2022. július 6., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS Zendisk 2,5” USB 3.0 külső HDD

Smart TV mellé egy 2,5”-os, 1 TB külső HDD-t kerestem, így találkoztam össze az ASUS AS400 modellel.

[ ÚJ TESZT ]

Működés, sebesség, +Speed

+Speed:

A sebességteszteket a +Speed program bemutatásával egy kalap alatt teszem meg. A leírás szerint: “Az ASUS +Speed egy szoftver, amely a szabványos USB 2. / USB 3.0 funkciót adatátviteli sebességének akár háromszorosára gyorsítja, ami fájlmérettől és -típustól, illetve egyéb tényezőktől függően eltérhet.”
A meghajtó csatlakoztatásakor fentiekben leírt 2 partíció kerül “mountolásra”, autorunnal indítható a +Speed szoftver telepítése. A feltelepített +Speed az alábbi egyszerű interface-en keresztül mindössze néhány beállítási lehetőséget kínál.

Választhatunk, hogy a lemezt normál vagy megnövelt sebességgel kívánjuk használni. Nem értem a logikáját, miért kínálja fel a normál üzemet, illetve az mihez képest a normál. Erre esetleg az itteni szakértők tudhatnak válaszolni, ha látják a sebességadatokat, és a viselkedést, de én is visszatérek rá a későbbiekben. Ezen kívül a programocskával szabályos leválasztást tudunk kezdeményezni, felugró jóváhagyó kérdésre adott “igen” válasszal.

I/O sebességtesztek:

Az adatátviteli sebességet elsőként a CrystaldiskMark programmal teszteltem, annak rögtön két verziójával is, egy 3.0 és egy 5.0 -s alapverzióval. A két verzió eltérő mérési módszert használ, így a különböző verziókból kapott benchmarkok sem összevethetők. Mint a tesztek során kiderült, a két programverzió nem mutatott eltérő eredményt. Emellett előkerül még az ATTO Benchmark, és a stopper is.

1.) CrystaldiskMark v3.0 (vagy 5.0) sebességteszt „Normál” és „+Speed” beállítással:

USB 3.0 csatolófelületen sem a szekvenciális, sem a random adatátvitelben nem volt kimutatható hibahatáron felül eső sebességnövekedés a gyorsított sebességű működtetésnél.

USB 2.0 csatlakozóba átdugva a drive-ot, végre mérhető a szoftver jótékony hatása.
Szekvenciális olvasásban +22%-os, írásban +20% sebességnövekedést mutat a +Speed feature választása. Ez értékekben a következők szerint nézett ki:

2.) ATTO Sebességteszt „Normál” és „+Speed” beállítással:

Az ATTO sebességtesztelő program a szakértők számára bizonyára többlet információt ad a különböző méretű fájlcsomagok átviteli adatai alapján. Az USB 2.0 üzem mérési eredményeké a bal oldal, a 3.0-é a jobb oldal. Felül mindig a normál sebesség, alul a +Speed-el mérhető.

Maximális sebességek terén érdemi sebességnövekedés szintén csak az USB 2.0 csatolófelületen mutatható ki, méghozzá akár +20-25% gyorsulás is mérhető. USB 3.0 esetén maximális sebességek terén olvasásban hibahatáron belüli az eltérés, írásban már 3% fölé is ment bizonyos csomagméreteknél.

Ami mindkét csatolófelületen egyaránt megfigyelhető, hogy a kis transzfer csomagok tartományában (1,0 KB - 32 KB fájlméretig) mind írás, mind olvasásban kiugróan megnő a sebesség.
USB 2.0 esetén az írási sebesség a kis csomagoknál eléri a nagy csomagokét, beáll a 35-37 MB/s tartományba. Olvasásnál “csak” megközelíti a nagy fájlokét, a bal alsó grafikon tanúsága szerint.
USB 3.0 esetén gyakorlatilag a két legkisebb transzfercsomagot kivéve, a 2,0 KB - 8192 KB tartományban az értékek szépen minimális szórással berendeződnek a maximális értékek köré, ahogy a jobb alsó grafikon gyönyörűen szemlélteti.

3.) Gyakorlati sebességmérés „Normál” és „+Speed” beállítással:

A fenti benchmark programok elméleti értékei helyett álljon itt most a gyakorlati haszna a dolognak, ha van egyáltalán. Különböző fájlcsomagokat másoltam Windows Commander segítségével az AS400-ra, és stopperrel mértem a másolások időtartamát. A fáljcsomagokat úgy választottam meg, hogy a szekvenciális és a random elérés feltételei teljesüljenek.

Kétfajta Windows 8.1 telepítő képfájl testesítette meg a “nagy fájl” kategóriát a szekvenciális íráshoz. A “sok kicsi véletlenszerű” adatátvitel tesztelésére töredezettség-mentesítéssel nem érintett tárhelyről származó, képeket tartalmazó könyvtárak másolását használtam. A teszt során igyekeztem ugyanazokat a körülményeket biztosítani minden egyes másolási műveletre, azaz teljesen üres partícióra történt minden másolás, és ugyanazt a csomagot nem másoltam kétszer egymás után.

Megállapítható, hogy az image-fájlok másolásánál a +Speed használatával nem jelentkezik sebességnövekedés (kék és bordó oszlopok). A kis fájloknál 5-7% előny mérhető.
USB 2.0 csatolófelületen az .iso-k másolása a +Speed használatával több, mint 25%-kal gyorsabb. A kis fájlok esetében ez a sebességnövekmény nem ekkora, átlagosan 20% körülinek feltételezhető. (zöld oszlopok a lilákhoz képest). Tehát a gyakorlati használat is azt igazolja, hogy elsősorban az USB 2.0 csatolót használóknak erősen ajánlott a +Speed funkció használata, a másolás közben a gép előtt unalmasan telő másodpercek csökkentése érdekében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.