- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
-
16861 - 16801
16861 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
captainnemo
senior tag
oké ez a 4K dolog nem érdekes nekem, a képernyő/keyboard váltóm nem is kezeli. Nekem a céges/privát laptop így van beüzemelve otthon egy monitorra, közös egér/key -re kötve.
-
Zó
senior tag
Azért a double commander, krusader használható, ez már nekem perverzió lenne wine alól futassak bármit, hacsak nem feltétlen szükséges.
A Double Commander szuboptimális 4K-ban, bár használható. Sőt, a Krusader hiába működik jobban 4K-ban, a DC jobban kézre áll, inkább azt használom félig elbarmolódó GUI-val.
-
captainnemo
senior tag
-
zizidor
őstag
Érdemes tartani egy ilyet a fiókban, jól jöhet még.
Igaz, én régi motoros vagyok, dos-os korszak óta használok kétpaneles filekezelőket, a Nemo-hoz hasonlókat nem annyira kedvelem.
Szégyen vagy sem, nekem is fel van rakva Wine alatt a TC (ha már egyszer legálisan megvettem), de a 7-Zip, WinRar, Notepad++ is.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
Ha csak darabolod, tömörítés nélkül (mindegy, milyen alkalmazással), akkor más megoldás kell a darabok összeillesztésére. A Nemo szerintem nem tud ilyet, de pl. a Double Commander igen.
-
Károly85
tag
Jobb katt menüben mi van? Képet kellene már látni, file kiterjesztéssel mindennel együtt, mert így vaktában lövöldözünk...
"hogy nyitok meg valamit fájlkezelő nélkül?" -> terminálban, bár a kérdés kicsit fogalmazhatna konkrétabban is.
Gui-ról beszéltünk idáig nem terminálról, a lényeg született egy megoldás, kipróbáltam ha tömörítem nem csak simán darabolom akkor működik linuxon is. [kép]
-
NeoPampalini
senior tag
Jobb katt menüben mi van? Képet kellene már látni, file kiterjesztéssel mindennel együtt, mert így vaktában lövöldözünk...
"hogy nyitok meg valamit fájlkezelő nélkül?" -> terminálban, bár a kérdés kicsit fogalmazhatna konkrétabban is.
-
Károly85
tag
A Nemo nem listán van, az a windows-os "Fájlkezelő" / "Intéző" (ki hogy ismeri) megfelelője, alapból (Mint Cinnamon esetén) a tálcán van.
Megnyitod, odanavigálsz a ki-betömörítendő file-okhoz, kijelölöd, jobb katt... Itt kellene körülnézni.
Lejárt a szerkesztés, nem láttam. Ha betömőitek valamit linuxon akkor alul ott a kicsomagolás de itt ezeknél semmi. Ha nemo a fájlkezelő akkor elsőre is működni kellet volna, hogy nyitok meg valamit fájlkezelő nélkül? [kép]
-
Károly85
tag
Nemo-ban! keresd meg az adott tömörített fájlokat, többnyire az első számúra duplakattnál előugrik egy kisablak(kép alsó része) és ott látod a teljes fájlt, onnan át tudod húzni, ahová akarod. Nyilván a célmappának is aktívnak kell lenni jogosultságkezelési szempontból! A Nemo itt default beállításokkal fut, nem töltöttem le pluszban semmilyen tömörítő programot.
Ahogy írtam van Nemo is a szoftverkezelő szerint de lehet hogy nem ez az alapértelmezett vagy hiányzik valami? smb://192.168.0.55/ megoldottam, de azért kíváncsi vagyok hogy a fájl egyesítés miért nem megy.
-
NeoPampalini
senior tag
A Nemo nem listán van, az a windows-os "Fájlkezelő" / "Intéző" (ki hogy ismeri) megfelelője, alapból (Mint Cinnamon esetén) a tálcán van.
Megnyitod, odanavigálsz a ki-betömörítendő file-okhoz, kijelölöd, jobb katt... Itt kellene körülnézni.
-
ubyegon2
félisten
Nemo-ban! keresd meg az adott tömörített fájlokat, többnyire az első számúra duplakattnál előugrik egy kisablak(kép alsó része) és ott látod a teljes fájlt, onnan át tudod húzni, ahová akarod. Nyilván a célmappának is aktívnak kell lenni jogosultságkezelési szempontból! A Nemo itt default beállításokkal fut, nem töltöttem le pluszban semmilyen tömörítő programot.
-
Károly85
tag
Ezeknek nincs külön grafikus felületük, beépülnek a filekezelők kontext (jobb katt) menüjébe.
Multi-part .zip-eket vagy a Nemo-ban (ha ezt a filekezelőt használod), vagy az Archívumkezelőben tudsz kicsomagolni.
Igen windowson van jobb katt menü, de itt üres, elvben Nemo is van de az sincs a listán kiválasztható programok között, alapból meg megnyithatatlan.
-
NeoPampalini
senior tag
Ezeknek nincs külön grafikus felületük, beépülnek a filekezelők kontext (jobb katt) menüjébe.
Multi-part .zip-eket vagy a Nemo-ban (ha ezt a filekezelőt használod), vagy az Archívumkezelőben tudsz kicsomagolni.
-
Károly85
tag
Sziasztok!
Az aktuális Mintet használom(cinnamon), windowson szét daraboltam egy fájlt 7zippel, amit linuxon egyesíteni szeretnék.
Szoftverkezelő szerint van 7zip, sudo apt install p7zip-full is azt írja hogy minden szép és jó, de a programok kiválasztásánál mégse látszódik, ötlet? -
nubreed
nagyúr
Ti hogy kezelitek az "audio buffer bleed" jelenséget? Egyáltalán valakinél még előjött rajtam kívül? Ez az a jelenség, amikor az előzőleg lejátszott audio forrás rá ül a másodperc egy töredék részéig az újonnan lejátszott audio forrásra. Tehát pl. ment egy YT video, azt szünetre tettem és közben elindítottam egy dalt az audio lejátszóban és az előzőleg játszott YT video hangja a másodperc egy kis részéig még hallható az audio lejátszóban indított dal lejátszása legelején.
-
growler
őstag
Ez itt off rövid leszek. Feltettem az új kubuntut, és elkönyveltem amúgy nem kezeli a belső wifit, a vicces az, hogy az első frissítés után, tud csatlakozni az 5GHz-es sávhoz, de a 2.4GHz-hez meg nem. Elég fura, de az is, egy update után, meg már megy félig.
Ha van hozzá időd/kedved, live rendszerként indítva próbáld ki ezt: [link]
RTL88..-as drivert minden kernel frissítéskor "hozzá igazítja" az új kernel verzióhoz.
(DKMS) -
captainnemo
senior tag
Az USB-s adapterek többsége sajnos szintén valamilyen Realtek chipset-es cucc... Amit kinéztél, az is.
A kisokos szerint meg pl. az Atheros évek óta nem gyárt ilyen kütyüket, szóval ha van is még valahol, akkor az nem a legmodernebb technika.
Ilyenkor tényleg jó érzés azt hallani, hogy a Realtek támogatása nem az igazi linux alatt, illetve kérdés a kernelverzió, meg talán az is, hogy a disztribúció készítői mit tettek bele. Főleg, hogy a laptopoknál sem ritka a Realtek, és néha szoktam nézegetni a Lenovo asztali gépeket, hátha veszek ;-) , a konfigurátorban ha Wifi-t kérnék bele, alapértelmezés szerint az is Realtek.
Ez itt off rövid leszek. Feltettem az új kubuntut, és elkönyveltem amúgy nem kezeli a belső wifit, a vicces az, hogy az első frissítés után, tud csatlakozni az 5GHz-es sávhoz, de a 2.4GHz-hez meg nem. Elég fura, de az is, egy update után, meg már megy félig.
-
ubyegon2
félisten
Igazán nincs mit, ha tudunk, próbálunk segíteni! Meglátod, nálad mi a helyzet, de majd jelezz vissza, mik a tapasztalatok!
Firefoxra vannak H264ify kiegészítők, YT miatt akár azt is kipróbálhatod, bár nem hiszem, hogy annyira elterjedt az AV1 már. Nekem eddig fel se tűnt, hogy vannak!

-
Joker88
őstag
CPU compare oldalon néztem a két proci pontszámát, amúgy az enyém 2 évvel újabb és nem desktop CPU, de persze biztosan erősebb kicsit.
Az eldobás itt megvan, de ugye nem is 4K megjelenítőn futott a 16K videó. A 4K-s desktop monitoron nem sok eldobás szokott lenni. Meg persze amiket néz az ember, azok nem is 4K meg 16K videók.
Egyébként megakadásokat nem vettem észre, lehet az én szemem annyira nem érzi ezeket?
Egyébként nem akarom lebeszélni az nVidia VGA-ról, csak leírtam, hogy felesleges. A hsz-ek alapján mérlegelve könnyebben tud dönteni a kolléga!
" A hsz-ek alapján mérlegelve könnyebben tud dönteni a kolléga! "
Igen, köszönöm, épp olvasgatom a reakciókat.
-
ubyegon2
félisten
Az a Ryzen 5 6600U 15W-ból kicsit nagyobb teljesítményt csihol, mint a Ryzen 5 4650G 65W-ból, ráadásul a benne lévő Radeon 680M is komolyabb, mint a Vega7, sőt AV1-et is támogat, úgyhogy azért jobb cucc.
Engem azért zavarnak az eldobott képkockák (látom nálad is van szép számmal - annyira mégsem OK a dolog ;-) , mert amikor eldob párat, akkor megakad a lejátszás, az meg nekem nem tetszik. Ha megnézel úgy egy videót, hogy nem dobál el, ezért nem akadozik, azért jóval kellemesebb! OK, ha olyan szerencsés vagy, hogy pont akkor pislogsz, amikor eldobál és megakad, akkor persze tök mindegy, de ezek szerint én nem pislogok videóbámulás közben ;-)
CPU compare oldalon néztem a két proci pontszámát, amúgy az enyém 2 évvel újabb és nem desktop CPU, de persze biztosan erősebb kicsit.
Az eldobás itt megvan, de ugye nem is 4K megjelenítőn futott a 16K videó. A 4K-s desktop monitoron nem sok eldobás szokott lenni. Meg persze amiket néz az ember, azok nem is 4K meg 16K videók.
Egyébként megakadásokat nem vettem észre, lehet az én szemem annyira nem érzi ezeket?
Egyébként nem akarom lebeszélni az nVidia VGA-ról, csak leírtam, hogy felesleges. A hsz-ek alapján mérlegelve könnyebben tud dönteni a kolléga!
-
Vasti74
senior tag
ha a proci erős, akkor nincs gond AV1 nélkül sem
Azzal nincs gond, azért is írtam, hogy elegendő
Ryzen 5 4600G, mert az Elitebook 865-ben lévő Ryzen 5 6600U kb ugyanolyan erős CPU és nem nagyon érzi meg a YT 4K videót. A képen kicsit nehezebb dolga van a CPU-nak, mivel még az inaktív ablakok áttetszősége is be van kapcsolva (a felhőn látszik még a háttérképen lévő nyuszifej is). Ez a dropped nem különösebben zavar. A Firefox hardveres megjelenítése is OK.
Az a Ryzen 5 6600U 15W-ból kicsit nagyobb teljesítményt csihol, mint a Ryzen 5 4650G 65W-ból, ráadásul a benne lévő Radeon 680M is komolyabb, mint a Vega7, sőt AV1-et is támogat, úgyhogy azért jobb cucc.
Engem azért zavarnak az eldobott képkockák (látom nálad is van szép számmal - annyira mégsem OK a dolog ;-) , mert amikor eldob párat, akkor megakad a lejátszás, az meg nekem nem tetszik. Ha megnézel úgy egy videót, hogy nem dobál el, ezért nem akadozik, azért jóval kellemesebb! OK, ha olyan szerencsés vagy, hogy pont akkor pislogsz, amikor eldobál és megakad, akkor persze tök mindegy, de ezek szerint én nem pislogok videóbámulás közben ;-)
-
ubyegon2
félisten
ha a proci erős, akkor nincs gond AV1 nélkül sem
Azzal nincs gond, azért is írtam, hogy elegendő
Ryzen 5 4600G, mert az Elitebook 865-ben lévő Ryzen 5 6600U kb ugyanolyan erős CPU és nem nagyon érzi meg a YT 4K videót. A képen kicsit nehezebb dolga van a CPU-nak, mivel még az inaktív ablakok áttetszősége is be van kapcsolva (a felhőn látszik még a háttérképen lévő nyuszifej is). Ez a dropped nem különösebben zavar. A Firefox hardveres megjelenítése is OK.
-
Rowon
Topikgazda
Egy *nem szó lemaradt az első mondatból. Tehát, ha a proci erős, akkor nincs gond AV1 nélkül sem. A másik, hogy jó esetben a YouTube visszavált valamilyen támogatott formátumra, ha meg az nem jöhet szóba, akkor a proci megoldja.
-
Rowon
Topikgazda
A Vega7 nem támogatja az AV1-et, az RTX 3060 meg igen.
Ha valami őskövület prociról van szó, akkor szoftveresen meg tudja oldani a dekódolást, nem kell ezért új kártyáért szaladni. Nyilván valamennyivel több lesz a terhelés a procin, de a 4600G-nek ezt bírnia kell.
-
captainnemo
senior tag
Az USB-s adapterek többsége sajnos szintén valamilyen Realtek chipset-es cucc... Amit kinéztél, az is.
A kisokos szerint meg pl. az Atheros évek óta nem gyárt ilyen kütyüket, szóval ha van is még valahol, akkor az nem a legmodernebb technika.
Ilyenkor tényleg jó érzés azt hallani, hogy a Realtek támogatása nem az igazi linux alatt, illetve kérdés a kernelverzió, meg talán az is, hogy a disztribúció készítői mit tettek bele. Főleg, hogy a laptopoknál sem ritka a Realtek, és néha szoktam nézegetni a Lenovo asztali gépeket, hátha veszek ;-) , a konfigurátorban ha Wifi-t kérnék bele, alapértelmezés szerint az is Realtek.
Igen néztem valóban így van, viszont a hozzászólások közt van friss hozzászólás ami linux mint kompatibilitásról számol be (ez egy másik tp-link). Megrendeltem egy ilyet és tesztelem majd. A bluetooth látszólag jól működik. Itt offtopic, de kubuntuval teszteltem.
-
Vasti74
senior tag
A fentiek azok amik miatt arra gondolok hagyjam a fenébe az egészet. Nem akarok itt erről flamet mert offtopic-nál is offtopic-abb.
Amúgy tplinket vennék, mert az úgy tűnik stabilabb támogatással rendelkezik.
https://www.alza.hu/tp-link-archer-tx10ub-nano-ax900-wifi-6-bluetooth-d12797134.htm
-
Vasti74
senior tag
Adott lenne egy gép, egy aránylag korszerű .
AMD Ryzen 5 4600G , 16Gb RAM, Asus Prime A520M-II (CSM) alaplap , 1Tb NVME SSD.
A kérdés, hogy mivel csak otthoni felhasználásra lenne használva, van a polcon egy ereje teljében lévő EVGA Nvidia Geforce RTX 3060 (12Gb RAM) vagy elég lenne a processzorban integrált Radeon Vega 7 ( ?
) videókártya LinuxMint alá... Nincsen játék,csak a szokványos youtube,net,stb.. Melyikkel "smoothabb" , könnyebb a Mint ? A Vega7 nem támogatja az AV1-et, az RTX 3060 meg igen.
Innentől tiéd a választás: csak a Vega7, és rábeszéled pl. böngészőt és a Youtube-ot hogy av09-et játsszon le neked, vagy nem zavar a fogyasztás - ventilátorhang, és beépíted a grafikus kártyát ;-) -
nubreed
nagyúr
Van itt olyan topictárs aki szintén Ifi Zen Dac / Zen Dac V2 vagy V3 -at használ a Linux Mint rendszere alatt? Jó lenne Pipewire konfigurációt megbeszélni.

-
ubyegon2
félisten
A kérdés, hogy mivel csak otthoni felhasználásra lenne használva, van a polcon egy ereje teljében lévő EVGA Nvidia Geforce RTX 3060 (12Gb RAM) vagy elég lenne a processzorban integrált Radeon Vega 7 ( ?
) videókártya LinuxMint alá... Nincsen játék,csak a szokványos youtube,net,stb.. Melyikkel "smoothabb" , könnyebb a Mint ? Ha nem játszol, szerintem nem sok értelme van berakni az RTX 3060-at, amire használod, arra tökéletes a Radeon Vega 7 is, másrészt az nVidia böngészős beállításai nyűgösek lehetnek és ott van még az integrálthoz képest a dVGA sokszoros watt fogyasztása is.
Nemrég használtam nVidia GPU-s Zbookot, most meg Elitebook 865 van Ryzen 5 6600U Radeon 680M IGPU-val és ugyanolyan smooth ez utóbbi is, mint a dVGA-s Zbook.
-
ubyegon2
félisten
En inkabb a zswap-et kapcsoltam be a zram helyett pont az itt leirtak miatt, nagyon jo iras:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/swappiness.htmlzswap taxes the CPU less than zRam. Sometimes much less: especially with desktop use the difference can be significant. But there's more at play:
As explained in depth in this fine article, zswap sits as gatekeeper in front of your disk swap, compresses pages in RAM, and automatically tiers "cold" data (data which is unlikely to be needed soon) to disk. It integrates directly with the kernel's memory management and distributes pressure gracefully.
zRam on the other hand, is a compressed RAM block device with a hard capacity limit. When you put swap on it and it fills up, there is no automatic eviction, and the kernel has very little leverage to do anything about the situation.
When the zRam "device" is full, the system either starts to kill processes because of acute memory shortage or falls back to lower-priority swap, causing so-called LRU inversion: your fastest storage tier is clogged with the coldest data, with no way to evict it. That actively forces your working set of "warm" data (data that'll probably be used again soon) onto the slowest storage.In such a case, zRam isn't just failing to help. It is, instead, actively making things worse than having no compressed swap at all.
And even worse, the longer the system has been running, the more broken things get: warm pages drift to disk, cold pages fossilize in zRam, and the gap between what zRam is holding and what you actually need keeps widening. Not exactly helpful....
zRam only really makes sense for extremely memory-constrained embedded systems, diskless setups, or cases with specific security requirements around keeping private data off persistent storage. And there's even more bad news: swap on zRam is also increasingly becoming unsupported upstream.
You can find more background information about why zswap is usually better than zRam here. Web page gone? Download an offline copy of that article here.
Note: Don't install zRam when you use zswap, because it's downright counterproductive in combination with zswap!
Both zswap and zRam provide a compressed cache and would, when used simultaneously, wind up using more system memory than each individually. Simultaneous use makes therefore no sense and would even be detrimental.Köszi, hasznosnak tűnik, amit linkeltél.
Lehet ebben logika amúgyis, hiszen a zswap a swap miatt készült, a zram meg anno a kevés RAM miatt. Valahogy nekem anno a zram jött szembe, bár olvastam a különbségeket, lehet ahol olvastam, ott nem volt így szembeállítva, talán archwikiben néztem. Mondjuk kipróbálni már nem nagyon fogom tudni egyiket sem, amit persze nem bánok, hiszen az erős hardverek miatt van ez.
De ettől függetlenül nem temetném a zram megoldását sem, gondolván arra, hogy modern disztrók, mint a két említett archklón és úgy látom a Bazzite is default használja.
Elmentem ezeket a linkeket, néha érdemes ilyeneket összehasonlításként is olvasgatni.
-
Joker88
őstag
) videókártya LinuxMint alá... Nincsen játék,csak a szokványos youtube,net,stb.. Melyikkel "smoothabb" , könnyebb a Mint ? -
captainnemo
senior tag
-
trance89
őstag
Manapság egy nvme ssd gyorsabb, sokkal, mint nemrég a memória volt, az elhasználódás miatt is kár aggódni a gyakorlatban, szóval amíg beállítanám inkább leírom, hogy szerintem kár beállítani ;-)
Szerinted kár beállítani a zram-ot, érdekesmód két kifejezetten modernebb alapokra építkező Arch alapú disztró mégis default alkalmazza ezeket a BTRFS mellett, Garuda és CachyOS, amikre gondolok.
Ez a sokkal gyorsabb is fura nekem, mivel az NVMe PCIe 4.0 szekvenciális sebessége ugye napi használatnál semmit nem jelent, de ez a Data Bandwidth kb azonos a DDR2 RAM meg a PCIe 4.0 NVMe között. Egyrészt van ez, másrészt ami gyorsaságnál, így a swap használatnál is lényeges lenne, az igencsak megdöbbentő különbség lesz, most figyelj!
A PCIe 4.0 Response Latency 40000 nanosecundum, a DDR2 RAM ugyanezen értéke 10 nanosecundum! Azért itt van kis különbség és tegyük hozzá, hogy a az NVMe PCIe SSD technológia az minimum DDR4-es RAM-ot feltételez, de inkább DDR5-öt! A DDR2 párja a Sata SSD max!
Én örülök a zram említésének, mert hiába a nagyon kevés RAM-mal rendelkező hardverek miatt jött létre, az a mai rendszerekben is kifejezetten okos dolog, nem véletlen a két említett kifejezetten modern disztró említése.
Amúgy én is régóta rágom már a userek fülét a Kezdő topikban a zram kipróbálása miatt!
En inkabb a zswap-et kapcsoltam be a zram helyett pont az itt leirtak miatt, nagyon jo iras:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/swappiness.htmlzswap taxes the CPU less than zRam. Sometimes much less: especially with desktop use the difference can be significant. But there's more at play:
As explained in depth in this fine article, zswap sits as gatekeeper in front of your disk swap, compresses pages in RAM, and automatically tiers "cold" data (data which is unlikely to be needed soon) to disk. It integrates directly with the kernel's memory management and distributes pressure gracefully.
zRam on the other hand, is a compressed RAM block device with a hard capacity limit. When you put swap on it and it fills up, there is no automatic eviction, and the kernel has very little leverage to do anything about the situation.
When the zRam "device" is full, the system either starts to kill processes because of acute memory shortage or falls back to lower-priority swap, causing so-called LRU inversion: your fastest storage tier is clogged with the coldest data, with no way to evict it. That actively forces your working set of "warm" data (data that'll probably be used again soon) onto the slowest storage.In such a case, zRam isn't just failing to help. It is, instead, actively making things worse than having no compressed swap at all.
And even worse, the longer the system has been running, the more broken things get: warm pages drift to disk, cold pages fossilize in zRam, and the gap between what zRam is holding and what you actually need keeps widening. Not exactly helpful....
zRam only really makes sense for extremely memory-constrained embedded systems, diskless setups, or cases with specific security requirements around keeping private data off persistent storage. And there's even more bad news: swap on zRam is also increasingly becoming unsupported upstream.
You can find more background information about why zswap is usually better than zRam here. Web page gone? Download an offline copy of that article here.
Note: Don't install zRam when you use zswap, because it's downright counterproductive in combination with zswap!
Both zswap and zRam provide a compressed cache and would, when used simultaneously, wind up using more system memory than each individually. Simultaneous use makes therefore no sense and would even be detrimental. -
Rowon
Topikgazda
A fentiek azok amik miatt arra gondolok hagyjam a fenébe az egészet. Nem akarok itt erről flamet mert offtopic-nál is offtopic-abb.
https://www.alza.hu/tp-link-archer-tx10ub-nano-ax900-wifi-6-bluetooth-d12797134.htm
Ne a márkáját nézd, hanem, hogy mi van benne. Realtek chipes, kerülném, kivéve, ha éppen az RTL8851BU támogatott a jelenlegi kernelben vagy van hozzá driver.
-
captainnemo
senior tag
Igen, jó ötlet live rendszeren tesztelni, csak azért egy jó gyors usb stick, vagy valami usb-s ssd praktikus hozzá, különben azért nem egy villám ;-)
Keress rá az adott usb-s wifi+bt adapterre mindenképpen vásárlás előtt, nehogy ugyanaz a realtek chipset legyen benne, mint ami a gépben is van!!! ;-)
Egyébként vannak furcsa dolgok, de már fapofával bámulom csak a monitort... ;-) Egy USB-s DAC + fejhallgató erősítő a fő zenehallgatós cuccom a gépre dugva, és úgy vettem észre, hogy az 5-ös kernelekkel még jó volt, aztán a 6-os kernelekkel gyakran hang helyett csak fehér zaj jött belőle: USB kábel kihúzás - visszadugás segített csak. A 7-es kernelekkel, mióta Kubuntu 26 van a gépemen (pár hete talán) nem jött elő a probléma, egészen pár nappal ezelőttig, mert most újra elkezdte :-( Ja, csak Intel chipset-es masinákkal, de azzal mindegyikkel gond volt, AMD-n nem jelentkezett ez a hiba. Szuper... De már nincs kedvem utána járni, hogy van-e rá megoldás.
-
Vasti74
senior tag
Kipróbálom a kubuntut azért, látom az 7.0 ás kernellel rendelkezik hátha. Viszont live linuxban fogom próbálni csak, és ha minden ok akkor lépek tovább. Esetleg megér az egész talán egy nano usb wifi sticket, amiből van Bluetooth is is. De ha az sem működik rendesen akkor tényleg felejtős nekem. Az Bluetooth tudott csatlakozni amúgy csak mindenféle anomáliákat mutatott.
Szóval mielőtt feltelepítek egy linuxot előtte jó alaposan tesztelem majd live alatt.
Igen, jó ötlet live rendszeren tesztelni, csak azért egy jó gyors usb stick, vagy valami usb-s ssd praktikus hozzá, különben azért nem egy villám ;-)
Keress rá az adott usb-s wifi+bt adapterre mindenképpen vásárlás előtt, nehogy ugyanaz a realtek chipset legyen benne, mint ami a gépben is van!!! ;-)
Egyébként vannak furcsa dolgok, de már fapofával bámulom csak a monitort... ;-) Egy USB-s DAC + fejhallgató erősítő a fő zenehallgatós cuccom a gépre dugva, és úgy vettem észre, hogy az 5-ös kernelekkel még jó volt, aztán a 6-os kernelekkel gyakran hang helyett csak fehér zaj jött belőle: USB kábel kihúzás - visszadugás segített csak. A 7-es kernelekkel, mióta Kubuntu 26 van a gépemen (pár hete talán) nem jött elő a probléma, egészen pár nappal ezelőttig, mert most újra elkezdte :-( Ja, csak Intel chipset-es masinákkal, de azzal mindegyikkel gond volt, AMD-n nem jelentkezett ez a hiba. Szuper... De már nincs kedvem utána járni, hogy van-e rá megoldás.
-
captainnemo
senior tag
Próbálj ki valami mást, ami talán frissebb... Nekem most a Kubuntu 26 LTS fut a gépemen, gördülékenyebbnek tűnik, mint a Mint Cinnamon.
És pl. eddig Intel-es gépeken az USB-s DAC + füles erősítő Mint alatt gyakran átment fehér zajba, csak az USB kábel kihúzása - visszadugása segített, Kubuntu alatt még nem jött elő a hiba (kopp-kopp-kopp ;-)Kipróbálom a kubuntut azért, látom az 7.0 ás kernellel rendelkezik hátha. Viszont live linuxban fogom próbálni csak, és ha minden ok akkor lépek tovább. Esetleg megér az egész talán egy nano usb wifi sticket, amiből van Bluetooth is is. De ha az sem működik rendesen akkor tényleg felejtős nekem. Az Bluetooth tudott csatlakozni amúgy csak mindenféle anomáliákat mutatott.
Szóval mielőtt feltelepítek egy linuxot előtte jó alaposan tesztelem majd live alatt.
-
ubyegon2
félisten
No, ez nem tűnik olyan veszedelmes memóriahasználatnak 64GB RAM mellett.
Vannak bizonyos játékok, amik a terület felépítése alatt felzabálják az össz memóriát, 11 éve épp ilyet próbáltam ki, azért is kérdeztem rá, mennyi RAM-ot eszik játék alatt a rendszered.
-
DarthSun
félisten
Rendszer+UT3 : 3.3GB foglalás
UT3- ból kilépve : 2.2GB
Hát ez csak 2007- es játék, de a RAM igénye Win11 alatt is ugyanennyi. Maga az alaprendszer persze sokkal kisebb igényű Linux alatt, mondjuk ezt eddig is tudtuk.
-
VikMorroHun
őstag
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
64GB RAM-nál kb semmi értelme szerintem, ha csak nem csinálsz virtuális gépeket és nem ér el a memória használata 46GB+ fölé, akkor már lecsekkolná a rendszer talán a zram-odat. Én 16GB-nál se csináltam eddig normál swapot, maga a Linux Mint csinált 2GBt. A Garuda és a CachyOS viszont lehet nálad is csinálna 64GB zram-ot swap helyett, mert itt is a RAM-nak megfelelő méretben csinálta, de nyilván náluk úgy is van konfigolva a FS meg a zram, hogy adott szinttől már ránéz, egyébként ezt a Mint is csinálta a swappal, amikor még volt bőven tartalék memó. De ha csinálsz, az annyi, hogy ott van egy plusz sor a memória tipusok soránál, totál nem számítana.
Tényleg játékok alatt nézted, mennyi a max memória használat?Mondjuk ez a btop kimenet is fura, mert a disk oszlopba jelzi a swap-ot, pedig egyértelműen zram van a rendsze alatt.
Játékok alatt kb annyit foglal mint Windows alatt. Maga a rendszer foglalása kisebb, mint Win alatt. Statisztikában nem láttam még, hogy használta volna a swapot - 2GB- ot készített amúgy nálam is.
De megnézem pld egy ablakban futó játéknál mennyi pontosan a használat. -
ubyegon2
félisten
OK, meggyőztél ;-)
De - csak hogy tovább játsszam a hülyét ;-) ha nincs elég memória, ezért kell swap, akkor honnan lesz elég memória arra, hogy abba tegyem a swap-et, amiben ugye elsősorban az lenne, ami nem fért el a memóriában???? ;-)
Jó, tudom, a swap-ben nem csak az van, ami nem fért el, hanem elvileg kipakol oda a kernel vagy mi régóta nem használt dolgokat. Nálam pl. a napok óta futó Kubuntu 26-on ezen a nem túl acélos gépen kemény 44kB cucc van ott - OK, az tényleg beleférne főleg tömörítve tömörítve a RAM-ba is, szóval lehet, hogy mégis beállítom, és ezzel akár pikoszekundumokat is spórolhatnék, ha a rendszernek éppen arra a valamire van szüksége ;-)
Basszus! Lehet, hogy ha beállítanám, nem dobálná el a képkocákat a Youtube?! ;-)
Jó, tudom, a swap-ben nem csak az van, ami nem fért el, hanem elvileg kipakol oda a kernel vagy mi régóta nem használt dolgokat.
Ezt nem vettem észre az előbb...nem tudom így van-e, illetve konfigolástól függhet ez is. Nyilván ami Androidon van, az nem ugyanúgy történik Linux FS-en, ha így lenne, azért magasabb számok jönnének ki a swapnál/zramnál. De ezt csak tippelem. -
Vasti74
senior tag
-
ubyegon2
félisten
64GB RAM-nál kb semmi értelme szerintem, ha csak nem csinálsz virtuális gépeket és nem ér el a memória használata 46GB+ fölé, akkor már lecsekkolná a rendszer talán a zram-odat. Én 16GB-nál se csináltam eddig normál swapot, maga a Linux Mint csinált 2GBt. A Garuda és a CachyOS viszont lehet nálad is csinálna 64GB zram-ot swap helyett, mert itt is a RAM-nak megfelelő méretben csinálta, de nyilván náluk úgy is van konfigolva a FS meg a zram, hogy adott szinttől már ránéz, egyébként ezt a Mint is csinálta a swappal, amikor még volt bőven tartalék memó. De ha csinálsz, az annyi, hogy ott van egy plusz sor a memória tipusok soránál, totál nem számítana.
Tényleg játékok alatt nézted, mennyi a max memória használat?Mondjuk ez a btop kimenet is fura, mert a disk oszlopba jelzi a swap-ot, pedig egyértelműen zram van a rendsze alatt.
-
syler123
veterán
-
DarthSun
félisten
ha nincs elég memória, ezért kell swap, akkor honnan lesz elég memória arra, hogy abba tegyem a swap-et, amiben ugye elsősorban az lenne, ami nem fért el a memóriában????
Azért azt nem gondolod, hogy úgy van konfigolva a zram, hogy csak akkor kezd operatívkodni, amikor már elfogy a RAM!?
Ezeréve foglalkoztam vele, de ezen a Garudán már 16GB RAM mellett volt 25MB swap használata is a rendszernek. Default is másként van beállítva mennyiségileg is meg az utolsó értéke is akár userszinten is variálható. Szerintem amikor eléri a beállított priority szintet, akkor a CPU elkezdi a 3x-os tömörített eljárással a RAM-on keresztül a swapot készíteni. Egyébként lehet érdemes lenne kipróbálnod neked is!
Alapból nem foglal RAM-ot.Ilyen a default tram 16GB memória mellett a Garuda KDE Lite-on.
╭─ubyegon@garuda-kde-elitebook-865 in ~ took 0s╰─λ swapon -sFilename Type Size Used Priority/dev/zram0 partition 15653884 4 10064GB RAM mellett még nem láttam hogy használná a rendszer a swap filet. Sok RAM mellett így lenne-e értelme beállítani a zRAM- ot ?
-
Vasti74
senior tag
Tőlem pöröghet a proci, csak ne ok nélkül: úgy értve, hogy pl. egy FullHD videó azért ne pörgesse hangosra a gépet ;-)
-
ubyegon2
félisten
de annak meg CPU-igénye van, Vasti esetében pedig tudjuk, hogy felhorgad attól, ha az véletlenül felpörög

Jogos, ezt nem vettem figyelembe, de tényleg úgy van, hogy egy adott teljesítményt kell elérni, de az úgy nem megy, hogy minden csak alapon dolgozzon, ja meg persze legyen minél gyorsabb is a rengeteg process! Először engem is meglepett, amikor a Zbook 15 G5 CPU-ja rendszerfrissítés alatt végig 100celsius közelében volt stabilan, de aztán olvastam, hogy ezek ilyenek, onnantól nem foglalkoztam vele. Nem volt levéve a proci, de hajtotta is a processeket rendesen és a venti is alig nyögdécselt emellett.Tényleg ott van még a zswap is, ami kicsit másabb...mondjuk ezt még sose próbáltam ki.
-
Zó
senior tag
Manapság egy nvme ssd gyorsabb, sokkal, mint nemrég a memória volt, az elhasználódás miatt is kár aggódni a gyakorlatban, szóval amíg beállítanám inkább leírom, hogy szerintem kár beállítani ;-)
Szerinted kár beállítani a zram-ot, érdekesmód két kifejezetten modernebb alapokra építkező Arch alapú disztró mégis default alkalmazza ezeket a BTRFS mellett, Garuda és CachyOS, amikre gondolok.
Ez a sokkal gyorsabb is fura nekem, mivel az NVMe PCIe 4.0 szekvenciális sebessége ugye napi használatnál semmit nem jelent, de ez a Data Bandwidth kb azonos a DDR2 RAM meg a PCIe 4.0 NVMe között. Egyrészt van ez, másrészt ami gyorsaságnál, így a swap használatnál is lényeges lenne, az igencsak megdöbbentő különbség lesz, most figyelj!
A PCIe 4.0 Response Latency 40000 nanosecundum, a DDR2 RAM ugyanezen értéke 10 nanosecundum! Azért itt van kis különbség és tegyük hozzá, hogy a az NVMe PCIe SSD technológia az minimum DDR4-es RAM-ot feltételez, de inkább DDR5-öt! A DDR2 párja a Sata SSD max!
Én örülök a zram említésének, mert hiába a nagyon kevés RAM-mal rendelkező hardverek miatt jött létre, az a mai rendszerekben is kifejezetten okos dolog, nem véletlen a két említett kifejezetten modern disztró említése.
Amúgy én is régóta rágom már a userek fülét a Kezdő topikban a zram kipróbálása miatt!
A lényeg inkább az szerintem, hogy más beállításokkal is részben lehet közelíteni érzetre a zramhoz, illetve alternatíva lehet a zswap is. Jó dolog egyébként a zram, de annak meg CPU-igénye van, Vasti esetében pedig tudjuk, hogy felhorgad attól, ha az véletlenül felpörög

-
ubyegon2
félisten
OK, meggyőztél ;-)
De - csak hogy tovább játsszam a hülyét ;-) ha nincs elég memória, ezért kell swap, akkor honnan lesz elég memória arra, hogy abba tegyem a swap-et, amiben ugye elsősorban az lenne, ami nem fért el a memóriában???? ;-)
Jó, tudom, a swap-ben nem csak az van, ami nem fért el, hanem elvileg kipakol oda a kernel vagy mi régóta nem használt dolgokat. Nálam pl. a napok óta futó Kubuntu 26-on ezen a nem túl acélos gépen kemény 44kB cucc van ott - OK, az tényleg beleférne főleg tömörítve tömörítve a RAM-ba is, szóval lehet, hogy mégis beállítom, és ezzel akár pikoszekundumokat is spórolhatnék, ha a rendszernek éppen arra a valamire van szüksége ;-)
Basszus! Lehet, hogy ha beállítanám, nem dobálná el a képkocákat a Youtube?! ;-)
ha nincs elég memória, ezért kell swap, akkor honnan lesz elég memória arra, hogy abba tegyem a swap-et, amiben ugye elsősorban az lenne, ami nem fért el a memóriában????
Azért azt nem gondolod, hogy úgy van konfigolva a zram, hogy csak akkor kezd operatívkodni, amikor már elfogy a RAM!?
Ezeréve foglalkoztam vele, de ezen a Garudán már 16GB RAM mellett volt 25MB swap használata is a rendszernek. Default is másként van beállítva mennyiségileg is meg az utolsó értéke is akár userszinten is variálható. Szerintem amikor eléri a beállított priority szintet, akkor a CPU elkezdi a 3x-os tömörített eljárással a RAM-on keresztül a swapot készíteni. Egyébként lehet érdemes lenne kipróbálnod neked is!
Alapból nem foglal RAM-ot.Ilyen a default tram 16GB memória mellett a Garuda KDE Lite-on.
╭─ubyegon@garuda-kde-elitebook-865 in ~ took 0s╰─λ swapon -sFilename Type Size Used Priority/dev/zram0 partition 15653884 4 100 -
Vasti74
senior tag
OK, meggyőztél ;-)
-
ubyegon2
félisten
Tudom, fura vagyok ;-) de szerintem pl. ez is csak "kütyüzőknek" téma.
OK, tudom, a tömörítés a lényeg, meg manapság van elég RAM, stb. stb. de most akkor arról van szó, hogy van ugye a swap fájl vagy partíció, aminek az a rendeltetése hogy a rendszer oda pakolja amit nem akar, vagy nem tud a memóriában tartani. És akkor azt tegyük vissza - a memóriába???? ;-)
-
Rowon
Topikgazda
Igazából a Valve-nek köszönhetően már most is szinte bármilyen Windows játékot lehet játszani Linuxon (kivéve a kernel szintű védelemmel ellátott Battlefield 6-ot). Én pl. január óta eddig egy programot találtam, ami nem hajlandó működni Linux alatt, a Starfield Creation Kitet (meg a GitHub Desktop nem tudott csatlakozni a fiókomhoz, de van helyette GitHub Destop Plus nevű fork, ami működik).
Nálam is egy játék volt, amit nem tudtam Linuxon futtatni, mert állandóan kilépett memóriahibára/hiányzó textúrákra hivatkozva. Kiderült, hogy Lutrisban a DXVK VRAM limitjét, ha megnövelem, akkor elmúlik a crash. Megnöveltem, majd ezek után több órás játék után sem volt egy darab crash sem.
Szóval ma már Linuxon az ilyen macerás játékok futtatását is meg lehet oldani.
-
Zó
senior tag
Én piszkosul meglepődnék, ha a világ asztali számítógépeinek 10%-án linux futna ;-)
Szerintem az X százalék ismeretlen, amit a linuxhoz csapsz az nem csak rejtett linux, hanem rejtett akármi is lehet. Az is simán lehet, hogy az operációs rendszerek részesedésének arányában oszlik meg a rejtőzködés is.
Az ismerőseid, családod, kollégáid stb. körében a privát gépeik hány százalékán fut linux? És a munkahelyeken? Gondolom még annyi sem. Ebből nem hiszem, hogy kijön a 10% - sőt, ha a grafikon alapján logikázunk kedvünkre és a linux javára, akkor linux + ismeretlen = körülbelül 22% :-)
Mondjuk az tény, hogy a grafikon kb. jó lehet, mert a macOS és OS-X együtt 15% körül van, (gondolom ez egy ideje macOS-t jelent ;-) , és elméletileg valóban a világon eladott PC-k kb. 15%-a Apple.
Eleve az elmúlt egy évben ugrott nagyon az "unknown", és bármennyire is adná magát a Win 10 nyugdíjazása oknak, ez túl látványos ahhoz, hogy elsősorban részben Linux-előretörést jelenthessen. Egyébként sem túl megbízható tudtommal ebben a Statcounter, tudtommal túl csekély és nem reprezentív szeletet tartalmaz ez az internetes kattintásokból. Tapasztalataim alapján egyébként a privátabbnak számító és ennek mefelelően beállított böngészőkkel is kiderül az, hogy Linuxot használ az ember.
-
Vasti74
senior tag
https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/
Ezzel én nagyon óvatos lennék, mégpedig azért is, mert ez a statisztika valahogy az alapján működik, hogy a böngészőből le tudják-e olvasni, hogy milyen rendszert használsz. Ha tévednék kérem javítsatok ki.
Na mármost a Linux usereknél úgy vettem észre, hogy sokkal hangsúlyosabb a tudatos internethasználat, tehát a tartalom- és követésblokkoló alkalmazások jóformán mindenkinél alap. Népszerű Linuxok, pl. a ZorinOS alapértelmezetten Brave böngészőt használ, ami szintén beépített blokkolóval jön gyárilag.
Tehát az, amit a statisztikában látsz, az a folyamatosan növekedő unknown szál, az valószínűleg a Linux userek jó részét lefedi és a növekedés éppenséggel egybeesik a Windows 10 nyugdíjazásával, ami egy (újabb) nagy löket volt az asztali Linux terjedésének.
Szóval amit ott látsz 3% Linuxot azt én kijavítanám legalább 10%-ra. Nekem ez a véleményem.
Én piszkosul meglepődnék, ha a világ asztali számítógépeinek 10%-án linux futna ;-)
Szerintem az X százalék ismeretlen, amit a linuxhoz csapsz az nem csak rejtett linux, hanem rejtett akármi is lehet. Az is simán lehet, hogy az operációs rendszerek részesedésének arányában oszlik meg a rejtőzködés is.
Az ismerőseid, családod, kollégáid stb. körében a privát gépeik hány százalékán fut linux? És a munkahelyeken? Gondolom még annyi sem. Ebből nem hiszem, hogy kijön a 10% - sőt, ha a grafikon alapján logikázunk kedvünkre és a linux javára, akkor linux + ismeretlen = körülbelül 22% :-)
Mondjuk az tény, hogy a grafikon kb. jó lehet, mert a macOS és OS-X együtt 15% körül van, (gondolom ez egy ideje macOS-t jelent ;-) , és elméletileg valóban a világon eladott PC-k kb. 15%-a Apple.
-
VikMorroHun
őstag
Az érdekes a linux pont ott tört előre, ahol nem vártam, a szerverek terén. Én ugye régi motoros vagyok, az én kezdeti időmben a szerverek terén a linux még sehol sem volt, a desktop pc-k piacán volt a windows is erős, és ott volt az ingyenes alternatíva a linux. Azt gondoltam aki csak alap funkciókra használja a gépet, és nem játszik, azoknak az ingyenesség majd ad egy lökést, és egyre több otthoni oprendszer lesz linux. Mindezek ellenére, pont a vállalati szegmensben törte előre, a szerverek területén. Na úgy tűnik a linux nyit a játékok felé az otthoni felhasználókat is erősen terelni fogja. Ha már kellő számú felhasználó lesz, akkor minden szoftver lesz linuxra is.
Szóval a macOS a kis felhasználó szám ellenére (nem sokkal magsabb a linuxnál) szoftverek terén rendkívül jól támogatott. Szerintem ha a linux elér csak egy 10%-os részesedést az nagy változásokat okozhat.
Igazából a Valve-nek köszönhetően már most is szinte bármilyen Windows játékot lehet játszani Linuxon (kivéve a kernel szintű védelemmel ellátott Battlefield 6-ot). Én pl. január óta eddig egy programot találtam, ami nem hajlandó működni Linux alatt, a Starfield Creation Kitet (meg a GitHub Desktop nem tudott csatlakozni a fiókomhoz, de van helyette GitHub Destop Plus nevű fork, ami működik).
-
Rowon
Topikgazda
Ezzel én nagyon óvatos lennék, mégpedig azért is, mert ez a statisztika valahogy az alapján működik, hogy a böngészőből le tudják-e olvasni, hogy milyen rendszert használsz. Ha tévednék kérem javítsatok ki.
Na mármost a Linux usereknél úgy vettem észre, hogy sokkal hangsúlyosabb a tudatos internethasználat, tehát a tartalom- és követésblokkoló alkalmazások jóformán mindenkinél alap. Népszerű Linuxok, pl. a ZorinOS alapértelmezetten Brave böngészőt használ, ami szintén beépített blokkolóval jön gyárilag.
Tehát az, amit a statisztikában látsz, az a folyamatosan növekedő unknown szál, az valószínűleg a Linux userek jó részét lefedi és a növekedés éppenséggel egybeesik a Windows 10 nyugdíjazásával, ami egy (újabb) nagy löket volt az asztali Linux terjedésének.
Szóval amit ott látsz 3% Linuxot azt én kijavítanám legalább 10%-ra. Nekem ez a véleményem.
Másik indikátora a Linux terjedésének, hogy a nagy hardveres/PC-s tartalomgyártó csatornák egyre többet foglalkoznak a Linux témakörével, ami még pár éve vagy szokatlan volt, vagy teljesen hiányzott. Lásd Gamers Nexus mostanában nagyon elővette.
A másik, ami felmerült, hogy azok a userek, akik nem játszanak, azoknak a Linux egyértelműen jobb választás. Miért?
Egyfelől teljesen ingyenes, még az a párezer forintos szürke licenszkulcs sem kell hozzá. Másfelől pedig egy átlag felhasználónak nincs szüksége arra a robusztus, évtizedekre visszamenően kompatibilis rendszerre, amit a Windows kínál, főleg, ha a hétköznapi tevékenységeinek 90%-át egy böngészőből végzi. Nagy dolog ez, hogy ma már ott jár a számítástechnika, hogy mindent (is) meg tudsz oldani egy webböngészőből és széleskörben fejlesztik a felhőalapú alkalmazásokat.
A Linux alapú rendszerek karcsúbbak, kevesebb erőforrást használnak, stabilak, gyorsan frissíthetőek, nem igényelnek túl modern hardvert és ingyenesek. A fogyasztók nagy részének ennyi bőven elég.
-
Rowon
Topikgazda
Az érdekes a linux pont ott tört előre, ahol nem vártam, a szerverek terén. Én ugye régi motoros vagyok, az én kezdeti időmben a szerverek terén a linux még sehol sem volt, a desktop pc-k piacán volt a windows is erős, és ott volt az ingyenes alternatíva a linux. Azt gondoltam aki csak alap funkciókra használja a gépet, és nem játszik, azoknak az ingyenesség majd ad egy lökést, és egyre több otthoni oprendszer lesz linux. Mindezek ellenére, pont a vállalati szegmensben törte előre, a szerverek területén. Na úgy tűnik a linux nyit a játékok felé az otthoni felhasználókat is erősen terelni fogja. Ha már kellő számú felhasználó lesz, akkor minden szoftver lesz linuxra is.
Szóval a macOS a kis felhasználó szám ellenére (nem sokkal magsabb a linuxnál) szoftverek terén rendkívül jól támogatott. Szerintem ha a linux elér csak egy 10%-os részesedést az nagy változásokat okozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
16861 - 16801
16861 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Valami baja van a tápomnak
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- One mobilszolgáltatások
- Sorozatok
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- BestBuy topik
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Lenovo IdeaPad 5 Pro - 14" 2.8K 90Hz - i5-1135G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Bomba ár! HP ProBook 655 G9 - R5P 5675U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Pad2 / 4/128GB / Wi-fi / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte X570 R7 5700 32GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman S2 TG Adata 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) videókártya LinuxMint alá... Nincsen játék,csak a szokványos youtube,net,stb.. Melyikkel "smoothabb" , könnyebb a Mint ?
Tényleg játékok alatt nézted, mennyi a max memória használat?