Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- ldave: New Game Blitz - 2026
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Csattos üvegben amíg tele van vsz nincs gond, a lényeg, hogy az üveg myitása után egyre több friss levegő kerül bele, így annál jobb minnél gyorsabban elfogy a megbontott üveg. Annyira azért a brikkával nem gáz, presszóban biztosan éreznél különbséget az üveg vége felé.
Az Avataros dologhoz: Si fueris Romae, Romano vivite more!
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az avatar engem sem zavar, de az újabb vihar a biliben, amit gerjesztett, az igen. Nem is értem mi szükség van ilyenre egy "demokratikus" topikban. Az ilyen "kéréseket" inkább privátban illene intézni szerintem.
-
freaghill
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha itt mindenkit zavar akkor ne mondd, hogy mindenki más a helikopter

Ha egy közösség tagja szeretnél lenni akkor bizony alkalmazkodni kell.(#65096) Parci: OK, abbahagytam.
-
Speeedfire
félisten
válasz
vTamas35
üzenetére
Értem, akkor viszont lehet, hogy tényleg jobb lehet a blend.
Nem szeretnék presszó főzőt venni, kevés a hely.
soldier2: Ha csatos üvegben van több hétig az nem gond? Vagy jobb inkább a szelepes zacskó? Csak, mert akkor így már lehet lenne értelme rendelni avx-ről pl egy gold mix-et, Malabar-t ezekkel a zacskókkal. Ha több hétig is "frissen" tudodm így tartani.
Parci: Több topicban is aktívan részt veszek és eddig sehol senki nem fanyalgott emiatt. Meg kell venni a prémium tagságot és letiltani.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
a köznyomásnak engedve (és vele egyetértve) légyszi ebben a topikban ne linkelj avatar képeket, elég, ha odaírod, hogy kinek válaszolsz. köszi

-
And06
aktív tag
a gépháznak:
ezt az avatar linkelgetést nem lehetne tiltani valahogy? jobban zavaró mint a reklámok
-
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Meg is válaszoltad a kérdést, arra, hogy miért jó a szelepes. Azért mert ki lehet myomni belőle a levegőt. De brikkához a kis csattos üveg is jó lehet, nem annyira háklis mint a presszó, ki kell próbálni. A különböző blendek előnyét/hátrányát már leírták. Próbálgatni kell, másképp nem megy, de ha csak rossz minőségű döglött kávév között keresgélsz sosem találsz igazán jót.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
"De miért jobb egy blend, mint pl egy SO?"
Nem jobb, olcsóbb. Egy robusztás blend beleférhet a 4-6000 / kg ársávba, egy SO nem. Meg amíg nincs egy espresso-képes szetted, addig felesleges is SO-ra költeni, viszont egy friss blenddel jobban jársz mint a bolti kávékkal. Persze vannak nagy jó arabica blendek is, de az megint inkább a 10e+ ársáv.Én pl. csináltam tegnap egy PY Abyssinian Mocca - Yirga blendet (a prorciózás végén kimaradt kávékból), az elég jó lett még flat white-nak is

-
Speeedfire
félisten
válasz
sz.zs.
üzenetére
Passz, én keresőből találtam meg.

soldier2: Miért jó az a szelepes, vagy miben segít? Én ilyeneket vettem az ikeából. De ugye ebből se tudom "kiszívni" a levegőt.
Azt néztem én is, hogy pl a Kapucziner Specialitásról igen jókat írnak. Vagy pl AVX KV Mix Gold.
Omnia nekem se jön be, cégnél az van szemes kv-ból.
De miért jobb egy blend, mint pl egy SO? -
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha AVX-től rendelsz veszel pár 250g-os (vagy még jobb ha kisebb kiszerelést) szelepes zacskót és probléma megoldva. A Malabar egy egész lágy, krémes kávé, egy próbát megér.
Vagy nézz szét a Kapucziner honlapján, ott is van pár jóárasított blend. De ha elfogadsz egy tanácsot: nem a 100% Arabica és hasonló jelszavak vezessenek. Egy Paljoc GetUp frissen pörkölve simán lenyom egy bolti Omniát (na jó, ez is robusztás), Tchibot vagy Bellaromot. -
sz.zs.
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ezt
, de hogy én miért nem találtam meg 
-
Speeedfire
félisten
Árban egész jók.

Rush77: Ezt lehet, hogy el tudnám érni még zárás előtt. Bár nem értem, hogy miért nincs 250g-os kiszerelésben. Heti ~150g fogyasztással mire a végére érek nem lesz már "íze".

sz.zs.: Ezt írod?
Amúgy úgy rémlik, hogy amikor előző cégnél pod-oztunk (valami nagy olasz karos gép), akkor kenyai és etiop volt a favorit. Inkább a lányabb izeket keresném. Nekem a nagyon karakteres nem jön be, mióta abbahagytam a dohányzást. -
sz.zs.
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Pont akartam volna ajánlani a Pacific-tól, vagy az AVX-től a Malabart (nekem az bejön brikkában és 100% A), de egyiknél sincs jelenleg... nemtommiért?!

-
Rush77
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha 4/6 vonalon mozogsz ez az üzlet nincs onnan messze max pár villamos megálló még.
Nekik is van pacificcafe meg még pár fajta.
Talán megér egy próbát. Telefonálj rájuk. -
válasz
Speeedfire
üzenetére
pacificaffé?
-
Speeedfire
félisten
válasz
mdav88
üzenetére
Az avx-et néztem én is, ott egész jó árban volt. Illetve bp-n nincs, csak futár. De írták, hogy időbel mm-ben is kapható lesz majd mindenütt, nem csak Szegeden.
Más oldalakon se találtam ilyen ársávban 100% arabica-t. 4db 250-essel egy darabig ellennék.

soldier2: A kalmárnál nem látok ilyen árban, pedig ahogy látom van pár bp-i partner. Paljoc-nál csak a getup van ilyen ársávban, ahogy láttam. Az viszont nem érdekel.
Avx meg szintén szállítós, bár ezen már sokat agyaltam. Ha esetleg nem találok a kommersz kategóriában (még a nemrég említett dallmayr van terítéken).
sz.zs.: Az üllői is nagyon kint van, 4/6, meg a piros vonalon szoktam mozogni.
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
én meg darálni, tamperelni, takarítani nem szeretnék, de ahogy hiába dobom magam a padlóra, akkor sem lesz egy hibátlan steak az asztalon, úgy a kávéért is dolgozni kell. tudom, hogy a qrva nagy jólétben ez sokszor nem fér bele, de ha picit lelassítunk és belegondolunk, ez így normális. nem működhet minden gombnyomásra. uff

-
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha nem is rendszeres vendég a Has Bean most épp van itthon fél kg
, ebbe beletaláltál. Általában azért Paljoc/Kávékalmár/AVX triótól rendelek, és nekik vannak az általad említett ársávban is kávéik. A nagy márkákkal az a baj, hogy a boltba már nagyon öreg kávé ér el, egyik legfinomabb olasz presszo egy ilyen volt, de Csapajev azt is a neten túrta fel, hogy friss legyen. A Tesco polcáról max nagyon ritkán emelsz le frisset, de próbálkozz csak, ha ragaszkodsz a boltokhoz. -
mdav88
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Léteznek webshopok ahonnan 4-6e forintos kiloáron normalis friss kávét rendelhetsz. Kb 2kg vásárlástól ingyen az ajtódísz viszik 1-2naap alatt.
Amikor megvettem a kezdő szettemet, megpróbáltam az addig automataba öntött kávéval... Azóta nem vettem, csak pörkölötöl kávét.
-
Speeedfire
félisten
válasz
soldier2
üzenetére
Tapasztalattal lettem gazdagabb. Ha ki sem próbálom nem tudok róla véleményt mondani. Nekem még így is megérte az a ~800huf-t.

mdav88: Erre már rég rájöttem, de mindenesetre látok itt olyan topiklátogatókat, akik nem pont a has bean kategóriát keresik. Nekem is a max 4-5k/kg árú termékek kellenének, amit könnyen, és egyszerűen be tudok szerezni. -
mdav88
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ez a fórum nem kifejezetten a kommersz vonalról szól. A kolléga nagyon tapintatos volt.
-
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Amit kiöntöttél az volt drága (nagyon rossz ár/érték arányú), hiszen hiába nem volt sok pénz, de nem adott semmit cserébe.
-
Speeedfire
félisten
válasz
soldier2
üzenetére
Melyik drága kv-t önöttem ki?

Egyedül ami kuka volt eddig a fenti csibó és a lavazza. A frei és a 2 segafredo megmaradt. Más még nem volt nálam.
Mindenképp a kommersz, könnyen beszerezhető vonalon akarok maradni. Nincs kedvem postázgatni. Annyi, hogy szemes kv-t veszek legközelebb. -
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Pusztán csak arra próbáltam rávilágítani némi humorral, hogy magadat szivatod, hiszen a legdrágább kávé az amit kiöntesz, a második legdrágább meg az, amit csak azért iszol meg mert sajnálod kiönteni. Vegyél valami friss cuccot, meghálája.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
freaghill
őstag
Black Friday alkalmából rendeltem a Kapuczinertől, jött mellé 200g étcsokis kávészem, nagyon finom, alig tudok leakadni róla

-
soldier2
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Vadász, vadász....
-
Speeedfire
félisten
Kipróbáltam a segafredo origini costa ricát, ez nekem jobban bejött mint a brasil. De még ezt is túl keserűnek érzem, a lavazzánál viszont mérföldekkel jobb. Illatra is.
-
sz.zs.
őstag
válasz
8nemesis8
üzenetére
90 e-től indul használtan általában, de egy ilyen gépet még nem árt átnézetni és átalakítani karba őrlősre. Én 120-ért vettem belülről teljesen felújítva, és átalakítva, új gyári késekkel egy igen megbízható fórum társunktól.
Ha viszont az SJ-t kérdezted, az 20-30 e-rel olcsóbb általában...
A kések pedig nagyon sokat bírnak, és a Majorhoz a gyári pl. 12e/pár -
Rush77
aktív tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Ezek a szűrők léteznek hozzá.
Én sima bi-fluxot nem használtam csak magnesiumactive vagy mineralbalance-t.
Tervezem majd, hogy a Coffe & Tea-vel teszek egy próbát kávégépbe mert elvileg eszerint lágyítja a vizet bár ki tudja, hogy az alu bojlerre milyen hatással van.
Utángyártottal nem vesződnék mert
1- nem is nagyon találtam ehhez
2- azok sem lényegesen olcsóbbak. -
8nemesis8
veterán
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ennek így használtan, de jó állapotban milyen ára van/volt?
Egy késcsere gondolom jó sok leőrölt kávé után esedékes csak, akkor kb. milyen költség?Egyenlőre tökéletes a kis Graef, de néha érzem a hátrányát, kényelmesen most talán több nem is férne még el, de talán sikerült rávenni a feleségemet, hogy alakítsunk a konyhán és akkor nagyobb helye lenne
Ő ezt még nem tudja... 
Egyébként az örleményt mennyivel érzed jobbnak, homogénebbnek?
-
8nemesis8
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Először is bocsánat a késői válaszokért srácok!
A fokozatmentes állíthatóság nem pont hátrány espresso esetén? Mármint értem én, hogy finomabb beállítási lehetőséget biztosít, de meg tudod jegyezni melyik kávét, kb. melyik fokozaton daráltad? Home made módszer is jó lehet ide, meg nyilván lefolyás függő, de kb.-ra mégis jó lenne ezeket tudni!
Egyenlőre tuti nem cserélek, pakolhatnék is itthonról, most kezdtem kávézásba olvasni és NEKTEK hála egy szép összeg ráment a Graef + GC + egyebek kombóra, de abszolút nem bánom és feleségem is érzi a különbséget a végeredményben!

sz.zs. ([64692]), köszi rendeltem is egyet tartalékba, 3000-ért best buy

Rush77 ([64651]), köszi az infókat hétvégén hozzám kerül a kancsó, kíváncsian várom. Ehhez jó ez a sima bi-flux vagy milyen szűrő ugye? Esetleg utángyártott olcsóbb létezik vagy kár vele sz*rakodni?
-
Rush77
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én ott leszek és szívesen megnézném, csak nem tudom lesz e ott valami tűzhely vagy hasonló a próbához.
Mondjuk szerintem csak pár hónap múlva lesz nálam esedékes mert még elég jó állapotban van nekem a mostani de érdekes lesz/lenne látni, hogy mit tud már csak a 2x ár miatt is (nem mintha az 1300Ft annyit számítana) -
Rush77
aktív tag
Most kicsit járatom a Brikkát amíg még nincs nálam a GC.
TT8020 Brikkával.
Kicsit lapos ízre de azért érezhető némi csokis/kakaós beütés, nem keserű, vastag crema bár relatív gyorsan odalett (a kép kb 1 perc elteltével készült).
Viszont kérdezném a szakértőket, hogy az IMS szűrő + tömítés a Brikkához mit tudhat? Lenne értelme esetlegesen 2400-ért venni hozzá?
-
Rush77
aktív tag
válasz
zsiga901
üzenetére
Szia!
Itt nem nagyon automatázik a nép.
A Kávékorzó automatás topikjában próbáld meg. -
zsiga901
újonc
Sziasztok!
Kávégép vásárlása előtt állok. Sok automata gépet néztem meg és ami úgy megtetszett egy DeLonghi esam 3000 típusú gép. Erről van valakinek véleménye esetleg tapasztalata? Segítséget előre is köszönöm.
-
PetAd
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Köszönöm neked és fragolának is az segítséget. Már csak olyan boltot kell találnom ami nyitva van hétvégén is

A bojlerekben milyen menet szokott lenni a bemenő ágon, ha egyáltalán szabványos? Talán 1/8"-es? Konkrétan a régi és az új Saeco Aroma bojlere érdekelne. Egyik oldalon se írnak semmilyen konkrét adatot az oda illő csatlakozó menetéről.
-
korikmate
tag
Eladó Gaggia Baby-m Ivory színben, nagyon szép állapotban, tökéletesen működik, frissen vízkőtelenítve. Kérésre réz 9 bar-ra hangolt OPV-vel.
-
demars
addikt
válasz
emiki6
üzenetére
Ahol dolgozok napi szinten használunk ipari citromsavat, oldatban 1000 l vízhez kb 10-12 kg ot adunk. 95-98 fokra melegítjük, úgy keringetjük.
Tömítéseket rendszeresen cserélünk, de nem a citrom miatt. Inkább a csőkötéseknél sérül, hollanderek miatt.
A gépeket kívülről, citromsavval mossuk, leviszi a vízkövet , nem ártalmas cucc. (Élelmiszeripari cégnél vagyok) -
John3:16
csendes tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Én minden csapolás után visszaöblítek simán vízzel. Havonta egyszer pedig egy kevés Tersonettel.
Nem tudom, hogy melyik vegyszer mennyire bántja a tömítéseket. Visszaöblítésnél szerintem nem lehet olyan mennyiségű ecetet bejuttatni, hogy az oldat 20 % töménységű maradjon. Meg az esetleg fel nem oldódott só is okozhat gondot a háromjáratú szelepben.Én nem használnék ecetet erre a célra.
-
PetAd
tag
Sziasztok!
A pumpából kijövő tefloncsövet szeretném rézcsővel megtoldani, ilyen roppantógyűrűs toldóidom szükséges ehhez? [link]
Klímatoldó néven fut, használható ez ivóvízhez?
Tudja valaki hol tudnék ilyet venni Budapesten? Áttúrtam a netet, de nem találtam olyan helyet ahol biztosan van. -
Sinisi
senior tag
válasz
üzenetére
Ez igen jól hangzik! Így már tuti menni fog a próba nálam is! Gondolom a visszaöblítés is mehet ezzel az oldattal (csak várni kell a leoldódásra, azaz pihentetem a rendszerben egy kicsit mielőtt tisztára öblítgetem). Tudnál írni arányokat(mennyi ecetbe mennyi sót használsz)?
-
csendes tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Pont az olajos kávémaradványokat hozza le nagyon szépen. Igazából még súrolnom se kellett - egyszerűen csak beletettem a GC csepptálca aljába annyi ecetes-sós lét, hogy ellepje a réz vízterítőt, a felsőszűrőt és a csavarokat. Pár perc után a barna szmötyi levált az alkatrészekről és ott lebegett az ecetben.
-
2007ath
aktív tag
válasz
zenwalk
üzenetére
Pontosan azokat a javaslatokat írtam volna, amiket Rush77 kolléga is. A saját tapasztalataim tökéletesen megegyeznek ezzel. A kávé mennyiségét korábban mértem néhányszor: 15 gramm körül szokott lenni.
Ha erős kávét szeretnél, akkor a főző felső részének szintjelzőjénél valamivel kevesebbet is tehetsz bele. (Többet semmiképp.) Az őrlemény ne legyen porszerű, de nagyon durvára sem érdemes darálni. Közepes lángon főzd! A lángrózsa még éppen ne nyúljon túl a főző alján.
-
Rush77
aktív tag
válasz
zenwalk
üzenetére
Az összefoglalóban is van egy leírás.
Azt annyiban módosítanám, hogy hideg vizet tegyél bele.Amúgy a kávé mennyisége kávé függő.
Legyen tele a kosár és ne tömörítsd, nagyon max az oldalát nagyon finoman ütögesd meg újjal egyszer kétszer, hogy eloszlasd utána csak húzd le síkba egy késsel vagy kanál nyelévelVíz a felső részben található vízjelzőig maximum vagy minimálisan kevesebb de semmiképpen sem több.
-
Sinisi
senior tag
válasz
mdav88
üzenetére
A képen a citromsavas vízkőtelenítés utáni állapot látható. (1L RO víz + 2ek citromsav, 3-4 dl-t átszívattam a pumpával, majd vakszűrővel párszor visszaöblítettem, vakszűrő fent maradt kb.15-20p várakozás, átmosás, és fényképzés :-) ).
Szóval nekem a zsíroldózás utáni citromsavazástól nem lett olyan csilli-villi.
-
zenwalk
senior tag
sziasztok
Aki esetleg bialetti brikka elite 2 kávéfőzőt használ, le tudná írni, hogy pontosan hány gramm kávéval és vizzel készíti? Előre is köszi.
-
korikmate
tag
Sziasztok!
Lehet, hogy lerágott csont, de most építettem Gaggia New Baby Classomba PID szabályzást, REX C100 PID vezérlővel.
A beállításaival szórakozok jelenleg. Autotune szép és jó, de azért szerintem van annál jobb, úgy kb SV -0.4 +1.4 °C között ingadozik.Mindenhol azt olvasom, hogy a P érték legyen kevés, 5 alatti, az I pedig a D 4-szerese. Az autotune az utóbbi kettőt így is lövi be, de a P-t feltolja 25 környékére. Ha leviszem 5 alá akkor sok-sok fokkal lő fölé.
Tegnap ráakadtam egy honlapra, ERRE ahol azt írják, hogy a P-t kétféleképpen lehet értelmezni, egyrész mint P-gain, ez esetben minél kisebb a P anál kisebb az erősítés, másfelől mint P-band, az összefüggés pedig P-gain=100%/P-band. Gondolom van PID szabályzó, ahol a Gaint, van ahol a band-et lehet állítani, így a REX-em esetében ez utóbbit lehet.
Jól gondolkodom, vagy hülyeségeket beszélek?

LÉNYEG: Minden esetre P=50 I=32 D=8 értékkel most úgy állok, hogy -0,3 +0,4 °C. Kicsit talán azon kellene még finomítani, hogy ne a SV alatt 2 tizeddel, hanem még az SV fölött kicsivel kapcsolja a relét, és akkor -0 +0,3 körüli értékkel megbarátkoznék. De ezt nem tudom, hogy érjem el, hogy hamarabb kapcsoljon. Tudtok segíteni?
bocs hogy regény lett.
-
Sinisi
senior tag
Pont arra lettem volna kíváncsi, hogy ha egy OPV állítható (mint kategória) akkor azon belül mi differenciál. Nálam most fluid o tech márkájú van a gépben (BL), de az előző gépben szerintem nem ilyen OPV volt (GC) de az is tutira állítható volt :-).
Ezért azt gondolom, hogy van a fix és az állítható és az állíthatón belül kb. mindegy, hogy milyen van, max az emblémát fizeti meg az ember vagy vele együtt a megbízhatóságot is? de arra meg ott egy manométer nem?
Szerk.: :-)
(#65005) Csápájev: Naaaa közben látom, hogy meg is érkezett a válasz, hogy milyen szempontok játszanak még.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SkyShowtime
- OpenMediaVault
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Apple MacBook
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Mini PC
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- További aktív témák...
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Apple iPad 11Pro Wifi+Cell 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 01.05
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nem láttam, hogy mindenki 100%-ban erre szavazott. A másik pedig, hogy a ph! szabályait nem szegtem meg. A továbbiakban majd 1 user/1 hsz lesz. Nem fogok multiidézést használni. Peace & love.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)