- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Pista0001 #65746 üzenetére
Nem foglalkozom használt IT cuccokkal, ez elvi kérdés
A 110-es mérettel már megszívtam 1200-es socketű itx alaplap alatt, így a 95x95 alsó méretről akarok maradni mindenképp. Így esett ki a 12x11 cm-es, fent említett 120-as thermalright peerless assassin is.
AIO-t meg most nem akartam, holott az lett volna a legkönnyebb választás.
Meglátjuk. Ha nem válik be, akkor így jártam. -
hegegabi80
addikt
válasz
Pista0001 #65691 üzenetére
Igen a 6400-ról tudok, 6300 most hallok először (igaz mostanában nem is nagyon követtem a vga-k alakulását).
De jó lenne pl RX 7400 is, vagy 9050, 9040, vagy egy RTX 5050 Ti 75W TDP-vel. Nem akar mindenki 200W fölötti 2* sok pines tápcsatikkal felszerelt gépeket, amikhez kisebb erőmű kell 1000W-os vagy feletti tápokkal. -
válasz
Pista0001 #65600 üzenetére
Azért, mert Sapphire van ráírva, még nem biztos, hogy jó. Vannak manapság is vapor chamberes hűtők, de csillagászati áron és a befektetés szerintem nem térül meg:
rxmiss által emlegetett szerverekben van ennek értelme inkább, ahol kicsi a férőhely, plusz a beágyazott rendszerek.
-
rxmiss
tag
válasz
Pista0001 #65590 üzenetére
beszelgethetunk rola a CPU leghutes kibeszelo topikban, de a lenyeg az h a vapor chamber a ho eloszlatasaban nagyon jo, tehat amikor van egy nagy talpa a hutonek es ahhoz csatlakoznak a lamellak, akkor sima reztomb eseten a procitol/gpu-tol tavolabb eso lamellakhoz lassabban es/vagy kevesebb ho jut el, mig a vapor chamber sokkal hatekonyabban osztja szet az egesz feluleten. szoval 1U szerverekben es ahogy irod is video kartyakon rengeteget lehet nyerni ezzel, mig ha tudsz felfele terjeszkedni, akkor kisebb lehet a jelentosege.
mondjuk a magyarazatot pont nem neked szantam, nyilvan te pont erted isesetleg eddig nem volt ra igeny asztali lapoknal, vagy mert jobb minoseguek voltak a heat spreader-ek vagy jobb minosegu volt regen a hovezetetes a szilicium es a kupak kozott (igen, igen, ragasztott vs forrasztott, stb) illetve a korabbi szilicium elrendezes tipikusan szimmetrikus volt, mig most mar eleg vegyes salata.
-
válasz
Pista0001 #65489 üzenetére
Mondjuk egy OpenMediaVault szerver annyiból is érdekesebb, hogy az tudja a MiniDLNA-t is, azaz bárhol bekapcsolom, a tévé is tudja olvasni az adatot róla, így nem kell szaladgálni a külső házzal.
Szerk.: ezzel a NAS dologgal megfogtál, mert amúgy lehet igen kompakt NAS-t is építeni, amiben 1 darab merevlemez eldöcög szépen magában és nem foglal annyi helyet, hogy ne férne el valahol. -
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #64986 üzenetére
Sima DDR rammal.
Ott legalább nem lesz szűk keresztmetszet a PCIe sávszélesség, ha lassabb a vram.
Ja meg ilyenkor szokás rá 4x annyit pakolni és akkor ugyancsak nem számít a PCIe.
Úgy emlékszem tesztek alapján értelmesebb kártyáknál is el lehet lassabb PCIe-vel lenni ha minden belefér a vram-ba. -
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #64889 üzenetére
Ez a fehér SFX táp trend...
- Segotep GM650W SFX 80 Plus Gold - extremepc.co.nz
- Metalfish SFX-600W - nztech.co.nz...olyasmi lehet, mint egyes környékeken a teniszpálya. - [kép]
Ha nincs, nem hogy a szomszédok nem vesznek komolyan, de még a kóbor kutyák is lepössentenek. -
válasz
Pista0001 #64883 üzenetére
Köszi a helyesbítést, összemostam a kettő nevét.
AXP100-ak mióta vannak? Nem rémlenek régebbről. Abból is van full réz.
Nézegettem én is őket, nekem nagyon tetszik az AXP100 full copper, kicsit hajaz a black ridge-re, de több helyen is olvastam, hogy nem igazán hoz többet, mint egy X53 pl, mivel jelentősen keskenyebbek a lamellák.
Illetve, egy helyen még azt is kiemelték, hogy a hűtőmag (talán így nevezik), ami felfekszik az IHS-re kisebb, nem a téglalap alakú, mint pl az X53/47 kombón, így más a hőfelvétel is.
Source-t sajna nem tudok, többnyire az SFF subredditen érdemes rákeresni ezekre a hűtőkre és van egy csomó tapasztalat/teszt. -
Francia91
veterán
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #64572 üzenetére
AMD-nél RX6400-ból van félmagas és az csak egy slotos, de alapból nem túl acélos pcie4 mellett sem, pcie3 alatt meg még rosszabb.
1050ti egy nagyon jó kártya volt, nekem a passzív KalmX volt belőle, imádtam.Fractal Design Define 4-ben elfért bőven és soha, de soha nem coil whine-olt.
És teljesen igazad van, mi itt rétegterméken élünk, de azért szeretünk remélni.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #64562 üzenetére
Én remélem lesz valami érdemi változás ezen a téren. Most a fél magas 4060 megmozgatta picit a piacot.
#64563 flashpointer: Az a helyzet, hogy sír a szám, de valójában beadtam a derekamat és lett nagyobb ház (M2), úgyhogy elfér...és remélem másfél évig kitart ez a 3080 ami benne van most.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #64547 üzenetére
Ez szerintem egy komplikált kérdés, vagy én komplikálom túl a választ.
Úgy kezdeném, hogy az a felállás nem tetszik, hogy eszméletlen sokat fogyasztanak a mostani kártyák és akkor még ezt így-úgy tuningolják a gyártók. És lám kell a borda.
Közben meg a több éves nvidia A2000, vagy a mostani RTX 4000 Ada SFF micsoda teljesítményt tud(ott) 70W-on...tehát lehetőség az lenne.Én pl. nagyon szerettem a Gigabyte RTX 3070 Eagle kártyámat, valódi két slotos volt, és még 15mm-es deshroud moddal is befért egy Dan A4-SFX-be, vagy Ghost S1-be, stb.
Persze most is van a Zotac Twin Edge 4070 ami egész kicsi, meg persze van a 4060 Solo, meg a 4060-ból most a fél magas opciók (végre!), de nagyon nem szeretem ezt a minél nagyobb és melegebb vga trendet ami most megy. -
Black&White
addikt
válasz
Pista0001 #64401 üzenetére
Én is hasonlóban gondolkodom, átcuccolnék egy Jonsbo A4-be, de...
Mekkora gond ez, hogy szinte semmi hely nem marad a hűtő és az oldallap között?
Ugye az A4 71mm magas hűtőt fogad, a jelenlegi hűtőm 66mm magas.Viszont az mobon még van egy kis alu hűtőlap is a proci fölött, így aztán végképp passzentos lenne a dolog.
[kép]
Vélemény? -
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #64401 üzenetére
Szétkaptam kicsit a gépet, befér a vga úgy is, hogy a 2. és a 3. slotba kerül, de TG oldallappal nyilván életképtelen. Vented oldallappal nyilván nem főne meg, de a kis távolság miatt gyanítom, hogy igen szélzajos lenne terhelve.
Próbálom átgondolni, mi kell hozzá... 240-es kompakt vízhűtő a processzorra, meg valami 10-15 centinél nem hosszabb gen. 4 riser. A gyári riser sajnos csak 3.0-s, de legalább vagy 20-25 centis, ami ebbe a házba baromi hosszú. A 6650XT-hez jó volt, egyrészt nem limitált a sávszélesség se valószínűleg, másrészt "harmonikára" hajtogatva elfért.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Pista0001 #64399 üzenetére
Jól látom, hogy ebben a cpu hűtő előtt van a VGA? Ergo mondjuk egy ilyen 6750 XT méretű vga minden levegő útját elállja. Így nem csoda, hogy küszköd a hűtő.
Plusz az üveg oldallap sem segít a szellőzésbenEnnyiből jobbak a vékony magas házak, a cpu és gpu külön rekeszben vannak.
Én most azon agyalok, hogy majd egy 14cm-s slim ventit teszek az oldal panelre az AXP120-X67 ventije helyett. Kelleni fog alulra minél több levegő, mert nincs hely más befújó ventinek (mármint az alsó cpu és táp részen). -
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #64287 üzenetére
A felső kategóriában szokott rajta lenni, az M720q amolyan kivétel volt ha jól értem, kövi generációkban nincs tudtommal az ilyen "középszinten" már.
Ráadásul, ehhez a tiny5 generációhoz létezik ilyen is:
Tinyriser - a better Lenovo Tiny PC riser from FairywrenTech on Tindie
x8 és x4 (M.2) PCIe riser egyben. -
-
Vigneau
félisten
válasz
Pista0001 #64151 üzenetére
Gondoltam rá roger.smith jóvoltából is, de:
1) Ha vastag a törőnyak, akkor ugyanott vagyok.
2) Egyelőre próbálom nem beáldozni az esztétikát.
3) Az Asszony gépe, mondanom kell tovább...?Szóval agyalok még. De szerencsére itt van nekem még a CM Elite 110 buhera projekt is, úgyhogy nem unatkozom.
-
Vigneau
félisten
válasz
Pista0001 #64149 üzenetére
Bocsánat, lehet nem voltam egyértelmű...
A tápot is 180°-kal elforgatnám, hogy rajta keresztül kihúzzam a meleg levegőt oldalra. Jelenleg a ventilátora előre néz, a forgatással azonban a ház belsejébe kerülne, azonos irányban a CPU hűtő ventilátoraival. A PSU forgatásával a csatlakozója alulra kerülne, ahol a jelenlegi kábel nem fér el, mert beakadna a háza aljába.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #64129 üzenetére
Nem ismertem de most rákerestem. Így viszont nem látom sok létjogosultságát.
Egy 8600G/760M még játékban is hasonló. AV1 is van, fogyasztásban pedig ha nem gaming a cél akkor - főleg mITX-ben - amennyire lehet szvsz jobb lefelé célozni. Ez meg 80W, míg az APu szumma annyit eszik. Comupterbase teszt szerint idle is 20W. Szerintem ez így elég sok hendikepp mITX-ben gondolkodva. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #64111 üzenetére
Ennyi fantáziám nekem is volt.
Úgy értem, hogy nem hemzsegnek ilyen kábelek - főleg olcsón és hosszabb kivitelben - a boltokban. Ezért kérdeztem, hátha van tipp hol érdemes szétnézni spec. igényekkel.@Talon1111
Köszi, szerintem 30-asom van most és annál kéne hosszabb. Elsőre a toldást inkább kerülném, de így hirtelen rákeresve a klasszik ezres árban az 1-2 szokásos kisebbet találtam, 3-5-15k-t meg mégsem adnék ilyen kábelért.Lehet, hogy egyszerűbb megoldásra marad a toldás... vagy megnézem hogy tudom átrakni a tápot.
-
dugo_
veterán
válasz
Pista0001 #63933 üzenetére
Persze, az autó. Csak az álmok meg a valósággal kapcsolatban említettem.
Azért gyorsan bele lehet unni ebbe az alkatrész csere-berébe. Vagy csak én kapok bele mindig valami másba, ami fontosabb lesz. A gép meg ellátja a feladatokat azóta is.
8 év alatt ennyi történt:
G4560 -> i5-6500
1050Ti -> RX480 4GB -> 1030 -> 1660 Super
8GB -> 16GB2015-ben vettem egy 2010-es gyártású Thinkpad T500-at (2008-as hardver), 5 éve édesanyámnál van második gépnek, pár éve kezdte kevésnek érezni.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #63854 üzenetére
Sztem lapfüggő, de ha megy akkor gondolom ez a mód sem marad ki. Viszont amikor én próbálkoztam hasonlóval, vagy akár csak a meglévő csatik közötti sávhasználat beállítással, elég negatív tapasztalataim voltak. Volt bios amiből kihagyták, volt amiben benne volt de nem ment még slotok között sem a sávok átkonfigurálása.
Cserébe meg volt automatikus jó példám is: 200GE-re mindenhol X2 sávot írtak az M2 slotra (B450/550), de mivel dvga helyett az X16-ba is SSD-t tettem, így hozzányúlás nélkül X4-ben ment az M2 csati is. Cserébe állítgatni ott se nagyon sikerült direktben.
-
Vigneau
félisten
válasz
Pista0001 #63814 üzenetére
Remek kis hűtő, emlékszem rá. Abban az időben a Scythe-tól nekem Big Shuriken-em és Mine-om volt, most pedig egy Mugen 5 figyel az Asszony gépében.
Sajnos, jelenleg LGA1200 - idővel esetleg LGA1700 - a felhasználási terület. Ezért is nézegettem a Thermalright Silver Soul 110-et, amennyiben továbbra is toronyban gondolkodom az esetleges modding után. Vagy ott van még a már bevált SI-100, csak az is szürkeimport lenne.
Viszont ha nem piszkálok semmit, akkor az IS-50X V3 után jöhet valamelyik 67mm-es Low Profile hűtő a korábban említett trióból. Természetesen 25mm-es ventivel.
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63702 üzenetére
A fránya automata - majd én eldöntöm, hogy mit írsz - korrektor. Szerintem a kiötlője, azóta röhög vagy csuklik.
Sajnos a házból való kb 5-7 mm kimetszése lehet a járható út. A leszorító már így is a spórolás áldozata. Még elmélkedem ezen, meg tervezgetek egy keveset.
-
mpierre
veterán
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63684 üzenetére
Azért vannak gondok. A D5 rögzítőkeret 71×71 mm (átlagosan). Az A4H2O elején a nyílás 69,4×158,5 mm-es. A D5 65 mm átmérőjű a legszélesebb pontján. Erre megy rá az O gyűrű, majd a rögzítőkeret. -> Apu hogy megy be, apu hogy megy be....
Ja! Dremel!Ha nem vagdosok, akkor a flat reservoir ami a ház elejére kerülne ~45mm vastag lenne. Ennyivel nőne a ház hossza.
Ergo. Marad a vagdosás, mint megoldás. Mert a 45 mm-es orr azon a házon randa lenne. Ezt le kellene vinni kb 20-25 mm-re.
-
A Zéé
addikt
válasz
Pista0001 #63642 üzenetére
Jah, nagy humbuk az egész... Amikor írtam a képzés elején az oktatónak olyan gépigényt írt ajánlottnak, hogy ledobtam a hajam: 12. gen i7, 1 tb SSD, 6-8 GB Vram Geforce kártya (lehetőleg 3060, vagy felette) 32 GB RAM. Összekattintottam a gépet, aztán kicsit leizzadtam... Hétvégén volt az első gyakorlati óra, akkor tudtam valamennyire lecsekkolni a laborban levő gépeket, akkor kicsit megnyugodtam, hogy azért ennyire nem vad a helyzet... Biztos sokkal jobban mennek a nevezett programok az ajánlott hardveren, de én egyelőre nem napi 8 órában, pénzszerzési céllal használnám ezeket a programokat.
használtpiac:
néztem a RAM-okat, annyival nem olcsóbbak használtban, hogy megérje vacakolni/kockáztatni vele (25k vs 18-20k 32 GB esetén).
Processzorokat is néztem, egy 7. generációs i5-i7 olyan 30k környéke, és nincs sokkal előrébb (ha egyáltalán) mint a 12. generációs i3, ami 36k... Viszont azoknak a magasabb TDP-je nem tudom mennyire terhelné meg a tápot. Egyedül az alaplapot tudnám megspórolni, bár ahogy nézem pont az a legnehezebben beszerezhető. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #63637 üzenetére
Olyan IS van itthon...lassan ki kéne szórni mindent az apróra, túl sok van.
Az az X36 egy nagyon jól sikerült kis hűtő amúgy, és mivel "jól áll" az AM4 foglalaton, bár alacsonyabb mint a Noctua L9, de jobban hűt picivel, és mindezt úgy, hogy kevesebb anyag van benne...
Ja igen és ugye használtan vettem a házat és valóban le van tépve (éppen hogy) a műanyag sarok az egyik kondiról a benne lévő tápban, csak azt nem tudom, hogy az előző tulaj volt még, vagy már én voltam-e a ludas. -
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63513 üzenetére
A húgomat nem tudtam róla meggyőzni, hogy rögzített lábbal is lehet. A porszűrő hajlékony plasztik és ráadásul kívülről van a gépház alján. Nem akarta, félt, hogy eltöri a plasztikot, ha leveszi.
Azon nem tudott végképp napirendre térni, hogy milyen pici a gép. Miközben a kezében szorongatta a tv-re köthető retró game stick-et. -
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63507 üzenetére
A hagyd el. Nem küzdök vele, de egyetlen pozitív hozadéka van a csavar elhagyásának: Könnyebb a porszűrőt takarítani.
És addig is íme a végleges helye a gépnek (szerencsére a sok fehér könnyít a gép "tömegén":
A képért bocs telefonnal és paintben babrálva... Ebből a paint a fő bűnős.
Szerk.: Köszönöm a segítséget.
6-32-esem megfelelő hosszban nincs. sz'al elengedtem.
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63499 üzenetére
Háááát, nem t'om. Próbálkozom.
M3, M3.5 és M4 is van itthon a vízhűtés miatt, ugyan belső kulcsnyílású, de van. Az M3 beleesik a furatba, az M3.5 meg sok. Az M4-t hagyjuk, ebből tippeltem az UNC 6-32-re, mert az picit nagyobb csak, mint az M3.
Az UNC 6-32 az 3,505 mm külső és 2,77 mm belsőátmérőjű. (A 3,4 és 2,8mm-hez ez van a legközelebb) Az M3, az nevéből következőleg 3 mm külső és 2,675 mm belső átmérőjű. Persze vannak még egzotikus menetek, főként észak amcsi megközelítésben UNF, UNEF.Aztán simán lehet, hogy az esti műszak más menetfúrót használt, mint a nappali. Vagy más évjárat a ház, vagy.... jöhetnek a konteók.
Mivel dobozolva van már a gép, így a felállításának helyszínén fogok rápróbálni, mert UNC 6-32 van, csak éppen rövid. Szóval holnap kiderül.
HUN_Sector: Nem kínálod meg a rendszert egy Ryzen Master; Curve Optimizer-rel? Az az 1,519V max vid...
De simán lehet, hogy AM5-nél hozzá kell ehhez szokni. Még sehol se vagyok AM5 rendszerből és lehet nekem tűnik soknak. Amúgy de-/relid volt?
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63487 üzenetére
Felforgattam a házhoz kapott csavaros zacsit, meg a díszplexit is átnéztem, de sehol semmi, ami hosszban jó lenne. Ettől még simán lehet, hogy én kevertem el.
Esetleg egy menettel együtti átérőt sublerrel tudnál mérni? Abból azért egész jól be lehet lőni a csavart.
A hdd-k tápcsatijai nekem külön-külön egyesével vannak. [link] Így egyszerűbb volt. Ezt még az A4H2O építésekor találtam, mint használható ötletet.
A vga táp elhúzható lenne a táp mellett is felfelé, de ott jön fel az usb3-as előlapi kábel, a power sw és led kábel. Ott megy le az ARGB kábele a két fenti ventinek, meg az egyiknek a tápja is és ott húztam át a lenti hdd adatkábelét is. Na ezek mellé még bepakolni a vga tápot, már nőgyógyászati képzést igényel.
De az biztos, hogy triggerelte volna a mindjárt kib@szom a pics@ba az egészet érzésem.
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63378 üzenetére
Nos igen, de kellett a rózsaszín.
A fekete olyan snassz lett volna. A gép leendő tulaja teljesen odáig van, meg vissza. Úgy gondolta, hogy csak a ház lesz pink. Na, de a sötétített üvegoldallap sokat fog tompítani a megjelenésen...
De ott van helye. Általában én is hdd-t használok a sokszor írandó fájlok tárolására, de velociraptort. Ebbe a gépbe nem férne be a veloci, mert akkor nem fér be adattárolásra dedikált megoldás. Most nincs elfekvő 2,5-es 1TB hdd idehaza.
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63372 üzenetére
Direkt a lehető legrövidebbre lett gyártatva a moduláris kábelezés. Sajnos a harisnyázott, rövid kábelek elég merevek lettek, emiatt volt nehéz a kábelezés. Leginkább a takaró felrakása. Ettől a mutatványtól kb úgy éreztem magam, mint az autószerelő, aki auspuffon keresztül cserél kuplungot.
Az ssd-t még nem döntöttem el, hogy bent marad-e, de a rövidre vett tápkábel miatt kb ez lesz a bekötés módja. Van bent m2 ssd is. Ezen csak az írástűrése (intel 520) miatt gondolkodom, mint temp és letöltés mappa tár. Még be kéne mókolnom egy 3,5-es hdd-t is, de az már csak hosszabbítóval fog működni.
rxmiss:
A vrm borda is "csíkos" lett, de azt takarja a procihűtőn lévő ventilátor. Szögben, szélességben ua az ezüst csík. Lásd lentebb. Így utólag nézve a dolgot, azt akár ki is hagyhattam volna.
Amúgy meg bocs a retinapörkölés miatt.
-
hszilard666
veterán
válasz
Pista0001 #63003 üzenetére
Dzsízúsz
A rabbim felsírt a háttérben. Verinájsz de nem tudom racionalizálni az ilyen vételárakat. Megyek elásom magam a ~170 eurós konfigommal
Egyébként van oka hogy ilyen áron van egy komoly alaplap, vagy csak itt is az van mint a VGA piacon hogy mert megveszik ennyiért is?
Crabface:
Király! Köszönöm!Percről percre egyre jobb döntés hogy nem csináltam semmit! Ez az új kedvenc helyem a fórumon!
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #62833 üzenetére
Persze van átfedés, vannak ITX házak, amibe kisebb mATX alaplapok is beleférnek, de attól az még mATX gép.
Én is csak ritkán és többnyire off-mATX vonalon tévedek be ide, de ez a téma megfogott. Különösen ez a mondat. Én asszem már 10+ éve raktam be az első mATX lapot ITX házba. Rendes, hivatalos mITX ház volt. Nem érzem, hogy ne mITX-et építettem volna, sztem minden más DIY sem rontja el ezt, ha faragni kell, ahogy itt is centizni kellett előre tervezve, meg távtartókat intézni, stb...
Viszont elvi síkon én sem itt választanám ketté a témát, hanem a "kicsi vs nagy" ház/konfig mentén. Szerintem a topic erőssége is ebben van, ebben van itt a know-how és azért jön ide mATX-es kérdéssel is az ember, mert itt mindenki 5 megoldást vág rá arra a problémára amit az összes másik topicban nem is értenek, hogy miről szól. (Nem fér bele? toronyház... Nem hűti le? 8db 14-es venti... Visszaveszed az órajelet?!? 5.4-re kellett volna üveghangra tuningolni 1.4V-on. Vagy nem létezik a probléma vagy nem értelmezhető abban a közegben. Mindenhol maximalizálás folyik, itt minimalizálás, de leginkább optimalizálás. Adott mérethez, ill. lehetőleg minden komponens együtt alkosson optimális, harmonizált egységet.
Így nekem egy 25x25x20-as kockába berakott mATX, ámde erre hangolt konfig. Pl. mini gamer, de uv-zett cpu, dvga, hozzá minimalizált táp, vagy akár NAS-nak 3-4xHDD behekkelése, cserébe mondjuk paneltápos konfig, hogy beférjen dvga nélkül. Eleve dvga nélküli konfig minimalizálva (És épp ezért lógnak ki nekem kicsit a nagy dvga-s konfigok nagy házakban innen. Értem, hogy megoldható 2-300W is kis házban, meg ott is a hely/hűtés lesz a fő gond... de az nekem már kicsit megerőszakolása az elveknek.), amit már elvisz a paneltáp, stb... ezek mind ide tartoznak nálam, hiába nem hivatalos mITX. A problémakör és a megoldások, praktikák 95%-ban ugyanazok lesznek... míg egy alaplap/cpu/vga/normál konfig topiccal szinte üres halmazt fognak alkotni a felmerülő kérdések. -
phulee
tag
válasz
Igazad van jó részt és bár nálam is főleg ITX komponensek vannak, de mATX alaplapot használok. Elsősorban az ára miatt. Viszont azt is gondolom, hogy itt meglehetősen jó a közösség és ebben méretben komoly tapasztalat gyűlt össze, ami sok mindenben hasznos segítséget ad. Amiért én nagyon hálás vagyok. Főleg, hogy mATX topik nem igazán van és igény se nagyon rá.
Ha szigorúan vesszük a leírást, akkor valóban kilógunk jó páran az ITX definícióból, de talán éppen a mini házakból adódó egyedi kihívások és problémák miatt talán mégiscsak beleférhet ennyi engedmény. De elfogadom, ha ez már nagyon kitágítaná a fórum kereteit.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Pista0001 #62839 üzenetére
ezt bővebben kifejteném, de nem lesz rá időm, szóval csak dióhéjban: valószínűleg valamelyest burokban élek, de bárhová nézek ITX van. nekem kettő van itthon, egy erős gaming gép, meg egy srv. nyilván, én ezt szeretem, drága, de ide jutottam az évek alatt.
youtube csatornák viszont, az igazán mainstream-ek is, LTT, optimum, hardware canucks, D2D, manapság nagyon sok ITX építéssel vagy hardverrel jönnek. aki 'enthusiast', az biztosan találkozik ezekkel rendszeresen.
nyilván ez a csoport a kisebbség, valószínűleg ez tolja el a mintavételezésemet.
ugyanakkor brand gépek esetén is a legtöbb munkahelyem, akinál nem laptop volt, sokszor használt mini gépeket, ami ITX vagy kisebb volt.
na ja, ez drága, többrétegű nyák, nehezebb tervezés, stb. nincs felskálázva annyira, marad is drága, ez van. de vanui.: matx szerintem kevéssé jellemző. ha nagygép, akkor sokan már atx-el mennek. ha kicsi, akkor meg itx.
most ránéztem gyorsan, pont elkezdtek jönni a megjelenések: Ncase M2, ha ilyen komoly, átgondolt, második revíziós házakat lehet kapni, akkor szerintem nagy baj azért nincs.
-
Hanok
senior tag
válasz
A kompakt kicsi méretet mindenhol meg kell/kellett fizetni a világban, régen sem volt más ahogy mondod. Emlékszem még amikor kitalálták a sulinet akciót hogy mindenki tudjon gépet venni mert egyébként a kéthavi komplett fizetésem sem lett volna elég egy gépre. És az már lassan 20 éve volt.
Az meg hogy drágult itt is a piac az teljesen rendben van, mint ahogy minden más is a duplája lett vagy akár a háromszorosa. ITX gépet építeni mindig fájdalmas hobbi volt, inkább csak voltak évek a válság előtt vagy után amikor annyira szar volt a kereslet hogy jobban megérte vásárolni annak akinek volt pénze és munkája..Én egyébként pont ezért szeretem ezt a topicot még ha nehéz is újat mutatni, vagy új dolgokról beszélni vagy akár csak olvasni ITX témában azért mindig van mit csemegézni.
Ha itt tömegesen jönne a mATX akkor fogyna csak el igazán az ITX téma szerintem. Amennyi meg van az most még szerintem elmegy..#62831HUN_Sector Szerintem is nagy, pedig milyen ideális de egyszerűen már 12-13 liter fölé menni is olyan hogy jó jó de azért mégsem olyan kicsi már ami esztétikailag WoW kategória, na meg ugye a kihívás is elvész ami azért lássuk be itt a topik lakók egyik legnagyobb drogja..
Szerk: Mondjuk én annak is örülök hogy ez a topic nem csapott át az azonnali hibafeltárós topicnak..amiket követek napi szinten abban meg már csak az van hogy nem indul a gépem mit csináljak..mind1 hogy VGA, Alaplap, vagy Proci topic...És ez azért van mert teret engednek neki..
-
Francia91
veterán
válasz
Én meg elvagyok az NR200P-be épített kis gépemmel, pár játékot játszok vele, meg szerkesztgetek videót. Arra bőven elég
.
Nem történik semmi, nem írok semmit
Lesz rajta fejlesztés, remélhetőleg még ebben az évben, a tervek szerint kap egy Ryzen 5700X-et és egy 3060 Ti videokártyát, a modernizálás jegyében, azzal kapcsolatban lesz majd irományom úgyis. Amúgy nálam is főleg gamer és videó/fotószerkesztés feladatokat lát el a konfig, meg a 6 Tb-os HDD-n vannak tárolva adatok és filmek
A kábelezést a belsejében múltkor újrarendeztem, találtam egy-két jobb elvezetési megoldást pár kábelnek, így talán picit jobb a kinézet, ha nem is hibátlanPárom Sakura NR200P projektje egyelőre szünetel, az AsRock B550 ITX-es lap és a Ryzen 5 5500-as megvan, de házat vettem, Ő meg jár vezetni B kategóriára, legjobb esetben jövőre tudjuk folytatni a projektet
-
hoffman_
nagyúr
válasz
én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy az ITX most lett mainstraim és jobban előtérben van, mint valaha - még úgy is, hogy csökkennek a lehetőségek és hardverek a területen. szerintem topicátnevezés öngól lenne, akkor elég lenne egy alaplapfórum az összes gyártónak és méretnek
-
laychi
veterán
válasz
Pista0001 #62819 üzenetére
Alphacool nexxxos xt45 1080 radiátorom van.
Így mutat egy Phanteks enthoo Pro M mellett [link]
Itt még lenn, amibe át kellene építeni(mégnagyobb) [link]
Kártya és proci is vizezve.pumpa és tartály a gépházon belül.
Itt még a régi rendszerrel, akkor elég csúnyára sikerült. Azóta kicsit dolgoztam rajta.
Első vizes rendszer[link]
-
laychi
veterán
válasz
Pista0001 #62791 üzenetére
Carbide SPEC-06 RGB Tempered Glass Case — Black (corsair.com)
Korábban egy FULL ATX alaplap volt.
ASUS z390 Prime A és 8700K, ezek cserélve lettek tavaly.
És mivel az ASrock B760M PG Riptide lapban van külső órajel generátor és nonk procit is lehet OC-zni ezáltal, ezért esett rá a választás. Allcore 5100MHz-en ketyeg benne a gyárilag allcore 4GHz-es proci.
Csak most jutottam el oda, hogy downsizingra adjam a fejem -
laychi
veterán
válasz
Pista0001 #62789 üzenetére
c6-nál korlátozott a cpu hűtő mérete, illetve a meglévő alkatrészekből szeretném kisebbre átépíteni a rendszert.
Tehát csak házat szeretnék cserélni.
Opciónak ott van az említett Jonsbo z20, csak nézem ezt a DeepCoolt.
Kicsit kisebb lenne, ha beleférne és olcsóbb is.
Ezért kérdeztem, hátha van vele tapasztalat, valakinek van e.És, hogy magam idézzem
"Kis méretű házakban ti vagytok toppon, ezért tettem fel itt a kérdést.
Bocsi mégegyszer az OFF-ért"Felteszem a kérdést milyen házat vegyek topikban is, hátha tud valaki segíteni, de itt is fogok figyelni, hátha jön válasz.
-
válasz
Pista0001 #62717 üzenetére
Nyilván nem kizárólag egy gyártó határozta meg a piacot, Raijintek Morpheus-ból még az előző generációs kártyákhoz érkeztek új bordák, de csak RTX3080-tól, RX6800-tól fölfelé, és 254mm hosszúságban.
Nem SFX kategória, pedig lenne benne potenciál.#62719 Mclovin
Milyen hosszú? 26cm? Az már sok.
RTX 4070 SUPER 12GB DUAL EVO 23cm hosszú, és 2.5 slot széles... közelít, de még mindig nem 18-19cm.#62721 Pista0001
Ja. Arctic-nak voltak 1 ventis modelljei, Zalman-nak egy átszabott procihűtője, illetve az ősidőkben Thermaltake-nek egy kis full réz bordája. De kábé ennyire emlékszem az SFF vonalból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest