- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
mpierre #63493 üzenetére
9,75 mm a menetes rész hossza, 3,4 mm a menet külső átmérője, kb 2,8 mm a menet magmérete, ha jól mérem.
Továbbra is úgy emlékszek, hogy kis tasakban voltak eredetileg, a tasak az egyik láb mellé volt begyűrve. Unboxing video tuti van yt-on.
Ha a plexilapon kívül adott csavarokat, akkor azoknak kell(ene) lenniük.
-
válasz
Fox Mulder #63490 üzenetére
Körülbelül, csak ablak nélkül.
-
Pista0001
addikt
-
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #63487 üzenetére
Felforgattam a házhoz kapott csavaros zacsit, meg a díszplexit is átnéztem, de sehol semmi, ami hosszban jó lenne. Ettől még simán lehet, hogy én kevertem el.
Esetleg egy menettel együtti átérőt sublerrel tudnál mérni? Abból azért egész jól be lehet lőni a csavart.
A hdd-k tápcsatijai nekem külön-külön egyesével vannak. [link] Így egyszerűbb volt. Ezt még az A4H2O építésekor találtam, mint használható ötletet.
A vga táp elhúzható lenne a táp mellett is felfelé, de ott jön fel az usb3-as előlapi kábel, a power sw és led kábel. Ott megy le az ARGB kábele a két fenti ventinek, meg az egyiknek a tápja is és ott húztam át a lenti hdd adatkábelét is. Na ezek mellé még bepakolni a vga tápot, már nőgyógyászati képzést igényel.
De az biztos, hogy triggerelte volna a mindjárt kib@szom a pics@ba az egészet érzésem.
-
Pista0001
addikt
válasz
mpierre #63485 üzenetére
Nekem volt csavar mindkét A4 lábaihoz, kis tasakban voltak asszem az egyik láb mellett.
A 2,5-es lemezeket 20 centis sata kábellel az alaplap felől tök jól be lehet kötni. Nekem inkább az a bajom, hogy csak olyan sata tápkábel jó, aminek a közbülső csatlakozóiba is hátulról csatlakozik a kábel, ilyen nem jó:
A vga tápja nálam se túl elegáns...
Pedig lehet jobban is. Egyrészt az alaplap és a táp között, másrészt a táptakaró alatt, a táp mellett is fel lehet vinni a kábelt, és az alaplap tálca felett átbuktatva bekötni. Ha nincs felül radiátor, akkor ez jó, ha van, akkor meg az alaplap tálca alsó részén van egy nyílás, amin át lehet vezetni, a tálca és a vga között mehet föl. Ez úgy lenne elegáns, ha elférne egy 180 fokos táp adapter, de úgy nézem, nem fér el. A Kolink Rocket Heavy-ben úgy volt sokáig...
Nálam az előlapi usb-k kábelei okoznak inkább gondot, ez inkább már retro gép, csak usb 2.0 van.TR AXP90 X53 van nekem is a procin, de gyári ventivel. Könnyebb dolga van talán a Xeon L3426-tal, majd legközelebb megnézem, hány fokos idle. Nálam 4 venti szellőztet, 3 Arctic F12 (felül és a táp alatt) és egy Arctic P12, sokat segítenek a procihűtőnek és a vga-nak is.
-
mpierre
veterán
Némi tanulság a pinkkel leöntött minigép építéséről.
- Az akrilos festést le kell lakkozni. Tartósabb. Legfőképp javul a karcállósága. De lakkozás előtt, művészellátóban kapható akrilfesték tisztítóval minden hibás maszkolás miatti felület javítható.
- Ahogy vártam némileg romlik a festett bordák hőátadása a levegőnek. Az m2 ssd 40-45°C között van, tartós íráskor bepuszil a 70+°C-ba. (Lehet, hogy a vizezett, vagy a TR bordával hűtött sx8200 pro kényeztetett el a 30-35°C normál és 50°C körüli írt hőmérséklettel.)
- Kell a jó maszkolószalag. Nem Tesa, hanem autófényezéshez való plasztikszalag.
- A jonsbo a4 egészen jó kis ház, de a táphoz extra türelem kell, ha méretre gyártott és harisnyázott moduláris kábelekkel akar vki szerelni. Pont emiatt buktam a 3,5-es hdd-t, így lett egy 2,5-es kertben beépítve. A felső ventik kábelelvezetésére nem gondoltak, mint ahogy a vga tápkábelére sem igazán. A ventiké nagyon hiányzik a házból. A táptakaróra kerülő 2,5-es hdd/ssd kábelezése az előlap felől szívás, másik oldalról értékes helyet foglal. A mágneses tappancsokhoz nem találtam csavart. Menet van, csak nem tudni unc-s, vagy m-es. A vga rögzítése parádés találmány.
- ID-Cooling pink kopter. Meglepően csendes és 750-780 körülről indul, nem 900-ról. 1200-1300 felett jön meg a hangja. De szerencsére 750-780-tól is tolja a levegőt rendesen. Csillámpónis világítással elég durva a pink gépház.
- TR AXP90 X53 a fenti kopterrel 42-45°C körül tartja idle az 5500-as ryzent.Egyelőre csak telepítés közben, a hirtelen szűkké vált asztalon lőttem 2 képet. Vigyázat.
-
sb
veterán
válasz
zed1983 #63478 üzenetére
Nem értek még hozzá, AM4-en nekem sem volt eddig semmi gondom, egyedül a Zen1-et hagytam ki, de én utána sem találkoztam a híres ram érzékenységgel sem. Sőt, szinte mindig extrém if, ram beállításokkal (és noname ram modulokkal is) toltam mindig. Soha nem volt gondom.
Rákerestem mi ez az MCR egyáltalán, azt találtam, hogy boot gyorsításra bekapcsolják.
Még ha lassú maga a bios felület annál lehet gond a "HD" felbontású grafikus bios is, egyszerűen ilyen karakteres módban lassú egy rakás igpu, ilyennel én is találkoztam, hogy jobb volt kilőni a nagy felbontást.Az viszont, hogy el sem indul elég gáz. Az már más probléma lehet, nem csak ezek a tüneti lassú felület/boot problémák... ott már konkrétabb hw/beállítási gond lehet. Utóbbinak viszont mindent defaulton hagyva azért nem kellene lennie. El kéne induljon egy gép összerakva és defaultra belőve.
(Nálam 8600G, 2x24GB DDR5-6000 és egyelőre egy A620M lap lesz. Később és/vagy másik gépbe B650M megy majd de most ezzel próbálkozom.)
-
zed1983
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #63480 üzenetére
Én úgy tudom, hogy ott K-s procikkal van gond, de engem az nem izgat, mert nem K-s procival terveznék.
Ha tévedek javíts ki kérlek -
DeepCool CH170 DIGITAL - gyári oldal, Guru3D hír
Szellős, nem-éppen-kicsi (200*250*380), hasáb ház, fehér vagy fekete színben, digitális kijelzővel, 172mm-es cooler támogatással, rugalmas belső elrendezéssel.
Jonsbo C6 ITX-hez (202*266*295) képest magasabb, viszont sokkal jobban szerelhető, egyszerre látványos és visszafogott.
A 3-as PCIE takarónak köszönhetően akár keskenyebb mATX lapok beszerelhetőek. -
zed1983
őstag
-
zed1983
őstag
Komolyan azon gondolkodok, hogy megint visszaváltok AM4-re, az legalább beton stabil és nem kell szarakodni, összerakom és megy ahogy kell, vagy azon is elgondolkodtam, hogy s1700 intel lesz, abban még van egy kis potenciál is a ddr5 miatt.
Te milyen alkatrészekből építész? -
Francia91
veterán
ITX B550 AM4 lapra lehet még igény?
Van egy AsRock B550 ITX/AC lapom, vadonatúj, csak a WLAN kártya van benne cserélve Intel AX200-asra, azon lehet, hogy túladnék. Jövőre költözünk ki Németországba, a Sakura NR200P nem épült még meg, viszont arra gondoltunk párommal, hogy akkor majd odakint AM5 alapokra építjük meg a belevaló ITX konfigot -
sb
veterán
válasz
sasNAXO #63456 üzenetére
Köszi és bocs, figyelmetlen voltam. A végét néztem, hogy avg load 83W, ebből az volt a lényeg, hogy full terhelésen ment. Ha meg ezzel kínáljuk meg akkor elvárás, hogy azonnal dolgozzon maxon a proci, ne 2-3mp, vagy 1-2 perc után.
@Vigneau
Köszi, ezt végignézem.Közben egyébként megjelent a ház a caseking.de-n.
-
-
zed1983
őstag
Sziasztok!
Adott egy ryzen5 7600 és 2x16GB Kingston HyperX 6000 cl30 és egy Gigabyte B650I Aorus ultra ITX lap.
1 napja szopok vele, iszonyat lassú a biosban is, egeret, billentyűzetet nem jól kezeli, nehezen felment Win11, újraindításnál csak fekete kép.Elsőnek megcsináltam a Biosflasback-et, de mondható semmi javulás nincs a legfrissebb BIOS-al sem.
Ötlet, tanács?
Vagy szar a lap és küldjem vissza.
Köszönöm :R -
Vigneau
félisten
válasz
zsoltee10 #63463 üzenetére
Igen, van benne némi érdekesség, nem vitás. Nálam SFX táp mellett egy Thermalright SI-100 felel a CPU hűtéséért, nincs rá panaszom.
Viszont az ITX verzió képes normál, ~160 mm magas hűtőt is befogadni. Igaz, ott meg a táp elhelyezése és a légáramlás iránya érdekes. Bár én Kolink Satellite-on edződtem, nem aggódom.
-
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #63461 üzenetére
A normál verzióval nincs is baj:
Nekem inkább az ITX verzió még a kérdéses. Az Asszony cuccait raknám át a Kolink Satellite-ból a ráncfelvarrott verzióba. -
Vigneau
félisten
Jonsbo C6 vs. C6-ITX - azért lehet még finomítani bőven a táp és a kábelek elrendezésén. Nem hinném, hogy ne lehetne megbirkózni akár a 24x24-es mATX lapokkal is az utóbbi esetében, de azért a flex tápot némileg túlzónak tartom.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
HUN_Sector #63458 üzenetére
Jól tudod, kvázi egy picit hosszított 92mm-es hűtő amire van egy 120-as felfogató, csak mivel az egész erre van kitalálva, vszeg jobb mint egy 92mm-es amire 120-as átalakítót raksz. (És 8.500 forintért amúgy sem vesz az ember AXP90-et.
)
Kompromisszum, ebbe a házba. Jelenleg (még) nem tudok jobbat.
Eredetileg IS-55 -öt szerettem volna, de az alá nem mennek be a nagyobb ramjaim és a B550 alaplapomról is valahogy lelóg a reddites tapasztalatok alapján.
Ebbe a méretbe, <68mm, egyszerűen ez tűnik jónak moddolás nélkül. Itt a Noctua L12 alá nem fér be a A12x15 (le kéne szednem a bordát a ramról és akkor igen, de még akkor is útba lenne az ehhez a házhoz tartozó béna usb3 kábel).
Nagy gépen (T1) Noctua L12 van és alatta A12x15, nyilván az még jobb, ha elfér.Szerk.: Amúgy most visszanézve amit írtam havernak amikor teszteltem, amíg 90%-ig ment a venti (kb. első fél óra az órából), addig 78 fok volt a max., és 70 körül volt az átlag. Tehát hogy van benne még tartalék (és akkor még mindig le volt tiltva, hogy hirtelen felpörögjön a venti), csak szeretném ha nem hallanám.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
sasNAXO #63457 üzenetére
Szerintem az is nikkelezett, a réz az meg fog felelni, elvileg csak a lamella csak az alumínium. Azért mindenesetre érdekes, hogy az összes gyártó leírja melyik elem miből van, csak itt nincs feltüntetve.
(By the way, úgy tudom nem a legjobb a hűtési hatékonysága, így ennél a hűtőnél nem is időztem el nagyon)
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
HUN_Sector #63455 üzenetére
A kérdéses hűtő (ID-Cooling IS-50X V3) pont kiesett.
-
sasNAXO
aktív tag
Itt a 2-es pontot azzal egészíteném ki, hogy, y-cruncher és Unigine Heaven a két teszt progi ami fut. A Heaven az folyamatosan terheli az ipgu részt, a y-cruncher pedig különböző, memóriát is aktívan igénybevevő számításokat futtat (ha megnézed háttérben 15,4/16GB a memória használat). Ja igen, a memória 4400MHz-es Crucial Ballistix Max, az alap XMP profilon ami vagy 1,4V vagy 1,45V, most nem tudom hirtelen, tehát hogy nem a szokványos fesz. - és milyen szépen elvannak a venti alatt.
(Egyébként ez a páros nagyon jó -főleg memória- stabilitás teszt.)
Amiket írtatok hirtelen spike-ok a y-cruncher teszt váltásainál nagyon szépen látszanak, általában olyankor ugrik meg a max. hőmérséklet mindig. És talán egy teszt van a sorozatból ami nem maxolja ki a PPT-t, tehát ahogy a képen is látszik 1 óra alatt az átlag proci package power "csak" 83W volt.
(Amiben benne van az induláskori 10W alapjárat is.)
-
HUN_Sector
őstag
Annyi kieg a fentiekhez: a galliumot nem kötelező kupak alá rakni, a proci kupakjának a külső felületére is mehet hűtőpaszta helyett, kb 10 fok a diffi a legjobb pasztához mérten.
Csak bemattítja a lapka felületét (illetve sima alumíniummal nem érintkezhet, bár talán már az összes hűtő alja nikkelezett) -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #63452 üzenetére
Valós dolgokat írsz de szerintem nagy része nem releváns arra nézve amiről itt most szó volt, ill. van ami tök másról szól szvsz.
1. Természetesen kisebb hőtermeléssel, visszavett TDP-vel nincs annyi hő, alacsonyabb lesz a hőfok, könnyebb elvezetni, fizika. Szóval a 60 fokot gyári 88W-os PPT-vel értettem, nyilván ha lefelezem a TDP-t, nincs Turbo meg alulfeszelek akkor nekem is jobb.
Bár rég volt, de emlékeim szerint az alulfeszelt 200GE-m 50 fok körül, kicsit felette megállt vacak kis gyári hűtővel, szintén elszabályzott ventivel.2. Itt full load-ról és huzamosabb terhelésről beszéltünk, Cinebench volt a képen 70-80 fokkal. Itt elvárás, hogy maxon tekerjen a proci azonnal a teszt indításától. Szóval a Turbo és energiaséma agresszivitása, core parking, stb... sem számít, ahogy a Vcore és a többi sem. Ilyen huzamosabb, nem pillanatnyi terhelésen. 88W-ot tud, 100%-on ennyire kell ugrania és ezt leadja azonnal, ezt kell elszállítani. De ez egy Skylake-nél és egy Core2-nél is ennyi volt ha 90W körüli TDP-s példányok voltak, a többi kb. mindegy milyen órajelen és feszültségen jött ez ki belőle. Itt a (hő)kimeneti oldal a szűkebb keresztmetszet, arra max a kupak, méret, csíkszélesség van hatással mert belül egységnyi területre több jut hasonló hőelszállítási sebességre.
Perces terheléseken viszont utóbbi számít majd, hogy sikerül-e hűteni vagy folyamatosan melegszik. A fizikai magméret meg max ott, hogy ez 65, 70 vagy 75 fokon áll-e be egyensúlyba.3. Amiről te beszélsz szvsz, energiaséma agresszivitás az a század-ezredmásodperces terhelésekre vonatkozik. És ott elő is jön ez a hatás amit írsz. Pl. elindul egy böngésző, vagy betölt egy weboldal, de bármilyen indirekt, tényleg nagyon kis, háttérbeli terhelés is fellövi az órajelet, feszt azonnal. Emiatt lehet ilyen, hogy tizedmásodperces, vagy nem is látható háttérbeli terhelésre is ugrik a mért hőfok, 30fok idle->60fok load->35 fok újra. És semmi sem történt látszólag.
Ez valóban gond, bár nem hőfokban szvsz, hanem fogyasztásban annak akit érdekel. Ahogy az indokolatlanul magas vcore is felesleges valóban. Bármi ami nem indokolt.
A probléma az, hogy agresszív séma nélkül nagyon visszaesik a reszponzivitás, nagyon lassúnak tűnik a gép. Vicces, de visszavett power saver sémával egy TotalCMD elindítása 1-2mp tud lenni egy ilyen gyors gépen... ami normál esetben 1-2 tizedmásodperc.
Erre írtam régebben meg itt pár hsz-el fentebb fogyasztás témában, hogy nekem az automata sémaváltás jött be. Power saver lassú, a gyári gyors de a fentiek miatt "idle", láthatatlan terheléseken vagy csak ilyen kis pötyögéssel is +15-20W a fogyasztás.Van ami tud váltani és összejön a kettő, gyors marad, de idle-1% körül ahhoz képest nyer 10-20W-ot. Ebben engem a plusz fogyasztás zavar, nem az, hogy tizedmásodpercekre felugrik a hőmérséklet 60-70 fokra.
Szummázva szvsz azzal nincs teendő, a köv. pillanatban meg lement és annyi.
A fenti diskurzus meg hőmérséklet oldalról a hosszabb terhelésről ment ahol mindegy, hogy ezredmásodperces vagy 1-2mp-es átfutással éri el a proci. Ilyen szempontból sem számít az újabb procik sajátossága szvsz.4. Egyébként nincs bajon a procival, teljesen jó egy "alapjáratú" hűtővel nekem 70-80 fokon is, erre tervezték őket, minden tesztben ezt hozzák. Egyébként nálam sem alapon megy, Curve optimizer -20-on és még némi kézi alulfeszelés is van. Más viszont nincs visszavéve, TDP/Turbo az gyári. (szerk: idle egyébként nálam is 34 fok körül mutat a cpu-ra, Tctl/Tdie 40 fok, de nincs jelentősége)
Azzal egyetértek, hogy ami felesleges vagy nem hatékony azt 90%-ban leveszem én is. Alulfesz-t 10+ éve tolom, már akkor hülyeségnek tartottam, hogy mindenki fordítva, +5-15%-ért tuningol +25+50, de akár még nagyobb plusz fogyasztással. Fordítva meg sokkal jobb a hatásfok. Most mivel simán belefér, ez most a nagy gép, a 88W az maradt, a fesz ment le +CU. De ha kényelmetlen (nem lehet hangtalanul hűteni, felesleges a kraft) - pl. a kis mITX méretű gépeimben - ott mindig optimumra le van tolva. A szerverben most is 35W-on fut pl. a 4650G-m. -
TurboK0
tag
Dehogynem lehet 60 fokon tartani, csak le kell venni róla az idióta gyári túlfeszezést.
Nálam Ryzen 5600G, turbót lekapcsolva, NH-U12A-val, üresjáratban 32 fokon megy e sorok írásakor. De amikor ma délután a zivatar közben kiszellőztettem, akkor lement 27 fokra. Proci terhelés alatt 42C körül van, játék közben csúcsra tolt iGPU-val 52C.
De emlékeim szerint IS-55 borda + A12x25 venti párossal is csak 64C volt a csúcsérték. -
TurboK0
tag
Ez nem csak a csíkszélesség/proci méret miatt van. Alapjáraton ilyen 0.9V-on mennek a Ryzen procik, ráadásul a nem használt magokat lekapcsolják. Tehát a 8-16 magból 1db megy kb. 400 MHz-en, a többi 0 MHz-en. Így érnek el alapjáraton ilyen alacsony hőfokot.
A probléma az hogy ha csak annyi terhelés éri őket hogy megbököd az egeret, akkor ultra agresszíven tekerik fel magukat 1.45V-re és a lehető legmagasabb órajelre amire leégés nélkül képesek. Akkor is ha ezt a maximum órajelet pl. 1.35V-on is el tudnák érni. Ez viszont Prescott-ot megszégyenítő hőleadást jelent.
A régi procik egyébként szintén 2-3 másodperc alatt tolják fel magát csúcs hőmérsékletre, csak azoknál ez nem 1.45 voltot meg 4-5-6 GHz-et jelentett. A 3570k-m anno szintén csak nagyobb feszültség emeléssel tudod 4.4GHz-ig feljutni, és akkor ugyanúgy 90 fokra pörkölte magát 3 másodperc alatt mint egy Ryzen (ezt folyékonyfémmel a tok alatt 70-80-ra le lehetett levenni), teljesen ugyanaz.Egyébként meg csak addig tolja fel magát amíg a beállított TDP érték + max hőmérséklet + max áramfelvétel engedi. Ezeken belül annyit szív amennyit tud. Tehát a megoldás vagy az hogy letekered a max TDP-t vagy max áramfelvételt (ezeket biosban lehet), vagy lekapcsolod a turbó órajelet (15%-al gyengébb proci, cserébe 10-20 fokkal hidegebb), vagy manuálisan állítod be a max sebességet alacsonyabb fesszel (de akkor mindig ezt a beállítást használja, üresjáratban többet szív), vagy lekaparod a tokot és közvetlenül a sziliciumra nyomod a vízhűtést (de a ryzenek forrasztottak, illetve egy normális vízhűtő többe kerül mint egy 5600G).
Vagy váltasz X3D Ryzenre, ott a 3d cache nem bírja ezt az agymenést, ezért csak 1.35V csúcsra vannak gyárilag beállítva és sokkal alacsonyabb hőmérsékleten futnak (viszont X3D prociból nincs APU, tehát ugrott az iGPU).
-
sb
veterán
válasz
mpierre #63449 üzenetére
A méret, csíkszélesség ott is működik, fizika. Nehéz is elképzelni, hogy ennyi hőmennyiség hirtelen átugrik a bordára, hiába k* nagy ez is nálam+hőcsövek.
Hogy utána már szépen elvezeti a teljes hőmennyiséget abból látszik, hogy a hőfok nem megy fentebb. Ezeket már nem lehet a régi, szemre is szimpatikus 60 fokokon tartani. Ill. szvsz a hőmérők is kintebb voltak anno régi prociknál.
-
HUN_Sector
őstag
Nekem most 35,7 a 8700g a chopinban. Persze kell hozzá, hogy ne 35 fokos szobában üljek (azért a gép alatt egy fiókkal megy a 3D nyomtató 210 fokos olvasztófeje)
Lekopogom, de egyelőre ez a 2 50mm-es noiseblocker helyretette az ampereket az alaplapon, nem visít a 92mm-es és jó a hőfok is.
A 120-assal, amikor nem tudtam a cpu hűtőt felfogatni, csak ráraktam a bordára fektetett helyzetben - akkor voltak ilyen jó adatok.
Na majd a Jonsbo T6-ban kíváncsi leszek 120-as vízzel mit alkot.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63445 üzenetére
Úgy emlékszem az összes újabb Ryzen elég gyorsan melegszik, kis méret, csíkszélesség.
Nekem legalábbis az lenne a furcsa ha nem így néznének ki a hőfokok. Az 5600G-n is azonnal felugrik terhelésre, 40 fok körülről 2-3mp és 75fok. Hiába van rajta kilós Brocken II, 2mp alatt nem viszi el a hőt szvsz. Utána már sehova nem melegszik full visszavett ventivel sem. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
Nincs itt se réz borda, se folyékony fém. Valami 5-10 éves Arctic MX-4 tubusból ment a proci és a hűtő közé.
Valamint a venti vezérlés vissza van fogva, tehát nem azonnal pörög fel a venti, hanem vagy 5-10mp átlaga alapján és akkor is asszem max. 5%-ot nőhet másodpercenként talán (most nem tudom megnézni). Tehát hogy nagyon a hangra van beállítva.
(Tippem szerint ég és föld hangra a kettő, mmint a chopinhoz képest.)
És amit TurboK0 kolléga írt. -
TurboK0
tag
válasz
Bordán a légnyomás számít, nem csak a légmozgás. Légmozgás akkor számít, ha nincs semmi akadály a venti előtt/mögött. A 140mm ventiken általában gyengébb a légnyomás, ezért bordákon nem feltétlen jobbak. Cserébe halkabbak és nagyobb területet fednek be.
-
HUN_Sector
őstag
Nekem megdöbbentő, hogy egy 14-es venti mellett is 80 fokos peakek, 70-es average-ok vannak, ezt chopinban is elérem 1*92 + 2*50mm ventikkel, rézbordával, folyékony fémmel. Azt hittem ennél a légáramlásnál felmelegedni sem lenne ideje
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
sasNAXO #62422 üzenetére
Folytatódtak kalandjaim a Densium APU házikóval.
Előzmények itt, itt, itt, és itt.
Nem olyan rég egy aliexpresses akcióban vettem próbából egy ID Cooling IS 50X V3-at, ami egész jónak tűnt és kíváncsiságból felpróbáltam rá egy Noctua A12x25 ventit:És ez a kombináció volt olyan jó mint az L12 hűtő, cserébe kellemesebb hangja volt (80%-ra lekorlátozva használtam), úgyhogy elkezdtem gondolkodni rajta, hogy vajon vegyek-e bele egy fekete Noctuát, hogy passzoljon a színéhez.
Aztán gondoltam egy merészet, van a Noctuának egy vadi új 120-as helyre felfogatható 140-es hűtőventije, az A14x25r G2*, és vajon azzal van-e ilyen jó, és hogy néz ki vele.
Persze muszáj volt kipróbálnom...
Nos, nekem kinézetre kimondottan tetszik:És végül ezt is 80%-ra korlátoztam le és szerintem ez egész szép eredmény lett (88W PPT-s 5700G, majdnem végig 88W-on járatva egy órán keresztül), és mivel hatalmas venti egy kis házban, nem csak a procit hűti jól le, hanem mindent:
...gondolkodtam rajta, hogy lassan jöhetne majd egy 8700G, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot.
*Tök jó, ennél az új ventinél már nincs műanyag a csomagolásban.
Teljesen más; itt egy mai horrorsztori is, de csak erős idegzetűeknek, leendő gpu a "nagy gépbe" (T1-be)...
-
HUN_Sector
őstag
Just for information: A 8700g-t mindenki low FHD-n tesztelte youtubeon, többek között baldur's gate 3 alatt is. Mivel nekem ultrán volt a beállítás az rtx 4060-nal, újrateelepítésnél is azokat a settingeket húzta be. Beszarás, de döccenésmentesen fut ezekkel az értékekkel IGP-ről
-
flashpointer
őstag
válasz
Dani0504 #63439 üzenetére
Igy elsore a lian li h2o-t mondanam hogy az a legkompaktabb, egy celiranyos AIO kell bele.
Ha allot keresel meg a Fractal design Ridge kevesebbet alaphelyet foglal de amugy nagyobb, az meg egy sima hutovel is hasznalhato. JA meg ugyanugy a Fractaltol a Terra, habar az izles kerdese de szerintem ocsmany+az biztos nem lesz halk ha beindul a CPU -
sb
veterán
válasz
mpierre #63438 üzenetére
A saját felvételre gondoltam de azt hittem vmi más forrásból is vannak ilyenek amiket nézel (a Hobbit emlékeim szerint 48p volt csak, nem? még sportközvetítéseket szoktam látni 60p-vel). De legalább teszt videók lennének, azt se láttam.
Lehet, hogy vak vagyok, de a linken belül is csak FHD-t látok, nem 4k-t. Az fps megvan, 5600G-n is DXVA-ból lejátssza simán, sztem ez 8600g-n sem lehet akkor akadály nagyobb felbontásban sem.
-
Dani0504
tag
Sziasztok!
Egy kicsit nyakatekerten állok ennek a gépépítő témának. Van egy RTX 3080 Ti Fe, amit abszolút jutányos áron kaptam(0Ft). Eddig eGPU házban volt, viszont most felszívtam magam és gamer pc lenne belőle vagyis köré építve, a cél az hogy minél kisebb legyen fizikailag a végeredmény, de jó hűtéssel. mITX az elképzelés, de nem tudom milyen házban érezné jól magát.
Ha van valami jó tippetek milyen komponensekkel építsem meg, azt megköszönném. AMD vagy Intel szerintem ma már inkább egyéni preferencia a különbség, mint a teljesítmény. Elvesztem a részletekben...Tudom elég off topic lehet a kérdésem, mert ez a Milyen gépet vegyek? téma, de méretileg meg ez a topic az illetékes.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #63435 üzenetére
5600G-n is megy a framegen? Nem vagyok benne a játék témában de azt hittem ez csak az újakon fut.
Az AM5-nél elírás és mITX-re gondoltál vagy tényleg mATX? Ha utóbbi akkor mi a gond velük? Az én nézőpontomból elég sok AM5 mATX lap van, jók (drágák) is szép számmal.
@mpierre
A dekódolás érdekel vagy, hogy kimegy-e a kép? Most rákerestem de én még 4k120p videót se találtam sehol. Honnan lehet beszerezni egy mintát? -
Strezi
őstag
Köszönöm a visszajelzéseket!
integrált nem lesz, energia nem annyira fontos.
jelenleg egy Brix Pro 4770R a szerver, tuti akármire cserélem kevesebb lesz a fogyasztása -
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #63424 üzenetére
Nálam 5600G alatt végigment a Robotzsaru Rogue City, meglepően szépen. AMD Frame Gennel egész tűrhető volt, és nem sokkal nagyobb hátralépés egy rx 480-hoz képest. Persze a felbontást le kellett venni, de beállításokat lehetett mazsolázni hogy legyen rajta pár szebb effekt. 8700g-vel szerintem hozta volna a rx 480 szintjét.
Sajnos a jelenlegi AM5 MATX alaplapok közül egy kivételével mind fos, ezért vagy várok vele amíg kijönnek a B850 lapok, hátha lesz változás, vagy megvárom a 8600g utódját (strix point?). Vagy mindkettő. Úgy már lesz értelme frissíteni.
-
mpierre
veterán
válasz
HUN_Sector #63432 üzenetére
Érthető. Amíg a samu le40c650 (@c750 vagy arra flashelve amelyik hdd-s volt) nem költözött el az örök vadászmezőkre én se törtem ilyenen magam.
-
KaqXar19
tag
válasz
HUN_Sector #63427 üzenetére
Vagy csak el kell engedni a friss AAA jatekokat. 5-10 eves cimek viszont mennek rendesen, sot. pl Xcom, Xcom2.
-
sb
veterán
válasz
patyil #63428 üzenetére
Az 5500 monolitikus felépítésű, az APU-kból készült, az 5600 normál chipletes Ryzen, a felépítésből adódóan többet fogyaszt. Szóval valóban ez is különbség, de ennél többet ad hozzá ha idle/kis terhelésre úgy van belőve az energiaprofil, hogy visszafogott legyen.
A monolitikus felépítés is jelent 5-10W mínuszt, de a power saver energiaséma helyett vmi agresszívabb már 0.5-1%-os terhelésen is megdobja jobban a fogyasztást. Ram, IF, a PCIe-k és minden maxon pörög szinte azonnal, vagy vissza sem vesz. Nekem +20W körül simán összejött bármelyik procival, akár egy otthagyott Firefox ablakkal is.
Dvga-nál is az a gond legtöbbször, hogy hiába 5-10W az idle fogyasztása, ha már valami minimális terhelés van akkor az is feltolhatja a vram frekit, gpu frekit, stb... szervernél ez nem gond ha kijelző sincs rákötve
, de kijelzővel már lehet problémás.
@mpierre
Nem érdemes 6000-nél jobbat venni. Én mondjuk kipróbálom de értelme nem sok van, inkább csak a kíváncsiság miatt amit HUN_Sector is fejtegetett.A 4k120p videó mivel van kódolva? Nem látok a dekóderekre fps megkötést, sztem mennie kellene amúgy is de nem nagyon találkoztam még ilyennel. tippre komolyabb gondot okozhat, hogy kijön-e a HDMI/DP-n a jel a lapon keresztül, mint a dekódolása.
De amúgy azzal se kéne, hogy gond legyen, egy rakás lapra rákerült a 4k120p a specire, ha nem is mindre. -
mpierre
veterán
válasz
Lenne pár kérdésem, ha 4k tv akad a környékeden.... 4k 120fps 10bit video playback működik mpc-hc-val, vagy kodi-val? Éppen a htpc upgraden gondolkodom. Illetve ddr5-ből érdemes 6000MHz-nél gyorsabbra beruházni?
-
patyil
tag
válasz
AxBattler #63423 üzenetére
Jogos, köszi sracok, magasabbra emlékeztem
Ez amugy lehet hogy a kollégának egyáltalán nem szempont, csak a diszkusszió miatt dobtam be
Egy normális 3-4fős háztartásban valszeg tökmindegy az a 10-20kwcpukban is lehet különbség:
Mikor én anno SFX buildet csináltam, az R5 5600 pl nálam sokkal magasabban idle-zett mint az 5500 (10w körüli különbséggel) , és light taskok alatt kb a felét fogyasztottaDe pl az alder lake még takarékosabb. Egy intel IGPU kb 0.5w idle ha nem megy vmi transcoding.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
AxBattler #63426 üzenetére
Csak IGP gamin miatt nem éri megvenni. De ha valakit érdekel a technológiai újdonság, az más tészta. Hogy hiányzik e az rtx4060-am? Igen.
Hogy látok e nagy különbséget fhd high vagy fhd low-medium között? NemSzeretek új technológiával szarakodni, a 3400g-met is imádtam játékra befogni. Csak egyszer majd eljön az a szint amit nem lesz képes megugrani. Előbb, mint ahogy gpu-t cserélne az ember
-
válasz
Én vennék, de inkább megvárom a B850-es lapokat, vagy a DeskMini X600 hazai megjelenését.
-
Pista0001
addikt
válasz
patyil #63422 üzenetére
Ha valakit érdekel, 5600G/2×16G/1×m.2/Win11 vs 5600//2×16G/6650XT/2×sata ssd plussz 1×2,5 hdd/2×120 mm/Win10 idle fogyasztásmérést tudok csinálni. Sőt, ha nem, akkor is, engem érdekel...
De amúgy ahogy más is írta, viccesen alacsony a mai vga-k idle fogyasztása, ha kell játékra (is), akkor kb nincs más választása.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
AxBattler #63420 üzenetére
Van vajon itt bárkinek 8700g-je rajtam kívül?
Metro Exodussal, Jagged Alliance 3-mal játszok vele fhd-n vegyes beállításokkal. Metro esetében a ködös zárt terek él szaggat, mindenhol máshol köszöni jól elvan. A witcher 3 moddolatlan verzióját probléma nélkül el fogja vinni.
Most hogy 6400 Mhz-re levittem a ram frekvenciát, stabil lett a gép (patriot viper 2*16GB)Max fogyasztás 88 watt
-
patyil
tag
válasz
AxBattler #63420 üzenetére
Így ahogy Ax írja, de alapvetően az 5600+DGPU meg a 24/7 médiaszerver üzemre lesz kevésbé optimális a fogyasztás miatt, kérdés hogy ez mennyire szempont.
Nem opció a szerver megtartása szervernek, vagy IGPU-s szervergép akár olcsóbban is (régebbi amd apu/régebbi intel non-F) és mellé mondjuk egy playstation?
-
Strezi
őstag
Építenék valami ITX-et megint. Kiváltana egy file és media szervert 24/7-ben, valamint néha játszanék rajta.
8700g vajon csalódás lesz, ha néhe elővennék egy Witcher-t / CP 2077-et is 4K monitoron?
Vagy olcsóbb AM4(5?) és dedikált VGA mellé? Akinek esetleg van ilyen irányú friss tapasztalat -
Hanok
senior tag
válasz
zsoltee10 #63416 üzenetére
asszem a következő gép nem itx lesz, hanem picit nagyobb matx. Jonsbo TK-1 2.0 white tetszik, használ valaki ilyen házat?
Szerintem ez sem annyira on, 30+ literes ház már nem hogy nem ITX téma de még a m-atx fronton is viszonylag nagynak számít..
Tényleg nem bántásból de szerintem elég sok off témát hozol be ide..
-
zsoltee10
addikt
válasz
rxmiss #63415 üzenetére
Igen, egész pontosan a sima 9500 volt erre jó, mert eleinte a selejtes 9700ből csináltak 9500öt azzal, hogy 8 pixel futószalagból 4et letiltottak, de akadt köztük hibátlan. A 9500pro másik chip volt, abban 256 helyett csak 128bites volt a memóriavezérlő. Na de befejeztem a nosztalgiázást, elnézést kérek, hogy elkanyarodtam a topic témájától.
hogy on is legyek:
asszem a következő gép nem itx lesz, hanem picit nagyobb matx. Jonsbo TK-1 2.0 white tetszik, használ valaki ilyen házat?
-
KaqXar19
tag
válasz
HUN_Sector #63411 üzenetére
MX440 utan FX5600XT-re valtottam, es hogy orultem neki.
csak kesobb jottem ra, hogy full lama tudatlan fasz voltam es megvettem a legszarabb kartyat kb a piacon
utana viszont helyreallt a rend, egy pcie-s HD2600XT-vel -
zsoltee10
addikt
válasz
HUN_Sector #63411 üzenetére
uuu az az FX széria az nVidia mélypontja volt. Melegedett mint az állat, cserébe gyenge volt.
Akkoriban az Atinak állt a zászló, a Radeon 9500, 9700 széria mindent vitt. Itt egy retro cikk a ph-ról. [link] 1 évvel később építettem azt a gépet, amivel a legközelebb voltam az akkor elérhető csúcs PC-hez. Akkor a 3.2-es P4 volt a legnagyobb proci amit megvehettünk, és a Radeon 9800XT vga, amit lehetett kapni. Nem volt ezeknél erősebb. Na én vettem egy Radeon 9800Pro-t, ráflesseltem az XT Biosát.
Aztán a nagykerben válogatunk C0 steppinges 3.0-s Pentium4 procit, aminek az alapfesze nem 1,525V volt, hanem 1,475V. Ez a proci egy Asus P4C800 lapban alapfeszen vitte a 3,75Ghz-et. Legjobb gépem volt evör, ha a korabeli csúcshoz viszonyítunk. Ma már ilyenre esély sincs.
Következő évben aztán az nVidia összeszedte magát, az Intel meg tévútra ment a Prescott magos P4-el, nekik is kellett utána 1-2 év mire rájöttek, hogy a Pentium3 vonalat kellett volna tovább vinni asztali vonalon, ahogy tették azt a laptopokba való proci családdal. Az AMD köröket vert rá az A64-el, akkor én is váltottam AMD-re pár évig. Amíg az Intel vissza nem tért az élre a Core2Duo procikkal, amiből aztán az i5-i7 család lett. Azóta csak Intel, de ha most raknék össze gépet, AMD lenne. -
zsoltee10
addikt
válasz
AxBattler #63406 üzenetére
egyébként azért pörög sztem a 6-7 gen cpu piaca, mert lényegében gombokból lehet összeraknii olyan gépet, ami ma is teljes értékű. 8 évvel később a megjelenéstől. Annak idején a 90es években és a 2000-es években ilyen elképzelhetetlen volt. Nagyon lelassult a fejlődés. 1999ben raktam össze az első gépem, az akkor 5 éves 286-os semmire nem volt jó.
Boldog idők voltak azok, a 3D hajnala. Emlékszem mekkora szó volt, hogy a legelső NFS után az NFS2 SE már támogatta a 3D gyorsító kártyát, az NFS3 meg már hasított a voodoo2-vel. 800x600-ban.
Aztán az első gépbe szerelt 300-as Celeront 450-re tuningoltam, csoda egy cpu volt az akkor. 2 évig. Addigra már P3 Celeronok voltak a menők és 3-4x órajelnél tartottunk. 2004-re meg már P4 3.0-t tuningoltunk, vga fronton meg évente volt jelentős ugrás. Akkoriban már számítógép házat se használtam, mert arra a kis időre nem volt érdemes beépíteni semmibe.
-
zsoltee10
addikt
válasz
AxBattler #63406 üzenetére
ezt a tippet is köszönöm, majd megnézem lehet-e egyáltalán azt állítani a biosban, mert elég fapados Asus H110i lapom van, tuning nincs, azért se gondolkodtam vadászni K-s procit. Azt hittem, hogy jobban melegszik majd az i7 az i5höz képest, egy furmarkot eresztettem rá próbából, de 70 fokig se megy fel egy Raijintek Eresboss hűtő alatt, 7-800rpm venti fordulat mellett. Se a vga, se a cpu nem lépi át a tdp keretét.
-
Köszi, de csak német/angol/magyar nyelvű shopból rendelek!
#63405 zsoltee10
Szóval két legyet egy csapásra? Nem rossz... 6700-t ajánlom alulfeszelni, alapórajelen elég lehet neki 1V körüli kakaó.Már ez a 12k HUF-os i7 sincs meg, gyorsan elviszik... ki érti ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen videókártyát?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Pentax DSLR topic
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest