- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TurboK0
tag
válasz
zed1983 #65824 üzenetére
Elméletben év végen / jövő év elején (2025 Q4) jön a Gorgon Point alapú 9600G és 9700G. Ez gyakorlatban egy átnevezett Strix Point. Az a széria Radeon 890M/880M/860M igpu-t használ (16/12/8 CU). Hogy a desktop verzióban mi lesz, azt még nem tudjuk, még csak internetes szójárás a dolog, annyi van bejelentve hogy "lesz".
-
hoffman_
nagyúr
válasz
zed1983 #65358 üzenetére
szerintem nem szabad mindig cutting edge termékekből kiindulni. én ha fejlesztek idén vagy jövőre, akkor lesz egy új platformom, a régi fullos AM4 lapom meg valószínűleg nem adom el. jó lehet bele egy ilyen. mehet második gépnek, feleségnek, családba, ismerősnek. még plusz pár év életciklus.
-
válasz
zed1983 #65052 üzenetére
- a lapodból hallasz CW-t?
Nincs CW, ki is kapcsoltam a ventiket 1 percre Argus Monitorban, totál hangtalan.- újraindításnál nincs VGA gond, mint nekem a riser miatt?
Semmilyen problémát nem tapasztaltam VGA fronton. (Bár ez a Cobalt riser híresen stabil ilyen szempontból, 3 év alatt soha semmi bajom nem volt vele.)Cinebench teszt. Egész jó ez az AXP90 X47.
A lényeg, hogy semmit nem értek az AMD-hez, így vaktában próbálgatom.
Gyári curve + 95C temp limitnél már szinte azonnal elérte a 95C-t.-30 Curve Optimizer Magnitude az alábbi számokat produkálta.
Kérdés, hogy mennyire stabil, de CB alatt nem volt crash. Jöhet a Prime. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
zed1983 #64972 üzenetére
Amazon Search.
A konkrét "boltot" nem találtam meg, idealo-ról jutottam oda. Arra figyelj, hogy 24cm-es Dual Reverse kábel kell. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
zed1983 #64947 üzenetére
Riser nélkül jó-e konzisztensen?
Frissítés után ki-bekapcs miatt arra tippelek leszedi a drivert amit felrakott...Ismerős gépével volt olyan hogy rossz volt a proci és ha felment a vga driver, akkor ment volna teljes sebességgel már a pcie és elhalt a gép. Ha ezer éves pcie2 karit raktál bele, akkor jól ment. Csak ott nem volt riser a gépben, a cpuban halt meg valami...
-
Mclovin
senior tag
válasz
zed1983 #64373 üzenetére
Igen Corsair RMA-n keresztül kaptam egy új 2024-es SF750 platot, amivel nem bootol a gép
Maga táp sztem jó, csak valami az alaplapommal nem smakkol (próbáltam cmos resetet, 1 ram stickkel, mindenféle variációban. Még ki kell próbálnom másik géppel.
Nálam is van télen statikus feltöltődés, de képet még nem sikerült vele rebootolni.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
zed1983 #64373 üzenetére
nem hiszel nekem. javaslom a dátumot.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
zed1983 #64360 üzenetére
Milyen pótalkatrészeid vannak még?
Lehet alaplap - ezt nehéz kideríteni.
Lehet memória - itt elméletileg egy memtest konzisztensen el fog szállni és lehet ha egyiket-másikat kiveszed-berakod akkor könnyebben ki lehet deríteni.
Lehet CPU is - nekem memória és cpu volt egyszerre anno, cpu memória vezérlője vitte magával az egyik slot memóriát és persze kellett másik cpu, ram és alaplap mire biztosan kiderült hogy ez volt a gond... aztán utólag könnyű volt belátni, hogy az első 16GB memória használatig működött mindig jól a gép.A másik táppal valószínűleg gyorsan ki tudod zárni a táp hibát, de én így látatlanban nem egy SF600-ra tippelnék, szerintem ez az SF széria hamarabb kimegy a világból mint megdöglik...
-
sb
veterán
válasz
zed1983 #63478 üzenetére
Nem értek még hozzá, AM4-en nekem sem volt eddig semmi gondom, egyedül a Zen1-et hagytam ki, de én utána sem találkoztam a híres ram érzékenységgel sem. Sőt, szinte mindig extrém if, ram beállításokkal (és noname ram modulokkal is) toltam mindig. Soha nem volt gondom.
Rákerestem mi ez az MCR egyáltalán, azt találtam, hogy boot gyorsításra bekapcsolják.
Még ha lassú maga a bios felület annál lehet gond a "HD" felbontású grafikus bios is, egyszerűen ilyen karakteres módban lassú egy rakás igpu, ilyennel én is találkoztam, hogy jobb volt kilőni a nagy felbontást.Az viszont, hogy el sem indul elég gáz. Az már más probléma lehet, nem csak ezek a tüneti lassú felület/boot problémák... ott már konkrétabb hw/beállítási gond lehet. Utóbbinak viszont mindent defaulton hagyva azért nem kellene lennie. El kéne induljon egy gép összerakva és defaultra belőve.
(Nálam 8600G, 2x24GB DDR5-6000 és egyelőre egy A620M lap lesz. Később és/vagy másik gépbe B650M megy majd de most ezzel próbálkozom.)
-
-
HUN_Sector
őstag
válasz
zed1983 #63315 üzenetére
Kazynál nem az Alaplapok/ITX lapok között találod meg, hónapok óta rosszul van feltöltve:
Gigabyte B650i AX
[link]
68700ftIlyen van nekem is. Egyetlen hibája, hogy az usb 3.0 tűcsatlakozó nekem gyárilag lejárt. Egyébként fain kis lap. (meg nem designos az IO backplate, de azt úgysem nézegetjük)
-
PR0JECTNR56
addikt
-
Hanok
senior tag
válasz
zed1983 #63296 üzenetére
Arctis Nova 1-em van nem azt mondom hogy penge de szerintem nem vészes a helyzet...Nem zúg és nem recseg, de ha nagyon érzékeny vagy ezekre a dolgokra akkor kicsit feljebb kell tornászni sajnos a keretet és be kell vállalni a B650E PG-ITX WiFi-t..
Én mondjuk főleg így nyáron szeretem a -CO-t..sokat dob 11 literben a hőmérsékleten..De persze ez csak az én szempontom..#63291sb:
Ramból megcélzom a 7000+-t
Azt a Gear2-es beállítást én még körbejárnám mielőtt beruházol egy ilyen kit-re.
Bár tapasztalatom nincs de többnyire azt olvasom mindenhol hogy nem nagyon megy stabilan, vagy ha megy is akkor inkább a prémium deszkákban..Plusz sokszor még csak nem is szembetűnően gyorsabb mint a 6000/CL30 vagy 6400/CL32..Cserébe beállítani egy emberöltőZen topicban erről sokat megy a diskurzus..Szerintem majd nézz be oda.
-
mpierre
veterán
válasz
zed1983 #63282 üzenetére
Az Asrock B660M-Itx/AC-n ugyanez a integrált csoda van. Egy Scythe sdar-2100 + Overnight Sensation (diy) hangdobozokon keresztül nem feltétlen vállalhatatlan.
Bár pont mostanában készülök kiiktatni
, mert az alc 1220-assal szerelt X299 Taichi Xe jobb dinamikát produkál ugyanazon a hangerőn. Ezt csak az sdar vu metere alapján mondom, mert szerintem nem hallom a különbséget.
Amúgy mit várnál tőle?
-
Hanok
senior tag
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
zed1983 #63244 üzenetére
Most érkezett az SF széria folytatása, ez az aktuális trió belőle.
-
HookR
addikt
válasz
zed1983 #63201 üzenetére
AMD reportedly delays B840 and B850 motherboards to early 2025 — only X870 and X870E will launch in September - tomshardware.com
"The new B850 and B840 release date also confirms why there have been very few (if any) B850 or B840 chipset motherboards displayed at Gamescom 2024. With a
The release date is set for 2025, and AMD's partners are most likely waiting to showcase their new B850 and B840 motherboards at CES 2025." -
HUN_Sector
őstag
-
HUN_Sector
őstag
válasz
zed1983 #63130 üzenetére
Semmi hangja nincs a tápnak. Ezért sem értem hogy miért cserélte boldog boldogtalan a korábbi 150 wattos chopin tápventijét noctuára. Mellettem van a gép és játék közben is csak a cpu venti susogását hallani (cpu kakaó felvétel max 88 watt közben, szóval talán 100 wattot eszik az egész konfig. 150-160-on lehet más lenne a leányzó fekvése)
-
sb
veterán
válasz
zed1983 #63070 üzenetére
Ahogy TurboK0 írta, sajnos esélyes, hogy fixen kevesebb sáv van bedrótozva. 8500G-nél 14 lane, 4 a chipset, 4 az M2, a maradék 6-ból-ból 4 lane jut a PCIe slotra, szóval x8 helyett x4 a biztos.
A sávok átcsoportosítása csak akkor biztos ha a manual egyértelműen leírja, de sajnos ezekkel ritkán foglalkoznak az alaplap gyártók. Plusz ha nincs bekötve fizikailag akkor is esélytelen, ráadásul itt az átcsoportosítással se lesz talán elég sáv. Az általános ábrák szerint legalábbis a chipseten kívüli maradék lane is 4-4-2 alap felosztásban, így a 8 PCIe nem nagyon jön ki.
Kijöttek a Strix Point review-k.
Egyelőre felemás a dolog, mert csak Asus notikat láttam tesztelve ahol nagyon korlátos a TDP. 28-33W-ból a cpu rész brutál erős, a gpu viszont alig előzi az (54-75W-os) Phoenix-et. De a közelében sincs a gpu max órajeleknek, több esetben 2000MHz körül ragad, brutál erő marad még benne. Szóval kicsit lightos, más szempontból 30W körüli TDP-ből brutális. -
rxmiss
tag
válasz
zed1983 #63070 üzenetére
nem biztos. ha x2-est teszel ssd-bol, akkor marad x8 a gpu-nak. ha x4-es ssd-t hasznalsz, akkor lehet a gpu-nak is csak x4 marad. es 'csak' gen4, nem gen5, ha szamit nagyon az ssd sebesseg, de gondolom ennyire nem
lehet az alaplapon is mulik h x4 vagy x2 van-e egyaltalan kivezetve az m.2-hoz. remelem valaki megmagyarazza mit jelent h 14 pcie savot tamogat a 8500g, de csak 10 hasznalhato az AMD szerint.
lehet a ket m.2 kozul ha azt hasznalod, amelyiket a 'chipset'-esnek irja, akkor megmarad az x8 a pcie csatin.
mod: fixen x4-en nez szembe a chipset-tel es a maradek 10-et lehet osztogatni az extra eszkozok kozott a lap leirasa szerint. -
flashpointer
őstag
-
rxmiss
tag
válasz
zed1983 #62448 üzenetére
"Egy igazi ITX kedvelő, nem áll le 1db mini háznál "
szerintem ez nem kedveles kerdese, hanem a tanulasi gorbe resze egyreszt, masreszt pedig a gep fejlesztgetese soran sokkal tobbszor lehet olyan akadalyokba utkozni, amiknek egyenes kovetkezmenye lesz az uj haz vasarlasa. indokolatlanul perszeegyetlen haz azt feltetelezi, hogy mindent elore hibatlanul kitalalsz. es akkor csak hutobordak, ventilatorok esetleg custom kabelek maradnak pluszban, de haz aaaaaaaz nem
a pszihomokusomtol tudom
-
mpierre
veterán
válasz
zed1983 #62107 üzenetére
[link] vagy fehérben. Nagyon jól szerelhető. Pár hátulütővel.
- atx táp alatt nem fér el az előlapi 120-as venti. 92-esnek nincs furat.
- 1 db 3,5-es hdd hely, de az is akadályozza a 120-as előlapi venti elhelyezését.
A fentiek ellenére nyomtatott hdd kerettel és előlapi venti nélkül piszok jó kis ház. -
válasz
zed1983 #62107 üzenetére
Most szemezgetek az Aerocool CS-109-cel. Micro ATX, TG, van belőle fehér. Finoman szólva sem tökéletes ház. Kb. 2 kilót nyom, jobbra-balra hajlik az anyaga, hátul ~1,7 cm hely kábelmenedzsmentnek, a táp felül van.
Ettől függetlenül jópofa és eléggé kompakt a mérete.
-
Hanok
senior tag
válasz
zed1983 #61143 üzenetére
Igen, 3 hete pörög nálam ez az alaplap. Szerencsére nincs, konfigomat az adatlapomon láthatod. Én például pont ezért nem vettem ASUS-t több más indok mellett. Amikor a 11. gen inteles platformom akartam cserélni nézegettem ott is az ASUS-t, hasonló volt a helyzet, mondom akkor legyen AMD dettó ugyanezeket olvastam redditen. Nyilván nem általános meg van akinek hangtalan de nem rizikóztam. Egy Asrock H570M-ITX-et váltott ez a lap és ugyanúgy megvagyok vele elégedve mint a mostanival. Hozza azt amit kell, semmi több
Annyi hogy ugye ez nem E-s lap szóval nincs rajta PCI-E 5.0 ha ez szempont a jövőre nézve. Engem azért nem érdekelt mert szerintem az elkövetkezendő években nem lesz olyan teljesítményű VGA ami be is fér a házba, plusz igényelni is fogja azt a sávszélt.
#61141hoffman_: Jaaaa. nekem az X3 nem fér be, SG-13-as ház olyan 26-27cm-ig működik VGA fronton. Én [erre] gondoltam, most sima 4070-ből ez van bent 25cm és vígan befér.
Egyébként baromi csendes, nem bántam meg és még ebben a kis házban is olyan 60-63 fok. Csak kérdés hogy plusz 80-90W hogy viselkedne ezzel a hűtővel, ezen a kis helyen.Amúgy szépen passzol a házba az X3...
Jól mutat, mintha oda tervezték volna.
-
Hanok
senior tag
válasz
zed1983 #61135 üzenetére
A fő eltérés az a felső M.2-es Gen5 + a hűtő nagyobb rajta, nekem ez például jól jött az SN770-et szépen hűvösen tartja nem kellett külön hűtő. Több gyorsabb USB port. Illetve a biosban többet tud elvileg. Redditen még decemberben olvastam hogy az A620-ban nincs sok lehetőség pl. a feszültségek állítására. Aztán lehet azóta változott.
#61136hoffman_ : Teljesen jó...Várjál mert lehet az asszony is hallotta
Ezt csak csendben szabad..
Ez amúgy Inno Dual?
-
válasz
zed1983 #60915 üzenetére
Majd kérünk képeket!
#60916 HookR
Semmit sem változott... aminek örülök!#60918 Vigneau
Specifikációkat nézve kb. ugyanazt tudja a H610M, mint az A520M.
Annyi az előnye az Intelnek, hogy kompaktabb méretben gyártják, és létezik DDR5-ös változata is, viszont az (IGP-s) Intel procik drágábbnak tűnnek az AM4-eseknél! -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
zed1983 #60915 üzenetére
Szerintem jól döntöttél, hogy nem az alaplapból vágtál.
#60913 mpierre: Nem olyan vészes az. "Sima" 140-es hűtő, csak kicsit meg van dizájnolva. DeepCool Assassin VI. TRUE Copper nem lesz még egy. Az úgy volt ennél nehezebb fél kilóval, hogy méretben a fele se volt. Ha ma vmi ilyesmi dual-towert akarnál úgy megcsinálni rézből az verné a 4 kilót. -
Hanok
senior tag
válasz
zed1983 #60751 üzenetére
Én amikor elkezdtem nézelődni akkor ezt a [videót] vettem alapul, z790-es lapban nem nagyon bántja a ram magasságot és egy elég körberakott deszkáról van szó. Szerintem a nagyja ITX-es inteles lapon is el kell férnie. Eredetileg én is oda szántam..Csak aztán újraterveztem több okból is, így inkább AMD fronton indulok most meg ezzel. A régi 1200-as konfigot váltja majd.
Nem nagyon volt kedvem most lapra 150k-t költeni..
Ez meg a feléből kijön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- SSD kibeszélő
- alza vélemények - tapasztalatok
- Nyaralás topik
- Túraautó topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gigabyte alaplap topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest