- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
varek
csendes tag
Elkészült napelemes rendszer az átadás átvételi jegyzőkönyv és jótállási jegyen a napelem panelek gyári száma található. A monitoring rendszeben viszon az egyes napelemeknél a sorozatszámok jeleníthetők meg A két szám nem azonos, magyarul a jótálási jegyen szereplő gyári számok alapján nem azonosíthatók be a panelek., ha pl valamelyik elromlik (Eon Solar)
-
bb71
őstag
Erkelynapelem koruli vita cikk [link]
-
bb71
őstag
MrZed szokta volt emlegetni talan oket: [link]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Andras6800 #32388 üzenetére
A patron az sajnos tényleg kihagyott ziccer.
Azt azért tudd, hogy az a Lydos a környezetet hűti amikor melegíti a vizet. Emiatt kis helyiségbe nem is való, vagy ha nem akarod felhasználni a hideg levegőt akkor falat kell fúrni és kivezetni a légcsatornáit. Illetve ez a Lydos nem épp a legjobb a kategóriában. A Hajdú gépeinek a copja sokkal jobb, de azok sokkal drágábbak is. Úgy így elveszted a HMV tartály, gázzal fűthetőségének a lehetőségét. Hajdú tudja azt is de az meg jóval drágább. Havernak van Hajdúja, ilyenkor nyáron 3,5-es COP-ot mért rá.
-
zsolti75
senior tag
válasz
Andras6800 #32388 üzenetére
A 3-400KWh klímás fűtés rásegítésre nem tudom hogyan jött ki. Enyhe időben 10-12KWh/nap-al nyugodtan számolhatsz klímánként.
-
chungey9
tag
-
chungey9
tag
Itt valamit szereltek, azóta napi szinten felugrik 258-ra, szóltam nekik azt mondták valaki a környéken "trükközik".
Majd jegyezzem fel az alkalmakat, ezt automatizálnom kell mert az inverter folyamatosan törli a riasztásokat, de csak egy hete, azelőtt hónapokig benne volt a tulfesz hiba. -
Andras6800
senior tag
Eléggé off a téma és jobban passzolna a spórolós topicba, de mivel napelem túltermelésről van szó, mégis inkább ide kívánkozik szerintem.
Eléggé nagy dilemában vagyok rezsicsökkentés korlátozásának bejelentése óta, és sajnos a magyar jogalkotó következetessége sem segít.
Jelenleg fel van pattintva a tetőre 7,2 kWp napelem, melynek az éves termelése SE tippelő szerint úgy 7690 kWh-ra várható idénre.
PVIGS szerint amúgy inkább 8,8 kWh várható.
az első 7 hónap alapján még PVGIS fölé is mehet a végeredmény. Eddig egyedül Julyban volta pont a PVGIS szerinti az eredményem, de akkor 1 hétre kiesett az egyik 480 Wp-s panel optihiba miatt.
A Dilema:
Jelenleg az éves villany fogyasztásom 5300 kWh/év. Erre jön még majd 300- 400 kWh fűtés rásegítés miatt.
Így számolhatok avval, hogy éves szinten el kellene adnom ~2000 - 2500 kWh termelt áramot a szolgáltatónak kvázi nulla pénzért 6 Ft-os áron.
A melegvizet egy kondenzációs kazán állítja most elő külön 120l-es HMV tartályba, de sajnos a beruházás közben figyelmetlen voltam. Így fűtőszállal nem bővíthető a tartály. Éves szintem amúgy 390 - 400 m3 gáz fogy melegvízre. (45 °C-on van tartva a HMV 0-24/7).
Jelenleg az ées gázfogyasztásom 1729 m3, ami pont a limit. De klíma rásegítés miatt arra számítok, kicsit még megy lejjebb.Mindezek fényében sokat számolgattam, hogy mi lenne, ha egy [link] hybrid villanybojlerre állnék át.
Elvileg ezen megoldással 2 - 2,5 MWh -val meglenne a HMV az évre.Ezt majdhogynem pont fel is emésztené a túltermelésem.
Sima cikeszes bojler esetében ~3,5 M éves fogyasztást prognosztizáltam (ebből jött a 2 - 2,5 MWh a hybrid megoldásra gyártói ígéretek figyelembe vételével. Noha azért nem simán feleztem a fogyasztást, mint ahogy azt a prospektus ígéri). Erre már nem annyira lenne elég a keret. Igaz lehet visszább venni a fűtésből, meg még van hely plusz napelemre is. De sima cikeszes bojler is kb feleennyibe kerül ami ugye class B: [link]
A matek szerint így a gázon lehetne hozni évente ~45000 Ft-ot, míg a felhasznált delej eladásából kapnék ~15000 Ft-ot. Azaz éves szinten a realizálható nyereség 30000 Ft --> 10 év megtérülés jelenlegi árakon.
És akkor visszakanyarodva a következetességhez, ami miatt nem vetem el a megvalósítást...
Én személy szerint számítok további szigoríytásra rezsiárak kapcsán. Akár limit mozgatására is. Tudom, ez jósgömb terület már. Ami viszont nagyon meg tud fingatni, ha elveszik a szaldó elszámolást. Akkor borul az egész. Ennek megintcsak jósgömb szaga van, hogy mi is lesz pontosan.Így inkább csak a tisztelt fórumtársak véleménye érdekel, ki az aki belevágna és miért, illetve ki tartja marhaságnak az ötletet.. és miért.
Köszi szépen ha elolvasod és véleményezed
-
Balázzs
senior tag
válasz
7Heads Drago #32338 üzenetére
Május óta képtelem az MVM az elszámolást végrehajtani, azóta levelezgetünk eredmény nélkül. Ma ítam egy újabb levelet a h_tarifa.hmke@mvm.hu és az ugyfelszolgalat@mvmee.hu email címekre. Tragédia az ügyintézésük.
-
Zolee897
tag
Nemrég volt erről szó. A 3 fázisra csak azonos teljesítményeket tud visszatermelni egy HMKE inverter. Itt azt írták , hogy ez jogszabályi kötelezettség.
Tehát igen, simán megtörténhet, ebből a szempontból normál üzemállapot, hogy két fázisodon visszatermelés van, a harmadikon meg vételezés.
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Elnézést, ha volt már hasonló kérdés:
3 fázis esetén hogyan osztja el az inverter, hogy melyik fázisra hány W jutt?Azért kérdezem, mert monitorozva a 3 fázist simán vannak olyan esetek, amikor két fázison visszatáplálok a hálózatba, de a harmadikon egy nagy fogyasztót éppen nem elégít ki a napelem és ezért ott vételezés történik. Ez a normális működés?
Köszönöm!
-
Új építésű ház, rajta napelem. Nekem itt valami nem kerek. Padlástérben nem volt semmilyen szerelvény, a panelektől egyenesen megy az inverterbe a kábel: [kép] [kép] [kép]
Ugye a sínen ott van egy DC leválasztó, de akkor nem közvetlenül a dobozba kéne mennie a solar kábelnek, és onnan be az inverterbe? Vagy az inverteren belül erre lehet egy átkötés? Láthatóan DC oldalon nincs további védelem, és AC oldalon is hiányzik a túlfesz levezető. Ez így szabályos?
Az inverterből külön csőben megy ki az órához a kábel. Ezt mindenképp muszáj így csinálni, vagy bárhol rá lehet csatlakozni a ház hálózatára?
A rendszert átvették, már termel. Ott az ad-vesz óra is.
-
tothbe
addikt
-
tothbe
addikt
Tudja esetleg valaki, hogy mikortól lehet/érdemes szólni az MVM-nek, hogy csináljon valamit a feszültségszinttel? Nálunk mostanában az eddigi 243-as átlagról felment napközben 249-re és kezdek aggódni az eszközeim miatt.
-
tboy72
aktív tag
válasz
maxinteger #32368 üzenetére
Helló!
Ha jól olvastam, akkor ez az inverter két munkapontot kezel. Akkor nem szükséges azonos paneleket keresni, hanem egy új sztringgel kel bővíteni második munkapontra. Mi is így csináltattuk tavasszal. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
eric.cartman #32356 üzenetére
Ha van a közelben napelem, esetleg csöngess be és kérdezd meg, milyen a feszültség náluk tavasszal.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
eric.cartman #32356 üzenetére
Értem. No, ezt nem tudom. Nézz körbe, hogy a környező utcákban mennyi napelem van. Abból talán tudsz becsülni de még ez se sokkal pontosabb mint egy varázsgömb.
A probléma ott van, hogy ez rengeteg dologtól függ, például milyen a kábelek minősége (vastagsága) mennyire van messze a helyszín a transzformátortól, mennyi napelem van most az adott trafó körzeten és mekkora a fogyasztás helyben.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ftamas0201 #32351 üzenetére
A 2023.12.31-es új szaldó szerződések megszüntetésének az időpontja már törvénybe van foglalva. Ezen talál nem változtatnak.
-
nimfas
addikt
válasz
laca112 #32329 üzenetére
Kértem tőlük (MK-TEC) egy ajánlatot. Kíváncsi vagyok mennyi lesz a vége, mert már a március 30-i ajánlathoz 1 misi ugrott hozzá 4 hónap alatt és Solar Edge helyett Huawei-el számolt egy másik cég. Kezdek kiakadni, ennyire azért nem keresek jól, hogy havi 250eFt pluszt farzsebből....
-
maxinteger
csendes tag
Sziasztok!
Néhány éve telepítettünk egy napelem rendszert ami 22db Sharp ND-RK275 panelből és egy SMA STP 8000 TL-20 inverterből áll.
Sajnos már az első évben kiderült, hogy a kivitelező elszámolta magát és a rendszer nem képes fedezni az egész éves villanyfogyasztást. Azon gondolkodunk, hogyan tudnánk növelni a teljesítmény a panelek cseréje nélkül.Első sorban abban gondolkodunk, hogy hozzáadunk még 2-4 napelemet a már meglévőkhöz. Ha jól tudom akkor az inverter le tudná kezelni ezeket is (ennek még utána kell néznem, de tegyük fel, hogy így van).
Jelenleg a fő problémánk, hogy sehol sem találunk ND-RK275 típusú paneleket (leszámítva 1-2 gyanús külföldi oldalt ahol minimum 20db-ot kellene rendelni) és a kivitelező szerint is ezek már elérhetetlenek.
Szerintetek,
1. hol érdemes szétnézni használt napelemek után?
2. érdemes egyáltalán bontott panelekkel foglalkozni?
3. megoldható lenne más gyártótól származó panellel bővíteni? -
Directors
senior tag
válasz
MrBabineni #32346 üzenetére
Irsa solar. Albertirsai ceg. Ők már konkrétan nem telepítenek, de az ő termékeiket szerelik fel külsős cégekkel. Ilyen pl az Elektromax Villszer bt. Van honlapjuk is. Nézz rá. Mind a kettőre. Utobbinál van egy telefonszám is, itt tudsz érdeklődni. Nekem is majd ezen termékek lesznek feltéve, de másik külsős céggel mert én Szolnok mellett lakom.
-
airotkiv
csendes tag
Mire végigolvastam a teljes fórumot, megjöttek a panelek (JA Solar 455 Wp * 16 db) és az inverter is
Solplanet 8 kW, de VAN, ráadásul itt a házban, ez már nem lesz drágább, nem fogy ki, ez már csak termelni fog
Alig várom, hogy a tetőn lássam
-
313313
addikt
válasz
7Heads Drago #32338 üzenetére
Bármennyire is hihetetlen ez true sztori. A helyi irodákban HMKE ügyben nem tudnak segíteni, csak a megadott szefedi telefonszámon/email címen...
-
MrZed001
tag
válasz
tothbe #32357 üzenetére
Hálózatos szigetüzem üzemmód
Alapból a sorrend:
mérőóra - termelő - aksis - fogyasztók
Termelő emeli feszt, hogy visszafele tudjon termelni.
Aksison szimplán átmegy, ha maga nem termel mögötte levő fogyasztóknak.
Ha aksis is termel mögötte fogyasztóknak, akkor persze ő is emel feszültségen.
De csak befelé. Mert csak annyit kell termelnie, amit a fogyasztók mögötte megesznek.
Itt tehát aksis inverter csupán mint hálózatos szigetüzemű inverter működikAhol aksis inverter sémája (bal oldal AC_be, jobb oldal AC_ki a fogyasztók felé)
Áramszünet esetén
Aksis inverter bal oldalán (dupla!) relék azonnal nyitnak áramszünetben. Így vissza hálózatba nem juthat áram. Hálózattól galvanikusan SZEPARÁLT SZIGETÜZEM jön létre.
Ezt inverter belső érzékelőkkel ellenőrzi is !
A saját invertere elkezd áramot generálni. Átkapcsolási idő 10-20ms körül van.
És a fogyasztói (jobb oldal) így szünetmentes áramot kapnak.AC kapcsolt üzemmód, Termelő inverter fogyasztói oldalra kapcsolása
Ekkor átkapcsolva aksis inverter jobb (fogyasztók felőli) oldalára termelőt, a sorrend:
aksis - termelő és fogyasztók.
Termelő a fogyasztói oldalon kapja az Aksis által előállított szinuszt, és elkezd rátermelni.
(képen nincs rajta, de tessék a ház oldalon odaképzelni a termelő invertert)
Itt fontos az 1:1 szabály.
5kW-os termelő inverter tud 5kW-ot betermelni.
Ha nincs semmi fogyasztó, ezt az 5kW-ot el kell tudnia tenni az Aksis inverternek aksiba.
Ha nem tudná eltenni, akkor nincs hova mennie a termelő által termelt 5kW-nak ... ami így kisütné az aksis invertert.
Teljesen egyszerű, és logikusAmint tele az aksija, Aksis elkezdi emelni az általa generált frekvenciát.
Termelőben beállítható, hogy pl 51Hz-ig 100%-ot termeljen, és lineárisan csökkentse termelését pl 53Hz-nél már 0%-ra. Azaz 52Hz-nél 50%-ot termeljen csupán.Ezzel tudja aksis inverter termelés csökkentésre, sőt leállásra kényszeríteni mögé kötött termelő inverter.
Termelő inverterben a funkció neve Frequency Shifting (Huawei esetében Overfrequency Derating)Újabb Fronius, SolarEdge, Huawei, illetve Enphase mikroinverterek tudják ezt a funkciót.
Valószínű több is, csak azokkal nem foglalkoztam. User manual, illetve gyártó + hazai képviselet tudni fogja erre a választ. -
gorbep
senior tag
válasz
tothbe #32357 üzenetére
Az UPS invertere feszültség inverter... adott nagyságú, szinuszos feszültség időfüggvényt hoz létre... a grid tie inverter pedig áram inverter...harmonikus áram időfüggvényt injektál a hálózatba, a jelalak szinuszos, az amplitúdó nagyságát az MPPT határozza meg. Tartja a COS(fi)=1-et, a feszültség jelalakkal szinkronban táplál be... hogy ehhez mekkora feszültséget kell neki kiadnia, azt a teljesítmény elektronika szabályozója folyamatosan állítja, azt maga a GRID, annak hiányában meg a fesz invertered meg a bekapcsolt fogyasztóid együttese határozza meg... az MPPT teljesítményét ő "kipaszírozza", kivéve, ha a fesz emiatt 253V fölé emelkedik (vagy a rendszer mellette el nem füstöl) Azaz ha épp semmi fogyasztód nincs bekapcsolva, és nem vagy a hálózaton, az UPS-nek el kell tudnia nyelni (akkuba tölteni/elfűteni) a PV stringről bejövő és a szinkron invertered által beinjektált aktuális teljesítményt.
Ez az ideális eset, ha a hálózat lineáris( a gyakorlatban nem az...) ott lehetnek érdekes szabályozási stratégiák... de erről már doktori disszertációkat is lehet írni...
-
-
válasz
kardkovacsi #32343 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Azt hiszem talán rosszul fogalmaztam...
Olyan előzetes információt szerettem volna egy konkrét helyről/utcából, hogy ott, konkrétan most van-e/lehet-e bármilyen probléma 20kW napelem betáplálással. Sajnos most van átírás alatt még csak a megvett építési telken az Eon szerződés. Csak azután lehet kérni a jelenlegi 32+32A-ről a bővítést 3x32A-ra és a napelemes engedélyt...
Nekem viszont már előbb kellene tudnom, hogy vajon van-e/lesz-e bibi a jóváhagyással. Mivel az egyéb gépészeti dolgokat most kell megrendelnem és nagyban másként járnék el ha lehet- vagy ha nem lehet napelem
Amúgy pl. még a bővítést és a jelenleg kiépített éjszakai mérő megszűntetését sem kérem, ha tudom, hogy nem lehet napelemem... -
MrZed001
tag
válasz
tothbe #32349 üzenetére
Én éppen most tervezgetem az AC kapcsolt rendszerem (ami szünetmentes áramot is ad automatikusan)
1 fázisos SE inverter (képen Froni, mindkettő tudja), és egy Victron Multiplus II inverter ami mögé át lehet kapcsolni áramszünetben.
Az AC kapcsolt rendszerek leírása ott van a lap tetején Összefoglalóban, a Hibrid rendszerek leírásban.
A bal oldali transzfer kapcsoló feladata:
1, termelő inverter direkt hálózatra termel
2, Victron mögé kerül kötésre, az adja neki AC kapcsoltan a szinuszt (tudna folyamatosan is így működni, de szolgáltató "szakemberei" valószínűle agyvérzést kapnának a működés megértése közben)Jobb oldali kapcsoló feladata karbantartás alkalmával kizárni Victron invertert áramkörből. Ekkor közvetlen hálózati áram megy fogyasztóknak.
Ne felejtsd, az 1:1 elvet !
Azaz 1kW termelő inverterhez 1kW aksis inverter szükséges. -
senki68
senior tag
válasz
CharlieCrews #32348 üzenetére
Akkor már csak az a kérdés, hogy A1 I tömb, II tömb el lett törölve? 1320kWh-ig volt I tömb.
-
robi-k
őstag
válasz
tothbe #32349 üzenetére
Ha már van egy rendszer, akkor inkább egy nagyobb akkumulátor kapacitású és megfelelő teljesítményű UPS-t tennék be, biztos olcsóbb és egyszerűbb, mint még1 napelemes off-grid rendszert telepíteni, amit az áramszolgáltató nem fog engedni rákötni a hálózatra.
Amúgy épp ma bosszankodtam amiatt, mert ha nem klasszikus, hanem hybrid invertert akarsz telepíteni, akkor az engedélyezésnél az E-ON sok plusz tervet és dokumentációt is bekér, amit a sima grid rendszereknél nem kér.
-
tothbe
addikt
jelenleg nem az ára izgat, mint inkább az elméleti megoldás maga. titkon szeretném még megérteni is az AC coupled inverterek tényleges mibenlétét, mert az összes rajz és leírás kb ezt mutatja, amit körbeírtam. szerintem a megoldás valamilyen vezérlő lesz, de ez már csak saját találgatás inkább. Vagy pedig, hogy a szigetes inverter csak ac-out-ot csinál, nincs AC-in rajta. ergo battery-ről indul el ő maga.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
kardkovacsi #32341 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod, minden egy tollvonás most a jelen helyzetben ahogy tapasztaljuk, de hátha még várnak a változásokkal néhány évet
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 170db - 24600Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest