Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zola007
veterán
válasz triluan #40400 üzenetére
ismerős helyzet
és akkor ki a fene garantálja hogy nem nyílt ki a doboz önkényesen magától szállítás közben és nem vándorolt ki belőle saját lábán pár termék/alkatrész?Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Isual
veterán
to whom it may concern...
Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg
-
kalozhun100
őstag
AOC 719VA-ról valami vélemény? Most kaptam ingyért mennyit érhet?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
zsolt19900
őstag
jajj gyerekek teljesen megzavartatok, néztem az edigtálnál azt a 23collos ajánlott ips paneles dell monitort az 53 pengő körül van, jelenlegi samsung syncmaster 931bf-emhez mérten mekkora ugrás lenne? nagyon nagyon nagyon nagyon nagy, sokkal szebb lenne, és nagyban növelné a felhasználó élményt? mi ez a pwm meg flicker free meg ilyesmi dolgok? ezek jellemzőek erre a monitorral? amennyiben azt mondom, hogy megvagyok elégedve a tn panellel, akkor pl egy 27 collos tn jobb választás lenne mondjuk mint ez a dell? vagy a nagyobb tn panelen "pasztelesebb" lesz a kép mint pl. a mostani 17collos 1280x1024 emen?
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
jim bcs
nagyúr
válasz #65675776 #40351 üzenetére
"Első körben kipróbálnám a kábelt másik géppel és monitorral, csak a sok debreceni Dell tulaj ilyenkor lapít."
erről én lemaradtam de állok rendelkezésetekre, segítek ha tudok
(#40409) zsolt19900 hatalmas lesz a különbség, elég a 23-as
[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
Teaway
veterán
válasz zsolt19900 #40409 üzenetére
Szélesebb lenne, az tény, de nem sokkal magasabb.
A 931BF az 19"-os.
Nincs itthon csokid??
-
törölt tag
azért a 27 se olyan nagy hogy túl nagy lenne, csak 4collal nagyobb a 23-as nál, és ez átló, és ezek szélesvásznúak, nem egy marha nagy kocka lesz
egy col 2,54cm kb. egy hüvelykujj vastagsága, én általában az ujjammal nézem
ha biztosra akarsz menni mérd meg a monitorod, és vesd össze az új adataival, vagy dobd össze kartonból vagy papírból akár az új méretet és tedd mellé
szerintem kb. olyan magassága lesz mint a mostaninak csak szélesebbegyébként a tn-nek fakóbb élettelenebb a képe
az hogy neked melyik a jobb azt neked kell eldönteni, érdemes utánanézni[ Szerkesztve ]
-
torrente79
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.
Mivel a topic összefoglalójában nem találtam meg a számomra egyértelmű választ,
így élek a "kérdezz" javaslat lehetőségével. :-)
27"-os IPS-paneles monitort szeretnék vásárolni.
Laptophoz csatlakoztatnám külső monitorként. (HDMI kimenet van)
Felhasználási terület:
Ami miatt váltanom kell a mostaniról, hogy komolyabban kezdem beleásni magam a fotózásba
és tudom, hogy a képkidolgozás elengedhetetlen feltétele egy (kalibrált) jó színmegjelenítésű monitor, amire a TN-es mostani, finoman szólva teljesen alkalmatlan. Ezen kívül használok munkára még CAD alapú
szoftvereket, de ez másodlagos szempont. Lényeg a fotó utómunka lenne.
A keret valahol brutto:100ezer alatt állna meg.
Ezeket nézegetem:
Dell p2714h
LG IPS277L-BN
Szerintetek erre a célra a 27"-os képméreten nem kevés a 1920x1080-as felbontás?
A segítséget elő is köszönöm.
T -
törölt tag
pár megjelenítési terület adat(av panel a benq monitoroknál)
27' 597,6 x 336,1 mm
24' 531,3 x 298,8 mm
22'(21,5') 476,6 x 268,1 mm[ Szerkesztve ]
-
1 among many
tag
Ezen az oldalon össze tudod hasonlítani a különböző kijelzők egymáshoz viszonyított arányait:
Az tényleg nem egy rossz módszer, hogy kivágod egy darab kartonból azokat a méreteket, amik érdekelnek, és akkor csak elé kell tenned a mostani monitorodnak, rögtön látod, mekkora lenne a különbség.
17" - 1280*1024 - 5:4 monitor : 13.27" x 10.62" = 33,7 cm x 27 cm
23" - 1920*1080 - 16:9 monitor : 20.05" x 11.27" = 50,9 cm x 28,6 cm
27" - 1920*1080 / 2560*1440 - 16:9 : 23.54" x 13.22" = 59,8 cm x 33,6 cm
Ha kávával együtt érdekel, mekkora lenne, akkor még 2-3 centit adj hozzá az értékekhez mindkét irányban.
Én biztos, hogy inkább vennék egy 23 v 24 colos IPS (szintű) kijelzőt, mint egy 27 colos TN-t. Egyébként minél nagyobb a felülete egy monitornak, annál zavaróbbak lesznek a TN gyengéi az IPS-szel szemben. Ami nem zavar egy 17" TN monitoron, az lehet, hogy nagyon is zavarna egy 23, pláne egy 27 coloson.
A felhasználói élmény teljesen más egy 5:4 és egy 16:9 képarányú monitor esetében, a méretüktől függetlenül is. Filmek, az elmúlt években készített játékok terén nagyon sok pluszt ad a szélesebb kijelző, és ha egy 17" 1280*1024-hez hasonlítjuk, ahol csak az számít, még mindig kicsit nagyobb a magassága és a függőleges felbontása egy 23" 1920*1080-nak, úgyhogy hátrányt semmiben nem jelent egy ilyenre váltás, sok esetben viszont komoly előnnyel jár a szélesebb kép.
Ha sokat kell szöveggel, inkább magas, mint széles anyagokkal dolgoznod, akkor pedig olyan széles monitort érdemes választani, ami az állványán 90 fokban elfordítható igény esetén. (pivot/portrait funkció)A PWM pedig a pulse-width modulation, az impulzusszélesség moduláció rövidítése. Ha monitorokkal kapcsolatban emlegetik, akkor jellemzően arról van szó, hogy a háttérvilágítás, a monitor fényerejének szabályozásánál egy olyan technikát alkalmaznak, ami a kép nagyon gyors, szabad szemmel többnyire ritkán érzékelhető, de sokak számára zavaró, kellemetlen, káros villódzását eredményezi. (Pedig az LCD képernyők egyik legfőbb előnye a régi képcsövesekkel szemben, hogy elvileg semminek nem kéne villódznia bennük...)
Ez a jelenség a különböző embereket különböző mértékben izgatja, zavarja, de akkor sincs az emberi szemre és idegrendszerre jó hatással, ha valakiben nem tudatosul a jelenség. Egyéni, hogy kit mennyire terhel."flicker free" jelzővel azokat a monitorokat szokták illetni, melyek háttérvilágítás-szabályozása nem okoz villódzó képet, tehát egészségesebb, kellemesebb, nem olyan fárasztó a használatuk a hasonló, de villódzó modellekhez képest.
-
zsolt19900
őstag
köszönöm szépen mindenkinek a métereket én is nézegettem, meg tisztában vagyok vele "sajnos", hogy laposabb az egésznek a kialakítása, ezért is ámulok el inkább akkor amikor ismerősnél meglátok pl. egy 27collos monitort, mert az azért érezhetőbb ugrás lenne, de félek a tn paneltől, hogy mennyire lenne ramatyabb a képe mivel ez a mostani monitoromra ha ránézek, azt mondom hogy számomra szép olyan 1mről nézem amúgy a monitoromat, itt is látszódna nagyon az, hogy 27 collos lett és nem ips? igazából netezünk rajta, játék ilyesmi nem megy
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
Isual
veterán
válasz zsolt19900 #40416 üzenetére
Itt látszódna igazán.
(#40413) torrente79: Dell U2412M fotó utómunkára, 100k alatt, újonnan.
Használtan: U2410 vagy ha ragaszkodsz a 27"-hez, akkor 2709 - ezekhez ajándék kalibráció jár, U2412M-hez újonnan természetesen nem, de bőven keretben maradsz bármelyiket is válaszd.
Ha kell a wide gamut, akkor erősen elgondolkoznék az U2410-en, ha nem, akkor 2412 és semmi más, de az kalibrációval kérve.(#40408) schawo: Én nem tartom hitelesnek se a 83%-os sRGB fedést, se a avg dE = 1.8-at egy EiZO-tól. Valamit elrontottak. Amúgy egy Dell-től sem fogadnám el, ennyire nem lett rosszabb a technológia, W-LED, miegyéb... (TheChos3nOne a TN-es BenQ-ját 0.2-3-as avg dE-re kalibrálta i1 D2-val és basICColor 5-tel...annak idején )
[ Szerkesztve ]
-
zsolt19900
őstag
akkor pl ő? ő ips normális felbontás stb. stb. vagy 27 collon mit ajánlotok mást innen? az ingerküszöb kb. ez az ár, de pl. egyik ismerősöm meg 72cm tv-t kötött a gépére és azon is elállt a szavam, azzal mi a helyzet?
[ Szerkesztve ]
-
Isual
veterán
válasz zsolt19900 #40418 üzenetére
LG 27EA63V vagy IPS277L. Árgépen van előbbiből 75k alatt, bár az Aquatól, ami nem a szívem csücske.
-
Zola007
veterán
tudja valaki, hogy miért van az egyik tű beljebb a többinél a DVI-D csatlakozón?
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
zsolt19900
őstag
edigiben nézelődöm az ingyenhitelt megpróbálnám, ohh látom van az ediginél is mind kettő LG amit írtál, csak picit borsosabb áron
[ Szerkesztve ]
-
Isual
veterán
-
zsolt19900
őstag
és ötlet szintjén felvetve, egy ilyen tv-t monitorként befogni, milyen gondolat? ne kövezz meg, ha annyira rossz, csak egy ötlet
-
Isual
veterán
-
1 among many
tag
válasz zsolt19900 #40423 üzenetére
"igazából netezünk rajta, játék ilyesmi nem megy" - netezés alatt mit értesz? mert - természetesen sem az én, sem mások igényei nem jelenthetnek etalont -, de kizárólag honlapok böngészésére és közösségi portálok használatára nagyon feleslegesnek tűnik egy 27" v pláne nagyobb kijelző.
-
zsolt19900
őstag
válasz 1 among many #40425 üzenetére
hát na, mindennaposan használjuk itthon, és gondoltam ne egy ilyen kicsiny 17est bámuljunk már szinte fél napon át
Isual: köszi-köszi
-
starpeter
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy AMD HD7790-es kártyát és nem tudom ,hogy milyen monitror hajtani ki rendesen.
20k felett nem igen szeretnék rá kiadni ,jó lesz a használt is. -
Yeffy
veterán
Sziasztok!
Ahogy sokan mások, én is monitorvásárlás előtt állok, karácsonyra esélyes, h meglepem magam a kis spórolásomból. Jelenleg egy 19-es samu CRT-t használok, szóval már ideje.
Az alábbi kritériumaim lennének:
- 23" vagy több
- IPS (ugye a "mérce" a CRT miatt adott, TN-es f.sok nem érdekelnek, főleg, ha már ennyi lóvét kiadok érte)
- fHd vagy nagyobb.Felhasználási terület: böngészés, cikkek olvasása, filmezés/sorozatok, meg időnként játék. Szóval fontos a minél "közelebb levőség" színhűségben a CRT-hez, bár tudom, hogy ez nem fog 100%-os lenni.
Először a Dell U2312HM-et néztem ki, mindenki dicséri, ár-értékben tényleg kiváló, de aztán a film "igény" miatt eszembe jutott, hogy mi lenne, ha esetleg nagyobb képátlót vennék, és összespórolnék egy P2714H-ra vagy S2740-re. Mi a különbség közöttük? Úgy látom, mindkettő 27-es és IPS-es. Jó választás lenne ezek közül valamelyik? Van olyan jó "képe", mint a 2312HM-nek? Illetve 27"-ra már nem "kicsi" a fHD felbontás? Nem kellene nagyobb képpontsűrűség? Gondolom, HDMI-vel, vagy Display Port-tal kéne használni, nem?
Bocsi a sok kérdésért, de nem követtem a CRT utáni technológiákat, nem tudom, mit lenne érdemes választani.
Köszönöm a válaszaitokat előre is!
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
torrente79
csendes tag
Köszönöm a választ.
Gyorsan le is tettem a 27"-ról...
Dilemmázok a U2412M és a U2410 között.
Azt gondolom a fotózáshoz nincs szükségem a WG-ra, mert a nyomtatásban megjelenő színeket az RGB is
lefedi, de azért mégis csak jó lenne egy ilyen spéci monitor. De viszont használt...
Szerinted mennyit bírnak ezek? Te nyugodt szívvel megvennéd?
Köszi.
T -
1 among many
tag
Az S27 glossy, azaz fényes, tükröződő felületű. Szebb, élénkebb színeket ad, mint a matt felületkezeléssel ellátott monitorok, de egy féláteresztő tükörhöz hasonlóan mindent látsz benne, ami előtte van, a monitor képe mellett. Még teljesen elsötétített szobában is láthatod benne a saját, monitor fénye által megvilágított arcodat, ha közel ülsz hozzá. Ezt leszámítva szerintem egy elég jó monitor. A többséget zavarja ez a tükröződés, de vannak, akik kifejezetten az ilyen monitorokat keresik a valamivel élesebb és teltebb színeket adó kép miatt. Szerintem feltétlenül nézz meg egyet élőben, mert máskülönben nem fogod tudni eldönteni, te melyik táborhoz tartozol.
A P27 egyetlen komoly hátránya, hogy - mint nemrég kiderül - PWM-es, azaz villódzik, ha nem 100% fényerőn használod. Ennek a jelentőségéről is megoszlanak a vélemények, de ezt igazából csak hosszabb távú használat mellett tudja megítélni, aki még nem ismeri a jelenséget. Ha hozzá vagy szokva a CRT-hez, akkor annyira nem zavarhat, mert azok mind villódznak, de lehet, hogy azért te is kellemesebbnek találnál egy PWM-mentes kijelzőt.
Az U2312HM ugyan kisebb, mint a fentiek, de egyéb paramétereiben a kategóriája egyik legjobbja. Ha beéred a 23" v 24" képátlóval, akkor ez, vagy egy P24 szerintem jó választás.
A 27" / FHD felbontás kérdése pedig teljesen relatív. Attól függ, mi az elsődleges felhasználási terület, milyen messziről nézed stb. Mai játékoknál jelenleg 100K Ft. feletti videókártyák tudják már nagyjából kihajtani az FHD feletti felbontást. Filmezéshez elég az FHD, böngészéshez, főleg olvasáshoz kellemesebb a minél nagyobb, de van, akinek az FHD (1920*1080) is teljesen megfelel.
Legjobb, ha élőben megnézed azokat, amik a leginkább érdekelnek.
-
Isual
veterán
válasz torrente79 #40429 üzenetére
1. Ha nem kell wide gamutos monitor, akkor ne vegyél. U2410 az jó dolog, de nem hibátlan. Ha nem kell az egyetlen előnye a 2412-hez képest, akkor "just for fun" alapon én inkább nem bántanám.
2. 5-6 évet lazán, egy jobb többet is.
3. Igen.(#40428) Yeffy DJ: Én a P2314H és U2412M közül választanék. 27"-esből a glossy és matt bevonat közül amelyik szimpatikusabb, annak megfelelő modell ajánlott, jó dolgok azok is.
[ Szerkesztve ]
-
Yeffy
veterán
válasz 1 among many #40430 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszokat!Ez nagy kár, h ennyire tükrödőzik. Még a mostani monitorom is tükröződik néha, ami marhára zavar, nem hogy még egy kifejezetten "glossy" monitor. Akkor ezt sajnos ki kell ejtenem, pedig egész jó árúnak tűnik. Köszi a felvilágosítást, ez új információ volt számomra.
Hmm, éreztem, h "sz.r lesz a palacsintában". Eléggé rosszakat hallok erről a PWM-ről, és bár igen, CRT előtt ülök, ennek is látom a villódzásait néha, ami nem éppen kellemes. Nem hiányzik, h nagy felületen is ezt csinálja. Akkor ezt is buktam. Nagy kár, komolyan fontolóra vettem ezeket a 27-eseket.
Igen, én is mindenhol ezt olvastam, h a kategória legjobbja a 23-24-es variáns, bár állítólag a 24-esben is van PWM. Bár tudnám, h ad1: mi a tökömnek ad2: a 22-23-as kistesóikban meg nincs ,ha ott meg tudták oldani, akkor itt miért nem?
Gondolkodom még a 24-es verzióban, csak nem tudom, mennyire jó vagy rossz a 16:10-es képarány a 16:9 helyett, illetve PWM, valamint ár/értékben drágállom a minimális növekedéshez mért átlag 20k-s felárat...Esetleg szerinted/tetek érdemes más márkánál is nézelődni 27" IPS moncsit? Pl innen az első darabok 80-85k-ig?Gondolom IPS és IPS között nincs számottevő különbség? Vagy tévedek? Mert nagyon dicsérik a DELL-ét, nem tudom, h pl a Philips, LG, Acer IPS-e is van-e olyan jó, netán egy helyről vásárolják-e. Mivel nem 2 évre veszek monitort, nagyon kezd érdekelni a 27".
Sajnos úgy látom, h a számomra még éppenhogy megfizethető monitorok 27-esben, IPS-el nem tudják a fHD-nál nagyobb felbontást, így sajnos ez a kérdés eldőlni látszik. Nagy kár érte, ekkora méretben gondolom nem ártana. Nyilván jó lenne az U2312-es nagytesója, de nincs rá ~180k-m, ha volna, se biztos, h kiadnék érte annyit. Picit drágállom. Vagy én vagyok csóró. Mindegy.
Köszi az eddigi válaszaidat, sokat segítenek!
-
Isual
veterán
"Nem hiányzik, h nagy felületen is ezt csinálja." - Tized annyira nem észrevehető ez, ha egyáltalán észreveszed. S2740L PWM mentes egyébként, de sajnos glossy.
2412M-nek PWM mentesnek kéne lennie, bár most van kavarodás e téren.
ad1: LG IPS-ei mind PWM-esek. ad2: Van különbség IPS és IPS között. Acer-Philips, LG, Dell-ASUS-HP, NEC-EiZO. Így valahogy a nálunk kapható modellek terén. Apple, Quato, LaCie ritkán fordul elő itthoni honfitársunk asztalán, de ezek is mind kiváló IPS monitort gyártanak.
"Mivel nem 2 évre veszek monitort, nagyon kezd érdekelni a 27"." - Nem két évre csak a 27" - WQHD érdekeljen, ne ez az atavisztikus 1080p 27"-en, ha elfogadsz egy tanácsot...
100k alatt én P2314H-P2414H-U2412M közül vennék valamit, esetleg egy NEC EA234WMi, ha valahol van jó áron. Esetleg még ez a demó EiZO EV2335W, 5 év garral.
[ Szerkesztve ]
-
1 among many
tag
Örülök, ha tudtam segíteni!
Szerintem nézd meg ezt a modellt:
Ez nagyobb valamivel, mint az U23, 16:9, nem 16:10, ami, hacsak valamiért nem kifejezetten a 16:10-es képarányt preferálod, jellemzően jobb (filmeknél, játékoknál biztosan), és nem is aránytalanul drágább. Ha pedig éppen kifejezetten hosszú szövegekkel kell dolgozz, vagy sokat kell olvass, akkor 90 fokkal el lehet fordítani az állványán, és szélesből magas kijelződ lett. (A videókártyáknak ma már nem jelent gondot, hogy elforgassák így a képet.)
Teljesen villódzásmentes, matt felületű, elég gyors monitor. 27"-ból jelenleg sajnos nincs olyan modell, ami mindazt tudja nyújtani, amit ez. Én is egy 27"-t akartam, de pont emiatt maradtam anno az U2312HM-nél, mostanában pedig, mivel kell még egy monitor, szerintem egy ilyen P2414H-t fogok venni, a 27" képesti árkülönbözetből pedig egy ilyen tartókart már meg is rendeltem:Ergotron LX Desk Mount LCD Arm, Tall Pole
Ezzel kényelmesen a számomra legideálisabb szögben olyan közel hozhatom a 23-24" monitort, hogy a 27"-t se látnám nagyobbnak, ha normál állványon tenném a mostani helyére.
Ez a két termék együtt szerintem sokkal többet ad kb. hasonló áron, mint bármelyik jelenleg elérhető 27" 100K Ft. környékén
-
South Velen
addikt
Én Benq GW2760HS-t vennék.
Nincs PWM, nem glossy, és a VA panel sokkal jobb a filmekhez, mint az IPS. Ha csak nem akarsz fotószerkesztést, és egyéb tökéeltes színhűséget igénylő professzionális munkát végezni rajta, a VA panel jobb választás.
27"-es és 70 ezerért megkapod.
-
Isual
veterán
válasz South Velen #40435 üzenetére
"Ha csak nem akarsz fotószerkesztést, és egyéb tökéeltes színhűséget igénylő professzionális munkát végezni rajta, a VA panel jobb választás." - Ezzel vitatkoznék. Eléggé sarkítod a dolgot, önelfogultságod miatt.
-
South Velen
addikt
Igen tudom, az IPS és az ótvarul összerakott bevilágító DELL-ek a királyak.Egyébként akkor is a VA panelek tetszettek jobban, amikor még nem volt VA paneles monitor vagy TV a birtokomban."Nem hiányzik, h nagy felületen is ezt csinálja." - Tized annyira nem észrevehető ez, ha egyáltalán észreveszed.
Ha már kritizálsz, legalább ezt javítsd ki, hogy a dolog érzékelése egyénfüggő (bár mindenki számára káros.) Azért elég sok ember sokkal-sokkal nagyobb diszkomfortot érez a LED PWM miatt, mint a CRT miatt. Mindenkinek le kell tesztelnie, hogy ő érzékeny -e rá (Te pl. nem vagy az.) És ha nem az, nyugodtan vehet olyat - bár én akkor sem ajánlanám, mert a szemet tuti sokkal jobban megviseli-.
[ Szerkesztve ]
-
Isual
veterán
válasz South Velen #40437 üzenetére
"ha egyáltalán észreveszed." - benne van, hogy egyénfüggő!
-
Yeffy
veterán
először is: köszönöm a sok jó tanácsot, nem számítottam rá, h ennyien segíteni fogtok. (másik topikokból való rossz tapasztalat)
na akkor kezdem a reagálást:
#40433 Isual: nem ismerem mondom az új, LED/LCD/IPS/VA/PLS/stb technológiákat, csak kb alapszinten. ezért is fordultam hozzátok.
akkor a 2412 nem tisztázott. de elvileg maradhat az esélyesek között.
ad1: akkor LG IPS-ek kiestek, nagyon úgy néz ki. ad2: köszi ezt a kis összehasonlító párosítást, így már legalább ez a része világos. azt hittem, h a profi panelek kivételével egy helyről származnak. na mindegy, mindig okosodik az ember.
persze, h elfogadok tanácsot, ezért is jöttem ide, és kérdezősködök, gondolom számotokra nyilvánvaló dolgot. akkor ezzel azt akarod mondani, h a fHD kevés lenne 27"-re? mert ami 25xnemtudomhanyas a kövi felbontás, az IPS-ben nekem sajnos aranyár.
köszönöm a reagálásodat!
1 among many: az a 24-es Dell moncsi sem tűnik rossznak, köszi a tippet. ára is jó, képarány is( igen, maradnék a 16:9-nél, tudtommal jobb az összességében). felveszem a listámra.
állványra nekem nincs szükségem, de nyilván, akinek kell, annak ez is jó választás. maradnék az alap talpazatnál, de köszi
#40435 americanidiot: köszi neked is a választ. na, nagyon jó, kezdek most már belekavarodni.
ez a VA panel mivel tud többet/kevesebbet az IPS-nél? le tudnád/tok írni, csak egy pár szóban, mi a pro/kontra lista? egyébként marha jól néz ki, ára is jó, és 27-es. gondolom PWM mentes. szerintem ez is felkerül a listára.[ Szerkesztve ]
-
Isual
veterán
válasz Teaway #40443 üzenetére
hmmm... nem hallottam még erről, de nem is vagyok benne annyira otthon, nekem csak a puszta logika diktálja, hogy nem áll meg 1080-nál, de most elbizonytalanítottál.
(#40441) Yeffy DJ: "h a profi panelek kivételével egy helyről származnak. " - A felsorolt gyártók IPS monitorainak 90%-ába egyébként az LG gyártja a panelt. Tehát a mai IPS monitorok döntő többsége LG IPS alapú. Csak éppen ez a csontváz, az izomzat meg eltérő az említett márkák és azon belüli szériák között.
"ezzel azt akarod mondani, h a fHD kevés lenne 27"-re?" - 2013-ban (Full HD-s 5" alatti telefonokkal, 2560x1600-as 13.3"-es Macbook Proval, 32"-es 4K-s monitorral...stb), igen, pont ezt akarom mondani.
[ Szerkesztve ]
-
1 among many
tag
válasz South Velen #40437 üzenetére
A szemnek biztosan sokkal rosszabb a pwm még akkor is, ha valakinél a mögötte lévő idegrendszer viszonylag jól tolerálja a villódzást. Szerintem el van bagatellizálva ez a dolog. Durva lesz a hasonlat, és nyilván itt nem egy életveszélyes dologról van szó, de ha nem tud róla, vagy nem érdekel valakit, hogy arzénes vizet iszik, attól még ugyanúgy hat rá is.
A led pwm minden bizonnyal tényleg rosszabb a szemnek, mint a CRT-k villódzása, mert ott legalább van egy "íves hullám", a legkisebb és a legnagyobb fényerőértékek közt, és a minimum sem 0, míg a led pwm egy nagyon agresszív, stroboszkóphoz hasonló, digitális, átmenet nélküli villogást produkál 0 és 100% fényerő közt.
Az pedig, hogy ezek a hatások mennyire károsak, jelenleg még egyáltalán nem tudhatók. A CRT-ről már közismert, hogy kisebb v nagyobb mértékben, de nem tesz jót hosszú távon, bár az évek során nyílván sokat finomítottak rajtuk. Viszont nem használ még jelentős mennyiségű ember pwm-es monitort elég régóta ehhez, nincs bizonyítottan pwm-mentes kontrollcsoport stb. Szerintem még akár évtizedeknek kell eltelnie ahhoz, hogy a hosszútávú hatásokat elég jól megismerjük. Az, hogy valami 5-10 év alatt nem okozott kirívó problémát, vagy még nem sikerült az okozott problémákat összekapcsolni az okkal, nem jelenti azt, hogy később ilyenekre nem derül fény.
A magam részéről abban biztos vagyok, a pwm-mentes monitor 100%, hogy csak jobb lehet. Én az átlagnál érzékenyebb vagyok erre, de javára biztosan senkinek nem válik, ha pwm-est használ. -
Isual
veterán
válasz 1 among many #40445 üzenetére
"még akkor is, ha valakinél a mögötte lévő idegrendszer viszonylag jól tolerálja a villódzást." - ez annyira pongyola, hogy nincs már értelme. A szem - retina - is már önmagában "idegrendszer".
"Szerintem el van bagatellizálva ez a dolog." - Szerintem nincs. (Sőt. )
[ Szerkesztve ]
-
South Velen
addikt
VA pro:
-mélyebb fekete
-(ezáltal) jóval nagyobb natív kontraszt (átlagosan 3000:1)
-nincs "IPS glow"
-elvileg nincs köze a paneltípushoz, de kisebb háttárvilágítás-szivárgásIPS pro:
-általában pontosabb színek
-picit jobb válaszidőVA kontra:
-picit kisebb betekintési szögek (színmosás) - nyugi, a TN-féle betekintési szögekhez köze nincs
-picit lassabb válaszidő
-black crush (össze/ feketébe olvadó szürkeárnyalatok)IPS kontra:
-gyengébb kontraszt (átlag 1000:1)
-IPS glow jelenség (keress rá youtube-on)
- elég sok zavaróan bevilágító példányt lehetett látniLátható a két panel két legnagyobb problémája, a VA black crush illetve az IPS GLOW. Kérdés, kit melyik zavar jobban, ez is egyénfüggő lesz, engem a glow.
(#40445) 1 among many: Abszolút egyetértek.
(#40446) Isual: Persze, tök normális, hogy (nem csak) nekem lelassulnak ettől a stroboszkóptól a mozdulataim, és az, hogy életemben nem fájt a fejem (hardveresen) semmitől, de ettől kibírhatatlan migrén keletkezik. Kérlek, örülj annak, hogy nem zavar, de ne terjeszd már, hogy nincs jelentősége a dolognak.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz 1 among many #40434 üzenetére
kedves lelkes újonc,
remek lenne, ha nem kellene minden tizedik hsz-ben olvasni tőled, hogy a 16:9 a legjobb képarány.
a 16:9 monitornak a lehető legszarabb képarány, kivéve, ha az ember csak játszik. az egyetlen oka, hogy ennyire orrba-szájba nyomatják, hogy a gyártóknak gazdaságosabb ezt gyártani, mint valami normálisabb, munkára alkalmas képarányt.
amint valaki webezik, szövegszerkeszt, fejleszet, vagy bármi más játékon kívüli dolgot csinál, mindjárt jobb bármelyik másik. játékra is azért "jobb" a 16:9, mint elmondtad te is, mert a játékfejlesztők követik a trendet, és meghajlanak a gyártók 16:9 erőltetése előtt.
a filmeket meg ajánlgasd nyugodtan, a filmek fele 21:9-es, és cseszheted a 16:9-es képarányod, mert alul-felül ott lesz a fekete sáv. mellesleg, filmnézésre már régen kitalálták a mozit és a tévét, még jóval a monitorok előtt.
-
Isual
veterán
válasz South Velen #40447 üzenetére
"kibírhatatlan migrén" - Az nem ettől van.
"ne terjeszd már, hogy nincs jelentősége a dolognak." - Nem terjesztem, de túl van lihegve, mint minden negatív jellemző azok által, akiket az átlagnál jóval jobban zavar. Ez sincs így jól!
Egyénfüggő. Pont.
A többit majd akkor mond, ha linkelsz hozzá PubMed-ről cikket.Az IPS vs VA összehasonlításod meg több helyen sántít és képtelen vagy objektíven írni. Nem mérvadó és félrevezető!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Sorozatok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali játékos kérdések órája
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest