Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz TurboK0 #63452 üzenetére

Valós dolgokat írsz de szerintem nagy része nem releváns arra nézve amiről itt most szó volt, ill. van ami tök másról szól szvsz.

1. Természetesen kisebb hőtermeléssel, visszavett TDP-vel nincs annyi hő, alacsonyabb lesz a hőfok, könnyebb elvezetni, fizika. Szóval a 60 fokot gyári 88W-os PPT-vel értettem, nyilván ha lefelezem a TDP-t, nincs Turbo meg alulfeszelek akkor nekem is jobb. :D
    Bár rég volt, de emlékeim szerint az alulfeszelt 200GE-m 50 fok körül, kicsit felette megállt vacak kis gyári hűtővel, szintén elszabályzott ventivel. :)

2. Itt full load-ról és huzamosabb terhelésről beszéltünk, Cinebench volt a képen 70-80 fokkal. Itt elvárás, hogy maxon tekerjen a proci azonnal a teszt indításától. Szóval a Turbo és energiaséma agresszivitása, core parking, stb... sem számít, ahogy a Vcore és a többi sem. Ilyen huzamosabb, nem pillanatnyi terhelésen. 88W-ot tud, 100%-on ennyire kell ugrania és ezt leadja azonnal, ezt kell elszállítani. De ez egy Skylake-nél és egy Core2-nél is ennyi volt ha 90W körüli TDP-s példányok voltak, a többi kb. mindegy milyen órajelen és feszültségen jött ez ki belőle. Itt a (hő)kimeneti oldal a szűkebb keresztmetszet, arra max a kupak, méret, csíkszélesség van hatással mert belül egységnyi területre több jut hasonló hőelszállítási sebességre.
    Perces terheléseken viszont utóbbi számít majd, hogy sikerül-e hűteni vagy folyamatosan melegszik. A fizikai magméret meg max ott, hogy ez 65, 70 vagy 75 fokon áll-e be egyensúlyba.

3. Amiről te beszélsz szvsz, energiaséma agresszivitás az a század-ezredmásodperces terhelésekre vonatkozik. És ott elő is jön ez a hatás amit írsz. Pl. elindul egy böngésző, vagy betölt egy weboldal, de bármilyen indirekt, tényleg nagyon kis, háttérbeli terhelés is fellövi az órajelet, feszt azonnal. Emiatt lehet ilyen, hogy tizedmásodperces, vagy nem is látható háttérbeli terhelésre is ugrik a mért hőfok, 30fok idle->60fok load->35 fok újra. És semmi sem történt látszólag. :) Ez valóban gond, bár nem hőfokban szvsz, hanem fogyasztásban annak akit érdekel. Ahogy az indokolatlanul magas vcore is felesleges valóban. Bármi ami nem indokolt. :)
    A probléma az, hogy agresszív séma nélkül nagyon visszaesik a reszponzivitás, nagyon lassúnak tűnik a gép. Vicces, de visszavett power saver sémával egy TotalCMD elindítása 1-2mp tud lenni egy ilyen gyors gépen... ami normál esetben 1-2 tizedmásodperc.
    Erre írtam régebben meg itt pár hsz-el fentebb fogyasztás témában, hogy nekem az automata sémaváltás jött be. Power saver lassú, a gyári gyors de a fentiek miatt "idle", láthatatlan terheléseken vagy csak ilyen kis pötyögéssel is +15-20W a fogyasztás.

Van ami tud váltani és összejön a kettő, gyors marad, de idle-1% körül ahhoz képest nyer 10-20W-ot. Ebben engem a plusz fogyasztás zavar, nem az, hogy tizedmásodpercekre felugrik a hőmérséklet 60-70 fokra.
    Szummázva szvsz azzal nincs teendő, a köv. pillanatban meg lement és annyi.
    A fenti diskurzus meg hőmérséklet oldalról a hosszabb terhelésről ment ahol mindegy, hogy ezredmásodperces vagy 1-2mp-es átfutással éri el a proci. Ilyen szempontból sem számít az újabb procik sajátossága szvsz.

4. Egyébként nincs bajon a procival, teljesen jó egy "alapjáratú" hűtővel nekem 70-80 fokon is, erre tervezték őket, minden tesztben ezt hozzák. Egyébként nálam sem alapon megy, Curve optimizer -20-on és még némi kézi alulfeszelés is van. Más viszont nincs visszavéve, TDP/Turbo az gyári. (szerk: idle egyébként nálam is 34 fok körül mutat a cpu-ra, Tctl/Tdie 40 fok, de nincs jelentősége)
    Azzal egyetértek, hogy ami felesleges vagy nem hatékony azt 90%-ban leveszem én is. Alulfesz-t 10+ éve tolom, már akkor hülyeségnek tartottam, hogy mindenki fordítva, +5-15%-ért tuningol +25+50, de akár még nagyobb plusz fogyasztással. Fordítva meg sokkal jobb a hatásfok. Most mivel simán belefér, ez most a nagy gép, a 88W az maradt, a fesz ment le +CU. De ha kényelmetlen (nem lehet hangtalanul hűteni, felesleges a kraft) - pl. a kis mITX méretű gépeimben - ott mindig optimumra le van tolva. A szerverben most is 35W-on fut pl. a 4650G-m.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés