Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12903) mgoogyi válasza sasa134 (#12901) üzenetére


mgoogyi
senior tag

Az alapja minden hosszú távú portfóliónak, hogy a pénzed részben kötvényekben és részben részvényekben tartod. A statikusak a legegyszerűbbek és az emberek többségének a legjobbak, a klasszikus a 60-40 arány.

Hosszú távon részvény oldalon az ETF-ek a legerősebb versenyzők.
Kötvény oldalon pedig vagy a kötvény ETF-ek vagy ha forintos kötvény kell, akkor a magyar állampapírok.
Lényeg, hogy a kötvények szerepe a portfólióban a stabilitás, ezért ennek a pénzneme tipikusan az, amiben a pénzedet elköltöd. Ha eurós országban dolgozol, akkor eurós kötvényben vagy kötvény ETF-ben gondolkozz.

A részvény-kötvény arány csak azon múlik, hogy milyen kockázatvállalási hajlandóságod van/mekkora veszteséget vagy képes elviselni. Ezt te vagy az egyetlen, aki el tudja dönteni. Én 30% részvény etf-nél nem merek többet tartani, Bogle asszem 50-50%-ban tolta, Warren Buffet meg azt mondja, hogy a vagyonának egy részét majd 90% részvény - 10% kötvény arányba tegyék majd halála után.

Az MSCI World, MSCI World ACWI, S&P 500 mind jó választások részvény etf-nek.
Ha ingatlanbefektetést szeretnél, arra is van ETF, ami ingatlanos cégek részvényeit tartja. Hasonlóan fog mozogni az árfolyam, mint az ingatlanpiac, csak mivel likvid, így sokkal könnyebb szabadulni tőle, mint egy ingatlantól.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.