- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zed1983
őstag
Egy Asus Rog lapban hogyan állítható be egy 8600G úgy hogy, ne égjen fölöslegesen?
Elég, ha csak beállítom BIOS-ban, hogy 65W oszt kész?
-
emiki6
veterán
válasz
emiki6 #66410 üzenetére
Megnéztem ezt a "kell e venti a vga alá?" dolgot az nr200p-ben.
23 mm a gap a ház alja és a vga között. 2db 15 mm vastag P12-es fan volt betéve a vga alá. Megnéztem mi van, ha kiveszem és még a porszűrőt sem teszem vissza.
Az eredmény:
- kb +5 fok a VGA-nak, magasabb RPM
- A 990 evo plus SSD megfő, 91 fok furmark alatt, úgy, hogy nem is ír. (2 alsó ventivel 87 volt a max).Ha az exhaust ventiket és a procihűtőt maxra teszem, az egy kicsit segít, de meg sem közelíti azt a hőfokot és pláne nem azt a csendszintet terhelés alatt, amit a rendszer tud, ha bent van a 2 alsó slim.
Azokon az RPM-eken amiken halk a gép, ott előny az alsó intake venti.
-
TurboK0
tag
Próbáltam 1:1 sebességgel de így a magasabb az fps. 7200 MHz ram, 2400 MHz FCLK, 1800 MHz IMC, 2:1.
1:1 módban 6000 MHz-ig ment, 6400MHz-en már fagyott, gyári automata feszültséggel is, 2000 MHz FCLK mellett. Nem bírja az IMC. Ez van. Talán a Gorgon Point-nál javítanak rajta.
Ezt a memóriát 50e körül lehet kapni, hasonló pénzért más gyártónál 6000-6400 MHz modul van csak. Persze 5600-asat lehet kapni 32e körül is, de ennyi pluszt megér.
Oké lehet tenni bele videokártyát, de pont az a pláne hogy anélkül is mennyire jó. Kb. 1 játék érdekelt a közelmúltban aminél kellett volna az erősebb kártya, minden máshoz a 8600G annyival jobb hogy extrém jelenetnél nem szaggat be mint a 5600G, kb ennyit is vártam tőle. Ha annál az 1 játéknál hozza a régi rx480-as kártyám teljesítményét akkor jók vagyunk.
Egyébként is kell a vga slot plusz meghajtóknak + hálókártyának (meg kell majd egy AQC113 alapú PCIE 4.0 x1-es kártya). Jut eszembe, egy dolgot még nem ellenőriztem, hogy bifurcation-t kezel-e az alaplap.
Hőmérsékletet oké hogy bírja 95C-ig, de nem akarom hogy annyin menjen. Az 5600G 32C fokon ment üresjáratban... Ezt még nem teszteltem hogy mennyire lehet belőni. Még babrálok a feszültségekkel. Most curve optimizer alatt van -30-on.
-
emiki6
veterán
Drágább komponens szvsz azért sem érdemes, mert pl 5600xt-t "fillérekért" kapni és kiröhögi az igp-ket max teljesítmény tekintetében. IGP szinten +10-20% relatív sok, de abszolút értékben mit sem ér.
Nálam annó a 3400g-vel ott volt a gond, hogy az IMC nem volt túl jó. És hiába lőttem be stabilra a ramot, utána az igp tuning instabillá tette a ramot, mert nem volt független a kettő. Aztán vettem egy 5600xt-t, ami megváltás volt az IMC-vel való hadakozás után. Aztán 6600xt, aztán 5700x3d, aztán 7700, aztán 6800. Hamarosan lesz 9070xt. De előtte még házat cserélek, úton a z20.
Most azon morfondírozom, hogy mikor van értelme sff házban a vga és a ház közé ventit tenni? A háztól a ventit 5mm-re el kéne tartani, hogy ne legyen turbulencia zaj. Azon felül a vga és a venti között is kéne legyen 10mm gap legalább. És ha a normál venti túl vastag van e egyáltalán értelme a slimnek vagy csak zajt csinál.
Majd letesztelem még az nr200-on, aztán a z20-on is, hogy most segít e az alsó venti v csak zajt csinál.
És ha nem tesz az ember ventit, akkor mekkora távolság lenne ideális a ház aljától? Fél centi v 1 v 2? Mikor kéne már venti? Akár sima, akár slim? Ezt már nyilván nem fogom tesztelni. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #66402 üzenetére
Azért van előrelépés a 6400-ashoz képest, de jól látszik, hogy a timingokkal is (ha nem jobban) megéri játszani. Plusz ez 8700G, de szvsz a 8600 is sávszélesség-limitált bőven.
Azzal viszont egyetértek, hogy erre nagy összeget pluszban kiadni felesleges. Ha van olcsó/minimál feláras ram ami tudja akkor oké, amúgy mindegy.
@emiki6
Csak ugye 7200-on az uclk-d már csak 1800 a 6000 1:1-es 3000-e helyett.
Persze. Emiatt is írtam, hogy ha 6400-on pl. nem megy már 1:1-ben, akkor - ahhoz képest - jobb minél fentebb menni, mert legalább fentebb kerül az uclk is.Cpu oldalról nyilván jobb, vagy inkább kiegyensúlyozottabb lehet amúgy a 6000-6200 1:1, de a gpu-nak csak a sávszélesség számít. Attól függ mi a fontosabb. Bár ahogy fentebb elhangzott, lehet, hogy az utolsó 5-10%-ot már egyik oldalon sem érdemes hajtani. Úgyis lesz vmi kompromisszum.
Nálam AM4 nézett ki úgy ahogy írtad. E-die, CJR, kb 2 perc alatt volt vmi jó alap setup és onnan gyorsan megvolt a beállítás, DDR4-nél 4000+ elég erős volt.
Itt most egyértelműen van valami más gond is, de se kedvem se időm utánanézni mi ennyire háklis jelenleg. Két Asrock lapot próbáltam... mondjuk anno DDR4-nél is az volt és ott bios-ban is volt nagy ugrás, előtte szinte minden kicsit is instabil setupra el sem indult. Úgy rohadt nehéz volt belőni... aztán eljutottak oda, hogy szinte minden beállítással indult, max instabil volt, onnan jóval könnyebb volt kitesztelni a határig húzott állapotokat is. -
mpierre
veterán
válasz
HUN_Sector #66406 üzenetére
A TG félére gondolsz, vagy valami újabb? KryoSheet vagy mi...
-
HUN_Sector
őstag
válasz
TurboK0 #66404 üzenetére
Én a kupak és a cpu cooler közé tettem, az is érezhető volt. Kb 10 fok.
A ryzenek azonban magas hőmérsékleten kezdenek és terhelés alatt is ott maradnak default. Szóval 35 fokokat ne várj a deliddelés után, de kis házban az 50 idle az fémmel sima liba.
Kupakon elhelyezve az egyetlen hátrány, hogy megeszi a feliratot.Más: thermal padot próbált már valaki? Ez most az új cpu hűtési őrület.
-
TurboK0
tag
Hát, mint mondtam, nálam van mérhető javulás ha 7200MHZ 2:1-en fut a memória (7400-on nem próbáltam, így jobb az időzítés). 1:1-en 6400MHz-en már fagyott, 6000-en stabil volt. Valószínű azért mert elég alacsonyan tartom a feszültségeket. A GPU részét nem is hajtottam túl.
Mindegy, így most jó lesz. Meg ez nem is ryzen topik.Arra gondoltam hogy leszedem a tokot és cserélem alatta a pasztát folyékonyfémre. Tíz+ évvel ezelőtt a 3570k-val már megoldottam ugyanezt, tehát ismerem az eljárást/kockázatokat. Ugyanabból a hűtőből amit akkor használtam, maradt egy kevés (Coollaboratory liquid pro), erre jó lenne. IHS alá megy, nem fogja megenni a hűtőbordát. Teszteken 15-20 fokot javít a hőmérsékleten ami azért elég sok.
Vagy várok vele év végéig, addigra jósolják a Gorgon Point alapú 9000G procikat.
-
válasz
HUN_Sector #66402 üzenetére
+1, én is azt láttam, hogy 6400MT felett már csak marginálisan nő az IGP teljesítménye.
Nem éri meg csúcs memóriát venni IGP játékra szvsz. -
HUN_Sector
őstag
válasz
TurboK0 #66401 üzenetére
Nézd meg a teszteket. 6400 mhz felett már bármennyit pakoltak rá, alig 1-2 mhz-et tudtak kisajtolni az igpu-ból. 5400 mhz felett élesen megy a teljesítmény felfelé, 6400-nál meg kilaposodik a görbe.
Nekem is patriot viperem van (1 év alatt le is váltak a hűtőbordái), az az én esetemben 8700g alatt 7000 mhz-en csak a windowsban volt stabil, játék alatt (Baldur’s Gate 3) 15 percen belül kifagyott a gép.
A 7000-es beállítás meg kőkemény 1 fps pluszt jelentett a stabil 6400 mhz-hez képest.Próbálgasd, aztán meglátod. Van aki a 6000 mhz-et tudta csak beállítani, sok tényezős egyenlet.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #66400 üzenetére
Mi az, amiben nincs "érdemi növekedés"? Mert az igpu igenis gyorsabb ha a memória nagyobb órajelen van, akkor is ha 2:1 módban dolgozik.
Memória egyébként patriot venom viper 2x16gb 7400MHz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Wuthering Waves
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Autós topik
- Elektromos autók - motorok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Az IFA-n már ott lehetnek a Samsung újdonságai
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3262, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Huawei P20 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest