Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Én és a Battlefield 6
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ma uj szintre emeltem az itx hasznalatomat: egy anker solix c300-rol hajtva a kocsiban elmegy ~2-2.5 orat a konfig. hordozhato kijelzovel (usb tap + miniDP->hdmi atalakito) amit az elso ules tamlajara rogzitett tablet-tarto fog. billencs+touchpad kombo az olben.
szoval a hatso ules komplett iroda igy, tudok dolgozni a parkolobol is, amig a gyerek edz.
(igen, van ceges laptop a megfelelo limitaciokkal, de az itx konfigban megvan az ero es a tesztekhez szukseges halokartya is, sokkal pattogosabb igy. es kockabb)
-
HUN_Sector
őstag
100 watt vagy 15, szerencsére ez másodlagos. Ha a gyerekek nézik 6 órán át a meséket egy álmos nyári délután, vagy ha egy nap lemegy rajta egy sorozat része, nem nagy diffi az áramszámlában. Plusz Chieftec 300-as táp dolgozik benne, így erről az oldalról sem lesz problémás. Technikailag egyébként 65 wattos proci, terheletlenül a 20-30 wattos tartományban kéne lennie.
Ráadásul sikeresen felhekkeltem rá a windows 11-et is.De felraktam rá a HWINFO-t, mert elég magasnak tűntek a hőmérsékleti értékek, megnézem majd a fogyasztást. Persze nem kapott pasztázást az elmúlt tíz évben, ez is közre játszhat, de nincs az az isten hogy szétszedjem.
-
sasNAXO
aktív tag
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #66512 üzenetére
Lazán kapcsolódva, elhoztam szülőktől az ott porosodó ősrégi HTPC-t, benne a Seasonic TFX 300W-os táppal. Ez azt hiszem maradni fog... bár a paneltápos kisgépbe sok, de ott a külső táp(okk)al voltak gondjaim, lehet, hogy skippelem inkább a témát... vagy felmerült, hogy nekem "nagygépbe" is bőven elég és az áráért jó megoldás a méret dilemmákra: Jonsbo C6/C6-ITX méret vs mATX lap vs. IGP vagy kisebb dvga - bármelyik felállásban univerzálisan jó megoldás lenne azt hiszem - és szerintem anno került vagy 5k-ba itt az aprón.
Itthon tud vki ATX-TFX adaptert esetleg? Nem nagyon találtam sehol...szerk: A8-7600. Az egy Kaveri ha minden igaz. Úgy rémlik vagy nem tudja a hevc-t vagy ott volt vmi kavarás, hogy gpu-val hibrid módban tudta... ami kb. soha nem működött rendesen. Nem biztos, hogy HTPC-nek ideális. (+fogyasztás).
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #66528 üzenetére
Van egy hasonló AMD A8 gépem, eredeti tulaja facebook + bluray író masinának használta, én csak annyi bibit látok vele hogy üresjáratban ~100 wattot használ. Így még szervernek sem jó (alaplapon van 10db SATA port gyárilag).
Emlékszem amikor telepítettük meg voltam lepődve hogy mennyire jó rajta az iGPU.
-
válasz
HUN_Sector #66530 üzenetére
lehet az 1.6V miatt, 'alap' ddr3 fesz 1.5V lenne. perverz modon nekem tetszik
-
HUN_Sector
őstag
hm... a céges gépben ezek a ramok voltak
Némiképp overkill. Azt hiszem le is szedem a ddr3-as ramokról a hűtőbordát és mennek a ddr5-ös viper ramokra (azok úgyis ledobták a gyári bordákat) -
hoffman_
nagyúr
hiszek neked, ez IT, mindenki saját szerencse útját járja : )
jól sejted, semmi szükségem a wifi antennára nem-propriatary módon. egy-két évente megyek LAN partyra, ahol a mini stubby antennák jól jönnek. de mivel ez a kis adapter tetszik, valószínűleg majd beruházok rá. ha megy a mediatek tényleg.
-
HUN_Sector
őstag
Beizzítottam az x+1. ITX gépet itthon. Kb 10 éve volt a céges gépeink egyike.
Ez egy őskövet, de home theatre gépnek remek lesz
-
tlac
nagyúr
válasz
hoffman_ #66526 üzenetére
nekem meg a realtek-kel sosem volt gondom, se linux alatt, se win alatt, se a hálózati chipjeikkel, se hanggal
igen, ezek a spéci wifi antenna csatlakozó elég idegesítőek
nem csak az asus, a gigabyte is ezt csinálja az új lapjain (az asrock, msi egyelőre nem)de egyébként neked szükséges lecserélni a gyári antennákat?
-
hoffman_
nagyúr
köszi. megnézem majd kíváncsiságból, ha odajutok, de a héten költöztünk, a NAS-NIC a 127. doboz alján valahol. ez karácsonyi program lesz. valószínűleg előbb rendelem meg az antennát aliról, mint hogy kidobozoljak. a lap már itt van, minden más téren jókat írnak róla. vagy megtartom, vagy vissza a DDR5/AM5 a héten és 5700X3D-t rakok a mostaniba. ez utóbbi kevéssé valószínű, mert ez a platform vége.
ui.: nekem sosem volt bajom intel LAN-nal, bár Windowson mozogtam eddig, ott a Realtekkel sem. hangban, na ott igen, de az se ma volt.
-
tlac
nagyúr
válasz
hoffman_ #66524 üzenetére
az lspci kiírja linux alatt a rev-et, de win alatt is megnézhető az eszközkezelőben
nekem rev2 i225-v a van gigabyte z490i-n, de az borzalom, időnként leváltott 100 megabitre
meg linux indításánál sem volt elsőre net rajta mindig azonnal és akkor próbálkozott egymás után kapcsolódni többszörén amúgy a rev3-ra is olvastam problémákat és nem lepődnék ha még harmadjára sem sikerült volna javítani
az intel, gigabyte adott ki hozzá hivatalosan firmware frissítést, de csak egy korait, közben pedig az intel csinált még hozzá jóval többet is
végül felhackeltem egy újabbat is rá -
sasNAXO
aktív tag
-
hoffman_
nagyúr
na akkor itt van ellentmondás bőven. nekem az i225 aliexpresses 2.5G kártyát szemrebbenés nélkül ette meg az Unraid, szóval azzal pozitív a tapasztalat. a mediatek wifi nem saját infó, reddit, ha működik, az csak plusz.
ellenben megjött a lap és bár nagyon patika, csak most szembesülök vele, hogy idióta gyári wifi antenna csatlakozó megoldás van rajta, semmivel nem kompatibilis, ezt nem sikerült kipipálni. az MSI B850 ITX szintén mindenben stimmel, csak épp nem intel lan, ami nekem szempont. cserébe 5G. tépelődöm még ezeken egyet.
köszi a saját infót.
-
TurboK0
tag
Az Intel i225 gyári hibás volt emlékeim szerint. Jött hozzá több revízió is (i225-V r3, i226). Nálam Intel i226 szerverben stabil, de az már az újabb, javított verzió.
Realtek RTL8125 chipeknél a driver az ami sokáig nem volt stabil, főleg linux/freebsd alatt. A fejlesztők szerint elég rossz chip. Állítólag azóta már jobbak a driverek.Wifit nem tudom.
Annak örülnék ha jönnének már normális 10GbE chipek. -
tlac
nagyúr
válasz
hoffman_ #66507 üzenetére
azt láttam, hogy Mediatek wifi az kernel szinten bukó még, de az nem is érdekel, az Intel lan a fontos
teljesen ellentétes tapasztalatom van
a mediatek wifi a legjobb linux alatt
a korábbi intel 2.5g (i225-v), meg egy gyári hibás hulladék szemét voltasrock b850i-m van, minden megy vele linux alatt (de asrock-ot ne vegyél)
MEDIATEK Corp. MT7922 - wifi, bt megy
Realtek Semiconductor Co., Ltd. Killer E3000 2.5GbE - kábeles net is megy természetesensőt a vga passthrough is qemu-val, egy 6900xt átadva egy virtualizált win-nek
[kép] -
-
Pista0001
addikt
válasz
sasNAXO #66517 üzenetére
250 már jó, 6/8 pin se kell, szóval nem vész. Jelenleg újonnan a legolcsóbb opció 65-70€... Sajnos a magya használtpiac csak alkalomszerűen játszik, de a Seasonic amit írtál pont jó lenne. 2 bontott FSP-m van, azok is 250-esek, de azokon a 24 pinen kívül minden "tákolt"...
gyárilag a 24 pinesen kívül egy 12 pines van rajta, 6 gnd, 3 12 V és 3 5 V pinnel. Promise Pegasus DAS-ból vannak.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #66516 üzenetére
Van most fent egy 10K-s seasonic 250W jelenleg. Én még akkor vettem amikor valaki 4K-ért szórta ki őket. Gyárilag nincs benne 6/8pin vga konnektor, de 4+4pin CPU van benne és 2 külön meghajtó sata (+ pata) tápcsati sor. Én a +4pin CPU és az egyik meghajtó csatlakozósor kábeleiből csináltam egy 8pines vga konnektort és működik.
Persze ez elég kókány megoldás.Nyilván ha sokk wattot akarsz ilyen kis táppal használni, akkor nagyon zsebbe nyúlós a FlexATX...ez mindig is az volt.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #66512 üzenetére
35-40e alatt nincs értelmes táp, a jobbak meg már inkább 50e. ATX-ből se sokkal jobb a helyzet...
-
HUN_Sector
őstag
Gondolkodtam egy új builden.
Nézem az induló normális sfx táp árakat - mondom is: @nyád
Nézem a flex 1u árakat. B@szki, ez vicc kategóriakonklúzió: jonsbo nv10 projekt listáról lehúzva
-
hoffman_
nagyúr
válasz
sasNAXO #66510 üzenetére
nekem csak a cégesen lesz W11, mert kötelező, már egy ideje kerget az IT a frissítéssel. azon majdnem mindegy nekem. otthon én Chris Titus powershell scriptjét szoktam piszkálni Win alatt. egyelőre még lehet ingyen W10-re egy év extended update-t szerezni. akinek a W11 a dealbreaker, mint nekem, annak ez hasznos. Steam Kubuntu alatt is stabil, a laptopban 8365U-ban csak egy HD620 van, de arra jó volt, hogy a launchereket, steamet, pár indie játékot kipróbáljak. egész jó volt a hit-rate.
nézegettem AMD kártyákat amúgy, pont az Linux tervek miatt, de egyszerűen nem találtam olyat, ami hasonló teljesítményt hoz a 4070S-hez és 1) befér 200W alatti valós fogyasztásba UV mellett 2) 2-slotos, alacsony PCIE keretes a hűtése, mint az Inno3D X3-nak. emiatt el kellett engedjem. sub 9L házban sokat számít. T1 v2.1-et is vadászok, ott majd több lehetőség lesz, de a vga már marad...
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
hoffman_ #66509 üzenetére
Működik az nvidia, de utóbbi időben, főleg az újaknál AMD most a jobban preferált, ugye a steam hw is AMD. De én sem tudok konkrét hibát mondani ami van nvidiánál, de nincs AMD-nél.
Van olyan OS ami alapból telepíti az nvidia drivert, pl. a Pop!_OS ilyen, ott pl. külön nvidia verziót kellett letölteni.
Az ilyen gyakori OS-ekre felmegy szépen a steam, mondjuk én stabil és debian alapúakkal játszottam csak, tehát az ilyen rolling release és pl. arch kimaradt.Más: Windows alatt a ShupUp10++ programot ajánlom mindenkinek.
Én most váltottam utolsó pillanatban 11-re, első dolgom volt ezt futtatni kb. -
hoffman_
nagyúr
válasz
sasNAXO #66508 üzenetére
redditet is túrom, van infó, de nem bőséges. egyelőre csak a wifiről találtam problémát. UV/OC megoldható ahogy láttam, ventivezérlés is. konkrét programom még nincs, van több megoldás. Win alatt FanControl nagyon bejött, de utána a kernel szintű malware theory annyira nem fog hiányozni. a vga marad a 4070 Super, a régi gépbe visszamegy a veterén 1070Ti. tudom, hogy 'fcku nv' Linus mit gondol, de ahogy utánéztem, azért nem halott ma az RTX sem szerencsére. aztán persze kiderül menet közben.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
hoffman_ #66507 üzenetére
Konkrétumot nem tudok mondani, de úgy tudom utóbbi időkben az amd szoftver támogatása linux alatt egész jó. A procival nem lesz gond. Intel lan jó, de amúgy utóbbi időben a 2.5G realtek is elfogadható volt. Ami szerintem érdekes kérdéskör mondjuk UC/UV, illetve vajon hogy lehet a ventiket vezérelni (utóbbinak sose jártam utána).
Gondolom a videokari is AMD lesz? -
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
az alaplapos topikokban nem megy nagyot a téma, itt szerintem többen vagytok benne. nem akartam még most váltani AM5-re, de az SSD/RAM árak miatt spontán kiugrottam a héten. a napokban megérkezik egy Asus ROG Strix B850I Gaming Wifi. a CPU még nyitott, de az biztos, hogy erre már Linux alapú rendszert tervezek. a mostani gép megmarad nappaliban, még egy évig Win10-el. a kérdésem az, hogy B850 chipsettel és/vagy Asus lappal van valakinek Linux tapasztalata? azt láttam, hogy Mediatek wifi az kernel szinten bukó még, de az nem is érdekel, az Intel lan a fontos. az OS még nem fix, Bazzite az egyik esélyes, de valószínűleg Kubuntu lesz, laptopon alapvetően bevált idén. később talán Arch disztrokra is lehet, hogy átmozgok, de egyelőre alap userként még nem hiszem. -
DeepCool 170 Plus - gyári oldal
Micro ATX deszka fér 290 * 195 * 424.5 mm méretben, 3db 120mm-es ventivel, nem rossz... alig nagyobb az ITX változattól (250*200*380mm).
Remélem lesz belőle digitális kijelzős változat, mint a sima CH170-esből. -
TurboK0
tag
Pár átszerelés után úgy vettem észre hogy az Asus TUF B850M lapkán a proci úgy van elhelyezve, hogy a Jonsbo C6 házban csak egy darab iránybe tudom szerelni a NH-U12A bordát... ha vertikálisan próbálom elhelyezni (hogy alulról felfelé tolja a levegőt), akkor a 120mm venti slotra helyezett táp sehogy nem fér el. Felülre helyezve kb 2mm-el lóg ki, oldalra helyezve picit kevesebb mint 1mm-el. Oda még be lehet feszegetni, de egyrészt összekaristolja a tápot, másrészt úgy már hajlik a fém. Illetve a hűtés sem jobb.
Másik dolog amire rájöttem, hogy az alsó venti teljesen használhatatlan a házban. Még ha felfelé fújja a levegőt a proci venti akadály nélkül, akkor sem hűt jobban. Ha pedig hátul és alul is van egy-egy venti ami tolja befelé a levegőt, akkor az alsó semmit sem csinál, az alulról beszívott forró levegő vagy az oldallap perforált részén próbál kiömleni, vagy visszakering lefelé (ennek a tesztnek az lett volna a célja, hogy egy AV erősítő tetején állt a gép, és abból "szívta" volna ki a forró levegőt mivel abban nincs aktív hűtés).
Utána leszedtem a kupakot a Ryzen 8600G prociról, levakartam a belsejében használt pasztát, és tettem a helyére folyékony fémet. Így már olyan jók a hőmérsékletek mint az 5600G-nél. Csak az csúcsra járatva kb fele annyi áramot használt. Sajnos ha a proci része meg van terhelve, akkor az iGPU nem kap elég kakaót és lehúz a saját órajeléből. Még ha a proci túlhajtást lekapcsolom, akkor is. Egyetlen megoldás hogy feltolom a PPT-t és az EDC-t, így viszont sokkal többet eszik. Ez van. Remélem az ezt követő APU jobb lesz.
-
mpierre
veterán
Ez az Otto a Comino-tól vótmá? Ha épp a vízhűtés a cél egy itx gépnél. (Nem épp tegnapi darab...)
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 GAMING X Z390 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390-A Pro Z390 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RGB 7800MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB(2x32GB) Kingston Fury Beast 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB(4x8GB) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- BESZÁMÍTÁS! 32GB(4x8GB) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3348, 93% Akkumulátor
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő