Hirdetés
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegyimorc
senior tag
válasz
TayRol
üzenetére
Ez ezüst EM5-ön eddig minden tetszett

Ezüst vázon jól néz ki az ezüst és a fekete is, de fekete vázon az ezüst obi kicsit fura. De csak addig amíg nézegeti az ember, mert ha fotózni akar, akkor tökmindegy. Legalább is, engem kicsit sem zavar a fekete GM1-en egy ezüst obi
-
TayRol
nagyúr
Nagyon jól néz ki az ezüst E-M5 vázon az ezüst mk2 20/1.7. Jobban, mint a 17/1.8.

-
MrChris
nagyúr
pana12-32 vs pana14-42 II témában a közös gyutáv tartományban, kizárólag képminőség tekintetében melyik muzsikál jobban, mekkora a különbség, esetleg van egy közös teszt róluk?
-
törölt tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Megcsináltam, csak már lusta vagyok képelni-cikkezni hozzá, majd update-elem.
A csalás a gépvázban működik.Normál hisztogramos téma,
a) ISO200
b) ISO200 + 1fé föléexpó, majd ACR-ben 1fé-vel visszahúzva
c) ISO100Zaj tekintetében b = c < a, dinamikát nem néztem (kiégés mennyiség alakulását), gyanítom, hogy ugyanez. Akárhogy gúvadt a szemem, nem láttam zajbéli eltérést b és c között, a-nál mindkettő jobb (hangyányival).
Lehet vmi komoly elemzőszoftver kimutatna DxO-éknál valami ACR vs Olympus algoritmusbeli eltérést, de hogy őszinte legyek, szemmel láthatatlan a különbség.

-
törölt tag
válasz
schawo
üzenetére
Ki tudja. A Sony A7 II-es tulajok például lehet, hogy szeretnék. Ott úgy tudom, lehetőség van a fullframe szenzor öttengelyes libegtetésére az optikai IS-el egyidejűleg és még büszke is erre a Sony, hogy ez mennyire jó lesz.
Ma már minden lehetséges.Akár az is, hogy este becsapok egy pohárka Malibus almalevelet. Igaz, rbalint88 ?

-
hegyimorc
senior tag
Nekem egy 50-es Metz van, a menüje olyasmi mint a Oly gépeké, abban az értelemben, hogy elbaszott ugyan, de egyszer kell beállítani, és utána már nincs vele szívás. Normál hétköznapi használat során nem kell belemerülni a menübe, szinte csak a vakukompenzáció gombokat nyomogatom. Két gomb '+', és '-'.
-
Studi
veterán
válasz
Chance
üzenetére
Nincs ismert olcsó alternatíva, a Metzek 44-estől felfelé tudják, de jellemzően nagyobbak és drágábbak is az Oly FL-36R-nél. A Metzekből hasonló áron talán kicsit erősebbet kapsz, ha épp felbukkan, cserébe az őrületbe kerget a menüjük bármikor. A 44-es ebből a szempontból tovább van nehezítve, ugyanis nincs rajta kijelző. Csak mazochistáknak.

-
Chance
tag
Sziasztok!
Nem régóta vagyok OMD E-M10 tulaj, és szeretnék valami emészthető árban található vakut hozzá, ami tud TTL-t és a vaku távvezérlést. Nem kell hatalmas teljesítmény, de legalább 36-os kulcsszám jól jönne. Néztem az FL-36R-t pl, de nem nagyon látok használtan...
Van valami egyéb alternatíva?Köszi!
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Valakinek nincs eladó Olympus 45mm f1.8 obija?
De érdekelne 60mm macro is.
Dani
-
ROBOTER
addikt
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Mindkettő az elmozduláshoz igazít. Az egyik a lencsét, a másik a szenzort. Ha bekapcsolod mindkettőt, az optika által stabilizált kép mögött fog ugrálni a szenzor. El lehet képzelni a végeredményt.
Az nagyon ügyes, aki talál megfelelő algoritmust arra, hogy a még ki nem olvasott állókép tartalma alapján szenzor elmozdításos stabilizátort építsen. -
ROBOTER
addikt
Emberök, hagyjátok már abba ezt az IS dolgot.
Az OIS az obiban van, az érzékelők, a kiértékelő, a beavatkozó rendszer is, és önállóan működőképes. Még a Canon IS is működik a rekeszállítós-adapteren m4/3-on.
A két IS-nek pedig azért nincs értelme, mert ha mindkettő függetlenül a kép stabilizálásán fáradozik, akkor az tárgyról érkező fénysugár <-> fényképezőgép mozgást áthelyezed az objektív <-> érzékelő viszonylatába, és ezzel kikompenzálják egymás hatásait.
-
gyerekek, mi lenne, ha kimondanánk és megegyeznénk abban, hogy fingja sincs itt senkinek, hogy miből áll egy stabit megtervezni, megcsinálni. kicsit aránytalan, hogy itt egyesek szerint "nem volna egy nagy ördöngösség", meg "így meg úgy kéne". álmodozni mindig lehet, de a műszaki tervezést bízzuk már rá a hozzáértőkre...

-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Az optikai stabi minden tevékenységét az obi végzi, ez biztos. Különben lenne vázzal való kompatibilitás, de ilyesmiről nemigen hallottam egyetlen rendszernél sem. Ha kap áramot az obi akkor megy a stabi is.
És épp ez lehet az egyik akadálya is az együttműködésnek: nincs semmi információ a váz felé, hogy mennyit korrigált az obi, mennyit kell még a váznak.
Amúgy a stabinak két ellensége van: a túl gyors elmozdulás, és a túl nagy elmozdulás. Mindkettőn tudna segíteni a közös stabilizálás, talán még olyan egyszerű módon is, hogy egyszerűen megfelezik a korrekció mértékét. De én sem vagyok mérnök, így nem láthatom ennek akadályait.

-
rbalint88
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Nem azt mondom, hogy lehetetlen. Pusztán csak nem éri meg. Mondjuk egy Oly 5 tengelyes tud 3,5FÉ-t fogni. ha erre még rákötjük a Pana obistabiját, lesz belőle 3,6FÉ, hű
Cserébe eszi az áramot az is. Szvsz akinek az 5tengelyes mellé vagy obiba épített mellé kellene a másik megoldás, dobjon be fotózás előtt két felest vagy használjon állványt. A hiba benne lesz és nem a gépben. -
MrChris
nagyúr
válasz
rbalint88
üzenetére
Azért ne, túlozzunk már! Optikai stabi már igencsak régóta van, nem hinném hogy ez a váz számítási kapacitását komolyan terhelné. Sőt, az optikai stabinál lényegtelen a képtartalom, hogy olyan nagy számítást igényelne. Filmnél, DSLR-nél akkor nem is létezne
Valszeg tehetetlenséget és elmozdulást mér, ahhoz képest mozgatja a korrekciós lencsét. Már a 90-es években megjelent az ois amiko a mai processzorok ezredét se tudták a kor cpu-i. Van egy gyanúm, hogy az optikai stabi szinte minden tevékenységet az obi végzi. Ez nem lehet akadálya az ibiszel együtt való használatra. -
-
rbalint88
veterán
Azért nem lehet használni a két rendszert összhangban, mert mindkettőt arra fejlesztették, hogy önmagában képes legyen a stabilizálásra. Hogy ez mondjuk 95%-os hatékonysággal működik, az külön csoda. Ezért sok-sok mérnök munkaórák tömkelegében vért izzad, hogy ezek a rendszerek - külön az olympus-féle szenzorstabi és a pana-féle obistabi- ilyen hatékonyan, megbízatóan működjenek. Kb négyszeres számítási teljesítményt igényelne, hogy ugyanilyen hatékonyan működjenek összehangolva. Szóval szegény mérnökök lecirmantanák magukat és megőszülnének, mire elérnék azt, hogy a két rendszer ugyanolyan jól dolgozzon együtt, mint a kettő külön-külön, ehhez sokkal komolyabb hardver is kellene, ami rövidebb akkuidőtartamot eredményezne, amit tovább rövidítene az is, hogy mindkét stabirendszer felveszi az áramot. Mindezt azért, hogy elmondhassák, "nesze paraszt, ezt is meg tudjuk csinálni". Na, hát ezért nem lehet összhangban használni a kettőt.
-
eeXaa
addikt
...amúgy én nem értem, miért nem lehet használni a kettőt öszhangban, mivel egyik sem tökéletes önmagában, és ha jól sejtem más elven is működnek... szivesen látnék erre irányuló kóperációt a két gyártótól. ..
-
törölt tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Bocs, hogy távolról belepofa a kettőtök beszélgetésébe: ha jól sejtem, Oly vázamra ha stabis Pana üveget teszek, választhatok szenzorstabi vagy obiba épített stabi között ? (Van valami objektíves stabi priority menüpont nálam a menüben, meg nem mondom a nevét, ami ON most éppen, tehát stabis obi esetén azt használja). Elvileg. Ez igaz ? (Képes lenne az Oly vázam kezelni egy Pana üveg stabiját ?)
-
Tin_Shield
őstag
válasz
pana0017
üzenetére
Stabit neked kell eldönteni. Az én vázamban nagyon jó képstabi van, de kifejezetten ritkán használom, szóval meg lehet lenni nélküle, főleg a kitobi tartományban (ezt tipikusan nem túl rossz fényviszonyok mellett használjuk, értsd: nappal és általában kültéren). Egy 14-150 esetében már neccesebb lenne a stabi hiánya.
Amúgy sokat nem buksz az Oly kitobival sem (főleg ha még egy-két ezrest le is tudsz alkudni), megveszed, kipróbálod, ha rájössz hogy kell a stabi vadászol egy Pana kitobit, ezt meg eladod (kb) amennyiért vetted. -
törölt tag
válasz
pana0017
üzenetére
Szinte az összes, ha nem az összes Pana zoom stabis.
A II , kisebb, jobb felépítés, könnyebb, élesebb. Viszont 40e körül megy, míg a régebbi 25 körül. a 14-45 is régi, viszont elég éles, ez legnagyobb 14-42 m43 obi, külsö stabi kapcsolója van, ami könnyedséget ad és szintén 40-45 körül megy. Ha ennyit szánsz kitobira, akkor a 14-42 II-t válaszd. -
-
pana0017
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5-5,6
Akkor ez gondolom még "rosszabb". Kezdőként képstabi nélkül nem érdemes szórakozni?
-
pana0017
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R
Erről mi a véleményed? 25-ért hirdetik
-
Tin_Shield
őstag
válasz
pana0017
üzenetére
Van 14-140 de az jóval drágább mint a kitobik. A korábbi verzió szerintem elég nagy a G3-ra, persze ez ízlés dolga. Az újabb 14-140II kisebb és jobb, de nem olcsó darab. Árban legkedvezőbb az Oly 14-150, talán ez rajzol a legjobban. Simán működik a Pana vázakon is, de nincs benne képstabi, neked kell eldöntened nélküle bevállalod-e. (Ja és van elvileg van valami Tamron utazózoom is, de az teljesen érdektelen az ár miatt)
-
pana0017
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszönöm, inkább egy nagyobb tele érdekelt volna, de ez is rendben lesz.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
pana0017
üzenetére
14-42II. Jobb mint a korábbi verzió, az ebayről kitből bontott példányokat elfogadható áron be lehet szerezni. Ritkábban előfordul a 14-45 is, ez is jobb mint a 14-42. Ha szélesebb látószöget szeretnél és cserébe nem bánod a kicsit rövidebb tele véget akkor 12-32. Ez a legdrágább ebből a hármasból.
-
pana0017
senior tag
Közben ebayen szereztem egy G3 vázat, úgyhogy már csak obi kellene mellé. Kezdő vagyok, a tájfotóhoz, családi eseményekhez kellene egy olcsóbb objektív, amin tanulgathatnék is. A 14-42-es kitobit néztem. Ennél tudtok esetleg jobbat hasonló áron vagy picit drágábban? (használtról lenne szó)
-
Studi
veterán
Abból a szempontból teljesen egyedi az E-M1 szenzora. Amúgy a két top szenzor teljesítménye hajszálnyira van gyakorlatilag egymástól, amit Fedman
megfigyelt, hogy a Sony szenzoros gépek zaja extrém ISO-nál kékesebb. Érdemes amúgy visszakeresni, az is nagyon jó írás tőle! 
-
Studi
veterán
válasz
üzenetére

Annyit gyorsan pontosítanék, hogy a feltételezések szerint az E-M1 és az E-M10 szenzora nem azonos! Az E-M1-ben egy Panasonic eredetű lapka van, gyakorlatilag a GX7-ével azonos, AA szűrő nélkül, míg az E-M10-ben az Olympus többi vázában is használt Sony, szintén AA szűrő nélkül. Fedmannek volt korábban egy jó írása az E-M1 szenzorral kapcsolatban.
-
törölt tag
válasz
schawo
üzenetére
Megszültem, íme. Remélem hasznos valamennyire... nekem az volt legalábbis, így a grafikonok helyett testközelből érezni, mi újság ezzel az ISO100-as dinamikabukással.
Limitált körülmények között, de van értelme, akkor viszont jól odafigyelve sztem klassz dolog.

Két héten belül stúdiózok egy új modellel, akit még nem fotóztam, inkább fekete háttér előtt, sötétebb témákat. Hozok onnan is pár 100 vs 200-as képet (de ott a fényeket nem akarom babrálni majd, ha már beálltak, így rekesszel fogom kompenzálni az eltérést). A bőrön kiégésre még jobban kell/érdemes ügyelni, például az orrnyereg, arccsontok, stb.
Ezen a képen is az orrnyereg már kiégett egy kis foltban (persze belefér bőven), de ez a kis foltocska - csakúgy, mint irományomban a Nap - másfélszer ekkora lenne ISO100-on lőve.
-
pana0017
senior tag
Köszönöm a válaszokat, szerintem marad a várakozás G3/G5-re, de képtelen vagyok találni.

-
törölt tag
Én mondjuk a 20 at még rátenném.
Jobb a G5 után
-evf
-kijelző
- jobb eshutter
- wifi
-szenzor
-fogás
-felépítés
-több gomb, virtuálissal együtt
- beépített HDR (kezdőknek kell
- beépített jó fajta panoráma
- nekem bejött a beépített , tetszőlegesen helyezhető Flare effect
- vízszintjelző (ha jól emlékszem)amiben meg egyáltalán nem vagyok biztos, az is lehet hogy nem a G6 nál volt, hogy kikapcsolt kijelzővel a bökést még érzékelte, tehát EVF be nézve még tudtál böködni is

Illetve a legnagyobbat a videó fejlődött, de az most nem volt feltétel, de azért abban elég jó a váz.
Studinak volt mindkettő, egyszerre is. Majd megmondja.

-
törölt tag
válasz
pana0017
üzenetére
A G6 váz elég ritka, összesen talán 3 volt eladó eddig amit láttam.
80 -ra azt mondom, hogy elég jó ár. Ha a G széria tetszik, akkor egy G6 ért ez egy jó ár.
Ha találsz épp G5-t mondjuk 50 körül, akkor lehet hogy neked nem éri meg a G6 ráfizetés.
Viszont a szenzoron kívül sok mást is újítottak a G6-ban. Nézd meg a Ph tesztet róla, szinte csak jót ír róla Laca. Volt nekem is tavaly, jó fogás, sok hasznos és kényelmes funkció. Viszont eladtam, mert többet vártam tőle. Neked kell eldöntened mi mennyit ér.
Most elég ritka a G3 , G5 is... sőt a G6 méginkább. -
pana0017
senior tag
Sziasztok. G3/G5 vásárlását tervezem és fel is adtam rá egy hirdetést. Kaptam egy emailt, hogy G6 váz lenne eladó garanciával, 5000 expóval 80 ezerért. Ez még beleférne nagy nehezen a keretembe, de van értelme ennyit ráfizetni? Videó egyáltalán nem érdekel vele, illetve teljesen kezdő vagyok.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
neevous
üzenetére
Emlékszek, mintha a g3 színei nem tetszettek, ezért adtál túl rajta és tartottad meg az oly-t, így lehet, hogy visszasírod még az e-p1-et

más, egy tech kérdés: g3 A módban vakuval miért ragad le 1/60-as záridőnél?
másnál is produkálta ezt a hibát? na meg tegnap egy rádiós középérintkezős kioldós studióvakut sem akart elsütni, miközben e-p1-el simán ment... mondjuk az a 60d-n is hektikusan működött, ovf-el villant, lcd-vel nem 
-
G5, G6, GX1 (stb. vázak) tulajaitól kérdezem: milyen távkioldóval használhatók ezen vázakhoz? Nekem anno G3-hoz 3.5" jack aljzatba illő kellett (mondjuk nem szimpla kétpólusú, hanem 4 érintkezős) használni?
-
neevous
tag
Tudom, hogy nem hirdetôs topik, de gondoltam, hogy megkérdezem elsô körben itt, mielôtt máshol hirdetném, hiszen itt több ismerôs arc is leledzik, hogy érdekelhet-e valakit az ezüst E-P1-em.
Szép állapotú váz, töltô, akksi, a gyárival gyakorlatilag azonos kapacitású pótakksi (DSTE), papírok. Szerintem az adatkábel is megvan még valahol.
Elsô körben 27k-ra gondoltam.
Raktam fel pár vele készült képemet, hogy lehessen pixelpeeperkedni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Update 12.29. 13:00 - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Hogy kb. el tudjam képzelni milyen lenne E-M10-en.

Viszont m43-ra adaptálni ezeket szerintem még így sem éri meg.
az utolsó mondat végére.