Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- --HARDCORE--: Hogyan adjuk meg a Foxpost címünket hatékonyan?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Saját hálózat, saját szabályok – Építs profi infrastruktúrát!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
-
Szulita28
senior tag
Érdemes beleolvasni a hozzászólásokba is. Van ott egy jó ismerős megjegyzése is, egyetértek vele maximálisan

Nem hiszem, h csodálkozni kellene, h egy JÓ APS-C szenzor jobb eredményeket produkál egy JÓ 4/3-os szenzornál.Parci,
Nem minden marhaság, amit te annak gondolsz
Amit az X100 tud, azt jóval olcsóbban meg lehet közelíteni bőven, úgy, h megmarad a rendszer rugalmassága, bővíthetősége is. Hiába univerzális a 35 mm-es látószög, sok mindenre nem jó. Ismered a mondást: ami univerzális, az leginkább nem jó semmire
Viccet félretéve, általános fotózásra, street-fotóra biztos jó. Csak arra más is jó, jóval olcsóbban, és ráadásul biztos vagyok benne, h monitorméretben, vagy 30*40-es nyomaton nem mondod meg, melyik kép készült X100-zal, és melyik mondjuk egy GF1-2/ PL2 + 20 f1.7-tel. Még magas ISO-n sem feltétlenül, a PL2-nél. Azzal indítottam: MIBEN jobb az X100, ami indokolja a magas árát? Presztízsben? Nem. Képminőségben? Nem hiszem, h annyival jobb. Rugalmasságban? Egyértelműen nem. Valami különlegességben? A kereső. Egyedül a retro-érzés. Szerintem. És emiatt mondtam azt, h nem értem, miért favorizálják annyira.Madgie,
Pongyolán fogalmaztam kicsit. Az X100 35 mm, a 20-as 40 mm, én viszont a klasszikus 50 mm-es obikra utaltam volna, crop nélkül. Azért ekv. 35 és ekv. 50 mm között már van némi eltérés a DOF-ban is. De följebb meg még egyértelműbb. -
20/2,8 és 30/2 már most is van, 16/2,4 pár hónapon belül. ezzel már erősebbek lesznek pancake ügyben, mint bárki más (hacsak az oly 12-es nem jön meg addig). ráadásul a roadmapen elég sok értelmes obi van. mondom, ők most az underdog, kiadnának egy ütős vázat, rögtön elkezdene mindenki kombinálni, most lefogadom...

-
nord_
veterán
Na, ez épp kapóra jön.

http://www.43rumors.com/dxomark-fuji-x100-sensor-outperforms-the-best-m43-sensors/ -
válasz
Szulita28
üzenetére
"A pénz felesleges elköltésének tökéletes eszköze ez a Fuji, ha nem fotózni akar vele az ember, csak janizni"
bocs, de ez marhaság. van egy baromi jó kezelhetőségű váz, egy baromi jó szenzor, egy baromi jó obi, és egy baromi jó képfeldolgozó. iso 6400-as képek is tök emészhetőek. ha valamire baromi alkalmas a cucc, akkor az a fotózás, ráadásul az ekv. 35 mm-es látószög elég "univerzális".
ha te inkább portrézni vagy makrózni szeretsz, megértem, hogy nem tetszik a váz, de amiket írsz róla negatívumként, azokkal spec. semmi baja nincs. szerintem. az mft gépeket is igen sokan használják csak a fix 20-assal.
-
Szulita28
senior tag
Írtam:
- bővíthetőség (nekem spec ez hiányozna a legjobban; szeretem a GF1+20 f1.7 kombót, de ha CSAK ez az egy obim lenne hozzá, nagyon nyűgös lennék sok helyzetben, h mekkora, vagy épp milyen kicsi a látószögem)
- ha már felvágunk, akkor a Leica (vagy vmi hasonló puncinedvesítő) felirat
Sztem az 1 FE előny ekv. 35 mm-nél messze nem akkora durranás; a kis 20-asnál is elég ritkán jut eszembe, h a DOF-fal bohóckodjak. Egy alapnál, vagy kistelénél más lenne a helyzet. Az FDn 50-nél is igen jól jön az f1.2; egy nagylátónál nem érezném akkora hiányát. 17 f2-őt meg nem nagy durranás csinálni olcsón (hogy mennyiért adja a Pana, az más kérdés, előbb-utóbb a 20-as is beáll vmi emészthető szintre).
A pénz felesleges elköltésének tökéletes eszköze ez a Fuji, ha nem fotózni akar vele az ember, csak janizni
(ha mindegy lenne, mondjuk lehet én is vennék egyet a kislányomnak
)NEX-re meg nem csak gyári obit lehet rakni

-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szulita28
üzenetére
Én nem mondok rosszat az NX100-ról.

Egyáltalán nem rossz, gép, még ha az is jön le a technokrata fórumozók/tesztelők hozzászólásaiból. Vannak jó, meg kevésbé jó dolgai, de nálam a továbbfejlesztendők listáján nem áll elől a magas ISO.
Számomra pl. a NEX fogása borzasztó rossz, a m4/3 gépei pedig túlárazottak, főleg ha olyan objektívet vesz a felhasználó hozzájuk, amit miatt megéri megvenni őket.
-
válasz
Szulita28
üzenetére
megfordítanám: mi hiányzik róla?
másrészt, azért megnézném, hogy hova lenne árazva egy olyan szintű panasonic 17 mm / f1,4 -es obi, mert hogy ugye továbbra is 1 fé előnye van az aps-c-nek dof-ban.
ha milliomos lennék, közelébe sem mennék a nex-nek, ugyanazért, amiért annyira most sem: nincs mit rátenni. ha a pénz nem akadály, nálam leica m9 és ricoh gxr lenne, az tuti. meg egy ilyen fuji.

-
Szulita28
senior tag
Rugdossatok, kövezzetek meg, és a végén meg köpködjetek is le, de én nem értem ezt az iszonyatos rajongást az X100-ért. Oké, retró meg minden, fajinul néz ki (bár ha csak nézegetni akarom, otthon van egy Zenit-E, az is szinte ugyanilyen
), de bármelyik MILC-rendszer jelenlegi állapotában is sokkal többet nyújthat, jóval olcsóbban. Van egy fixen beépített 35 mm-es, a gyutávnál teljesen alap fényerejűnek tekinthető optikája, meg egy jó keresője, más?
Ha milliomos lennék, akkor is sokkal inkább mFT, vagy NEX, mint ez a kis játékszer. Tipikus "megveszemmerttrendi" cucc; de nem is lajka, nem is bővíthető, nem is olcsó, nem is valami teljesen mást nyújt, mint a vetélytársak, akkor miért?
Szóval a kivagyiságon kívül nem látnám értelmét a megvételének. -
-
ezt kellene megoldani, és rögtön kész volna az ultimate rendszer (bár egy evf-es sony váz még kéne hozzá).

amúgy bruttó 60-ért ez a samu kit nagyon durva. oké, hulladék a váz, meg nem bírja a magas izzót, de mélységélességben eleve fél fényértékkel beljebb vagy, és annyi kerül így, mint a pana 20/1,7 önmagában (sőt!).
(de én amúgy is hellyel-közel leszarom a magas izzót, inkább a dinamika legyen finom iso 100-on, magas izós képeknél meg mehet a grainy b&w)
-
Mercutio_
félisten
Ja, hát a váz a gond Samuéknál, meg ugye van egy tetemes gyártási szórás az obik terén is

Igen az AF-pont átpakolás az piszok jó ilyen szempontból ez előny a GF2-nél

G2-nél ha kihajtottam a kijelzőt útban volt az obi alátámasztásnál, ha a keresőt használtam összekentem a kijelzőt, ha ezt nem akartam befordítva kellett visszacsukni, akkor meg ugye nem lehet gyorsan váltani a kereső és a kijelző használata között

Igen a váz egész jó árban van, de képminőségben nem lennék előrébb a GF1-hez képest, a magasISO-t ugyanúgy nem bírja, szóval akkor már lehet érdemesebb GF2-re gyúrni, vagy ha ekkora méretű váz, akkor GH1.
-
tényleg, samsung nx - sony nex átalakítót nem csinál senki?

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
uhh, az nagyon kemény ár a samsung szetért, az az obi nem rosszabb a 20/1,7-nél (sőt). kár, h a váz viszont erősen felejtős. továbbra is azt mondom, hogy egy jó váz kell a samsungnak, és hirtelen baromi nagyot fordul majd az egyenlet...

(azt mondjuk sajnálom, hogy a 20 mm-es pancake-jük nem 23 mm lett, a 30-as meg nem 34 mm, így lenne egy ekv. 24, 35, 50-es sor. persze a 24, 30, 45 sem rossz.)
-
Messer22
senior tag
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ja, én meg NX100-at láttam ha jól emlékszem 70.000 körül. Nem rossz..
Legalábbis az ára.
Ettől függetlenül nekem továbbra se szimpatikus a Samu, de azért figyelemmel kísérem őket és majd ha kijön a 16-os meg a 85-ös obijuk is akkor majd visszatérek erre a NX kérdéskörre.
Nekem még nem sikerült kipróbálni az érintőképernyőt, de az AF pont áthelyezésére biztos gyorsabb mint a jelenlegi gombnyomkodós megoldás.
G2-nél hogy érted, hogy útban volt a kihajtható kijelző??

Kevés fényben a keresőkép fényerős obival sokkal jobb.
Ami az élethűséget illet meg hát az EVF-eknek sok előnyük van, de ez épp nem tartozik közéjük.
Amúgy pont most néztem, hogy egész türhető áron adják a G2 vázat.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Szulita28
üzenetére
Jöhetne már a cuccod, mert piszok kíváncsi vagyok mit produkál magas (1600-2500) ISO-n, és milyen az AF-je kevés fényben valamint úgy általában (pontosság és sebesség) a 20-as pogácsával

Voltam ma Dunapláza Saturnban, akit esetleg érdekel: Samu NX-5 váz + 30mm F2.0 obi együtt 59.900.-
mondjuk a keresőkép és (talán) a kijelző is gyengébb mint az NX-10-é, de azért ez akkor is dúúúrva. AF-je érzésre lassabb és nem is olyan pontos mint a Panáé (csak ahhoz tudom hasonlítani), de ilyen zsebben tartós - rohangálós kattintgatósnak szvsz akkor is jobb mint egy kompakt.Taperoltam Pana GF2-t, is, a csatlakozófedél valami bazári a műanyag fülekkel (ez a G2-re is igaz) a kijelzője jobb mint az elődnek és az érintésérzékeny vezérlés is jópofa, sebességre talán még gyorsabb is, mint a sima menüben mászkálás. Fogásra nekem a GF1 jobbnak tűnik, viszont a GF2 mellett szól a "bárhova irányítható" vakuja.
Pana G2 kereső tényleg faszányos méretű, a kép élethűségétől nem voltam meggyőzve, de a sima 14-42 kitobi volt fent, és a Saturn neonjai se erre vannak kitalálva, ami még érdekes volt, hogy nagyon útban volt a kihajtható kijelző, ha ilyen jellegű vázat vennék szokni kellene
az viszont tetszett, hogy ki van pakolva egy csomó funkció a vázra.Volt 1-1 Sony alpha SLT33/55 de ezek már se súlyban se méretben nem ebben a mezőnyben fociznak
és engem személy szerint idegesített, hogy a jól megszokott hátsó tárcsás vezérlés (Pana és Pentax is ilyen) után itt elsőtárcsa van. -
FEDman
addikt
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Mercutio,
Nem, jól emlékszel, az furcsa volt elsőre. De csak pár percet tudtam tapizni. A GF1 megoldása nagyon jó, ahhoz képest visszalépés lesz a PL2-é. Remélem, csak ennyiben lesz gyengébb
(azért az AF-től is félek..)nord,
Nem is vagyok oly-mániás
Ha lenne zsém GH2-re, azt venném. De a PL2 azért sok mindenben előrelépésnek tűnik a GF1-hez képest. Remélem, nem csalódom majd (de úgyis kipróbálod te is
) -
nekem is inkább távolról tetszik az X100, egyelőre. amúgy a luminous-landscape-en van két real world teszt is róla, elég tanulságos. összességében sokkal inkább jó lett, mint sem, ha tippelnem kellett volna, messze nem vártam volna ennyit a fujitól. az obi jó, a szenzor jó, a képminőség kiváló, a váz robosztus, és persze van pár kreténség benne.

viszont, ha beindul a japán másológépezet, akkor minden gyártó csinál majd ilyen vázat, ergo előbb-utóbb lesz egy feltétel nélküli instant get... én ebben bízom, jó volna már egy "leica" 8000 helyett 800 dollárért...

-
FEDman
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Pedig még épp hogy belecsippentettünk a témába!

-
SpongyaBob
veterán
Ezt szeretem Én olvasni, megy a technó ezerrel!

-
nord_
veterán
Azért az kicsit durva, hogy azt gondolta, a parallaxis eltérés valamiféle hiba, ami miatt kiprobált egy másik gépet is.
(Meg hogy rácsodálkozott: a tárgytáv csökkenésével növekszik az eltérés.)---
Azt azért be kell lássuk, nem tettek valami hűdenagy keresőt a Fujiba. Nyilván, kispolszkiban ne várjunk S Merci méretű belteret, de ettől a tény még tény marad. (Pont ugyanezen dolog miatt rühellem is erősen a GF1 külső keresőjét.)
-
nord_
veterán
Persze, tudom én azt! Cimborám EP2-jét próbálgattam, nem rossz szerkezet. Fotókat tekintve lényegi különbség nem igazán volt, viszont a fekete példány szerintem a legszebb az összes mostani kisgép közt - leszámítva az X100-at. (A "mániámról" csak annyit, hogy fotógépben a Panán kívül volt már Kodakom, Yashicám, Canonom, Nikonom is.
) -
FEDman
addikt
Az X100 nekem nagyon szimpatikus, fincsi kis gép lett.

Ettől függetlenül maga a hybrid kereső engem annyira nem hat meg. Már bejelentéskor voltak vele szembe fenntartásaim. Már filmes Contax G1-nél is gyakorlatba problémás volt, hogy a keresőben nem látod az élességállítás eredményét.Az X100-nál fennáll ugyanez a probléma. A parallaxis eltérés miatt még a segéd kerettel együtt se pontosan ugyanazt a képet látod amit az obi, főleg közeli témánál. Ilyenkor könnyen lehet, hogy a fókuszpont se pontosan ott van ahová kivetíti a gép. De ennél még nagyobb baj, hogy a klasszikus távmérős vázakkal ellentétben itt az átnézeti kukucskán nem kapsz semmi visszajelzést arról, hogy oda állt e be az élesség ahová te szeretted volna.
Anno én elsősorban pont azért váltottam tükrösről, mert marhára élvezem hogy többet a nem kell ilyen-olyan fókuszhibákkal foglalkoznom.

-
nord: nono, jónak tűnik az e-pl2 nagyon, pana-mániás barátom!

fedman: a samura nagyon kíváncsi leszek, hátha összekapják magukat. jót tenne mindenkinek, akkor végképp őrült hajtás indulna. csinálnak egy x100-szerű vázat, és lesz itt sírás-rívás...
(tényleg, x100-ra nem gerjed senki?
) -
FEDman
addikt
-
-
FEDman
addikt
Nem tudom elképzelni, hogy ez egy teljesen új fejlesztésű szenzor legyen.

Szerintem egyszerűen csak lecsapják a GH2 lapkáról a multi aspect-hez szükséges 2Mp.
Az hogy közben meg azt kommunikálják, hogy egy ez nem a GH2-es lapka szerintem csak marketing duma, valahogy magyarázni kell a GH2 árát.
Aztán lehet nem lesz igazam, majd az első teszteken kiderül.

-
nekem már az is fura, hogy egyáltalán csinálnak egy külön szenzort a gh szériához, abszolút nem gazdaságos és/vagy logikus. úgyhogy remélem most tényleg arról lesz szó, hogy legalább a gh2 pixel szintű teljesítményét hozni tudják... ami némi aggodalomra ad okot, hogy a pana eddig nagyon világosan legfelülre pozicionálta a gh sorozatot... márpedig szenzor szinten az kéne legyen az abszolút minimum.
-
Mercutio_
félisten
Ha azt a szenzort és AF-et kapná az komoly előrelépés lenne, tán még el is gondolkodnék rajta, bár ahányszor eszembe jut a fényerős zoomobi(sor) hiánya mindig oda jutok, hogy - az én szokásaim mellett - nem tudom teljesen kiváltani a mostani DSLR-emet

Szulita28: E-PL2 lett végül? Mintha a hátsó tárcsa nem jött volna be neked, vagy rosszul emlékszem?
-
FEDman
addikt
válasz
Szulita28
üzenetére
A 16Mp önmagában engem se, de a jobb dinamika, a jobb jel/zaj arány, a gyorsabb AF és a finomabb keresőkép már annál inkább. Ha a GH2 azenzorát kapta multi-aspect nélkül akkor elvileg ez mind jön vele együtt.

Aztán majd egy hónap múlva kiderül mi az ami igaz mindebből.

-
Szulita28
senior tag
-
FEDman
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Van egy olyan érzésem, hogy az Oly is fog még villantani az idén.

-
FEDman
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Szinte biztos, hogy következő Olyban is ez a lapka lesz.

-
madgie
titán
A G3 az 1080i-vel már azért a GH1 videótudásánk a közelébe fog érni, mivel ugye ott is 60i-be tárolják a 24p-s tartalmat ( logikátlan megoldás
), viszont, ami előny a GH sorozathoz képest: "the G3 is mainly a photographic tool". Küldtem is át neked nemrég képeket ,a GH1-en is nagyon látszik, hogy főleg videózásra tervezték. Nagyon jó az a szenzor, de a hosszabb expozíciós időket nagyon nem szereti.Ma megjött a kínai akku, amit a G1-hez rendeltem, de meglepetésre megy a GH1-gyel is. Mondjuk annak idején szótá', hogy a kici kisz kínaiak már ügyesen gyártják ezt is. Azé' örültem neki.
Más: akinek kell egy megkímélt állapotú G1, szóljon

-
FEDman
addikt
Nekem nagyon bejött a G vonal.

És egyenlőre nagyon úgy fest, hogy a 3-as méltó utódja lesz a G1-emnek.
Bízom benne, hogy kezelésben funkciókban nem lesz visszalépés plusz megeszi majd a G1 akksiját is. Ha most azt mondanák nekem a G3 kimerül majd abban, hogy a G2-ben kicserélik a szenzort azzal boldog lennék, de jó eséllyel nem állnak meg itt és bukom majd mindkét fent említettet.
Amire meg te vársz az majd februárban érkezik a Lumix 10 éves jubileumára és úgy hívják majd GL1!
Remélem..

-
FEDman
addikt
Cak nem, már itt volt az ideje..

-
FEDman
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Nem hiszem, hogy váltott volna mFT-re, de mindenesetre ezek a képek GH2-vel készültek.
Gondolom a Pana felkérte hogy lőjön a rendszerrel egy ilyen promóciós anyagot, hogy ezzel mutassák be értő kezekben mire képes a cucc.
Fent van a hivatalos Pana oldalon, baloldalt van a linkje.
-
Mercutio_
félisten
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Ezt is használja.
-
FEDman
addikt
-
Mercutio_
félisten
Höjj, pár napig vagyok távol és rögtön micsoda pörgés van itt

-
goranje
tag
Tudtok-e abban segíteni abba ha EU-s országból szeretnék rendelni Uniós adószám birtokában rendelnék valamilyen müszaki cikket webáruházból, akkor az hogy működik.
Sejtésem szerint ott a nettó árat fizetem, és itthon én mint végfelhasználóként köhögöm ki az ÁFÁ-t.
És még esetleg ha valaki egy olyan címet tudna hogy az USA-ban honnan érdemes vásárolni az Amazonon kívül. Egy ismerősöm turistáskodik majd ott és vállalná hogy hoz nekem egy-két obit vagy gépet.
Lehet hogy lecserélném akár a G2-öt egy GH2-esre.

-
madgie
titán
Igazából ez sincs nagyon kiégve, az eredeti képen sem. A dinamikatartomány érezhetően tágabb a G1-hez mérten, így - ahhoz képest is - nehéz úgy beállítani, hogy orbitálisan túllődd (főleg, mivel nem OVF-ről van szó, látod, mikor mit állítasz). Ha viszont ennél egy kicsit jobban túlexponálok, akkor tényleg nagyobb kiégés lesz és azt tényleg nem nagyon lehet visszahozni. De mondom, nagyon nehéz úgy eltrafálni egy képet

FEDman: jaja
Érdekessége a képnek, hogy talán először került fel a 14-45-ös G1 kit a GH1-re. Egyúttal ki is próbáltam videóban, tök jól dolgozik a képstabi, ha jól megtartja az ember, kézből olyan stabil, mintha valami monopodon lenne
Szóval ha (egyszer) jön a 12-50 akármi fényerős alap mft, az képstabis legyen ám 
Új hozzászólás Aktív témák
- NIKON D7500 - DSLR fényképezőgép váz + teljes NIKON szett (makulátlan állapot!)
- Hoya HD Filter CIR-PL 58 Digital - Prémium cirkuláris polárszűrő + Dörr Advanture filter tartó
- Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f1.8G objektív (makulátlan állapot!)
- Think Tank Retrospective 10 - Prémium fotós válltáska (makulátlan állapot!)
- 14000 expo - Sony A6100 megkímélt állapotban, gyári dobozában és összes tartozékával OLVASS LEÍRÁST!
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B350M R5 1400 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
Amit az X100 tud, azt jóval olcsóbban meg lehet közelíteni bőven, úgy, h megmarad a rendszer rugalmassága, bővíthetősége is. Hiába univerzális a 35 mm-es látószög, sok mindenre nem jó. Ismered a mondást: ami univerzális, az leginkább nem jó semmire

)

), viszont, ami előny a GH sorozathoz képest: "the G3 is mainly a photographic tool". Küldtem is át neked nemrég képeket ,a GH1-en is nagyon látszik, hogy főleg videózásra tervezték. Nagyon jó az a szenzor, de a hosszabb expozíciós időket nagyon nem szereti.