- Fórumok
- Hálózat, szolgáltatók
- Milyen routert?
- (kiemelt téma)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-19 09:15 Téma összefoglaló
▼▼▼ MILYEN ROUTERT VEGYEK? Topik összefoglaló▼▼▼
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2026. április
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodor
veterán
-
Ateszpapa
addikt
-
Ateszpapa
addikt
A gyorsaság miatt csak az 5 GHz jöhetett szóba.
Virtual Desktop szerint amit tud a Quest 3 azt hozta sebességben a PC és a VR szemüveg között.
PC meg kábelen csatlakozik a routerhez.
A maximum 160MHz-t is beállítottam amelyik router támogatta.
Arra figyeltem még, hogy ne legyen forgalmas a csatorna mivel panelbe lakom, így elég sok WIFI hálózat van ami zavaró, de olyan csatornát választottam fixen amin nincs senki rajtam kívül. -
Ateszpapa
addikt
Én csak a saját tapasztalamról tudok írni.
PCVR-ra kerestem routert és az ASUS 4200-as ami megfelelt, illetve még a 3000 is jó, tartja hosszabb ideig és még a szomszéd szobában sem akadozik játék közben.
Pedig terhelve van folyamatosan, játék közben.
Quest 3-mal teszteltem őket, és nekem az ASUS volt ami bírta.
TP-link AX20, MR47BE, ASUS 3000 és 4200 eddig ezeket teszteltem PCVR alatt.
Nem dedikált routerként, hanem főrouterként voltak használva.
TP-link, MR47BE nem tudta tartani hosszabb játék alatt már akadozott, döcögött, és eléggé melegedett a router és nem tudom hosszabb távon meddig bírnák.Én igaz a PCVR-ra kerestem routert, és az ASUS egyelőre úgy tűnik, hogy nekem bevállt, ezért mertem ajánlani.
Gondolom, ha a folyamatossan gyors sávszélességet bírja egy router akkor nekem jó.

De ha tudsz jobb routert ajánlani ami gyors és tartani is tudja, akkor szívesen kipróbálom azt is.
Alzának még kb 20 napig vissza tudom küldeni a mostanit.
-
Ateszpapa
addikt
-
Ateszpapa
addikt
-
rviktor
aktív tag
Ha IoT van és van Zigbee/Thread a 10-es csatorna belezavar a 20-as Zigbee/Thread csatornába. Ha nincs vagy máshol van jól van az úgy.

A legkisebb zavarás sem jó
azért az 5 Ghz bőven átmegy a falon Nem beszélve a lefedettség átfedés fontosságáról, hogy ne legyen szakadás. De persze a te döntésed. Ha van szabad frekvencia akkor érdemes eltávolítani egymástól legalább a saját eszközeidet. -
rviktor
aktív tag
Mit jelent a minimális átfedés? Lefedettség vagy csatorna?
Ha csatorna akkor kifejezetten ront a helyzeten, hogy ugyanazon a csatornán adnak.
2,4 Ghz-en ha 40 Mhz-en használod akkor 1 és 11 (bár itt mindenképpen lesz veszekedés...)
ha 20 Mhzene 1/6/11-es sávokat használd.
5 és 6 Ghz-en se legyen átfedés a csatornák között.A Wi-Fi AP meg a plafonon a legjobb így jól tetted, hogy megemelted

Ami a képen van, ez pont egy helyi hálós discovery.
Cél: 239.255.255.250 (multicast, tehát “mindenkinek a LAN-on”, nem konkrétan a ZTE-nek) UDP célport: 15683
Payload:device_discoverJSON, benne vendor: "ZTE", eszköznév, modell, MAC, serial, helyi IP, meg hogy hol érhető el CoAP/CoAPS-on.Az app vagy a mesh menedzsment így találja meg az eszközt IP pötyögés nélkül, aztán a fenti CoAP endpointokon tud vele beszélni. Személyes adat nincs benne, viszont eszközazonosítók vannak (MAC, SN). Ez LAN-on normális, viszont azt jelenti, hogy aki bent van a hálón, az könnyebben “ráakad”.
Ha zavar és le akarod fogni:
keresd a beállításokban az app discovery, LAN discovery, mesh, EasyMesh, cloud/remote management, WPS jellegű kapcsolókat, ha nincs ilyen, akkor a legegyszerűbb: tűzfalon droppolni a 239.255.255.250 felé menő UDP/15683 forgalmat az MR47BE irányából. -
fudi2002
nagyúr
Nos kicsit meglestem mit művel a háttérben. Azon kívül, hogy discoverként a zte felé küld némi infót az eszközről, az udp folyamban semmi személyes adatot nem láttam.Megjegyzem a Mercusys MR47be-t felemeltem falra 2méter fölé, lényegesen jobban teljesít azóta. A 30-e ft-ot nagyon megérte, Zte az emeleten, Mr47be a fsz-en szór, ugyanarra az ssid-re, csatornák a két eszköznél egymáshoz képest eltolva, hogy minimális átfedés legyen.
-
hunaqua
addikt
-
hunaqua
addikt
-
fudi2002
nagyúr

mbits/s, a mérések iperf 10db mérésének átlagából 5x lefuttatva, tehát 50 mérés átlaga
2.4ghz pár szobával arrébb:
Mercury:165
Xiaomi:166
ZTE: 253
5ghz pár szobával arrébb:
Mercury:517
Xiaomi:421
ZTE: 679
5ghz pár méterre a routertől:
Mercury:1434
Xiaomi:692
ZTE: 2066
2.4ghz 1 szintel(emelettel) lejjebb és legtávolabbi pont:
Mercury:70
Xiaomi:61
ZTE: 99
5ghz 1 szintel lejjebb és legtávolabbi pont:
Mercury:97
Xiaomi:130
ZTE: 168Nos a "pici" Zte végigverte a mezőnyt. Adóteljesítményben közepesen (standard) hagytam, mivel úgyis emeletenként egy wifi7-es router fogja szórni a netet.
-
fudi2002
nagyúr
Elnézést, ordas hibát vétettem, újramértem. (a xiaomi bekapcsolva maradt a mercusys mérésekor)
mbits/s, a mérések iperf 10db mérésének átlagából 5x lefuttatva, tehát 50 mérés átlaga
2.4ghz pár szobával arrébb:
Mercury:165
Xiaomi:166
5ghz pár szobával arrébb:
Mercury:517
Xiaomi:421
5ghz pár méterre a routertől:
Mercury:1434
Xiaomi:692
2.4ghz 1 szintel lejjebb és legtávolabbi pont:
Mercury:70
Xiaomi:61
5ghz 1 szintel lejjebb és legtávolabbi pont:
Mercury:97
Xiaomi:130 -
tha_answer
őstag
a videobol:

At present... Szoval.... Vegen az Uboot kepernyoje van nem veletlenul.
Nincsenek csodak feleannyiba kerul, azaz mint kiderult a jo hardveres alapokat is el lehet tolni.
A zte b7200 max is tudja a 4x4et, kb dupla annyiba kerul mint a tenda b12pro.
Tp-Link Be450 araban van, a lenyegi kulonbseg az itthoni garancia meg az sfp+ port, a be450 csak siman 10G nem sfp+.
-
tha_answer
őstag
Tp-Link BE450 nincs az aljan.
A Tenda az laza, nem kaphato, szal nemhinnem h barki is szivatva lenne, az alatta levo platformban tobb van.
Openwrtvel nem annyiak lesznek az ertekek az egeszen biztos.A tablazat lenyegi resze a szep kis visszaigazolas a 4x4 slideokrol, ha megnezed csak 4x4-esek vannak kiemelve - ez a lenyeg.
Akkor openwrts ujrameresig marad csak a BE450 ha a csatornak szabadok. -
tha_answer
őstag
-
tha_answer
őstag
be7000 gyanus h mar jopar eves fejlesztes. (nem be7200)
https://www.tenda.com.cn/product/BE12Pro
ha ezt tenyleg 80usd korul fogjak vesztegetni....
persze ha surgos, akkor nincs mit tenni.
-
tha_answer
őstag
Az hat.
Zyxel T-56 4x4 ax6000 1GB RAM 512 storage, 2x2.5gbe wifilinks 60 eur ha epp lehet kapni.
Tenda b7200 4x4 b7200 dual2.5G 78 usd re jelentettek be kinaban, mire ideer kitudja mennyi lesz.
Ebay: Spectrum SAX1V1K 4x4 2GB RAM 1x2.5 GBE
Ezek openwrt szarakodosak. ha nem akarsz vele szoszolni akkor szerezz barmilyen nem kamuax routert, teszteld le h tudja-e amit akarsz es ha igen akkor hajra.
Ha semmivel se akarsz szarakodni csak letudni minel hamarabb: asus be58u, ez csak 2x2, de ha elotte kimerted es eleg?
6ghzes routert is vehetsz ha az nyugtat meg h minel nagyobb szam van a szabvany mogott de az fog leghamarabb eltunni a fal utan. szvsz felesleges apnak.
-
tha_answer
őstag
-
FingR86
őstag
-
FingR86
őstag
-
Essejó
veterán
-
juhaszmarci
tag
-
Patice
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
-
fudi2002
nagyúr
Jaj, azt nem írtam. Nem a net miatt kell a 2.5g, hanem belső hálóhoz. Tehát ki lesz használva, ezért fontos a portok közötti tempó. Előreláthatólag 2-3 gép fogja használni, de szükséges hogy bármi-bármi irányban valóban tudja is a tempót még akkor is ha a 3 egyszerre tolja át az adatot max tempóval.
-
fudi2002
nagyúr
Még kis kiegészítés:
Ma volt időm tesztelni kicsit a hatótávot.
Nos meglepő eredmény lett (2,4ghz), 40mre a háztól kert végében Asus gyári antennákkal 400mw, 3,5-4 mbyte/s ftp.
Xiaomi r3p - 11 mbyte/s.
Nem találtam infót, hogy hány db-es antennák vannak utóbbiban, de az Asus 3x2db-esét simán lekörözi.
(ha vkinek a lefedettség fontos, gondoltam megosztom, off vége bocsi) -
bluemirage
addikt
-
MaCS_70
félisten
-
MaCS_70
félisten
-
ekkold
őstag
A 2011-et nyugodtan húzd le a listádról. Elavult tipus, gyenge a procija a mai igényekhez, de 2,4GHz-es wifi AP-nek, ill. switchnek még megteszi. Minden mikrotikhez jár gyári DDNS (IP cloud), és mindegyik tud VPN-t. Wifi szempontból viszont csak átlagosak, ami annyit jelent, hogy stabil, a hatótáv is jó, de nem túl gyors.
Mikrotikből a hAPac2 az egyik legjobb ár/érték arányú típus manapság, de vannak jobb típusok is - drágábban. -
MaCS_70
félisten
-
Core2duo6600
veterán
Nézd még meg a Ubiquiti termékeket is.
Ill. nézz át a Mikrotik fórumba is, Mikin biztosan van VPN server többféle is.
2 szintet említettél, szinte biztos, hogy több AP kell a tökéletes wifi élményhez.Wifi AP ra még az Unifi termékeket is érdemes megnézni, ez talán a legjobb, bár az ára is ehhez mért.
Utobbi esetében szükséges egy kontroller szerver a beüzemeléshez, a műkődéshez nem kell 24 h ben futnia, vagy a Cloudkey.Mikrotik wifi AP ra kérdezz rá a Miki fórumon, azokat nem ismerem.
-
Gubek-Einste
Topikgazda
-
kali
legenda
az n szabvány 5 GHz esetén is töredéke sebességre képes, mint az ac.
a kapcsolatok különböző pontokon mért sebessége több tényező függvénye, ellenoldala, környezeti tényezői, beállítások...stb., ezek alapján/miatt nem is lehet általánosítani ilyen tekintetben (sem), így szerintem csak egy konkrét és meghatározott hálózatban, adott típusú és beállítású eszközökkel lehet magyarázata, ami a tényezők változója függvényében módosulhat akár teljesen fordított eredményre is.
a négy említett típus közül rt-ac68u vagy rt-ac87u, egyrészt legyen ac, ha már adott lehet, másrészt az rt-ac66u gyengébb hardverű az rt-ac68u-tól is. -
Gubek-Einste
Topikgazda
-
Sanyi.mTs
addikt
-
Gubek-Einste
Topikgazda
-
Gubek-Einste
Topikgazda
-
Sanyi.mTs
addikt
-
Exodius
őstag
-
krealon
veterán
"a 3 antenna közül az egyik lecsavar és egy kültéri annenna rákonnektál, egy másik lakáshoz való átvitelhez. Ez most is így műxik egy kétantennás routerrel másik oldalon egy usb-s stickel."
A 3 antenna nem fuggetlen egymastol. Egy antennarendszer reszet kepezik.
Alapvetoen az eszkoz, kozel azonos, vagy kis faziskesessel erkezo jelet var.
Ha az egyik antennat iranyitottra csereled, akkor MIMO mukodes - a tervezett modon - nem tud vegbemenni, igy minimum lassulas, roszabb esetben teljes mukodeskeptelenseg az eredmeny.Magyarul: Ha szandekosan szabotalod az antennat, ne varj hibatlan mukodest!
-
proradeon
őstag
Szia!
Mindkét általad említett router tudja LAN-on a gigabit-es kapcsolat valós sebességét (~940 mbps), nem csak az Asus.
Ez nyilván akkor jön jól, ha pl.: gigabites internetkapcsolatod van.A 3 antennának pedig csak sávszélességbeli előnye van a 2 antennával szemben. Azaz ha szintén 3 antennával rendelkező klienssel csatlakozol egy 3 antennás router-re, akkor optimális esetben nagyobb sávszélesség érhető el, mint egy 2 antennás kliens vagy router esetében, mert egyszerre három csatornán képesek kommunikálni, nem csak kettőn. És az antennák semmilyen értelemben nem "piszkálják" egymást.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Hálózat, szolgáltatók
- Milyen routert?
- (kiemelt téma)
● Olvasd el az összefoglalót!
- Proxmox VE
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mégis megkapja a HDMI 2.1-et a Steam Machine?
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kompakt vízhűtés
- Crimson Desert
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- További aktív témák...
- OH! Dell Latitude 7340 Üzleti Profi Fémházas Ultrabook Laptop 13,3" -65% i7-1365U 16/512 FHD IRIS Xe
- Felújított (Refurbished) DELL Latitude 5440 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% i5-1345U 10Mag 16/512 FHD
- Dobozos DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -30% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/512gb - Makulátlan, Samsung gari, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Új Dobozos Lenovo Thinkpad P14s G5 Workstation Laptop 14,5"-60% Ultra 7 165H 32/512 RTX 500 3K 120Hz
- Lenovo T14s Ryzen 7 4750U 32Gb Ram 1Tb NVMe SSD Érintőkijelző számlával Garanciával
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen- MS4674, 100% AKKSI
- USB Switch 2IN 4OUT KVM kapcsoló
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4529
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nos kicsit meglestem mit művel a háttérben. Azon kívül, hogy discoverként a zte felé küld némi infót az eszközről, az udp folyamban semmi személyes adatot nem láttam.

Gubek-Einste
Dr.NX