Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZeCse
csendes tag
Mégis jótékony a kávéfogyasztás? [link]
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Miert pruszkol, es lesz erezhetoen gyorsabb a masodik shotom mint az elso?
Lassan 6 eve kavezgatok itthon, relativ rutinosnak tartom magam, de ez nem volt jellemzo eddig.
90% ban P&Y kavekat ittam, neha egy-egy proba mashonnan, az elmult nehany honapban
CM kavekat kostolgatok es most itt tobbszor elojon. Csak akkor ha valakinek pluszban is keszitek, tehat egymas utan 2x duplat.Ertelemszeruen mindent ugyanugy csinalok, megis a masodik shot sokkal sokkal gyorsabb, "szokebb is" es pruszkolosebb is.
Koszi
G,. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1
üzenetére
Igen, kifejezetten arra lennék kíváncsi, hogy így a kanalazós módszer mellett tényleg megmarad-e a CO2 a zacskóban. Nekem az első gondolatom az volt, hogy eléggé felkavarja az ember a zacskóban lévő gázokat ahhoz, hogy elkeveredjen a levegővel és pár kanalazás után ne maradjon már érdemi CO2. De ez csak "megérzés", szóval ezért lennék kíváncsi

Ha viszont tényleg megmarad a CO2, akkor lehet érdemes lenne valami "lyukacsos" kanalat beszerezni, hogy biztos ne merjen ki az ember semmit a babokon kívül.
-
verti1
aktív tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Majd többször megnézem ahogy fogy a kávé. Nagyon újra termelődni nem fog, azt kell megőrizni ami keletkezett a pörkölés után. Erre írtam régebben, hogy nem nyomkodjuk már ki direktbe. Ha óvatosan kanalazol és függőleges ez a klasszikus kávé szedő kanál akkor kifolyik a nagy része a gáznak a szemek közül vissza a zacskóba annyival nehezebb a levegőnél. Három hete fejlesztettem szódabikarbónából és ecetből CO2-t. Egy befőttes üveget töltöttem meg vele úgy, hogy mellette 30 fokos szögben volt a palack amiben fejlődött a gáz. Simán megtelt a befőttes üveg simán ahogy a túlnyomás miatt folyt ki a gáz és egyből le is ült a befőttes üveg aljára. Azóta ezt az üveget nyitogatom, de még mindig majdnem teli van. Ez viszont nem jó sajnos kávé tartósításra. Akvarista fórumon olvastam ahol szintèn ezzel a módszerrel dúsították a vizet, hogy az ecet aromája benne marad. Én nem önteném kávéra. Ha valaki jártas kémiában és tudja hogyan lehet semleges CO2 -t fejleszteni az ne tartsa magában. Viszont akkor se biztos, hogy kihajtanám vele a meglévő gázt a zacskóból.
-
rastacsz
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Írja, hogy ditting 54-es kések, csak egy kicsit a "de miért?" jut eszembe.
@sz.zs. Most láttam a shop oldalán, az még mindig egy fél ssp ára

Látom weber is jól bírja a kritikát [kép]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1
üzenetére
Ha van kedved még kísérletezni, meg tudnád ezt ismételni miután 2x vettél ki belőle kávét és utána állt mondjuk egy napot (hogy legyen azért idő a CO2-nek visszatermelődni)? Én arra tippelnék, hogy akkor már nem fog elaludni.
Szerk: legalábbis ha jól értem, pörkölés óta ez most volt először felnyitva. Ha már többször nyitva volt, akkor tárgytalan.
-
verti1
aktív tag
A videón egyszerű kísérlet látható. A kérdés, hogy miért alszik el az égő pálcika? Január 10-én pörkölték a kávét, zötykölődött 200 km-t, feküdt az automatában és pihent ma reggelig egy nápolyis vödörben. Nem állítom, hogy minden kávénál hasonló mértékben van jelen, de jelen van a CO2 és nagyon jó védő közeget képez. Szóval a hitnél kicsit többről van szó…
https://youtube.com/shorts/pKKW0peEiiU?feature=share
-
rastacsz
tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
A C kést is erre tervezték, mégis a Majorba való kések közül a legjobbat hozza ( szerintem )
-
WarLock07222
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Így leírás alapján engem mondjuk nem hozott lázba. Egy olyan cucc, amit nagy mennyiségű kávé őrlésére teremtettek, nem hinném, hogy arról lenne lenne híres, hogy ízben kiüti a plafont. Ráadásul, ha már a marketing szöveg nagy része is a mennyiségi outputra és tartósságra irányul, akkor olyan sokat nem várnék tőle.
-
sz.zs.
őstag
válasz
kemcso
üzenetére
Megmozgatta a fantáziámat, ugyanis a Major VP kése, ami az új grocery őrlője a szériának. Csak félek, hogy a magas fordulatszám miatt nem lenne jó.
”Major VP
FAST BUT GENTLE ON THE COFFEE BEANS
The Mazzer Major VP is the fastest grinder of the V line. Its innovative technologies allow for higher grinding speeds with lower RPM (revolutions per minute – 900 rmp @50Hz). Thanks to the high torque asynchronous motor the Major VP is designed to grind high volumes of coffee without overheating. The lower-revolution motor results in less noise and a longer lifespan for the grinder and its components.” -
sz.zs.
őstag
Ez vajon miféle kés a Majorhoz? K151H
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
LazacX
üzenetére
Ittam már tőlük jót is meg rosszat is. Sok múlik a pörkölőn is, illetve nyilván kávé mindig függ a szürettől, meg ők is dolgoznak többféle variánssal és többféle feldolgozási móddal. Szóval az, hogy "Bányai" az nem csak egyféle kávét jelenti, így pusztán név alapján kár ítélni (bármelyik irányba).
-
szega89
csendes tag
Sziasztok!
Szerintem megtaláltam a világ legdrágább kávéfőzőjét:
Bezzera Unica PID - Price: 1.176.300,67 € (VAT Included)
(Németországba csak 1.1M EUR, mert csak 19% az áfa)
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
...persze a kérdés ugye az is, hogy ki mifélét érez finomnak.
Mondjuk igen, az a szabadság igazán irigylésre és tiszteletre méltó, ami úgy néz ki, hogy ember megrág egy kávészemet, ránéz az apparátusra, aztán alátámasztható ötlete van arra, hogy milyen vizet pocsolna ki, hogy a valamilyen kávéital neki finom legyen....aztán persze ittam évekkel ezelőtt a kávé napján a Gödörben olyan Bányai eszpresszót, amit lelkes büszkeséggel adtak, én meg csak annyit tudtam mondani, hogy "koszonom", mert a számat is összehúzta.
Nem a polipos volt. A poliposból később otthon húztam sztem. finomakat. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
bencefica13
üzenetére
Egy V méretű patron átmérője 12 cm, magassága fejjel együtt kb. 48 cm.
-
bencefica13
csendes tag
Sziasztok!
Úgy látom valamennyire pont témába esik a kérdésem, új helyre költözök, ahol a konyha még építés alatt áll és gondoltam kihasználom a lehetőséget arra, hogy még most legyen beszerelve egy BWT szűrő a csap alá, úgy érzem az lenne a legjobb / legkényelmesebb megoldás tea és kávéfőzéshez.
Annyiban tudnátok segíteni, akinek van tapasztalata ezzel, hogy mekkora helyet foglal el a berendezés? Éppen Blanco kihúzható kukákat nézek és gondolom akkor olyat kéne néznem, ami kisebb és elfér mögötte a patron és az egész BWT szűrő? Úgy nézem ez a blanco select II compact kuka lenne, ha esetleg bárkinek van ilyenje, nagyon megköszönöm a segítséget!
-
p.lac
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Pontosan, ráadásul a víz nem csak a kávéital legnagyobb arányú összetevője, hanem maga az oldószer, érdemes ebbe kicsit belegondolni.
És a különböző kávék, sőt, a különböző őrlők (pl. a fine aránya), a különböző kivonatolási technikák (pl. PI ideje, hőmérséklete) is eltérő oldószert igényelnek. Pl. én hosszú, jellemzően (legalább) 15 másodperc körüli PI-t használok a Robotnál, 2-3 bar nyomáson, hogy a kávépogácsa megfelelően telítődjön és kissé "bloomingoljon", ráadásul az 1ZPresso JE-Plus azért termel fine-t egy síktárcsás őrlőhöz képest, és ehhez pl. nekem az alacsonyabb GH értékű víz érezhetően jobb ízeket ad. Ehhez a kávéhoz és őrlőhöz egy GC más (magasabb GH értékű) vizet kívánna szerintem. Az a jó a Robotban, hogy nagyon tág teret enged a kísérletezésnek, többek között a víz terén is, mivel nem korrodálódik.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ahogy p.lac írja, senki se főz desztillált vízzel kávét, az valami borzalmas végeredményt ad

Sok esetben csapvízből sose lesz jó kávévíz kizárólag szűréssel. Ábrával egyszerűbb mutatni, hogy miért:
A grafikont Ad Astra blogról szedtem. Piros X-el bejelöltem, hogy a nálam lévő csapvíz hol helyezkedne el. Szűrési módszerekkel (kancsó, RO, stb.) egyféleképp tudsz mozogni: egyenes vonalban az origó felé. Ezt bejelöltem szürke vonallal. Szóval én akárhogy szűrögetem, meg keverem vissza a csapvizemet, ez sose fog beleesni az SCA ajánlásba (zöld csík).Nyilván ha kiinduló víz olyan (pl. az ábrán a montreali csapvíz), akkor szimplán szűrés is elég lehet. De akkor ki kell mérni, hogy mennyi szűrés meg visszakeverés kell, és valószínűleg akkor se lesz mindig egyforma, mert azért a csapvíz ásványi anyag tartalma nem állandó.
Szóval ezért egyszerűbb kiindulni teljesen mentes vízből, és visszasózni.
-
roBEEsz
csendes tag
Haló!
Kérdés:
Mennyire tré, hogyha a pogácsa fennragad a felső szűrőn? Ez az én olvasatomban azt jelentené, hogy kicsikét vissza kell venni az adagból, de az érdekesség, hogy ugyanúgy megcsinálta 17,5g-nál is, mint 19-20g-nál.. Van ennek bármi jelentősége? Foglalkozzak ezzel? Annak ellenére, hogy 17,5g-nál is fennakadt, én kevésnek éreztem egy "világosabb" pörinél ezt az adagot..
Más: Tudnátok ajánlani P&Y CM-hez hasonló pörkölésű, minőségű és frissességű cuccost? Jelenleg a Warda kávékkal próbálkozom, amelyek ugyan nagyon jók, de az én ízlésemnek eddig talán mind túl világos pöri volt

Köszi!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Melorin
üzenetére
"Holott amiről beszélek az az, hogy jó vízből sem lesz jó kávé ha kb minden mást elrontok főzés közben."
Én is azt gondoltam, hogy a víz sokadrangú dolog, ami már csak felteszi a pontot az i-re, egészen addig amíg neki nem álltam összehasonlítani.
Ezt tudom javasolni neked is: ha jól értem Laica-s kancsód van, simán cupping-al hasonlítsd össze azt a vízet a sima csapvízeddel. Tapasztalatom szerint a kancsós szűrt víz és a kevert víz között megint lesz majdnem ugyanennyi különbség.A probléma a nem megfelelő vízzel nem az, hogy nem hoz ki bizonyos ízeket és ezért nem tudod kimaxolni a kávét. A probléma, hogy hozzátesz ízeket főzési módszertől függetlenül.
Nálam például a csapvíz (és kisebb mértékben a kancsós szűrt víz) rátesz egy nagyon erős kesernyés ízvilágot a kávéra (félreértések elkerülése végett: az itteni csapvíz ivásra kifejezetten finom, szerintem finomabb is, mint a legtöbb ásványvíz), ami önmagában is kellemetlen, ráadásul képes teljesen elfedni ízvilágokat a kávéban. Mindezt cupping mellett is, tehát teljesen függetlenül a főzési módszertől.Mit jelent ez összességében? Főzöl egy kávét, érzed hogy keserű. Próbálod állítani az őrlést, még mindig keserű. Próbálod állítani a hőfokot, még mindig keserű. Próbálod állítani a nyomást, még mindig keserű. Próbálod változtatni az arányokat, még mindig keserű. Mindeközben paramétertől függően lehet már érezhetően alulkivonatolt és savanyú is!
És ez a keserűség nem is fog változni, mert nem a főzési módszer hibája adja, hanem ahogy átmegy az az ásványi anyagtartalmú víz a kávén, kioldja ezt az ízt belőle. És ezen semmit se fog változtatni a főzési paraméterek változtatása.Röviden: lehet pontosan azért nem találod meg a megfelelő főzési módszert, mert a víz adja hozzá azokat a zavaró ízeket, amiket el akarnál tüntetni.
-
p.lac
tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Visszasózzuk a nullás vizet, ezt le is írtam a hsz-ben. A kérdés az, hogy hogyan juthatunk jó minőségű/környezetbarát/jó ár/érték arányú nullás vízhez.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
p.lac
üzenetére
Furcsa hogy itt a desztillálás a menő, nekem akvárium miatt RO van, szerintem felesleges a tökéletesre törekedni (mondom igazi kávétaapsztalat nélkül).
Öntsete össze deszt/RO vizet Mizse (kifejezetten alacsony oldottanyag tartalmú, szerintem ízletes) ásványvízzel 3:1 arányban, és már az is jó lesz. Hoffmann is azt mondta egyszer, hogy a kávénak szüksége van a vízben található elemekre. Matcha teát szoktak 0-ás vízzel inni.
-
válasz
Melorin
üzenetére
Nézd: valszeg mindenki érti, amit írsz.
Kancsós vízzel szerintem nem lehetetlen elfogadható kávét húzni, de sok dologtól függ, hogy milyen lesz az eredmény (még víz szinten is), és semmiképpen sem lesz konstans vízminőséged. Anno tapasztaltam. Pl. szűrőcsere után elég jól lehetett érezni a különbséget, és mindig a megadott élettertemon belül cseréltem, bespeizolt készletből. Epként én sima Müller kancsót használtam.
Azt is tapasztaltam, hogy lehet szép kávét húzni, ami csak akkor nem végezte a lefolyóban, ha épp mellélottyant. Gyakorolni, tanulni is akkor lehet jobban, ha a használt anyagok minőségi jellemzőit viszonylag jól tudod rögzíteni. ...és ha már a rögzítéssel bíbelődsz egy kicsit, miért ne tennéd ezt a legjobbnak ítéltek egyikére?Szerintem kb. erről szól a történet.
-
-
p.lac
tag
Ha már desztilláló készülék.
Én az alábbi készüléket rendeltem meg [link], de sajnos nem vált be, egyszerűen fémes íze volt a víznek, a kávé sem ízlett vele, szénpárnával se, ezért visszaküldtem.
A kereskedő nagyon korrekt volt, többször, hosszan beszéltünk, a kereskedőt ajánlom, de nekem kávévíznek ez a víz nem jött be.
A DM-es desztillált víz irányából érkeztem a desztilláló készülékhez, ugyan úgy sóztam vissza mindkettőt, volt RAO és 70/30-as víz is, a natúr vizek is vaktesztelve lettek, azonos hőmérsékleten stb., én nagyon éreztem a különbséget, a fémes ízt. (Valószínűleg az agresszív desztillált víz kissé oldja a lepárló egység fém részét.)
Pedig örültem volna, ha bejön, mert olcsó és környezetbarát víz lett volna.
-
kahvesi
csendes tag
-
rastacsz
tag
válasz
kahvesi
üzenetére
Az az aktívszenes zacsi mire való egyébként? Nekem műanyag kanna adta a kellemetlen ízt/szagot a desztilláló esetén. (Az első hónapban a napi 3 kanna csak a párásítóba ment, kávéra nem. Utána lett csak elviselhető)
Szerintem érdemes ez üveg kannás verziót választani, vagy egyből valami másba gyűjteni.
+ egy tipp: (utólag vettem észre, de) vevor esetén aliexpress EU raktár helyett a gyártónak van EUs webshopja, amin elvileg garizni is lehet és nem csinálnak havonta új shopot mint alin. És még az is előfordulhat, hogy olcsóbb, mint aliexpressen. -
kahvesi
csendes tag
válasz
Melorin
üzenetére
Nekem végül a saját desztilláló készülék vált be. A Norda kifutása után próbáltam a DM-es "desztvizet", de alapból keserű (szerintem nem desztvíz), ami a kávé ízét is csúnyán eltolta. Így megrendeltem Ali-ról EU raktárból a desztillálót (ha fontos a garancia, itthon is megvehető cc. 1,5x-es áron), néhány hete használom és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, valóban tiszta íz és szagmentes desztvizet produkál. Ezt használom kávékészítéshez és a teához a vízforralóban is. Érdemes beszerezni a készülékhez nagyobb mennyiségű citromsavat és plusz aktívszenes zacsikat, ez utóbbit csak havonta kell cserélni.
-
WarLock07222
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Én úgy gondolom, hogy ez expectation management kérdése. Speciel én sosem vártam a V60-ből espresso szárazanyag tartalmú italt és vice versa (kivéve ha éppen ez a cél, de akkor meg is kell érte dolgozni lásd Filter 2.0).
A Hoffmann a videóban szerintem arról beszél, hogy hogyan tudsz megfelelő extrakciót elérni egy világos pörkölésből is akár az adott eszközökkel úgy, hogy közben konzisztensen teszed azt.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Azért a két személyes brikka nem ad rossz eredményt, természetesen nem presszó, de nekem érzetre valamivel sűrűbb az ízvilága, mint egy normál kotyesznek. Ráadásul a vízhőmérséklettel is egész jó lehet játszani, amit Kávékalmár kiválóan bemutatott pár évvel ezelőtti videójában (ebből fakadóan a sötétebb pörkölések még egy árnyalatnyit töményebbek). Így, mikor nincs idő reggel megvárni, a GB bemelegedését, remek alternatíva, ugyan abból a forrásból.
-
-
Cathfaern
nagyúr
Hoffmann kotyogós videósorozata óta kísérletezgetek, de (kivételesen) nem értek egyet a módszerével.
Félreértés ne essék, teljesen finom főzet a végeredmény... de igazából így, hogy ennyire ki van húzva és sok lére van eresztve, szerintem olyan, mint ha egy rövid és kicsit testesebb filtert innék (ha aeropress papíroznék, akkor meg utóbbi különbség is elveszik).
Viszont ha valami olyasmit akarok inni, mint egy filter, akkor miért nem csinálok inkább filtert?
Nekem a kotyogós pont arról szólna, hogy valami érezhetően töményebb dolgot kapjak.Szóval ha valakinek csak kotyogósa van és ki akarja próbálni milyen a filter, arra jó (főleg ha utána felhigítja). Vagy ha valaki filtert szokott inni, de épp nyaral és csak kotyogós van.
De én maradok az eddigi bevált módszeremnél. Ami sokban nem különbözik attól amit ő felvázol, az egyetlen érdemi különbség, hogy nem veszem vissza a hőmérsékletet és így nem próbálom minél hosszabbra venni, hanem amint elkezd "puffogni", rögtön lezárom és lehűtöm (de ugyanúgy forró vízzel indítok).
Illetve ami felmerült a topikban, meg más fórumokon is, hogy a felső részbe egy kis vizet önteni, az se jött be nekem, hasonló okokból: az is csak hígítja a kávét, és amúgy meg nem érzem, hogy jelentősen változtatna az ízén.
-
-
verti1
aktív tag
válasz
Melorin
üzenetére
Részemről csak beszélgetek és értem, hogy miről beszélsz. Azt viszont neked kell elfogadnod, hogy a kávé több mint 90%-a víz és kulcs fontosságú a szerepe az elkészült italra.Ha pedig vizet keresel akkor válassz egy jó megoldást. Egyébként ha figyeltél akkor elmondtam már a lehetőségeket a kiindulási problémádra.
-
Melorin
addikt
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ahhoz nagyon rossz víznek kell lennie, hogy a kávé is rossz legyen.
Ez a beszélgetés ott kezdődött, hogy melyik patron a jó, érdemes-e deszt vízből keverni. Nem arról van szó, hogy sárból akarok kávét főzni.
Érdekes, hogy ti mindig csak ebből az irányból tudjátok megközelíteni a dolgot: a jó víz az kell! Holott amiről beszélek az az, hogy jó vízből sem lesz jó kávé ha kb minden mást elrontok főzés közben.
Természetesen megértem, hogy mindig a legjobb alapanyagból készülnek a legjobb dolgok, ezt nem kell unalomig túlmagyarázni. -
WarLock07222
tag
válasz
Melorin
üzenetére
Szerintem te nem érted, hogy mi valójában a szerepe az alapanyagoknak. Gyors autóval nem biztos hogy gyorsan érsz körbe a pályán, de legalább a lehetőséget megadtad magadnak. Rossz vízből kifejezetten nagy eséllyel csak rossz kávét csinálsz, bárhogy is csinálod. Jó vízzel legalább megadod magadnak az esélyt a jó eredményre.
-
rastacsz
tag
válasz
kokoasd06
üzenetére
Ha jó és stabil vizet akarsz, akkor desztvíz + visszasózás.
Az asztali kancsó nagyon nem konstans.
Nálunk 22-23nk a víz keménysége.
Bwt mg patron az első 5-8 literen totál más, mint utána. 4 hétnél csere. Csak ivásra használom. Az első pár liter érezhetően savas, aztán betompul.
Ha nálad nem ilyen kemény a víz, akkor lehet, hogy tovább tud működni a patron. (vízszolgaltatód weboldalán nézd meg a hozzád legközelebbi mérési eredményeket)Ez lenne a bajom a hálózatra szerelt patronnal is.
-
rastacsz
tag
válasz
rastacsz
üzenetére
A papíros íz elmúlt, feb 14-én lett pörkölve, pont 11-12. napon dobta el ezt az ízt. Viszont megmaradt a klasszikus sima kávés íz, a savak nem jöttek a flairrel 95+°C-os víztartály, +lobogó vízzel. Hidegebb vízzel viszont lettek savak és ízek. (el salvador Montana a babszínháztól)
@WarLock07222 @sz.zs. Thx, így van kiindulási alap.
@Eugene Roe
Az all in one eléggé kompromisszumos. Lehet, hogy fél év múlva ki szeretnéd cserélni az őrlőt, akkor meg vagy lőve. (bár én az új, alsó polcos/belépő szintű őrlőket annyira nem értem. Inkább vennék még most is használt jobbat, mint egy új, de erősen korlátost)@contaxg
Ha amperszag van villamos gépek esetén, azt érdemes megnézni, mi okozza, mielőtt a füst is kiszáll belőle.
Hogy mi a következő őrlő, az attól is függ, hogy milyen kávét fogyasztasz. Világosabb esetén a síktárcsás profilok nagyobb választékban vannak, míg kúposban inkább a mazzer kések, pl niche zero, weberek. A kérdés, hogy mennyi amit hajlandó vagy költeni. -
-
urak, továbbadom a k30 késes heycafét. semmi baja, qrva jó őrlő és ennyiért semmi hasonlót se kapni, de nagy és én már atom lusta vagyok méregetni, garatot söpörni. kifejezetten rugalmatlan csávó vagyok, ami a használati kényelmet illeti.
150e ft ugyanúgy, mint amennyiért jött. csinálok majd rendes hirdetést is, de ha valakinek kell és megúszom, még jobb, mert ahhoz is lusta vagyok.
-
Melorin
addikt
válasz
verti1
üzenetére
Szerintem félreértesz. Nem az eszközökre gondolok. Ami miatt nem tudok még jó kávét csinálni az a megfelelő arányok, idők, súlyok, módszerek eltalálása. Ha ezek nincsenek meg, biztos vagyok benne, hogy lehet akármilyen vizem, jó kávé nem fog lefőni. Ha majd ezeket eltalálom, és 90%+ sikerrel meg is tudom ismételni, akkor lehet szó arról, hogy most nézzük milyen változást hoz egy másik típusú víz.
Ez kb olyan mint a hifiben a kábelek cseréjétől várni a csodát már a legelején, pedig még normális szobaakusztika sincs, vagy hasonlók a láncban.
-
verti1
aktív tag
válasz
Melorin
üzenetére
A két legfontosabb dolog a jó víz és a friss, jó minőségű kávé. Az eszközök csak ezután következnek a sorba. A desztillált víz keverése egyszerű és nagyon jó eredményt ad. Kényelmesebb megoldás a pult alá szerelhető BWT patronok. Hogy melyik a zöldebb azt nem tudom. Megújulóból az otthoni desztillálás talán…
-
Melorin
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Nahát, hogy én miért nem a forgalmazó/gyártó oldalán informálódtam!?
Nekem egy olyan vízforrásra lenne szükségem hosszú távon, amitől nem gyűlik feleslegesen a műanyag hulladék, főleg a palack, és nem veszélyezteti a kávégépet. Az ízvilág sokadlagos, főleg, hogy még egy normális kávét sem sikerült készítenem, odébb van az, hogy a víz milyensége miatt aggódjak.
A DM-es palack is aránylag hamar kifogy. Mi a megoldás? Saját desztilláló? -
Cathfaern
nagyúr
Azért annyit tennék hozzá a kancsós témához, hogy arra gyakorlatilag bármelyik jó, hogy megszűnjön a vízkő. Viszont:
a) szűrő megváltoztathatja a víz PH-ját, és így elkezdheti korrodálni a kávégép belsejét
b) nem csak a vízkő megszüntetése miatt fontos a víz, hanem az ízvilág miatt is (víz ásványi anyag tartalma befolyásolja a kávébabok kioldását)És emiatt kicsit azért bonyolultabb a kérdéskör, mint hogy van vízkő vagy nincs vízkő.
#116817 icm
Akkor lehet futtatok azzal is egy tesztet, már csak kíváncsiságból is 
-
contaxg
veterán
válasz
kokoasd06
üzenetére
LAICA Coffee & Tea Bi-flux réz bojleres Lelit-tel heti pár kancsó vizet szűrünk vele a kávéhoz harmadik éve. Évente egyszer cserélünk szűrőt, vízkövesedés évente egyszer van amikor elfelejtem lecserélni a szűrőt.
.
A lényeg: szerintem nálunk tökéletesen bevált. Azóta egy másik helyen egy Nespresso gépet is így tartunk "tisztán" és a faterom is ezt használja már a vízforralóba, mert nála is nagyon kemény a víz. -
Melorin
addikt
válasz
kokoasd06
üzenetére
Én Laica kancsót használok teafőzéshez vízforralóban 2 éve. A normál patronnal nagyon jó tapasztalatom van. Ha havonta cserélem a patront, szinte semmi vízkő nem rakódik le a forraló alján/oldalán. Viszont vettem bele ilyen kávé+tea patront és 2 nap alatt lerakódott a vízkő

Vettem ilyen Oscar vízlágyító párnát. Semmi haszna, úgy kövesedik a forraló belseje mintha ott sem lenne a párna a vízben.
-
kokoasd06
csendes tag
Sziasztok!
Vízszűrő kancsó vásárlásán gondolkozom. Tisztában vagyok vele, hogy nem a legjobb megoldás, de talán jobb eredményt tudnék elérni vele, mint az Oscar párnával. Vizet keverni nem szeretnék desztillált vízből.
Melyik megoldás lenne a lehetőségekhez képest a legjobb? LAICA Coffee & Tea Bi-flux vagy valamelyik BWT? Esetleg más?A Laica-ről láttam a fórumon, hogy alu bojleres gépekhez nem ajánlott. Én Rancilio Silviával használnám (réz bojler).
Köszönöm! -
Cathfaern
nagyúr
Árleszállítás az eladó kávés eszközeimnél:
April brewer - 8k
Clever - 3k -
contaxg
veterán
válasz
contaxg
üzenetére
Pár napja kértem segítséget (de nem kaptam) Iberital Challenge témában. Azóta előszedtem a tartalék Gaggia MDF darálót és elég meglepő volt, hogy mennyivel jobb a kávé az Iberital darálóval. Belém is költözött az ördög, hogy vajon mi lehet a következő szint a Challenge után amivel határozottan jobb kávé készülhetne?
(közben a Challenge újra beindult, az MDF mehet vissza a régi helyére) -
Eugene Roe
őstag
Sziasztok!
Lelit Anita illetve Anna + őrlő között vacilálok, van valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatban?
Külön őrlőnek a Graefeket, Baratza Encoret és Lelit Fredet néztem. Ezekkel versenyképes lehet az Anita beépítettje?
Kávéból a gyengébben pörkölteket szeretem, bár tejjel sem spórolok
úgyhogy nem vagyok hipiszupi. Pall&Yotz Choco Madness, Spicy Italy és Indian Choco kávékat fogyasztom Dallmayr Év Válogatása kávékkal váltogatva. -
MPowerPH
félisten
válasz
hyperspace
üzenetére
Persze, ez igy van. Gepben van kulon belso szuro, ami az esetlegesen vizbe kerulo szilard reszecskeket kiszuri?
-
MPowerPH
félisten
Lehet, hogy buta kerdes, de kevert desztviz mellett kell a Biancaba vizszuro? Most lejart az elettartama, kellene bele masik.
-
Zsolti_79
csendes tag
Sziasztok,
Eladnám a második gépnek használt La Piccola Sara classic ese podos gépemet.
Nordával használtam és kb 50db kávé ment rajta át, karcmentes gyári állapotú. Jó kis gép, de az E61 mellett nem igazán jutott neki szerep.
https://danetti.hu/termek/la-piccola-sara-classic-pod-os-kavegep/
59e Ft -
válasz
this_is_why
üzenetére
Sztem itt nézz körül!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Apple iPhone SE 2020 64GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jackson elektromos gitár
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

900 Wattot csak nem fog meg semmilyen brutál késprofil...

nekem elég a lakosság 99,999%-ánál jobb kávét innom, a 99,99999% már túl macerás.
.