Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
-
FEDman
addikt
válasz
Messer22
üzenetére
Az hogy egyszerre lecserélik az egész termékpalettát az szerintem elég bíztató. Nagyon ritka az ilyesmi, ráadásul az E-PL2 még nagyon friss. Kell hogy legyen ennek valami oka!

Az hogy az Oly is csinál mini vázat, azzal szerintem nincs semmi baj. Már csak üzleti szempontból is kell egy ilyen váz minden gyártónak.
Ami vázak felépítését illeti az tényleg érdekes..
A mini kategória vevőkörének nagytöbbségénél tuti fontos a vaku. Ilyen szempontból a GF3 szerintem telitalálat. A NEX-C3 is sokkal nagyobb ha ráakasztjuk azt a ronda vakuját.

Az E-PL3-nál végképp nem értem a hiányát, hisz az elődben is volt..
Az E-P3-asban meg lesz beépített vaku, pont abban a kategóriában ahol szerintem a legkevesebb embernek hiányozna.

Kicsit olyan E-P1-es érzésem van..
Ettől függetlenül ha jó lesz a szenzor, meg az AF akkor..

-
Messer22
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
HI
nem hogy inkább 1 normális lenne
Hol élnek ezek?
vaku vagy tilt lcd? ugyan már, az oly a pana G1 óta le van maradva és nem akarja behozni a lemaradást váz-felszereltség terén. 2011-ben azért már alap kéne, hogy legyen a vaku, meg a forgatható lcd egy ilyen igényes amatőr gépen. -
FEDman
addikt
-
FEDman
addikt
És rá is nyalják gátlástalanul bármire azt a Schneider feliratot.
Itt van pl. ez 18-55/3,5-5,6-os Vietnámban gyártott gyöngyszem!
-
előre is bocs mindenkitől, aki nem beszél angolul, de ezen elmosolyodtam. az eredeti kérdés az volt, hogy vajon mitől "Leica" az a pár panasonic optika, amelyik az.
courtesy of Lithos from pentax forums ... different names (Samsung gets Schneider Kreuznach), the same deal :
SAMSUNG: "We're making a play, like every other man and his giant-electronics-corporation dog, for the digital camera market. Unfortunately, we have zero credibility in the camera industry, and, well, that's where you come in..."
SCHNEIDER KREUZNACH: "NEIN! Ve are a respected European opticz company, with many years of fine tradition und expertise in the field..."
Samsung drops, with a surprisingly loud thud, a briefcase on the conference table. It pops open, revealing row upon row of shiny Euro notes, neatly bundled in 10000-Euro lots
SK: "...and as such vill not be villing to zell our name for use on some cheap, mass-produced cameras! Our lens are a ground by magic elves, und coated vith ze finest, purest dragon's urine..."
Samsung reaches into its pocket, and pulls out a handful of diamonds, water clear, each the size of a human testicle, and tumbles them onto the briefcase
SK: "Our lenses are hand-assembled by virgins! The lens barrels are polished on zeir thighs!"
Samsung whistles, and a team of sunglass-wearing security guards with earpieces screwed into their ears, wielding submachine guns, enter the room. They briefly check the corners, the faces of those at the conference table, then nod and mutter into their lapels. Seconds later, a powered trolley laden with gold bullion enters the room, and is placed at the head of the table.
SK: "EACH LENS IS HAND-TESTED BY ZE POPE!"
Samsung pulls a share certificate from his pocket. Laying it next to the briefcase, it reads: "COCA-COLA: 250,000 Shares".
SK: "I look forward to working vith you, Samsung. Here's the TIFF file of our logo. Stick it vhere you vant. Guten tag!"
-
madgie
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Jé, de ismerős animáció. Anno az első ilyen probálkozásom volt, szívtam ám vele

-
FEDman
addikt
válasz
szőröscica
üzenetére
"Tehát ha én a G2-höz majd veszek egy 45-200-as objektívet, az "valójában" 90-400-as lesz? A mostani gépem ugye 25mm wide, de ez akkor ha jól sejtem már full frame-re számított érték, emellé 5x-ös zoomot tud, tehát 125mm-es fullframe lenne? Ehhez képest a 45-200-al tele állásban 400mm-es lenne? A 14-42-es pedig 28-84-es, tehát szűkebb látószögű, és tele állásban is gyengébb lesz, mint az fx40."
Úgy látom kezdesz ráérezni a lényegre, a válasz minden kérdésedre igen!

És igen a kompaktodba sokkal sokkal kisebb érzékelő van mint egy G2-esben.
Erre mondtuk, hogy ebből a szempontból lényegtelen milyen régi fejlesztésű a szenzor, mert annyival nagyobb, hogy mindenképp minőségbeli ugrást jelent.
-
szőröscica
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Sejtettem, hogy nem olcsó móka.

Köszi a segítséget, egy fokkal kisebb lett a homály a fejemben.

-
SpongyaBob
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Igen, annyira pici benne az érzékelő, viszont az FF gépek azért elég drágák.. Túl drágák

Minden egyes objektívet amit feltekersz majd a G2-re, annak a gyújtótávolságát kettővel kell szorozni..

-
szőröscica
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
A mostani gépem 1/2.33"-as, annak ennyire pici érzékelője lenne (egy fx-40-es panasonic)? DSLR-ekben milyen árkategóriától vannak full frame érzékelős gépek?
Tehát ha én a G2-höz majd veszek egy 45-200-as objektívet, az "valójában" 90-400-as lesz? A mostani gépem ugye 25mm wide, de ez akkor ha jól sejtem már full frame-re számított érték, emellé 5x-ös zoomot tud, tehát 125mm-es fullframe lenne? Ehhez képest a 45-200-al tele állásban 400mm-es lenne? A 14-42-es pedig 28-84-es, tehát szűkebb látószögű, és tele állásban is gyengébb lesz, mint az fx40.
Francnak kell ennyire bonyolítani a dolgot ezekkel a mm-ekkel.

-
hegyimorc
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
"az obikon feltüntetett érték az mindig a fizikai
vagyis fullframe-re (más néven kisfilm) vonatkoztatott érték"A fullframe és/vagy kisfilm belekeverése fölösleges, mert semmi köze hozzá.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Pedig hidd el nem is olyan bonyolult
Csak az érzékelők méretével párhuzamosan kell számolni a szorzót 
Itt egy kép az érzékelők méretéről:

-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Rubbi megelőzött

-
szőröscica
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Mármint úgy értettem, hogy a tág blende miatt kicsi lesz a mélységélesség.

Ezekkel a mm-ekkel hadilábon állok nagyon.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
A 25mm az m4/3-on egyáltalán nem nagylátó, ugyanis az obikon feltüntetett érték az mindig a fizikai vagyis fullframe-re (más néven kisfilm) vonatkoztatott érték. Jelen esetben ezt kettővel kell szorozni és így mindjárt 50mm lesz belőle, mert a m4/3 érzékelő mérete 4x kisebb mint az Fullframe szenzor. Eddig érthető? vagy nagyon összekavartalak?

"Akkor meg minek a tág blende, hisz az eldobja a DOF-et?"
Ez így ellentmond.. pontosan a tág rekesz miatt lesz kicsi a mélységélesség

A fényerőt meg kell fizetni és leginkább fényszegény helyeken nagyon jól jön a használata.
-
szőröscica
addikt
Én nem értek hozzá különösebben, ezért érdekelne, hogy tulajdonképpen mire jó ez a 25/1.4-es objektív? A 25-öt vágom, hogy elég nagy látószög, az 1.4-et meg szintén értem, hogy fényerős. De a kettő együtt nem jön össze nekem. A nagylátónak nem az lenne az elsődleges, hogy nagy legyen a látószöge? Mármint ez hülyén van megfogalmazva, de az inkább panoráma képekre jó, nem? Akkor meg minek a tág blende, hisz az eldobja a DOF-et?
Vagy ez esetleg portréra, vagy makrózni lenne jó? De portréra akkor már inkább egy nagyobb gyújtótávolságút használok, és azzal is csökken a mélységélesség, persze rossz fényviszonyok között nem jó.
Szóval?
Tanítsatok légyszi, és bocs, ha hülyeséget kérdeztem, de nem egyértelmű számomra, hogy ez miért jó, főleg ennyi pénzért. -
FEDman
addikt
Itt van még pár új vele készült monitor méretű kép is.
A 20/1,7-es után kontrasztban, élességben sok újjat nem lehet mutatni, ellenben a bokeh-ja szerintem finomabb, puhább.
-
FEDman
addikt
Ezt a képet hiányolom mióta bejelentették a PL 25-öst.

-
Szulita28
senior tag
Úgy tudom, az FD 50 f1.2 a legkisebb mind közül (van egy "L" változata, az jóval nagyobb már). A Nikkor-t nem ismerem.
Az is igaz, ha az ár mindegy lenne, akkor meg a távmérősökhöz fejlesztett Voigtlander-ek közül válogatnék
Érdekes, amit írsz a 105 f2.5-ről. Azt hittem, az kényelmesebb. A Nikkor AI 85 f2-t kimondottan kicsinek mondják (az AF 85 f1.8-hoz képest jelentősen). A Micro-Nikkor 55 f2.8-on meg egyenesen csodálkoztam, mikor kézbe fogtam. Na az pici, ócó, aranyosz
-
-
Szulita28
senior tag
Azt gondolom, tipikusan olyan dologról beszélünk, ami erősen szubjektív és egyénfüggő. Ha a palacsintákból indulunk ki, amik 10-15 dkg és 3-4 cm vastagok, akkor bármilyen régi lencse otrombának hat(hat) mellettük. Ebből konkrétan 2 van (14 és 20); a 25 f1.4 már nem pancake, a 12 f2-t nem tudom, de sztem már nem ez a kategória lesz, mint ahogy az 50 f1.8 sem
.
Egy FD 35 f2 hossza 4.5 cm, plusz adapter, súlya 25 dkg körül. Egy 50 f1.2 ugyanilyen méretű, picit nehezebb, az 50 f1.4 kisebb és könnyebb. A 85 f1.8 5.5 cm és 35 dkg. Egy 50 f1.2 így néz ki GF1-en:Az persze egyéni dolog, h ez kicsi vagy nagy egy GF1 vázon (amúgy elég rossz ez a szög ebből a szempontból, mert valójában egy GF1/PL2 vázon nagyon jól kiegyensúlyozott az obi, sztem kimondottan kellemes páros használat közben). A 85-ös nem sokkal nagyobb, az még elmegy. A 135 f2.5 és 135 f2 már 65-70 dkg-os obik, azokkal már nagyon súlyosan orr-nehéz és kényelmetlen, az tény.
Ha konkrétan egy 5D-hez kellene hasonlítanom a PL2-őt egy 50 f1.2-vel, nem vagyok benne biztos, h jobban tetszene (mondom ezt úgy, h sosem volt a kezemben sem 5D
). Neked a 14-150 után biztos furcsa és nehéz lenne egy 50 f1.2 a PL1-en, de az árukat és a képminőséget nézve, sztem nagyon is életrevaló párosok tudnak lenni a 35-50-85-ös fixek. Efölött már nehéz tolerálni (esetleg a Nikkor 105 f2.5, bár azt meg te látod, ha melléteszed). Nagyobb, jobb fogású váz (főleg egy általad oly sokat preferált markolattal) nyilván sokat dobna a dolgon (MF-segéddel meg pláne).A makróban egyetértünk; az egy kicsi, speciális - ámbár sokak által kedvelt - terület; ott kevésbé jönnek ki a különbségek. Összegezve, csak azt akartam jelezni, h az 50-es alatt és felett kicsivel még sztem elmennek a régi fixek, főleg az árukat nézve (az persze bosszantó, h értelmes, megfizethető rendszerobik nincsenek helyettük).
-
hoppá... 600 dollárért tulajdonképpen okés a leica 25/1,4. nem olcsó, de nem a sztratoszférába árazták (mint a 45/2,8-at és a 7-14-et). és mégiscsak a legfényerősebb af-es alapobi as of yet.
-
válasz
Szulita28
üzenetére
makrónál logikus a manuális (de ezt többször írtam is már), amúgy sem igazán af-fel használja az ember. a súly és a méret sem akkora dráma, főleg, mert egy relatíve kicsi 55-ös is ugye 110-esként működik. és amúgy is speciális műfaj. a többi esetben viszont egy relatíve nagy és nehéz végeredményt kapsz, ami igazából értelmetlenné teszi a könnyű és kicsi mirrorless vázon való használatot.
az általad felsorolt obik tök jók, de nem jobbak egy dslr-en? főleg egy "olcsó" 5d-n vagy ilyesmi. én a 35/2-met soha nem raktam fel mft-re, ahogy a 24/2,8-amat sem. tele oldalon van értelme persze, ugyanakkor egy manuális tele megint olyasmi, amit nemigen használnék. a gyakorlatban szerintem sokkal kevesebb haszna van mindennek, mint azt elsőre gondolja az ember. ez persze változhat, ha csinálnak egy olyan vázat, ami igazán a manuális fókuszálásra van kihegyezve (beleértve, hogy nagyobb lesz, jó fogással stb.).
-
Szulita28
senior tag
Ez sztem erős túlzás.
Nagylátóban, ha jót akar az ember, csak gyárit szabad venni, ez egyértelmű; viszont (az egyszerűség kedvéért csak az FD-nél maradva) már egy 35 f2-nek is van értelme, főleg a 20-25e Ft-os árát nézve (24 f2-nek még inkább, de az aránytalanul drága). Az 50 f1.4 triviális választás, ugyanakkor (nekem például) szűk portréra rövid, emiatt egy 85 f1.8 is kellene, és kimondottan jól muzsikál(na) m4/3-on is. Ára megint csak a bőven elviselhető 30-35e Ft. körül mozog. Még a 135 f2-t sem zárnám ki teljesen, bár az itthon 70-80e Ft, és ekv. 270 mm, ami elég necces (meg a súlya, ugye). De én abban is látnék fantáziát a magam részére (vagy a Nikkor AI 105 f2.5-ödben
).A másik téma a makró. 50 f3.5-öt most hirdet Rabi Miki, 20e, a 100 f4-et én 40e körül vettem (az kicsit drága ennyiért, de szinte új). Az 1 db, 200e-es 45 f2.8 nem igazán alternatíva a makrózást kedvelőknek mFT-ben. 50 f2 adapterrel 110e körül, 35 f3.5 meg 70e körül. S. 105 meg 100e. Egy FD közgyűrű 3-4e Ft. Nem látom, h miért nem jó választás a manuális makró mFT-re.
Nyilván, a legjobb mindenben a rendszer obi, AF-szal, ill. kell egy olyan típusú mazochizmus, ami nekem van, a manuális cuccok iránt. De a Pana és Oly árait látva leginkább a hányinger kerülget sokszor.
Mindent egybevetve, sztem vannak értelmes objektívek az 50-es alapobikon kívül is szvsz, jelen választékot és árakat (is) tekintve. Ahogy írod is, amíg nincsen "kisebb, könnyebb, olcsó dedikált af-es verzió belőlük". Jelen állás szerint a fényerő-olcsó duóból csak az egyik teljesül az mFT-s objektíveknél. Persze, a fényerő mindig drága, de nálunk sajnos aránytalanul az (és nagyon esély sincs rá, h ez változzon..vagy igen?)
-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
kiderül 2 hét múlva. én azért sajnos rettegek, mint látod, a panasonic simán lehúz még egy bőrt...
-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
ugye két verzió van: vagy valamelyik Panasonic lapka, vagy Olympus-tervezésű. Panasonic lapka ugye nem volna túl jó hír, hiszen az gyakorlatilag a G1/G2/GF1/GF2 lapkája, illetve most már a GF3 is (ami látszólag ugyanaz érzékelő szinten, csak duplázták a mintavételezést a gyorsabb AF végett).
én meg voltam (vagyok...?) róla győződve, hogy a GF3 lapkáját kapják az új Olympus vázak is, ám a verebek szerint not quite... ennél többet én sem tudok, bár a verebek nagyon esküdöznek.
-
thom hogan konkrétan leírja, hogy mi lesz a gond az új oly vázakkal. egyetértek. szívás. marad a g3 első helyen egyelőre.
-
FEDman
addikt
Egy kis palacsinta fight!

Gyakorlati összevetése a GF3 + 14/2,5 és a NEX-5 16/2,8 között.

-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
igen
-
SpongyaBob
veterán
Az Olympus-tól mikor várható bejelentés? Hónap végén ugye?
-
650 dollárért már alakulna... összességében azért nem rossz a helyzet, tulajdonképpen pár hét és kiteljesedik a fényerős fix sor mft-re, ráadásul normál obira és nagylátóra is két választás lesz. a g3 egy igen bitang váz, arra sem lehet panasz. egyedül a stabi hiányozna nagyon, amire persze megoldás lenne egy backup olympus váz, de ki a fene akar kétféle formátumú raw fájlokkal bajlódni stb.
-
FEDman
addikt
Állítólag a PanaLeica 25/1,4 630 euro lesz.
-
Mercutio_
félisten
-
-
Mercutio_
félisten
Van egy olyan réteg aki rendelkezik Pentax DSLR-(ekk)el és limited obikkal, őket érdekelné egy EVIL váz, ha ott kompromisszumok nélkül használhatnák a limitedjeiket.
Ha ez a lehetőség nem adott a Pentax EVIL-lel, akkor csak a márkahűség miatt fogják megvenni, vagy persze akkor, ha abszolutértékben is jobb vagy ugyanolyan jó, mint a konkurensek. Kérdés persze, hogy a Hoya-t mennyire érdekli ez a réteg...Jópofa a GF3 vaku, ellenben az, hogy 12MP-s a szenzor nekem gyanús dolgokat juttat eszembe
A forgatható tárcsa mintha az E-PL2-ről ismerős lenne
az meg vicces, hogy a G3 milyen nagynak tűnik mellette 
Parci: Mivel egyre olcsóbbak a korábbi generációs EVIL vázak és e-bayről bagóért van adapter mindenféle bajonetre így azok akik szeretik a manuális bíbelődést az obikkal szvsz jól el lesznek a régi filmes vázakról megmaradt obijaikkal és egy ilyen "levetett" vázzal.
-
FEDman
addikt
Azzal nem.

GH2 iso160 = GF1 iso100
GH2 iso320 = GF1 iso200és így tovább..
Itt van erre egy elég jó gyakorlati példa.
Gondolom GF3-nál is hasonló a helyzet.
-
nord_
veterán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Viszont a GF3-ban sincs csak iso 200.. Nem értem, komolyan mondom nem értem. Akkor bizony ez a régi lapka lesz még..
A régi lapkák 100-ról indultak... vagy én értek valamit félre?
-
FEDman
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Tényleg nem rosszak a képek, de azért még kérdéses, hogy ebből mennyi köszönhető a jobb Jpeg motornak.

Nem kizárt, hogy fejlődött a 12Mp-es lapka, de azért érdemes megvárni a Raw-okat is.
(A GF3 iso160-ról indul.)
-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
de ez eddig is így volt, a régi lapkával is, nem?

-
SpongyaBob
veterán
Igen, pl. az ISO 800-as kép is tök okés, még az 1600 is elmegy és nekem gyakorlatilag eddig meg is felel..
Viszont a GF3-ban sincs csak iso 200..
Nem értem, komolyan mondom nem értem. Akkor bizony ez a régi lapka lesz még..Parci: Mindentől eltekintve összességében szeintem kevesebb a zaj..

-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
tehát a lenstipes szériára gondolsz. nem tudom, igazság szerint nekem azok alapján is úgy tűnik, hogy iso 800-ig jó, iso 1600 még tök okés, viszont iso 3200-nál széthullik, mint parci a focimeccsen. nézd az árnyékos részeket, szerintem nagyon nem szép... lehet persze, hogy túl szépen él emlékeimben a g3 szenzor, de egyelőre attól tartok, ez inkább a régi-öreg 12 megás lapka.

-
válasz
Darkness1
üzenetére
700 usd egy kitért szerintem korrekt, más kérdés, hogy a gf3 személy szerint egyáltalán nem érdekel.
az igazat megvallva a markolat nyugodtan lehetne akkora bármelyik m43 vázon, mint amennyire a legvékonyabb pancake (14/2,5) kiáll belőle, hiszen így sem nőne a vastagsága, de jobban lehetne fogni. és mindenképp legalább egy tárcsa kell nekem. ezért mondom, hogy egy tégla alakú, gf-típusú váz egy opcionális grippel a tökéletes megoldás, de ha az nincs, a gh-típusú kialakítás jön be nekem leginkább. viszont épp ezért bízom a gf1-utódban, hátha mindent tudni fog. opcionális markolatot meg lehet, hogy jobb híján gyártok rá, már agyalok rajta, hogyan lehetne valami olyasmit csinálni, ami kellően univerzális több vázra is.
-
válasz
SpongyaBob
üzenetére
miből szűrted le? én nézegettem pár elérhető képet, és annyira nem vagyok hasraesve. jó lenne látni raw képek alapján a g3-mal (és mondjuk egy d7000-rel) összelőve.
-
FEDman
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Azt lehet tudni, hogy növelték a képfrissítést, amitől még gyorsabb lesz az AF, de hogy dinamikában, zajban történt e előrelépés azt most még nehéz lenne megmondani.
A Pana Jpeg motorja elég nagyot fejlődött, ami miatt elég nehéz objektven összemérni az előddel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Samsung A12 4/64GB / 12 hó jótállás / ÚJ KIJELZŐ
- Doxa férfi óra - 166.90.101.20 - D-Sport férfi karóra
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mármint úgy értem, hogy más rendszernél..