Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #6462 üzenetére

A Pro motor 18 méteren megállt, szóval erősebbet fog a sima S1-nél (20.5 m).
    De azért olyan rohadt erősnek nem mondanám! Valószínűleg szerencsétlenül
    kaptál el valamit, amikor ráfékeztél. Én is borultam majdnem megállásnál már
    kitekert kormánnyal, olyankor az első* kereket fékezni hatalmas baromság.:K

De most képzeld el, hogy mész 25 km/h-val, és meg kéne állni... 20 méter az
    iszonyat SOK: azalatt hány embert kaszálsz le a zebrán? Oké, ott van még a
    taposófék, amivel rá lehet segíteni vész esetén, de reakcióidő, mire átlépsz.:(
    (És nincs az az isten, hogy folyamatos fékkészenlétbe menjek féloldalasan...)

Volt olyan szitum, hogy a gyalogos elém lépett. A 10 méter elég volt megállni.
    Ha egy motorral jövök ugyanott, akkor vasalom kifele. Merő életveszély, na.:B
    Inkább az a baj, hogy szinte egyáltalán nem adagolható, és kis tempónál, sőt,
    ugye pont ilyen lámpához manőverezésénél nagyon harap, így megbicsaklik...

Nagy tempóról meg kb. szart sem ér... Azt meg se mertem próbálni, hogy mit
    csinál valós 29 km/h-ről egy S1 motor, mert a dupla fék ugye 13 métert hozott.
    (Vagy a másik példa: céges mélygarázsba nem tudsz leereszkedni, gyorsul...
    Harmadik példa: Tordain lefelé gáz nélkül is 30+ megy, és 30 alá nem lassít...)

Egy rendes mechanikus fékkel szerelt rollerrel valószínűleg meg tudsz állni kb.
    fele távon, mint én most a dupla motorral, az elektromos fékkel. Nem mindegy:
    kell a fékerő + az, hogy adagolható legyen... Az S1 mindkét szempontból sz.r.

*szerk: ezért is gondolom sokkal biztonságosabbnak a hátsó kerék hajtást, ha
    maradunk egy motornál. De valójában itt az összkerék az igazi (minden téren)!
    Nyilván kell két akku, de akkor feleződik a fogyasztás, és duplázodik a hatótáv,
    miközben sokkal jobban gyorsul (kollégát idézve letépi az arcod), és meg is áll.
    De kacérkodok a gondolatal, hogy kevés ez a 27 km/h végseb. mentem én már
    36-ot egy motorral, amíg le nem égett a vezérlő. Csak onnan mekkora a féktáv?

Ui: nem vagyok oda a két ujjal blokkolható hidraulikus tárcsafékért sem. Szvsz
    az nem cél, hogy ne kelljen semmi erő a blokkoláshoz - hiszen akkor elég egy
    véletlen mozdulat, és már át is estél a kormányon (nem kicsit). Jártam már úgy
    motorral, hogy vizes úton blokkolt az első féktávon, ám gyorsan felengedve épp
    visszatapadt, és nem firkáltam el. (Ez is az adagolhatóság, hogy van esélyed a
    blokkolás előtt is megfogni a fékerőt: a nulla vs. max. az nem egy jó megoldás.
    Akkor sem, ha amúgy kevés az a max is. S1-nél kb. két állású a fék, és snitt.)

Pofátlan szöveg amúgy, hogy ABS van benne (E-ABS), csak azért, mert ugye
    az elektromos fék praktikusan nem tudja blokkolni a kereket, amint az megáll,
    a fékerő is megszűnik. Azért vizes úton óvatosan fékezgetek, mást nem lehet.
    (Ill. lehetne - csak nem akarok kockáztatni, hogy szoftverből vezérlem a féket.)

Dupla motor esetén kis tempónál az első kerék fékezését el kéne felejteni, bár
    az igazi az lenne, ha vhogyan tudná, hogy most épp derékszögben fordulsz.;]

Új hozzászólás Aktív témák