- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
laci06
senior tag
válasz
Gubek-Einste #103247 üzenetére
Rákerestem gyorsan. Ha jól látom, akkor egy mesh alternatíva, de elsőre úgy tűnik, hogy jóval melósabb összerakni, mint egy mesh hálózatot, ami pár klikk (de oké, valóban nem tökéletes), viszont jóval "profibb", rugalmasabb, és jól gondolom hogy ezzel akár egymástól távol lévó házakban található hálózatokat is össze lehetne hangolni?
-
laci06
senior tag
válasz
Gubek-Einste #103245 üzenetére
Köszönöm a választ.
A probléma az volt, hogy az XD6-osok elvesztették a kapcsolatot a GT6-okkal, és a LED-ek alapján folyamatosan valami problémába ütköztek. Nem vagyok egy nagy szakértő de ha jól tudom akkor azért korlátozottan lehet őket párosítani sajnos, és sajnos úgy tűnik, hogy a GT6-oknak a range-e mintha alacsonyabb lenne mint az XD6-oké volt.
Ez pontosan mit jelent, tudsz pár eszközpéldát mondani? "Teljesen új hálózat kiépítése vezérlő alapú AP-k telepítésével, vezetékes router-rel és menedzselt switch használatával."
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Adott a nagyjából ezen a rajzon látható házunk. Van egy lenti szint ami kb 130-140 m2, felette pedig van egy 1. szint ami nagyjából a a földszint felett van a piros vonaltól balra (vagyis ahol van a törés). Nem végig van fölötte, vagyis összesen 60-70 m2. Ezen kívül még van egy kb 20 m2 alapterületű melléképületünk. A házon belül 5 helyen vannak utp kábelek behúzva, ezeket a zöld/piros pontokkal jelöltem, vagyis a földszinten van 3 helyen, és a fent pedig a két zöld pöty helyén nagyjából (vagyis fent kettő). Jelenleg egy két eszközből álló ASUS ROG Rapture GT6 mesh hálózatunk van, aminek a két eszköze lent található a zöld pontok helyén. A gondunk az lenne, hogy így az emeleten nem nagyon van net, vagyis nem minden eszköz tudja érzékelni, viszont ha az egyik eszközt felviszem, akkor meg volt hogy a mesh volt az ami meghalt, mert a két eszköz nem tudta egymást érzékelni.
Régebben egy Asus XD6-osokból álló hálózatunk volt, ott ez a gond valamiért nem jelentkezett, és a kettő eszközt tudtuk a két különbőző szintre rakni, de akkor meg a háznak egyéb részein volt gyenge a net, és pl kint a melléképületben nem volt már semmi sem.
Vagyis szeretnénk valamit változtatni, hogy legyen a házban mindenhol normális net.
Milyen mesh hálózat lehetne megoldás? Megvan még a 2 XD6, arra gondoltam, hogy vennék még egy párat, és egy 4 eszközből álló hálózat minden bizonnyal kiszolgálná a teljes területet normálisan. Vagy rosszul gondolom?
Milyen egyéb megoldás működhet? Sajnos a lenti szinten a piros pont helyére neccesen tudok csak eszközt rakni, mivel az a gyerekszoba, és ott nem lenne egy életbiztosítás valamit elhelyezni. Próbáltam a GT6-okat és az XD6-okat egy hálózatba rakni, de nem szerették egymást.
Köszönöm a segítséget!
-
laci06
senior tag
Megőrülök.
Még múlt héten írogattam ide a dilemmámat tekintve. Azóta úgy döntöttem, hogy egy kicsit túllőve az eredeti célon Asus XD6-al oldom meg a problémát. Amivel viszont nem számoltam, hogy valami mintha nem lenne oké, és néha ledob a netről minden készüléket a hálózat, majd fél perc múlva újra elérhető. Mi lehet a gond?
-
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91 #92936 üzenetére
Kábelekkel nem szeretnék variálni, vagyis abszolút nem értek hozzá sajnos.
Az amúgy miért nem működőképes megoldás, hogy a szolgáltatói routerre rárakok egy ilyen csomagot? Mindegyik külön kábellel csatlakozna a szolgáltatói routerre a 3 megadott pontból. Vagy igy a mesh-t nem lehet összerakni?
Persze a szolgáltatóinak a Wifi-jet kikapcsolnám, és ha van rá lehetőség, akkor csak modemként működne.
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91 #92916 üzenetére
Köszönöm a tippet.
Igazság szerint először amikor elkezdtem gondolkodni, akkor úgy voltam vele, hogy nem érdekel a design. De amióta megláttam ezeket a pofás mesh eszközöket kicsit elkezdtem rajta gondolkodni, hogy mégis szebben nézni ki, és maga a ház is elég "minimalista" (párom mondta), vagyis a mesh eszközök sokkal jobban néznének itt ki, mint pl a linkelt eszközök bármelyike.
Amúgy a fő routert hova tennéd a képen? Vagyis gondolom az L "sarka" lenne a logikus, de ott pont egy lépcső kezdődik, ami beton, vagyis van egy nagyon massziv fal rögtön mellette, ami szerintem a jel elég jelentős részét meg is öli egy irányba mindenképpen.
Én a fő routert/master node (vagy bármi is legyen a neve) elsőre a nappaliba tenném (másik piros pötty a képen, fal mellett), mert előtte van a nyitott nappali, ahonnan ha több szoba messzebb is van mint a sarokból, sokkal kevesebb fal van abból az irányból.
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91 #92914 üzenetére
A bal alsó piros pontnál van szolgáltatói eszköz, vagyis ott van az a szekrény ahol a kábelek összefutnak, és ott fut össze az összes kábel, igen.
Az egyik node-t közvetlenül oda tenném be, mert ott teljesen el van dugva, és elsőre úgy gondoltam, hogy az egyik node számára az egy jó hely lenne. -
laci06
senior tag
válasz
laci06 #92912 üzenetére
Lefrissitettem a képet, vagyis most kicsit körbejárva a házban látom, hogy a "kékkel" jelölt helyen is van kábelem. Azért kékkel jelöltem mert az az emelet, de az emelet nem a teljesen van kiépitve, hanem "csak" az egyik szárny felett. Vagyis ebbe a 3 pontba tudnék kábelről node-kat tenni, és szerintem ez elég ideális lenne ahhoz, hogy a teljes házat szépen fedjem. A kérdés az, hogy melyik rendszer lehetne jó ahhoz, hogy egy 1 Gigabites netet szépen tudjon szórni az ésszerűség határain belül. A teljes ház alapterülete kb 180 nm.
Nem nagyon kellenek extra feature-k, vagyis ha van USB jó, de ha nincsen, az is jó, ami fontos lenne, hogy egyszerű legyen összerakni, telepiteni és karbantartani.
-
laci06
senior tag
Elnézést, hogy ilyen rengeteget rinyálok, de képtelen vagyok dönteni.
Most azon gondolkodok, hogy lehet, hogy egy TP-Link Deco M4 is kiszolgálna. Az a baj, hogy a modem borzalmas helyen van (egy L alakú ház, és az L sarkában van), vagyis a modemtől a netnek el kéne mennie kb 4-5 10cm-es téglafalon keresztül 15 méterre is. Annyi jó hir van, hogy van ethernet kivezetés az L aljának a végében is, és itt van a nappali, vagyis egy nagy nyitott tér. De máshova csak Wifi-n keresztül tudnék berakni bármit is.Itt van egy rendkivül béna rajz a történetről. A két pirossal jelölt helyre tudnék kábellel node-kat rakni. Egy 3.-at pedig WiFi-vel tudnék a rendszerbe kötni. Ez megoldható amúgy? Hogy 2 node kábelről, 1 Wifivel csatlakozik?
Jó lenne ha a ház minden pontjában lenne legalább 100 Mbps, de igazság szerint sok gigabit nem kell nekem. Költségben rugalmas vagyok, fölöslegesen nem akarok pénzt költeni, de jó netre viszont szükség lenne, bármibe is kerül.
-
laci06
senior tag
Kezdem belátni, hogy nem fogom tudni megoldani a gondjaimet 1 routerel, és muszáj lesz egy mesh hálózatot csinálnom a házban.
Érdemes esetleg valami "kombi" megoldásban gondolkodni (asus ax58/68 fő router, amihez node-kat venni), vagy sokkal jobb ha egy normális mesh hálózatot rakok össze? Ami a probléma, hogy a nodeokat csak Wifin keresztül tudom összekötni sajnos.
-
laci06
senior tag
válasz
MaCS_70 #92871 üzenetére
A Merlin miért jó, hogy van? Őszintén szólva próbálnék mindent a gyári dolgokkal megoldani, hacsak nem feltétlenül szükséges egy 3rd party dolgot használni.
Mivel lehet később kiegésziteni ha szükség van rá amúgy? Nem nagyon ismerem ezeket a rendszereket, de bármit hozzárakhatok, vagy limitált amit lehet tenni?
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Routert keresek, kitöltöttem a lenti kérdéseket.
Köszönöm a segitséget.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
150-200 m2 házban, földszint 120 m2, emelet 60m2. A belső falak 10 cm-es tégla falak, és van pár szoba. 2017-es épités, vagyis relative modern.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Összesen 3 laptop, 1 TV, 2 asztali gép. Szerintem a TV, 1 gép és 2 laptop ismer AX-et. De az eszközök szaporodnának majd jócskán.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1 Gbps, de ha megvan a ház legeldugottabb részén is 30-50 mbps, akkor az nekem elég.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Alapvetően rugalmas vagyok, de 100 eFt fölé nem szeretnék menni. Próbálnám 1 router-al megoldani, és nem egy mesh rendszerrel.
■ Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Nincsen.Amit kinéztem az az ajánlott ASUS RT-AX82U. Néztem pár tesztet ha jól láttam, akkor elég erős lehet ahhoz, hogy kiszolgáljon. Amit irtak, mint hátrány, hogy csak 1 USB van rajta. Ez miért is baj pontosan? Én még sosem használtam a routernek az USB kimenetét, miért olyan jó ez?
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91 #90617 üzenetére
A net nagyon kéne oda, vagyis alapvetően "nincsen" limit, de szeretnék az észszerűség határain belül maradni. Vagyis nem kell nekem ott 2Gbit, elég ha van 30-50 Mbit.
Tényleg nem tudom van-e, és ha igen mennyiért olyan router aminek a "hatótáva" azért lényegesen jobb, mert ha csak picit, akkor lehet ugyanott vagyok.
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Router-es kérdésem lenne, és lehet, hogy a végén új router beszerzése lesz a megoldás.
A problémám, hogy egy nagyobb, kb szabályos 10*10 méteres lakásban lakok, ahol a falak nagy része valamilyen vasbeton kombináció. A nappali és a router a lakás egyik "sarkában" van, és a lakás másik végén lévő szobába (kb 12 méterrel odébb) a net erősen köhög már, van olyan telefon ami nem is érzékeli a Wifi-t stb. Sajnos a router-t arrébb tenni nem tudom, és 220 sincsen olyan helyen, hogy valami jel erősítő megoldást jelentsen, vagyis csak új router/erősebb antenna jöhetne szóba.A kérdésem, hogy van olyan router ami egy ASUS RT-AC68U-nél lényegesebb jobb range-el rendelkezik? Sebesség amit ez tud bőven elég nekünk, egyedül a range az ami problémás a távoli szobában, és sajnos az a hálónk, vagyis muszáj lenne, hogy legyen stabil netünk ott. Most ha 1-2 ajtót nyitva hagyunk, akkor elég jó a net, de ha azt az 1-2 ajtót becsukjuk akkor néha erősen köhög.
Esetleg érdemes erősebb antennát venni hozzá? Ha igen arra van ajánlás?
Köszönöm szépen a segítséget!
-
laci06
senior tag
válasz
Multibit #55632 üzenetére
A prohardver-es teszt alapján ha csak a 2.4Ghz kell, akkor is az AC66 kb kétszer olyan gyors. Ha megnézem, hogy mennyit fizetek a netért havonta, akkor kb 1 havidíj lenne a különbség a két router között nekem. Annyit meg nekem érne a 2-szeres sebesség, illetve az, hogy később nem kell új router ha esetleg veszek egy 5Ghz-es adaptert. Ezeket figyelembe véve sem érné meg?
-
-
laci06
senior tag
válasz
Gubek-Einste #55622 üzenetére
Tehát akkor vegyek új router, és a mostanit használjam repeater-nek?
Zyxel Armor Z1-ről vélemény? Egyik webshopban most lenne demo darab 30k-ért. -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Úgy tűnik, hogy le kéne cserélnem a TP Link WR1043ND routeremet. Egy 150/15-ös netet kellene szórnia az alábbi lakásban.
Az összes fal tudtommal vasbeton, és router helye a fekete pontban fix sajnos. Jelenleg már a Slaapkamer1-es szobában is csak a net fele elérhető wifi-n keresztül, a 2-es jelű hálókban meg szinte már alig van jel és net. Egy olyan megoldásra lenne szükségem, ami stabilan tudna netet szolgáltatni az egész lakásban. Sajnos az eszközök java csak 2.4Ghz-es Wifit tesz lehetővé, és ez is lenne az egyetlen kritérium. Extra szolgáltatásokra nincsen szükségem, csak erős és stabil jelre. Keret az annyi, amennyi szükséges, ha 20k-ból megoldható, akkor 20k, ha a duplájából akkor a duplája. Melyik az a router ami a jelenlegitől szignifikánsabban erősebb jelet tudna szórni?Köszönöm!
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
A jelenlegi modem+router kombohoz egy külső routert vennék, mert a WIFI sajnos elég instabil, néha megszakad, és nem lehet csatlakozni a hálózathoz.
A net 40/4-es, a lakás egy társasházban van, és maga a lakás kb 7*10m. A Router a folyóson, majdnem a lakás kellős közepén lenne. Mit ajánlotok?
Arra gondoltam, hogy egy TP-Link TL-WR1043ND v2-be ruháznék be. Lehet, hogy kicsit sok, de gondolom hosszú tavon jó lehet, és szeretnem, ha mindenhol erős lenne a jel a lakásban. Mit ajánlotok helyette esetleg? Bátran megvehetem?Köszönöm!
-
laci06
senior tag
válasz
Gubek-Einste #45325 üzenetére
Árat nem akartam, mert rugalmas. Szeretnénk minél olcsóbban megúszni, de ha nem megy 10 eFt alatt, akkor nem megy sajnos. És a normális net fontos lenne.
841N/ND között van különbség a lecsavarható antennákat kivéve? Mert az összefoglaló szerint nem, és ha így van, akkor maradnék az olcsóbbnál.
-
laci06
senior tag
válasz
Intruder2k5 #45318 üzenetére
Szia!
Igen, próbáltam, gyakorlatilag naponta próbálok lépegetni. Így néz ki egyébként a környék. Sajnos az én gépem nem támogatja, mondjuk csak adaptert kellene cserélnem. De szerintem az eszközök több mint fele nem támogatja nálunk.
Gyors azért nem kellene, vagyis ha már 10Mbit-et stabilan tudná tartani én boldog lennék.
Vagyis szerinted a 841 elég lenne, vagy esetleg az 1043-al erősebb jelet tudnánk elérni? Vagy tök mindegy, mert csak a sebességben lenne különbség a 2 router között?
Köszönöm!
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg mi a best buy router, ami egy 70 m2-es társasházban (nincsen kert, 4. emelet) egy 40/4-es netet szét tud szórni?
Sajnos van a környéken vagy 10 másik hálózat, vagyis elég nagy az interferencia. Jelenleg a szolgáltató által adott router/modem-et használjuk, de most leteszteltük, és kábelen keresztül a net sebessége teljesen rendben van, míg wifi-n keresztül már 5-6 méterre a routertől is csak 4/3 ami átjön, és gyakran megszakad a jel stb.
TP Link-ből már van több is a családban, még mindig az a best-buy?Köszönöm!
Jelenleg elvileg Ő az ami van: Ubee EVW3226, és semmi másra nem kellene a router, csak arra, hogy szórja a netet egy kb 7*10 méteres lakásban.
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
10k körül milyen routert ajánlotok?
Van ennél jobb, ebben az árkategóriában? Egy kétszintes 150 m2-es családi házba lenne. Jelenleg ilyet használok egy kis társasház egyik lakásában, egy falon keresztül is tökéletesen tartja a 15/5-t úgy, hogy egy usb vevővel használom az asztali gépen a netet...
Tehát e helyett mit ajánlotok, vagy bátran megevehtem 8900-ért(kb 5 percre van a bolt)? Esetleg érdemes kicsit jobban a zsebbe nyúlni? -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Nemsokára bekötik hozzánk a 9. kerben a digi netét... Sajnos egyelőre csak a 4/1-es csomagot tudják hozzánk bekötni, remélhetőleg előbb vagy utóbb lesz a 30/20, esetleg a 20/10-es...
A kérdésem, kérésem a következő lenne:
Tudnátok egy olyan wifi routert ajánlani, ami egy aránylag kicsi másfél szobás lakásban stabilan tudja tartani ezt a 4/1-et szinte bárhol? A router és a noti helye között általában 0 vagy 1 fal lesz, néha esetleg 2, és a gép-router távolság szerintem minden esetben kb 5 méter lesz... Tehát nem kell nagy dologra gondolni, egy olyan lehetőség szerint olcsó router kéne, ami 3 gépen egyszerre tudja a netet "szolgáltatni" (wifi-n keresztül), és tudja tartani ezt a nem túl nagy sebességet (a későbbiekben pedig ha esetleg be lesz valami csoda folytán vezetve a 30/20as net, akkor se mondjon azért csődöt, még ha vezeték nélkül nem is tudja a 30/20at tartani..)...
Ötletek? Ki mit használ?
Árban a plafon legyen 15k.
Esetleg erről mi a vélemény, ebben a kategóriában van jobb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Automata kávégépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen autót vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged