Hirdetés
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Asus B150-Plus D3 coffeetime mod! (DDR3)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
..hogy van e benne hőkompenzáció! Ha lefelé startol a hőmérséklet, akkor nincs.
-
Zen42
tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Olyat már hallottam, hogy nem jó ha túlmelegszik a PID, ilyesmi a gépbe szereltek között fordul elő, de így asztalra téve, hogy ilyet produkálna, ez új.

Pt100-zal próbáltad már esetleg? Vagy a PID-et egy ventilátorral hűteni? -
Colosseum-S
újonc
Még egy kis kiegészítés.
Én ezt régebben vettem észre, amikor be akartam rajta kalibrálni az SC-t, mert többször nem elég forrónak éreztük a kávét, azóta is piszkál a téma, mennyi az annyi???
Gondoltam kivágom belőle a REX-et rendeltem bele egy OMRONT, (sajnos hamisítvány) (legalább egyforma lesz a kijelzője az Eureka-val,) ami még csak az asztalon van, kíváncsiságból rá raktam több K elemet, mindegyikkel ugyan az probléma. Ekkor kezdődött az utána olvasás, villamosmérnök kollégákkal egyeztetés, fórumok átolvasása, gondoltam bedobom már ide a problémát..
NEM A HÉT VICCÉNEK SZÁNTAM, nem szeretnék senkibe beleállni, és nem 1 fokon van a hangsúly... a megoldást szeretném tudni végre... -
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ha majd legközelebb ilyesmit mérsz, megtennéd, hogy amikor a hőelem a forrásban lévő vízban van, akkor (pl. hajszárítóval) melegíteni kezded magát a PID-et?
-
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
zolnagy
őstag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Másik hőelemmel próbáltad? Mondjuk egy tokozatlan K típussal?
-
-
prandris
tag
Sziasztok! Nagyon rég írtam már, lenne egy eladó Graef CM702 őrlőm: [link] Filteres gép volt valamikor. Ha érdekel valakit, írjon nyugodtan privátban.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
sz.zs.
üzenetére
magam sem tudom, nyilván nem IMS szintet várok tőle, de arra próbáltam célozni, hogy nem olyat szeretnék, amit szerencsétlen ázsiai kissrác pontozott meg és lyuggatott, kalapáccsal.
igen, az lenne a terv egyébként, GC-vel e.s.e. pod. abban biztos voltam, hogy nem lesz tuti megoldás, de elég kíváncsi vagyok rá.
-
-
public NMY
csendes tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Tudsz finom kávét készíteni magadnak?
-
vicces1
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ennyire azért nem mindegy, a kés emelkedés mértéke nem lehetne ilyen különböző.
Az a 0.7 baromi kevés, és nem is adott jó eredményt csak ott már nem zubogott át.
Ha az ott nem hamu finomság akkor, hova mehetne lejjebb.
De szerintem hamarosan kiderül. -
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez a fejhőmérő van most nálatok készleten? [link]
-
vicces1
aktív tag
A K-hőelem leleplezése után egy kevésbé izgalmas kérdés:
Önök esetleg tudnának segíteni?

Unokaöcsém most kezdet használni egy vadonatúj Kinu Simlicity-t. A problémája, hogy pacsálja a drága spec kávét. Azt mondja 0.7 körül tud értékelhetőt húzni 19 gr-ból, mondom neki az nem frankó, mert 2.5-2.6 körül kellene a presszót adni.
Összezárt késről 0.7 az nagyon nem normális.
Lehet rossz a illesztés valahol!?
Ilyet hallott valaki? - nálam 2 éve 2.5-2.6-7 között minden létező kávé működik presszóra.
Meg szerintem mindenkinél. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Összegezve csak azt tudom mondani, amit látok és mérek.
Lehet, hogy van a Rexben külső hőmérséklet kompenzálás, lehet, hogy nincs, én nem tudom. Én elhiszem, hogy nincs. De szerintem viszonylag jól működik.
A pt100 biztosan pontos, a K biztosan csal valamit, de a tokozatlan K a másodperc töredéke alatt leköveti a kazán hőmérséklet változását. A pt100-nak sokkal több időre, több másodpercre van ehhez szüksége, ezért az adott pillanatban nem biztos, hogy a kazán valós pillanatnyi hőmérsékletét mutatja, késik, nem kicsit. Ezért szeretem én inkább a tokozatlan K-t használni.
Aztán lehet, hogy böszmeség az egész, de legalább vettem a fáradtságot, és csináltam pár mérést. -
kokoasd06
csendes tag
Sziasztok!
Épp én is PID témát járom körbe. Rancilio Silvia V6 lesz alany. K hőelemet tervezek használni. Milyet lenne érdemes vennem? Rögzítésre gondolok a kazánon.
Köszönöm!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
De, nagyon jól értem, amit írsz, de én ilyet még nem vettem észre.
Több, mint egy órája be van kapcsolva egy REX pid K-val. A K be van dugva egy kazánba. A PID szabadon, tok nélkül.
Amikor bekapcsoltam, 22 fokon volt. Vártam kb. 10 percet, még mindig 22 fokon volt.
Aztán körbetekertem szigetelőanyaggal, imitálva a tokot, hogy ne hűtse a környezet levegője.
3-4 perc után felugrott 23 fokra, azóta ott áll. Mivel klímával fűtök, ami időnként meleget fúj, akár még normális is lehet.
-
stereofan
tag
válasz
degec
üzenetére
nem igazán kell semmi hozzá, podot ha szeretnéd tömörítheted egy csésze vagy pohár aljával is.
valószínűleg több szűrőkosárral kapod a gépedet: az "1"- es jelű lassú lefolyású szűrővel használd.
először hagyd bemelegedni, aztán jöhet egy "hűtőcsapolás" - melegedik a csésze, majd utána a rendes csapolás.
fűtési ciklus alatt ne csapolj, várd meg míg befejezi.
a fűtés leállása utáni idővel tudsz változtatni tapasztalat után a kijövő hőfokkal.
a legvégén is érdemes egyet üresen öblíteni.
jó kávézást! -
degec
senior tag
Tiszteltem, kérhetnék egy kis segítséget, hogy ESE Podos gépemhez, LaPicola Sara Classichoz milyen baristás eszközöket vegyek? Mérőpoháron kívül...láttam, hogy valaki valami szűrőkosár félébe lenyomja tömörítővel, kb eddig jutottam, meg addig, hogy igazából azt nem kell elvégezni..
van még valami ami jó ha van..? jó podok friss podok lágy víz.. szép csésze
nekem kb ennyi..
köszi, és bocsi az amatőr kérdésért.. -
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
NEM ÉRTJÜK EGYMÁST!
Szerintem még mindig elmegyünk egymás mellett a problémával..
Ön is egy problémát ír le, amit végigjárt a ranglétrán az évek folyamán, és a tapasztalatát senki nem vitatja hogy az Ön részéről mitől K vagy mitől PT! SŐT! Azt is bátran leírom 100X több tapasztalata, van bárkitől, ezért tart ott most, ahol tart!
Amit én PONTATLANSÁGNAK tűntetek fel, az is egy más fajta probléma, mint az Ön által leírt gyorsasági lekövetés!
Ha én egy K hőelemmel szerelt PID-es gép kazánjáról lehúzom a kábelt, hogy ne fűtsön, és bekapcsolom a gépet, fél óra múlva 1-5 fokkal több hőmérsékletet fog mutatni a PID!
(Ha van a PID-ben hőkompenzáció, akkor NEM!) ÉN ERRŐL BESZÉLEK!
Tételezzük fel, van a lakásban 24 fok, kihűlt kazánnak is ennyinek kell lennie, ennyiről indul a PID kijelzőjén mutatott hőmérséklet. Majd kb 30 perc elteltével,már 25-29 fokot is mutathat a KOMPENZÁCIÓ NÉLKÜL SZERELT PID!
Ezt ugye nem vesszük észre ha működésben van a kazán, csak azt látjuk pár perc alatt elérte a beállított hőfokot! Még billeg egy kicsit fel-le, aztán AZT HISSZÜK ... de F.SZ.N beállt a beállított hőmérsékletre! ÉS AKKOR MOST JÖN A KÉRDÉS!!!!!
Ha alapból 1-5 fok eltérés van a PID-ben bekapcsolás után 20-30 perccel pluszban akkor hol a valós érték amit szeretnék???
-
Mano66
senior tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
"Tudtommal az Ön beszerzései sem máshonnan vannak, mint távol keletről,"
Ezt én is meg tudom cáfolni. Nekem is rendelt Laci Omron pid-et a hazai forgalmazótól. Előttem tette a kosárba az oldalon és csak akkor küldte el a rendelést mikor elfogadtam, hogy mennyi az ára. 2 nap múlva a gépemben volt beszerelve. Ezt próbáld meg egy kínai rendeléssel.
Látom Laci is leírta. -
válasz
fragola.6035
üzenetére
Helyesen: PID-del - de nem ez a lényeges.
Sok minden "elhangzott". Néhány megjegyzés:
- Az NTC negatív hőmérséklettényezőjű termisztor. (Nem hőelem.)
- A kompenzáló alrendszer hőérzékelője nyugodtan lehet lomha, ha a referenciahely hőmérséklete (pl. szobahőmérséket) lassan változik. Gyors mórickás fejszámolás után a kb. 10mp-es követés elég jó referenciaértéket tud adni egy szobában. Nincs értelme ennél firtatni, hogy a hőelem gyorsabb, vagy sem.
--> Konkréten: ha ilyen lomha a referenciahely hőkompenzálására használt érzékelő, akkor arra kell figyelni, hogy ne cibáljuk az ő hőmérsékletét. Pl. hőszigetelni célszerű a gépfaltól.
- Ha nincs a PID-nek hőkompenzálása, vigyázni kell az eszköz ( a PID) hőmérsékletére - ez világos.
- Elméletben megtanítható egy alkalmas PID-nek, hogy kezelje az érzékelő lomhaságát, persze keretek között. (Hogy ezek a példányok mennyire alkalmasak erre, azt nem tudom, és valszeg nem is fogok utána járni :-) ) -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Azért azt tisztázzuk, hogy a pideléshez semmit nem veszek Távol-Keletről.
A REX pidet hazai forrásból veszem, mellesleg ezerszer jobban működnek sok ebayes kacatnál. Az árát is megmondom, SSR-rel együtt 11e. ft. A K hőelem német gyártmányúnak van jelölve, közel 2e. Ft-ért veszem. Csak hogy tisztán lássunk. És nem azért használok K-t, mert olcsó. Azért kerül egy GC pidelés 25e-be, mert az anyagköltsége kb. 17-18e.Ft.
Amikor Omront veszek, csak a hazai forgalmazótól veszem.
vettem korábban Omront Ebayről, jó is volt az elején, de aztán csak kacatot kaptam. Azoknak a kijelzője pont olyan színű volt, mint az Öné.
De az teljesen igaz, hogy nem pontos a K, de szerintem jobban működik a Rex piddel, mint a pt.
Egyébként amit én láttam gyári szenzorokat kávégépben, az mind NTC volt.Kb 10 éve, amikor elkezdtem a pideléssel foglalkozni, pt100-at használtam, de mióta kipróbáltam a tokozatlan K-t, úgy látom, hogy sokkal jobban működik , jobban, gyorsabban leköveti a kis hőmérsékletváltozást, mint a pt. A pt100-at is próbáltam már tok nélkül is, de úgy is lassú. De az tény, hogy pontosabb sokkal, ezt nem vitatom.
-
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy nem a 100 ezer Ft-os!
Tudtommal az Ön beszerzései sem máshonnan vannak, mint távol keletről, (nem személyeskedni szeretnék, de Ön is ezt ajánlja a fórum tagoknak, és a bejegyzéseiben is ez olvasható!
) FÜGGETLENKÉNT MÉG MINDIG MEGJEGYZEM, a leg tehetségesebb kávégép szerelő szakember!
Én a K hőelem negatívumait osztottam meg, mert sztm közrejátszik a pontatlanságban!
Ha annyira jó megoldás a K hőelem, ahogy ÖN állítja akkor egy ilyen neves gyártó miért használ a kazánjaiban PT szenzort?
[link] -
válasz
Gery0505
üzenetére
Igen, de valamire való műveleti erősítőkben van elfogadható belső hőkompenzálás.
"Melegítem a PID-et, és lemegy a jelzett hőmérséklet, ha hőelem van rákötve." - Igen, mivel ilyenkor a mérés referenciapontját melegíted, ahhoz képest meg a másik hidegebb. (Vagy nem jól értettem valamit.) Persze ha a PID-nek van rendes hőmérsékletkompenzációja, akkor az ilyesmit megoldja, és akkor nem ez a jelenség. -
mutyi
senior tag
Melyik kézi őrlő jelenleg az ajánlott?
Melyik jobb látványosan egy Eureka Mignon Specialita-nál? -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Igen, erről beszélek, mint ami a videón van. Ami itt végbemegy 15 mp alatt, az K-val 2-3 mp.
Az a másik probléma, hogy az az Omron kamu Omron. -
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Itt egy video a PT100 sebességéről! Szerintem elég ennek a sebessége! (több kávégép gyártó is használja) Azt tudni kell, hogy ez még zsugorcsőben van, tehát az is lassít! (A K hőelem kompenzáció nélküli használata sztm nagyobb probléma a pontatlanságra mint ez)
[link]
Én nem azt írtam, hogy a hőelemet melegítsük hajszárítóval, hanem a PID sorkapcsát, ahová be van kötve a K hőelem! Nem ugyan az a kettő!
(Ha jól emlékszem, SondOn is beleszaladt ebbe a problémába)
A beszerzése teljesen mindegy, hogy távol keleti vagy sem, kompenzáció nélkül. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
(
PID-el, piddel vagy PID-vel)
Az nem kérdés, hogy a pt100 pontosabb adatot mér. Ezt mindenki tudja.
Azt is, hogy a legtöbbet használt tokozatlan K hőelem, villámgyors, a tokozott pt100 nagyon lomha. A tokozott pt100-nak több másodperc kell 1 fok változás érzékeléséhez, ez a tokozatlan K használatának legfőbb előnye kávégépben.
Az A/D kártyán ugyan végezd már el a hajszárítós bizonyításodat, nagyon kíváncsi lennék rá, hogy a hőérzékelő elem ugyanazzal a sebességgel érzékeli-e a hőmérsékletváltozást, mint a hőelem hidegpontja. Ezt még ha megcsinálnád, nagyon jó lenne.
A másik dolog, hogy hajszárítóval melegítesz egy gagyi hőelemet, egy szintén kérdéses származású Omron pidet. Ha esetleg lenne is benne kompenzálás, akkor sem egyszerre reagálna a hőérzékelő (NTC) és a K hidegpont. -
hoffman_
nagyúr
itthon szerintetek találok bárhol normális minőségű 58mm ese pod kosarat?
azt hittem sima ügy, de nem nagyon találok, nem hogy itthon, de neten sem, ali-ról nem fogok rendelni. -
Colosseum-S
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Én nem írtam ilyet, hogy ki kell dobni! Én annyit írtam, aki K hőelemet használ olyan PID-el, amiben nincs hőkompenzáció, pontatlan adatot mér! Erre szerettem volna rávilágítani!
Márpedig az OMRON PID-ben nincs! (És tudomásom szerint a REX-ben sincs!)
Ezért mászik el a hőmérséklet, ahogy Gery0505 is szakszerűen leírta!
Márpedig kávéfőzésnél fokokkal játszunk! 1-5 fok simán elmegy! (Nem mindegy, hogy a kijelzett hőmérséklet mondjuk nem 94, csak 89 fok!
FIZIKA! (nem a heti okosság)
Ha a K hőelem bekötési oldalán változik a hőmérséklet (PID) márpedig változik, mert melegszik a főző, PID, ezért hamis a mért érték is! (HA A PID-ben NINCS HŐKOMPENZÁCIÓ!)
Ezt bárki kipróbálhatja, ha egy hajszárítóval meleg levegőt fúj a PID sorkapcsára, és elmászik a hőmérséklet, akkor smafu (pontatlan) a mért érték.Egyébként sok minden nem kell a kísérlethez, szoba-hőmérsékleten kössön direktbe egy K hőelemet a PID-re, és figyelje a reakciót! (amit én lejjebb szemléltettem, mindenki maga meggyőződhet róla)
Egy ADAM 4018 K elemet is fogadni tudó A/D kártya. A pirossal bekarikázott érzékelő a kompenzáció hőérzékelője! Így néz ki az az alkatrész ami kompenzálja a hőmérséklet különbséget.
Soha nem késő hibáinkon javítani, (Jó PAP is holtig tanul)
-
mabandi1
tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Én szívesen megveszem tőled, bedobozolom és mérek vele hiteltelen hőmérsékleti adatokat.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Akkor ez alapján 1000 GC tulajból 997 azonnal dobja ki a gépét. Vagy a legjobb kávépörkölők azonnal hagyják abba a csúcsminőségű kávék pörkölését, mert K hőelem van a pörkölőjükbe.
Hát persze! Újabb heti okosság. -
Colosseum-S
újonc
válasz
Gery0505
üzenetére
Mind a ketten jót írtok, KÖSZÖNÖM (Gery0505, és qvvik27)
Akkor tudásom szerint összefoglalnám, aki K hőelemet használ olyan PID-el, amiben nincs hőkompenzáció, (ráadásul mondjuk egy 50 X50 fém zártszelvénybe építve) teljesen hiteltelen hőmérsékleti adatokat mér, köze sincs a valósághoz, úgy ahogy szemléltettem az OMRON PID-el K hőelemmel. (ráadásul még nem is volt bedobozolva)
A PT100 termisztorral lehet pontos eredményt mérni, 3 vezetékesre akkor van szükség ha 200 m feletti vezeték van az érzékelőn, amúgy elég a 2 vezetékes. -
Gery0505
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Ez így igaz, a PT100 hőmérsékletfüggő ellenállás, és van belőle olyan, ami három vezetékes, de lehet hogy négy vezetékes is van. Valahol olvastam, lehet hogy nem pont egy PID dokumentációjában, hogy a PID melegedése miatt lehet egy ilyen elmászási jelenség, mint amit a kolléga is tapasztalt, hogy konstans szobahőmérsékleten fél óra alatt elmászott a kijelzett hőmérséklet. Ez amiatt van, hogy a mérőkörben nagy erősítésű műveleti erősítő van, és ennek a belső tranzisztorai ahogy melegszenek, elmászik a munkapontjuk, és emiatt tudnak ilyet produkálni. Egy sima dióda is hőmérsékletfüggő alkatrész, egyszerű áramkörökben szokták is használni hőmérőként, hogy pl egy tranyós erősítő hűtőbordájának figyeljék vele a hőmérsékletét. De ha a PID-ben van ilyen kompenzációs lehetőség, akkor ezt az elmászást ki lehet kompenzálni vele, mivel a szabályzás kompenzálja így önmagát. Találtam egy klassz PDF-et a szenzorokról, ebben megtalálod a bekötések fajtáit.
Szenzortechnika -
válasz
Gery0505
üzenetére
(Ismereteim szerint: )
A PT100 nem hőelem, hanem hőmérsékletfüggő ellenállás. Ha tehát ilyet tud fogadni egy PID, akkor nincs értelme a PID melegedése okán kompenzálásról beszélni, mivel az ellenállás értéke nem függ a PID hőmérsékletétől.
Az említett kompenzációra hőelemek esetén van szükség. -
Nutra
tag
Laby Bialetti indukciós átalakítóval való kávéfőzéssel van tapasztalata valakinek?
Nemrég vettem, de gázon használom
Mokkinához és 9B-hez.
Rozsdamentes acéllap, mágnes vonzza, szóval biztosan megy az indukcióshoz. Árát megéri.
Csörsz utcában vettem, szombaton is nyitva vannak. -
Gery0505
aktív tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Van olyan hőmérő szenzor, ha jól emlékszem PT100-as, amely 3 vezetékes, és be lehet úgy építeni, hogy kikompenzálja a PID melegedését. Ez egy ismert jelenség, talán le is van írva a doksijába.
-
Laby
őstag
Porlex Tall II
vagy
Porlex Mini II
(Bialetti Moka 4-hez)Ezek az örlők felejtősek? Egyszerűsítené az életemet ha Alzába találnék örlőt holnap, és ez hasonlónak tűnik mint a C2 amit ajánlottatok.
Topic keresőjében nem nagyon volt róla szó, úgyhogy nem tudom mennyi infótok van róluk?! -
sz.zs.
őstag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Én pt100-zal szerelem be a pideket, semmi különbséget nem érzek a k hőelemhez képest. A G. C.-ba 3x20 pt100-at szoktam, felesleges az M4-re vadászni szerintem.
[link] -
Colosseum-S
újonc
válasz
sz.zs.
üzenetére
Most a G.C. ba ilyen K van, Rex C100 al, ezt szeretném kicserélni az OMRONRA, és PT100-ra.
Néztem PT-t az Alin 3 vezetékest, M4 menettel, (máshol sehol nem találok, ahol meg tudnám venni..
) Ha valaki tudna, azt szívesen fogadnám.
Egyébként több K hőelemmel próbáltam, mindegyikkel ugyan az a szitu, amit leírtam.
Itt a fórumon volt aki azt írta, hogy a PT100 termisztor, meg lassú a kávéfőzőhöz.
(..hogy ez mennyire igaz, kíváncsi lennék több tapasztalt felhasználó véleményére is, vagy marhaság, aki ezt mondja..) -
sz.zs.
őstag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
A problémára valószínűleg nem megoldás, de azért ehhez a pidhez nem ez a “gagyi” tokozott, fémharisnyás k hőelem dukálna.
-
hogyaza
tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Másik k elemet próbálj meg.Én évek óta csak ezt a típust építem be,de sosem volt gondom még a kínaival sem.Mondjuk kínai gyártmánnyal már jó régen volt dolgom.
-
Colosseum-S
újonc
válasz
hogyaza
üzenetére
K hőelemre van állítva, ahogy melegszik a PID, olyan mértékben emelkedik a hőmérséklet a kijelzőn..
kb fél óra alatt megáll az emelkedés.
Próbaképp hajszárítóval megfújtam a PID hátulját hajszárítóval, ahová a K elem van becsavarozva, rohamos sebességgel STARTOL LEFELÉ a hőmérséklet.
(ezt bárki kipróbálhatja aki K hőelemet használ) -
hogyaza
tag
válasz
Colosseum-S
üzenetére
Elsősorban a beállításokat megnézném hogy k elemre van-e állítva.Akár a hiszterézis durva mértékű elállítása is lehet.
-
thomasrc
aktív tag
válasz
Parci
üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor amelyik tölcséres és 64mm-s az biztosan Mini E? Azért kérdezem, mert amit újonnan árulnak Mini E-t, azon a tölcsér felső részén látok egy kis kijelzőt és plusz két gombot, míg a hirdetett darálók esetén csak 3 gomb van, kijelző nélkül. Ezek akkor régebbi változatok lennének? Mire szolgál egyáltalán a kijelző?
-
Colosseum-S
újonc
OMRON E5CC PID K hőelemmel, az asztalon (stabil szoba-hőmérsékleten) 15 perc után, közel 5,5 fok eltérés. Bekapcsolás után startol fel a hőmérséklet.
Valakinek valami ötlet??? Hogy lehet ezt főzőbe építeni, amikor szoba-hőmérsékleten is instabil?? -
JackFeryll
őstag
Van a belvárosban (Budapest) olyan hely ahol tudok gyorsan venni kávébetöltő tölcsért. (58-ast) ?
-
icm
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Neked akkor az 1.7mm van nem? Azon is gondolkodtam de végül az általad leírtak miatt el is vetettem. A 0.2mm-t venném, ez nominálisan papír vastagságú akkor meg lehet ugyanaott lennék mint az AP papírral... Bedobok 2-3 papír lapot még - hátha. Ha úgy jó akkor szerintem berántok egyet.
-
WarLock07222
tag
Én használom minden körülmény között, viszont mivel azért ez nem egy vékony cucc, nem biztos, hogy a szimpla adag miatt amúgy is vékony pogácsát még vékonyabbra venném csak azért, hogy a tetejére tudjam rakni ezt a cuccot. Másfelől tippem sincs egy kúpos alakú szimpla szűrővel hogyan működne együtt, mert sosem húztam szimpla shotot.
-
icm
tag
Használ itt valaki lower puck screen-t? Ez a 200/50 mikronos 0.2/1.7mm vastagságú acél szűrőlap. Nem feltétlen a nominális kávéörlemény elérése végett (1.7mm vastagságú).
Aktuális problémám (impresso classic kolumbiait főzök egy ideje - ez nálam a daily driver): azt vettem észre, hogy amint nem világos pöri van a pogácsa néhol beleragad a kosárba (oké, nekem a baristapro single kosaram van...). Világos pöri mindig egybe jön ki.
A pogácsa száraz, nem iszapos. 11g-t rakok bele, 25-27mp a lefolyás - amikor megvan az 1:2 arány akkor állítom le. 10.8g-tól lefelé azt tapasztaltam, hogy feltapad a pogácsa (gondolom ahogy a 3 járatú eldobja a vizet fel is szippantja a pogácsát). Szóval ez a szűrőlap bármit is segítene nekem? -
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ez érdekes gép, néztem a megjelenéskor. Kicsit tompítja az éredemeit, hogy igazán jó Nespresso kompatibilis kapszulát néhány kivételtől eltekintve, nem ittam még. Talán egy Colonna szett volt, ami bejött, de szerintem most valahol 300-400 Ft körül jön ki kapszulánként, az meg kicsit erős a középszar valamiért.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222
üzenetére
Én szívesen kipróbálnám, de 190k
50-60k-t még adnék is érte, de ennyit egyszerűen nem ér akármit is tud... -
Toobee
veterán
GourmetKava, Coffeedesk. Gyorsak mind a ketten.
Esetleg próbáld meg felhívni a Téeszt, bár nekem van rossz tapasztalatom a webshopjukkal: nem volt készleten és beszerezni sem tudták, amit leütöttem, cserébe nagyon gyorsan jelezték ezt. -
ribarszki
őstag
Tudom, hogy a célcsoport nem teljesen ti vagytok, te ha valakinek fontos. Az Alza most 22.01.31-es pörkölést küld. Pont kipihente magát.
-
Cathfaern
nagyúr
Kotyogósról röviden: nincs semmi baj az indukciós verzióval se, de jó az átalakítás megoldás is. Hosszabban: nézd végig James Hoffmann nemrég kijött 4 videóját a kotyogósról

"TIMEMORE C2 nincs készleten sehol"
1ZPresso Q2 is jó alternatíva ha azt találsz valahol.
Szerk: mondjuk az is 36k újonnan
-
Laby
őstag
Bialetti indukciós átalakítóval való kávéfőzéssel van tapasztalata valakinek?
A lapunk indukciós, és Bialetti Moka 4-et néztem ki főzőnek, viszont az indukciós verziójáról több rosszat is olvastam. Szóval gondoltam van az indukciós átalakítójuk, azzal párba megvenném a rendes Moka 4-et.+1
A hétvégén vidékről megyünk egy budapesti körutat Kávétársaság, Alza...stb helyekre és szeretnék mindent megvenni. Az örlővel viszont még mindig hadilábon állok.
TIMEMORE C2 nincs készleten sehol (használtan nem találok), Graef CM 702-re meg így nulláról elsőre kicsit sokallom 38 ezret.
Nincs valamelyikőtöknek Budapest környékén jobbra cserélt C2 vagy Graef amitől megválna? -
sz.zs.
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Kony: zero retention
miután Fragola eloszlatta a kételyeimet, fenntartásomat a pumpálással kapcsolatban - mondván hogy maximum az állító gyűrű menetéhez tud bemenni a kávépor a rugó fészkeken keresztül - vettem a Homasitában egy gumiharangot. Úgy állítottam be az időzítőt, hogy a kávé babok leőrlése után még 5-6 mp-ig forogjon és ez alatt az 5-6 mp “üresjárat” alatt hármat, négyet rápumpálva nem kell utána sem ráindítani, sem sepregetni. Tized grammra kiadja amit betöltöttem
Egyre jobban tetszik a Kony is!
-
WarLock07222
tag
válasz
kenyerta
üzenetére
Egyébként egy automatikusan archivált írásos kommunikációs mód esetén miért olyan elrugaszkodott dolog azt elvárni azoktól, akik megérkeznek a kommunikáció színterére, hogy használják a meglévő anyagot és ne várják, hogy mindig mindenki Ádám és Évától magyarázzon nekik ugyanezen a platformon? Ez szerintem tökre visszatérő elem és valószínűleg az egyik tünet az, hogy itt is ciklikusan feljönnek ugyanazok a kérdések mindig. Már rég volt például egy jó kis vízes okítas.
Szerk: Ha egy kezdőnek már annyi átjön, hogy ne vásároljon onnan kosarat vagy kávét, már rögtön megspórolt pár elégetett 10 ezrest.
-
ben0it8
csendes tag
Sziasztok!
Erdeklodnek, tudtok-e valakit aki vallal Gaggia Classic szervizelest.
Koszi:
Oliver -
thomasrc
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Most egy kicsit összezavarodtam. A Mini és a Mini E az két külön változat és a különbség köztük a kés mérete? Azért kérdezem, mert a második linken is 64mm-s kést írnak, de a címében nincs ott az E (gondolom ez az Electronic rövidítése lenne?). A sima Mini-hez 58mm-s késeket látok írva, ezért gondolom, hogy a második link is Mini E lehet...
-
válasz
kenyerta
üzenetére
Tényleg nem erről van szó.
Nem szeretnék sokat írni. Talán így tudnám összefoglalni:
Vannak, akik szinte szerelmesek a kávéba és a minőségbe, és szinte bármit megtesznek érte; és vannak, akik szerelmesek a haszonszerzésbe, és szinte bármit megtesznek érte. Ez értékrendekről szól leginkább.
Előbbi gyöngyszem, utóbbi métely. Tán jobb volna az elsőbbieket támogatni. Utóbbiakat kivéve mindenki jobban jár.
Hát, ennyi. -
Gery0505
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Köszi szépen, én is imádom ezt a szerkezetet, minden nap csodálom. Egyedül a rezgőpumpa hangja zavaró, amikor délután szundikálok egy kicsit, és beröffen hogy feltöltse a bojlert, az nem túl kellemes. Párszor kiestem az ágyból amikor beröffent.
Konyhába sajnos nem fér, így a szobámban lakik. Szívesen kicserélném a rezgőpumpát valami kis csendes pumpára, akár valami kis rotósra is. Bár jobb lenne a vízhálózatra rákötni, de nem tudom, hogy behozzam-e a szobába a vizet emiatt, meg mivel. Nagyon finom kávét főz, a gőzölés is teljesen jól ki van találva, kiváló gőzteljesítménye is van.Eyesis: Igen, nagyon nagy élmény vele a kávéfőzés, nem egy gombnyomás az egész, vagy kar felhajtás az E61 fejen, itt minden a baristán múlik, mert a jó kávéhoz tökéletesen ismerni kell a gép működését. Természetesen nem lebecsülendő a többi gép sem, csak legalábbis számomra értékesebb a kávé, ha a barista szíve lelke benne van. Emiatt döntöttem emellett a gép mellett. Ismerni kell a henger hőmérsékleti viszonyait, tudni kell, hogy milyen időközönként lehet vele KV-t főzni, ízlés szerint állíthatod az előáztatást, lehet vele Fellinizni, ha hosszabb italt akarsz, és a rugónak van egy király nyomásprofilja, ami segít kiváló kávét készíteni. 9Bar a csúcsnyomása, és 7Bar nyomásig csökken lineárisan. Finoman indítható, nem rúgja meg a kávépárnát a szivattyú, és a vízterítése is tökéletes, mivel nincs benne vízterítő. A dugattyú és a kávépárna között csak a felsőszűrő van. És még ott van benne a Retro életérzés is, hogy eleink ilyen dugattyús gépekkel készítették a kávét.
Kipróbáltam egy E61 fejes Syncronikát is, de valahogy abból hiányzott ez az életérzés amit ez a gép megad. Pedig volt rajta nyomásprofilozó kar is, de valahogy az olyan életidegen volt számomra, nem tudtam vele azonosulni. De a Pro 800-al tökéletesen. 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Asus ROG Strix G16 Notebook! i9-14900HX / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Acer Nitro 5 - 15,6"FHD IPS 144 Hz - i5 10300H - 8GB - 512GB - Win11 - GTX 1650 - MAGYAR
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 i7 / 32GB / Garancia 2026.11.19
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak vizuálisan szennyezi a teret

/most jöttem meg kutyasétáltatásból. brutál meleg, brutál pollen rajzás. na de csak itt, tudod, mindenki otthon szeret beszélgetni./
50-60k-t még adnék is érte, de ennyit egyszerűen nem ér akármit is tud...