Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Egyszerű kérj egy képet róla.
T480s esetén ThinkShutter van alapból a 720p kamerán, ha arcfelismerős akkor nincs. Nyilván ez a mikrofont nem kapcsolja ki.
Vannak külön rendelésre (nem csak állami) kamera nélküli Thinkpadek.
Szek: Közben megtaláltam. Ott a képen a kamera szóval sima ThinkShutter, simán lehet hogy nem tudja miről van szó. Nem nem lenne benne kamera a helye se lenne ott. -
vicze
félisten
-
Engem is irritál amúgy Tika stílusa, és a minden(is)fos mentalitás, de arra kiváló, hogy a keménymagon kívül mindenkit távol tartson
Betéved valaki: Sziasztok, x gép jó lenne nekem? Instant reply: szarfoshúgyhullikmindviszláthaladjtovább. -
vicze
félisten
válasz
zoli62 #104086 üzenetére
A 4. generációsok még teljesen támogatottak és kapnak driver és FW updateket. Jövőre esnek ki a támogatásból. (5év a support idő)
Vantage Store-ból, és system update, vagy régi Vantage Lenovo-tól.MS esetileg nem tesz fel minden drivert, ha valamihez nem talál. Simán megesik viszont, hogy a MS generic jobban működik 1-1 eszköz esetében, de ez tök eseti, de pl. touchpad estében főleg gen4-nél erősen ajánlott a "Lenovo" gyári driver.
És még egyszer Vantage Vantage Vantage, rettenetesen leegyszerűsíti az ember életét driver és FW update szempontjából.
-
törölt tag
Azért regeltem újra aranyos, mert a másik fiókot évekig nem használtam, és már nem él a regelt email cím, a jelszót meg már rég elfelejtettem. Az okoskodásod fuccsba ment. Nem voltam aktív az utóbbi pár évben... ( Neved szándékosan írtam el.) És egyre jobban okoskodsz. Csak a te világ nézeted létezik, de mindegy a te dolgot. Egyet kérek, sokunkat zavar a hozzászólási stílusod. Ha azt írnám, hogy windows 10-et használok arra is lenne valami negatív kedv elrontó ötleted. Ha azt mondom, hogy windows 8.1-et arra is, linuxra is. A T410-420-450-480-as gépekre is rendszeres egymást ütő hozzászólásod van.... Egyszer jó, rá két hétre már 1 millió darabot megszervizeltem stb, meg a kollégák, stb. Vak világnézet az egy förtelmes dolog. Neked nem dolgoznod kéne és nem gép előtt ülni? Amúgy mielőtt ismét írnál , én szabadságon vagyok, és képzel legális szabadságon! Elnézést ha te is szabin vagy, vagy vállalkozó kedvű vállalkozó.
Csak karácsonyi ünnep közeledtével annyit kérünk fogd vissza magadat... Válts stílust.
Köszönöm! Mindezért nem kell megsértődni, tűrni kell a kritikát is, én ezt megtanultam, és nagyon sokan. -
törölt tag
Sziasztok!
Thinkpad T410-met akarom lecserélni I7-es T470 vagy 80-ra. Melyiket javasoljátok?
16GB ram, és 512-es SSD alap.
Melyikből készült jobb? Ami megbízható? Főként tervezésre lenne.És megkérem TikkaKukacot, hogy mellőze a kommentet hányni tudok tőle... Régen és most is... Fikázni mindent könnyű, képzet világ...
Használunk multi cégnél 8.1-et, arra állunk vissza pl, mert a windows 10 egyre kiállhatatlanabb. Régen és most se volt gond vele, de hát az igazi informatikus ért hozzá a másik csak hablatyol mindenről, lásd régi kommentelések... -
PNP
őstag
Sziasztok,
HA-n találtam egy T480s-t ezzel a szöveggel: "Különleges kiadás! titkosszolgálati szervek számára készült, beépített mikrofon és kamera nélkül!"
Ugye ez csak bullshit, és szimplán valami nem működik a gépben? (Mondjuk én már az indokolatlan felkiáltójeleknél is gyanakszom)
-
-
válasz
zoli62 #104086 üzenetére
Nézd meg, hogy a Lenovo oldalán elérhető driver és a Microsoft által telepített verzió száma között van-e különbség.
Adott esetben előfordulhat, hogy a Microsoft általános drivert tesz fel, a Lenovo oldalán pedig gyártó specifikus van, ez esetben érdemes inkább utóbbit feltenni. -
zoli62
addikt
Érdemes feltelepíteni a gyári drivereket egy öt éves használt L440-re? Nemrég telepítettem a Windows 10 Pro-t, és működik.
-
Tim82
félisten
válasz
Ganz-[HUN] #104069 üzenetére
X240-hez NEM MC7710 fog kelleni, ott "picit" több lehetőséged van.
-
válasz
Ganz-[HUN] #104059 üzenetére
Nekem most a legutolsó kiadás van a Win10-ből T420-on, egyelőre "tökéletes". Már amennyire a Win10 az tud lenni
Akku töltés pontosan állítható Lenovo Vantage programmal, minden működik, gyorsabb mint a Win7. A 8.1-et én is frissíteném 10-re, egyetértek az előttem szólóval, vagy 7 vagy 10, a köztes lépcsőfok egy zsákutca szerintem. Mondom ezt úgy, hogy amíg nem volt 10, maximálisan meg voltam elégedve a 8-al.
-
válasz
Ganz-[HUN] #104072 üzenetére
Nekem is a 8.1 volt a kedvencem.
Az volt a legstabilabb, gyors volt, jó volt hogy el volt különítve az asztali és a tabletes felület.
Az animációk fényévekkel jobbak voltak, érintőkijelzőn, tableten pedig élmény volt használni. Szerintem átláthatóbb is volt. -
válasz
#34322688 #104077 üzenetére
Az MC7700-t nincs értelme megvenned, kivéve ha a észak Amerikában tervezed használni a gépet.
Ha nem kell csak 3G és, hogy legyen éppen net rajta, akkor olcsón vedd ezeket apróról:
04W3785 Sierra Gobi3000 WWAN Module
04W3786 Ericsson H5321gw WWAN ModuleHa kell nagy sebesség és LTE, akkor vehetsz MC7710-et, de garantáltan csak akkor fog működni, ha hozzáértő eladótól veszed.
-
vicze
félisten
válasz
#34322688 #104070 üzenetére
Tim82 nem véletlen ajánlja azt amit ajánl.
Az FRU számok végéről vedd le a 2-eseket, azt nem tudom miért másolta oda a PDF-ből...Vodafone HU:
GSM: 900/1800
WCDMA: 900/2100
LTE: 800/1800/2600Sierra MC7700(Gobi 4000):
GPRS: 1900/1800/900/850
WCDMA: 850/2100/1900
LTE: 700/2100Sierra MC7710(Gobi 4000):
GSM: 900/1800/1900
WCDMA: 900/2100
LTE: 800/900/1800/2100/2600Sierra MC8355(Gobi3000):
GSM: 850/900/1800/1900
WCDMA: 850/900/1900/2100
CDMA: 800/1900 MHzEricsson H5321w/H5321GW:
GSM 850/900/1800/1900
WCDMA 850/900/1900/2100 -
Tikakukac
titán
válasz
Ganz-[HUN] #104072 üzenetére
Win10 és a dupla vezérlőpultja. Pontosan az a kapufa, mint a csempés hulladvány
Mondjuk nem tudom neked mekkora a mintavételed, itt ilyen napi 1 tucat ügyfélről volt szó, ekkora mennyiségből mondom azt, amit. De ez már nagyon OFF. Nekem elég az, amit az MS nem hivatalosan mondott ki még életperiódusa alatt a 8-ról.
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Tikakukac #104071 üzenetére
welp... én mindent megtaláltam, mert még Win7-nél (vagy már 8-nál fax se tudja) rászoktam arra hogy Win gomb, utána írni a rizsát amit keresek. Ezért gyűlölöm már az XP-t, mert nincs ez a gépelős ficsőr. Talán vistával jött be előszor. Bár lehet nagy löket volt az is hogy Surface Pro-t hasznnáltam. Bááááár nem, azelőtt is szerintem volt 8 a gépen, és egy kanyi panaszom nem volt miután megszoktam. Win10-re érdekes módon több volt a panasz jóval.
-
Tikakukac
titán
válasz
Ganz-[HUN] #104069 üzenetére
Kezelőfelületről, annak logikájáról, illetve annak eredményességéről sokat elmondd a mobilos/tabletes ág "tarolása", illetve, hogy mekkora iparág épült ki arra, hogy valami rendes formába legyen öntve a szerencsétlen rendszer utólagos programokkal
Ez a boltban külön mappa volt a pendriveokon, kérdezni sem kellett, raktuk fel automatikusan mindet
Az ügyfeleket pedig, well, Logout írást megérne ez is, voltak akik mondták, hogy hát ezzel valamit kezdeni kéne, de aki nyersebben fogalmazott, na ott jöttek aranyköpések és hasonlatok-metaforák. Az tényleg az a korszak volt, amikor Wint eladni tényleg kihívás volt.
-
-
Tikakukac
titán
válasz
Ganz-[HUN] #104065 üzenetére
Akkor további sok szerencsét tudok hozzá kívánni.
Hadd ne mondjam el a belsős MS véleményt arról a korszakról. Egyezik a szervizek és értékesítők véleményével
-
vicze
félisten
válasz
#34322688 #104063 üzenetére
Csak ezekkel fog működni:
04W37852 Sierra Gobi3000 WWAN Module
04W37862 Ericsson H5321gw WWAN Module
04W37882 Sierra MC7700 AT&T LTE Solution 4G WWAN Module
04W37902 Foxconn Fenix Brazil HB95
04W37912 Sierra MC7750 Verizon LTE Solution 4G WWAN Module
04W37922 Sierra MC7700 AT&T LTE Solution 4G WWAN Module
04W38212 Sierra MC7710 FMC WWAN
60Y32572 Sierrawireless Gobi-3000 WWAN
60Y32972 Ericsson H5321w WWAN ModuleAzt nagyon nézd meg, hogy milyen és melyik frekvenciákat támogat az adott kártya és a szolgáltatód, hogy ne legyen problémád.
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo T430-as laptopom, amibe lehet rakni sim kártyát. Viszont csak az antenna előkészítés található benne, a WWAN modul hiányzik. Találtam az ebayen ilyen modult, viszont több méretben van, nem tudom pontosan melyik való bele. Valaki tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm. -
LattilaX
tag
Sziasztok!
Régóta gondolkozom használt üzleti laptop vásárlásán. Nagyrészt böngészésre illetve MS office programokra használnám. Debrecen környékén kerestem gépet amikor megtaláltam ezt: [link] Mi a véleményetek róla? Megér ennyi pénzt? Esetleg ha a boltról van valakinek valamilyen tapasztalata vagy mást ajánl azt is szívesen meghallgatom. Előre is köszönöm. -
Tikakukac
titán
válasz
Vagy 7 vagy 10. A 8 meg 8.1 pont az, ami semmire sem jó.
Ma küzdötten 4 órát 8.1-es gépen, kész örömforrás.
-
válasz
Hibátlan lesz rajta a Win10.
-
Ganz-[HUN]
addikt
Windows topikba is beírtam, de hátha itt hamarabb jutok válaszhoz:
csövi
Mi a tapasztalatotok HD Graphics 3000-rrel Windows 10 alatt, Sandy i5 Mobile-llal?
Akku idő, teljesítmény, ilyesmi irányban. Mehet a gépre a Win10 vagy maradjon a 8.1?A gép egy T420s 2540M-mmel.
-
válasz
FoxiestFox #104042 üzenetére
köszi!
a tápra esetleg van tipp? azt nem nagyon láttam használtan. -
rgeorge
addikt
válasz
rgeorge #102904 üzenetére
Végre van valami megoldás a Lenovo-féle EyeCare mód letiltására:
Itt
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Lenovo\ImController\Plugins\LenovoVisionProtectionPlugin
kell létrehozni egy
Imc-Block
DWORD-öt 1-es értékkel.
(forrás).
Nálam egyelőre megszűnt a 11:00 órás színprofil ugrálás, valamint a Vantage megnyitásakor sem ugrál a profil. -
-
vicze
félisten
válasz
MrPetya19 #104050 üzenetére
Igazad van, 2.0-tól a 12V-t lecserélték 15V-re, hogy lefedjék, a 45W-ot 3A-val(vékonyabb kábel), sajnos a váltás miatt, és mivel annyira új nem nagyon van semmilyen végeszköz ami használja. Amúgy elég szívás, ha véletlen van egy 12V-s 1.0-ás eszközöd, mert visszafelé nem kompatibilis...
A Lenovo hivatalos átalakítója "csöpped" drágább.
(#104051) weiss: Ez nem teljesen értem. Van a 4 említett feszültség érték, ezek közül egy hivatalos PD töltőnek mindet támogatnia kell (pl. 5V/2A, 9V/2A, 15V/3A or 20V/2.25A)(azt most nézd el, hogy a hivatalos oldalon, a 65W-hez a 45W leírása van bemásolva.
). Ez nem csak egy szimpla ellenállás, ezt egy vezérlő chip, és a másik oldalon is az van PD esetében, hogy folyamatosan egyeztetni tudja a feszültséget és az áramerősséget. Gond nélkül töltöm a telómat vele. Nincsen semmiféle "kódolás" egyik oldalon se.
Az átalakítóba is kell egy chip ami megmondja, hogy 20V kell neki, abban igazad van, hogy ez lehet egy szimpla ellenállás is, a termék oldal chipet ír én nem vitatkozok vele. De mint írtam ez csak a feszültséget határozza meg az áramerősség, már a töltendő dolga. -
-
vicze
félisten
válasz
weiss #104048 üzenetére
USB-DP 20V 5A-t tud max. azaz 100W-t a szabvány szerint. Ezen kívül USB-DP kizárólag 5, 9 és 20V-t támogat. (csak megjegyzem, hog érthető legyen a többi)
Idézek a linkedről:
"1. Smart USB PD chip,it has automatic voltage selection function.safe and efficient;
2. Good workmanship,high quality to make sure your laptop works;"Most az első kijelentés azért vicces, mert nincs olyan laptop ami megmoccanna akár 9V-n, így csak az áramerősséget kell szabályozni valójában nem a "voltage"-et, az minding 20V lesz. Az áramerősségből meg a laptop annyit kérhet emennyit csak akar, teljesen dinamikus a töltés során.
Másodikért nézd meg az árat és a sorjákat a képeken.
Mondjuk az első linked esetében kíváncsi lennék, hogy pl. egy HP mennyire szeretné, hogy 18.5V helyett 20V-t kap, van valamennyi tolerancia, de ez már gyanúsan sok nekem, de simán működhet."milyen teljesítmény kódolásuk lehet?"
Teljesítmény annyit vesz fel amennyit a laptop "akar", csak a feszültség kell stimmeljen, azt választja ki "automatikusan" az adapter(fixen 20V valójában), hogy utána mennyit vesz fel az már a laptopon múlik és teljesen dinamikus folyamatosan változik a töltés során. Tehát nincs semmilyen 45W, 60W vagy egyéb kódolás az átalakítóban csak, hogy 20V-t kér PD töltőtől. -
-
peti_s
addikt
Köszi, jól hangzik, ez nem úgy néz most ki hogy olyan lesz.
Rendben, le fogom magam meríteni teljesen aztán elölről.
De most egyre rosszabb eredményeket hoz, úgyhogy lehet tényleg a búcsú szavait kell lassan megfogalmaznom.
Pár napot próbálgatom, utána majd jelentkezem,
Köszi mindenkinek,
üdv. peti_s
-
HSM
félisten
válasz
peti_s #104044 üzenetére
"viszont ahogy látom a Wear level szint csak növekedni tud, csökkenni nem"
Az előbb írtam neked, hogy nem.
Nálam 60% alatt volt a kondija (40% wear level) a T420 akkujának, pár reset után 93%-ig ment fel (7% wear level).
Az a baj, így távolról nem lehet megmondani, mi van az akkuddal, valamelyik cella bohóckodik, vagy valami szoftveres anomália.Elméletileg amúgy, ha teljesen hagyod lemerülni, majd teljesen feltöltöd, akkor rendesen fel kellene tudnia használni, amit a cellák tudnak, mert a 0 és 100%-ot feszültségszint szerint tudja figyelni, olyankor nem kell a szükségszerűen pontatlan mérőből kiindulni.
-
peti_s
addikt
Darvinya: ezekkel a resetekkel most már 100% Wear level van, még kisebb kapacitással.
HSM: régi verzió, viszont ahogy látom a Wear level szint csak növekedni tud, csökkenni nem.
Graphics: bal oldalon kettő is van.
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok!
Adott egy X200-as noti a bal oldalon található USB-t eltörték.
Kérdés, hogy ez külön panelen van-e, tudom-e esetleg cserélni itthon?
A jobbost azt tudom ,hogy külön panelen van. -
sziasztok,
mennyit érhet manapság egy 4338-as dokkoló? 170 wattos, esatás verzió. és mennyit egy 170-es táp?
köszi! -
peti_s
addikt
Darvinya, szerintem meg nem, mert valós felhasználásban is, ilyenkor 30 percet simán bír, a limitált kapacitással pedig jelenleg 1-et. (Korábban 5-öt tudott. )
HSM, 2x megcsináltam már, de megcsinálom még1x, ezen nem múlik.
-
ghost364
senior tag
válasz
peti_s #104030 üzenetére
A Power Managert töltsd le, abban van "Battery Maintenance" menüpont, ott lehet kalibrálni az aksit. Hátha segít. Illetve az akkukímélő üzemmódot is ott lehet ki-be kapcsolgatni. Ha meg új aksit szeretnél venni, a KingSener márka talán a legmegbízhatóbb, nem érdemes a legolcsóbbat megvenni.
-
HSM
félisten
válasz
peti_s #104030 üzenetére
Ez elég butaságnak tűnik. Az akku magától öregszik, nem kell ehhez mesterségesen butítani, az elektronika csak alkalmazkodni próbál az öregedéshez. (Hiszen ha ugyanannyit próbálna tölteni az időközben elöregedett cellába, abból tényleg túltöltés és tűz lehetne!)
Van amúgy akku kalibráló funkció a Power Managerben, azzal tudod gatyába rázni a mérőt ha eltévedt, de kotlott akkunál szvsz nem leszel vele sokkal előrébb.
-
peti_s
addikt
válasz
peti_s #104029 üzenetére
Közben találtam egy választ, ami szerint ez a wear level a ThinkPadnek egy "biztonsági funkciója".
Azt kell róla tudni, hogy hiába tud a cella többet, folyamatosan (a cellát nem figyelve is?) csökkenti a maximális kapacitást, tűz illetve egyéb potenciális veszélyek miatt.
Tehát hiába tud többet a cella, az elektronika nem fogja engedni kihasználni.
Szomorú, de tanulságos lehet másnak is.
üdv. peti_s
-
peti_s
addikt
válasz
FoxiestFox #104028 üzenetére
-
-
peti_s
addikt
válasz
FoxiestFox #104026 üzenetére
-
-
peti_s
addikt
Üdv Emberek!
Nekem is lenne egy kérdésem, még évekkel ezelőtt volt a problémám hogy X200/X201 alatt az egyik akkum egyszer 5 percet bír, egyszer meg 30 percet, és amikor 30-at bírt, akkor 100% fölé töltődött.
Viszont ilyen ritkán történt csak, most tudtam készíteni róla egy screenshotot.
Akku resetet a power managerben többször is csináltam már, nem segített sajnos.
Mit lehetne vele kezdeni, hogy mindig eddig töltse?
Köszönöm előre is,
üdv. peti_s
-
vicze
félisten
válasz
mdk01 #104020 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint(javítsatok, ha tévedek), de T540 nem létezik csak T540p.
Nem csak a burkolat anyaga a különbség, más anyaghasználat miatt az L nehezebb is.
L-ből csak TN panels van, T-ből van IPS is.
T-hez csak 2 méretű aksi van, L-hez 3
L esetében nincs világítós bill opció, T-nél van.
L 1db USB3, T 2db USB3.
L a value sorozat, általánosan némileg gyengített és butított képességekkel, hogy olcsóbb legyen. -
adriankoooo
senior tag
Sziasztok,
Vajon lehet valahol szerezni T530-hoz egy lefelé nyíl gombot? Az egyik pöcök letört magán a gombon és nem rögzül.
-
-
mdk01
addikt
Sziasztok,
Kis segítséget kérnék, hogy mi a különbség a Thinkpad L540 és T540 között?
Köszönöm -
SteveAd
tag
Itthon teljesen eselytelen 7mm-es SSD-t 9,5mm-es HDD helyen oldalt tarto ket gumi beszerzese? Gyari szama 04W1640
-
Tommy77Hun
csendes tag
válasz
Pistiboy88 #104014 üzenetére
Nekem is ugyanez volt a gond, csak X380-on. Nálam az volt a megoldás, hogy kikerestem az Eszközkezelőben a Rendszereszközök között és ott frissítettem. Azóta működik.
-
vicze
félisten
válasz
Pistiboy88 #104014 üzenetére
Link.
Ott a link linkjében, hogy rakd vissza a régit. -
Pistiboy88
aktív tag
Sziasztok!
Van egy thinkpad t410-em, eredeti Windows 10 pro-val. A minap frissített egyett, meg frissült a Lenovo Vantage is. Azóta az akku részletek elérhetetlenek, nem lehet akku küszöbértékeket sem állítani. Azt írja, hogy a driver nem jó, vagy nincs telepítve. Azt telepítettem, de továbbra sem jó. Ötletetek van esetleg?
-
vicze
félisten
-
scavy
tag
válasz
vicze #104007 üzenetére
Ne is mondd, ezeket nezegettem napokig, kar hogy mar nem elek Angliaban. Eloszor az amerikai oldalon neztem a carbonokat, majd az angol hivatalos Lenovo oldalon. (Mert van amerikaban es angliaban is ismeros, aki tudna hozni, viszont mivel MO-n nettoban tudok vasarolni, igy meg igy sem eri meg sajnos.)
-
vicze
félisten
válasz
Butcher82 #104010 üzenetére
Same-same but...
Akkor 04W1351 és 04W1814 lesz. -
vicze
félisten
válasz
Butcher82 #104008 üzenetére
System service parts Arra figyelj melyik modell, csak a SL és L egyezik nyilván a 410-eké nem jó.
Gondolom 60Y4134 vagy 60Y4140 kell. -
Butcher82
senior tag
Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék. SL510-nek a palmrestje egyezik másik típuséval?
Kellene egy mert egyik ismerősé eltörött. -
Sziasztok! X200-ashoz keresek ventillátort, van valamilyen ajánlott, mondjuk ebay-ről?
-
Frawly
veterán
válasz
MrPetya19 #104003 üzenetére
Hát, nem tudom, nekem rég nem állt meg játék Pause-ra, hacsak be nem állítottam, de akkor is inkább P-re szoktam drótozni ez a funckót, sokkal gyorsabban megtalálom.
A Shift+Tab-ot én is böngészőben használom, de nem mezők közötti lépkedéssel Ctrl-lal kegészítve fülek közötti lépkedésre. Nagy ritkán.
-
Frawly
veterán
válasz
weiss #104001 üzenetére
Amit írtam, azzal nem is kapcsolgatsz semmilyen ledet, a Caps Lockot tiltod le, programozod át teljesen, hogy még véletlenül se kapcsold be a jövőben. Letöltöd a cikk alján lévő linken a tömörített fájlt, abból kicsomagolod a megfelelő .reg fájlt, majd azt dupla kattintással hozzáadod a registry-hez, és újraindítod a gépet.
Igazából ez az összes Lock gomb felesleges mindenféle billentyűzetre ma már. A Caps Locknak vannak szoftveres nagybetűsítési kiváltói (kijelölés, szerkesztés, Nagybetűsítés/NAGYBETŰSÍTÉS, a Num Lock szintén felesleges, ha egy billentyűzeten van numerikus rész, azt konstans numerikusnak érdemes használni, ha meg nincs, úgyse lehet az alfanumerikus részen pótolni rendesen, ergó nincs mit a Num Lock-kal kapcsolgatni.
A Scroll Lock meg megint olyan, hogy a szoftverek 99,99999%-a soha az életben nem használta. Egy-két táblázatkezelő szoftverben meg fejlesztői környezetben, text editorban, konzolban, terminál emulátorban van csak egy olyan funkciója, ha az adott szoftver mégis támogatja és be van kapcsolva, akkor nem a kurzort mozgatják a kurzormozgató billentyűk, hanem a fix helyen ragadó kurzor alatt mozog el a tartalom, azaz egyfajta inverz görgetés. Ez is rádrótozható lenne valami más billentyűkombinációra, pl. Ctrl-F9/F10 vagy hasonló, és indikátorled sem kell, mert legfeljebb a szoftver átszínezné, módosítaná a kurzort, ahogy az Ins billentyű használatakor szokás.
Ezek a Lock gombok, meg LED-ek csak régi beidegződés még az első IBM PC AT gépek korszakából, amikor szükség volt több billentyűfunkcióra, meg a text, TUI, CLI interface-es programokban még szükség volt ilyen trükkökre, nem volt grafikus felület, meg egér, hogy ilyen speciális görgetéseket, meg kijelöléseket, meg hasonló funkciókat meg lehessen valósítani, meg a ledkijelzést a képernyőn megoldani, hogy ne foglalja el az érdemi tartalomtól a helyet.
De épp így felesleges már a Pause, Break, SysRq gomb is a billentyűzetre. Megint csak ilyen text, parancssori interface-es rendszereken volt ennek jelentősége, hogy meg lehessen állítani kimenetre írást, futó programot, meg az OS kernel felé lehessen megszakítást küldeni (tipikusan akkor, ha nem reagál a gép). De modern GUI OS-ek alatt ezekre a Feladatkezelő, Task Manager való, meg az ablakkezelő gombok és a görgetés megint, esetleg ATX kikapcsológomb.
De tegye fel az kezét, aki használja a Shift+Tab kombót inverz tabulálásra. Én 30+ év PC-zés után jöttem rá, hogy a Tab gombon a visszafelé nyíl felül az nem dizájnfogás, hanem Shift-tel elérhető funkció, de ezt sem támogatja sok szotfver, a tabulátorok törölhetők Backspace-szel is.
Vagy pl. az eredeti IBM PC AT Model M billentyűzeten is az alfanumerikus részen az Enter gombnak nem lenne szabadna Enter feliratot tartalmaznia (csak egy nyilat), mert eredetileg Return funkcióra szolgált, az Enter a valódi Enter funkcióban a numerikus rész szélén kéne, hogy legyen. A kettő két külön dolog, a Return csak új sort nyit, de a bevitelt nem zárja le (pl. chat alkalmazásban az üzenetet, táblázatkezelőben a cellát nem zárja le), a lezárásra az Enter lenne való. De ezt megint semmilyen szoftver nem tartotta be, mindkét Enter billentyű Enterként van kezelve, és csak néhány program támogatja a Return funkciót Shift+Enterre, és ennek a lehetőségéről általában 10 felhasználóból tud 9.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy Teljesítményű Acer Nitro Gamer Laptop 5 (RTX 3070) - GARANCIÁLIS 2026 VÉGÉIG!
- Prémium Hordozható Razer Blade Stealth Gamer Laptop 13" Karcmentes Állapotban
- ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14" 2.8K OLED 90Hz - Ryzen 7-5825U - 16GB - 1TB - Win11 - MAGYAR
- Acer Aspire 3 15.6" A315-23-A8DS - AMD 3020e, 8 GB RAM, 128 GB SSD, Win 11 Pro
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2,5 év gari - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 Driving Force Racing Wheel + Shifter garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3265, 100% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest