogy a téglában is. Nagyon kíváncsi lennék egy műanyag redőny melletti alu redőny hőképére. Az megmutatná mennyire szigetel. A tartósága biztosan jobb. -
7Heads Drago
veterán
Ha okosotthon vezérelt akkor meg annyival drágább hogy kb sose térül meg a plusz költség ami erre ráment. Mondjuk számomra a z elektromos redőny is nagyon kérdéses, nem beszélve a központi porszívóról meg egyéb ilyen cuccokról. Persze ha valakinek egészségügyi okai vannak nem kérdés, de minden más esetben egyre távolabb kerül ház a "zöldségtől" és nagyon megdobja a költségeket.
-
"Zoli"
csendes újonc
Már tavaj is, meg idén is igényeltem regisztert magas fesz miatt.
Utánna történik egy kis javulás, utaltak kétszer 5000 ft- ot, legutóbb a válaszlevelen szereplő telefonszámot felhívtam rákérdeztem a dolgokra a fickó azt mondta, hogy gyakorlatilag már nem nagyon tudnak állítani a trafón és azt tanácsolta, hogy adjam el a rendszeret, mert nem lesz jobb a helyzet, csak pislogtam.
E- on terület Győr.
Csak egy jótanács annak aki még csak gondolkozik a telepítésen, szóval nézzetek körbe ,hogy van e a szomszédságban napelem, csengessetek be kérdezzetek rá a magas feszültségre, ha magas ugyan így fogtok járni mint én és egyre többen.
Egyébként azóta újra írtam az eonnak, vissza válaszoltak, hogy forduljak a békéltető testülethez, mert az ő részükről lezártnak tekintik az ügyet! -
kardkovacsi
senior tag
válasz
zsolti75 #32447 üzenetére
Azért tudjátok, hogy a "hőszigetelt" ez egy finom marketinges csúsztatás. Igen pur hab van a közepében de nem azért hogy szigeteljen hanem, hogy merev legyen a redőny. Eleve egy fém és jó hővezető házba semmi értelme nem lenne hőszigetelést tenni, mert szigetelni nem fog. Merevít.
Persze ettől még jó, nekem is ilyen vanalapvetően klíma nélkül is át lehet vészelni redőnnyel meg jó ház szigeteléssel a nagyon meleg időszakot is.
-
cdl
senior tag
Aki magas feszültség miatt bejelentést tett a szlogáltatónál, milyen címen tette?
Az EON-nál csak közvilágítás és mérőóra problémával lehet a honlapon.
Nincs még baj, de már 251.9 volt tegnap, megérdeklődném. -
MrZed001
tag
válasz
robi-k #32467 üzenetére
Sőt, a Voltronic Infinisolar valós hibrid soksok éve szerepel engedélyezett inverterek listában.
Múlt évig minden szolgáltatónál a "normál" inverterek között. Csak most tette át EON is a hibrid inverterek közé. ELMÜ esetében sem volt ott a kitétel mellette (lévén nem Backup Box-os megoldás)
Az országban 3 ilyen telepítésről hallottam.
Volt egy cég a szigetüzemű oldalról aki bele akart vágni a valós hibrid telepítésekbe ... de moat annyi szigetüzemű megrendelés van, hogy nem hiszem lenne idejük foglalkozni vele.Egyébként tényleg furcsa, hogy a szolgáltató mennyire ragaszkodik a betápláláshoz, miközben láthatóan elavult trafói nem tudnak mit kezdeni a többlet termeléssel.
Minden nap megy a panaszáradat termelős topicban, hogy már megint fél nap nem termelt inverter 253V elérése miatt. -
robi-k
őstag
válasz
Idehaza is van - potenciális -lehetőség hybrid inveterek telepítésére, pl. az adott szolgáltató - nálam ez az E-ON - megadja azon inverterek listáját, amiket elfog(hat). És itt van a bibi, olyan plusz feladatokat határoznak meg a hybrid iverter telepítéséhez, amik miatt pl. nem találok telepítőt, aki vállalná a hybrid inverter (Growall, Songraw, Solax) telepítését. nagyon úgy néz ki, hogy ez szándékos, a hálózati szolgáltónak nem éri meg, hogy ne neki adjuk el az áramot, hanem akksikat töltsünk a szabad kapacitással.
Ha tudtok valakit, aki hajlandó megugrani ezt a lécet és vállal valódi 3 fázisú híbrid inveret telepítést, köszönettel venném az infót.
-
edeleny
őstag
Én pedig gondolkodom ilyenben.
Nem az erkélyre. Kert végi kis faház teteje. Ha már én csinálom a tartót, pontosan délre néz! Ha már én csinálom a tartót billenthető. Télen nyáron merőleges a nap.Van napelemem, oda vissza mérő óra, tehát, ha azt a 800 wattot...., felhasználom. A rendes napelem meg addig kitermel.
Vagy mondja meg valaki melyik elektron megy ki.. -
szazbolha
addikt
válasz
MrZed001 #32446 üzenetére
Köszönöm ezeket az infókat is.
Nekem ez felelne meg:
"- SBU: Napelem, meg amíg tart aksi. És csak üres aksinál kapcsol hálózatra"Addig kutakodtam, míg arra jutottam, hogy minél kisebb a totál "solar" teljesítmény vagy a fogyasztók felvett teljesítménye, annál hosszabb a megtérülés. Fajlagosan drágább az energia termelés.
Gondolom ez másoknak evidencia, de azt nem gondoltam hogy 1kWh alatt már értelmezhetetlen a megtérülési idő és inkább a környezettudatosság számít. (még a mostani limit feletti áram árakkal is.) -
MrZed001
tag
válasz
Reggie0 #32463 üzenetére
Agree to disagree
Részei vagyunk a "nagy" összekapcsolt EU áramhálózatnak.
Ahogy részei vagyunk a nagy EU közút hálózatnak is (+jogharmonizáció).
Amely autóval, amely jogsival vezethetsz spanyolban, azzal németben is.
Amely inverter németben termelhet, az tehát ugyanarra a nemzetközi hálózatra idehaza miért ne termelhetne ?
Csak a betáplálás fizikai helye változik.
A hálózat, a hálózat paraméterei ugyanazok.
Persze itt sem ártana némi EU szintű jogharmonizáció.Az "ők döntik el" rész pedig igen durván sérti a tröszt ellenes, fogyasztóvédelmi, illetve szabadpiaci szabályozásokat
Képzeld el, hogy pl holnaptól a MOL nem szolgál ki, nem ad üzemanyagot Opel-eseknek.
Miért? Hát csak, mert így döntöttek. (és persze többi hálózat is követi a példáját)
Mit szólnál hozzá ? -
Reggie0
félisten
-
zsolti75
senior tag
válasz
jbnd-007 #32461 üzenetére
Nem a falon szokták fúrni a lyukat, hanem az ablakkereten. Na ez az amit én nem akartam, hogy a rohadt drága ablakot szétfúrják. Tudom meg lehet csinálni szépen is, meg be lehet utána tenni a furatba egy hüvelyt ami kivül belül kefével tömít (valamennyit). De a fő szempont mégis, hogy a nagy 2,5x2m-és redőnyt nem igazán lehet már kézzel húzkodni, valamint emlékszem gyerekkoromból az állandó szopásra a húzózsinor felcsévélőkkel (ezért lettek a kicsin is elektromosak).
-
jbnd-007
tag
válasz
7Heads Drago #32443 üzenetére
Például egy passzívház minősítést sose fogsz megszerezni egy olyan redőnnyel, ahol a falon egy lyuk van fúrva a húzózsinórnak. De még ha nem passzív is, a lyukon keresztüli huzat felesleges hőveszteség.
-
asdf_
veterán
válasz
MrZed001 #32459 üzenetére
Ez az erkélyerőmű megtérül valaha is? Még ha nem visszwattos is (ebben az esetben viszont kéne oda-vissza óra, szolgáltató biztos örül neki, hogy ilyen kis "szarok" miatt helyezhet ki olyat), 600W-os inverterre ráakasztanak 7-800W napelemet, ami függőlegesen áll, tehát mehet valahol 60% körül nagy átlagban, tehát egy évben termelhet úgy 4-500 kWh körül, valami félmillió körül van, simán 10+ év, ha visszwattos, akkor meg értelmezhetetlen időtáv. Értem persze, hogy nem csak a megtérülés van, hanem a zőldség is. Meg persze a bruttósnál egészen másba fordul a dolog, és ezt nem azzal kell összevetni hogy akár egy legolcsóbb 2,5 kW-os egyfázisossal is mennyivel jobban jár az ember, mint ezzel.
-
MrZed001
tag
Napelemes rendszerek jövője
.... azaz hova tovább a szolárral Magyarország ?Annyi mindent lehetne "lopni" a németektől (VDE szabványostul, mindenestül ... ha már amúgy is az itt is az alap). Lássunk pár példát:
Erkély erőmű
600W mikro inverterig szabadon, kültéri konnektorba, egyszerű bejelentéssel (űrlap).
Slágertermék, itt is tömegesen keresik userek.
Egyszerű, butabiztos rendszer.Erkélyerőmű akkumulátorral
Akár 5kW inverter, akkumulátorral. A visszwatt védelem user saját érdeke (ne termeljen vissza, csak saját fogyasztását fedezze).
Ezt az inverter saját KÜLSŐ egységével oldja meg (CT/Limiter/Meter).
És így nem terheli vén rossz trafót a stang végén, nem emel feszültséget a soron ... nagyjából semennyire sem befolyásolja a hálózat további részének működését.
Visszatermelt áram ára 0Ft, vagy 1:6 az eladásinak (ne érje meg visszatermelnie felhasználónak, inkább saját aksiba tárazza be).
Ez szintén egyszerű bejelentéssel (űrlap).
Itt is szolgáltató felteszi oda-vissza mérő óra, és már lehet is használni.
Semmi felesleges bürokrácia. És a szolgáltató sem zsarnokoskodhat.És amibe még a németek is le vannak maradva ...
Hálózatos szigetüzem
Ennek a lényege, hogy az inverternek van egy váltóáramú bemenete (hálózat felé).
És van egy ettől független kimenete fogyasztók felé, ami lehet: egy eszköz (klíma, hűtő, szivattyú), ... egy teljes ház, egy házrész.
Leegyszerűsítve ez egy UPS, azaz szünetmentes tápegység (amit a számítógépekhez is tömegesen használunk).
Hérom típusa van:
- Off-line: Vagy a hálózati áram megy át rajta fogyasztóknak, vagy aksi+napelem árama megy fogyasztóknak. A kettő egyszerre nem tud.
- Átmenő rátermelős: Az egységbe be van építve a limiter, és több belső ellenőrző egység.Ha akarnád sem tud vissza hálózatra termelni. Ha napelem termelés nem elég, hálózatról pótolja ki (Peak Shaving funkció)
- Kettős konverziós: Folyamatosan megy egy aksitöltő (AC/DC), ami tölti akkumulátort, amiből veszi az áramot az inverter(DC/AC). Mindezek egyirányúak.
Az egység a hálózaton csupán egy aksitöltő (mint amivel a mobilod is töltöd).
Ez 20-30 éves UPS technológia. Minden szerverboltban százával kaphatók ilyen UPS tápegységek.
Olyan világcégek forgalmaznak több évtizede ilyen invertereket, mint MPP Solar, Voltronic, Growatt.
A Világ minden táján használják!Valós hibrid inverter, hálózati szigetüzeműnek beállítva
Ez egy variáció az előző kettő témára. Idehaza, szabályozásilag továbbra is szürke zóna.
A valós hibridek hálózatba visszatermelésre is képesek, ha úgy vannak beállítva.
De arra is, hogy semmit se tápláljanak vissza.
Viszont felhasználók (pláne bruttó elszámolás mellett) nem akarnak egy wh-át sem vissza táplálni. Nem éri meg eladni, hogy utána 6x áron vásárolják vissza Németországban.
A belső limiter mellett külső CT/Limiter/Meter egységgel is rendelkeznek
(védett szünetmentes, és nem szünetmentes hálózatrész is kialakítható).Tehát akár hálózatos szigetüzemű, akár akkumulátoros erkélyerőmű módban képesek üzemelni.
Erre ráadásul minden joguk megvan!
Rendelkeznek az összes ehhez szükséges Tanúsítvánnyal (Certificate) a világ minden égtájáról.
Olyan világcégek termékeiről van szó, mint: Victron, MPP Solar, Voltronic, Deye, SunSynk, SolaX, SAJ, ... csak hogy párat említsek.Egy (nagy) részük képes (Grid-tie) Termelő invertert AC kapcsoltan üzemeltetni is.
Azaz áramszünetben nem csak a saját napelemeik termelnek a háznak, és töltik a rájuk kötött akkumulátorokat, hanem a szolgáltatónak termelő inverter is.
Az ábra a következő funkciókat tartalmazza:
- Termelő inverter szolgáltatónak termel
- Termelő inverter átkapcsolható szigetüzembe
- Valós hibrid termel védett (szünetmentes) hálózatba
- Valós hibrid termel (ha nincs áramszünet) a nem védett hálózatba, de csak amennyi ott a fogyasztás.
- Visszafele, szolgáltatónak valós hibrid ezen beállítás szerint nem termelHibridek termelőnek "engedélyezése" szigetüzemmel
Valójában nincs mit engedélyezni rajta.
Valós hibridek VDE, G, AS megfelelőségű Anti islanding védelemmel rendelkeznek, mindet TÜV illetve vele egyenértékű intézet tanúsítványozott.
Mégis mi kell még hozzá hogy elismerjék itt is, mint a világon mindenhol ?Ugyanez természetesen a "hibridesített" termelő invertereknél is igaz a Backup Box-al, mint Fronius GEN24, Huawei KTL, Storedge.
Valamint az AC kapcsolt hibridek esetében, mint az SMA.
Összefoglalva:
Azaz a bruttó bevezetésekor az árazáson felül a jelenlegi merev és ódivatú "listázásos" eszköz elfogadást sem ártana a Tanúsítvány alapúra átállítani.
Amely eszköznek megvan a megfelelősége, onnantól kezdve használható.
Mert mi jogon merik egy nemzetközi auditált és akkreditált vizsgáló laboratórium megfelelőségi tanúsítványát felülbírálni ?!??
Továbbá a bruttó elszámolás mellett sokkal több teret adni a usereknek, hogy saját maguk által megtermelt áramot saját maguk használják fel.
Mert nincs annál sem zöldebb, sem olcsóbb mint a helyben termelt áram helyben felhasználása.
Ami felesleg, azt meg tapsikolhat a szolgáltató, hogy fillérekért megkapja.És ez még csak a német szabályozás volt.
Ha kitekintünk messze nyugatabbra, vannak államok ahol már napelem nélkül is telepítenek userek akkumulátoros rendszereket.
Ahol völgyidőben olcsó áramot betárazzák, majd csúcsidőben kitermelik a hálózatra.
Mert már végfelhasználói szinten is megéri nekik.
Az olyan "advanced" felhasználásokra mint Virtual Power Plant térinformatikával, már ki se merek térni. -
varek
csendes tag
válasz
senki68 #32424 üzenetére
Nálam a telepítő mikor végzett beállította a wifit persze a saját telefonján aztán lelépett. Én relamáltam, majd azt mondta, ha felteszik az advesz órát akkor lesz hozzáférésem és látok mindent. Közben feltelepítettem a telefonomra a mysolaredge appot, regisztráltam és kaptam egy üzenetet a Solaredge .com-ról, hogy regisztrációmat elfogadták. A bergiszrált jelszóval beléptem beállítottam a wifi jelszavát és a követtem az utasításokat beszkenneltem az inverter QR kódját, létrejott a kapcsolat az inverter és a telefon között azonosítva lettek a panelek és látok mindent, termelést grafikonokat stb. Még a SolarEdge honanlapján a monitoringra belépve a megadott jelszóval sima pc- is látom az adatokat.
-
zsolti75
senior tag
-
válasz
7Heads Drago #32443 üzenetére
Nekem van statisztikám, 4 db elektromos redőnyre, utolsó 2 év éves átlaga ~7-7,5kwh, első évben jóval kevesebb volt, de akkor még szoktuk egymást, mi hogy ideális. Rengeteget lehet vele spórolni, télen és nyáron is, ha normálisan használod, de ehhez kell tanuló fázis is, nyáron 1,5-2 fokot simán tudok vele fogni, ami pont elég, hogy klima nélkül minden helység élhető nyáron is… (2 fürdő, 2 háló, dny tájolás)
Nagy redőnyök, 2 db 60x240cm ~90w működés közben, 2 db 250x240cm ~181w működés közben.
Ennél a fogyasztásnál sokkal-sokkal többet spórolsz vele.
Lenne időjárás állomásom, sokkal jobban is ki tudnám aknázni, illetve ha a szoba termosztátokat is újabbra cserélném. Be is kérem az ajánlatot rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Diablo IV
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- iPhone topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- World of Tanks - MMO
- Mobil flották
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- További aktív témák...
- iCarsoft CR Max autodiagnosztika ELADÓ
- FEKETÉN JÉG, FEHÉR ELÉRHETŐ Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok (Fekete és Fehér)
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest