- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiP
nagyúr
válasz
hoffman_ #65597 üzenetére
Oké. Bár m.2-satából meg jó a random ali hirdetés... mondjuk valóbany ott nem ugyanaz az érték forog kockán.
Meg végül ugyanoda jutottál, csak külön kártyákkal kellett megoldani.De mit akarok, én is inkább Asrock lapot választottam. Részben a bizalom, részben meg a kiosztás miatt.
Felesleges a 4x2.5g, emiatt nem marad elég pcie lane az m2-nek, meg nekem nem kellett 6sata. -
HookR
addikt
válasz
rxmiss #65594 üzenetére
"...a vapor chamber-t (van elfogadott jo magyar nev ra?)"
Versenyben van a gőzkamra, párakamra és a párologtató kamra is.
Én a párakamrára szavazok, mert annak még nincs olyan szélesebb körben elterjedt, egyéb jelentéstartalma, mint a gőzkamrának és nem olyan hosszú, mint a harmadik lehetőség. -
rxmiss
tag
válasz
HUN_Sector #65592 üzenetére
itx-ben mar az is nagynak szamit, ha az egesz socket felett terpeszkedhet
de termeszetesen ez is kozrejatszhat abban h a szerverfoglalatok sokkal nagyobb merete miatt elobb lehetett naluk erdemben bevezetni a vapor chamber-t (van elfogadott jo magyar nev ra?)
-
rxmiss
tag
válasz
Pista0001 #65590 üzenetére
beszelgethetunk rola a CPU leghutes kibeszelo topikban, de a lenyeg az h a vapor chamber a ho eloszlatasaban nagyon jo, tehat amikor van egy nagy talpa a hutonek es ahhoz csatlakoznak a lamellak, akkor sima reztomb eseten a procitol/gpu-tol tavolabb eso lamellakhoz lassabban es/vagy kevesebb ho jut el, mig a vapor chamber sokkal hatekonyabban osztja szet az egesz feluleten. szoval 1U szerverekben es ahogy irod is video kartyakon rengeteget lehet nyerni ezzel, mig ha tudsz felfele terjeszkedni, akkor kisebb lehet a jelentosege.
mondjuk a magyarazatot pont nem neked szantam, nyilvan te pont erted isesetleg eddig nem volt ra igeny asztali lapoknal, vagy mert jobb minoseguek voltak a heat spreader-ek vagy jobb minosegu volt regen a hovezetetes a szilicium es a kupak kozott (igen, igen, ragasztott vs forrasztott, stb) illetve a korabbi szilicium elrendezes tipikusan szimmetrikus volt, mig most mar eleg vegyes salata.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65588 üzenetére
Meg magokat, CU-kat... de pont ez a lényege. Bekerül egy átlag gépbe, nulla extrával és az életben nem lesz kihasználva 6-8 sávnál több. Ahogy magból is van olyan ahova bőven elég 4-6 mag... máshova meg 12-16 se rossz, hogy a gpu-król már ne is beszéljünk.
Szerintem legyen megoldás minden szegmensre és aztán lehet válogatni melyik megfelelő adott célra.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65558 üzenetére
Valóban ez a lényege, de úgy látszik lesz lepattanó is: AI Max 385: 8c + 32CU és pl. a framework-nél van "csak" 32GB-os kiépítés is. Ez AI-ra kevés lesz és ennek megfelelően árazásban sem tűnik elszálltnak.
A Strix Point se lesz rossz ha jön desktopra, bár őszintén, én lefelé is várnék már valamit. Néztem az Asrock industrial 4x4 "lapokkal" az AI 340/350-et. Korrekt cucc. Jó lenne, ha ilyesmi is jönne. A 2x0 széria ha jól látom gyk. a mostani desktop APU széria, de abban is vannak kisebb APU-k. Gyanítom ilyesmiket már nem fogunk látni nagyon custom megoldásként sem.
-
Oliverda
titán
válasz
viperabácsi #65584 üzenetére
X870I. Micsodát nem listáz?
-
rxmiss
tag
válasz
vtommy #65580 üzenetére
"Szerk: Ideje volt már egyébként, nem űrtechnológia a vapor chamber.."
igy van. tobb szerver processzoros itx buildem is volt mar es tipikusan az 1U, 2U hutok vapor chamberesek.pl 180-205W valtozatok a dynatron-tol:
nalam teljesitmenytol fuggoen mas-mas 12cm-es venti van felettuk/rajtuk, de a 125W-os skylake fole eleg volt 12cm-es slim noctua is.
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
vtommy #65580 üzenetére
Hasonló megfontolásból került nekem is a látoterembe, szintén egy 9800X3D UV, amire egy Black Ridge Rev. D. + Noctua NF-A9x14 chromax + szilikonkeret mod van felszerelve és itt sem unatkozik a hűtő.
A hosszú távú megoldás vagy egy VC-vel szerelt léghűtő (aminek valóban ideje volt, a sok évvel ezelőtti Clevo DTR laptopom desktop CPU-val ment és ott is teljes VC hűtés volt) vagy egy 240mm-es AIO lenne, szóval kíváncsian várom ezzel kapcsolatban a gyakorlati teszteket.
A 3D nyomtatás világában meg egy univerzális venti keret is valószínűleg kellően egyszerűen kivitelezhető lenne hozzá.
-
mpierre
veterán
válasz
PR0JECTNR56 #65568 üzenetére
A C7 is egész jó kis hűtő. 120-as ventiadaterrel egy még alapon lévő 8700g-t normális hőfokon tart. Ezek alapján akár lehet 100+W-ra is jó ez a vapor chamber... vga-kon mintha bevált volna...de talán ott van még más vajákolás is.
-
válasz
Ránézésre a venti 25mm-es, szóval a base az 30mm kell, hogy legyen.
Erre így simán rámehet egy NF-A9x14 is további karcsúsításképp.
Kb mint egy AXP90-X47 vs X53.Ez nálam instant get a 9800x3D-hez, ha hellyel-közel tudja amit írnak.
Az AXP90-X47 FC, bár szénné van dícsérve a redditen azért erősen kompromisszumos. Ha nem akarok 90+ fokokat nézegetni, akkor 65W ECO mód kell.Szerk: Ideje volt már egyébként, nem űrtechnológia a vapor chamber..
-
Oliverda
titán
válasz
TurboK0 #65578 üzenetére
Lehetne még sorolni, hogy melyik herélt vagy részben frissített chipből nem adtak ki desktop tokozásút. Elég világosan látható, hogy milyen stratégia mentén dolgoznak: mindegyik Zen iterációval megjelent egy széria.
“A Medusa Point még nagyon messze van.”
A következő, innen az országból is látható napfogyatkozás pedig még sokkal messzebb. -
TurboK0
tag
válasz
Oliverda #65567 üzenetére
Nem feltétlen annyira valószínű, pl. a ryzen 6000 sorozat (Rembrandt) desktopra nem jött ki, és a Hawk Point sem. Lehet volt köztük valami direkt butább ultravékony laptopba tervezett 15W chip ami egyébként sem volt sanszos, de már annyi kódnevük hogy nem tudom őket követni.
A Medusa Point még nagyon messze van.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
HUN_Sector #65570 üzenetére
Van itthon egy apróról vett hasonló felépítésű Supermicro hűtő lga115x-re, csak azon nincs venti (1U szerverbe szánt), arra 95W-ot írnak. Én a hangjára lennék kíváncsi, kár hogy nem cserélhető a venti.
Inwin Chopinban a 35W TDP-s Intel proci elment róla vagy órán át maxon járatva, asszem 80 fokig ment fel, venti nélkül. -
válasz
Frankó, kár hogy direkt nem cserélhető a ventije.
Mondjuk azt sem értem, hogy 180W TDP-re minek szenvednek 92mm-es ventivel, léteznek LP hűtők 120mm-es légkavarókkal. -
echterion
nagyúr
válasz
A vapor chamber technológia sokkal hatékonyabb, mint a sima réz vagy alutömb, ennek megfelelően jóval drágább is. Több lesz ez, mint 65W.
-
Oliverda
titán
válasz
Szerintem mindkettő az, csak az egyik festett.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Ugyan réz az egyikőjük, de a vastagságát tekintve vannak aggályaim. Ez max 65w tdp-hez tűnik megfelelőnek. A kisebb thermalright axp rézhűtővel tűnik osztálybeli versenyzőnek
-
válasz
Ejha, ez tök érdekesen néz ki. Tetszik.
-
PR0JECTNR56
addikt
Új Cryorig hűtő érkezik SFF gépekhez vapor chamberrel. Kíváncsi leszek rá mit hoznak ki belőle.
-
TurboK0
tag
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000g-apus-for-am5-socket-expected-launch-in-q4-2025
Strix Point jön AM5-re, valamikor év végén vagy jövő év elején.
-
BiP
nagyúr
válasz
balage25 #65564 üzenetére
Én ebay-en meg alin láttam ilyen m.2-be rakható 5-6 satás cuccokat.
Én is keresten egy időben, de aztán megelégedtem az alaplapi 2 + egy 2portos pcie x1 kártyával. (Asrock n100m)hoffman_: ha már úgyis került bele 2.5gbit + 6sata port, akkor nem lett volna egyszerűbb alin egy topton/cwwk/bkhd NAS n100-as alaplapog venni? Azokon ez alapból adott.
-
-
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #65554 üzenetére
-
TurboK0
tag
válasz
Milyen alaplappal?
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #65541 üzenetére
Sajnos a Strix Halo-nál rámentek arra hogy sokkal több memóriát lehet rá tenni mint egy VGA-ra, és így AI számításokra többször gyorsabb mint akár egy RTX5090 (ha olyan dologra használod, amire a videokártya memóriája nem elég).
Ennek megfelelően csak arany árban lehet majd kapni.
Így már annyira nem érdekes. Indulhat a várakozás a Strix/Medusa Point alapú AM5 procira.
-
Oliverda
titán
válasz
AMD-s G proci mellé Intel VGA? Blaszfémia!
Én épp azért vettem IGP-s procit, mert kiszolgálja az igényeket. És mivel ezen a lapon már van USB4, lehet rá külső GPU-t dugni, ha éppen valamikor szükség lenne rá. A Half Life RTX miatt még az is lehet, hogy ideiglenesen meglépem valamikor.
-
rxmiss
tag
válasz
Kalacskepu #65544 üzenetére
azott egy pcie-m.2 atalakito, kicsi bordaval az ssd-n? jok igy a homersekletek?
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Oliverda #65532 üzenetére
Kiélvezem hogy innen csak nekem van: 8700g 15-18W idle böngésző alatt, 85-90 watt full terhelésen. De 100+ wattot nem nagyon láttam tőle mostanában
Pár hónapja kapott egy b580-as kártyát is maga mellé, de a fogyasztás igpu használat nélkül sem változik. Szeretik egymást. Én meg őket.
-
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Egyedi lett!
Hátulra nem tervezel ilyen quick disconnect-eket, meg kábelcsatlakozókat? -
-
válasz
Kalacskepu #65547 üzenetére
Mire kell neked a húzott proci?
#65551 Kalacskepu
Az más. Oké. -
válasz
FireKeeper #65545 üzenetére
Hát házba építeni semmiképp nem tudtam volna, így maradt ez a megoldás.
Valamivel le kell hűteni az 5700G-t.
Ha nem akarnám kihozni belőle a maximumot / szarrá húzni, akkor nyilván maradtam volna egy sima légnél.
-
Oliverda
titán
válasz
flashpointer #65540 üzenetére
Kb. 23-24mm, ennél pontosabbat nem tudok most mérni.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
ez a köldökzsinóron kivezetett AIO elég... érdekes
-
Bedobom a mostani alkotásomat, igaz összesen egyszer jártam itt és az a build nem volt hosszú életű, viszont ezt elég sokáig tervezem megtartani és használni.
Nem a legszebb, de teszi a dolgát.
-
Oliverda
titán
válasz
viperabácsi #65542 üzenetére
Miért lenne? A Strix Point és a Medusa Point is DDR5 (lesz), így semmilyen technikai akadálya nem lenne a kompatibilitásnak. A Strix Halo-hoz LPDDR5X kell, amiből nem létezik modulos verzió, csak forrasztott.
flashpointer: Megnézem, ha otthon leszek.
-
viperabácsi
addikt
válasz
flashpointer #65541 üzenetére
Kár , mert így akkor való színű , hogy 8700g lesz apu-ban AM5 teteje ?
-
flashpointer
őstag
lesz asztali ryzen AI max, de nem am5 foglalatba hanem alaplapra forrasztva (nem fer bele). szoval kb mint a mostani frameworkos alaplap.
-
Oliverda
titán
válasz
flashpointer #65538 üzenetére
Már amennyiben a gyári, kis nyamvadt zajgenerátorral megspékelt alukocka lecserélése annak számít. Az a vicc, hogy még rendesen lamellázva sincs a mini ventilátor alatt.
mpierre: Ahh, pedig Conductonaut Extreme-mel kentem újra a kupak alatt a procit.
-
mpierre
veterán
válasz
Oliverda #65536 üzenetére
a másik a Thermal Grizzly.
Szerk.: Off.
-
Oliverda
titán
válasz
mpierre #65535 üzenetére
A Gigabyte is a hátlapba rögzíti, emiatt pedig nekem is mókolni kellett kicsit, de úgy fest, sikerült megoldani még viszonylag egyszerűen a gyárival. A TR gondolom, a Thermalright. A TG hátlap melyik/milyen?
Én rendesen meghúztam a leszorítót és a hűtőblokk kissé modolt rögzítőjét is, és eddig úgy fest, működik, bár ez még leginkább a BIOS-t jelenti. Nálad pontosan mi volt a probléma? Nem bootolt?
-
mpierre
veterán
válasz
Oliverda #65534 üzenetére
Bonyolultabb lett a megoldás, de a Cryorig c7 indokolta és azt nem akartam cserélni. Talán túl makacs vagyok...
- Az asrock a hátlapba rögzíti a leszorítót, amit a C7 miatt dobni kellett.
- Tehát ment a hátlap és a leszorító.
- Lett TG hátlap, meg TR "anti bending" leszorító.Hiba lehetőségek:
- AM5 leszorítót túlhúzod, hogy biztosan fogjon a hátlapban.
- A procihűtőt húzod túl, hogy az is megfelelően rögzüljön a hátlapban.Voilá.
-
Oliverda
titán
Nem belépő a klubba, mert már lassan 8 éve benne vagyok, szépen csendben.
-
HA-ra felkerült egy teljesen újszerű SST-FT03-MINI, soha vissza nem térő alkalom.
-
Kezdenek elég jó árban lenni az NVMe SSD-k is, most nézem Aprón, hogy 8 terát már megkapni 150k-ért.... persze annyiból legalább 2 használt 10 terás HDD kijön... Csak azért HDD-t ITX configba építeni nem biztos, hogy jó dolog.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65520 üzenetére
Ryzenen 1.35x a szorzó PPT és TDP között, szóval 88W a max.
Persze felugorhat, meg ha cpu only terhelést tolsz rá akkor be lehet úgy állítani, hogy a TDP-t se tartsa (PBO hekkelések)... de vegyes, tipikusan gondolom játék terhelésen ha megnézed akkor az átlag cpu fogyasztás jóval közelebb szokott lenni az 50W-hoz, mint a 100-hoz. Nézd meg a mobil SoC-okat, Pohenix-Strix Point, ott meg 20-30W-ban megáll a cpu és a maradék a gpu, az összteljesítmény pedig így is remek, kiegyensúlyozott játék alatt. A Halo is ilyen arányaiban...Egy-egy tüske meg nem számít szvsz, ha az átlag erre van belőve, hogy a tápod 50% körül kap terhelést. Azt bőven bírni fogja.
Dvga is ugyanez nálam, szinte mindig igaz (cpu-ra is a fenti), hogy a felső 5-10%-ot teljesítményt elhagyva jelentősen jobb a fogyasztás. Én biztos így lőném be ha ilyesmi a rendszer maximuma. Mondjuk legyen akkor 88+225W(+sallag...) mondjuk szumma 330-350W terhelés. Vagy avg a vegyes terhelés úgysem ezt fogja adni, hanem kevesebbet, vagy direkt letekerném és mondjuk lesz belőle egy 65+180W, tehát 250W körüli leszabályzott konfig... ami ugyanúgy vegyes load alatt még annyi se lesz. Mondjuk 200-220W vs 350W. Cserébe -5-10%-ért. Problem solved. Táp, de főleg hely+hűtés.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #65509 üzenetére
CM mellett szóló érv a 10 év gyári gari a Corsair által biztosított 7 évvel szemben.
Míg a Corsair SF Platinum pozitívuma, hogy a zero rpm 40%-os terhelésig tart. (Ami 600W-nál 240W, míg 750W-nál 300W. Ez sem mindegy.) Más gyártóknál inkább csak max. 30% szokott lenni. Régebben feltüntették az adatlapon (akár külön grafikonon ábrázolva), most valahogy nem találom. Nézni kell teszteket.Én még októberben zsákoltam be egy SF750 Platinum-ot, amikor 58e-re volt leértékelve. Szintén SF450 Gold helyett.
-
Hát, a CPU-kra manapság ráírják, hogy 65W TDP, aztán terhelés alatt valahogy mégis felugrik 95W környékére 1-1mp erejéig.
1050Ti után VGA-ra azt hittem, már 100W alatt is használható kártyák lesznek, mindörökre... aztán itt is visszatértek a szörnyetegek. Ja, 200-250W között várom, de az is számít, hogy meddig marad passzív, illetve inkább az 50-70%-os terhelésen használnám.
#65519 Pista0001
Ja, főleg ha Platinum. Viszont páran már befürödtek hibás SF600-al. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #65517 üzenetére
Igen, láttam a linket. Jó az a németektől is.
Mekkora vga-t lesz? Tudom, hogy itt simán belefér, de mITX-be én egyrészt nem passzíroznék több 100W-ot... de reálisan vmi középkategória lehet optimális. Egy 9060 mennyi lesz, 150, max 200W körül jöhet? Cpu oldalon játék alatt, ahol a gpu fogyasztás is bejátszik, ott simán elvan bőven 100W alatt a proci, inkább 65W körül el lehet lenni. Ez így 250-280W? Egy kis UV, kisebb kártya és befér 200-220W körülre. Szerintem nemhogy elég a táp, de még kényelmesen, hangra is optimális lehet még így 50-60% körüli load-on maradva. Vagy rosszul látom?
-
válasz
HUN_Sector #65516 üzenetére
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65512 üzenetére
Kapható? Remek! 1-2 hete néztem, akkor még nem láttam listázva.
Ebbe garantáltan befér minden permutációban és igény szerint az mATX lap, ATX táp, toronyhűtő, dvga, HDD(k), 240 AIO... ami ugyan nem mITX, de elég kompakt még így is.
Viszont ha valamivel lehet sakkozni a fentiekből (nálam csak opcionális ebből 2-3 tétel is) akkor továbbra is elég a C6/C6-ITX.Közben találtam egy videót a C6-ITX-ről mATX lappal. Hát, gyakorlatilag nem fér be ATX táppal, alatta az alacsonyabb ramok is koppra a tápon lennének és akkor még a normális táp felfogatás sem megoldott.
Viszont pl. a Minisforum BD795M a fektetett SO-DIMM modulokkal és egy 90 fokos ATX tápcsatival, Sata-kkal... -
Üdv!
Az új CPU-k, VGA-k éhségét látva elgondolkodtam a tápcserén (SF450 Gold van most a gépben), Ti melyiket vennétek az alábbi kettő közül?
Corsair SF600 Platinum
CM V850 SXF Gold -
tlac
nagyúr
szerintem erről beszélnek
[link]
Pre-emptive Wear Leveling (PWL)
This Western Digital feature provides a solution for protecting the recording media
against mechanical wear. In cases where the drive is so busy with incoming
commands that it is forced to stay in a same cylinder position for a long time, the PWL
control engine initiates forced seeks so that disk lubricant maintains an even
distribution and does not become depleted. This feature ensures reliability for
applications that perform a high incidence of read/write operations at the same
physical location on the disk. -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65505 üzenetére
A He-t kihagytam valóban, pedig tudtam... a lemezekre tippeltem én is.
Amit írtam azt nem a mostani szériák alapján tettem, régebbiek voltak. Red volt nálam is a leghalkabb, de csak a 3-4TB-os vonalból. 5TB már gáz volt. Purple nem extra hangos, de van hangja. Blue nálam nem volt rossz, de szintén régi típus. Toschibából meg fura amit írsz, ott tesztekben is hasonló vélemények voltak, 2-3TB vonalon voltak halk cuccok.
Amikkel befürödtem: nagyobb Red, összes Seagate ().
@echterion
Ebben nincs tapasztalatom sajnos. Bár van/volt a routereimen USB, de soha nem használtam ilyen célra. -
TurboK0
tag
A 12TB-os azért a "leghalkabb" mert az a legkevesebb tányérral rendelkező héliumos lemez. Volt régen 10TB és 8TB héliumos lemez is (azok voltak a leghalkabbak), de kikoptak. A gond csak az hogy mind "ciripel", 4-5 másodpercenként kattan egyet az olvasófej, és ez baromira idegesítő mert olyanok mint egy 486-korabeli lemez hangja.
Nálam a 2 terás Toshibák, hiába használnak egy tányért, kattogósak, hangosak. A több tányéros 2TB Toshiba 7200rpm lemezek meg alapjáraton is zúgnak mint a porszívó; de az újabb modellek már asszem csak egy tányért használnak. Súlyuk alapján legalábbis így gyanítom.
A WD Red Plus 5400rpm sorozat volt a leghalkabb amit használtam, annak is volt alaphangja de más már nem. A WD Blue az elég katasztrófa, a WD oda zsúfol be minden technológiát vegyesen, tehát se nem halk, se nem elég gyors. Product brief alapján a mostani WD Blue sorozatban vegyesen van régi red, blue, green, stb.
Sajnos az 5400rpm lemezek kikoptak mert 4tb fölötti lemezeknél a legnagyobb vásárló az enterprise piac, ott meg nem számít.
-
echterion
nagyúr
Gondolkodom lecserélni a voda routert valami okosabb példányra, lehetőleg olcsón, hogy rá tudjak dugninegy usb-s vinyót. De nem igazán találok olyat, amin van usb port. Csak videótárolás lenne a feladat, most egy laptop+plex párossal nézzük ezeket esténként. Valami tipp valakinek, hogy mit lenne érdemes vennem? Archer AX23-as pont elég lenne, de nem látok rajta usb-t a speckók között.
-
sb
veterán
Szerintem ez összetett kérdés, én arra optimalizálnék amire használva vannak. Ha archiválás akkor lehet, hogy eleve jobb külső meghajtón leválasztva. Vagy fizikailag két meghajtón, elkülönítve, akár egyik gépben a másik külső HDD. Média, adattárolás: NAS. Ha oda is archiválsz akkor raid (+megint vmi külső pluszban). Ha valami spec adattárolás, pl. munkára kis file-ok, stb... én azt továbbra sem tenném ki a desktop gépből, a késleltetéssel nekem nincsenek jó tapasztalataim hálózaton, OS cache sem játszik, stb...
És a fentitől függ az adatok mérete, elérési sebesség is. 2-4TB szvsz lefedhető SSD-vel viszonylag olcsón, 6-10+ TB-okat én biztos nem raknék még ki SSD-ből. Ha nem videót vágsz vagy vmi hasonló akkor ennyi adat amúgy is jobbára médiának kellhet amire tök felesleges is az SSD sebesség.Nálam van külön mITX (vagy közel mITX házba passzírozott mATX
) épített NAS de felemás a használat. Nem megy 7/24-ben, tök felesleges... de egy ideje már szinte soha nem ment. A gépben még maradt 1db HDD, ami helyben kellett ott volt, NAS-on mentés és média (arra meg épp nem volt idő, filmek, stb...).
Helyügyileg ami kritikus még szerintem, hogy hány HDD-t tartasz. Sokat lehet nyerni 2-3... HDD helyett egy naggyal, az tényleg bármibe befér, ahogy írod. De ezt az adatvédelmi szempontok felülírhatják... én erre a mentés+média NAS-ra végül nem mentem 3 HDD alá.Ha médiára kell akkor mindenképp jó megoldás szerintem, sok kihagyás után most kezdem összerakni én is újra, most épp konkrét NAS sw nélkül, Jellyfin-nel és már 2-3 kliensen Kodi azonos médiatárral.
@TurboK0
Hangra szerintem az idle morgás/seek neccesebb, azt meg direkt néztem anno én is a product brief-ben, de semmi logikus konklúziót nem tudtam levonni. A 2TB-os után a 12TB-os a leghalkabb kb, hiába 7200-es. Ami biztos, hogy tányérszámtól is erősen függ. Desktopban olvasottak alapján nekem 7200-es Toshiba van és jóval halkabb mint egy rakás másik 5xxx rpm-es, pl. WD Blue-k (szintén voltak). -
TurboK0
tag
Annak is hullámzik az ára, volt már jóval 200k alatt. Meg ha 90%-ig telenyomod akkor a maradék helyen sokkal gyorsabban elfogy az írástűrés, ha használod apróságokra. Ha van extra helyed akkor úgy is el fogod kezdeni használni, nem lesz olyan hogy 6-7 terát ráírsz és úgy hagyod.
Nálam is egy 4TB HDD-t váltott ki a 8TB SSD, gyakorlatban viszont épp bejött egy nagyobb archiválós projekt, aminél sokat segített hogy elsőként az ssd-re írtam, aztán utólag a NAS-ra (több lemezről kellett, egyszerre, a NAS meg nem szereti ha egyszerre több forrásból írok rá). Még jó ezen az SSD-n 11 petabyte az írástűrés. Ezért is sajnálom hogy csak egyet tudtam venni.
-
válasz
TurboK0 #65500 üzenetére
LOL az igen... Most nézem, hogy a 8 terás Samsung QVO 240k körül megy ÁK-n... https://belso-ssd-meghajto.arukereso.hu/samsung/870-qvo-2-5-8tb-sata3-mz-77q8t0bw-p583515252/
Nyilván nem a legjobb széria, de ráírsz 6-7 terányi adatot, aztán utána csak olvasol róla, ahhoz bőven elég ez is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen házat vegyek?
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- E-roller topik
- Motoros topic
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Formula-1 humoros
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest