Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Pont az jutott nekem is eszembe, hogy augusztusban kiugrottunk egy hétre Jesolóba és ott még a 3*-os szálloda reggelizőjében álló automata gépek is frissen őrölt kávéból és a középen álló hűtőbe becsövezett tejből készítették a reggeli caput, nem porokból

Itthon meg Debrecenben az 5*-os szállodában megkérdezték, hogy mennyire voltunk megelégedve és csodálkoztak, amikor kikértem magamnak, hogy a vacsoránál mirelit rántott sajtot és hasábburgonyát szolgáltak fel...

-
von toth
tag
válasz
von toth
üzenetére
Egyébként meg annyit darálok, ami egy-két adagra elég. De ezt te is gondolom tudod.
CASTO: én egy montizás után bementem egy krimóba (manapság a legrosszabb esetben is valami felújított jura vagy valami van ezekben) és kérdeztem hogy van-e friss kávé. Hölgyemény; persze most főtt, majd egy mozdulattal a szarvasi produktumot betette a mikróba. Friss, üde csapolás wiener extrából!

-
von toth
tag
Semmi hatása nincs a babok súlyának, mert egy hármas lyukon adagol. Konzisztens a minőség a kúp állapotától, beállításától és a tisztítástól lesz. Üresen semmilyen daráló/turmixot nem járatunk max pár másodpercig. De te járathatod órákik ha gondolod, meg üthetitek kalapáccsal is nekem mindegy én azt csinálom ami bevált, ami nem azt kihagyom.
-
celf
őstag
Én is így teszek. Nincs kedvem avas kávét inni. Inkább az őrleményeloszlást áldozom be. Vagyishogy tele babtartállyal sem biztos, hogy tökéletes lenne CM702 őrleménye (sőt), de talán 1-2 fokkal valóban jobb lehetne.
Kísérletezgetni sem fogok, mert nincs kedvem kávét pazarolni erre

De mivel nem presszózok otthon, jelenelg a 2 alátét fixen benne van oszt' szevasz

-
Casto
csendes tag
Ne haragudjatok, de ezt meg kell osztanom veletek, mert én sírva röhögtem rajta

Az ügyvédem mesélte, hogy egy ügyfele valahol vidéken bement egy krimóba valakivel. Ő kért egy ristrettot, amit a pincér rezzenéstelenül fogadott és elment a pultba. A srác látja, hogy egy nyomós tetejű termoszból kinyom egy műanyag pohárba egy kis kávénak csúfolt fekete levet, majd rányom egy jó adag tejszínhabot. Amikor a pincér kivitte a kávét és a srác jelezte, hogy ő ristrettot kért, a pincér válasza ennyi volt:
"Akkor ne idd meg mind!"
Ez hatalmas! Plusz pozitívumként értékelhetjük, hogy a pincér tisztában van a ristretto mivoltával! Csak leszarta... ;D
-
válasz
soldier2
üzenetére
ja, egyébként: ha az őrleménnyel teli szűrőt darálás után párszor az asztalhoz ütögeted, hogy elrendezd az őrleményt, máris a nagyobb darabok kerülnek a tetejére, a finom por meg megy le az aljára (épp ahogy a 0-20 mm frakciójú zúzott kő viselkedik a térkőrakás előtti döngöléskor
). persze ütögetni nem jó, igyekszem is elkerülni. -
soldier2
őstag
Írtam egy hosszú választ, de elveszett. Röviden: semmi nem változott, csak az idő. A boulderek jelenléte szvsz afféle indikátor, hiszen ha xg kvéban sok a boulder, akkor sok fine is kell, hogy jó legyen a lefolyás. Mikor Hifissel szenvedtünk egy fél délutánt a központosítással, akkor kicsit jobb lett, de nem lett tökéletes. Mára viszont eltűntek, és a világos kávékkal is egész szépen elvolt legutóbb. Legközelebb azért rendelek valami CM-et, ha lesz még ilyen kényesebb fajta náluk.
-
bacskait
tag
Barátomnak keresek GC-t, esetleg olcsón, kezdőnek darálót is. Ha tudtok, jelezzétek legyetek szívesek.
Köszönöm! -
Kávé Kálmán
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Szerintem azon az őrlőn vki durva erőszakot követett el. Valami úgy tűnik, abból amit írsz, hogy szét lett nyíródva. Az enyémen, valamint a szállítmány minden egyes darabján csavar nélkül is szépen illesztett a tekerő. Billegni szerintem akkor tud, ha félre lett kapatva a csavar, és nem tudták tökig húzni, de már leműteni sem mert annyira megszorult.
De félreértesz. Nem hasonlítgatom a Kinu-hoz. Mert azt nem ismerem. A Lido-t viszont mostanra elég jól megismertem. Amit leírtál, az volt fura, hogy vmi nem teljesen kóser. Ha Bélát érdekli - gondolom az övé -, akkor szívesen megnézem.
-
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
tekerőkar/beöntő.. igen! ez nálam a 'fejrész'
ha 'összehúzom' a késeket maxra, akkor kb a tengely is megáll fixen valahol a testhez képest. Na ebben az állapotában a 'fejrész' igen durván megy mindenfele.nem egy lestrapált darab, azt gondoltam volna ,hogy ennek stabilabbnak illene lennie.
amúgy ha precízen központos a tengely akkor nem kell lógást hagyni egyik csapágynál sem, itt viszont fontos a minőségi kés amit nem kell állítgatni, gondolom én. A kinunál két csapágy , nulla holtjáték és zéró állítási lehetőséged, kizárólag a kések távolságát bizzák a tudatlan userre

-
soldier2
őstag
Annyi értelme lehet az adp által írottaknak, hogy nálam a CM kávék nagyon érzékenyek a túltöltésre, gyakran le kellett mennem a kosár névleges töltetére, hogy jó legyen.
Szerk: kicsit lassan írtam, látom már ő is válaszolt.Ami miatt a képet kértem, hogy csapolás után nálam sokáig nagyobb szemcsék maradtak a felszínen (a fineok lejjebb vándoroltak a víz áramlásával, a nagy szemcsék meg láthatóbbá váltak). Ez csak mostanára szűnt meg teljesen, és a nagyon világos kávékkal is csak az utóbbi hónapokban lett felhőtlen a kapcsolatom. A képek alapján vannak boulderek a felszínen, de csalóka lehet.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Lehet, hogy valamit félreértek:
"Hozzáteszem a fejrészt nem tudod máshogy bontani/beállítani és billeg/nem illeszkedik szépen a tengelyre.... esetleg innen is kihagyhattak valami alátétet stb... passz. Ha egy új a kezemközé akad akkor megnézem annak mennyit kóvályog a fejrésze, mást nem tudok..."
Fejrészen a tekerőkar/beöntő részt érted? Bonthatatlanra tépett csavar mellett billeg vagy egyszer már meg volt bontva és úgy láttad?
Amúgy központosításhoz nem szükséges a kart leszedni. Elég a fix késtartó rész fellazítása/központozása/újrahúzása.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
A home-barista-n és a kaffee-netz-en is számos észrevétel érkezett friss Lido-tulajoktól súrlódó késekről, amik bejáratás után a már csak a 0 pont közelében produkáltak hasonlót. Te is tudod, hogy a késgyártók, valamint a legtöbb őrlőgyártó is meghagyja ezt a nemszeretem feledatot a fogyasztóknak. Elenyésző panaszos hang maradt bejáratás után. Ott cserére került sor. A legtöbb esetben a megfelelően elvégzett központozás (fejjel lefelé rögzíteni az első csavart), elmúlt minden fájás, más esetben kiderült, hogy a súrlódás egészen szoros (eszpresszónál finomabb) tartományban jelentkezett csak.
Csapágyak (hárem csúszócsapágy van benne): A felső kettő dúlván passzentos (kivétel nélkül), a harmadik (a legalsó) nagyobb hézaggal illeszkedik. Nem véletlenül. Az már az őrleménynek kitett rész. A felső kettő amúgy is kellőképp megvezeti a tengelyt. Problematikussá válna használat során ott a kis tűrésű illesztés. Szedegettél szét már néhány őrlőt és valszeg megerősíted, hogy az eszpresszó őrlemény megtalálja az útját, hogy eljusson ahova nagyon akar (a török meg még agresszívabb - azok Bécsig meg sem álltak). Úgyhogy az alsó csúszócsapágy azért ilyen laza ha szingli-ként csesztetik.
Az összes többi fellazított csavaroknál mutatkozó lötyögés meg azért van (tervezett), hogy egy egyszerű fejjel lefelé történő (3 perc műve) összeszereléssel TÖKÉLETESEN központozható legyen a LIDO. Ennél szorosabb tűrésekkel gyárthatatlan, vagy sokkal drágábban lenne gyártható az őrlő.
Doug pár éve reszelgeti már a dolgot. 2-3 éve folyamatosan ingáztak Idaho és Taivan között, hogy gyártásba tudják vinni a Lido-t olyan minőségben mint az odahaza évekig tették. Mostanra Taivan lett gyakorlatilag a második otthonuk.
A a szűrőtartók, tamperek és a nyomásmérő-kit miatt 2 CNC-s céggel állok állandó kapcsolatban (az egyikkel voltaképp összebútoroztunk :-) 4 éve), hidd el tudom miről beszélek, amikor azt mondom, hogy a gyártás és az egyedileg elkészített prototípus között még van egy óóóóriási ugrás, amit mindig mindenki alulbecsül. Még maguk a gyártók is :-).
Sajnálom, hogy nem született meg a blogodon az ígért második bejegyzés Lido-témában. Talán addig az késeknek esélye lett volna valamelyest bekopniuk, hogy érdemi kritikát fogalmazhass meg a termék kapcsán.
Állati kíváncsi leszek a Kinu-ra. Az írott kritikák azt sejtetik, hogy elég komoly darab, nem jelentéktelen felárral és többféle késkombinációval.
-
válasz
soldier2
üzenetére
sajnos ma reggel főztem le az utolsó kaszmót. illetve talán még egy adag van, de nem 18 gramm, szóval már az is gezemice lesz.

amúgy a pogi szép, nem különbözik egyéb, finom végeredményt adó pogiktól, pláne a felszíne. csatornát keresnél?
na, még nem dobtam ki a pogikat, itt vannak, de sajnos már nem tudom, hogy melyik a casmó és melyik a saját. talán a feketébb a casmo, mert az relatíve friss és vizes még, a másik meg egy régebbi.
-
-
von toth
tag
Én vékony hústűvel kipiszkálom, valamennyi nyilván marad benne, ezt következő alkalommal ha beindítom a darálót (persze egy-két adagnyi bab mindig van a tartályban, üresben nem hajtom) nem engedem a karba hanem mondjuk egy teáskanálnyi örlemény kidobok ha úgy tetszik. Nem szeretem paskolni, mert abnormális dolgokat produkált, aztán inkább abbahagytam. Azért ez mégis made in china. (szerintem)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nálam is jelentősen súrlódott, pedig garantáltan gyári összeszerelés volt, nem szedte szét előzőleg senki. Az alsó csapágy pedig eléggé kotyog, pontatlan nem kicsit.
Ettől függetlenül egy szerethető daráló, de túlbonyolított, sok hibalehetőséggel. -
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Biztosan szét volt szedve hisz ez látszik is a csavarfejen... lehet intenzívebben lett ráhúzva az a 2,5mm-es imbusz. Ezt most egy ParkTool és egy Beta kulccsal sem sikerült nyitnom, feladom.
No mindegy... egy laikus ha egyszer (nem a hosszú tutorial video alapján)
meghúzza az ugyanígy jár(hat)...
Tehát véleményem szerint egy ekkora fejrészt amit ekkora erővel, intenzitással mozgatunk balgaság 2,5mm-es kis imbusszal fixálni (ez itt még mindig a saját véleményem és nem jártam laborban ahol bebizonyítják, hogy 1000 szétszedés/összerakás után is ez tökéletes marad)Hozzáteszem a fejrészt nem tudod máshogy bontani/beállítani és billeg/nem illeszkedik szépen a tengelyre.... esetleg innen is kihagyhattak valami alátétet stb... passz. Ha egy új a kezemközé akad akkor megnézem annak mennyit kóvályog a fejrésze, mást nem tudok...
Egyébként a lényegen nem változtat, ha az a csavar kinyílik és megcsodálhatom a belvilágot akkor is az egyszerűbb szerkezetet választanám amit nem kell központosítani csak összetolni és tekerni, de ez is egyéni preferencia, van aki kihívást lát abban is, hogy megszenvedjen a jó eredményért.

-
Kazasi
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Azért így vagy úgy, de lassan ide is beszivárog, még ha nem is szó szerint, de rendszeresen szó esik róla. Egy erre járó látogató olvas róla, utána néz kicsit, hogy vajon ki is lehet ez a csóka és már működik is a reklám. És mint egyszer valaki megmondta: nincs olyan, hogy rossz reklám.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Mielőtt vki fatáisan félreértené egy-egy "viccesnek szánt" megjegyzésemet: a józan paraszt részemről ábszolúte pozitív besorolás. Többnyire rám is érvényes.
Ja, Attilával kifejezetten jó a viszonyunk, ami azt gondolom ezek után sem változik egy fikarcnyit sem. -
Lefty
addikt
válasz
von toth
üzenetére
Akkor a napi max 2-3 daralas (adagonkent max 18-19g) rendben van, nem is volt meg gondom vele mondjuk. Viszont ez az utogetes miert gond? Az orlemeny veget mindig ki kell utogetni belole, mert bent marad. Daralas utan megdontom es 2-3 hatarozott utessel kijon a maradek is. Hogy szedjem akkor ki?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Hejj Attila!
Csak a Lido-s részre reagálnék, mivel a Kinukat még nem ismerem (rajta vagyok intenzíven ugye, Dávid?). De átment a kezem között egynehány ilyen kínzó eszköz, amiből 3 nagyon különböző maradóssá vált (HG1, Mahlgut, Lido)
Doug-gal és Barb-bal hosszan diskuráltunk többször is a World of coffee-n, így nyilván másként látom a szitu-t, mert tudom ki van a kéziőrlő projektjeik mögött, és elég alaposan belemásztunk a Lido lelkébe. Nekem utolsó szabad darabként a Lido2 jutott. 3 hónap panaszmentes használat után landolt nálunk belőle az első Lido kontinges (E és E-T). Az új termékek shop-ra tétele nalám mindig komoly szülés, másrészt az E-T-t is nyúzni szeretném, mielőtt eladom belőle a széles közönségnek is az első darabokat. Volt, aki ezt nem tudta kivárni és apasztotta a készleteket :-) offline. Ennyi úgy gondolom mindenképp hozzátartozik a tényekhez (mármint, hogy forgalmazni fogom és közvetve érintett vagyok). Meg talán az is, hogy tegnap a Kávé világnapján rendezvényen kb 150 duplához ezzel őröltem a kávét (az igazi fakír én vagyok :-)) a Strietman-ba, a másik gépünk a Profitec Pro800-as volt, amit egy Eureka Olympus 75 EHS etetett. Ez azt is jelentette, hogy ott hatékonyabban "folyt" a munka/kávé (kb 400 adag).
A őrlő használatáról, karbantartásáról, helyes központozásáról autentikusabb forrást nem tudok idézni mint az őrlőhöz mellékelt használati utasítást (tudom ilyesmit olvasni nem férfias dolog, de számos kellemetlenségtől megóvja az emberfiát - lásd pl. elhamarkodott értékítéletek - miért hézagos a külső kés foglalata (kering ezzel kapcsolatos kritika is) :-)), Doug- videóit, amit többszörösen handikepes amerikai állampolgároknak készített, de nekem is mondott újat, és ezt nem szégyen bevallani. IQ-ból őrlőt szakszerűen tesztelni (tudom a szösszeneted nem teszt volt) nem lehet, pláne ha szerelési, gyártási, tolerancia kérdéseket feszegetünk (ez se Neked :-)). Ahhoz legalábbis tudni kell, hogy szerelődik össze helyesen egy ilyen mégoly egyszerű szerkezet, mint a Lido. Az alap az, hogy az ember olvassa el a használati útmutatót, mert azt követően lehet egy termékről megalapozottabb véleményt alkotni. Az alapnál alaposabb józan paraszt videókat is nézeget az adott termékkel kapcsolatosan. A bő merítést, nagyszámú azonos modellt használó usert gyűjtő fórumok szintén hasznos fogozkodót adnak.
A Nálad lévő őrlőt FELTÉTELEZHETŐEN már valaki szétszerelte és nem értő módon tette össze (amiből az Általad leírt súrlódás illetve a számodra saját szerszámával oldhatatlannak tűnő csavar adódhat). Tuti, ami sicher én minden befutott őrlőt szétszedtem, ellenőriztem és mindegyik csavar oldható volt a saját kulcsával. A megfelelő nyomaték összeszerelésnél, csavarok meghúzásánál nem elhanyagolható dolog. A lelazított őrlőt fejjel lefelé a legegyszerűbb központosítani a külső még lötyögő kést egy csavarral lockolni (ezért a szándékolt laza illeszkedés, hogy központosítható legyen). Lazán fejjel lefelé, minden "vonalba áll" természetes úton és miután minden csavart meghúztál szépen az őrlőd olyan központos, amilyen csak bír lenni. Ha ezek után az espresso tartományban, bejáratás (a késeken levő minimál sorja lekopása után) egyértelmű súrlódást mutat, akkor ezt jelezni kell a forgalmazó felé, amit neki kutya kötelessége hibásként cserélni/pótalkatrészt küldeni.
But shit happens, nincs olyan gyártó, aki hiba nélkül működik. Ez a lehetőség a Nálad járt őrlőnél sincs kizárva. A tulajdonosa pedig megerősíti vagy megcáfolja, hogy volt-e szétszerelve ez a darab. Ha szétszerelte, aztán pedig nem a videóban leírt módon szerelte össze, akkor garantáltan összevissza áll az őrlőben a kés és a tengely (a használati utasítás az őrlő teljes szétszedését csak azoknak javasolja, aki a központosítás módját ismeri, ami amúgy nem rocket science.
Alább a hivatkozott (hosszú) videók, amiből a központosítás helyes módján túl azt is megtudhatjuk, hogy Barb-nak nincs mosogatógépe :-):
https://www.youtube.com/watch?v=npVWLJnBcAs
-
von toth
tag
Látom sokszor szóba került most a CM 702. Én ezzel elvagyok már ötödik éve. Tavaly tönkrement a mikrokapcsoló, de ötezerért megcsinálták. Szerintem ha valakinek van szerelő ismerőse egy ezresből is megvan.
Hobbi célra tökéletes, ha váltasz akkor viszont anyagilag jobban zsebbe kell túrni, mert ebben az ársávban mindegyik ezt tudja. Viszont ez alá meg nem tudsz menni.
Amire oda kell figyelni: nem szereti az ütögetést (majdnem paskolgatást írtam de ez nem az a topic
) én hústűvel DABLJÚTÍDÍZEK
(wdt
) és azzal kapirgálom ki a maradékot. Havonta (ha lusta vagyok) kéthavonta leszedem a babtartályt kiveszem a felső kűpot és ecsettel áttisztítom. Egyelőre nem érzem azt, hogy feljebb kéne lépnem, szerintem egy alsó-közép kategóriát (normálisabb lavazza, pacific rome, GC, Saeco-Aroma ilyesmi) vonalat kiszolgál. Efölött már néhány asztalos kis kávézó ker.szinvonal van, oda már strapásabb gép kell, ami tudja a napi 80 adagot zokszó nélkül. Ezt azért írom, mert kérésre kellett darálon és egyszerre 25 deka melegedést okoz, ami lekapcsolja a gépet. -
sz.zs.
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Végül az alábbiakat rendeltem tegnap este a Csészényiből, kíváncsi vagyok milyen lesz?!
Kenya Nyeri (bécsi, 250g, szemes)
Columbia Supremo (bécsi, 250g, szemes)
Ethiopia Sidamo (bécsi, 250g, szemes)Ezekből a Kolumbiaihoz már régebben is volt szerencsém, az akkor nagyon ízlett GC-vel és Brikkával elkészítve is.
-
And06
aktív tag
válasz
mtgabor007
üzenetére
1.: jó, de más mechanikát használ minden gyártó, pl a mazzeren egy mozdulat filter és espresso közt átállitani, mig az iberitalon 3 percig kell tekerni, és nincs visszajelzés hogy hol áll, ezért annyira nem praktikus, ha filter és espresso is kell.
3.: lehet, csak lehet drágább lesz a leves mint a hús.
-
soldier2
őstag
válasz
mtgabor007
üzenetére
Ha picit visszaolvasol (pár napja volt) épp ezen darálók közti különbséget beszéltük meg. A használt daráló mindig zsákbamacska (kivéve ha ismert forrás, felújított darab stb) de nem a kés állpota dönt, az fillérekért cserélhető. A tengely és csapágyak állapotát meg nem tudod otthon ellenőtizni.
-
weinmaker
őstag
Halihó Skacok!
Olyan tesztelőt keresnék a Korzó Tesztcsapatba akitől nem áll távol sem az olasz, sem az újhullámos vonal, és érez magában affinitást a dologgal kapcsolatban. Privátban írjatok légyszi ezzel kapcsolatban, amiben telefonos elérhetőséget is kérnék, mert úgy gyorsabb.

Köszi!
-
mtgabor007
csendes tag
Sziasztok,
kezdőként örlőt szeretnék
. Jelenleg egy kézi Hario-m van AeroPress-szel karöltve. Az új örlő egyelőre az AP-t kéne, hogy kiszolgálja, de a későbbiekben nyilván egy elektromos főző lesz az AP mellé (valószínűleg Gaggia Classic).
Ennek fényében a konkrét kérdéseim:1. fokozatmentesség: jó vagy nem jó? Olvastam, hogy nehézséget okozhat, ha egynél több főzőhöz használjuk. Bár azt is láttam, hogy már ugyanazon kávé örgedése függvényében érdemes állítani a szemcseméretet (ez utóbbi alapján inkább a fokozatmentesség mellett döntenék...).
2. Graef CM 702 látom, hogy jó belépő, nem fokozatmentes, viszont újonan most 32 ezer körül van. Jó ez nekem? Vagy egy Lelit Fred illetve Iberital Challange-t érdemes beszereznem némi pluszért (kb 15 ezer)?
3. Ha esetleg használtan veszek (egyáltalán érdemes-e) pl egy IBI-t, akkor a késekre mennyire kell figyelnem, ezeket lehet-e cserélni?
Kösz előre is.
TG
-
sz.zs.
őstag
Kávéológia egy igen aktív felhasználóval bővült

-
szamó
tag
Sziasztok!
Nagyon uj vagyok kávéügyben, próbálok mindent elolvasni, de lenne egy kérdésem. Ez milyen : gaggia
Nem annyira drága szarvasi után inkább ilyesmit vennék mint egy darálos öszvér gépet.Válaszokat előre is köszönöm!
-
sz.zs.
őstag
20 %-os akció van a Csészényiben!
Sidamot és Supremot rendelek, csak azt nemtom, h bécsi, v francia pörköléssel kérjem?!
-
kozsy18
tag
Sziasztok!
Tennék egy próbát a jelenlegi gépem eladásával:
Eladó Isomac Super Giada kávéfőző.
Egy éve teljes felújításon és tisztításon esett át a berendezés, mely az alábbi átalakításokat kapta:
Új szűrőtartó, átalakított szűrőtartó (La Spaziale) 53 mm, melybe egy IMS szűrő csücsült bele.
Új felső szűrő, melynek rögzítése módosítva lett: M5-ös belső kulcsnyílású csavarral.
Menetes hőkapcsolók kerültek beépítésre a bojlerbe, gőzöléshez 145°C-os termokapcsoló.
Az alap termokapcsoló 96°C-os, menetesre lett cserélve, azonban ez kikötésre került, mivel:
Rex C100 PID termokrontroller-t kapott párhónapja, mely a gép belsejébe lett elrejtve egy új felső takarólemezzel. Ehhez társul egy a gyárinál kisebb méretű víztartály.
Módosított bojlernyomás szabályozás: a gyári hátul vezérelt elgondolást módosítása elöl vezéreltre, így a bojler töltése akkora térfogatárammal történik, mint a csapolás mennyisége (a töltő víz kevesebb, hűtő hatása így kisebb).
Gyári vezetékezés teljes cseréje (részben hővédő szigeteléssel ellátva), új fűtőbetét, új fémházas állapotjelző lámpák.
Korrózió álló csavarok és anyák, teljes tömítésszett csere.A bojler egyenes átfolyású, réz öntvény, melyre a későbbiekben akár előmelegítő spirál is kurtítható.
Megvan az összes gyári alkatrésze, a tömítésektől kezdve a szimpla, dupla szűrők, szűrőtartón, csavarokon át a vezetékekig, saját dobozig.
Akad hozzá vakszűrő, Concept Art tamper, egy Silvia V1 gőzkar (amit eddig még nem szereltem bele) és amit találok.
Ár tekintetében az elképzelésem nagyjából Rancilio Silvia nagyságrendű, de a hozzáértőbb fórumtársak jóindulatú bírálatát várom a témában.
Bármi kérdés felmerülne, hiányosak a megadott adatok írjatok, ha eszembe jut valami akkor pedig én fogok.
Kipróbálásra, kukucskálásra és tapira természetesen van lehetőség, ha előre egyeztetünk.Néhány random kép: (tejkrémről is készítek idővel)
[kép]
[kép]
[kép]
SuperJolly 4 scaleKöszi, hogy elolvastad

-
beleriand72
tag
Kávés workshop volt ma a paksi kávéban, meglepően sok látogatóval. 3 órás alapvető ismertető, bemutató volt, elég kétségbeejtő volt, hogy a kávézóba járó emberek is csak alig-alig rendelkeznek minimális ismerettel. Bemutatott spec. kv sem nagyon nyerte el az általános tetszést, pedig elég jól sikerült.
-
titusz248
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Én nem cseréltem tömitéseket, igaz az enyém 3 ével fiatalabb. A PID-et aliexpresszről rendeltem, kb.3000Ft. Ahhoz a nem ajánlott hőelem van amin M6-os menet van a gyári M4-es helyett. Mivel türelmetlen voltam megfúrtam a bojlert M6-osra, Fragola irta, hogy ha ezt a hőelemet cserélni akarom akkor kicsavarásnál tuti beletörik a menet, de ez a probléma nem fenyeget mert már amikor becsavartam beletört...
Kábelek meg egyéb saruk nem több egy ezresnél. Időben meg nekem egy hétig állt a gép mert csak este tudtam szerelni és nyilván mindig volt valami gebasz ami miatt tolódott, de az már egyéni szoc. problem 
-
8nemesis8
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi, ezen jót derültem

Akkor nyugodtan lehet azt venni. 2011 körülinél mit számoljak, ha rendesen volt használva? Tömítéscsere elég lehet, igaz?Ezeke a kazánok mitől tudnak kilyukadni egyébként?
titusz248, nagyon köszi! Neked így mennyibe fájt a PID?
-
-
-
titusz248
csendes tag
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Hol tudok rendelni neten szemes kávét, ahol a szállítási költség olyan 5-8 ezer Ft vásárlás esetén már ingyenes, vagy legalább is nem drága?
Illetve fontos volna az is hogy friss legyen.
-
-
paljoc
tag
Én is főleg a roto miatt vagyok kíváncsi erre a Simonelli Tiffanyra, eddig csak rezgő pumpás gépeket használtam, kicsit átpuceváltam most, ha lali elvállalja akkor megy hozzá egy "komplett ami kell" beavatkozásra, karok már áznak a tersonetben, amíg meg szét volt szedve, győzködtem magam h nem is olyan nagy az a bojler benne. /amúgy tényleg nem túl batár :-))/
-
8nemesis8
veterán
Bocsi, de hamarosan lejár az aukció.
Valyon a korábbi Gaggia Classic modellekben mekkora a differencia az olasz vagy román gyártású között?
Esetleg lényegi különbség nincs is? -
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
M47-et állítsd fejre és úgy tekerd rá az alját. Szerintem kíméletesebb.
-
tariattila
veterán
Szép napot!
A hozzám került Kinu M47 után elkapott az ékszíj és megnéztem még két kézihajtányt az AVX jóvoltából.
Terveztem egy kis szétszerelős, fényképezős (talán még egy 'unboxing' videós) bemutatót is.... de szétnéztem a neten és olyan mennyiségű és minőségű anyag van, hogy ez teljesen felesleges!
Lerövidíteném az egészet egy pársoros, saját magam meggyőzésére felállított eszmefuttatásra.
Ez alapján döntöttem melyiket is válasszam. (Mert ugye kézihajtány az KELL
)Eddig a kézi-malmos infók csak úgy sodródtak el mellettem, egyikben sem láttam meg azt az egyszerűséget, pontosságot, minőséget ami elgondolkodtatott volna azon, hogy kellhet egy ilyen nekem is.
Utazgatni a jó öreg Zassenhaus + Brikka/AeroPress jöttek... (utóbbinak már a Zassi nem igazán felelt meg)
így a Brikka véglegesedett...Toobee nagy 'daráló-eladási hulláma' és kézihajtány vásárlása keltette fel a figyelmemet és irányította rá a Kinu-ra.
Mivel nem terveztem lecserélni az 'öreget' így pusztán perverz kíváncsiságtól vezérelve és a kínálkozó lehetőség kihasználva hazahoztam egy M47-et. Na ezt nem kellett volna....
Mondom ha már így alakult akkor döntés előtt össze kellene vetni még pár lehetséges versenyzővel...
Így került hozzám egy M38-as Kinu és egy Orphan E. Lido 3Nos a hosszú előjáték után egy rövid összegzés:
Biztos vagyok benne, hogy mindhárom elég precíz ahhoz, hogy kiszolgáljon egy komolyabb rendszert, nem is mennék bele ebbe, mindhárommal ki tudtam szolgálni a mindennap használt gépemet, lehetett volna, sőt kellett is volna még finomítani a beállításokat, de nem ez volt a célom, hogy az ízeket szálazzam, ebben amúgy sem vagyok jártas.
Kizárólag szerkezetileg nézve őket mondanék saját véleményt!Lido 3:
Ami tetszett: a két alu tárcsa amiket összekontrázva fixáltuk is a daráló fokozatát. Két nagyméretű , jó fogású alu tárcsa könnyű nyitással, könnyű összefeszítéssel!
A kávébabokat látni ahogy próbálnak menekülni... ez is jópofa, bár elég sötétre van színezve a plexi? test, gondolom a tisztítási igényét akarták ezzel a színnel csökkenteni, vagy nem tudom.
Tetszett a gyorsan, biztosan leválasztható tároló rész, igaz műanyag menetekkel de abból legalább elég vastag, tartósnak tűnik.S ami nem tetszett: Gondolták az öregek, hogy jobban utazóssá varázsolják a gépet azzal, hogy a tekerőkart behajthatóvá tegyék, remek, nyertek az egyik végén a cuccnak 6*2 cm helyet. a hossza ugyanaz marad mert a gomb nem mozdítható csak immár nem nyúlik ki hanem a gép tetején tornyosul.
Kinyitva pedig rövid.
Nekem ez nulla praktikum.... főleg ha a masina teljes méretét nézzük ami nem kicsi.
A fej rész (amit mozgatunk a tengelyen elég nyagda, szabadon forgatva valami beleér valamibe, rág, hangos, nem kelt bennem minőségérzetet. (használt darab tehát 'köveket az öltözőbe!')
Szerelhetősége számomra vállalhatatlan... nem vagyok hajlandó pénzt adni (ráadásul ennyit) olyasmiért amin előre látom, hogy szét fognak nyíródni a miniatűr csavarfejek! (a fej részt egy mini imbuszcsavar tartja a helyén amit már most nem tudtam megnyitni, így fel is hagytam a további szétszereléssel, nem szeretném tönkretenni)
Ami tetszett: Tekerő kar háromféle hossz-pozícióban rögzíthető a tengelyre... igaz ennek nem látom sok értelmét de van... ki az aki a legrövidebb, legnehezebb állásban használná?

A hüvelykujj kitámasztó műanyag 'bütyök' hasznos de kérdéses mennyi ideig fog a helyén maradni.
Kidolgozása ennek is kimagasló, a szerkezet kb ugyanaz mint az M47-es csak a tekerőkar rögzítése van egyszerűbben megoldva.
Nekem tetszik a kávé tároló leválasztásának egyszerűsége, egy O gyűrűvel szorul fel a testre, egy mozzanat levenni és visszarakni, nincs menet ami tönkremenjen, az 'O' viszont cserélhető 1mp alatt.
A csapágyazás alul/felül gondolom ugyan az mint az M47 viszont nem csak 2 oldalról támaszkodik fel a csapágy tartórésze hanem 120 fokonként.
Mindkét Kinu beállítása rém egyszerű, tekerőkar fellazít, állítótárcsa le/fel teker, tekerőkar ráhúz....
Finoman állítható természetesen fokozatmentesen... az eszpresszó állás olyan 2-3 teljes fordulat kitekerése!
A Lido nekem ennek töredéke volt... kb negyed, háromnegyed fordulat vissza a végállásból.Ami nem annyira tetszett:
4 db gumi O-gyűrű az össz "fogyóeszköz" ......most történik: szedem le a kávétartó tégelyt és hullik ki a szakadt O gyűrű! lol.... pedig nem lehet elöregedve még, viszont alapon eléggé szorul, nehéz leválasztani, érdemes szilikonnal kicsit lekezelni.... viszont akkor majd a lehulló kávét fogja összeszedni és/vagy darálás közben leesni..... Nos ezen O gyűrűk filléres tételek de érdemes tartani ha nem akarunk fennakadást!
A másik három O gyűrű a tekerőkar alatt és felett továbbá a talprészen van, ezek nem problémás helyek.
A 38mm kések valószínűleg az alap kategóriába tartoznak ahogyan a többi általános 38-as rendszerek...Kinu M47:
Ami tetszett: Megvettek! (itt ne arra gondoljunk, hogy kaptam egyet, hogy írjak róla jókat, s legfőképp nem kaptam... súlyos ezrek bánták a szerelmet.. ahogyan az szokott lenni az életben
)Megvettek azzal, hogy kibontom a csomagolást és a tekerőkart rögzítő hatszög-tengelyen lévő kis pötty az állítótárcsán lévő számozás 0 pontja mellett van tökéletesen! (teljesen becsavart állás mellett... ami nem azt jelenti, hogy fixre vannak tekerve a kések.. NEM! a nulla állás kérem azt jelenti ez esetben, hogy az állító tárcsa teljesen be van tekerve végállásig ÉS a tárcsák az összeérés előtti állapotban vannak!)
Nem tudok belekötni... biztos némi együttélés után majd jönnek elő dolgok de a másik két társánál is valószínűsítem ezt.
Egy dolgot jegyeznék meg negatívumként: a tároló rögzítése.... nagyon kis menetemelkedésű, vékony menet ami ráadásul alu ! Nagyon óvatosan kell megtalálni azt a helyet ahol fel tud kapni, és csak akkor szabad húzni amikor könnyedén megindul... szerintem nem bonyolult szétcseszni (de ne így legyen, ez az egy amitől félek)
Műanyagot csak nyomokban tartalmaz (tekerőkar gombja ami belülről természetesen csapágyazott... elkopni nem fog <M38 ugyanez!>)
a tároló alján csúszásgátló gumigyűrű <M38 szintén>
Nem utolsósorban egy minőségi 47-es kést is kapunk pénzünkért!Összegzésképp annyit, hogy mindegyik minőségi tekerentyű drága, nem is mindenki fog ilyet venni, aki viszont ilyenre vetemedik annak megéri a kis többletköltséget a későbbi bosszúságok elkerülése. (SZVSZ)
Ha az M38 mondjuk 49 ezer lenne akkor ezt választottam volna... de nem annyi, így marad az M47.....
A tegnapi youtube nézelődésem fénypontja végül ez a remek kis flash lett: youtubelink
-
adp
őstag
Ja de ha erre kolt meg egy kicsit pl nyomiszabalyzora akkor hiaba a rotoszivattyu, vagy nem tudom azt is meg lehet buheralni? Azt nem is vagom pontosan milyen. Egyaltalan mivel jobb a kave izet tekintve? Gyorsabban felepul a nyomas meg azt tudom hogy halkabb de az sztem nem egy donto szempont( nekem biztos nem)
-
vTamas35
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ezt aláírom, mindíg meg is kapom érte a magamét, de soha nem tudnának rábeszélni, hogy cseréljem le egy pides kis gépre
E61 HX, roto pumpás, programozható (mennyiség) gombokkal, szabályozható előáztatással, fejhőmérővel, szűkítőzve, kazánszigeteléssel, 3 literes rézkazánnal... egyszerűen nem vágyok többre és nem esek hasra plussz 10 másodpec hűtőcsapolástól. Arról nem beszélve, hogy két év után is meg tudok állni a konyhában és gyönyörködni benne. Persze az észérvek ellene szólnak, de az meg kit érdekel
főleg addig, amíg tudok olyanokat húzni mint a speciality kávézók a csilliós gépparkjukkal (vagy csak nem tudom kiérezni a különbséget)... Egy bizonyos szint felett már tényleg az is számít, hogy mibe szeretsz bele. Ha hozzámvágnának egy GS3-at azért lehet meginognék 
-
a rézkígyóra nem tudom, hogy mennyi szükség van, pláne látatlanban. a másik gépnél meg azért ott a rotoszivattyú. igazából a döntő kérdés végül úgy is az lesz, hogy e61 vag pid-es gép. nem ismerem az ascaso gépet, de azért a paraméterek alapján az a fejbojler hasonló lehet, mint a többi 3,5 dl-es kisgépnél (faema family, isomac venus stb. stb.).
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Tesla topik
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Robotporszívók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Tőzsde és gazdaság
- iPad topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia, 4G LTE OPCIÓ
- AKCIÓ! ASUS H81M-A H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Redmi Note 10 5G 4/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új állapotban! Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 i5-1245/16gb ram/256 ssd FHD+ garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest