Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:20:45

LOGOUT.hu

Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65151) Nerazim válasza hermanyi (#65150) üzenetére


Nerazim
őstag

Ja 2db bolora :DDD Ennek miert ilyen tre a szakito szilardsaga?

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#65152) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Tegnap is voltam a Hanyban', ma is voltam Hanyban..Tihanyban... :)
Családi kirándulás..Na, ez úgy jön a pecás topikba, hogy legközelebb tényleg viszek botot, veszek napijegyet. Végig ültek Tihany Füred felőli oldalán a pecások, ha jól láttam 80% feeder, maradék hagyományos fenekezővel tolta. Vannak ezek a padok a vízparton, egyszer tényleg lemegyek napijeggyel, annyira tetszik ez a hely....
Fáj minden tagom, kb 10km-t gyalogoltam..Inkább pecáztam volna egész nap, jobban jártam volna... :D

(#65153) takessz válasza Zoli bácsi (#65152) üzenetére


takessz
senior tag

Pedig ezen a részen be van tiltva a peca ha jól tudom de az évek óta vita sajna

Apple iPhone 14 256GB Midnight Black iOS 16.5.1 | Apple Watch Series 4 Nike Edition | PlayStation 5 825 GB "Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#65154) hermanyi válasza Nerazim (#65151) üzenetére


hermanyi
őstag

Mert valós és csomóval van megadva :D

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#65155) KunEmber


KunEmber
senior tag

Caperlan Cbs Adjust 25mm versenyláda, 44.990 Ft - 25 órát voltam a tulajdonosa, csak mondom a részleteket, hogy olyan vegye meg, akinek nem okoz csalódást

- hatalmas, akinek lesz versenyládája, mindenképpen gondolja át, hogy tényleg kell-e, nagyon sok helyet foglal
- a 110 kg súlyhatár itt tényleg 110, én cuccokkal együtt annyi vagyok, alattam szépen elkezdett összemenni a láb
- 95 kg-ig kb tökéletes kezdő horgászoknak, nem kell a hurrogókra hallgatni
- első két láb teleszkópja nem csavaros hanem 'csatos' : nem kell tőle félni, egyrészt bírja, másrészt az esetek 99 százalékában úgysem lesz használva, mert sokat, nagyon sokat enged az első láb.

Én ráültem a ládára és bár szakadásig terheltem a menetet, de megtartott. Nem éreztem magam biztonságban rajta, ezért visszavittem. Most nyilván gondolkodom a 36-os lábú drága (értsd: egy Rive 1/3-a) ládájukban. Azt próbáltam ma a boltban, ugráltam rajta, nem engedett egy milimétert sem a lába. Csak ahhoz nem érzem magam elég hardcore pecásnak, hogy 100+, főleg 200+ ládát vegyek. Pedig egy MAP-en ülve nem éreztem magam félelemben...

http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg

(#65156) BogyóBP


BogyóBP
addikt

Sziasztok. Rengeteg videót néztem a hosszú előkés feederrel kapcsolatban de senki nem tér ki arra miért mekkora előke kell. Pl vizmélységhez kell számolni vagy valami más? Mekkora a meghorgászható mélység ezzel a fajta módszerrel. Ezekről nem nagyon találtam infot, a kosár nagysága és hálóluknagyságáról illetve a többfajta tipustól a végtelenig szanaszét lett cincálva, feederlink gumi vagy nem gumi stb.. Én olyan vizen szoktam horgászni ahol 1-10m lehet a vizmélység így lehet a hosszúelőkés feederrel mellélőnék a pecának? Kezdetben az átlagos 50cm es előkét kötöttem meg és majd egy alsósúlyozott 60g os round kosárral probálkozom, de lehet method lesz belőle de ott is azt olvastam hogy mire leér a mederre a kosár a fél motyo már benne sincs. Nyilván a micropellet lemegy a fenékre de ha van egy kis sodrás a meder alján márpedig hárosnak van akkor lehet csak fél méterrel odébb lesz. Ugyhogy most full tanácstalan vagyok ahogy a módszert illetően is hogy most method vagy hosszú vagy inkább match a vizpart közelébe vagy vízközt.

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | be quiet! Pure Power 10 CM 500W | Lian Li O11 Air mini | Creative 2.0

(#65157) A_ScHuLcZ válasza Zoli bácsi (#65152) üzenetére


A_ScHuLcZ
addikt

Ezzel a résszel én is szemeztem már korábban, szimpatikus volt, de az nem tetszett, hogy a viszonylag forgalmas úttest ott van közvetlenül a horgászállások mögött.

Én így agyban nem tudok kikapcsolni a peca idejére, pedig az lenne a lényege. :(

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#65158) bercsi válasza KunEmber (#65155) üzenetére


bercsi
aktív tag

Anno én is nézegettem ezt a ládát, de élőben nem volt meggyőző.

Aztán felkerestem  Benkét, nála rendeltem meg. Igaz 25-ös lábai vannak de nem zavar, nem igazán pecázok olyan helyen ahol meredek a part vagy kövezés lenne.


Fiók nélkül a szimpla ülőlappal 70k volt, ennyiért szerintem nem rossz egy vadi új ládáért. Persze ha kell fiók meg vastagabb láb akkor az megdobja a költségeket sokkal.

(#65159) KunEmber válasza bercsi (#65158) üzenetére


KunEmber
senior tag

Nem tom, valahogy nekem Benke nem adja ki, pedig amúgy mindenki dicséri. Lehet még egyszer elgondolkodom rajta.

http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg

(#65160) hermanyi válasza KunEmber (#65155) üzenetére


hermanyi
őstag

Pedig azon a MAP on nem is voltak szarrá húzva a rögzítő csavarok . A Dechatlonos 36 os lábú láda amúgy nem rossz ,csak szerintem iszonyat randa ,de kinek mi tetszik . Ez a láda ami a képen van már csak az első láb miatt is gázos . 3x átállítod és már nem fog megfelelően fogni :( Sokan szenvednek ezzel a problémával .

Bogyó BP . Hosszú előke hossza az a halaktól függ ,hogy mennyire óvatosan eszik . Semmi köze ahhoz ,hogy 120cm mély a víz vagy 6m mély . Ugye a minimum távolság a kosár aljától 50cm . Ha nagyon finoman esznek (szájszélben a horog ) sok kapás nincs meg akkor szoktuk növelni az előke hosszát . több ideje van jobban bekapni a horgot az akasztás pillanatáig .

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#65161) BogyóBP válasza hermanyi (#65160) üzenetére


BogyóBP
addikt

Köszönöm szépen a kimerítő választ :) :R

Ezek a distance kosarak mint a guru is pl alulsúlyozott milyen gyorsan bontanak? Nem túl nagy a rajta lévő háló lukmérete de azért szeretném ha leérne a meder aljára mire a kaja kimászik belőle. Mondjuk gondolom a 60 as gyorsabban süllyed mint a 30g os de lehet ez csak tévhit. Lehet rá esélyem feneket meghorgászni egy ilyen 6-7M es vizben is ha jól összetömörítem a kaját, vagy methoddal érdemes inkább probálkozni?

[ Szerkesztve ]

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | be quiet! Pure Power 10 CM 500W | Lian Li O11 Air mini | Creative 2.0

(#65162) bercsi válasza KunEmber (#65159) üzenetére


bercsi
aktív tag

Ennél olcsóbban újat és beváltat nem találtam, ezért is döntöttem ez mellett. Persze én is 36-os ládát szerettem volna venni de csak eddig ért a takaró. Később én is tervezek venni egy komolyabbat, de ahhoz egy nagyobb kocsi is kelleni fog, ördögi kör ez :D

Ja, a most gyártott ládái már 30-as lábbal készülnek.

[ Szerkesztve ]

(#65163) hermanyi válasza BogyóBP (#65161) üzenetére


hermanyi
őstag

Hú bakker. Csinálok neked olyan kaját, hogy elég egyszer megtöltened a kosarat és egész nap benne lesz, pedig nem is töltöd keményre. Minden azon múlik mi az összetevő. Úgy kell adalékolni, hogy ki bírja a süllyedést és lent bontson. (persze ez is változhat).
Úgy veszem észre, hogy vagy nem tudod mit szeretnél vagy az alapokkal vagy bajban (nem bántásnak írom)
Method nem egy agysebészet. Hosszú előke hozzá képest bonyolult összetett. Hosszú előkével inkább keszegezünk (erre eredményesebb) method könnyű pontozás. 4-5 féle csali 4-5 féle locsoló 3-4 féle kaja és minden szituációt szinte meg tudsz oldani.

Mai halaim darabszáma és az etető gombócaim.

[ Szerkesztve ]

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#65164) BogyóBP válasza hermanyi (#65163) üzenetére


BogyóBP
addikt

Részben igazad van az a gáz :D Viszonylag ritkán jutok ki horgászni és szeretnék akkor a lehető legeredményesebben horgászni. Nyilván ez közhely mert sok dolog közrejátszhat (idő szél áramlás hőmérséklet stb) és akkor az MF et és a halak kapókedvét még nem mondtam. Alapjában az lenne a tervem hogy egy kb 60-70m re dobnék 60 as kosárral hosszú előkével (vagy a túlparthoz minél közelebb) ez háros esetében kb 100m is megvan. Nyilván egy 30G os methoddal ezt a távot nem biztos hogy megtudnám dobni de egy 60G os alsógyűrűsolmozású Distance cage el szerintem igen, ezért érdekelt volna az etetőanyag dolog.

Ma probálgattam és most lehet megköveztek de kötöttem 50cm es csalitüskés horgot is hogy a wafterrel hogy viselkedik. A guru 14 es a 8mm es SW wafters el szinte tökéletes mig a nagyobb 10mm es már felvitte a felszinre a horgot de csak mig kicsit el nem ázott. Volt amelyik olyan kb 4cm re emelte el de volt amelyik teljesen fenn tartotta. A füstölgő 7mm SW bloody eper wafters totál kilebegtette ugyhogy azt majd methodnál használnám. Mivel alapjába véve methodhoz micro pelletet keverek majd ilyen dobozosat, ehhez a kosarashoz pedig majd por kaját és csemege kukoricát szeretnék.

Remélem még lehet kapni a cukk féle piros kukoricát mert majd azt is akarok magammal vinni a táplálékféltés miatt hátha előbb lesz kapásom. Klipszel fogok majd horgászni és nem fogok medret mérni mert tapasztalataim szerint kb 6m mély ott a viz ahol probálkoznék de lehet pálcaólommal rádobok előtte párat csak sajnos túl kicsi mert csak 15G majd megnézem hátha elég lesz. Aztán lehet fordul a kocka és matchezés lesz belőle. Igazából mindenfajta horogból kötöttem 30-50cm eseket 16-18 as damillal is, sima szakállmentes szakállas és mikroszakállast is, és fonottból method előkéket is. Ezeket régen mindig a vizparton kötöttem meg de barkácsoltam egy házi előketartót és inkább arra tettem párat. A lényeg az hogy a legutóbbi csúnya betlizés után végre halat is fogjak.

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | be quiet! Pure Power 10 CM 500W | Lian Li O11 Air mini | Creative 2.0

(#65165) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Belefutottam egy ilyen traveller bolognai botba [link] , eddig nem is láttam. 50cm szállítási hossz.... Alig hosszabb (60-65cm) szállítási hosszú feeder és picker botom van, úszós nincs. Biciklis pecához, venném, egy hátizsákba is elférne.
Azon aggódom, hogy elég sérülékenyek lehetnek a gyűrűk, ha az ember egy hátizsákba tenné, hamar hajlanak a bolognai bot gyűrűi......Csak ilyen felül védő gyűrűsapkát adnak a bolokhoz. Illetve ez elég sok tagból állna.....
Van valakinek tapasztalata ilyen bottal..?

(#65166) pupehap válasza Zoli bácsi (#65165) üzenetére


pupehap
tag

Elvileg kemény bottok van hozzá a leírásában. Képet is találtam róla : [link]

"ha meg kell b@szódni, akkor meg kell b@szódni " José Luis Torrente

(#65167) Zoli bácsi válasza pupehap (#65166) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Tök jó, köszi! Ha olcsóbban találtad, dobjál linket is légyszi, Energonál nem írnak hozzá tokot sem.... :)
Szerk: Megvan azt hiszem az ár, a kép linkjéből megtaláltam..Ha jól látom 37E ft....Akkor jó az Energo-s ár.... :Y

off: Hogy értsétek, miért akarok ilyen konokul bicajozni.....114kg vagyok, Jan.1.-én 132 voltam.... Sajnos megálltam a fogyásban (nem kajálok többet...,na jó icipicit lehet lazítottam), dekák mennek le, pedig jó lenne még menni lefele, már ennek is rengeteg előnyét érzem.....
Amúgy van autó, benzinre is jutna, de egyre jobban szeretném a környékbeli kiruccanásokat két kerékre tenni, főleg hogy egyre több energiát érzek magamban.... Csak ez a k..a szél álljon el végre.... :) Legnagyobb gondom a biciklis pecával a málházás. Botzsákkal, hátizsákkal, diszprzites vödör a kosárban......
Most azt agyaltam ki, hogy veszek ilyen csomagtartó táskákat, amik két oldalt lógnak. A botzsák a legkényelmetlenebb, azt kéne megszüntetni...
Ha fel tudnék málházni, hogy kényelmes legyen tekerni, a Rábca olyan 15km, visszaúttal 30...... Jó melegben....Lennék még idén százas..!! ;) :) :)

[ Szerkesztve ]

(#65168) pupehap válasza Zoli bácsi (#65167) üzenetére


pupehap
tag

Ha lenyitod a leírást minden oldalon az utolsó mondat hogy kemény tokkal adják 😃 Én csak a tokra voltam kivancsi azert linkeltem onnan. Hát vannak árkülönbségek ....

"ha meg kell b@szódni, akkor meg kell b@szódni " José Luis Torrente

(#65169) Nerazim válasza hermanyi (#65154) üzenetére


Nerazim
őstag

Köszönöm az ajánlást, de akkor viszont tovább kérdeznék. Van ez a kis segédlet ami elvileg megmutatja, hogy egyes csomók mennyire lesznek tartósak az eredeti szakítószilárdsághoz képest. A legjobb kötéssel is 98% os lesz a szakítószilárdság. Tehát, ha nekem van egy 0,18 -as zsinórom 5.8kg szakítószilárdsággal, akkor az megkötése után 5,68kg lesz. Ehhez képest amit linkeltél annak "csupán" 2,0 kg. Ki nem mond igazat? :DDD

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#65170) saen válasza Nerazim (#65169) üzenetére


saen
veterán

Az az 5.8kg az soha nem volt igaz. Mai napig nem értem, hogy miért néz bárki is szakítószilárdságot egy zsinóron. Az csak egy hazugságverseny, semmi több és nulla információt hordoz.

(#65171) Nerazim válasza saen (#65170) üzenetére


Nerazim
őstag

Akkor mégis te mit nézel rajta mi alapján választol? Vagy 0,18 -as és kész bármi jöhet, ha mind egyforma miért van annyi féle? Én így választok pont.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#65172) saen válasza Nerazim (#65171) üzenetére


saen
veterán

Minden mást nézek. Vastagság, lágyság, sérülékenység, tartósság, süllyed/úszik, szín, stb. Persze ezek nem derülnek ki a csomagolásról, kell tapasztalat.

Van két zsinór, az egyikre 5.8kg-ot írnak, a másikra meg 5.4kg-ot. Ebből neked az jön le, hogy az 5.8kg-os jobb zsinór? Nekem csak annyi, hogy bátrabban hazudnak, mert egy 0.18mm-es monofil zsinór soha nem fog ennyit kibírni. Ténylegesen nulla az információtartalma ennek.

Egyébként meg sok bot eltörne ha 5.8kg-mal húznád meg... Még a 2kg alatt is szenved sok... Emellett a zsinórok legtöbbször inkább a keletkezett sérülések miatt szakadnak aminél meg megint teljesen mindegy, hogy mennyi az állítólagos szakítószilárdság.

(#65173) vendingo válasza saen (#65172) üzenetére


vendingo
veterán

Én márka alapján szoktam választani. Trabuccon kívül mást nem veszek. :)
Néha néha rápróbálok egyéb márkára is, de nem szeretek kockáztatni.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#65174) DanielLong válasza Nerazim (#65171) üzenetére


DanielLong
senior tag

Amelyiken nagyobb a szakító, az vastagabb az esetek 99%-ában. Én most már otthon mindig előveszem a digit tolómérőt, hogy csekkoljam a zsinórt. Pl Nevis Endurát ajánlották nekem feederre, 0,20mm az 5,45kg azt hiszem, a valóságban pedig 0,22mm a zsinór. Ez még így korrekt, a fonott zsinórokat sokkal jobban elcsalják, pl 0,08-as zsinór simán van 0,14mm; 0,13mm-es meg 0,18mm. Tehát inkább azt nézem, hogy melyiknek alacsonyabb a szakítója, mert akkor az lesz méretpontosabb. De ahogy írták, a zsinór minőségét szerintem is jobban meghatározzák az egyéb tényezők.

(#65175) DanielLong válasza Nerazim (#65169) üzenetére


DanielLong
senior tag

Itt egyébként mi a különbség a 2. és a 13. között? :D

(#65176) csbebe


csbebe
csendes tag

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy Feeder 390MH botra (dobósúly: 35-80g):
- Mekkora orsót érdemes rakni? Nagyon sok helyen (boltokban is) a 6000-es orsókat ajánlják viszont szerintem kicsit nagyok ezek az orsók a botra. Elbutítják, elcsúnyitják vagy nem is tudom hogy mondjam...Ha esetleg 5000-es orsót vennék rá, akkor gondolom kisebbeket lehetne dobni a bottal, viszont az érdekelne ilyen esetben, hogy hány %-os lenne a visszaesés vajon? Illetve járna-e más hátránnyal a kisebb orsó?
- Egy ilyen dobósúlyú botra mekkora method kosarat raknátok, 40-45-50g?
- Végül egy bottól független kérdés, melyik szerintetek a "legjobb" monofil főzsinór jelenleg a piacon 0.20, illetve 0.22 vastagságban? Kinek mi vált be a legjobban?

Köszi előre is a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#65177) galervin93 válasza KunEmber (#65155) üzenetére


galervin93
őstag

Ahogy írtam privátban is, jól döntöttél, hogy visszavitted.
Írtam többször is itt a topikban, filigrán, pehelysúlyú kis láda ez. Szerintem sok helyet nem foglal, de ez relatív, és nagyon könnyű, nálam ez fontos szempont volt, mert a 8.-ról cipelem... Nekem két tálca, feeder kar, most kapott egy ernyőt, mind Dekás, meg persze minden 25-ös kiegészítő megy rá. A legkényesebb rész persze az, hogy én 80 egynehány kiló vagyok, hát ez tény, kisebb súlyra van kitalálva. Ha valaki hasonló, vagy gyereknek tervezi, szerintem tök jó. Olcsó, kicsi, könnyű, Dekás kiegészítők is jók, szóval bizonyos korlátok mellett jól használható.

Friss-ropogós, olyannyira, hogy most is itt ülök rajta. :))
Ezt a hozzászólást két kárász meg egy potyka "zavarta" csak. :)

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#65178) DanielLong válasza csbebe (#65176) üzenetére


DanielLong
senior tag

Nekem egy távdobó versenyző srác az alábbi cuccokat ajánlotta:
- orsóból 30-40ezer alatt By Döme, bár nem szereti, de ennyiért nincs jobb ár-érték arányban szerinte, ezek közül nekem 4,2-as botra [link] By Döme TF MasterCarp Pro szériát javasolta 5000 vagy 6000 méretben. Ennél feljebb a [link] a Team Feeder Long Cast lenne szerinte. Csodálkoztam, de ő nem igazán emelte ki, hogy kifejezetten távdobó dob és minél nagyobb dobátmérő kéne.
- kosárból szerintem L 40g, mivel beletöltesz vagy 20g etetőt. Nekem 120grammos bothoz 70g dobósúlyt javasolt kezdésnek. Ha nagyot akarsz dobni, akkor gubancgátló csöves megoldás kell, a Nevis kosarait javasolták (bár házilag készített csővel, nem a gyárival)
- zsinórból olcsótól a drágáig: Nevis Endura, Suffix ProMix asszem, Shimano Technium (ez már kifutó termék sajnos)

Hogy én is kérdezzek: Ki milyen előke tartót használ? A régi rugósóm apró műanyag karmai kezdenek széttörni. Vettem egy új típúsú cuccot, ahol egy polifoam szerű anyagba kell szúrni a horgot, de így semmi nem feszíti a zsinórt, nekem ez nem jó, és ahogy néztem, már nem is divat a rugós megoldás. Ti hogy szoktátok?

[ Szerkesztve ]

(#65179) Spoon16 válasza DanielLong (#65178) üzenetére


Spoon16
tag

Előketartó :
- a hosszabb előkéket ilyen kis szivacs spulnikon tárolom : [link] Ebből mindig azt rakom a ládába,amire éppen szükségem van. Van ebből idehaza is mindenféle verzió,akár dobozzal is.
- rövidebb,methodos előkéket is lehet a fenti szivacskorongra fűzni, de bból nekem a műanyag előketartó dobozka jött be: [link] Fonotthoz nem ideális,mert az ugye nem nyúlik,itt meg fixek a kampók.

(#65180) Zoli bácsi válasza csbebe (#65176) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Szerintem :) :
"Mekkora orsót érdemes rakni":
5-6000-est, nem egyforma a méretezés. Egy Okuma CB60 nagy lenne, egy Döme Power figter, vagy Master Carp pro 6000 passzolna rá.
Minél nagyobb a dob, annál könnyebb a dobás, persze bizonyos határig, és a keverőgyűrű se mindegy mekkora. Illetve kevésbé tekeredik a zsinór nagyobb dobnál.
Szerintem egy MH botnál, átlagos keverőgyűrűvel elhanyagolható lenne a dobás távolság növekedése (5000-es, átlag orsót feltételezve) kicsit nagyobb orsóval, pár méter. Ami pár métert még rátehet a dobásra, az a csigás dobemelésű orsó, szebben rakja a meneteket, könnyebben leszalad a zsinór. (Pl Döme Long Cast sorozat). Ennek kihasználásához persze bot is kell.

"- Egy ilyen dobósúlyú botra mekkora method kosarat raknátok, 40-45-50g?"
Én 50gr-ot megtöltve óvatosan dobnám vele, 25-35gr-os kosárméretnél maradnák, ezt meg merném suhintani megtöltve.

" "legjobb" monofil főzsinór": Ilyen nincs.... :D Valaki elégedetten használ valamilyen típust, másiknak nem vált be.....
Olcsóbbak közül nekem bevált a Döme Long Cast zsinór, az új Benzár Method Feeder (Sötétzöld), de a Döme Master Carp Line is már lehúzott egy szezont, ez is tetszik...
Drágábbak biztos jobbak, de amiket felsoroltam, ezek ár/értékben tuti dobogósak.... :)

[ Szerkesztve ]

(#65181) csbebe válasza Zoli bácsi (#65180) üzenetére


csbebe
csendes tag

Köszönöm a válaszokat.

Sok utánajárás után ár érték arányba én is a Döme termékeket találtam megfelelőnek, hogy nevezítsem őket a Fine Carp, illetve a Gold Serie orsókat néztem az 5-6000 méreteket.
De akkor ahogy értem, nincs nagyon kőbevésett szabály, hogy melyik orsó méret lenne a legjobb. Persze a 6000-es passzolna rá, de lehet hogy én úgy érzem, hogy az 5000-es elég lesz, akkor nem szenvedek akkora hátrányt, mintha a másikat választottam volna.

Igen a főzsinornál kicsit rosszul tettem fel a kérdésemet. Itt inkább az érdekelt, hogy kinek mi vált be a legjobban az utóbi időben, mert ugye a piac változik... (Persze ez teljesen egyéni preferencia kérdése is ez)

[ Szerkesztve ]

(#65182) Batib válasza Batib (#64993) üzenetére


Batib
őstag

Ma megérkezett. Rendben levőnek látszik.
Pro: Szép (szerintem és nekem számít), van pót dob, kerek zsinór klipsz, minőséginek tünő szerelés, anyagok, pót hézagolók mellékelve, vászonzsák,
kontra: bár 40-es kissé nagynak érzem (valszeg a nyelető miatt), a zsinórklipsz bár kerek, de műa, a futása nem az a vajpuha, zsírzás után kiderül
A többit majd a használat eldönti. Egy Silstar Tierrat vált le, nem vok megelégedve vele. (igaz ma is kihoztam két pontyot vele)

Az optimista az alagút végén a fényt látja, a pesszimista a sötétséget, a realista a közelgő mozdonyt. A mozdonyvezető pedig a 3 hülyét a sineken

(#65183) Spoon16 válasza csbebe (#65181) üzenetére


Spoon16
tag

zsinór: itteni ajánlásra használom a nagyobb dobos orsókon a Döme Pellett line zsinórt 0,20, 0,22 vastagságban. Szeretem a Trabucco T-Force Special feedert is,tavaly lehúzott egy szezont a Tiszán minden godn nélkül. Idén pedig a Decathlon zsinórjait fogom próbára tenni.

(#65184) KunEmber válasza galervin93 (#65177) üzenetére


KunEmber
senior tag

Köszönöm a megerősítést. Jó cucc, csak ne legyél dagadt. A többi belemagyarázás és szobság. ;]

http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg

(#65185) galervin93 válasza KunEmber (#65184) üzenetére


galervin93
őstag

Ummm, te mondtad. :) :DDD
Közben jött egy 10 körüli tok, finom cuccal birkóztam vele egy szépet :)

[ Szerkesztve ]

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#65186) vendingo válasza galervin93 (#65185) üzenetére


vendingo
veterán

Én meg nem mentem ki horgászni, szélvihart, égszakadást jósoltak. Ennek ellenére totál szélcsend és napsütés idő van.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#65187) galervin93 válasza vendingo (#65186) üzenetére


galervin93
őstag

Valamit elnéztél, az holnalpra volt előrejelezve. :)
Amúgy fúj mint atom, de még pecázható.

[ Szerkesztve ]

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#65188) saen válasza galervin93 (#65187) üzenetére


saen
veterán

Pontosabban ma estére.

(#65189) galervin93 válasza saen (#65188) üzenetére


galervin93
őstag

Való igaz, horgász-szemmel írtam. :D
Sokat vannak szidva a meteorológusok, aztán kicsit magamra veszem, bár nekem csak a hobbim az időjárás figyelése, de sokszor tapasztalom, hogy inkább az emberek memóriája szelektív. Persze sok a tévedés is, de vannak bizonyos matematikai korlátok, amin az atyaúristen se tud segíteni, nem még a földi halandó számítástechnika meg az emberi intuíció... :)

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#65190) Spoon16


Spoon16
tag

Én tegnap pecáztam egyet az egyik holtágon. Bosszantó peca volt,mert otthon kevertem egy nekem új decathlonos kaját, ami nagyon nem akart ragadós lenni,így szerintem a kosárban semmi nem maradt mire leért a fenékre. Tök szép idő volt, nem is igen fújt a szél, a törpe sem evett még, én meg elcsesztem a kaját. Tanulság: mindig legyen a kocsiban egy tartalék csomag kaja,amit már ismer az ember :D
Bennem maradt a tüske,így ma meló után kimegyek és megpróbálok kicsit pecázni sötétedésig, errefelé egész hétre gané időt mondanak,most meg még szépen süt a nap.

(#65191) Steady74 válasza Spoon16 (#65183) üzenetére


Steady74
Topikgazda

A pellet line az egy remek zsinór. Olcsó, jól merül, jó a szakítója is. Nagyjából annyi lehet, mint a MAP Optimum-nak. Mármint ténylegesen, papíron a HD 2X erősebb, de ezt ne gondolja senki komolyan.
MAP-ot tavaly próbáltam ki, azóta használom őket, a Maxima gyártja a MAP-nak. Maxima a legjobb match zsinór, így gondoltam az Optimum is jó lesz. Az. Tavaly Vadkan tavon beleakadtam valami nagy dögbe, ment-ment-ment, 3,9-es bottal tartottam, és nem éreztem gyengének a felszerelést. 9,6,-os megfogtam a 0,20-as zsinórral simán, amit nem tudtam, azokat 15+-ra saccoltam, de a horog mindhárom alkalommal kiakadt.

(#65192) vendingo válasza galervin93 (#65187) üzenetére


vendingo
veterán

Gondolom mind a ketten ugyanott lakunk, és országosan egységes az időjárás. 3 appot figyelek, mind a 3 rossz időt írt déltől.
Itt az alpokalján tud vicces dolgokat az időjárás.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#65193) jansky1 válasza vendingo (#65192) üzenetére


jansky1
senior tag

Nincs mese költözni kell. Peca céljára alkalmatlan az időjárás miatt. :DDD

(#65194) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Na, ebéd után kimentem a tóra, gyönyörű idő, napsütés, lengedező langyos szél...
A szombaton autó mellé kirakott minimálpecás teleszkópos botokat dobtam be a kocsiba, kevertem etetőanyagot, és go...... Hagyományos fenekező bot, meg egy telepicker, hosszúelőkével. Ahol pecáztam, a mellettem lévő öbölben ugráltak a halak, olyan másfeles kölökpontyok.
Szerintem rontás van rajtam. Csaliztam bármivel, etettem, mozdítás sem volt. A csalikat még ilyen aroma spray-vel is befújtam.... Ez volt a baj! Method spray-vel fújtam be....Aztán hosszúelőkéztem! :O Tudtam hogy nem bennem van a hiba..... :D
Aztán fordult kissé a szél, hidegebb lett, jól befelhősödött, és megcsöppent az eső....
Hazajöttem.... Ma is száraz maradt a szák.
Ilyen béna szezonkezdésem nem volt, a tavon nem fogtam idén halat....Vadvízen is csak apraját. Elő kell szednem a Rod-Podot is, olyan kemény a föld, alig bírtam a leszúrókat belevarázsolni a földbe.....
Teleszkóposok bevetésen. Vödörben kézmosó víz. Magas part miatt nehéz lemenni a vízhez itt.:


Nyugat felől felhősödik erősen....5 perc múlva eleredt

(#65195) vendingo válasza Zoli bácsi (#65194) üzenetére


vendingo
veterán

Ez melyik tó?

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#65196) Zoli bácsi válasza vendingo (#65195) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Ez, és itt horgásztam..... :) [link]

(#65197) BogyóBP válasza Zoli bácsi (#65196) üzenetére


BogyóBP
addikt

Daiwa N’zone 3,60 as botot használ valaki? Nyilván nem az S vagy a Z szériája érdekel hanem a sima kék blankos ami most jött ki nemrég. Nem sok helyen kapni kiállítva meg kevesebb helyen van így nem tudom megnézni mekkora a blankja és a spicc gyűrűk. Hátha valakinek van és tud róla referalni. Nem 100meter fölé akarok dobni csak azt hogy a dobó élőke csomója mennyire könnyen csúszik at rajta. Nekem a 3.30 as van de meg nem dobtam vele dobó elokevel eddig csak egyszer volt alkalmam kipróbálni a pecat vele kiváncsi vagyok a nagytestver vajon milyen lehet. Nézegettem a bydome finemax 3,60 as MH-t is 80 as dobó súllyal nagyon tetszett de a boltban lebeszeltek
rola hogy túl aprok a spicc gyűrűk egy 30 as dobó elokehez. Most akkor mi az igazság? :D

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | be quiet! Pure Power 10 CM 500W | Lian Li O11 Air mini | Creative 2.0

(#65198) yanna


yanna
őstag

Kollégák!
Ismer valaki olyan megbízható végfül kötést, ahol maga a fül dupla? A dolog lényege, hogy pici, vékony karabinerbe csatlakoztatva dupla felületen feküdjön föl. Nem tudom érthetően fogalmaztam-e... :U

[ Szerkesztve ]

(#65199) freelanced válasza saen (#65121) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm a válaszod!

Legalább ezek alapján tudja az ember mire számíthat, nem éri akkora meglepetés. Kezdésnek tökéletesen megfelel számomra, aztán majd úgy is lehet bővítgetni, fejleszteni később.

Köszönöm, akkor így lehet, hogy kerülöm a nyeletőféket. Alapból csak azért gondoltam rá mert olvasgattam itt a topikban is, hogy kezdésnél hasznos lehet, hogy be ne rántsa a hal a botot.

Bot terén ez valóban jó ötlet, elengedem akkor az Okumát.

Orsók terén már csak kíváncsiságból is megnézem az aliexpressen levőket, bár első körben szerintem itthonról fogok választani. Az angol márkák közül melyik modelleket érdemes megnézni?

Általános:
Etetőanyag téren merre érdemes nézelődni általánosságban, milyen típusú etetőanyagot javasoltok kezdésképp? Ahogy írtátok ahogy elmentem körülnézni annyi féle van, hogy így nehéz belőni egy irányt, gondoltam mielőtt leemelek valamit a polcról rákérdek hátha valaki megosztja neki mi vált be a Decathlonos vagy egyéb nem annyira drága etetőanyagok közül.

Élő, természetes csaliból ki mire esküszik feederezés esetén, illetve mikor indokolt a használatuk? Általánosságban az a gyakorlat, hogy vinni kell ilyet is olyat is aztán majd meglátja az ember mire kapnak a halak? Ahogy visszaolvasgattam a topikban sok esetben ez volt a konklúzió, időjárástól, napszaktól stb függően. Most, hogy elmentem nézelődni még több lehetőség, van aki a waftert ajánlotta a fórumról, az addig rendben van, be is szereztem egy dobozkával próbaképp, Ringers Orange - Chocolate 10mm-es változatot, meg egy doboz kukoricát első körben. No de természetes / élőcsali terén ki mit használ? Avagy ezek nagyon attól függenek, hogy mikor, hova, milyen módszerrel megy az ember, és érdemes vegyesen vinni ezt is azt is?

Előkének milyen zsinórt ajánlanátok a jelenlegi 0.22-es mellé? Meg voltam bizonyosodva, hogy erre már valaki tett ajánlást, de hiába kerestem nem találtam, szóval nem tudom mi volt a fejemben. A Zéé, eselteg az általad ajánlott Guru N-Gauge 15 – 13 megfelelő lehet feederezni is? Illetve neked nem volt még gondod a szakáll nélküli horog használata során?

Waftert egyébként inkább method esetén használunk vagy szokás sima hosszúelőkés horgászatnál is? Ha igen oda is jó az ajánlott Pellett Waggler horog?

Illetve a Wafter általánosságban a horogra vagy a csalitüskére teszitek, illetve ez mitől függ? A neten néztem több videót is de nem feltétlenül volt egyértelmű, hogy most a kis műanyag tüske vs zsinórón áthúzott wafter vs a horogra akasztott verzió miben is különbözik felhasználás szempontjából.

Kissé limitált volt a boltosok kapacitása ma, így inkább gondoltam, hogy rákérdezek itt mielőtt felesleges dolgokat veszek félinformációk birtokában, no meg sajnos túl sok idő nem is jutott várakozni, nézelődni.

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#65200) galervin93 válasza vendingo (#65192) üzenetére


galervin93
őstag

Én meg 15+ éve tolom a meteorológiát, mondjuk nem appokból, és azt is sejtem merre van az Alpokalja. ;) Meg ebből is szakdolgoztam, de arra nem vagyok büszke, mert kb. 3 nap alatt írtam, igaz akkor még naphosszat az előrejelzési modelleket bújtam, kicsit komolyabb szinten ment a dolog. Van sejtésem mi történik időjárás terén kis hazánkban. :) Peace!

---

Bitang jót pecáztam ma, Dunavarsány, Füzespart. Bányató, az egyik fele 4.5-5 méter mély, a másik 2.5, mi a sekélyebbre ültünk haverokkal. 40 és 70 méterre csináltam két etetést, bent sima Aqua (2:1 uni:classic), kint ugyanez krilles aromával+panír, szerelék method. 13 ponty (2-4 kg) + rengeteg kárász, meg egy 10+-os tok. Haverék jóval kevesebbet fogtak, ma a pontos, ütemes peca nagyon jól ment. És jól is sikerült mindig váltanom is, alapjáraton kint voltam 40-en, aztán amikor csendesedett akkor bementem, onnan kijött 1-2 hal, ráetetés a benti távra, és vissza rövidre pecázni.

---

Valaki keresett rugós előketartót, Aliról ez tök jó, pont mostanában töltögetem fel őket.

[ Szerkesztve ]

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.