- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
válasz
Geresics #32648 üzenetére
A legtöbb visszwatt védelem CT/Limiter/Meter alapú.
Azaz szimplán pl egy "lakatfogó" szerű érzékelő méri az áramlás irányát, mértékét.
Viszont, ennek is van egy érzékenysége, pontossága, valamint mintavételezési frekvenciája.
És amikor leáll egy NAGY fogyasztó ami miatt tolták be a kW-okat az inverterek a rendszerbe, akkor bizony megesik, hogy nem "azonnal" reagál erre sem az érzékelő, sem az inverter.
Egy pici visszacsöppenIgen, a termelő fajta inverterek csak deltában, azaz szimmetrikus 3 fázist tudnak termelni.
A Hibridek ellenben Y-ban, aszimmetrikus 3 fázist tudnak termelni.
Így azok fázisonként tudják limiterrel szabályozni, hogy melyikre mennyit küldhetnek. -
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Solplanet ASW 8K-LT-G2 (8kW) inverterre (jövőbeni lehetséges bővítés miatt lőttem fölé + újabb inverter, mint a ASW5000-T) 12db Trina Solar Vertex 400Wp TSM-DE09.08 ok lehet vagy inkább ne? Hatások miatt kérdezem.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
MrZed001 #32644 üzenetére
Hogy elcseppen-e vissza energia, az azon szokott múlni, hogy a visszwattvédelem soft, vagy hard beállítása van-e beállítva. Elvileg (és ebben még csak félművelt vagyok) a lényeg az, hogy a betáplálási korlát (ami nem kell feltétlenül 0VA legyen) eredőben számít (tehát a 3 fázison együtt), vagy úgy, hogy egy fázison sem mehet vissza áram. Gyakorlatban tehát, ha 1 fázison kevesebb a fogyasztód, mint a többin, akkor az lesz-e a korlát, azt lehet állítani.
Remélem nem írok hülyeséget, mert eddig csak elvétve foglalkoztam ilyennel, akkor is szívességből kb!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
leslieho2 #32618 üzenetére
Nem teljesen. Vágni fog a tetején egy keveset ettől még amikor nincs ideális beesési szög akkor úgy fog működni 405-ös panel. Sokkal inkább ahhoz hasonlítanám mint amikor túlnapelemeznek egy invertert.
Nem fog sokat vágni mert az csak 5% és ahhoz az áramhoz tartozó teljesítményt ritkán éri el de pár %-os vágás lesz a tetején, főleg hidegben. Persze az is lehet, hogy az inverter ki tudja kompenzálni ezt azzal, hogy kicsit feljebb engedi a feszültséget.
Persze ettől függetlenül a telepítő kicsit kamuzott, mert semmi köze az egyenlítőhöz, ott se süt jobban a nap (vagy mondjuk ugyanaz a nap süt ott is) csak más a beesési szög és többet süti optimális keretek között a panelt a nap. -
chungey9
tag
válasz
MrZed001 #32635 üzenetére
Van ez a megoldás amit talán semi-off gridnek nevezhetnénk amit pl. A kék fehér klón is tartalmaz, én személy szerint meglepődtem a bátorságon hogy ezt így meglépték, végülis egy hálózat felé korlátozott grid inverter megoldás, ami a H- hidjan átengedi a hálózati delejt és ráhúzza a saját napelem teljesítményét egy pici hálózati terhelést megtartva, na ha ezt hirtelen leterhelem, nem zárom ki hogy egy pillanatra visszafelé löki az áramot. Szóval jogilag necces. Technikailag elismerésem, nyúzom egy ideje.
-
MrZed001
tag
válasz
Reggie0 #32638 üzenetére
Lassan 3 éve próbálom "felvilágosítani", oktatni az országot eme téren.
És igen, eljut a szolgáltatóknál dolgozók felé is.
Sőt, volt aki leírta, hogy szolgáltatónál dolgozik (talán területgazda), és neki is van otthon hálózatos szigetüzemű rendszere.
Sőt, oktatja rá a kollégáit
És ő is tudja, mennyire nem, vagy rosszul szabályozott ... és mekkora sötét foltok vannak a témában a fejekben. -
-
Reggie0
félisten
válasz
7Heads Drago #32637 üzenetére
Pontosan. Es erre valaszoltunk:
Ezzel szemben az áramszolgáltók pedig minden megtesznek annak érdekében, hogy ne tudjál hibrid vagy off-grid rendszert telepíteni.
De mondhatnam ugy is, hogy az off-gridhez semmi kozuk. -
MrZed001
tag
válasz
tothbe #32633 üzenetére
Az egész oka a kb 40 évvel ez előtti definíciója a szigetüzemnek
Akkor valóban a hálózattal semmi kapcsolata volt a definíció (pl hajó, kabin).
Csak hát aztán kijöttek (több mint 30 éve) az UPS-ek (off-line és line interactive) és ekkor módosult definíció, hogy lehet kapcsolata hálózattal, de két üzemmód fizikailag szeparálva. Azaz vagy átmegy rajta hálózat (bypass), vagy saját maga termel fogyasztónak.
És bizony kellett is, lévén a hajók is kikötöttek, és kaptak shore power-t azaz parti áramot.Csak hát aztán pár évre rá kijöttek a kettős konverziós UPS-ek. És a szerver üzemeltetők azonnal két kézzel csaptak le rájuk (0ms transfer time)
Ahol a bejövő hálózati áramot folyamatosan konvertálja DC-re ... majd a DC-t saját belső AC-re. Folyamata: hálózat -> AC/DC -> Aksi -> DC/AC -> fogyasztó.
Ekkor alakult ki a mai definíciója a szigetüzemnek (amit te is írtál), azaz :
Hálózat felé nem termel, kizárólag fogyasztó felé.Na ekkora lemaradásban vannak sokan szolgáltató és törvényhozási oldalon.
Az eredeti definíció szerint ugye dobálhatná ki mindenki nem csak a kettős konverziós, de még a buta line interactive és off-line UPS-eit is a kukába.
-
tothbe
addikt
válasz
robi-k #32631 üzenetére
szerintem akkor nem értették miről beszélsz. Olyan inverter, ami a hálózat felé nem képes termelni csak befelé, az a hálózat szempontjából kizárólag fogyasztóként jelenik meg, ergo semmiféle engedélyezéshez nem kötött. Még bejelenteni sem kell sehová, nemhogy engedélyeztetni. Persze, mint minden más fogyasztóra, erre is vonatkoznak biztonsági, pl. érintésvédelmi előírások, de ez nem igazán az inverter mivolta miatt van.
A grid-tie és a hibrid inverterek azok azért engedélykötelesek, mert adott esetben a közműhálózat számára termelőként is megjelenhetnek és ennek a szabályozása már sokkal szigorúbb feltételekhez kötött. Plusz ugye az nem is a tiéd, tehát egyfajta tulajdon (a termelt áram) is gazdát cserél.Ezt pedig kellően szabályozni kell.
Ennyi a történet és nem több, nem érdemes többet sem belelátni sem pedig mögéképzelni. -
válasz
robi-k #32631 üzenetére
Amúgy kíváncsi lennék, hogy ennek mi a jogszabályi alapja, és miféle engedélyeztetésről lehet itt szó. Óra után a te felelősséged minden, abba a szolgáltató nem pofázhat bele, amíg nem veszélyezteteted a hálózatot. Lehet, hogy egy diszfunkcionális ügyintézővel futottál össze (mi is így jártunk múltkor).
-
robi-k
őstag
válasz
Vision #32630 üzenetére
Amennyiben az off-grid teljesen szigetüzemű (pl. egy erdőben, kint a pusztán vagy hegytetőn lévő házikó) akkor valóban nem kell (nincs is semmi köze semelyik áramszolgáltatóhoz, hiszen nincs is bevezetve oda az áram).
Más esetben (már futottam ebben egy kört az E-ON-nál), nincs jó hírem: ha a rendszert hozzákapcsolnád az áramszolgáltóhoz is (hogy rossz időben vagy az akksik lemerülése esetében az áramszolgáltatótól tápláld a saját hálózatodat), akkor már engedélyeztetni kell - amit nagyon megnehezítenek, szándékosan.
A hibrid esetében is lsd. feljebb. -
robi-k
őstag
TIM: a kormány támogatja a villamosenergia hálózatba integrált tárolókapacitások növelését
A minisztériumi pályázat sajnos nem a végfogyasztókat támogatja, idézet a cikkből: "A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást a kormány és a klímavédelmi beruházásokat támogató Modernizációs Alap közös finanszírozásában"
Ezzel szemben az áramszolgáltók pedig minden megtesznek annak érdekében, hogy ne tudjál hibrid vagy off-grid rendszert telepíteni -
dbius
veterán
válasz
leslieho2 #32618 üzenetére
Én is keresgéltem ugyanilyen okból kifolyólag korábban, csak más összetétel miatt:
Huawei 5kW inverterhez a telepítő által ajánlott 400W-os Trinasolar napelemek (Vertex S TSM-DE09.08 400Wp) 400W teljesítményen: Maximum Power Current-IMPP (A) 11.70A, míg az inverter 11A-t bír el elvileg.
Visszakeresve ezt az előzményt találtam tatoni jóvoltából (hoppá, őt meg végleg felfüggesztették, sajnálom, mert hasznosak voltak a hozzászólásai, legalábbis nekem laikusnak):
#31194 hozzászólás kérdésként,
#31203 tatoni válaszaEz alapján a Huawei invertereknek van olyan újabb altípusa, amelyek már 13.5A-t bírnak el. A Huawei oldalán a termék adatlapján is már a 13A változat tulajdonságai vannak feltüntetve, tehát reménykedni lehet, hogy az újabb szállítmányok már ezen újabb típusból lesznek...
Kérdés, hogy maga a kivitelező tudja-e garantálni, hogy már az újabb revíziós invertert szállítja, vagy sem.
Úgy néz ki közben, hogy nálam 6.375kWp teljesítmény mellett 15 db. 425W Trinasolar TSM-DE09R.08 Vertex S napelem lesz Huawei SUN2000-6KTL-M1 inverterrel.
A napelem adatlapja szerint pedig 425W-on: Maximum Power Current-IMPP (A) 10.24
Így remélhetőleg akkor sem lesz vágva a teljesítmény, ha a csúcs közelében járnának és még a korábbi revíziós invertert tudják leszállítani.
-
nessh
tag
[link] erre valaki esetleg tud választ?
Köszi! -
leslieho2
csendes tag
válasz
csabaizoli80 #32610 üzenetére
Üdv!
Érdekes a kérdés amit felvetsz, hiszen ha tényleg 11.0A a limit akkor ha jól értem kvázi 380Wp a "panel" 405Wp helyett?
Ha ez így van, akkor elsôre rosszul hangzik, ezért megnéztem a saját rendszerünk (gen24 8.0kW, 2x10db trina 400Wp, 45fokos DNY-i tetô) I, U és power görbéit egy jobb napon, íme:
Remélem segítenek az ábrák a döntésben, ha jól értem akkor a napi csúcsteljesítményt, a sapka csúcsát befolyásolja a kombinációd, a csúcson várható némi "veszteség".
de véleményezzék mások is! -
Janusz001
őstag
válasz
senki68 #32604 üzenetére
Azt hittem a fázisbővítés új szerződésekkel jár, akkor gondolom egyből ad-vesz mérőórát hoznak, persze akkor ebben az esetben az egyik fázisnak mindenképpen 32A -nak kell lennie.
Még egy invertert nem akarok, ha megjönne a 3 fázisúra az engedély, akkor csak az invertert kéne cserélni, nem lenne termelés kiesés. -
Geresics
Topikgazda
Srácok!
Tudom, a topikban nem vagyok aktíven jelen, de sokan közületek tudják, és szerencsére élnek is vele, hogy privátban igyekszem mindig válaszolni, és segíteni! Ez néha napokat vesz igénybe, mert szeretek normális választ adni mindenkinek!
De kérlek, értsétek meg, az én időm is véges! Az én energiám sem végtelen! Kérlek, ne tegyétek fel ugyan azt a kérdést privátban, e-mailben, telefonon! De legfőképp, ha kaptok egy választ, akkor ne kérdezzétek meg újra! Ha van egy válasz, amit szeretnétek hallani tőlem, és épp nem azt mondom, akkor vagy fogadjátok el, vagy hagyjátok figyelmen kívül! De ne írjatok pár nap múlva random változtatásokkal, pláne ne félinfókkal!
Mindenkinek próbálok segíteni, amit valaki vagy elfogad, vagy nem. Sosem volt azzal bajom, ha valakinek más a véleménye, vagy épp más mellett dönt, mint amit mondtam! De önigazolást légyszi, senki ne nálam keressen! Egyszerűen nincs rá időm! Ha lenne, iszti-biszti aktív lennék itt is, de nincs!Félreértés ne essék, továbbra is
fogokmegpróbálok segíteni mindenkinek, aki ír, de ma először bosszantottam fel magam valakin, aki sokadszor kérdezi ugyan azt, mintha eddig nem válaszoltam volna! Lehet azt kellett volna ma inkább csinálnom, mint hogy Neki is, és ide is (s)írok, de egyszerűen hulla fáradt vagyok, és a legjobb szándékom ellenére ez most kikívánkozott...A topik tele van jó szándékú, segíteni kívánó taggal! Olyan közösség alakult itt ki, amiről a legtöbb topik álmodni sem mer! És ez nem az én érdemem, hanem a Tiétek! Én max egy kezdőlókést adtam, de a csapat hajtja a szekeret! Aki régóta itt van, az ezt pontosan tudja! Ahogy azt is, hogy bárki bármikor rámírhat, felkereshet továbbra is!
De légyszi, ne várjátok el tőlem, hogy én hozzak döntést a Ti pénzetek elköltéséről! A döntést Nektek kell meghoznotok! Mi itt döntést segítő infókkal szolgálhatunk, esetleg ha valaki hibát követne el megpróbálhatjuk figyelmeztetni rá! (Jelen esetben szó csincs hibáról!) De ha kérdeztek, akkor figyeljetek a válaszra, ha pedig nem akartok arra figyelni, akkor inkább ne kérdezzétek meg újra és újra!...megyek inkább aludni...
-
csabaizoli80
kezdő
Üdv,
Megkérdem még 1x, mert nem kaptam rá itt egyértelmű választ,
szerintetek ez jó párosítás?: (ha később még bővíteném is esetleg....~10KW-ig, azonos DK-i oldalon)
Huawei SUN 2000-8KTL-M1
Most 18db(7020peak) Risen Energy RSM40-8-390MB (ez elérhető most....), ez egyébként Black frame vagy Full Black akkor?
Árajánlat küldővel már beszéltem azóta és fórumot olvasva említettem neki hogy az inverter árama (11A) és a panelé(11,52A ?.... ha jót néztem....) nem igazán passzol egymáshoz, erre annyit válaszolt hogy azt sosem éri el a panel, az csak egy elméleti maximum, ideális körülmények esetén+ ha az egyenlítőn lennénk és a legideálisabb lenne a napsugarak beesési szöge, egyébként sosem éri ezt el nálam a panel, jó lesz ez a "párosítás".....
Fórum szerint viszont így "veszteségem" lesz, mert nem lesz kihasználva teljesen a panel "tudása", inverter miatt....laikusként így értelmezem....jól gondolom? Szerintetek, vélemény?
[link] -
leslieho2
csendes tag
-
-
senki68
senior tag
válasz
Janusz001 #32586 üzenetére
A mostani invertered mivel engedélyezve van, nem érinti a fázisbővítést , ugyanúgy maradhat 1 fázison. Nem is kell engedélyeztetni, mert már van engedélye.
Feltehetsz még 1 db 1 fázisút max 2.5 kVA de a 2 inverter asszimetriája nem lehet több, mint 2.5 kVA.
Vagy tehetsz fel mellé 3 fázisú invertert.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest