- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- kemotox: Ki érti ezt?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rekureku
tag
Sziasztok!
Van egy Nespresso U típusú kávéfőzőm. Amikor lefőzöm a kapszulát a kávé a kapszulatartóba folyik.
Mi lehet a baj? Rendszeresen vízkőtelenítem.
Köszi! -
stereofan
tag
-
stereofan
tag
válasz
razzorr #85185 üzenetére
szia,
gondolom venus, musa, kitty családból lesz valamelyik amit kiszemeltél. úgy tudom ezek jók indukciós főzőlapon.abszolút rendben van mind, jó minőség.
a méretet úgy válaszd ki, hogy ezzel kb. mindig ugyanannyit fogsz készíteni.
van egy-két praktika a főzéshez, de itt is ajánlott egy jó minőségű frissen őrölt kávé a tökéletes végeredményhez.
pl. innen a get up nagyon jó kotyogós kávéfőzőkbe is.
-
razzorr
őstag
Üdv topiclakók. Tervezek venni egy Bialetti kotyogóst (indukciós lapra). Vélemények? Az MM-ben néztem, 12körül. Most nem feltétlenül az ár a lényeg,hanem hogy nyugodt szívvel ajánljátok e. Vagy ha nem, akkor mit helyette? Köszönöm.
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Ha már így szóba került a GC tuning... Nekem lenne egy ötletem ezzel kapcsolatban, nem tudom erre esetleg gondoltatok-e már, de még eddig nem láttam sehol ezt megvalósítva. Egyszer olvastam, hogy panaszkodtatok arra, hogy a GC-k kazánjában egyre kevesebb az anyag, ez ugye rosszat tesz a hőtehetetlenségének. Kicsit szemügyre véve a GC kazán képeit, feltűnt, hogy az egyik oldala egy sík lap... Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha erre a sík felületre felerősítenénk egy kb 10-15mm vastag réz lapot, de természetesen a rézcső tuningot nem elfeledve. Persze valami jóféle hűtőpasztával megspékelve, amit a procikhoz használunk, hogy jó legyen a hőátadás az alu és a réz között. Ez gondolom jót tenne a kazán hőtehetlenségének, és talán egyenletesebb lenne a melegvíz is a csapoláskor. Mi a véleményetek erről? -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán #85179 üzenetére
Amugy ar/teljesitmenyben csucsgyanus a Flair. A futesnelkuliek kozul a Robot szerintem jobb (meg gyorsabb is), de sajnos nagyon draga.
-
zolnagy
őstag
válasz
grizlisandor #85181 üzenetére
Lehet csak egyszerűen nem szereted azt a vonalat. A locavore nekem is már “túl klasszik” volt, éreztem benne a robusztát, a CM ellenben mindig is OK volt.
-
-
stereofan
tag
válasz
grizlisandor #85174 üzenetére
lehet kell még egy kis idő, hogy a legjobbat hozd ki belőle,
szerintem érdemes vele még foglalkozni.a p&y cm, egy másik karakter lesz!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71 #85177 üzenetére
“már kiló felett járok a Kinuval”
Az dícséretes, de még valszeg nem “well seasoned” :-). De, hogy az összehasonlítást tovább nehezítsük: játszik itt még, hogy a dugattyus gepek eleve mas izelmenyt produkalnak mint a pumpasok (a roto még rugos nyomasprofilt mimelve is mas lesz a pumpalas miatt). A manual gepeknel olyan eloaztatast csinalsz onthrefly, amilyet akarsz. Jelen esetben a kaveparnak dimenzioi (atmero, magassag) ebbol kovetkezoen az orlemeny idealis finomsaga is total mas.
-
Peti...(16v)
tag
Egy GS3-at.
Más: annyi szó volt mostanában a balatoni újhullámos kávézókról, de a siófoki Cafe Maranról még nem esett szó. Igaz csak egyszer voltam, de akkor nagyon tetszett. A kiszolgálás kedves és figyelmes volt, kényelmes és szép a hely, a sütik és a kávék is nagyon finomak voltak. Megkóstoltam a világos (vmi etióp volt) és a sötét (vmi brazil) pörkölést is, utóbbi az állandó kínálat, a másik őrlőben pedig mindig valami új van. A sötét sem igazán sötét, és nekem nagyon bejött, pont azon a határon van, amikor még mutat valamit a pörkölés a kávé fajtajellegéből, de még nem laposítják el a sötétekre jellemző általános ízek. Nagyon különleges volt, az eddigi legjobb specialty kávé élményem, és ez volt az az ízvilág, ami itthon még sosem sikerült.
A gép is megér egy mustrát (KVDW Spirit). Számomra érdekes, hogy a két fejen két eltérő hőmérsékletet használnak, a világost 93, a sötétet 94! fokon húzták. Az árak magasak, de a minőség is magas szinten van, úgyhogy szerintem ezt el kell fogadni. -
Bazsee71
őstag
Full GC: PID, rézcső, réz vízterítő, tágulási, nyomásszabályzó. Furcsa, mert mint ha régen sokkal jobbak lettek volna vele a kávék, csaknem az emlékek szépültek ennyit. Emiatt tényleg szigorúbb vagyok a GC-vel. Csak az ulka-roto áramlástechnikai különbözőségére (pulzálás) tudok gondolni, másban nem tud többet a Linea, szerintem a vízterítése is rosszabb. De ahogy WiZARD írja, ott kb bármikor húzok egy jó kávét, ha nem klappol minden, akkor is általában közepes, iható a végeredmény.
A Flairt sem tartom világverőnek, csak egy jól használható, megbocsájtó eszköznek, ami még közvetlenebbé teszi a rituálét.Kávé Kálmán: már kiló felett járok a Kinuval.
-
válasz
Bazsee71 #85161 üzenetére
még ide visszatérve, meg részben Wizardnak reagálva: most direkt játszottam 2 fokos tartományon belül a pazar kenyával, és nagyon más kávét kaptunk 88 és 90 fokon. persze annyi tényezős egy lefolyás, hogy ez mindegy is.
a másik, hogy szerintem sem lehet otthon reprodukálni azt, amit egy tökéletesen pörkölt világos kávéból kapsz egy profi helyen. én nem is akarom, meg sem próbálom, ezért is pörkölök annál picit sötétebbre és nyomjuk a középvonalat idehaza: van még sav, gyümölcsök, de már messze nem az a finom, törékeny, tökéletes test és nulla mokkásság, annál kicsit karcosabb, mogyorósabb-csokisabb, de még nulla kesernyével. mind a gene, mind a kávégép, de talán még a daráló is erre tökéletesen alkalmas, home casmo presszózásra meg - szerintem - nem.
40 fölött már minden nap ajándék állítólag, illetve én a csalódásnál jobban semmit sem utálok gasztro vonalon. tökéletesen boldog vagyok egy maga egyszerűbb műfajában hibátlan kávéval. (robusztáig azért nem mennék soha
)
-
Toobee
veterán
válasz
Csápájev #85169 üzenetére
4 perc körül látod. Én úgy látom, hogy fokonként lehet állítani.
-
válasz
grizlisandor #84973 üzenetére
Elfogyott a PY Locavore, nem sikerült a 250gr-ból főzni belőle egy nekem finom kávét.
Remélem a PY Choco Madness-el sikerülni fog. -
KVfun
csendes tag
válasz
Peti...(16v) #85135 üzenetére
Mit választanál az LMLM helyett?
-
Csápájev
őstag
Xiaomi vízforralót használ valaki?
Az alkalmazásban állítólag precízen állítható a víz hőmérséklete.
Nem egy Bonavita,de nem is annyiba kerül -
-
Bazsee71
őstag
Mióta az üzemben szolgálatba állt a Linea, azóta itthon igencsak hanyagolom a GC-t, csak páromnak húztam vele a reggeli kávékat (ő tejjel issza). Egyszerűen képtelen vagyok reprodukálni azt a minőséget.
Arra pedig jöhet magyarázat, hogy az mitől lehet, hogy a Lineánál tényleg kottázni lehet 1 °C különbséget, a Flairbe meg locsolom a forró vizet, és mindig egy korrekt kávé a végeredmény. Részben tudom az okát, mások az elvárások, elnézőbb vagyok ezzel a szerkezettel, mint a monstrummal. (Persze jobbak a kávék a Lineán, ez talán nem meglepő.)
Amúgy élvezet használni, mióta a pulton van, nem kapcsoltam be a GC-t, mert nem csinálok rosszabb kávékat. Az üzemben tesztelgettem a K30-cal, a rövid teszt alapján pedig arra jutottam, hogy nem a Flair a szűk keresztmetszet, hanem a Kinu.
Az meg csak hab a tortán, hogy párom éppen az ügyelet fáradalmait piheni ki, én pedig síri csendben készítettem el a presszómat.
+1 Különböző összetételű vizek gyors egymás utáni tesztelésére is eléggé jónak tűnik. -
válasz
Kávé Kálmán #85159 üzenetére
van még egy jó 7-8 évem, mire a kisebbik abbahagyja az "apa, apa, nézd, apaaaa" korszakot, addigra lesz tapasztalat a flérrel bőven, meg lesz két utódja is
-
válasz
Kávé Kálmán #85155 üzenetére
az ital jó minőségéhez nagyon sok kávégép elég, pár paraméternek kell megfelelni és hurrá (persze sok gép így sem üti meg a szintet). a napi rutin módjában viszont nagyok a különbségek, anno sokat pavoniztam, most a két kisgyerek mellett tuti nem szeretnék
-
WiZARD
addikt
pid-es gépen +-1 fok nagyon érezhető ízben (nem szoktam kisebb lépcsőben állítani)
Flair-rel ugyan bevallom, hogy semmi tapasztalatom, de erősen kétlem hogy lehet egymás után 3x egyforma hőmérsékleten kávét készíteni, vagy csak extra odafigyeléssel és szabályzott körülmények közt.
Arról nem is beszélve, ha azon akarunk "állítani" -
Kávé Kálmán
tag
Ez vilagos Parci. Szamomra kavenal PRIMER az ital minosegen van. Ott a GC-kal (nemcsak ott) pariban van a Flair. Abban, h 7 perec alatt kesz az italod, meg konkretan aláz a Flair. Nehany “decent” :-) gep tud ezzel lepest tartani/felvenni. 37-es shot a limit, meg az a malenkij robot, amit el kell vegezni.
-
válasz
Kávé Kálmán #85152 üzenetére
de a hangsúly nem is a pontosságon van, azzal tényleg nincs gond kellő rutin után (illetve van, amikor gyerekek miatt az ember nem tudja megszakítatlanul csinálni a folyamatot, de ezt tegyük félre), hanem azzal, hogy mennyire körülményes eljutni odáig, hogy az általad akart hőmérsékleten/állapotban elkezded a csapolást.
a pid-es gépben az a(z egyik) jó, hogy ez a körülményessége pontosan nulla.
-
Kávé Kálmán
tag
Here you go:
https://youtu.be/_nswa92-AGk
Homerseklet: sokat segit, ha a delikvens mindig ugyanazt a homersekletu vizet hasznalja elomelegiteshez. Kezenfekvo a forrasban levo viz. Az, h hanyszor melegited elo, eldonti, melyik homersekleti tartomanyban keszul a kaved. A huzashoz szinten zubogo vizet hasznalok (mire a kaveig er, mar jocskan veszit).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
soldier2 #85151 üzenetére
Aki megbaratkozott a karos gepek mukodesevel/hohaztartasaval es hasznalta (nem egyszer kiprobalta, vagy latott rola egy videot), az mind szerette. Sok ilyen emberrel talalkozom :-). Az, h egy display tizedfokra beallithato pid erteket szuggeral vagy egy gep egymastol nagyon jol elkulonitheto homersekleti tartomanyokban uzemeltetheto, az az eddigi tapasztalataim szerint a mindegy kategoria. Tudom, h ezzel sokan szivesen vitatkoznak :-). Van 2 atgondoltan pid-elt gepem is. A takaritasra megvannak a fogasok, keresem a videot...
-
soldier2
őstag
válasz
SteelCowboy #85124 üzenetére
Azért egy tuningolt GC és egy Flair használata között akad pár nagyságrendbeli különbség, és ízben sem ver oda neki. Itt a fórumon nálam jobban kevesen szeretik a manuál karos gépeket, de a Flair szerű megoldások napi rutinban már nekem is soknak bizonyulnak
A hőmérséklet beállítása meg hogyismondjam......
-
WiZARD
addikt
válasz
Peti...(16v) #85135 üzenetére
Középen a Decent mellett az milyen daráló?
(EK43-nak nézném, csak a talpa nem stimmel, és még nem láttam ilyen modot se...)szerk: megvan
-
Redeagle
újonc
Csak nyomás alatt, de akkor folyik rendesen. Jövő héten akkor kiszerelem megnézem, ezek szerint bontható a műanyag háznál. Majd írok mit sikerült alkotni. Jó lenne ha csak egy o gyűrű gond lenne! Köszönöm a segítséget!
-
zolnagy
őstag
válasz
Redeagle #85140 üzenetére
Elég nehéz így látatlanban megítélni, hogy honnan folyik. Melegedés alatt is folyik, vagy csak ha nyomás alatt van? Mindenesetre szereld le (4 imbusz csavar), úgy többet látsz. Ha szerencséd van, csak o-gyűrű csere. De szét lehet a szelepet is szedni, ha minden kötél szakad, nem kell feltétlenül újat venni.
-
válasz
fragola.6035 #85141 üzenetére
Az a fura hogy a mostani Firenzato-kon nincs ilyen, sőt a neten sem találtam pont ilyet. Lehet hogy nagyon régi? Vagy valami speciális kiadás lehet?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Flashback #85139 üzenetére
Az "Espresso Italiano" nem márkajelzés, hanem egy olasz tanúsítvány, hogy a gép megfelel a tradícionális olasz eszpresszó készítésre, vagyis a gyártó megfelel az Olasz Nemzeti Eszpresszó Szövetség feltételeinek és jogosult a védjegyet használni. Vagy valami ilyesmi.
-
Redeagle
újonc
Sziasztok!
Brasilia Lady gépem 3 járatú szelepéből folyik a víz a fej felőli oldalon a műanyag ház és a csatlakozó között. Javítható a hiba vagy csere. Egy OLAB 8000 van benne. Csere esetén mit javasoltok, ami esetleg itthon is elérhető.
-
-
Peti...(16v)
tag
Délelőtt betettem a hűtőbe a második dupla egyik felét (tehát egy szimla espressot 😀) és most megittam hidegen. Nagyon jó volt, jobban jöttek az ízek mint melegen, és még jobban is esett. Tudom, feltaláltam a spanyolviaszt. De nem kell ide semmi hókuszpókusz meg tonic, csak előre kell gondolni rá, hogy jól le tudjon hűlni. Érdemes kipróbálni.
-
-
SierraFox
tag
válasz
WiZARD #85131 üzenetére
Ez a XIII. kerületben van Budapesten, kávékorzó díjas, nem specialty, de jó kávézó. Itt éppen azt látom, hogy ember az még csak-csak lenne, de nem igazán akarják megfizetni. Győrben ez nyílván sokkal nehezebb. De a héten Debrecenben voltam, és a Black Sheep is baristát keres.
ui.: Én is panaszkodom az árakra. Olaszországban még a legputribb helyen is 1 euroért finom presszókávét adnak.
-
WiZARD
addikt
válasz
SierraFox #85130 üzenetére
A pénz kérdésig el se jutunk, ha nem is jelentkeznek...
Amúgy helyileg merre van ez? (elég ha várost/megyét írsz)
(Bérekről lehetne sokat beszélni, de itt elég offtopic lenne. Bp-n minisztériumban egy jogász keres 150-180 körül, közben meg aldi pénztáros 2x ennyit, vagy szomszéd utcában lévő Espresso Embassy is nettó 250ért keresett baristát...)
Közben meg van aki az árakon panaszkodik, még itt a topikban is, akkor mit várhatunk az átlag embertől, aki azt se tudja mi a specialty, és a 150 forintos automatás kávé árából indul ki.
-
SierraFox
tag
válasz
WiZARD #85108 üzenetére
Ahol reggelente kávézunk, ott a profin és villámgyorsan dolgozó srác kb. 150 ezret keresett (papíron persze kevesebbet).
Aztán felmondott, mert nem voltak hajlandóak többet adni neki. Jött helyette valami kétbalkezes kislány, de már ő sincs, mert inkább elment ezért a pénzért irodai munkára. -
WiZARD
addikt
válasz
Sic.Transit #85127 üzenetére
igen
-
WiZARD
addikt
válasz
Sic.Transit #85123 üzenetére
igen
koxx thx
-
Rush77
aktív tag
Most, hogy megy az elmélkedés és tapasztalt megosztás a Flair-rel kapcsolatban, kérdezném, hogy a Rok az milyen minőséget képvisel a Flairhez képest?
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
verti1 #85106 üzenetére
Én is ugyanebben a cipőben járok.
A Traveler a GC-vel remekül muzsikál, tényleg élményszámba megy a tekerés, finom kávékat tudok húzni vele, de a vezérhangya megmozdult és a Flair felé kacsingtgat. Beszéltem róla Kávékalmár Gáborral is és megerősített benne, hogy ha nem kell gőz, akkor tényleg pariban van a GC-vel. Plusz még az itteni tapasztalatok, vélemények is azt sugallják: VEDD MEG! Még kicsit érlelem a vásárlást, de ha így HALAD, hamarosan elhatározom magam
-
válasz
Sic.Transit #85117 üzenetére
Kávébajusz
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Bialetti Brikka után mi lenen a következő szintlépés eszpresszó gép tekintetében? Köszönöm az ajánlásokat.
-
verti1
tag
válasz
Bazsee71 #85111 üzenetére
A másik fórumon árulta a srác és a pro-t vette helyette. Beszéltem vele én is. Lehet, hogy akkor a műanyag jobb, mert kevesebb hőt von el, de ha együtt melegíted az egészet akkor lehet nem számottevő. Igen, a dugattyú tetejében fém betét van, szépen meg vannak csinálva.
Parci: a Gábor féle dugyttyú+nyomásmérő 50 dollár, szép munka, kb. annyi mint a gyári. Kollégámmal használok egy tuning GC-t a melóhelyen, itthonra kellene valami. Valami egyszerűbbre vágyok, nem akarok még egy ilyet építeni, de azért jó lenne ha megközelítené a GC-t. Olyan a beosztásom, hogy kettőt meló, kettő otthon. Szóval erre a két naponta két kávéra kellene megoldás.
-
Bazsee71
őstag
válasz
verti1 #85109 üzenetére
Akitől vettem a Flairt, ő most egy Pro-t használ gyári nyomásmérővel, és hiányolja Gáborét, elmondása szerint praktikusabb.
Az acél dugattyú helyett ott is jobb a műanyag, kevesebb hőt von el. Egyébként a műanyag részek kaptak acél betétet ott, ahol terhelést kapnak, tartóssággal nem lehet gond.
Hőfokszabályzós cupping kancsóval használom, mert abból jó önteni. De nem mindig van nálam, többször forraltam már vizet tűzhelyen, úgy sem volt rossz. -
smn84
csendes tag
Kávé tárolására használtok valami speckó edényt? Vagy hogy a legjobb tárolni szerintetek?
-
verti1
tag
-
WiZARD
addikt
Ha már kávézók és személyzet:
Próbálunk felvenni +1 baristát. Az egy dolog, hogy alig van 1-2 érdeklődő. Speciality tapasztalatról már le is mondtam, annak is örülök, ha már hallott róla az illető, de ez se jellemző.
Amin viszont kiakadtam, hogy most jött 1 csaj, ezer éve pultosként dolgozik, elmúlt 2+2 évben kávézóban dolgozott, saját bevallása szerint baristaként.
Ezek után közölte hogy ő nem iszik kávét, és nem is érdekli a kávékészítés, ő csak a vendégeket/vendéglátó részét szereti.Nem csodálkozom, hogy szar a kávé sok helyen...
-
verti1
tag
válasz
Bazsee71 #85086 üzenetére
Köszi a beszámolót. Ez is csak megerősít, hogy mennyire használható kis masina. Eddgi a Pro verzión gondolkodtam, de a te beszámolód és Gáboré is inkább a Classic felé billent. Egészen gyorsan lehet vele ezek szerint kávét készíteni, gyorsan átmelegszik. A nyomásmérő nyilván alap, hogy kell hozzá. A takarítás egy kicsit macerásnak tűnik nekem is, de nem szempont nálam, mert napi két kávéhoz kellene. Sima vízforralóval használod vagy ezzel a szabályozható hőmérsékletűvel? Közben nekem is meghozta a posta a Kinu Travelert. Nagyon jó kis szerkezet, minőségi darab. Most a GC-vel próbálgatom, egyelőre nagyon tetszik. Azért egy világos pörkölésnél meg kell markolni rendesen, de ha belendül akkor a 18.5 grammot megeszi 40 mp alatt.
-
itt van ez a pazar kenya kirigu aa nevű csoda, ez tetszett úgy a kávézóban.
itthon nem igazán akart összejönni, sokkal kevesebb íz és sokkal fanyarabb végeredmény folyik a vasból. végül eltettem a vst 15g szűrőt és leporoltam a renekát. sokkal jobb lett vele, így már abszolút emlékeztet a kávézóban kapottra, és bár még picit elmarad tőle, már szívesen iszom.
jó tartalék játékosnak ez a reneka, ritkán kell, de akkor tényleg tök más vele a kávé, mint a "hagyományos" testvérével.
meg, ha már teszteset játszunk, kibontok egy verát is, mert eddig ezek a (szűrt) csapvízzel készültek. referálok majd (a saját pörköléseknél azért nem írok ilyeneket, mert azok nyilván idomultak az idők során a körülményekhez és úgy jók).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest