- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #33382 üzenetére
-
Gabesz87
veterán
Gen24 inverteremtől jött ma egy 995-ös hiba. Láttam solarweben, hogy offline, és nem mutat termelést (már tegnapra sem). Egy teljes újraindítás után mostmár online, de a kérdésem az, hogy a termelést ilyenkor nem lehet utólag valahogy megjeleníttetni? Az inverter azért működött, termelt közben gondolom, nem?
-
tothjozsef
aktív tag
A Fronius Symo 10.0.3-M ajánlott, jó inverter? Még úgy is hogy most a light verzió kapható, amiben nincs datamanager kártya (amint lehet kapni ez pótolható lesz).
-
PROHARDVER!
A politikát, és az egyéb nem ide tartozó témákat ejtsétek please!
-
Andras6800
senior tag
válasz
nebancsa #33386 üzenetére
Fúú van baj.
Pl kínában nincs blokkolva az iPhone. Ott gyártják ezerrel meg használják is.
Meg amúgy annyit adnak el belőle ott mint az állat.
https://24.hu/tech/2022/01/26/apple-iphone-13-kina-2021-q4/
Pegasus meg egy 3.féltől származó megoldás amivel iPhone-t is feltörtek. Meg amúgy mindent is...
Az továbbra is igaz, hogy Kínában minden tech vállalatban van jeletős állami tulajdon és beleszólás. Az, hogy beleszólnak-e.. ki tudja. A Rizikója egyértelműen nagyobb, mint egy nyugati multinál.
-
-
válasz
MrZed001 #33374 üzenetére
Köszi az eddigi információkat.
Az indukciós sütő 3 fázisos de köthető 1-2 fázisra is. Úgy gondolom a kísérletezés helyett lehet marad a 3 victron multiplus II 48V/5000VA-s változat. Bár úgy meg eléd drágára jön ki a rendszer.
LFP cellát most hol érdemes vásárolni? Korábban láttam tőled két linket a facebook csoportba, de mintha az egyikkel lett volna valami probléma.
Illetve szerinted melyik a jobb megoldás ha 2-4 hónap alatt vásárolnám össze a hozzávalókat? Ha előbb akku vagy előbb inverter vonalon indulnék el? Plusz Dunakeszi környékén van olyan villanyszerelő aki ezt megfelelően össze is tudja applikálni? Ennyire már nem nyúlnék bele az elektromos rendszerünkbe... plusz lenne 1-2 más módosítás is (3x12-os fali szekrény cserélése például nagyobbra, hogy a plusz elektronikai cuccok beleférjenek...
-
leslieke
Jómunkásember
-
ath
senior tag
Sziasztok
Segitsetek kerlek. Raszantam az idot es mar eleg sokat gugliztam, de egyelore nem talaltam megfelelo valaszt. Van egy merohelyem [link], 3 fazis, 10-10-16A, ahogy latszik 8 kismegszakito es 1 fi rele 12-es dobozban, az egesz 40x60 cm. Elsodleges kerdesem, ez a szekreny jo e napelemes rendszerhez, vagy cserelni kell? Ugy lattam van ad-vesz ora, akkor egyetlen ora eleg a mostani helyere, tehat ez a szekreny atszerelheto? A problemam, hogy most szigetelunk, ha ki is hagyok helyet, 50x75 cm a max meret uj doboznak.
Illetve, ha ettol a merohelytol a panelek legvonalban durvan 20 meterre lennenek, legkabelezessel/padlason keresztul 32-es csoben ide tudom vezetni ami kabel kell?Koszi
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
lehet rosszul döntöttem de tegnap visszamondtam az EU Solaros ajánlatomat.
4kwp Longi + 5kw Growatt 2.5M-ért + OFT intézés (lehetséges mínusz 900K Ft).
Viszont 90% kellett volna előre fizetni. 50-50%nál nem garantálják az végárat az árfolyam ingadozás miatt.
Valamint 6 hónapos határidőt adtak maguknak a telepítésre. Hozzátéve a csapat jóhírét, nem mertem meglépni. -
nebancsa
senior tag
válasz
kardkovacsi #33382 üzenetére
"mennyire függ az adott kormánytól? Eleve melyiktől amikor 30-50 országban tevékenykednek egyszerre? Melyik tudja úgy befolyásolni, hogy egy másikban szándékosan kárt okozzon?"
Bocs hogy kiragadok, de igenis elképzelhető más cégeknél is a back door, csak azokról a média máshogy tálal, minket szolgál 😂 Ilyen volt Iphone nál a pegasus, Ms windowsnál a smb protokol. Ezekkel kína is tisztában van ezért tiltva van náluk a Windows, google, iphon, stb. kormányzati intézményeknél. Usa ugyan ezt csinálja kínai cégekkel. Így ne legyen kétséged, szinte mindenbe létezik a backdoor csak máshogy nézünk rá. A nyugati minket szólgál, megtiszteltetés, a keleti meg elnyom, népeket írt... -
MrZed001
tag
válasz
SaGa59 #33376 üzenetére
Talán még nem láttad ezt az ábrámat:
Egy 1-0-2 kapcsolóval simán tudod váltani, hogy Victron előtt legyen grid-tie ... vagy mögötte.
Utóbbi ugye szigetüzem, és pl áramszünetben kiváló megoldás.
Mert mondjuk csak a grid-tie-on van napelemed.
(meg a jobb oldalival kizárni Victron-t hálózatból ha pl karbantartás van)"Ehhez azt is meg kell oldanod, hogy ilyenkor a hálózat felől teljesen le legyen választva mind az SE mind a Victronok"
Erre találták ki ugye a megszakítót (ott az ábrán, óra után).
Áramszünetben pedig eleve Victron válassza le magát hálózatról, dupla sorba kötött relévelHa pedig visszajön a hálózat, akkor rászinkronizál, relék zárnak.
A grid-tie (amely a Victron fogyasztó felöli oldalán van) pedig termel vígan tovább ... át a Victronon, vissza a szolgáltatónak.
Nem is értem hogy mer bárki belekötni?
Kiváló ESS megoldás, szolgáltató tapsikolhatna örömében tőle.
Pl helyben elteszi aksiba amit grid-tie termel, így nem emeli az utcában a feszültséget.
Majd este házat Victron által betárazott árammal látja el."Csak ha egy fázisra teszed, akkor annak 32 A-esnek kell lennie"
És ne felejtsük el, hogy szigetüzemben bizony a meddőt és az inrush-t is meg kell tudnod termelni ...tothbe
"Tudtommal a Victron Multiplus II GX tud csak más PV invertert kezelni a belső oldalon, a sima Multiplus II nem"Belső oldalon, magyarán AC kapcsolt működést és freki eltolást minden Multiplus II tud.
A GX IP-n le tudja kérni grid-tie invertertől, hogy hány kW-ot termel éppen.
Ehhez nem kell Multiplus II GX, ugyanúgy használható Venus GX, Cerbo GX ...
sőt egy Raspberry PI is feltelepítve rá a hivatalos Victron Venus OS-t.
Én is éppen ezzel játszok -
kardkovacsi
senior tag
1. Ha nagyon nagy az áramkülönbség akkor talán lehet tőle baja a kisebbnek, mert azokat fogja fűteni, de volt a témában már a múltkor polémia és nem jutottunk dűlőre, hogy akkor valójában igen vagy nem
2. Mindig az alacsonyabb áramúra kell tenni ami jellemzően a kisebb teljesítményű.
3. erre nem tudom a választ. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
7Heads Drago #33378 üzenetére
"Csak maradjunk az országban: " - látod ez a baj. A balkáni magyar viszonyokhoz hasonlítod. Nem tudsz kilépni ebből a posvány országból még gondolati szinten sem. Szerinted egy Shell vagy Exon mennyire függ az adott kormánytól? Eleve melyiktől amikor 30-50 országban tevékenykednek egyszerre? Melyik tudja úgy befolyásolni, hogy egy másikban szándékosan kárt okozzon?
Most képzeld el, hogy a magyar kormány odamenne a BMW-hez, hogy kedves BMW tegyél már be egy backdoort az autóidba, hogy azok bármikor távolról leállíthatóak legyenek. Hát nem körberöhögnék őket? Még a németet kormányt is. -
nessh
tag
Sziasztok,
Pár technikai kérdéssel fordulnék hozzátok:
1, Mi van akkor ha egy stringen nem csak egyforma teljesítményű napelemek vannak? Biztonságos? Melegedés, ilyesmi lehet tőle?
2, A fenti esetben ha kell optimalizáló, akkor melyikre kéne tenni? A "kisebbre" vagy "nagyobbra"?
3, Jelenleg saj inverterem van és írja a string feszültséget ami 380v körül van (most este) illetve ír "bus" feszültséget ami 640v. Ez a bus feszültség ez honnan jön? 12db 325-ös Longi panelem van és az adatlapon nem látok olyan értéket amiből kijönne a 640.Előre is köszi a válaszokat!
-
tothbe
addikt
válasz
SaGa59 #33376 üzenetére
igen, valami hasonló jutott eszembe nekem is.
Tudtommal a Victron Multiplus II GX tud csak más PV invertert kezelni a belső oldalon, a sima Multiplus II nem. Az csak a Victronos charge controllerrel tud napelemeket kezelni "direktben". -
SaGa59
őstag
válasz
SaGa59 #33376 üzenetére
Azon gondolkodsz, hogy valami átkapcsolóval a Victronok kimenőjét áramszünet esetén átkötnéd az SE kimenetére, hogy érzékelje mind „gridet” és tovább termeljen? Ehhez azt is meg kell oldanod, hogy ilyenkor a hálózat felől teljesen le legyen választva mind az SE mind a Victronok, semiképp ne tudjon arra feszültséget adni. Nem biztos, hogy ebbe érdemes belevágni.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #33330 üzenetére
Te se érted. Nincs olyan hogy független. Mondani lehet csak tények nem ezt bizonyítják.
Csak maradjunk az országban: ha itt nincs semmi elnyomás a kormány részéről próbáljál meg egy autópálya kivitelezésre pályázni. Ha nem vagy párt közeli 0 esélyed van. De mondhatam volna bármilyen nagy projektet. Ha pedig meg akarnak valamit venni azt megveszik. Lásd az energia szolgáltatás, vagy most a Voda. Ha keresztbe teszel nekik akkor meg úgy jársz, mint a Pentele pedig az ország legnagyobb napelemes kivitelezője volt.Egy ember volt tudtommal tényleg független, de őt meg 2000 éve keresztre feszítették.
-
SaGa59
őstag
válasz
MrZed001 #33374 üzenetére
A többlapos indukciós tűzhelyek köthetők egy vagy több fázisra. Csak ha egy fázisra teszed, akkor annak 32 A-esnek kell lennie, ha kettőre vagy háromra (újabban úgy tűnik, valamennyi kapható két fázist tud max, nekünk a korábbi tudott hármat is), akkor arányosan kis megszakítók is elegendőek fázisonként és a vezeték is lehet vékonyabb.
-
SaGa59
őstag
Nem egészen értem, hogy gondolod összekötni a Victronokat az SE-vel, hogy a „Victron adná neki a gridet”.
Az SE megvan, rajta vannak a napelem táblák. Rátermel a hálózatra.
Fel szeretnél rakni három Victront, amikre most nem kötnél napelemet, csak akkut.
Ebben az esetben a Victron az SE (és a hálózat) számára legfeljebb fogyasztó lehet, nem tud az SE felé „grid” lenni. Nem is köthetnéd be úgy, mert ahhoz engedélyeztetned kellene, hisz szintén rá tudna termelni a hálózatra. Ha kap az SE felől áramot, tölti az aksikat meg táplálja a rá kötött fogyasztókat. Amikor az SE leáll (mert pl áramszünet van a hálózaton), akkor a Viktron átvált az aksikra és azokról táplálja a rákötött fogyasztókat. Vagyis szimpla szünetmentes tápként akarod használni.
Annak jóval olcsóbb és kevésbé macerás üzemeltetésű egy tényleges in-line szünetmentes, ugyanakkora akku kapacitással. Akkor még az átváltási kiesés is elmarad. Bár lehet, hogy azt a Victron is képek kivédeni, nem tudom.
A Victron akkor értelmezhető (szerintem) ebben a felállásban, ha eleve kötsz rá napelemeket. Akkor ki tudsz alakítani egy hálózatra kötött szigetet. Ez úgy működik, hogy amíg a napelemek termelnek, addig tölti az akkukat, táplálja a mögé kötött fogyasztókat és, amennyiben a napelemek által termelt pillanatnyi teljesítmény kevés, a hiányt a hálózatról pótolja. Amit így az SE termelne, amíg megy. Ha áramszünet van a hálózaton, az SE leáll, a Victron viszont tovább termel a fogyaszóid és az akkuk felé. -
MrZed001
tag
"ha jól értema Victronon keresztül jövő áram ... nem lehet több mint a 10A"
Igen és nem
Igen, mert ha hirtelen elmegy az áram, az inverternek el kell tudnia látni a mögé kötött fogyasztókat.
Nem, mert ha van áram (és csak pillanatnyi csúcsról van szó), akkor az átmegy az inverteren."The AC input must be protected by a fuse or magnetic circuit breaker rated at 32 A (for 3 kVA model)"
Azaz több mint 7,2kW át tud menni a 2,4kW-os egységen.
Elméletileg rá is tud dolgozni a vonalra, peak shaving-gel csökkentve fogyasztást.
Ekkora túlterhelés mellett sose próbáltam -
MrZed001
tag
Minden más megoldás sokkal de sokkal többe fog kerülni
Victron esetén kötelező az 1:1 arány minimum (vagy nagyobb lehet aksis inverter)
7kW / 3 = 2,3kW
Éppen belefér 3db ilyen 2,4kW-os inverterrel a 3 fázis:
https://www.energom.hu/Victron-Energy-MultiPlus-II-48V-3000VA-2400W-inverter-beepitett-akkumulatortoltovelAzaz SE invertert csak akkor fogja tudni elindítani áramszünetben, ha 3db Victron inverter van.
Addig persze csak 1 fázis, ott fogyasztás csökkentésre és UPS-nek használható 1db Victron.És persze nem keverhetőek, azaz csak ugyanolyan Victron invertereket lehet párhuzamba vagy 3 fázisba kötni. Ha a kicsi 2,4kW-ossal indultál el azokat, ha a nagyobb 4kW-ossal, azokat.
16 LFP cella kb 1,1 MFt. Hozzá rack ház és BMS még $700 (BMS maga 80 eFt).
Indukciós kérdés hány fázisos?
Mert ilyen 1-2 főzőhelyes "rezsó" szerű különálló változatot láttam 1 fázisosban."Illetve ha a Victron adna a "gridet" az SE inverternek backup módban akkor ha jól gondolom:
- 3x2KW lenne az inverterekből
- 7KW maximum a SE-ből nem?"Igen.
-
válasz
SaGa59 #33372 üzenetére
Akkor ha jól értema Victronon keresztül jövő áram (igazából nálam a victron az év 99%-ban UPSként működne) nem lehet több mint a 10A (elvileg ha jól tudom ennyit tud folyamatosan) de legyen csak 8A.
Illetve ha a Victron adna a "gridet" az SE inverternek backup módban akkor ha jól gondolom:
- 3x2KW lenne az inverterekből
- 7KW maximum a SE-ből nem?
Tehát elvileg átmenetileg felé tudnánk lógni... a Victron teljesítményének szép 7 ágra sütő napnál nem?
Hosszú távú elképzelésem szerint a Victron is kapna 10 265W-os Maxim panelt.3 Fázisú 11 KW-os autó töltő a victron elé lenne kötve simán a hálózatra ilyen esetben...
-
SaGa59
őstag
Arra figyelj, hogy a fázisonként egy darab 2400-as Victronra fázisonként max úgy 2000w-nyi (vagy annyit se, meg kell nézni az adaltapját) terhelést tudsz kötni folyamatosan, vagyis ha van olyan berendezésed ami egy fázison ennél többet kér, arra a fázisra nagyobb inverter kell. Vagyis a 11kw-os töltő már akkor se tud menni vele, ha három fázisú, mert összesen nem tudnak ennyit kiszolgálni.
Ne feledd, hogy ebben az üzemmódban, mindent az inveretek szolgálnak ki. A visszatermelős rendszer esetén az inverter párhuzamosan rásegít a hálózatra, vagy a hálózat az inverterre, nem az inverterből veszed ki a teljes energiát -
válasz
MrZed001 #33304 üzenetére
3 fázis adott SE adott erre kellene valami megoldás ami jó lehet. Victron Multiplus II választása esetén melyik az ajánlott / mi alapján kell választani teljesítményt?
A házba 3x16A (hamarosan 3x32At tervezünk) van viszont 2 nagy fogyasztó van amit a Victron elé lehetne kötni:
- max 11 kW-os fali töltő
- jakuzzi (bár ez fázisonként max 9A-t vesz fel)
SE inverterünk 7 KW-os.
Jól gondolom, hogy ezt meg tudja hajtani a 3db 2400W-os Vitrcon Multiplus II? Mert akkor lehet ebbe az irányba kellene elindulnom az alábbiak szerint:
1. Akku 16 db LifePo 280ah bruttó 14,3 kWh kapacitás
2. Inverter 1db 2400 W-os Victron Multiplus II
Később: +2 darab Victron Multiplus II
Victronból különböző teljesítményűeket lehet külön fázison párhuzamosan használni?Illetve az is jó ötlet amit írsz:
- akkus módban 1F-t használni egyelőre azaz venni egy 4000W-os Victront akkuval (ha jól számolom cirka 2,5 mból mindennel kijön) ha nincs áram akkor 1F megy a házban átkapcsolóval.
- kérdés, hogy egy indukciós főzőlap ha nincs eltolva a 3 fázis (120°-kal) mit szól?
- jakuzzit amúgy nem használnánk 1F-ról tehát az ugye elé lenne kötve... autó töltő ilyenkor max 220-as mehetne ami megint nem para végszükség esetére -
MrZed001
tag
válasz
preludium75 #33359 üzenetére
Veszel 2-400 eFt-ért egy hálózatos szigetüzemű invertert, átkötöd rá napelem string (max 450Voc lehet), és már adja is áramot ha süt a nap.
Alá 4-8 savas aksit téve, pedig már tovább is. -
Tiédetis
senior tag
válasz
kardkovacsi #33360 üzenetére
Hagyjátok már.
LSD: aláírásom -
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #33352 üzenetére
AC-n is van adatkommunikáció. Pl powerline adaperek. Jó hálózat esetén elég remek adatsebesség érhető el.
Így laikusként nekem adja magát, hogy AC hálózaton külje a jelet a szolgáltató.Ehhez 2 kérdés van:
Jelenleg forgalomban lévő inverterek tudják-e ezt. Gondolom valamit tudnak, mert jönnek ki a SW updatek evvel a fícsörrrel.
Miként lesz ez alkalmazva méár telepített rendszerekre. Nomeg mikortól? Mert nem annyira van ez használatban németeknél, meg úgy nyugatabbra. Pedig ilyesmiben jellemzően előttünk járnak pár évvel.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
#31733248 #33344 üzenetére
Én azt bírom, hogy egy térképet képtelenek egyesek megnézni de másokat lehet hülyézni.
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_of_Siberia
Tessék, most pedig nézd meg a Yamal mező (ahol az oroszok legnagyobb gázmezői vannak hol van):bocs de láthatóan fogalmad sincs sem az orosz gáziparról, sem az egyes mezők részesedéséről a teljes tortából, sem pedig az orosz technológia fejlettségről. Részemről a téma lezárva, semmi köze nincs a napelemes dolgokhoz, légy szíves ne válaszolj erre.
-
preludium75
újonc
Sziasztok. Adott egy 3 fázisú 7,4 kwp napelemrendszer egy 6kw-os fronius symo 6-0-3 inverterrel egy külterületi tanyán. Az áramszolgáltató nemrég kikötötte az áramot a tanyáról. Tehát a napelemrendszer NINCS a bejövő áramhoz csatlakoztatva. Valamilyen módon feléleszthető ez a rendszer, hogy legalább napsütéskor egy pár kisebb fogyasztót működtetni tudjak? Nem számít a garanciavesztés, vagy ilyenek...
-
asdf_
veterán
Velük egy tonnányi ember szív, egy halom kifutottak a 180 napbólt olvastam, és ez még nem mostani szerződés, hanem még tavalyi. Az esélyeidet így gondolom, el tudod képzelni... (az a baj, hogy már átmenni sem tudsz sehova, mert kb. mindenhol tele a naptár, én úgy állnék neki lelkileg, hogy ez már elúszott, maximum év végén nagyon kellemesen meglepődöm)
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
van itt esetleg valaki Eon Solar-os, vagy akinek több infója van mint nekem? Február elején szerződtünk velük napelemre, engedélyek április eleje óta megvannak, azóta semmi. Augusztus elején jött egy papír, hogy a szerződött inverter hiánycikk és fogalmuk sincs mikor lesz, elfogadunk e mást (Fronius helyett Sungrow). Igénybe vennénk az otthonfelújítási támogatást így elfogadtuk, azóta megint semmi. Ügyfélszolgálat, üzletkötő nem tud semmit, remélik még idén meglesz...
-
GIJoe
addikt
válasz
ALgore2 #33354 üzenetére
Pontosan állami (vallás) csecsen, önálló gondolat nélkül, jó is az!
Én pislogok is hogy túl sok embernek van szavazati joga jobbágyországban.
Nem gondolnám hogy ide (is) kéne böfögni az állami/orosz propagandát nem vinné előre
a napelemes topikot, arra ott a politika topik, lehet ott önigazolást keresni
milyen jó az ha megmondják mit gondolj -
válasz
#31733248 #33348 üzenetére
ahhoz képest, hogy neked állítólag ez a szakmád alapvető dolgokkal nem vagy tisztában vagy csak saját önös érdekből ezeket figyelmen kívül hagyod.
- a csövezeték nem egyből csak úgy terem idő kell a kiépítésre
- gáz kutat nem lehet elzárni csak úgy... nem véletlen, hogy napi 10m m3 gázt égetnek el az oroszok most naponta. Ez gazdaságilag szerinted megéri nekik? Nem jobb lenne eladni, ha bárhova EUn kívül el tudnák adni nem adnák el?
- Olajat adhatnak Indiának és Kínának sőt később majd gázt is. Ahogy olajnál látjuk 20%-kal olcsóbb az urali olaj mint a brent a piacon. És gondolj bele, hogy még ez alatt veszik az indiaiak és kínaiak, mert ugye ezen az áron adják el ők is nekünk
- gazdaságilag van egy csomó valutájuk amit nem tudnak váltani csak korlátozottan és amiért cserébe modern nyugati technikát nem tudnak vásárolni. Mihez fognak kezdeni számítástechnika nélkül? Miből lesz chip a modern rakétákba ha elfogynak a mosógépek?
- az orosz gazdaság 10% mínuszba várható (nyugati elemzők szerint), míg a hivatalos adatok szerint 7-8% mínuszban van. Ez pedig igen erős recesszió. Ehhez képest az EU a harmadik negyedévben fordul várhatóan recesszióba de éves viszonylatban még pluszban lehet. Sőt a várakozások szerint 2022 egészére 0-1% közötti növekedés várható (korábban 2,7% volt a várakozás ha jól emlékszem)Ha a gázcsapot elzárják az idén télen fájni fog az EUnak de maximum 2-3 hetes céges leállással átvészeli Európa, de 2023nak már így indulnánk neki 2023 végén már orosz gáz nélkül is ellesz Európa... sőt véleményem szerint a gáz árak tetőzése után a mostani szintnél olcsóbb lehet a gáz 2023 nyarán.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- SzoftverPremium.hu
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest