Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xaels: eXtremeRate | DualSense (PS5) Pro kontroller házilag
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
balage0000 #76411 üzenetére
A dugattyú alapján ez 1.3. Festés: ha nem ütött-kopott és újrafested, akkor biztos értékcsökkenés a vége. Akkor festegess, ha biztos vagy abban, hogy megmarad.
Parci Caravel vásárlása/pidelése idején a hőmérsékleti (és egyéb) viszonyok alaposan kitárgyalásra kerültek
.
kb másfél éve: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_51401-51600.html és a következő oldalon. Akkor annyira elragadott a hév, hogyx egy videót is csináltam, egy tovább nem hevíthető Caravelről:
-
Nibiru
tag
válasz
balage0000 #76411 üzenetére
Nagyon helyes kis gép a Caravel, nekem amikor először láttam olyat, a Xanadu c. film-ben lévő diszkó épülete ugrott be.
Végképp nem lebeszélni akarlak, mert jó kaland lehet egy ilyet felújítani és látom, hogy egyfajta múzeális tárgyként tekintesz rá, abból ítélve, hogy még a gyári dugót sem kívánod lecserélni egy földeltre, hanem alternatív megoldást akarsz rá találni. Viszont ha ilyesmi gépen töröd a fejed, miért nem veszel inkább egy Europiccolát az Ebay-en? Jó állapotúakat lehet kapni kompletten és elég jó árban. És ahhoz aztán mindent kapsz ami csak kell.Csak annyit tennék hozzá, hogy a fűtőszálhoz én nem nyúlnék hozzá. Ami működik nem kell megjavítani. A fekete szín csak annyit jelent, hogy hogy valaki kipróbálta víz nélkül is, hogy működik-e és hagyta felizzani. De ha megveszed, ez is alku tárgya lehet.
-
Indeys
csendes tag
válasz
*Mukeey* #75919 üzenetére
Köszönöm a válaszokat neked és Nibiru-nak!
A leírtak alapján a Lelit és a Gaggia gépek (ezek megnevezése az egykaros gépek?) kerültek előtérbe az automata gépekhez képest.
Melyik modelleket tudnátok esetleg ajánlani vagy mely márkákat még?
Illetve egy teljesen kezdő kávékészítőnek, mint amilyen én is vagyok, milyen kezdő felszerelést javasolnátok, amit mindenképp érdemes beszerezni?
Temészetesen kávékészítési tippeket is szívesen fogadok, vagy ha van valami könyv, leírás kezdőknek, akkor szívesen elolvasom.Előre is köszönöm!
-
balage0000
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán #76407 üzenetére
Nagyon szepen koszonom az osszefoglalot, valoban ertekes informaciok, es van egy olyan erzesem, hogy kb. 220 oldal vegignyalazasat megsporolja a HB-n nekem es a hasonlo cipoben jaroknak.
Ambicio... na az van, ennyi rossz kave es kidobott penz utan szeretnek valamit, amivel vegre kiserletezhetek tobbfele es friss kaveval. A szememet egy 2 honapja nyitott kis helyi kavezo nyitotta fel, ahol olyan elmenyekkel gazdagodok minden alkalommal, hogy az otthoni kavera egyre inkabb hunyoritva tekintek es rovid ido alatt eljutottam arra a szintre, hogy tenyleg csak koffeinpotlasra valo, de elvezetet mar nem nyujt. Hetente uj fajta, szamomra eddig ismeretlen light es medium roastok a Kaffabol (Helsinki), a Due Manibol es a Bonafidebol (ev porkoldeje volt 2016-ban ha jol emlekszem) - en eddig medium es dark Illy es munkahelyi Nespresso shotokon kivul mast nem igazan ittam. Napolyi es pugliai utazasokrol van/volt egy elkepzelesem a "jo" kaverol, ami mostanra teljesen megvaltozott. Amiota vilagosabb, izesebb roastokat probalgatok, a fekete szinu (dark) Illy-hez mar szinte hozza se nyulok, csak ha kifogy a piros (medium). Nyilvan az ottani Mythosokkal a Niche-em nem fog tudni versenyre kelni... Egy masik pelda: legutobb megkostoltam a barista signature italat, amit talaloan Espresso Cubanonak nevezett el az itallapon es a helyi versenyen par eve ezzel mutatkozott be. Az erdekessege, hogy cukor nelkul keszul, megis mezedes, kicsivel rovidebbnek tunik az atlag espressonal, az egyik medium-dark Due Mani babot talalja hozza a legjobbnak. Allitasa szerint otthoni geppel nem lehet eloallitani (KvdW-je van a boltban), extrem veszelyes, egyszer mar egette le a kezfejet a kipattano portafilter miatt. (Ha esetleg van otletetek, hogy mi lehet a recept, mindenkepp erdekelne, mert nem igazan osztja meg senkivel a technikat/nyomasprofilt, meg az alkalmazottakkal se. Nem tudom, hogy ez valojaban mennyire tulmisztifikalt, eddig olvasottak alapjan gondolom, hogy alapvetoen kisebb adag orlemeny, finomabb orles, de valahogy meg se lesz over-extracted, egyaltan nem keseru es nem is savanyu, nagyon selymes, kibeleli a szajat).
Visszakanyarodva a Caravelhez, mindenkepp szeretnek egy olyan gepet, amin van lehetosegem TANULNI. Meg ha csak masodik geprol is van szo (de legalabb megmentek egy "dodot" ugye, es egyetertek, gyonyoru gepek), es napi hasznalatra / asszonynak beallitok egy Sage DB-t idozitessel (amint Black Friday kicsit lejjebb viszi az arakat), hozzaigazitva a Niche-t, microswitch-et lecsavarozva a sullyedo nyomasprofilhoz, esetleg OPV/pumpa modokkal kesobb.
Vasarlas elotti segitseget szeretnek kerni. Az egyik eladotol az alabbi kepeket kaptam egy hirdetett 1.2-es gep belsejerol (kivulrol rendben van, boiler is szep kivul-belul). Sajnos doboz, manual, egyeb szurokosarak hianyoznak.
1. Kabelek allapotarol elso ranezesre mi a velemenyetek? HB-n valaki azonnal lecserelte a teljes kabelezest hoallobb valtozatra. Vezetek foldeleset mindenkepp meg kell oldanom valahogy, gondolom kabelcsere, ha nem akarom tonkretenni a gyari kabelt/dugot.
2. Betanulashoz mindenkepp szeretnek hozza egy bottomless portafiltert, illetve ehhez mar tudnam hasznalni a La Peppina 45mm-es kosarat is, ha jol ertem - ezzel mintha jobb minosegu lenne a vegeredmeny, illetve tobb kave is fer bele. Ezzel kapcsolatban van tapasztalata valakinek? Bottomless portafilterre latok tobb opciot is, de kosarat sajnos nem talaltam egyelore. Tudtok esetleg beszerzesi forrast?
3. Homerseklet eses: egymasnak ellentmondo infokat talalok, van aki szerint csak 4-5 fok, szoval akar hogy is, ugy tunik ki kell mernem az adott gepen. Ha nagyon maceras kisakkozni, illetve inkonzisztens a vegeredmeny, arra is gondoltam, hogy a tstat-ot maxra allitom es bedugom a konnektort egy PID-be, a hoszenzort meg belelogatom a boilerbe, igy nem kell modositani hozza a gepet. Eleg lenne tudnom, hogy pontosan mennyit esik a homerseklet, mire atmegy a fejen, illetve masodik-harmadik csapolas soran mennyit melegszik a fej. Vilagosabb roastokhoz a magasabb, akar 95-96 fok koruli homerseklet kivitelezhetetlen vagy csak kannabol utantoltessel megoldhato?
4. Futoszal csere: az elado szerint mukodik a gep, felmelegiti a vizet, de kepek alapjan nem tunik valami egeszsegesnek, illetve a ket csavar is rozsdasnak tunik, szoval nem tudom, mennyire lesz maceras kicserelni. Latom, hogy brooksnal van 40-ert 1.0-1.3 220V-hoz valo verzio.
5. Festes: szurke szinu a kinezett gep, gondolkodok egy pirosra festesen, WAF (illetve magyar forumon talan FEF?) szempontjabol nem elhanyagolhato. Lehet, hogy erdemes fenyezomuhelybe vinni, de egyelore annak probalok utananezni, hogy otthon mennyire kivitelezheto, estekszoro spray-vel. Fontos, hogy hoallo legyen a festek? Allitolag a haz annyira nem kene, hogy atmelegedjen hasznalat soran. Mit javasoltok erre a celra?
Nagyon koszi meg egyszer a segitseget!
Udv.:
Balazs -
Peti...(16v)
tag
Végre kicseréltem a kést a konyban. Mi a legutolsó infó, kell a bejáratás a gyári Mazzer késeknek? Ha igen, kb. mennyi?
-
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán #76407 üzenetére
gyönyörű írás.... mint maga a gép (szerintem is a leg szebb)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
balage0000 #76392 üzenetére
"Belépő szintű kávégépet keresek, Illy Y7.1 kapszulás leváltására, hétközben napi 2-3, hétvégén 5-6 kávéhoz, elsősorban medium roastokhoz, tej nélkül. Őrlő már úton van (Niche Zero), kávégép terén a Caravelre esett a választás."
A Caravel-t nem a belépő szintű kávégépek közés sorolnám. Inkább mondanám, hogy egy kedvező árú nyitott kiskaros (nekem a legszebb). Kapszulás után a Caravelt meglépni talán nem tipikus :-), inkább ambíciózus húzás. Az Arrarex nekem 1.2-ig rokonszenves, onnantól jöttek a klasszikus olasz leegyszerűsítések, kevésbé szép, precíz megoldások. Én nagyon szeretem, de a hétvégi mennyiségedre már egyértelműen ellenjavallanám. Nekem a napi 3 sem férne bele rendszeresen, hosszútávon. Kell hozzá sok türelem (nemcsak Tőled, de a család többi kávéfogyasztó tagjától is). Türelem kell a megismeréséhez is. Ha ez megvan, akkor kompenzál. Nem kicsit. A hőmérsékleti tartomány felfelé limitált. A szűrőig a 100 fokos víz 90-92 fokosra hűl, akkor ha már totálisan át lett melegítve az egész szerkezet. A primitív hőkioldó a legtöbb gépen elég szeszélyesen/lomhán működik, ilyenkor kikapcsoláskor a Caravel júzer manuál segít rá. Szerintem egyértelműen nem feleségbarát eszpresszógép. Azazhogy fordítva: neki nincs különösebb gondja a feleségekkel, de nagyon kevés feleség fog vele örömmel kávét készíteni. Könnyen elfüstölhető a fűtőszál (jelenleg Hollandiából és Szerbiából van hozzá utánpótlás).
-
válasz
balage0000 #76396 üzenetére
ehhez szerintem kell egy hibás biztonsági szelep és nagyon maximum a műanyag kupakos pavoniról tudom elképzelni. a régebbi, igazán pöcsös-dögös gépeknél ugye ez még fém.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Pavoniban van biztonsagi szelep, ami egy rugo+golyo kombinacioja.
Ez akar fejlesztheto is vakuumszeleppe.1bar nyomas alatt meg azert nincs akkora veszely.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Szerintem teljesen alaptalan a félelem. Kotyogót robbanni már én is láttam, de zárt rendszerű bojleres gépről még csak nem is hallottam.
-
norkov84
tag
Ma voltam Dorogon a Határ csárdában, ahol Pacificaffé pin up volt a kínálatban. És még jól is készítették el, ajánlom, ha valaki a környéken jár.
-
Koczó93
őstag
Van egy eladó Hg1 ha valaki kézi hajtányra gerjed, nézzen szét
-
balage0000
csendes tag
válasz
soldier2 #76395 üzenetére
Kuktától és társaitól megmondom őszintén kicsit tartok...
Túl sokat olvastam az utóbbi időben Pavonikból hibás sapka miatt konyhaplafonig fellövellő forróvízsugárról és hasonlókról, ami kicsit elvette a kedvemet. Az a baj, hogy nem csak én fogom használni, másra is tekintettel kell lennem és minimalizálni akarom a sérülésveszélyt.Tudom, tudom.. akkor nem a 70 éves gépeket kéne nézzem.
-
soldier2
őstag
válasz
balage0000 #76392 üzenetére
Zárt bojleres gépekkel mi a gond?
-
balage0000
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Belépő szintű kávégépet keresek, Illy Y7.1 kapszulás leváltására, hétközben napi 2-3, hétvégén 5-6 kávéhoz, elsősorban medium roastokhoz, tej nélkül. Őrlő már úton van (Niche Zero), kávégép terén a Caravelre esett a választás. Van ezekkel valakinek tapasztalata? HB-n csupa jót olvasok róluk, csak a verzió a kérdés. A v1.x alkatrészei látszólag masszívabbak, de úgy látom, hogy a föld vezeték nincs bekötve, szóval mindenképp el kell majd vinnem átnézetni és esetleg kábelcserére. Felfűtés időigényesek tűnik, szóval külön melegíteném a vizet hozzá, vagy hagyok neki elég időt.
Francesconál néztem, de sajnos épp nincs eladó gépe. A jelenlegi használt gépek eladói ebayen valamiért le akarnak beszélni a vásárlásról, azzal az indokkal, hogy ezek a gépek nem valók napi szintű használatra, gyűjtőknek valók, célzottan nekik hirdetik, illetve nem csinál jó kávét...
Nyilván nem az a cél, hogy magamat (és az asszonyt) szívassam vele és nem akarom leégetni se a házat, de így látatlanban úgy érzem, hogy egy kis karos géppel alapvetően nagyon boldog tudnék lenni és árban is barátságos. Zárt boileres karos gépeket már egy ideje elvetettem, CT1 kissé húzós árban, még használtan is.Köszi előre is a hozzászólásokat!
Üdv.:
Balázs -
-
Azt nem tudom, hogy mi vak, mi nem, de a tény tény, hogy nagyobb átmérőnél azonos fordulatszámnál a tárcsák szélén nagyobb a sebesség. Azt, hogy ennek mekkora lesz az érezhető hatása, nem igazán lehet ennyi alapján matekolni, de kb. olyan, mintha a azonos méretű tárcsánál ugyanolyan arányban növelnéd a fordulatszámot. Az említett példában ez kb. 10% lesz.
-
válasz
qvik27 #76386 üzenetére
a második fele szerintem vakvágány.
van egy tengely, amit forgat egy motor és van rajta egy kés. tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy a tengely nem imbolyog, a motor meg bírja. akkor marad egy fordulatszám és a kés(profil). a mazzer kicsi darálóinál talán állandó a fordulatszám, úgy rémlik.
szóval, ha bírja a motor (és a tengely), akkor más hátrány szerintem elvi síkon nincs.
-
bluesfan
tag
válasz
qvik27 #76386 üzenetére
Mindazonáltal, hogy értem ezt a logikát, fragolának volt kísérlete az alapból szintén 58 mm-es Fio F4E Nano-val, amibe sikeresen bele tudta applikálni az F64 (talán EVO) késeit és úgy emlékszem, jól működött a dolog. Talán stereofan kolléga ezzel kapcsolatos gondolatát is ez az eset indította.
-
válasz
stereofan #76381 üzenetére
Azt nem tudom, de:
A motornak van egy névleges fordulatszáma, és ezt meg az eredeti kés átmérőjét stb. "tervezték össze". Ha kicseréljük a késeket másikra, az átgondolt kompozíció megbomlik.
Itt konkréten:
- a motornak két oknál fogva nagyobb forgatónyomatékot kell tudnia kifejteni: a nagyobb tárcsa több kávét vesz fel egyezerre + a tengelytől való nagyobb távolság miatt a "teherkar" nagyobb. Szóval a meglévő motor nem feltétlenül örül egy megnövekedett terhelésnek.
A másik, hogy a nagyobb tárcsa miatt a konkrét őrlés sávjában nagyobb lesz a kések közti sebesség (kerületi sebesség), és a beépítendő késprofilt nem feltétlenül ehhez a megnövekedett sebességhez tervezték. --> Lehet, hogy jobban fogja melegíteni a szemcséket, mint amennyire kívánatos. Ha ez a hatás jelentősebb, meg is változtathatja az eredeti pörkölt szem ízvilágát, konkréten "olaszosabbá" teheti. Persze itt annyira nagy különbség nincs. -
Bazsee71
őstag
-
válasz
Nibiru #76377 üzenetére
a kúpos daráló picit megengedőbb a pontatlan gyártással szemben, mint a síktárcsás. ha ez utóbbinál nem tökéletesen párhuzamosan futnak a tárcsák, megette a fene az egészet. úgyhogy ilyen értelemben igen, a kúposok talán picit kevésbé kockázatosak lennének, de:
- komolyabb késsel, késprofillal nincs igazán megfizethető kúpos daráló
- síktárcsásból jóval nagyobb a kínálat, a használt is
- a fenti eszmefuttatás csak egy elmélet, aztán nézz meg egy iberitalt és egy mazzer minitén amúgy drukkolok ennek a nisé zérónak, mert a legjobb dolog lenne a világon, ha lenne egy kony-val egyenértékű őrleményt adó, de otthonra tervezett cucc 200e ft-ért. sok, sok, de igazából nem. egyszer kell kifizetni, és onnantól a havi akár 10 ezer forint kávé mind jobb lesz.
de akit nem riaszt el a nagy méret, egy fragola-féle zm késes royallal örökre kipipálja ezt a témát.
-
stereofan
tag
ha már a darálókról van szó: a kisebb mazzer mininél 58mm-ről nagy munka átalakítani 64mm-re? ha jól látom alsó és felső késtartót cserélni kell. vagy inkább maradjak egy eredeti 182D késnél? most egyszerűbb utángyártott kések vannak benne. ennél a gyári is csak jobb lehet.
-
válasz
Bazsee71 #76375 üzenetére
így van, ez csak a legutóbbi komment, amin hat és fél órán képtelen voltam abbahagyni a szemeim könnyesre kacagását, de előtte is folyamatosan mentek a hasonlók, és valljuk be, ami ennyire vicces, az századszorra is vicces. próbáltam én is felérni a humorkolosszushoz, de belátom, hogy ehhez kevés vagyok.
-
Jókv
csendes újonc
válasz
#93794560 #76351 üzenetére
Játszik bizony, de milyen szépen
[slayerespresso]
-
Nibiru
tag
válasz
GAgyiXyXy #76366 üzenetére
Utóbbi néhány napot külföldi fórumok olvasásával meg kések nézegetésével töltöttem. Egyelőre össze vagyok kissé zavarodva. Inkább az látszik kibontakozni, mintha a kúpos vs. lapos amolyan ízlelésbeli különbség volna, ami itt is megmutatkozik abban, hogy miközben a Kony-ról beszéltek mint egyik "Istenről" közben ott a K30, a másik. Olvasmányaim alapján igazi összehasonlításba nem is lehet belemenni egy kúpos és egy lapos késes daráló között, csak a lapos a lapossal, a kúpos a kúpossal mérhető össze, mert eleve kétféle őrleményt produkálnak ami meghatározhatja a kávé ízvilágát is miközben a konzisztenciabeli különbség csak hajszálnyival tér el, ha egyáltalán észrevehető. Ugyanakkor mindkét fajtának meg vannak az előnyei és hátrányai.
A Niche-ben nem lehetett lapos késeket használni, ez az alacsony fordulatszámból és a nulla pangó őrleményből mint célból következik.
Úgy hiszem egyébként, hogy a motor fajtája (pl. fázisszám) is számít egy szinten. Szóval izgalmas és szerteágazó téma ez.Eddig egyébként arra jutottam, hogy otthonra egy jó kúpos késes daráló jobb választás lehet.
-
válasz
Bazsee71 #76375 üzenetére
Igen, az őrlőkre vonatkozóan teljesen egyetértek azzal, amit írsz. Valami hasonlót vélek én is, nyilván kevesebb tapasztalattal. Abban is jókora találgatás megy, hogy milyen összetételű (nagyságra homogén pl.) őrleményből jönnek ki jobban a kívánt ízek, abban is, hogy milyen mintájú és típusú késekkel lehet ilyen őrleményt legjobban előállítani.
Persze vannak mindenféle mondások, hogy a nagyobb jobb, meg hogy a síktárcsás jobb, és azt is tudjuk, hogy a komolyabb gyártők több kutatást végeznek, többet próbálkoznak, és precízebbek, és komolyabb a minőségbiztosítás is náluk, de nincs tudomásom arról, hogy valaki komolyabb összefüggéseket tárt volna föl. Nyilván vannak okosságok, de ezeket szerintem még csak ökölszabályoknak sem lehet nevezni.
Tiszteletben tartom mindenkinek a tapasztalatait, de nem gondolom, hogy ebben a kérdésben érdemben ki lehetne matekolni a komoly válaszokat, még ha a peremfeltételek nagy részét elég jól meg is lehet mondani. -
Bazsee71
őstag
válasz
GAgyiXyXy #76372 üzenetére
"Narancsos
Vagy robur ízű. Vagy romános
"
Szerintem itt ment félre, mert erősen gúnyolódás gyanús. Pedig hidd el, van diffi bőven. Pl. a Majorral nem volt jó a CasMo, a K30-cal pedig nem tudok citromlevet. Ez a daráló téma a legkeményebb dió, a kicsik sajnos mind kompromisszumosak.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet nem egyértelmű fogalmazásomra amiből az derült ki számodra, hogy a daráló szerintem nem számít. Ilyet még sugallni sem akartam, hiszen miért akarnék akkor darálót cserélni? Sajnos sokszor elkövetem azt a hibát, hogy nem egyértelműen fogalmazok és azt is, hogy feltételezem akik olvassák, értelmezik, akkor azt nem áthallással, direkt félreértelmezéssel netán rosszindulattal teszik. Tudom nálad ilyenekről szó sincs, valószínűleg nem volt lehetőséged a több hozzászólásomat együtt értelmezni. Így vonhattad le és adtad finoman tudtomra és tetted közzé azt a következtetést, hogy én hülye vagyok. De ez jól jött ki, mert ezen itt sokan nevettek, örültek, derültek. És a legtisztább emberi érzés a káröröm, mert abban aztán tényleg semmi irígység nincs.
Inkább kérdeznék. A kony késes niche zero és maga a kony között milyen ízbeli eltérés jelenik meg a kávé ízében? És az miből adódik? És melyik lesz a jobb, finomabb? -
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
fragola.6035 #76368 üzenetére
De cuki vagy
-
zoknee
csendes tag
GC tulajok!
Milyen szimpla és dupla szűrőt érdemes manapság venni, ha ki akarom cserélni az egyszerű gyárit és az utángyártott LM szimplát? És persze hol érdemes?
Köszönöm -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
meander #76363 üzenetére
Narancsos
Vagy robur ízű. Vagy romános
Szóval nyitott vagyok ezen a téren, mivel ízlelésem korlátos. És úgy gondolom, hogy számomra nem rosszabb, vagy jobb lesz a kávé, hanem másabb. Olyan nüansznyi eltérések lehetnek, amelyeket én észre sem veszek. De abban biztos vagyok, hogy a drágább/nagyobb/batárabb daráló finomabb is, már ha én dolgoztam meg érte
A másik, meg hogy lehetőségem sincs kóstolni melyikkel milyen, de én bízom a gyártókban meg a fórumokban, hogy egy bizonyos szint felett nem süllyednek egy bizonyos szint alá (Eszterházy Péter után szabadon).
Mondjuk padlót fognék tutira, ha a kedvenc kávémból egy savanyú löttyöt kreálna a daráló, de ezt meg kizártnak tartom, mert érzésem szerint akkora hatással nincs ízre. -
Bazsee71
őstag
-
GAgyiXyXy
aktív tag
"Valóban csak nehezebb a döntés a vélemények után." És az arr is jó, hogy később tudd magad ostorozni miért döntöttél rosszul
Az információ ugyan hatalom, de egyben átok is lehet..
Ha nem olvasnád a topikot már régen ott lenne a specialitat a pultodon...És boldogan használnád.. -
mutyi
senior tag
Valóban csak nehezebb a döntés a vélemények után.
A helyzet az hogy elvileg a Minon Specialita-ban már kiküszöbölték a pangó őrleményt a sima Mignon-hoz képest.
Azért nem vettem meg a használt F64-et,mert az már sokkal nagyobb mint az f4e nano vagy a Specialita.
Egyszerűen hiába csúcs gép,ha helyben elveszi a fél konyhát.
Nem tudok dönteni, de a specialita 100-ból meglenne,mert az áfát visszaigényelném, az f4e nano viszont olaszból lenne 140-ért. Szóval itt van 40 difi és nem vagyok benne biztos hogy 40-el többet megér a dolog. -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
SierraFox #76355 üzenetére
Én is hasonló döntés előtt állok. Nekem _otthoni_ daráló kell. A legfontosabbak amit teljesítenie kell:
1 0-hoz közelítő pangó. Ne kelljen ütni-vágni, seperni, körtepumpázni, stb. hogy kiadja azt, amit beleadtam.
2 Szép, habszerű, csomómentes örlemény közepes és attól picit világosabb pörkölések esetén. Ne kelljen utána még vuduzni.
3 Egyszerű használat, mivel a felségem is használja.
4 Egy adagos örlésre alkalmas.
5 Jól nézzen ki.
6 Kompakt felépítés.
7 Homogén örlemény.
8 Megbízható működés.
9 Halk működés (és ebbe beletartozik a használó hangja is, amikor nem akarja kiadni ami benne van)
Nekem ezek a fontosak, így gyakorlatilag az itt preferált dromedárok szóba sem jöhetnek. Így nálam jelenleg csak a Hedone, a Niche Zero és a Eureka Spezialitata azok, amelyek képbe kerültek (várok más javaslatot).
A Hedone nejemnek nem tetszik (az árát nem is tudja), nagynak is találja, így az is kiesett, bár az ára is már-már sznob kategória, így a kezdeti lelkesedésem alábbhagyott iránta rendesen. De majd egyszer...
A Niche Zero irányába meg bizalom nincs (nem a daráló felé, hanem az üzleti modell felé), már azzal kezdik, hogy elkérik a kártyaszámot és közlik, hogy egy szavam sem lehet ha a pénzemért nem kapok semmit, jól gondoljam meg. Tudom start-up, meg minden de már átalakulhattak volna "rendes" céggé, hiszen kész, sorozatban gyártott termék lett belőle (valaki felvilágosíthatna). Ha pay-pal-al lehetséges lenne fizetni már megrendeltem volna.
Eureka Spezialitata a harmadik befutó, árban egyértelműen nyerő, de az első két pontban a leggyengébben (de elfogadhatóan) teljesít. Na meg az a fránya elektronika..
De hogy miért is akarok darálót cserélni? Mert a jelenlegi darálóm az első pontot nem tudja és a feleségem ettől elég ideges tud lenni....És az nagyon nem jó
Szóval...van bajom nagy -
Nibiru
tag
válasz
qvik27 #76350 üzenetére
Basszus, de igaz, tényleg.
A kerületi sebességig nem jutottam el eddig gondolatban, pedig elemi fizika.
A kérdés számomra akkor megmagyarázva. A kerületi sebesség és a megfelelő mintázat a lényeg és annyi.
Egyedül a kerámiakések működését nem értem még mindig. Azok nem is annyria őrölnek mint inkább trancsíroznak elképzelésem szerint. -
SierraFox
tag
Hasonló döntés elött álltam pár hónapja. Az Eureka Specialitára lett volna pénz, szebb is, kompaktabb is mint a Fio. De nekem nem tetszett az örleményállítási mechanika amit használnak (az alsó -forgó- kést állítod fel-le). (Az Atomot próbáltam.)
A Fiorenzatóké sokkal jobb szerintem, az atombiztos megoldás.
Végül aztán vettem egy használt Mazzer Mini E-t, raktam bele F64 Evo késeket, és az Eureka ára alatt maradtam.A régi mignonhoz képest látszik, hogy az újaknak sokkal kevésbé rögösödik az örleménye.
Szerintem a mignon az egy otthoni daráló, aminél az volt a cél, hogy szép, kicsi, könnyű és csendes legyen. A F4 nano meg egy kisebb kávézóban is használható másodlagos darálónak. Nem véletlenül kétszer akkora a súlya a mignonhoz képest. -
GAgyiXyXy
aktív tag
Nagy kérdések ezek, gyanítom már el is döntötted, csak a megerősítést várod. Pedig itt csak elbizonytalanítanak, mint most én is. Miért nem csaptál le az itt napokban feltűnt f64evo-ra?
Nagyon jó vétel lett volna. Nekem is..De számomra is mások a preferenciák, így nem kellett, pedig baromi jó vétel lett volna.
-
SlayerSub
tag
Holnap Székesfehérvárra megyünk kirándulni, tudtok a városközpontban jó kávézót mondani?
köszi -
mutyi
senior tag
Aki esetleg hasznalt mar Eureka specialita es fio f4e nano daralot az melyiket ajanlana jobban olaszos izvilaghz otthoni hasznalatra,napi 2-3kavehoz?
-
törölt tag
válasz
beleriand72 #76343 üzenetére
A Slayer még játszik? Azt hittem, már abbahagyták.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- LG Wing - szárnyas fejvadász
- Sorozatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest