- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Flashback: Olcsó emulátoros kézi konzol R36S
Új hozzászólás Aktív témák
-
UBU-val frissítettem az F25-ös biost a legújabb mikrokódokra de meghagyva az A10 támogatást.
Továbbra is loopol a diag kártya és nem bootol..
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lehet, hogy az A nem használ minden aljzatot a foglalatban és nincsenek bekötve, amik a Ryzen-hez kellene?
-
Nem csipog, de ez alapból nem csipog ha nincs benne proci vagy ram csak akkor csippan egyet ha bootol. Videókártyával próbáltam. Csak pörög a venti de nem villan a billentyűzet. A diag kártya loopolva fut. Érdekesség hogy bekapcsolt tpm-el és secure bootal az A10 procival win11 pár perc után leáll de ezeket kikapcsolva megy megy rendesen, az eredeti biossal win11 el sem indult.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Pedig a giga oldala szerint az 1600AF az F20-astól támogatott.
Mi a probléma? Csipogott, hogy nincs proci? VGA beállítások? Az AF nem APU. -
Ryzen nem megy benne azaz az 1600AF nem de próbálok majd még másikat is.
Annyi van hogy legalább a win11 fut rendesen ezzel a biossal.
-
Valami lesz, custom bios progival felmegy rá az ab350 de nem egyből a legújabb. Ez persze lehet kevés lesz a ryzenhez. F3 biossal nem indult, most frissítem.
Felment rá az is ami elvileg az utolsó ami az a10-et támogat. Viszont ryzennel továbbra sem megy.
-
ricsi99
addikt
Szép projekt.. én is nézegettem a lapot

Cf az azért van mert valami elvetemült brend gyártó gépébe pakolták bele... ott kezdeném a keresgélést
2 chipp meg a giga butasága
2 féle képp oldják meg
1.) az elsőbe ír olvas... ha frissitesz és elindul az új bios akkor átirja a másodikba és csókolom... elméletileg ha az első megsérül akkor indul a második... de ilyen téren még sose volt siker élményem
2.) első írható olvasható... h nem megy akkor indul a második ...de ilyen téren még sose volt siker élményemA.) spi headeren keresztül is meg tudod írni
B.) leszeded mind2 chippet... és a main biost átirod / visszarak... ha indul jó ,ha minden kafa csak visszarakod (ha van kedved) a másodikat és kész
ha csak 1 chip van rajta akkor a software-s frissités nem megy... 50% -nál megáll... de úgy tuti nem piszkál bele a win -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Moddolható, de nem fejted vissza. Nem ugyanaz.
Szerintem ez nagyon rétegcucc, hogy userek BIOS-okat moddoljanak. Hivatalosan szerintem egy gyártó sem támogatja, szóval ez mindig az "örülsz, ha működik" eset marad sajnos, ahogyan rengeteg más eszköz firmware módosítása is.

Pedig szerintem sem lenne hülyeség valamilyen szinten ezt is, Android bootloadereket, stb. szabványosítani.
-
Vrm firmware az moddolható intelnél. Supermicro lapom volt ahol fel lehetett oldani. Volt rá pinout programozásához.
Itt most csak arról van szó hogy Amd-nél túlságosan integrált a biosba a microkód, ez miatt user nem tudja frissíteni csak nagyon korlátozottan, és ez nagy baj. Megveszel egy lapot, gyártó kivezeti aztán hiába tudná kezelni az új procikat, nem fogja mert pont az a fél mb kód hiányzik a biosból...ez szemétgyártás. De ahogy terjed ryzen majd úgy valamikor fel is fogják törni remélem. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Szerintem Intelen sem fejted vissza a VRM vezérlő firmware-t
De amúgy ez még valamennyire jogos, hogy maga a mikrokód védve legyen, és ne lehessen a módosításával biztonsági réseket kreálni. (Már amennyiben bárki vissza tudja azt fejteni
Nézd meg Ken Shiriff blogját, ott van róla infó, hogy Pentium II mikrokód már kb. vissza van, de az is hatalmas dolog.)
Szóval az AMD szíve joga, hogy védje a cuccát. -
Nem értem miért ilyen hiszen Intelnél is csak a proci működéséhez kell mint egy firmware. De azon belül nem kell feltörni semmit. Hasonló modul mint mondjuk a lan vagy audio fw-je.
Amd-nél belenyúl még a vrm-be is ami okádék mert pl pont most van vita asrock+ryzenek leégéséről és egymásra mutogatnak. Amd-nél nem látod mit csinál pontosan annyira lapba van integrálva. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azt a titkosítást kell feltörni.
Nyilván okkal ilyen, nem véletlenül szoktak ebbe energiát tenni a cégek. -
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én is így jártam, és elfelejtettem másikat rendelni
Mondjuk vagy fél éve nem kellett EEPROM-oznom. Nem egy drága dolog.Különben Intel oldalon hivatalos Intel progival szekeszted a BIOS-t? Mert szerintem nem, szóval az AMD csak másképpen oldhatta meg, azt' ha valaki visszafejti, akkor menni fog.
SPI header meg gondolom nem egy nagyon igényelt dolog, azért nincs.
@hapakj : Leforrasztás meg olyan, hogy ha már úgyis cseréled, akkor egyszerűbb egy másik flash chipet felírni, és egyből a leszedett helyére megy

-
jbush
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
MSI-t ritkán, Asust valamivel gyakrabban, Gigabyte-ot olyan havi kettőt-hármat szoktam írni; egyvalami törlődik, az pedig az OEM Win kulcs, de az a nem-brand gépekből származó lapoknál meglehetősen ritka.
Árultuk a Bluechip gépekből bontott Asus B85M-E lapokat; most is egy olyat használok régi tesztlapnak, amire manuálisan megírtam az Asustól letöltött BIOS-t - minden megy, van MAC cím is, egyedül a Win-kulcs nincs - bele tudtam volna szerkeszteni, ha akartam volna, de az időbe telt volna, amivel nem állok jól.
Én mindig leforrasztom.
Mindjárt feltöltöm a dumpot. Régi BIOS, a legkorábbi, de ha már megy, akkor lehet frissíteni. -
Valóban nem, csak valamiért most nem megy már rá a csipesz (leugrik) a chipre annyira kikopott vagy isten tudja mi van vele. Szóval forrasztani fogok rá, ha szerencsém van akkor raktak rá plusz tesztpontokat és azokra rakom fel, bár pepecselős munka.
Legjobb megoldás egyébként amit az MSI csinál, azaz külön SPI header. Nem értem a többi gyártó miért nem vett át hasonlót. Elég sok lap van ráadásul ahol a bios chip nem is hozzáférhető azaz pl sata portok mellé rakják közvetlenül vagy smd alkatrészeket mellé hogy csipesszel ne is lehessen ráakaszkodni. De mintha láttam már volna olyan bios chippet is amelyre nem is lehet csipeszt aggatni olyan kicsi lábai voltak.
Az is igaz hogy AMD oldalon okádék amit csinál a mikrokóddal, nagyon nem felhasználóbarát teljesen kitiltani a kézi frissítést. Mi van ha valakinek a régi kód kell mert csak vagy olyan lapja van mint az én esetemben hogy a gyártót nem érdekli? Szóval környezetszennyezés amit ezzel megcsinál az AMD. Intelnél fogom aztán cserélgetem ami tetszik. Bár nem tudom hogy a legújabb geneknél mi van de core2 óta 10gen ig egy perc kicserélni a mikrokódokat. (jó persze vannak köcsög oem-ek aminél nehezebb)Így néz ki ha MSI-t kell írnom, ez lenne a normális. SPI header és ha kell akkor csipesz is elfér.

Totál alapnak kellene lennie és valami szabványnak, ugyan így a front panel kiosztása is szabványnak kellene lennie, pl: hol 2 pin hol 3 a power led. Aztán ugyan így az USB2 header teljesen jó erre behozták az totál törékeny USB headert ami nyeklik össze vissza meg görbül.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ha kidumpolod az eredetit, akkor nagy bajt nem tudsz okozni
-
Elvileg ha update biost írok bele akkor elveszhet pár hardverhez kötődő adat. MAC cím tipikusan ilyen, nem egy lapnál csináltam és meg is állt a hálókártyája tőle. Gigabyte-nál nem tudom de MSI-nél, Asus-nál, Supermicronál nem jó semmire a letöltött bios csak full dump.
https://limewire.com/?referrer=pq7i8xx7p2
Ez a full dump amit a bios saját backupja megcsinált, de van ch341a-m is csak a csipeszt nem szeretem használni mert nehéz felrakni. Van AB350-es dumpod azt megköszönném, egy próbát megérne hogy ráírjam. -
jbush
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nem tudom, Neked milyen íród van, én az RT809H-val meg előtte a házilag összerakott, még LPT portos írómmal simán beleírtam a Giga oldaláról letöltött BIOS-okoat az SPI flashbe, és mindig működtek (már amennyiben az volt a lapok gondja, de Gigánál szinte mindig megoldotta).
Asusnál más; ott a CAP file-okból le kell vágni egy szegmenst, de az iFixprog azt automatikusan megcsinálja.
Ha gondolod, küldök beírt - kiolvasott dumpot szívesen. -
jalos
tag
De a Mini, micro sosem lesz költséghatékony.
-
-
brabbitz
aktív tag
Ezt a lapot én is néztem. Rájöttem hogy amennyi energiát beleölék hogy menjen benne a Ryzen, már vehetnék egy első gen B alaplapot, és hozzá procit
Egyébként tervemben vagy egy ilyen konfig, B350+1700/1800X -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Valahogy másképpen működik akkor. Dualbios-ból volt ilyen megoldás, hogy a flash első 8MB-ja a BIOS, 2. 8MB a backup. Vagy háttértárra menti, bár az nagyon púpos volt.
"em lehet ráírni a hasonló nem dumposat mert nem engedi a gyári szoftveres flashelője. "
Felírni még csak lehet, csak működni nem valószínű, hogy fog. Ha kisebb, akkor simán felírható
-
Lehet úgy van de azonos b350-es lapon két chip van. Ez egyébként 16MB-os flash és a biosba is anyi fér, az nem éppen sok.
Win10 stabil és tesztek is lemenek csak win11 nem de az sehogy sem.
Hasonló lap van típusra (ab350m-ds2) de sok mindenben eltér. Mindegy mert teljes bios dump kell ha ch341a-val akarom. Nem lehet ráírni a hasonló nem dumposat mert nem engedi a gyári szoftveres flashelője. -
"Megjegyzendő hogy dual bios-t ír a bios de fizikailag csak egy flash chip van a lapon."
Tehát a Dual BIOS úgy áll elő, hogy a chip első fele az egyik BIOS, a második a másik.Amúgy ha indul a lap, és BIOS van, próbálj meg rajta
- memtestet (ha az megy, akkor alapvetően mindenműködik)
- Live Linuxot (különöse tekintettel nem quiet módban bootolni, valószínűleg bővebb hibaüzenetet kapsz) (Meg pl. ha eljut a Grub-ig /Syslinuxig, az is információ.)De azt kéne megnézni, hogy milyen Giga lappal azonos ez, mert valószínű annak a BIOS-a lesz jó

-
Itt is az lenne a terv hogy a gyerekek kapják meg. Most éppen egy asus b250 lap 7400-as proci van de lehet cserélem a h110-8350k kombóra addíg amíg nem lesz másik Am4 lapom. B450 lesz majd tizenxeft-ért.
Elötte gyerekenek egy i7 4770 volt de az egy hangos kályha, i5 7400 gyorsabb meg nem throthlingol mint a fospasztás 4770-es. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jó kis proci az 1600AF, én akkor vettem, amikor új volt és akor sem volt drága. Még mindig használatban van, a nagyobbik fiam gépének a lelke.
-
Low budget gépnek 20eft alatt bőven kijön h110+8100.(Lapom van több moddolva) Pont ez ellen indítottam volna ezt az olcsó am4 gépet. 1600AF elvileg gyorsabb és árban ez is 20eft alatt lenne összesen. Az igaz hogy inteles 100-as lapok filléresek. Érdekesség hogy h110-nél is mikrokódot kell hozzáadni gyakorlatilag hogy menjen benne 6-7-8-9-10gen (és xeon) ahogy amdnél is am4-be az 1-5 széria. Így lenne érdekes összevetni.
Ezek az APU-k meg tényleg a kevésbé jól sikerült FM2-ből maradtak, kiadáskor gyengék voltak. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Egy, esetleg kettő APU van a támogatottak között, míg a párhozamos inteles gépek megeszik a teljes adott generációt.
Nézegettem minigépet itthonra tartaléknak, AMD-s elvétve van, 4/8 szálas nem WIN 11-es APU-val, maximum 2400G. Igaz harmadával olcsóbb, mint a vele egykorú Inteles gép, amiban I3 van. -
Nincs b350m-ds2 bios dumpom, a giga oldalán csak update biosok vannak, azt nem lehet felírni, a gyári updatere meg nem engedi régiók szerint. Full dumpot csináltam a lapról. Elvileg összemosható lenne ha ugyan úgy vannak a bios régiók. A két lap eltérő bár elméletben jó lehet ha ugyan azok az elemek. (Vrm, lan, hang stb.)
qqcqqc
A legnagyobb gond itt a teljes ryzen támogatás hiánya. Mert azért egy 1600AF-el el lehetne lenni ilyen olcsóbb kategóriában.
5eft-ért vettem helyben dobozosat hűtővel. Low cost gép lett volna. -
Szerintem simán írd bele a B350M-DS2 BIOS-t. Én legalábbis azt csinálnám.
Írás előtt persze csinálj egy BIOS dump-ot.Tudom-tudom, akkor hol a kihívás!?

-
Ez a gond több brand AM4-es gépnél is előjön. HP gépek B350-es alaplap csak ryzen 5 2600g-ig támogatott például. Pedig láttam B350-es sima konzumer lapoknál 3xxx feletti procikat is.
Az egyiken volt PCI foglalat, egy SB Live! 5.1 volt benne.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4496
- Apple iPhone 13 mini / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
- Dell Latitude E7240,12.5",HD,i5-4300U,8GB DDR3,256GB SSD,WIN10
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- FIFA 16 Playstation 4
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De amúgy ez még valamennyire jogos, hogy maga a mikrokód védve legyen, és ne lehessen a módosításával biztonsági réseket kreálni. (Már amennyiben bárki vissza tudja azt fejteni

Egyébként tervemben vagy egy ilyen konfig, B350+1700/1800X