Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nutra
tag
Szintén IMS kosár kérdés. Sage dual bojlerhez vennék, miután megjött a nyitott kar. Van sima, nanotech és superfine. (Annához egyszerűbb volt a világ, szimpla vagy dupla és más gyártó nem is játszott
) Ezek közül melyik ajánlott? Olvastam itt is, máshol mindenfélét, de 
A nanotech 12/18gr a random favorit. Jó választás?
A katalógus szerint 58,4-es tamper kell hozzá, de Tadammnál csak 58,5-t látok. Jól gondolom, hogy elmegy hozzá? (A géphez adott gyári jobb, mint egy sima műanyag, de éppen csak...) -
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Valaki rendelt mar toluk vagy szokott?
One eleven?
https://oneeleven.hu/Las-Lajas-Black-Diamond-100G ez eleg brutal aron van, tenyleg ilyen extra?
De mar a fancy kavek kozott is akar 1-2 3500-4000 Ft / 250g arban, ezekro lvan valakinek infoja? -
-
WarLock07222
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Hupsz. Nem a linkelt Awaken kávé van nyitva, hanem a Halo Beriti. Ezt már nem találtam a shopban.
-
WarLock07222
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem nem tévút. abszolút megér egy próbát. Zsákutcába tuti nem futsz, max több tapasztalatot gyűjtesz
Az biztos, hogy az eddigi ~23-30 közötti KH az baromira éles, még sima filterre is. Az már majdnem cupping érték.#115036 brumi1024: Sok okosat még ennyi együtt töltött idő és shot/brew után még nem nagyon mondanék a pohárban lévő teljesítményről. A workflow nekem baromira bejön, de igazából ezért is vettem a többi opcióval ellentétben. Nagyjából 0-0.1 marad bent a beöntött vs. kiköpött adag között, ami szerintem teljesen jó. Az építés baromi jó, mindenhez iszonyat jó hozzáérni. A hangja - szerintem hangos, de nem kellemetlen. Én 3-as fokozaton használom (ami olyan ~500rpm), ezen a fordulaton a hangjával sincs para - viszont az őrlés végén felpörög max-ra, hogy kiadja a maradékot, ekkor nyilván zajosabb.
De hogy picit a pohárban lévő cuccról is szó legyen: Iszonyat gyorsan extraktál egy a 98HU kés. Egy sima TurboBloom a maga 16-17 secjével simán hoz 21-22% extrakciót mindenféle varázslás nélkül. Filter detto - volt egy CasMo tétel a highlightsban, ami 1:30 alatt átszaladt a V60-n a "szokásos" filter álláson, de nem volt hiányérzetem utána. Alapvetően nagyon lágy, selymes, de ugyanakkor tiszta ízeket produkál. Néhol nekem már túlságosan is édes a végeredmény (pl. a ma reggeli espresso egy Awaken etióp filter pörkölésből már szinte olyan ízeket dobott, mintha cukrot raktam volna bele. Ami szembetűnő volt a CasMo highlights-ból (vagy a standoutcoffee 400 órásából), hogy a ferment/anaerob kávék is jobban adják, nem bántó az a tipikus ízjegy, ami az összesben hasonló módon előbukkan. kozsy18 tud még talán az ízekről nyilatkozni picit, ő éppen jelen volt az első presszónál, az akkor még nyers késekkel
Most hétvégén áttoltam rajta 6kg-t, így 5 fokozattal arrébb is ment a nullpont, ami eléggé drasztikus szerintem. Úgyhogy most lehet "újból" kezdeni a mókát. Amióta amúgy megérkezett, azóta a Niche és az Ode is pihenő állapotban várja a sorsát. Még agitálok rajta, hogy azoknak mi legyen a jövője
-
Cathfaern
nagyúr
Van egy víz kalkulátor ami kiírja azt is, hogy az adott víz mennyire lesz korrozív, illetve vízkőre hajlamosító, kifejezetten espresso gépekhez
[link] -
válasz
WarLock07222
üzenetére
Vacakoltam kicsit a táblákkal:
ha azt gondolom a KH emelés segíthet a savanya féken tartásában (de iszom filtert is és nincs kedvem külön vízzel szopódni), akkor egy 100/50 belövése az eddigi kb. 80-90/23-30 helyett az tévút? (kv most épp Roastopus, ízlésem nincs/sose volt, jx-pro kézi). Tényleg parádés lefolyásokat tudok csinálni szemre, legalább 80%-ban, csak az íze a rettenet lutri - nyilván valami igénytelen cuccot nem művészet egyformára húzni, az megy. -
general
addikt
Ma ezt találtam víznyomozás közben. Ismeri esetleg valaki? Felhívtam a készítőt, (érdekes módon nem tudták megmondani, milyen és mennyi az oldott ásv.tartalom, de ígéretük szerint visszahívtak majd), szóval 3x szűrt víz, szénszűrés az első, nem tudom, mi a második és a Pí cucc a harmadik. kb desztvíz árban van, az 5l 400Ft asszem.
-
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Szerkesztési hiba került a hozzászólásodba: "keserűsó helyett lehet kálium-bikarbonátot is használni szódabikarbóna helyett"
Én magnézium citrátot használok mióta csak keverem a vizet. Volt aki azt írta, hogy az gondot okoz állítólag, de nekem semmilyen negatív tapasztalatom nem volt eddig vele. -
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Mondjuk ha Gaggiám volna akkor inkább beletennék egy hangyányival több szódabikarbónát puffernek, de hogy a réz és sárgaráz kazánokat nem bántja az hótziher.
Egyébként az ajánlásban szereplő szöveg arról, hogy a vízkő védi a kazánt a korróziótól, csak annyiben igaz, hogy ha valaki alacsonyabb pH-jú vizet tesz a kazánba akkor az ott lévő vízkő azonnal megoldja a problémát. Viszont pont azért van minimális mennyiségű szódabikarbóna a kevert vízben, hogy a kazánt megvédje. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
üzenetére
Mert nem az ásványi anyagok összepakolása cél, hanem a megfelelő vízkeménység és PH biztosítása. Annyira kevés ásványi anyag kerül bele a vízbe, hogy annak az ízét úgyse fogod kiérezni miután lefőzted a kávét. Ezért nem is az a cél, hogy a víz ízét befolyásoljuk. Azt akarjuk befolyásolni, hogy a víz hogy viselkedik amikor átengeded a kávén. És ezt leginkább a PH és a vízkeménység befolyásolja.
Ezeket lehetne más ásványi anyagokkal iis elérni, csak a szódabikarbóna és a keserű a legkönnyebb elérhető és a legfelhasználóbarátabb alternatíva, mert gyógyszertárban / háztartási boltban simán kapható és egyik kezelése és tárolása nem igényel speciális eszközöket vagy körülményeket.
A szódabikarbónával belövöd a PH-t (desztillált víz PH-ja 6 körül van, szódabikarbónáé meg 8-9 között), keserűsóval meg kiegészíted ami kell ahhoz, hogy elérd a kívánt keménységet. De ezt el lehetne más vegyületekkel is játszani, lásd pl. a linkelt excel táblát, keserűsó helyett lehet kálium-bikarbonátot is használni szódabikarbóna helyett, vagy kalcium-klorid-ot keserűsó helyett. Csak míg a keserűsó teljesen ártalmatlan (ilyen mennyiségben, nagyobb mennyiségben hashajtó hatású), addig a kálcium-klorid tisztán erősen irritáló hatású és célszerű védőkesztyűben / szemüvegben dolgozni vele (meg nem belélegezni). Szóval egyszerűbb a keserűsóval dolgozni.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
. Dupla bocs
-
válasz
mabandi1
üzenetére
IMS megbocsátóbb, mint a VST, kezdetnek. Tamperből vastag talpút vennék, azt jobban megvezeti a szűrő fala. Tadamm remek, csak győzd kivárni. Én lehet, hogy egyből disztribútort is vennék tőle, úgyis a világ végéig tart, mire elkészül. Meg öntő tölcsért a kosárra. Meg naked kart egyből. Meg csinálj WDT-t minél vékonyabb varrótűből pl.
Visztula@ nem lehet sztem egy az egyben hivatkozni egy ásványvíz összetételére a pancsolt vízzel szemben, mert ott más összetevők is vannak (még a nordában is). A pancsolt víz meg egy laboratóriumi homonkulusz, Löw rabbi góleme.
-
HSM
félisten
válasz
general
üzenetére
Az akkor egy másik 12-14g kosár, mert az enyém 58mm-es...
No, és az duplaként volt nekem eladva, ilyen: [link] .Saját kép a pereméről: [link] (bal oldali a régi gépem gyárija), tökéletesen felfekszik nálam a Glendán a gyári Lelit naked karral.
100 forintos tesztet én nem szoktam, de az 58mm tampert (azt hiszem ilyen [link] ) szó szerint elnyeli, soha nem volt gondom a fennakadással azzal a kosárral. Nálam azzal volt inkább "gond", hogy 11g és alatti kávékkal nagyon nehéz volt értékelhetőt húzni vele, kb. 12-től viszont tényleg rendben volt.
-
general
addikt
Én is használom a "szimpla" IMS nanotech kosarat (12-14gr), de nekem az a komoly gondom vele, hogy ha annyit töltök bele, hogy a 100forintos tesztnek megfeleljen, akkor nem tudom rendesen letamperelni, mert túl magasan kezd szűkülni a kosár, a tamperemet nem tudom lejjebb nyomni, mert maga a kosár nem engedi..., puha marad a kávépogácsa teteje
Elég fura gebasz. Mindez 57mm-es cuccokkal, tamper 57,5mm.Ráadásul ha a Lelit Anna gyári naked portafilterbe teszem, akkor nem szorul fel rendesen a tömítésre, fröcsköl a víz, mert az IMS kosár pereme mintha kicsit más lenne, laposabb, mint a gyári kosaraké, azokkal nincs ez a gond. Mindkét IMS nanotech kosárnál jelentkezik ez a gond.
Már cseréltem tömítést fent, ugyanez. Hogyan tudnám ezt vajon megoldani?
Tudom, cseréljek kávégépet..
De az egyelőre nem megoldás sajnos. -
mabandi1
tag
Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. Nemsoká meglesz a tuningolt GC a Caffe35-től. Őrlőnek egy Mazzer Royal van 151C késsel. Kérdeztem Fragolát hogy milyen kosarat vegyek a géphez, ő egy sima IMS dupla szűrőt ajánlott amit meg is fogadok, csak gondoltam rá hogy veszek egy másikat is esetleg mit ajánlanátok hozzá? VST? Reneka? Meg érik a borsosabb árat vagy inkább hagyjam a fenébe?
Tamperből most sajnos nincs neki, pedig nagyon tetszik. Mindenképp minőségit szeretnék venni, jobb esetben úgy is csak egyszer kell megvenni. Tadamm-ot néztem, méretből 58.5 gondolom jó lesz, csak a vastag vagy a vékony talpasat jobb megvenni kezdőnek? -
Sziasztok!
1kg-os kiszerelésben vettem Alza szemes kávét..
Eltenném a frissesség megőrzése végett.
Jó opció a 100-250g-os kiszerelésekben üvegbe porciózni és fagyasztani? Vagy elég neki így külön porciózva a hűtő is? -
Zen42
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Egyikbe se, csak ne csapvizet hígíts föl az RO vízzel hanem az RO-ból keverd ki a kávésvizet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Gépről se lesz szerkeszthető, kell róla készíteni egy másolatot, utána tudod csak szerkeszteni

Egyébként opció az is, hogy ha egy kávézóban iszol egy nagyon jó kávét, akkor megkérdezed hogy kávébab mellé vehetsz-e a vizükből is
(pl. ha árulnak fél literes ásványvizet, veszel egyet, kiöntöd / megiszod, és megkéred töltsék fel, feltéve persze hogy a csapvizük ugyanaz, mint ami a kávéba megy... ) Aztán akkor azon tényleg nem múlhat. -
válasz
Cathfaern
üzenetére
Jó persze, de iszom mondjuk egy príma hondurasit valahol, veszek egy zacsit, otthon elsőre "hmm picit savanya, nem olyan, mint a boltban volt, na de lesz ez jobb, elsőre ígéretes" és innen általában csak lefelé visz az út a zacskó végéig

Afrikait már csak filterre, pedig tudom, hogy finom presszóban is. Bosszant, na.Kicsit tanulmányozom Warlock kalkulátorát (telefonról nem volt szerkeszthető sajnos; read only - úgy meg nem nagyon kalkulál), illetve megpróbálom megszeretni a kísérletezve literenként baszódás rögös útját - szerintem egyből megöl a nejem és a gyerek közben kimászik az ablakon ...
De köszönöm mindenki segítségét, látom többfelől is érdekes téma ez.
Ja, BWT drága és nem fér el. RO nem drága és nem fér el. Nem játszanak sajna. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
üzenetére
De, befolyásolhatja. Elvileg ezért van értelme annak amit a Fecoter csinál, hogy nem csak a keménységgel meg PH-val foglalkozik, hanem megpróbál minden paramétert pontosan belőni. Gyakorlatban koxx hasonlította csak össze a topicból, ő nem érzett érdemi különbséget.
SCA ajánlás szulfát mennyiségre amúgy csak annyi, hogy szaglással ne legyen érzékelhető a vízben.
-
HSM
félisten
válasz
Cathfaern
üzenetére
"elkezdi kioldani a tartályt"
Ez nem minden receptre/gépre igaz szvsz.
Én pl. az rpavlis féle receptet használom, az elvileg "réz alapú" gépeknél "gépbarát" [link] . Illetve vannak még itt leírva érdekes dolgok. (rpavlis kémia professzor volt.)
Persze, garancia erre sincs, de rossz tapasztalatot sem olvastam még a receptre, jót viszont igen.
Nyilván elképzelhető, hogy pl. a manapság "divatos" rozsdamentes acél bojlerek illetve speciális bevonatok máshogy reagálnak rá, nekem olyan sosem volt a "listámon", nem foglalkoztam vele.
Illetve alu gépekkel tuti dob ki tapasztalatokat innen is a kereső, errefelé elég sok a hardcore űrgaggia.
-
hogyaza
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Nekem régebben a RO+csapvíz 2/3:1/3 kombótól eldugult a szükítőfuvóka.
Nem is keverem többé. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok)."
Azért ehhez azt még hozzátenném, hogy nem mindenkinek jön be mindenféle kávé. Kenyai kávéért azért van akkora rajongás, mert szinte csak tiszta sav, nincs benne más. Ami nem mindenkinek jön be, mint ahogy valakinek nem ízlik a fermentált "alkoholos" ízvilág, vagy van akinek nem ízlik a száraz (natural) feldolgozás által megjelenő déligyümölcsös ízvilág.Nyilván lehet játszani paraméterekkel, hogy ezek az ízek kevésbé domináljanak, de szerintem ha neked sokadik próbálkozásra se jött be a kenyai, akkor nincs semmi gond a kávé lefőzésével, csak neked ez a fajta kávé nem jön be.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Részben ahogy értem csak a szokásos "nem vállalunk felelősséget" szöveg.
Illetve azt írják, hogy mivel nem tartalmaznak a receptek kálciumot, ezért bár nem fog vízkövesedni, de elkezdi kioldani a tartályt, mert a vízkő egyben természetes védőréteget is képez. Aztán hogy ez így van-e az passz."We don’t recommend any of these recipes for espresso machines due to the risk of corrosion. Since these recipes don’t contain calcium, they won’t form normal limescale – but without a small amount of limescale forming a protective layer, water has the potential to damage equipment."
-
72lakiluk
tag
-
roBEEsz
csendes tag
15 grammos VST-vel (ridgeless) érdemes foglalkozni?
Jelenleg 12/18g IMS-t használok, viszont mennék lefelé a 18 grammról, valami szolidabb dózisra.
Vélemény?
-
mézespálinka
senior tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Azt tudjuk, hogy korábban belinkelt baristahustle-s oldal kommentmezőjében miért írták a cikk szerzői, hogy nem ajánlják eszpresszó gépekhez a recepteket? Engem az ingatott meg az ro víz visszasózásában :S
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kísérletezéshez szerintem érdemes megcsinálni amit a Barista Hustle oldalon javasolnak: ne az 5l-be keverd bele direktbe az anyagokat, hanem csinálsz egy litert csak keserűsóval, egy másik litert csak szódabikarbónával (vagy fél - fél litert). Azokból 20-100g kell 1l deszt. vízhez (lásd a recepteket az oldalon), szóval akár decinként is lehet kevergetni másfajta vizet.
-
WarLock07222
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez a kalkulátor és a benne lévő referenciák jó kiindulópont mind a keveréshez, mind a számodra megfelelő keverék kitalálásához. Baromi sok tényező van, ami alapján eljutsz valamihez, ami ízlik. Többnyire a kávék>ízlésed>őrlőd - ilyesmi sorrendben.
Csak espresso vonalon maradva:
Tradicionális őrlőkhöz általában magas GH / alacsony KH értékkel operálnak az emberek, ami mondjuk kiindulópontnak 80 GH / 40 KH. Ha elkezded a GH-t csökkenteni, úgy, hogy közben a KH-t növeled, akkor az ízek kezdenek összemosódni és a "szélsőértékek" tompulni. De talán ez az ábra célravezetőbb:
Viszont nem szentírás ez sem, csak iránymutatás. Van aki 20 GH /90 KH-val tolja mondjuk az SSP 98HU kések mellé.
-
SoundON
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
BWT bestprotect a megfejtés és minden a helyére kerül

-
Beütött @general tapasztalata itt ma, vagy tegnap a vízzel.
Ne kelljen külföldi fórumokat böngésznem naphosszat; pancsolt vízben van egyértelmű öszefüggés a sók és a gyümölcsösség vs. savanya között és ez ki is mondható mondjuk miligramban? Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok).
Igen, végigzongoráztam a hőfok, előáztatás, nem áztatás, hosszú shot, rövid shot és barátai témát. Hátha a vízpancsolásban van valami gebaszt...
Szóval?
Ilyen 1-1,3g keserű, 0.2g szóda körül szoktam az öt literbe. Merre induljak? 5 literenként kicsit lassú a tapsztalás
-
Warloo93
tag
Ezt már láttátok?
[link] -
zolnagy
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Próbáltam, hogy negyedelem az adagot, de az a 4-5 g is sok volt. Kb 2-3 g-os adagokban viszont le tudtam őrölni.
@sz.zs,
korábban volt már ez a próba, hogy filter nagyságra őröltem a Commandantéval, aztán presszóra a mazerrel (korábban vki azt ecsetelte, hogy neki így jobb ízek jöttek). Na nekem ettől még az a kávé is befulladt, amit amúgy alapból leőrölt a mazzer. -
brumi1024
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
Már csak a DIY babtartály hiányzik.
Első benyomás mi róla? -
properttl
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő kávés vagyok, nincsenek hatalmas elvárásaim, de azért a specialy kávézókban kapható jó dolgokhoz szeretnék egy kicsit közelebb kerülni. ( Jelenleg egy lidl-ös kávégépem van, meg egy alis kézi kerámia darálóm
)
Neten nézelődve odáig jutottam hogy ez a gép eléggé megtetszett: Sage BES875BSS
Tudnátok erről véleményt mondani, vagy esetleg tapasztalatot?
(kávém lesz jó minőségű, mert a mellettem lévő kávézó rendszeresen rendel a holland Rumbaba pörkölőtől, és lehet kérni) -
roBEEsz
csendes tag
Haló-Haló!
Két gyors kérdés lenne..
IMS 12/18 szűrőkosárba működhet PY-féle ChocoMadness / Spicy Italy 17g őrleménnyel? Kicsit én a 18g-t talán sokallom, ezért mennék egy picikét lejebb..
Más,
Hűtőben tárolt kávébab kivétel után azonnal őrölhető?
-
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Szeretnék tejhabosítót, de nem jutok dűlőre a témában. Ha jól értem, pl latte art-hoz microfoam-ot előállító ketyere kell, mert azzal lehet szép, folyós "hab"-ot csinálni. Ez a 10-25e-es, "bödönös" (hálózati, egyben melegő és habosító) habosítókkal elérhetetlen? Mitől lesz microfoam a microfoam? Amiben a szokásos, "rugós" habosítófej van, az csak vastag habot fog tudni csinálni?
Aeroccino 3-ra pl azt olvastam egy külföldi oldalon, hogy tud "cappuccino" és "latte" habot is. (Ez nem teljesen értem mit jelent, mert tudtommal mindkettőbe megy "vastag" és microfoam is.) -
sz.zs.
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Jó megoldás lenne , csak úgy kipattog a törmelék és pár bab, ha nincs lefedve a betöltő nyílás

Én ilyen baboknál két lépcsőben őröltem, egyszer kb. filter finomságúra , majd azt visszatöltve presszóra.
-
HSM
félisten
válasz
Cathfaern
üzenetére
"de csak pénzért elérhető"
Itt akadt el nálam is a folyamat...
"Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz"
Nincs nálatok Spar? Ott pl. lehet San Benedetto, ~200Ft/palack áron. Persze, ebben a mennyiségben ez is jelentős tétel, aláírom. Valószínűleg ilyenkor már valami jobb otthoni desztilláló/RO tisztító lehet a leggazdaságosabb megoldás, ahogy számolgattad is.
#115018 general : Szerintem sok, világosra sem szoktam beállított 91-93 fölé menni (nincs offset beállítva, elvileg a Glenda-n is hasonlóan viselkedik, mint nálad), bár kérdés mennyire világos az a világos.
Van itthon ~közepes pörkölés, ami 90 fokon is már szuper gyümis ízeket ad ( nemrég nyitottam, nem olcsó, de rendkívül finom [link] , de az előtte lévők is jól sikerültek [link] szintén 90 fokon, de nem emlékszem milyen pöri volt). De ez csak úgy igaz, ha kicsit hagytad fent melegedni a kosarat ahogy írtam, és ha tényleg jó az alapanyag, de ez szvsz érződik az illatán. Illetve nekem főleg nagyobb adagoknál sikerültek jól, 14-18g, de ez lehet a véletlen műve, napi egy kávéval lassan gyűlnek a tapasztalatok...
Általában amúgy a pumpa indításától számított kb. 30 másodpercre, és a kávé súlyához képest olyan 2-2.5X-es italra szoktam célozni, világosaknál inkább közelebb a 2.5-hez, mint a 2-höz.Én VST-t használok mostanában, egy 18g-osat, de jókat lehetett húzni a 12g-os IMS Nanotech-el is, az is nagyon szépen meg van munkálva. Az én gyárim nem valami precíz megmunkálású, de iható kávét készít, néhányszor használtam, míg nem volt meg a VST és nem fért el az adag a pici IMS-ben.
-
general
addikt
A hőfokra én mindig figyelek, világoshoz pid szerint 94-95-öt szoktam állítani. (Lelit Annánál gyárilag elvileg 5 fokkal mutat többet, mint a kifolyó víz, de menüben lehet állítani ezt, és a Lelit insider útmutatás és mérés szerint 0-1 fok különbségre tettem. Sajnos én mérni nem tudom, de ha hinni lehet a videónak, akkor most kb valós értéket mutat a pid.) Lehet, hogy sok ez a 94-95 C?
tisztan megkóstolva a kávét keserű íz sehol nincs soha. Savanyú még mindig szokott lenni, de nem az elrontott citromlé íz.
A kosarat is mindig előmelegítem, pont, ahogyan írtad. Lefolyások legtöbbször szépek, naked karban sem fröcsköl szanaszét.
57mm-re létezik VST kosár? A gyárit és IMS-t használok. -
hoffman_
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Persze, ez jogos. Próbáltam rákeresni a szabványra, de csak pénzért elérhető
Én azt gondolnám ilyesmikhez illene ingyenes hozzáférést biztosítani... "alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet"
Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz, pedig megyeszékhely, nem zsákfalu
Plusz ahogy látni a topikban azért ezek tipikusan elég drágák. És így hogy ketten iszunk filtert napi 2x, napi majdnem 1 liter víz elfogy (~700 - 800 ml kávéba, maradék meg filter átöblítésre).
Csapvíz meg kb. ihatatlan. Szilveszterkor ausztriában voltunk fent a hegyekben, ott feltűnt hogy mennyire más az ottani csapvízből a kávé, hoztam is haza egy flakonnal összehasonlítani. Kezeletlenül az se az igazi, de BWT-s kancsóval nagyon finom volt. Ha olyan folyna a csapból, akkor nem látnám értelmét a kancsón túllépni. De nem ilyen folyik, szóval marad valami deszt. vizes megoldás
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Meg volt a víz tesztelés, BWT-s mg+ kancsós vízzel összehasonlítva.
Egyértelműen a pancsolt víz jött ki nyertesnek. BWT-sben mindegyikben ott volt egy egyen keserű mellékíz, ami önmagában is zavaró volt, illetve el is nyomta a többi ízt a kávékban.
Érdekes amúgy, hogy magában kóstolva azért ez ennyire nem nyilvánvaló (ízlik a BWT-s vízzel is a kávé), de így egymás után összehasonlítva nagyon szembetűnő.
Viszont amiket nem rég vettem CM kávékat, azok csalódás most
(víztől függetlenül)
A perui nem rossz, feleségemnek ízlik is, de szerinte is kicsit lapos. Szerintem kifejezetten füves - gyógynövényes ízvilág, ami nekem nem túl szimpatikus.
A jávai ... hát az érdekes. Fermentálással készült, engem arra emlékeztet, mint ha olyan csalamádé levet innék, amiből kihagyták a cukrot. Ami szerintem nem előnyös egy kávénak
Azért majd kísérletezek vele, hátha kijön belőle valami használható...
Viszont a fagyasztóban lévő korábbi etópiai CM megtáltosodott a pancsolt víztől. Korábban is finom volt, de így kifejezetten kellemes szőlőlé ízvilág jött ki
-
HSM
félisten
válasz
Cathfaern
üzenetére
"szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól"
Jogos feltételezés, hogy bizonyos szabvány szerinti mértékben...
A nagy kérdés, hogy az a nagyon kevés szennyezőanyag, ami benne marad (vagy a folyamat során/után belekerül!), az ártalmas-e az egészségre, avagy sem. Rajta is van a csomagoláson, hogy DIN 43530 szerint. Sajnos nincs meg nekem a szabvány, hogy tudjam, pontosan mit követel meg."És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja."
Ez persze igaz.
A filterezőket abból a megfontolásból hagytam ki, hogy azért elég sokféle jóminőségű, alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet. Egy presszógépbe, ha nem akarsz vízkövet vagy egyéb problémákat, az az elérhető alternatívákat igen jelentős mértékben szűkíti.#114972 general : Nekem a gyümölcsösebb ízek felé a jól megválasztott hőfok és a szűrő előmelegítése segített még sokat. Innen utolsó előtti bekezdés: #114947.
-
-
Bazsee71
őstag
-
zolnagy
őstag
Ma megint úgy jártam egy kávéval a mazzer mini-e és Fio Evo64 késpár kombóval, hogy betöltöttem az adagot, majd 2s őrlés után a motor megállt és nem indult tovább. Ez megint egy aprószemű világosabb kávé volt. Na most itt elgondolkodtam, hogy lehet másik fajta kés kéne bele. Az egyik (olcsóbb) verzió az sz.zs. által is említett háromfázisú SJ kés.
A drágább megoldások az SSP kések. Vagy az espresso, de nem biztos, hogy előrébb lennék, mert az is elég agresszív késprofilnak tűnik, vagy a multipurpose, ami meg nem tudom, hogy mennyire lenne jó közepes pörkölésre. A sötétebb pöriket nem szeretem, de néha közepes pörkölésű klasszik ízvilág azért befigyel. Szerintetek? -
válasz
sz.zs.
üzenetére
Nem fogalmaztam meg pontosan.

Nem túrázáshoz jönne jól a szett hanem amikor valahova megyünk. A kocsi persze elbír egy vizforralót is de ha látnád mostanában mennyi hely szokott lenni benne...
Egy ideje gondolkodom egy mini presszó szettben, amihez nem kell túl sok minden. Jelen esetben csak valami víz és hőforrás.
Jó lenne ha mindez beleférne egy kisebb méretű "strom case"-be. (van ennek valami magyar neve?) -
kavezacc
újonc
válasz
kavezacc
üzenetére
Sziasztok, rövid update, ha valakit érdekelne: AVX kosár lecserélése varázsütésre megoldotta a lefolyást, habár még nem sikerült teljesen tökéletesre állítani az új kosárhoz.
Jelenleg ami itthon volt az a 14 gr-os gyári rancilio kosár, arra cseréltem le. Valamivel kevesebb íz, de jóval kiegyensúlyozottabb, és ezt még lehet kicsit csiszolni egészen biztosan.
Már csak az a kérdés, hogy a reneka/vst/IMS trió közül melyik legyen a győztes... végtelen mélységű rabbit hole ez a hobbi (is)...
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Projektor topic
- Házimozi haladó szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- EAFC 26
- Mini-ITX
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- TomTom Go 5200 with Wi-Fi navigáció / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
) Ezek közül melyik ajánlott? Olvastam itt is, máshol mindenfélét, de 
Az szódabikarbóna akart lenni.
, akkor lesz benne minden, hátha :D
No, és az duplaként volt nekem eladva, ilyen:

Na kb pont ezt keresem...
Első benyomás mi róla?