Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5745) belinho


belinho
senior tag

Vettem egy újabb Sharkoon Swift Case Pro-t, mert az első nagyon bevált, meg hogy ne kelljen cserélgetni a HDD-ket.
Normális az, ha átrakom a vinyót a másik rack-ből az újba az nem látja az adatokat?
Ez így elég szopás, mert ha megdöglik a rack, akkor ihatok hideg vizet az adatokra, mert nem férek hozzá, hiába az ugyanolyan rack.
Mindkét HDD az első rack-ben lett formázva, az látja is őket, az új rack viszont csak érzékeli a HDD-t, de a rajta levő adatokat nem látja.
2db 3TB-os Toshiba HDD-rőll lenne szó, amik szintén egyformák.
Most vennem kell egy 3. vinyót, hogy átmásoljam arra az adatokat, majd a Sharkoon-ban megformázni a HDD-t, és visszamásolni az adatokat.

(#5748) King Unique válasza belinho (#5745) üzenetére


King Unique
titán

Esetedben pontosan mit is jelent ez a "nem látja az adatokat"? :F
Ha csak a fájlkezelő alapján állítod, akkor az kb. semmi és pontatlan lehet, mivel ott csak a meghajtóbetűjellel rendelkező lemezek, partíciók jelennek meg. Alap, hogy a lemezkezelőt kellene nézni, ahol akkor van gond, ha pl. GPT-védőpartíció (akár 16 TB formában) vagy RAW a másik külső házban még meglévő NTFS partíció, illetve egy 3 TB-os lemeznél az alábbi screenshoton lévő módon is megjelenhet 2 részben (pl. GPT-védőpartíció + nem lefoglalt terület).

Ha az utóbbi a helyzet a lemezkezelőben, akkor lásd egy másik esetnél leírtakat. Ahol ilyenkor az a gond, hogy eltérő (pl. 4Kn vs. 512e) logikai szektorméretet - amit pl. így lehet megnézni Windowson - használ a 2 külső ház, azért nem kezeli egyik a másikban inicializált és particionált (nem szimplán formázott) 3 TB-os HDD-t.

Ez esetben a lehetőségek az alábbiak:

1. Amit magad is már leírtál: "Most vennem kell egy 3. vinyót, hogy átmásoljam arra az adatokat, majd a Sharkoon-ban megformázni a HDD-t, és visszamásolni az adatokat."
2. Másik külső házat venni és használni, illetve olyat, amelyiknél a logikai szektorméret megegyezik a régi külső házéval. Viszont ez gyakran lutri, mivel a gyártók nem nagyon árulják el melyik milyen (bár korábban pl. az ezen hozzászólásban említett Chieftec 512e szokott lenni), van hogy összevissza módosítják akár ugyanazon modellnél - ezért is fordulhat elő, hogy eltérő a két Swift Case Pro esetében, lásd pl. ezt és ezt az esetet - is, stb.
3. Az új külső háznál a firmware házilagos módosítása, frissítése - lásd a téma összefoglalóban leírtakat - olyanra, hogy passzoljon a logikai szektorméret a régi külső háznál meglévőhöz (csak példa). De ez csak és kizárólag saját felelősségre javasolt! + Már csak azért is, mert a gyártói firmware felhasználó általi házilagos módosítása elvileg garanciavesztéssel járhat és az ASMedia MP Tool esetében nincs lehetőség lementeni a gyári firmware-t egy esetleges későbbi visszaállításhoz, mint pl. a JMicron esetében (csak példa).

[ Szerkesztve ]

(#5749) belinho válasza King Unique (#5748) üzenetére


belinho
senior tag

Szia!
Köszönöm a választ!
A Windows nem látja a mappákat, képeket, dokumentumokat, fájlokat. Lemezkezelőben látszik a HDD, és sajnos azt látja, amit itt linkeltél.

Szerintem ez lesz a baj, amit itt linkeltél, hogy hiába azonos a két rack, valamit változtattak a vezérlőn, firmware-en. Direkt azért vettem ugyanettől a gyártótól-ugyanezt a típust, hogy nehogy probléma legyen, mint a múltkor, mikor a PC-be raktam a rackből, és ott sem láttam semmit.

Rohadt egy helyzet ez, úgy voltam vele, ha megdöglik a rack, akkor átrakom simán a HDD-t és látni fogja. Most van "két ugyanolyan rack", ha meghal az egyik, akkor oda az összes adat, mert se az asztali PC, se a másik rack nem fogja látni a HDD-t.
Szerintem marad az 1-es megoldás, vagy veszek egy 3. Swifcase Pro-t, amilyen szerencsém van, annak a vezérlőjéén is állítottak valamit és akkor ugyanott leszek mint most.
Ez a firmware frissítés is jó lehetne, de a végén még azt a HDD-t sem fogja látni, amit most lát.
Ha netán elromlik valamelyik, akkor ráérek majd kísérletezgetni ezzel.
Köszönöm a segítséget!

(#5751) King Unique válasza belinho (#5749) üzenetére


King Unique
titán

"Most van "két ugyanolyan rack", ha meghal az egyik, akkor oda az összes adat, mert se az asztali PC, se a másik rack nem fogja látni a HDD-t."

Az egyrészt max. akkor lehet, ha maga a HDD megy tönkre, a külső ház hibája, illetve az 512e / 4Kn miatti "inkompatibilitás" a jobbik eset. Másrészt egyes adatmentő programok (pl. GetDataBack Pro) képesek akár a korábban USB-n 4Kn (4Ke) szektormérettel kezelt HDD tartalmához 512e alapon PC-ben SATA-s csatlakozásnál, vagy USB-n egy másik külső házba téve is hozzáférni.

A leírtakból egyébként az nem derült ki, hogy megnézted-e milyen logikai + fizikai szektorméretet használ egyik és másik Swift Case Pro. Ha a korábban vásárolt a 4Kn-es és az újabb az 512e, akkor esetleg lehet esély ismét egy újabbnál 512e megoldásra, bár nincs rá garancia. Illetve csak emiatt szvsz felesleges egy 3. ugyanilyen külső házat venni, meg ha nem lesz célirányosan kihasználva, valamint ugye lutri mikor éppen milyet fog ki a vásárló. Az 512e szektorméretet használó külső ház egyébként a jobbik eset, mert alapvetően a 4Kn a problémásabb, amiatt van esetedben is ez az egész kavarodás.

"Ez a firmware frissítés is jó lehetne, de a végén még azt a HDD-t sem fogja látni, amit most lát."

Ilyen értelemszerűen csak akkor lesz, ha annál a külső háznál van utólag módosítva az 512e / 4Kn szektorméret másikra, amelyikben jelenleg van a 3 TB HDD-os és amelyik jelenleg megfelelően kezeli. Ellenben ha a másiknál, akkor annak nyilván semmi köze az előbbihez. Valamint ha pl. az "A" külső ház 512e és abba téve lett inicializálva + particionálva a 3 TB-os HDD, a "B" pedig 4Kn, majd a "B"-nél történik firmware-frissítés és utána a "B" is 512e lesz, akkor értelemszerűen mindkettő rendesen kezelni fogja a 3 TB-os HDD-t és nem kell adatmentő programmal nekiesni, törölni, újrainicializálni és újraparticionálni, stb. Illetve az a lényeg, hogy mindkettőnél azonos legyen a szektorméret, azaz vagy 512e - 512e, vagy 4Kn - 4Kn. Ahol ha szempont, hogy szükség esetén PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva is közvetlenül hozzá lehessen férni a 3 TB-os HDD-k tartalmához, akkor az nyilván 512e alapon fog működni, 4Kn (4Ke) esetén nem.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.