Hirdetés
- Mr.Csizmás: ncore free regisztráció
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. december
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
SztiviVander
addikt
na meg az sem mindegy hogy -bár nem írtad mennyi az annyi- ha 350Mbit-nél gyorsabb előfizetésed van akkor ezzel a tp-link-el nem tudnád kihasználni (NAT Throughput - 350Mbps). otthonra olyat válassz ami az otthoni igényeket kielégíti, 50K-ért már elég csúcs soho kategóriát lehet venni (és mind átviszi NAT-on a gigabitet) ami az otthoni igényekre van kialakítva.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Kapanyél
üzenetére
a VPN-t kivéve az összefoglalóban lévő gigabites routerek mindegyike megfelel. VPN szerver ha jól emlékszem az asus-okban gyárilag van, de kliens szerintem azokban nincs. asus-ra és tp-linkekre is lehet cfw-t tenni amiben vagy benne vannak a vpn kliens/szerver csomagok, vagy fel lehet rakni utólag.
1. lásd fent.
2. ha LAN-to-LAN VPN-t akarsz csinálni (routerek vannak összekapcsolva vpn-el) akkor ahoz nem kell user/pass (mármint a vpn-hez, a file megosztás az egy más történet de annak meg semmi köze ahoz hogy vpn-en át vagy ott helyben akarod elérni). ilyenkor a távoli irodában a router a vpn kliens, az emberek a gépeikről pedig a roteren keresztül érik el a központi irodában lévő szervert pont úgy mintha ott lennének (persze a net sebesség függvényében azért lehet hogy kicsit lassabban
). ehez értelemszerűen kell egy vpn szerver képes router az egyik oldalra és egy vpn kliens képességű a másikra. a másik megoldás hogy elég egy vpn szerver képes router (pl bámelyik asus gyári fw-el), a távoli irodában lévő 3 ember pedig saját user/pass -al nyit saját vpn csatornát a saját gépéről a központi routerre. ilyenkor a távoli irodában bármilyen router jó, csak internetet kell biztosítani a 3 kliensnek. te tudod melyik neked a szimpatikusabb.
3. alaphelyzetben mindkét fenti esetben csak a távoli hálózat felé irányuló forgalmat irányítja a router illetve az OS a vpn csatornába. -
SztiviVander
addikt
válasz
kakuk.tamas
üzenetére
"amint meglesz a kicsi NAS, amin egyébként kiszeretném használni a Linkagregációt... Csakhogy nehezítsem a válaszadást..."
mármint a NAS-ban lesz két hálókártya és ezeket szeretnéd összefogni? és mi lenne a cél vele? -
SztiviVander
addikt
válasz
bambano
üzenetére
azt elfelejted kedves ISP rendszergazda hogy a szolgáltatók ászf-je nem törvény, úgyhogy az ilyesfajta -a szolgáltató szerint- "illegális" dolgok nem minősülnek a fórumon wareznek, tehát ebben a topikban nem kéne sem udvarias de főleg nem felszólító módban offolni ilyesmiről. főleg hogy az ilyen téma csak parttalan vitához vezetne.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
valóban
az ára miatt eddig már el se mentem gondolatban. -
SztiviVander
addikt
válasz
explorer68
üzenetére
az ember azt gondolná hogy ha valakinek nem kell 5Ghz akkor vesz egy 2.4-re kihegyezett routert. pl egy asus rt-n18-at. mellesleg abszolut nem küzd a C5 a belső antennáival. az együttes teljesítmény a router teljesítményét jelenti nem a kliensét. azaz egyszerre tudnak rajta a specifikált max sebességgel dolgozni 2.4-es és 5ghz-es kliensek. ez kb olyan hogy egy buszon akkor is kihasználható mind az 50 ülőhely ha te (mint kliens) csak egyet (esetleg max kettőt) tudsz egyszerre elfoglalni

-
SztiviVander
addikt
válasz
Alteran-IT
üzenetére
azért egy 300m-es tekercs kültéri utp árát (~40e Ft) + a drótkötelet és oszlopokat amik majd megtartják az utp-t 300m-en én nem nevezném gazdaságosnak.

oraihunter
két ubiquiti airgrid megvan az utp tekercs áránál kevesebből. -
-
SztiviVander
addikt
válasz
easy...rider
üzenetére
annak az usa-beli 1W-nak olvass utána valami komolyabb oldalon mielőtt még nagy csalódás ér. pl hogy a b/g szabvány kicsit lassú lesz neked, vagy hogy nincs olyan ellenoldali eszközöd ami támogatja az USA-ban ilyen teljesítményre engedélyezett 5Ghz-es csatornákat. a 1043 nem tudom honnan vett high/middle/low transmint power "elvi" értékeit meg oszt el nyugodtan 10-el
1W egy 10e ft-os soho routertől szép is lenne, a microtik meg rögtön le is húzhatná a rolót. -
SztiviVander
addikt
válasz
Shingen
üzenetére
szia. a quick setup azoknak készült akik még arra is képtelenek hogy a gugliba beüssék amit keresnek. itt is csak kb hetente van leírva hogy mi az a pár alap dolog amit manuálisan érdemes beállítani ha jól működő routert/wifit akar az ember. és ezek nem gyártó/típus specifikus dolgok.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
"de a mobilok többsége csak 1x1:1 MIMO képességű így legjobb esetben is csak N150-es linket tud felépíteni"
én csak a "többsége" -re reagáltam hogy az nagyon jó lenne ha így lenne, de a többség = egy telefon (note4). a többi az stimmel. -
SztiviVander
addikt
válasz
Lala75
üzenetére
nem csatoltad, de ide ne is
a továbbiakban szintén abba a topikba kellene átfáradni amit az előző kérdezőnek javasolt Gubek-Einste.
de azért az még egy gyenge dual-band antennás routertől sem normális ha 5-6m-nél messzebb már nem megy. ilyenek akkor szoktak előfordulni ha a quick setuppal állítja be a felhasználó, ami persze mindent a bolondbiztos "auto"-ra állít. ez a router közelében akár jó is lehet, de ha normális működést akarsz akkor szépen manuálisan be kell állítani mindent. 2.4ghz: 1-es vagy 3-as csatorna (ehez mondjuk nem árt ellenőrizni mennyi egyéb wifi van a közelben és milyen csatornákon), 40Mhz csatorna szélesség, wpa2-aes titkosítás. 5Ghz: 36-os csatorna, csatorna szélesség itt ha jól emlékszem csak auto tud lenni és szintén wpa2-aes. ország: hungary. advanced beállítások maradhatnak a gyári értékeken (wmm alapból engedélyezve van ha jól emlékszem). -
SztiviVander
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
a mobilok és többsége (úgy a 99.9%-a) nem mimo képes. én csak a note4-ről tudom hogy abban már van 1:1 mimo. meg lehet hogy a most megjelenő csúcstelefonokban is akad pár ami ezt tudja, de ez a telefongyártóknak pont annyira nem szempont mint a többnapos üzemidő.
-
SztiviVander
addikt
válasz
SharpSA
üzenetére
és tényleg, a 4900 az olyan mint az archer (valamiért bennem az maradt meg hogy a 3600,4300 és a 4900 is ugyanaz antenna szempontjából). akkor ez esetben úgy módosítanám hogy ahol a 4900 gyenge, ott az n66 várhatóan még gyengébb lesz. ha nem kell az 5Ghz sem most sem a közeljövőben akkor az r18-al (bár olyanom nem volt, de itt mindenki agybafőbe dícséri) valószínűleg sokkal jobban jársz.
-
SztiviVander
addikt
válasz
SharpSA
üzenetére
wifi tekintetében kb 3-5 dBi-vel volt erősebbb nálam az asus jele. az n66 egyébként tök jó választás lehet (de akkor a 3600/4300/4900 is) olyan helyen ahol nincs túl sok vasbeton fal. egy családi házban ahol vékony tégla válaszfalak vannak szerintem mindegyik szuperul tud működni. nálam (vasbeton lakópark) se a tplink se az n66u nem vált be. nem, nagyon nem jó ez a dual-ban antenna. az asusnak ha jól eklékszem nincs is másik ilyen megoldású routere. és mint írtam, az archer beépített, de csak 2.4-re méretezett belső antennája magasról lepipálja a dual-ban antennás tesót (a külső, csak 5Ghz-es antennája meg pláne) meg az asus-t is. szerintem ha fontos a wifi lefedettség és a 4900 ezt jelenleg nagyon rosszul teljesíti akkor az n66u-val nagyjából semmivel sem leszel elpőrébb ilyen téren.
-
SztiviVander
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
omni antennából én sem találtam anno a 3600-hoz, de még a gyári saját antennáit se kapni külön. asus 66u antennát találtam német ebay-en nem túl olcsóért. az asus-nak ugyan van egy WL-ANT-157 két sávos panel antennája de nem láttam értelmét kísérletezni vele, a többi ebay-en dual-band -nek hazudott sokdBi-s kínai antennákról már nem is beszélve

-
SztiviVander
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
pedig a beépített antenna jelen esetben többet tud mint a 3600 vagy az rt-n66 kombinált külső antennája. de nem kell messzire menni, családon belül az archer c5 belső 2.4-es antennáihoz képest a fasorba sincs a 3600. ez a kombinált antenna szerintem egy technikai zsákutca és nem csak a tplink-nél hanem az asusnál is.
az hogy átmegy-e a vályogfalon nem antenna darabszám kérdése

-
SztiviVander
addikt
gyári fw-el 4 LAN portod van, ha az elég akkor kb ugyanazokat kell beállítani mint a linksysben (értelemszerűen a wan port switch portra kapcsolásán kívül). azt jó ha tudod hogy gyári fw-ben nem lehet a routernek gw-t megadni, tehát maga a router nem fog kilátni az internetre. ha kell az 5db port akkor kell egy openwrt rá, illetve ennél bőségesebbek a LAN oldali beállítások is.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Highground
üzenetére
ahogy a kollega írta, teljesítmény = feszültség (az adott eszközhöz való, tehát az állandó) * áram (mA). nagyobb teljesítmény azonos feszültség mellett = nagyobb mA. bocs ha nem volt egyértelmű.
-
és a 841-re nem tudok rosszat mondani, 3 éve megy hibátlanul. van rá ddwrt, openwrt, gargoyle. ezt az asust nem ismerem de a célnak biztos megfelel az is. vedd meg azt amelyik szimpatikusabb, úgyis mindegyik médincsájna
-
SztiviVander
addikt
válasz
Shingen
üzenetére
1. ha nem hiányzik a kasszából az a pár plusz ezres akkor vegyetek nagyobbat. hátha egyszer jól jön az usb is.
2. ha pl 9V-os helyett nagyobbat kötsz rá akkor meglátod hogy a router is füsttel működik (amint kijön belőle a füst, nem fog tovább működni)
viszont ha a router 12V-ot kíván akkor a 9V-ossal jó eséllyel el sem fog indulni. a feszültség (V) mindig annyi legyen amennyi az eszköznek kell, az áram (mA) pedig lehetőleg ne legyen kisebb mint amit az eszköz kíván (vagy amennyit a gyári adapter tud), de ha nagyobb teljesítményű csere adaptert használsz az csak jobb (kevésbé határon megy az adapter, kevésbé melegszik = tovább él). -
SztiviVander
addikt
krealon nem azt írta hogy az NFS sebességhez vagy transmission-hoz lenne köze az irányított antennának, csak csak erre válaszolt: "Meg a wifi sebessége se valami fényes". nekem ez egyértelmű volt, neked miért nem?

és igen, az is ezerszer le lett írva hogy a router az alapvetően router és nem egy szerver ami egyszerre kiszolgál 40Mbit/s (mert 40MByte/s kódolású filmet még nem láttam) stream-et, meg egy halom torrent le/feltöltést és mellette még a hálózati másolás is teljes sebességű marad. lehet hogy az R18 jobb valamivel de csodákat attól se várj, az is elsősorban routernek készült. ha nagy sebességre és egyidejűleg sok task-ra vágysz akkor be kell ruházni egy egyszerű kis szerverbe amit NAS-nak hívnak és amit pont az általad elvárt dolgokra terveztek. -
SztiviVander
addikt
válasz
soony000
üzenetére
erre azért "n66u-ról, ilyet olvastam" hadd reflektáljak.
igen, az ember bizonyára a hűtő mögé rakta meg néha átvitte a fémajtajú hűtőkamrájába
ezt majd akkor hidd el ha sok (nem ugyanazon embertől származó) ilyet olvasol. a valóság az hogy a n66u-nak ugyanaz a gyengéje mint a tplink 3600-nak, a közös 2.4/5Ghz antenna ami mindkét sávon gyenge és egy kalap trágya a hatótávja. a lakás adott pontjain tök ugyanazt a gyenge teljesítményt tudta mint a 3600, pedig abban még parasztvakítós beamforming bullshit sincs. szóval én mindenkit lebeszélek a közös antennás routerekről akkor ha a wifi hatótáv fontos szempont. ha nincs szükséged 5Ghz-re (és ahogy látom a szomszédos wifik száma miatt biztos nincs) akkor az n18u-val sokkal jobban jársz, 2.4-en megeszi reggelire az n66u-t hatóvávban. ha mégis dual band router mellett döntesz (mert nagyobb sebesség kell és vannak vagy tervezel ilyenre képes ellenoldalt is) akkor keress egy olyat amiben mindkét sávnak külön antennája van, még akkor is ha esetleg beépített (az is nagyságrendekkel jobb mint a közös). azt hogy nálatok milyen lesz a lefedettség senki meg nem mondja, én azért arra fogadnék hogy az n18 ilyen tekintetben is jobb mint a dlink. de megrendeled neten, kipróbálod és ha semmi nem változik pozitív irányban akkor maximum visszaküldöd. egy ezres visszaküldési költséget megér nem? ja és még valami: a wifi az nem olyan intelligens mint egykét mosópor, tehát nem fog kimenni a folyosóra, felsétálni a lépcsőn és végül bemenni a szobába az üvegjtón át
-
SztiviVander
addikt
válasz
chillytommi
üzenetére
szerintem mindkettő kiszolgálja, de én a d-link -et venném. ezeknél "profibbat" (drágábbat) pc-be totál fölösleges rakni.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Hege1234
üzenetére
igen, ez az.
a failover azt jelenti hogy az elsődlegesnek beállított WAN működik alapesetben és annak a hibája esetén kapcsol át a másodlagosra. a balance meg egyszerre használja midkettőt, tehát valahol az is failover csak éppen lehet hogy szükségtelenül fogyasztja a mobilnet kereted. de ezt már te tudod hogy mid van és mire van szükséged. hozzáteszem működni nem láttam még ilyet, Intruder2k5 talán igen. -
SztiviVander
addikt
válasz
ferke72
üzenetére
hogy kezelni fogja-e? passz. keress rá itt a fórumon, mintha valaki küzdött volna itt nemrég valami tp-link meg támogatott eszközök közt nem szereplő mobilnet stick párosításával.
"Tudtok arról akku nélkül (hálózatról csak)működik e?"
mármint mi? akku egyik eszközben sincs szóval nem nagyon értem a kérdést. hálózatról meg a router megy, a stick az usb portról táplálkozik. -
SztiviVander
addikt
válasz
Hege1234
üzenetére
a dual wan akár így is használható. failover vagy load balance mód között lehet választani az usb és az ethernet wan portok között.
nem, az usb stick nem tudja a router antennáit használni. de megoldás lehet egy 2-5m-es usb hosszabbító kábel is és akkor tudod a stick-et olyan helyre rakni ahol jobb a térerő. -
SztiviVander
addikt
azért azt vedd figyelembe hogy a jel erőssége és a túl sok hálózat miatti lassúság/szakadozás az két külön dolog. attól hogy az 5Ghz kevésbé (vagy egyáltalán nem) terhelt attól még az 5Ghz-es jelszint mindig is gyengébb lesz mint 2.4-en, lakásban különösen. de ettől függetlenül ki kell próbálni.
"Diginet mellé lenne, ez most nem a legnagyobb csomag, de változhat. Szóval ezen nem spórolnék."
Tehát gigabites kell hogy ki tudd használni akár már most is, de a jövőben mindenképp. Az összefoglalóban van sok típus, de naponta is leírják az ajánlott gigabites típusokat."Milyen programot érdemes mérésre használni?"
PC-n inssider, androidon wifi analyzer -
SztiviVander
addikt
válasz
schferenc77
üzenetére
akkor lehet hogy nem az 5ghz-es ssid-re kapcsolódik a g2 hanem a 2.4-esre. ott normális is ez a sebesség mivel nem tud mimo-t a g2, ezért 2.4Ghz N-re maximum ~72Mbs portsebességet érsz el. állítsd be úgy hogy az 5Ghz-es ssid-re kapcsolódjon (ehez nem árt különböző ssid-ket használni a 2.4 és az 5Ghz-es wifihez), a wifi analyzer-el pedig ellenőrizheted a telefonon a portsebességet. 433Mbps-nek (vagy attól valamivel kevesebbnek) kell lennie, azon pedig már vígan átmegy a 100/50-es net (notebook ftp-jéről a telefonra másolás 150-160Mbit úgy hogy a portsebesség 290Mbit kint a teraszon).
-
SztiviVander
addikt
válasz
csombok
üzenetére
ne haragudj de ez így teljesen érthetetlen amit leírtál.
"TP-Link Archer C9 routerrel, mert a belső hálóról csak a belső IP címet beírva látja pl a NAS-t"
mit kell a routernek látnia NAS-ból? nem neked kell látnid egy PC-ről vagy bármiről a NAS tartalmát?"Ha a DynDNS-en keresztül próbálom, egyszerűen nem látja. Éredekes módon a Archer C7 látta és próbaképpen vissza tettem és most is látja."
mit értesz az alatt hogy dyndns-en keresztül? mi az amit látni kellen? és honnan? és milyen eszközről?nem tudom mit és hol olvasott a fiad, de azt erősen kétlem hogy a c9-ben bármi olyan biztonsági beállítás lenne ami miatt egy NAS elérhetetlen, főleg a belső hálózaton. hogy kívülről mi és hogy érthető el az meg a routerben beállított port forwardokon múlik.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Benőke
üzenetére
azért ez így nem feltétlenül igaz. Intruder linkelt be többször is pár képet amin valaki a wdr3600-at és egy rt-n66u jelszintjét hasonlította össze, kb 20dbm különbség volt az asus javára. aztán volt egy olyan kép ahol a 3600-ra rátette az asus antennáit amitől kb 5dbm-et javult a 3600. aztán ezt én is kipróbáltam egy pár kölcsönkért rt-66u antennával a 3600-amon és valóban, az 5Ghz jelszintje semmit nem változott, a 2.4-en pedig kb 4-6dbm-et (de az is elég hullámzóan) hozott, de közel sem 20-at. szóval ezen kettőnél biztos hogy nem -csak- az antenna befolyásolja hogy ugyanakkora távolságban melyiknek mekkkora a jelszintje és ezzel együtt melyiknek mekkora hatótávja.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Call of Duty: Black Ops 7
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Monitorkalibráló eszközök
- Suzuki topik
- A Retro Games feltámaszt egy legendát
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4231
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
). ehez értelemszerűen kell egy vpn szerver képes router az egyik oldalra és egy vpn kliens képességű a másikra. a másik megoldás hogy elég egy vpn szerver képes router (pl bámelyik asus gyári fw-el), a távoli irodában lévő 3 ember pedig saját user/pass -al nyit saját vpn csatornát a saját gépéről a központi routerre. ilyenkor a távoli irodában bármilyen router jó, csak internetet kell biztosítani a 3 kliensnek. te tudod melyik neked a szimpatikusabb.
az ára miatt eddig már el se mentem gondolatban.

Dr.NX