Hirdetés
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- aquark: Zsebszámológépek
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Vandit.: Milyen zenét hallgattok most?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
veterán
Megjött a házikó:

Ez NvME - SATA verzió?
Kipróbálni még nem tudtam.
-
-
pusszycat
nagyúr
válasz
mefistofeles
üzenetére
Legalább tudom mi van benne, és azt teszek bele amit akarok, nem volt olcsó, mégsem zavar. Jó kedvem van tőle. Az első mikor valaki meglátja, ez meg mi?
-
Aranyos kis kütyü, bár azon kívül, hogy trendi, nem igazán értem mit kell egy SSD-n monitorozni. Már várom az lcd kijelzős cipőkanalakat.....
-
CaNNa3IS
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Érdekel a sebesség csak archiválásnál nem. De nem akarok vitázni elfogadom amit mondasz.
-
King Unique
titán
Az előbb még 2,5" külső HDD volt, most meg NAS és RAID, mintha az utóbbi mindenkinél adott lenne, holott nyilván nem, sőt még az előbbi sem. Adatátviteli sebesség szempontjából meg nyilván mesze elmarad előbbi és utóbbi is attól, mint amit egy belső / külső SSD tud.
Téged nem érdekel az adatátviteli sebesség, oké, sok más felhasználót viszont igen és nem véletlenül egyre népszerűbbek manapság a gyárilag készre szerelt és külön vásárolt összetevőkből összerakott külső SSD-k, amelyeknél a jóval nagyobb adatátviteli sebesség mellett a kisebb fizikális méret és tömeg, kisebb energiaigény, zajtalan működés, külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás, stb. sem utolsó szempont. Ennyi! 
-
CaNNa3IS
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Egy raid-ben NAS-on lévő adatnak a távoli veeam mentésének(ez egy minipc ezzel a hdd-vel) a sebessége kit érdekel. Nekem az a fontos, hogy ha elszáll valami akkor legyen mentés.
-
King Unique
titán
"Itt tényleg nem számít a sebesség."
Már hogyne számítana, nem mindegy hogy pl. X 100 GB-ot néhány percig vagy több óráig kell másolni, ahogyan egy külső meghajtóra történő rendszermentés elkészülési ideje sem mindegy.
A 2,5" belső és külső HDD-k manapság pedig ugye ráadásul mind SMR, ami írásnál eleve belassulásra hajlamos. Bár ennyi erővel az SSD-k is belassulhatnak írásnál ha elfogy az SLC cache, meg pláne ha TLC helyett QLC, de még úgy is gyorsabb lehet mint egy 2,5" SMR HDD. -
pusszycat
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
-
pusszycat
nagyúr
Van az is nekem. De nekem az már elavult technológia, mert ugye zug, és picit meglököd vagy leesik már hibás szektor. Ugyan ezt érzem a desktop pc -nél olyat sem vennék. Csak laptopot. Az más kérdés, h pont úgy használom, lecsukott fedlap, monitor, bluetooth egér, bill.
-
King Unique
titán
-
pusszycat
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
A #4 hsz. strike-force küldtem a linket a Jeyi-hez pont amelyik van nekem. Ez a másik meg gyengus, ilyet nem vennék még egyszer.
-
-
pusszycat
nagyúr
Ezt vettem elsőnek, csak ehhez világoság kell legyen, h le tud olvasni, a Jeyi-hez nem kell. Ebbe egy 1 TB Kingston NV3, 1TB, PCIe 4.0 NVMe, M.2. került.
-
King Unique
titán
válasz
pusszycat
üzenetére
Látszik is a bejegyzésből vett képen hogy 5 Gbps, ami = USB 3.2 Gen 1 = USB 3.0.
Az egy dolog hogy kinek mi elég, de ugye ha jobban ki akarja használni egy M.2 PCIe Gen 3 / 4 / 5 NVMe SSD sebességét, akkor azt nyilván 40 vagy inkább 80 Gb/s alapú külső házzal lehet, nem 10 Gb/s, az utóbbi jelentősen visszafogja.
-
pusszycat
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Nekem egy HUB-ba van dugva ez a jeyi, ezért az visszafogja, laptopom van Asus vivobook oledes, nincs rajta thunderbolt. De nem is igénylem a nagy sebeséget mert néha felmegy rá egy film és annyi. Csak archiválok rá, nem játék megy róla, pedig ez a wd black pont arra jó.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Most nézem az Acasis kínálatában van már 80 Gb/s Thunderbolt 5 M:2 NVMe külső ház is. azzal már 6000 MB/s érhető el, amivel még jobban kihasználható egy M.2 PCIe 4.0 NVMe SSD sebessége.

Na persze ehhez akkor a gazda eszközön is lennie kell ilyen portnak, ami pl. a legújabb MacBook Pro esetében adott, mármint a 80 vagy akár 120 Gb/s Thunderbolt 5 portok. -
pusszycat
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Igen, érintés érzékeny a kijelző, de nem úgy mint a telefon, csak rá kell tapicskolni.
-
King Unique
titán
Jó, de több részre particionálni egy adattárolásra használt külső meghajtót azokban az esetekben van értelme amik le lettek írva, ha azok nem játszanak, akkor viszont teljesen felesleges.
"Pár kattintás rajta és írásvédet lesz az ssd."
Mármint az információs kijelzőt nyomkodva lehet be / ki kapcsolni az írásvédelmet és nincsen a külső házon ilyen fizikai írásvédelmi kapcsoló mint pl. az ICY BOX IB-1817M-C31 külső házon?
Végül is előbbi is oké lehet, egy ransonsomware talán nem tudja firmware szinten "kiütni", a fizikai kapcsolót meg elvileg pláne nem. Mert ugye ez az írásvédelmi kapcsoló értelme, nemcsak egyfajta gyerekzár a kéretlen formázás és törlés ellen, hanem az ellen is védhet, hogy ha ismeretlen és vírusgyanús PC-hez kell csatlakoztatni az eszközt, akkor egy átlag vírus vagy komolyabb ransomware ne tudja módosítani a tartalmát. -
pusszycat
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Igaz, 5 perc alatt összecsaptam az egészet, kicsit fáradt is voltam már.
De a lényeg csak átment. A particiozás mindenki kedve szerint, van 4 TB hdd-m azt pl. többre van elosztva de nem egyformára. Meg van 2 TB hdd, 1 TB hdd, 1 TB adata ssd külső házban eredeti, 1 TB ssd a folyadék kristályos verzió, 2 TB Samsung SSD T7. Mindegyik 70 % üres. Nem tudom minek veszem, legyen.
-
King Unique
titán
Elfért volna, elférne a bejegyzésben is a #4-ben lévő link, mert anélkül nem derül ki, hogy pontosan melyik külső házról van szó.
Tehát 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 interfészes alumínium külső ház M.2 PCie NVMe és M.2 SATA támogatással, + információs kijelző extrával mint amilyen pl. az AXAGON EEM2-SD2 is, a kompatibilitásra gondolva mellékelnek hozzá USB-C - USB-C és USB-C - USB-A kábelt is, stb.
Egy M.2 PCI 4.0 NVMe SSD viszont nyilván overkill adatátviteli sebesség szempontjából egy 10 Gb/s USB 3.2 külső házba, egy 40 Gb/s USB4 / Thunderbolt 4 interfészessel már inkább megközelíthető a sebessége, mint amilyen pl. a téma topikjában is szemléltetve lett. Viszont ha csak max. 10 Gb/s USB 3.2 portok vannak a PC-n, akkor nyilván elég olyan interfészes külső ház.
Apropó adatátviteli sebesség, az előbb linkelt példához hasonló teszt nem készült, de ha 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2, akkor vélhetően tudja a külső ház NVMe SSD-vel az 1000 MB/ | 1 GB/s körüli tempót. Ha a bejegyzésben lévő kép lapján tényleg csak 31 °C az NVMe SSD a külső házban, akkor az nagyon jó érték, mert amúgy azok tudnak melegedni elég rendesen.
"Egy particiót hoztam létre az 1TB-nak. Ha a 2 TB veszem, akkor kettőbe osztom nyilván."
Miért kellene TB alapján több részre particionálni, ha pl. 4 TB-os SSD került volna bele, akkor 4 db partícióra kellene osztani vagy mi?

Több partíciót létrehozni egy adatmeghajtón akkor indokolt és szokás, ha pl. az egyes tartalmak elszeparálása (pl. külön partíción az internetről letöltött mutimédia fájlok és külön partíción programok, játékok) a cél, egy publikus és külön egy BitLocker / egyéb által titkosított partíció létrehozása, eltérő fájlrendszerű partíciók (egyik pl. NTFS, a másik meg exFAT ha macOS rendszerrel is használva lesz) létrehozása, stb. Ha nincsenek ilyenek igények, akkor viszont teljesen felesleges és értelmetlen több részere particionálni egy ilyen adattárolásra használt külső SSD-t, tárolókapacitástól függetlenül elég 1 db partíció és ennyi.Köszönjük!
-
Van egy ilyenem, csak kb. 5 éves, és én javítottam. Van egy progi, amivel lehet konfigolni a vezérlőt, akár azt is, hogy mit írjon ki névnek

-
pusszycat
nagyúr
válasz
strike-force
üzenetére
Itt van pont ezt vettem, mert ez tud a legtöbbet. [link]
Az ssd már ne ott vedd, a wd black -re kaptam 5 év garanciát az emagon vettem és alig melegszik. -
-
pusszycat
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Nekem nagyon tetszik, alig nagyobb mint maga az nvme ssd, erre szokás mondani, h tök cucc.
-
Nem is tudtam, hogy már ilyenek is vannak. Köszi az infót
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen széket vegyek?
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Revolut
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- OLED TV topic
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Gamer PC - i5 / GTX 960/12 Gb Ram (Erősebb, mint a 1050 Ti!)
- Eladó AKG Ara, dupla kapszulás mikrofon! Bontatlan, garanciás! Több darab is elérhető!
- Logitech Superstrike x2
- D-link 16 és 24 portos, sima és POE, gigabites managelhető switchek
- Gigabyte H510M PRO-E alaplap + Intel Core i5 10400F CPU (+ram, táp, vga igény szerint)
- LG 55QNED823RE / QNED / 55" - 140 cm / 4K UHD / 120Hz & 4ms / HDR Dolby Vision / FreeSync + HDMI 2.1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Plus 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4642
- ÚJ 15" Microsoft Surface Laptop 7 X Elite 16GB 1TB
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti Formula Air Mesh G3 400W
- AKCIÓ! GIGABYTE B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4070 Super 12GB NZXT H510i NZXT 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest