Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• balage0000

csendes tag

válasz Kávé Kálmán #76407 üzenetére

Bottomless portafilter es basket kombot keresek Caravelhez, ebben kernek szepen kis segitseget.

Olyasmi lenne jo, amibe a gyari dupla kosar is belemegy, illetve (legfeljebb kis reszeles utan) a PV 45mm-es duplaja is. Peppina kosarat nem talalok neten egyelore. Nezem Gabor Nakedjet, ebbe belemegy mindket fajta kosar? Alternativa a Werkstatt Kunst: gyarihoz hasonlo a nyele, viszont a 47mm-es PF-be nem tudom, belemegy-e a PV kosara es az eredeti is. Ezen felul USA-bol lehetne hozatni, hasonlo aron, de ott is csak a Peppina kosarat irjak, kompatibilitas kapcsan, hasonloan a Wekstatt Kunsthoz. Egy kerdest nyilvan meger felejuk, de ha van ezzel tapasztalat, azt megkoszonom elore is!

• balage0000

csendes tag

válasz Kávé Kálmán #76407 üzenetére

Nagyon szepen koszonom az osszefoglalot, valoban ertekes informaciok, es van egy olyan erzesem, hogy kb. 220 oldal vegignyalazasat megsporolja a HB-n nekem es a hasonlo cipoben jaroknak.

Ambicio... na az van, ennyi rossz kave es kidobott penz utan szeretnek valamit, amivel vegre kiserletezhetek tobbfele es friss kaveval. A szememet egy 2 honapja nyitott kis helyi kavezo nyitotta fel, ahol olyan elmenyekkel gazdagodok minden alkalommal, hogy az otthoni kavera egyre inkabb hunyoritva tekintek es rovid ido alatt eljutottam arra a szintre, hogy tenyleg csak koffeinpotlasra valo, de elvezetet mar nem nyujt. Hetente uj fajta, szamomra eddig ismeretlen light es medium roastok a Kaffabol (Helsinki), a Due Manibol es a Bonafidebol (ev porkoldeje volt 2016-ban ha jol emlekszem) - en eddig medium es dark Illy es munkahelyi Nespresso shotokon kivul mast nem igazan ittam. Napolyi es pugliai utazasokrol van/volt egy elkepzelesem a "jo" kaverol, ami mostanra teljesen megvaltozott. Amiota vilagosabb, izesebb roastokat probalgatok, a fekete szinu (dark) Illy-hez mar szinte hozza se nyulok, csak ha kifogy a piros (medium). Nyilvan az ottani Mythosokkal a Niche-em nem fog tudni versenyre kelni... Egy masik pelda: legutobb megkostoltam a barista signature italat, amit talaloan Espresso Cubanonak nevezett el az itallapon es a helyi versenyen par eve ezzel mutatkozott be. Az erdekessege, hogy cukor nelkul keszul, megis mezedes, kicsivel rovidebbnek tunik az atlag espressonal, az egyik medium-dark Due Mani babot talalja hozza a legjobbnak. Allitasa szerint otthoni geppel nem lehet eloallitani (KvdW-je van a boltban), extrem veszelyes, egyszer mar egette le a kezfejet a kipattano portafilter miatt. (Ha esetleg van otletetek, hogy mi lehet a recept, mindenkepp erdekelne, mert nem igazan osztja meg senkivel a technikat/nyomasprofilt, meg az alkalmazottakkal se. Nem tudom, hogy ez valojaban mennyire tulmisztifikalt, eddig olvasottak alapjan gondolom, hogy alapvetoen kisebb adag orlemeny, finomabb orles, de valahogy meg se lesz over-extracted, egyaltan nem keseru es nem is savanyu, nagyon selymes, kibeleli a szajat).

Visszakanyarodva a Caravelhez, mindenkepp szeretnek egy olyan gepet, amin van lehetosegem TANULNI. Meg ha csak masodik geprol is van szo (de legalabb megmentek egy "dodot" ugye, es egyetertek, gyonyoru gepek), es napi hasznalatra / asszonynak beallitok egy Sage DB-t idozitessel (amint Black Friday kicsit lejjebb viszi az arakat), hozzaigazitva a Niche-t, microswitch-et lecsavarozva a sullyedo nyomasprofilhoz, esetleg OPV/pumpa modokkal kesobb.

Vasarlas elotti segitseget szeretnek kerni. Az egyik eladotol az alabbi kepeket kaptam egy hirdetett 1.2-es gep belsejerol (kivulrol rendben van, boiler is szep kivul-belul). Sajnos doboz, manual, egyeb szurokosarak hianyoznak. :U

1. Kabelek allapotarol elso ranezesre mi a velemenyetek? HB-n valaki azonnal lecserelte a teljes kabelezest hoallobb valtozatra. Vezetek foldeleset mindenkepp meg kell oldanom valahogy, gondolom kabelcsere, ha nem akarom tonkretenni a gyari kabelt/dugot.

2. Betanulashoz mindenkepp szeretnek hozza egy bottomless portafiltert, illetve ehhez mar tudnam hasznalni a La Peppina 45mm-es kosarat is, ha jol ertem - ezzel mintha jobb minosegu lenne a vegeredmeny, illetve tobb kave is fer bele. Ezzel kapcsolatban van tapasztalata valakinek? Bottomless portafilterre latok tobb opciot is, de kosarat sajnos nem talaltam egyelore. Tudtok esetleg beszerzesi forrast?

3. Homerseklet eses: egymasnak ellentmondo infokat talalok, van aki szerint csak 4-5 fok, szoval akar hogy is, ugy tunik ki kell mernem az adott gepen. Ha nagyon maceras kisakkozni, illetve inkonzisztens a vegeredmeny, arra is gondoltam, hogy a tstat-ot maxra allitom es bedugom a konnektort egy PID-be, a hoszenzort meg belelogatom a boilerbe, igy nem kell modositani hozza a gepet. Eleg lenne tudnom, hogy pontosan mennyit esik a homerseklet, mire atmegy a fejen, illetve masodik-harmadik csapolas soran mennyit melegszik a fej. Vilagosabb roastokhoz a magasabb, akar 95-96 fok koruli homerseklet kivitelezhetetlen vagy csak kannabol utantoltessel megoldhato?

4. Futoszal csere: az elado szerint mukodik a gep, felmelegiti a vizet, de kepek alapjan nem tunik valami egeszsegesnek, illetve a ket csavar is rozsdasnak tunik, szoval nem tudom, mennyire lesz maceras kicserelni. Latom, hogy brooksnal van 40-ert 1.0-1.3 220V-hoz valo verzio.

5. Festes: szurke szinu a kinezett gep, gondolkodok egy pirosra festesen, WAF (illetve magyar forumon talan FEF?) szempontjabol nem elhanyagolhato. Lehet, hogy erdemes fenyezomuhelybe vinni, de egyelore annak probalok utananezni, hogy otthon mennyire kivitelezheto, estekszoro spray-vel. Fontos, hogy hoallo legyen a festek? Allitolag a haz annyira nem kene, hogy atmelegedjen hasznalat soran. Mit javasoltok erre a celra?

Nagyon koszi meg egyszer a segitseget!

Udv.:
    Balazs

Új hozzászólás Aktív témák