Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- droidic: Gmail + MI: na, mi van bekapcsolva?
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Autódiagnosztika: a gyakorlatban
- WireGuard VPN a mindennapokra
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sketch001
junior tag
Ha valakit érdekel, kidobtam az itx "házam" makerworldre, ingyenesen tölthető
[link]Versenyre neveztem vele csak azért került fel, de ha valakinek kedve szonnyan megépíteni, jó szórakozást hozzá
-
Mivel elég sokan szereltek itt C6-ost, bedobom itt is...
Jonsbo C6 ház plafonjára szerelnék 1db házventit, ez gondoskodna a max. 300W fogyasztású konfig hőelvezetéséről.A kérdésem az lenne, hogy melyik venti lenne az alkalmasabb a kettő közül?
Arctic P12 Pro: erősebb statikus nyomás, kisebb légszálítás.
Arctic P14 Pro: gyengébb statikus nyomás, nagyobb légszállítás.Egyáltalán elég lenne az 1db venti?
-
zed1983
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
8600G van most, jobb ha dvga van, a 8700g nem jobb annyival..
-
Crabface
senior tag
válasz
zed1983
üzenetére
AIO pumpanal szerintem annyi a lenyeg csak, hogy mindig ugyanannyi fordulaton menjen. Ne tekergesse osszevissza a bios vagy valami vezerlo program.
Ha ilyen mindent egybe csatlakozo van az egy epic hibaforras is lehet. De, ha a vezerloszoftverben lehet allitani a pumpat kulon, akkor nincs gond.
-
Crabface
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Codegen tap es a 6 molex csatis egyetlen agra felaggatott harom ilyen atalakito egy 7990-hez... Lattam eloben
-
Crabface
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ezek az lakastuz generatorok
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
zed1983
üzenetére
Eredeti tesztelés itt. Pici UV/UC van rajta, mert 250W-os GaN táp mellett megy. Hangja...van, de játék mellett nem zavart eddig igazán (hangszóróval játszok
) , mondjuk így 2024-es és 25-ös játékokkal nem játszottam rajta.
Viszont a harmadik példány kellett belőle, hogy ne ciripeljen. Azért az gáz volt. -
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ezek a molex átalakítókra vonatkoznak, valószínűleg a molex limitál inkább. Nem világos amúgy, hogy miért különbözik a terhelhetőség, a forrás ugyanúgy 2 molex, ugyanúgy összesen 2 12 volt és 4 gnd van mindhárom átalakítónál.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Pista0001
üzenetére
Igen, a pci express sín valóban 75 wattot tud.
A régi kábelek esetében azonban alacsonyabb a tudás - állítólag. Gondolom változott a szabvány, ezek még a régebbi tápok korszakában dívtak.
[link]Lehet biztosra akarnak menni az intelnél a teljes fogyasztás meghatározásával.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Nem hinném, hogy aszerint adják meg. Nem írnak rá többet ha nem muszáj.
Tesztek alapján valóban 190W-ig megy a TDP max, avg kevesebb nyilván, de nekem tesztek alapján azért kicsit gyengébbnek (átlagban) és kicsit többet fogyasztónak (átlagban) tűnik. Perf/W eszerint azért kicsit gyengébb mint a 4060, de főleg az 5060.
Ár/értékben viszont elég jó ha ennyivel olcsóbb. -
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Úgy tudom, 150 W a 8 pin, a sín meg 75 W, tehát 225 W a maximum egy 8 pines tápcsatlakozós vga-nak.
-
mpierre
veterán
válasz
barnam_
üzenetére
Pár fok difi lesz - valószínűleg - a nagyobb átfolyástól, vagy a nagyobb ventifordulattól is. Ha a DIY szegmens tapasztalatait nézem. Inkább a vízhőfok a lényeg, hogy milyen deltaT-vel tudja produkálni a hűtést. Szerintem.
Alacsonyabb deltaT nagyobb zajt jelenthet. Magasabb pedig csendesebbet. Valahol meg kell találni az ideálisat. (Fogalmam sincs, hogy egy random AIO közöl-e adatot a benne keringetett folyadék hőmérsékletéről. 60°C-os vízhőfok felett az alkalmazott plasztikok egy része úgy is feladja.) -
HUN_Sector
őstag
válasz
sasNAXO
üzenetére
b580 egyedül a kingdom come 2-ben produkált nekem kisebb bevillanásokat, ami valószínűleg egy driveres frissítés miatt jöhetett elő, korábban ajátékban nem tapasztaltam hasonlót. Cyberpunkban hasít, Baldur's Gate 3-ban remekel, Dying Light 2-ben tündököl. 100000 körül megkapod a 4060 szintet 12 rammal, gyakran még húszezer forintnyi ajándék játékkal is (alza). A jelenlegi legjobb ár/érték arányú vétel.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Köszi, így értem.
A vízzel én is erre jutottam. Nem is hiszem, hogy lehet/van értelme ennyifélét kiadni érdemben mást. Viszont az RGB-tükrös-csillivilli-izében végtelen típusra lehet valós szükséglet (nyilván
).@barnam_
Köszi. Fura is a spec alapján, hogy mindre tök ugyanazt írják és adott méretben majd' dupla tömegű a full copper.
-
Crabface
senior tag
válasz
barnam_
üzenetére
Nekem egy Cooler Master AIO van jelenleg a gepemben, meg mellettem egy masik hasonlo konfig, ugyanolyan hutovel. Pumpa 60%-ra le van veve, ez a minimum amit enged a gyarto. A Noctua ventit meg normal profilon hasznalja a bios a cpufan-ra dugva. Idle hangtalan a gep, pumpa es szelzaj sincs. Jatek alatt is csak a szelzaj erosodik kicsit a pull konfig miatt.
-
Ha már AIO vízhűtés a téma:
Melyik hatékonyabb, és melyik halkabb? Nagy fordulaton járatni a vízpumpát, vagy nagy fordulaton járatni a ventilátort?Arctic Liquid Freezer III Pro esetén olvastam, hogy viszonylag hangos a pumpája.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Itt melyik hűtőkről van szó pontosan? Mert tudtommal az x36 és x67 nem full réz.
Bár anyagra ugyanazt írja, de jóval nehezebb a réz x47, x53-ból is.Azért az gondolom nem mindegy ha más hűtőkhöz hasonlítjuk... (Én mondjuk megtartottam egy rézmagos Ryzen hűtőt - talán 2700-ról - a kis alu 8600G-s gyári helyére, de felmerült bennem, hogy azért valószínűleg egy x47 FULL-al jobban járnék.)
B. kérdés, ha már ThermalRight vizet látok a képen.
Ezek milyenek? Látok egy rakás 240-es típust, azok között van lényegi eltérés vagy csak dizájn? -
Pista0001
addikt
válasz
sff-cucc
üzenetére
Igen, ez az egyik, amire utaltam azzal, hogy tudom, hogy van megoldás.
Másrészt van megfelelően kicsi pumpa-tartály kombó is. Csak épp a meglevő 3 használaton kívüli pumpa mellé nem volt kedvem ($) negyediket (és/vagy ötödiket is) venni. 
Tudom, hogy végül vettem, de na!
-
sff-cucc
csendes tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Anno csinaltam egy custom aio-t a 7.2L-es A4-SFX-be:

Elvezetes volt a maga modjan - kitalalni a pump/block-tol hogy fussanak a fittingek, hogy a panelen ne logjanak tul, de pont atmenjenek a memoriak felett.
De utolag visszagondolva osszessegeben a nyert javadalmak nem ertek meg a raforditott osszeget meg energiat egy jo kis L9a + fan duct-al szemben ami olcsobb es a felszereleset joval konnyebb megvalositani. De ettol meg jo kis hobbi project volt
-
Crabface
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Igen. Nekem volt olyan hűtőm. Nálam semmi gond nem volt vele, szép csendben tette a dolgát. Csovei viszont jó hosszúak és a pumpa a radiátor közepén van. Ezek lehetnek problémák bizonyos helyzetekben.
-
HUN_Sector
őstag
120mm-es nztx krakennel (aio) van valakinek tapasztalata?
-
Pista0001
addikt
válasz
hoffman_
üzenetére
Alapvetően jó hűtők az APX-ek, jobbak a gyári sima alutömböknél, de semmi több. Nyilván ha kevés a hely, akkor nem lehet csodát várni, ahogy Torrente mondta, ha meg kell b.szódni, akkor meg kell b.szódni.
Ebben a gépben nekem AXP120-X67 volt az AIO előtt, azért az AIO jobb. 3 AXP90-et használok, de már nem is nagyon tudom, mekkorákat.
Asszem X36 van 5600G-n Chieftek IX-03-ban, X47 Xeon L3426-on Jonsbo A4-ben, X53 meg i5 9400f-en egy Alis LP aluházban. 
Nálam így néz ki az AIO-s sztori:
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
megértem, vagy négyszer álltam neki, mire elviselhetően kevés presszió maradt a hajlításokon. még jó, hogy vízre van kitalálva a ház (oké, nem lehet minden AIO-ra rátervezni egyszerre). azért a custom water loop más pénztárca, az kimarad.
közben megjött a dingkey szett, ha sikerül T1-et vadászni, majd összemérem a vizes szettel. végül az x47-at tartottam meg, az APX90-x53 ma visszament. amazonról 15k körül lehetett vadászni, annyiért még maradhatott volna is, de az itteni válaszok alapján utánanéztem és tényleg marginális az FC x43 ellenében a diffi, felesleges.
-
Pista0001
addikt
válasz
mpierre
üzenetére
A DIY bizonyos szempontból jobb, megfelelő méretre szabhatod a csöveket. Megfelelően méretezett és hajlított merev csövezéssel semmilyen feszültség nem lesz a rendszerben, flexi csővel azért ez nem biztos. A játékvíz csövei fixek, a bekötésük, a hosszuk, minden. Azt kell behajtogatni valahogy a rendelkezésre álló helyre, ami van. A DIY egyetlen negatívuma a tartály és a pumpa. Nyilván van erre is megoldás, csak akarni ($) kell.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
közben összeraktam az A4 H2O-t. hát, picit máshogy alakultak a dolgok. a Dingkey cuccokra ráült a posta, ötletem nincs hol van. az AM5 keretek se jöttek meg. vettem inkább, teljesen véletlenül, ó áron BF-en, egy CM Atmos 240-et, bármennyire nem akartam vizet.
jól sejtettem én, hogy nem kellene AIO, mire beszenvedtem, 20 év PC rutinnal is szívás volt, csak levegős rendszerek után... másodikra azért sikerült, jónak tűnik ez a hűtő. a Linux viszont nagyobb kihívás nV esetén, mint számítottam rá. Nobara bukta lett, most Fedora 43-at próbálok egyenesbe rakni, talán ez rendben lesz.
FormD T1 meg egyelőre zaciba, discordról már van fitting meg usb, sőt pcie 5.0 is hozzá, már csak a házat kéne restockolniuk...
-
válasz
rxmiss
üzenetére
Ahogy néztem össze szerelős videók alapján, az oldal panel pont úgy van kialakítva, hogy nem szimmetrikus a rögzítése... szóval talán max. barkácsolva lehetne. Viszont nem ez a #1 prioritás benne

A kábeleket illetően nekem az is teljesen megfelel, ha kábelkötegelővel össze vannak rendezve. Mivel nem üveg oldalfalas, senki sem fogja nézegetni.
-
válasz
BalageK
üzenetére
Köszi az ajánlást, de az már jóval nagyobb, mint amit szeretnék.
A Fractal Ridge elvileg 16 liter, a CH170 19l, még épp elfér az asztalon a PS5 mellett.
Még várok, hátha lesz valami akció a házra vagy hűtésre. Ez a motivációm igazából, hogy tudnék bele tenni nagyobb CPU hűtőt. De meglepő módon a Thermalright AXP120-X67 is lehűti a 14600KF procit. (játék alatt teljesen jó, amúgy meg nem fog 100%-on menni sose) -
HUN_Sector
őstag
Valaki próbált már fractal design era (a legelső kiadás) házba 150-es hosszúságú (tehát a legrövidebb) atx tápegséget rakni? Vajon befér alá a ház teljes hosszában a kártya?
Természetesen úgy, hogy fent megmarad a hely a 240-es víznek. -
válasz
barnam_
üzenetére
konnyu osszeepiteni. leszedheted az oldalpaneleket, csak par csavar, jol hozzaferheto ugy minden.
igen, kabeleket elrejteni egyaltalan nincs hely, talan ontapados kabelvezetokkel lehet valamennyire szepen megcsinalni h a sarkokban fussanak. alaplap ala nem szeretek vezetni kabeleket, sosem lehet tudni mi melegszik, szoval az nalam nem opcio.panel megforditasa jo kerdes, nem trivialis kiszedni (marmint az, de nem egy csavar
) es nem emlekszem h szimmetrikus-e, illetve a madzagok hossza eleg-e hozza. megnezem. -
válasz
barnam_
üzenetére
a vga meretet igazibol a tap korlatozza inkabb, nem a hutes. nalam belefert a ketslotos rx6800, ha nem atx tapot tettem bele, hanem sfx-et (tt toughpower 850 - coillwhineos mint a fene az enyem). a hutes id-cooling se-207-xt volt mellette.
osszerakaskor a tapba csatlakoztatott kanoc nyomta felfele a haz tetejet, az hibanak tunik (es hulyen nez ki a kanoc is, ahogy siman kilog a hazbol), egyebkent szeretem.
[korabbi hozzaszolasom] -
Van tapasztalat DeepCool CH170 házzal itt?
Szimpatikus, hogy rendes méretű CPU hűtés vagy 240-es vízhűtés + 30 cm-s VGA is elfér benne.
Nekem egy Fractal Ridge van amivel megvagyok elégedve, de nem tudok vízhűtést + nagyobb méretű VGA-t egyszerre beletenni. -
sb
veterán
Persze, azok is túllógnak sokszor, de azzal ugye nem lehet mit kezdeni.
Azért a ventit írtam mert az megoldható általában. Ill. ha nagy, 14+ akkor jó eséllyel túl szokott lógni az esetlegesen kilógó hőcsöveken is.szerk: Megnéztem ezt a Noctuát... jó kép, pontos méretet nem találtam, de ránézésre talán itt is a venti a legmagasabb pont. Metszet alapján pár mm biztos benne lehet... de metszetből az alján problémásabb, hogy megy-e lentebb a venti egyáltalán.
Az biztos, hogy ilyet speci adatok alapján nehéz belőni, jobb látni és konkrétan mérni.
Itt az 1mm viszont annyira kicsi, hogy arra azért bátrabban lehet alapozni. -
Elengedem a témát. Elértem a ráfordított időben is a határt. Ennél többet nem érdemes ezzel foglalkozni. Az NH-D15S chromax.black biztosan jó lesz, így azzal megyek tovább. Ahogy néztem, olyan őrületes nagy különbség nem lesz az én szempontomból. Nem tuningra lesz... valószínűleg egy 9900X-re kerül majd rá.
Köszi mindenkinek az ötletelést és a gondolatokat.
-
HUN_Sector
őstag
Ha megfeszíted az alaplapot, pl ráfeszül a hűtő az üvegre, lehet zajos, de az is lehet hogy a cpu foglalat, vagy nyáklemez elroppan. Ne kísérletezz
-
sb
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálam Brocken 2 van egy Silencio 352-ben. 165 vs 155mm a gyári adatok szerint.

De ne ebből indulj ki.
Pár mm fém oldallapnál szerintem simán benne van. Itt is van hangszigetelő réteg és a ház is nagyobb (nagyobb deformitás), üvegnél ez necces. Plusz 1-2mm ráhagyás tuti van.
De hogy valami hasznosat is írjak:
Amit érdemes lehet megnézni, hogy nagy hűtőnél általában a venti magassága adja a maximumot, nálam pl. ez oldotta meg. Annyival lentebb tudtam tenni, hogy beférjen (nyilván nincs +1cm ráhagyás a házban). -
Igen onnan indultam ki én is...hogy ez mennyire vehető szigorúan.
flashpointer: Hát... azért nem feltétlenül szeretnék ezen rulettezni.
Azért mégiscsak egy 50-60 rugós hűtőkről beszélgetünk.
Ha biztosan tudnám, hogy van 1mm helyem még...ami pont annyi, hogy hozzáér, de nem nyomja, akkor vállalnám. De látatlanban papírkutya vagyok. -
flashpointer
őstag
válasz
flashpointer
üzenetére
az elobb megmertem egy noctua c14s-t referencianak, az adatlapon 115 van megadva, 114,2t mertem
-
-
Bocs, ha rossz helyen teszem fel a kérdést...de ez tűnt a legközelebbinek...
Lenne egy Fractal Design Define 7 Nano ház (ITX) . A leírás szerint max 167mm magas CPU hűtő megy bele. Viszont ezzel pont kiesik több potenciális hűtő is ami 168mm magas.Mennyire kell ezt szigorúan venni. Lehet ott még 1-2 mm gap? Vagy ezt vegyem úgy mint a svájci órát, meg a japán vasutat és engedjem el? ( keressek másik hűtőt)
-
válasz
Crabface
üzenetére
Annyira nem: a 265mm mélységből lejön 105 a 3.5" HDD, és még további 20mm az előlap miatt. Így marad kb. 140mm a VGA-nak, az elég harmatos.
Gyak. dönteni kell VGA, vagy ODD+HDD.
Hacsak nem tolom el a HDD keretet a proci felé...
#66605 hegegabi80
Cemo-ban a merevlemezek az alaplapi tálca alatt helyezkednek el, más. -
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80
üzenetére
Jól van látszik, hogy csak telón néztem gyorsba a hirdetést, több darab is van belőle. -
Akyga AK-302-01BL - gyári oldal
Gyakorlatilag az OEM SFF házak gyártófüggetlen változata, microATX támogatással, TFX táphellyel, meghajtók garmadájával, szolid megjelenéssel, USB-C csatival, 20-25k HUF közötti árcédulával (már amikor lehet kapni), 265 x 92 x 341 mm méretben.Jó nagy rácsos oldallapot kapott, és kis kreativitással, moddinggal tovább javítható a hűtés: a táppal ellenkező oldalon a lemez átvágásával el lehet helyezni 2db (slim?) 80mm-es ventit.
Egyedüli kompromisszumot VGA terén kell kötni: max. 145mm hosszúságú támogatott, de a slim ODD (keret) elhagyásával 170mm körüli méretű is beleférhet.
Előre néző alaplapi SATA csatik kezelése problémás lehet még: 245mm-es laphoz 265mm-es mélységű házat terveznrk.

Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Ne már! Drágább lesz a GPU a memóriapánik miatt?
- Projektor topic
- Házimozi haladó szinten
- Milyen routert?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen processzort vegyek?
- PlayStation 5
- Itt a Microsoft szörnyprocesszora, ami 132 maggal tarolhatja le a felhőt
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3327, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 PRO MAX 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a hosszu oldalaknak is mas a pereme es a rovid oldalak is kulonboznek, raadasul van egy fulecske is, aminek csak a gyari helyzetben van helye.