Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
8nemesis8
veterán
Mi a különség a gyári és az ipari között?
Ez az expolygon oldal....
Danettinél meg semmit nem látok feltöltve! Elmenni minden messze van Szegedről...
Ő vagy ő lehet az, később ez a réz vízterítő?Mivel tamperolsz? (visszatérve még a 12grammos témára, ha egyedül használod!)
-
Lefty
addikt
válasz
8nemesis8
üzenetére
Felsoszurot cserelhetsz ims-re, de nem ettol lesz jo a kaved. Ezt majd akkor ha nincs masra koltened. Illetve a vizteritot is majd lehet rezre cserelni kesobb. Kezdeskent en iparira cserelnem a gyari felsoszurot, az kb. 500 forint. A PID-eles elsokent a legfontosabb. Utana a kazan rezcsovezese.
-
8nemesis8
veterán
Még mindig GC, felsőszűrő maradhat a gyári vagy érdemes cserélni?
Esetleg, amíg keményen betanulós fázisban vagyok annyira minimális lenne a különbség, hogy egyenlőre ne költsek rá, majd inkább elsőként a PID mennyen!?Németből vettem a gépemet, egy matrica van rajta, miszerint nemrégen volt szervizbe is, de leszedve amikor hozzám került a gép a felső szűrőt és vízterítőt, hát volt rajta ráégett kávé, szabályosan kővé vált vízkő
stb. Kemény tisztítás után nagyon szépen jöttek le a vízcseppek! -
8nemesis8
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Expolygontól esetleg tudnád linkelni ezt az LM kosarat?
Ez a szűkító kb. mibe fáj? Láttam már egy videón.
Akkor lehet, hogy el kéne felejtenem ezt a szimplát és csak duplát húzni? Esetleg picivel kevesebb kávéval?mdav88: Jó tudni, néztem ezt a szűrőt, van belőle nagyobb, de kipróbálásra kicsit drágának tartom.
baker_: Köszi a tippet,
így voltaképpen elvált, hogy nem kell egyszemélyes szűrő 
Ebbe szoktad, ugye? [link] -
balsa02
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Mennyire lehet lemenni az őrlemény mennyiséggel a palmtamppal strada esetén? 14 v.agy 17 g-os? Nekem a Renekával ez az egyik problémám néha és nem ártana egy másik szűrő ilyenkor, ezért kérdem, Mondjuk a fokozatos LSM90 sem mindig segít benne, a Lido E-t pedig hanyagolom mostanában. Köszönöm.
Most olvasom adp válaszát, szóval 14 g alá mivel lehetne lemenni? Renekával kb. 14 g a minumum.
-
Bazsee71
őstag
Nekem ebből pont az jön le, hogy no para.
Majd ha elkezd vízkövesedni a GC, akkor keresek más megoldást, addig viszont marad.zolnagy: Szücsi Méz, jó az ár és villámgyorsak.
Strada vs. Reneka:
PY Abyssinian Mocca, 2 próbálkozás után visszatértem a Reneka kosárra. Sikerült úgy belőnöm a darálót, hogy pöccre annyi idő alatt jött le ugyanannyi kávé (direkt nem írok konkrétumot, mert alapvetően nem jó még), és a Renekánál egyből eltűnt a számomra kellemetlen keserű íz, helyette egy kellemes édesség kúszott be. Biztos vagyok benne, hogy a határozottan durvább őrlemény eredményezi a számomra kedvezőbb végeredményt. Az viszont nagyon zavar, hogy képtelen vagyok dűlőre jutni a Strada kosárral. Be fogok szerezni egy IMS-t, mert az tetszett a Macskakőben. Ha itthon is minden rendben lesz vele, akkor bannolom a Strada kosarakat. -
zolnagy
őstag
Tudom, már ezerszer linkeltétek a mézesüveges oldalt, de itt a keresőben hoz mindent, csak azt nem.
Én ezt találtam: [link]
Szó volt itt 50 ml-es üvegről, de itt csak ezt a 47 ml-est találtam. Pont ilyen van itthon 4db, legalábbis 5ml-es fecskendővel pont 47ml-t tudok beletenni csurig. Ebbe a Spicy Italyból max 17g megy bele, ami nekem jó, mert ennyit használok, de van ennél naqyobb üveg is (pl 60ml)? -
mdav88
aktív tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Szimplának? Duplát!
Én vettem egy ims the single 7,5g nevű cuccot, mondván, spóroljak a kávéval, ha tényleg egyedül iszom.... kb. 3x használtam, ha kell valakinek 3e forintért viheti....
Lehet, hogy a nagyobbak már használhatóak az én ízlésemnek, de erről nincs tapasztalatom. -
Bazsee71
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Nem veszem én kötekedésnek, de utána kell kérdeznem, mert megmondom őszintén nem firtattam, inkább biztosra mentem a nyaraláson.

meander: Az a helyzet, hogy eddig weboxon küldözgettük a gépeket fragolával, illetve a Majort sikerült foxposton visszajuttatni. Csak a kedves foxpost felvásárolta a weboxot, és b@szott egyből üzembe állítani a terminálokat, a sajátján meg csak 1 rekeszbe fér ekkora csomag. Mikor már egy hete kész volt a darálóm, és naponta nyaggattam vele Lalit, akkor jött opcióként a DPD. Most mérgelődhetnék magamon is, hogy miért voltam türelmetlen, de inkább nem teszem, ez sajnos nem normál körülmény. Ennél a doboznál sajnos nem az volt a kérdés, hogy leesett-e, hanem hogy hányszor.
8nemesis8: LM szimpla kosár ajánlott, hozzá szűkítő tölcsér 41mm-es tamperrel (fragolától tudod jó áron beszerezni). Lehet bíbelődni normál tamperrel, de a szimpla kosár még így kiegészítőkkel is háklis.
-
meander
tag
Nagyon tetszik a Royal - ZM és egy kis ajándék bejárató babnak köszönhetően lassan elkezdem őket módszeresen összenézni. Jelen pillanatban azonban elképzelhetetlennek tartom, hogy eladjam bármelyiket. Olyan szépek a pulton, hogy könnycsepp szalad végig az arcomon minden reggel.
Másrészről tényleg a daráló az ász és emiatt borzasztóan birizgálják ezek a dolgok a fantáziámat. A kávé randit biztosan megvárom még (robur - kony) (ZM - K30 - SSP SJ) összehasonlítások remélhetőleg valamennyire informatívak lesznek.
-
válasz
meander
üzenetére
mondjuk a zm kés helyett nem tudom, hogy akarnék-e. persze te jobban tudod, mert te használod is

végülis te lépted meg, amit én akartam eredetileg: egy nagy kúpos és egy "csúcs" síktárcsás huzamosabb használata egyszerre, hogy jól kitapasztaljam, aztán eladjam azt, amelyik kevésbé vált be. sajnos a roburral én kiköltekeztem, úgyhogy nix ugribugri.
-
8nemesis8
veterán
válasz
soldier2
üzenetére
Az igen

Akkor mindenképpen maradok az általatok is ajánlott IMS-nél!Ha szeretnék esetleg egy single szűrőt, mit ajánlanátok?
Hülye kérdés, de felteszem: A single szűrőnél lehet normál tamperrel tamperelni, ergo tele mehet kávéval vagy csak az "alsó" kisebb átmérőjű szűrő részbe mehet kávé és kellene ehhez külön tamper is? -
meander
tag
Voltam ma az Allee (asszem) Kaffein nevű kávézóban. One eleven Malawit ittam, ami több szempontból volt kellemes meglepetés: 1, ez a Tamp&Pullos Molnár Attila pörkölője (lehet csak én nem tudtam róla) 2, elég finom kávét adtak belőle. Ami szintén érdekesség, viszont negatívum, hogy az utóíze kissé keserű volt. Amikor ezt mondtam (kérdésére) a barista csajnak egyből mondta, hogy tud róla. Na most akkor vagy tudatosan rosszul készíti, vagy pörkölési hiba. Mindegy, időnként érdemes lesz ránézni mit pörkölnek.
-
meander
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Egy DPD-s ismerősöm elmondása alapján az értékbiztosítás nélküli küldeményeket osztályozó szalagokon kezelik, amiről bizony leeshet (kb. 80cm). Úgy kell tehát csomagolni, hogy ezt kibírja. Ez egy 20-30kg-os darálónál szinte lehetetlen. Szerintem... ettől még persze állati bosszantó, csak gondoltam megosztom.
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nem kötekedésből, hanem tiszta tudásvágyból kérdezem, miért lenne hashajtó a lágy víz (ha alkalmad adódik tényleg kérdezz rá). Egyszerűen nem látom miért lenne az. Ha a benne lévő sókat Mg sókra cseréljük (pl egyes RO víztisztítók) akkor már világos, a MgSo4-et már dédanyáink is hashajtónak használták (keserűsó).
8nemesis8: a Reneka inkább pár ezer, kereken 10db ezres.
-
törölt tag
ha meglesz a lóvém nyitok egy kávézót

-
törölt tag
mennyit keres egy barista?
épp pénzre várok és munkanélküli vagyok
-
Pandras61
csendes tag
Hát emlékbe majd a zacsit teszem el
Csodát nem várok, de szeretném ha már a második és a harmadik csapolásom legalább idő tekintetében jó lefolyást adna. Sajnos én ebben elég ügyi- fogyi szoktam lenni, 4-6 csapolás is kell, hogy viszonylag jó lefolyást kapjak. Erre most nem adott a mennyiség. Ezért tettem egy próbát, bár én is tudom a kérdésem is szinte értelmetlen. De azért bizakodom hátha kapott már ilyen csomagolásút valaki, és vagy bejön a tanács vagy nem. A cucc amit használok: Gaggia Babby (réz vízterítő- Ims felsőszűrő- ims kosár). Machkönig H. Vario örlő. -
8nemesis8
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ez a reneka szűrő egy párszázas tétel?
Esetleg tudod linkelni expolygonról, ha ott elérhető?Más:
OPV tesztelésre szánnám magam holnap.
Vettem egy nyomásmérőt és azt rakom a karra.
Tegyük fel, hogy valamiért nem lenne jó az OPV akkor hogyan kezdjek neki?
Elindítom a csapolást és nézem a nyomásértéket, 16bar-os mérőt vettem, ha túlmutat rajta leállítom.
Ha 9Bar körül van örülök és nem piszkálom.
Ha 15 körül, akkor meg elkezdem állítani. Bajt okozhatok bármi figyelmetlenséggel?zolnagy: Köszi, holnap rápróbálok vagy ha minden van itthon lehet még este

-
törölt tag
válasz
tariattila
üzenetére
de akkor minek van? én csinálnék többféle őrleményt.
szavazzuk meg mit csináljon?

-
Pandras61
csendes tag
Tisztelt Topik-társak!
Következőkben kérnék némi támogatást,tapasztalat megosztást:
Kaptam születésnapomra 50 gramm Kopi Luwak szemes kávét, ez szerény számításaim szerint is max, 3-4 adagra elegendő. Érdekelne pl. őrlési finomság átlagos- vagy esetleg eltér e valamilyen irányba, ill. magasabb vagy alacsonyabb tartományba javasolt e csapolni? Na és persze bármi ami hasznos lehet...
Kép a csomagolásról mellékelve. -
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mert én úgy hívom

-
Peti...(16v)
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Az új Palmtamp talp passzol a régi helyére? Esetleg külön is tudod szállítani? Ha igen, cserélném.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Köszi!
A garat kb. 2x olyan hosszú, mint a Majornál, meg kicsit keskenyebb is, de az a kis tölcsér felülről nyitott, így egy ecsettel hozzáférek. Ilyen szempontból visszalépés, de ennyit be tudok áldozni a világos pörik javára. 
Deadzone41: Az a helyzet, hogy ez sem egy egyszerű téma. Ha az ő szervezetük ehhez szokott, illetve a táplálkozás kompenzálja, akkor valószínűleg nincs vele gondjuk. Azt viszont megfigyeltük, hogy a szálláshelyeken és a vendéglátóhelyeken normál ásványianyag tartalmú vizeket szolgáltak fel.
Egyébként ha innen a Dunántúlról az Alföld bizonyos részeire megyek, ott is olyan víz van, hogy egyből megérzi az emésztő rendszerem, míg az ottaniak vígan isszák literszámra. De vízellátásból tanpélda volt az is, hogy az oktatónk egy néptánc csoporttal Erdélybe látogatott. A helyiektől azt az információt kapták, hogy teljesen rendben van a csapvíz, igyák nyugodtan. Na az is 3 napra a csészéhez kötötte a társaságot.
Minden esetre van az az orvos, akinek én hiszek. Párom is az, láttam mit és mennyit tanultak, így számomra biztosabb forrás, mint bármelyik internetes újhullámos blog.Sinisi: Köszönöm!
Egy picit kapott a fényezés is, de ha helyre lesz állítva a tárcsa, akkor pont takarni fogja (most viszont pont ott van letörve, ahol a fényezés is lepattant). Sokkal vékonyabb ez a gyűrű, mint a Mazzer, alulról ki van könnyítve. Szerintem pont úgy ért egyszer földet, hogy a legrosszabb helyen kapta a terhelést. Egy újabb megoldandó feladat. A gyűrű külön van a menettől, gondoltam rá, hogy esztergáltatok valami egyedit, de akkor már maratnám is rá a számozást, de azt még nem tudom hol/hogyan tudnám. Az esztergályos munkát egy barátom még örömmel is végezné. 
Parci: Basszus, nekem is most esik le, hogy így is maradt egy Major a pulton.

bacskait: Én is fél órát autóztam érte, aztán zárás előtt 5 perccel értem oda, mert mentem pár kört a környéken, mire megtaláltam őket.
Csápájev: Egyre tudok gondolni, de az az Ikeás lámpa.

-
Sinisi
senior tag
-
-
zolnagy
őstag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Igazából nincs pontos receptem. Kb ahogy esik...
De kell hozzá 20%-os holland kakaópor, kukoricakeményítő és izlés szerint cukor, na meg tej.
Én kb így adagolom /fő: 1 kiskanál kakaó, 1 csapott kiskanál keményítő, fél-1 kiskanál cukor, kb 1 dl tej.
Jó száraz gőzzel tovább kell gőzölni, mint ha tejhabot csinálnál és nem is kell levegőt bevinni, csak lent forgatni amíg be nem sűrűsödik (ez már forrás közeli). -
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Nekem mindig a hupikék törpikék sapkája jut róla eszembe, de nem ezért lett fehér.
A Majort matt közép/grafitszürkére fényeztettem volna, ha eljutottam volna odáig. Ekkorában már igen jól mutat, a króm alkatrészekkel meg pláne.titusz248: Igen, egy motoros őrleményegyengető.

-
Bazsee71
őstag
Fragola totál kibélelte a dobozt újságpapírral, külön be is volt fóliázva. A doboz egyébként agyon volt nyomorgatva. Mindketten jeleztük a DPD felé, hogy ez így nem oké. Azt mondta Lali, hogy a pontosságot ez nem érintheti, és eddig úgy is tűnik, hogy azzal nincs gond.
Ez a része nagyon ki van könnyítve a Mazzerhez képest. A gép többi része egyébként pariban van. Újabb macera, de már eljutottam oda, hogy nem idegeskedek ilyeneken.
-
Bazsee71
őstag
Végre nálunk is méltó helyet kapott a kávés részleg.
A HC kissé bugyuta formáját jól kompenzálja a fehér szín, csak hát a DPD által megcsonkított állítógyűrű...Toobee: Igen, akkor néztem is, csak nem engedte ide a szállítást, lehet azóta változott. Így biztosra mentem, múlt héten mikor Bp-en jártam kimentem a Bor és Vízhez, aztán teleraktam a csomagtartót.
-
Bazsee71
őstag
Megint feldobnék egy régi témát. Most már többen használtok itt VST, IMS, Reneka kosarakat. Utóbbi nekem eléggé bejött, most viszont megint próbálkozom a VST-vel. Olaszosabb kávéknál nagyon jól jön az a plusz test, de ami világosabb, ott nálam egyből jelentkezik egy kis fura keserűség, amit nem tudok eltüntetni. Más is tapasztalja ezt?
Most kicsit kitartóbb leszek, több kávéval is kipróbálom, remélem pozitív eredményre jutok. Az IMS-t csak a koffeinrandin próbáltam, ott tetszett amit hozott, de ugye az nem tartós teszt.
Csápájev: Lehet valakinek be kellene vizsgáltatni őket egy laborban.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vizekhez általánosságban: Olaszországban többször futottunk bele ilyen alacsony ásványianyag tartalmú vizekbe. Orvos barátaink pl. meg sem itták, mondván nem hiányzik nekik a hasmenés. Én hittem nekik. Kávéhoz ami kiváló, az nem biztos, hogy az emberi szervezetnek is jó lesz. A Nordát is csak kávéhoz használom, az íze sem jó.
-
Csápájev
őstag
Titeket nem aggaszt,hogy ezekről a vizekről, vízszűrőkről igazából semmi konkrétumot nem tudunk?
Szűz víz,amit speciális laboratóriumban szűrnek meg...
kik? melyik labor? milyen vízről van szó eredetileg?
"A fogyasztók visszajelzései alapján..." ezt és ezt okozza,aha...
Csupa megfoghatatlan dolog.
Ki ellenőrzött ezekből az állításokból akár egyet is?
És ez vonatkozik a többi vízszűrő megoldásra is. -
SeLe
tag
A víz témához hozzászólva erről mi a vélemény ?
Jó lehet ? -
tariattila
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Toobee!
Évekig hordtam ugyanazt a vizet amit Tóth Sanyi használ a kávézóban ! Nagyon jó valóban... Ismerem is aki előállítja Tamásiban...

Sajna elköltöztünk onnan így az a forrás is kiesik... De az a megoldás lenne igazából a legjobb (persze termelői áron ahogy én hoztam kannában
)BlackSoul: loOoOol... nemááááá
-
sz.zs.
őstag
Nem is értem miért van 148 ráírva?!
Pl. a Barista szakűzletben...

-
válasz
tariattila
üzenetére
gondolom kb. desztillált víz, azt meg nem illik ivóvízként, napi x literes mennyiségben fogyasztani, erre gondolnak.
(tudom, erről is volt vita, miszerint illik, mert a szükséges sót stb. megkapod másból. jól hangzik, csak maximum mégsem ilyen egyszerű)
-
Toobee
veterán
Tóth Sanyiéknál is foglalkoznak ilyesmivel, bár nem gyengén horror az ár:
"labor tisztaságú 0-ás víz ásványanyag szintjét gyógyszerészeti tisztaságú natrium bikarbonattal ás magnézium szulfáttal ideális összetételűre állítjuk be.)
A Geisha-hoz automatikusan csomagoljuk, azt nem is szállítjuk víz nélkül, a többihez rendelhető 380 Ft. + áfa/liter áron" -
tariattila
veterán
kávéfőzővíz ... "közvetlen fogyasztásra nem ajánlott"... ezt hogy értik?
összekeverhetik a "folyamatosan CSAK ezt iszom" -al

-
sz.zs.
őstag
-
törölt tag
most jutott az eszembe, egy régi olcsó főzővel kiszámolom, hogy mennyiért desztillàlom a csapvizet, 800w-os asszem
-
törölt tag
kávéfőzővíz ~700 ft 5liter(magyar)
most kerestem rá, hülyülök úgy látszik
valaki ügyesen rámart a piaci résre(nem én)
-
törölt tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
pont ilyesmit kerestem
már ha megéri ilyen áron
asszem én maradok a francia dugattyúsnál, oda mindegy.
olaszok nem desztillált vizet használnak? mintha láttam volna egy dokumentumfilmbe. -
Peti...(16v)
tag
Itthon is Saguaro a lidlis saját víz, de még az országon belül is változik a palackozó/forrás. Itt nálunk olyat árulnank, aminek a forrása Lajosmizse, Zafír kút, ez 545! mg-os, tehát nem épp ideális kávéhoz.
A Nordám nekem is 62mg-os, Daggio-ból származó, és a Grobyból vettem.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- Gamer Egér RGB!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7490 14" FHD IPS, i5 - i7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Danettinél meg semmit nem látok feltöltve! Elmenni minden messze van Szegedről...
stb. Kemény tisztítás után nagyon szépen jöttek le a vízcseppek!
így voltaképpen elvált, hogy nem kell egyszemélyes szűrő

szavazzuk meg mit csináljon?