- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zsolti75 #127090 üzenetére
Csak a beküldött képeken múlik és hogy mit ír a technikus ott pedig illik vagy párttalannak lenni vagy az ügyfél felé dőlni picit. Egy ejtésnek általában van nyoma, a gyártói technikus sem hülye max aprólékos, nekik is meg van adva mit szabad mit nem plusz vannak kvóta számok. X kivételnél többet nem adhat perc szerviz per hét.
Én nem feltétlen találom a Lenovot szigorúnak, a Dell sokkal rosszabb ilyen szempontból és ott még technikussal sem tudsz levelezni vagy vitázni. Felhívhatod az ügyfélszolgálatot ahol esetenként pár kivételtől eltekintve sötét emberek ülnek vagy az ő kezük is meg van kötve. -
Reggie0
félisten
-
-
válasz
zsolti75 #127025 üzenetére
Szintúgy, pedig érzékelem a különbséget.
Tök fölösleges, majd ha olyan hardvert veszek ami már tudja, örülök neki, de ezért nem vennék semmit.Amúgy mókás lett ez a Hz-mánia ami elkezdődött néhány évvel ezelőtt, anno amikor az emberek crt-ről lcd-re váltottak, pont fordítva volt ez a dolog, ott előtte volt sebesség és Hz és motion clarity, utána meg nem volt, jó sokáig, akkor ezek az emberek miért nem ríttak így az fps után?
-
Reggie0
félisten
válasz
zsolti75 #127019 üzenetére
Pedig nagyon egyszeru: nyissal meg egy szoveges oldalt a telefonon, tedd ra az ujjad, mintha gorgetni szeretnel es a telefont mozgasd fel-le mikozben az ujjad egy helyben tartod(a szemedhez kepest). Majd figyeld meg, hogy a kulonbozo frissitesi sebessegeknel mekkora mozgatasi sebessegnel valik(homalyosodik) olvashatatlanna a szoveg.
Minel nagyobb a kepfrissites annal gyorsabb mozgasnal is olvashato marad.
-
válasz
zsolti75 #127017 üzenetére
Mondom, én és a hülye igényeim.
Legközelebbi laptopom lehet már nem Thinkpad lesz.
Hát, igazából csak a smooth érzés miatt kell a 120 Hz, telefonon is az van. Ha egyszer megszokod, akkor a 60 Hz kellemetlenül darabos. Mondjuk a laptop kijelzőjén nem zavar, de lehet azért, mert annyira lassú a válaszideje.
-
válasz
zsolti75 #127002 üzenetére
Meg már nem 3 kg, hanem csak 2.5 kg az induló súly, és végre rendes USB töltője van, de így is 180 watt. És utóbbi a P16v G3-nál is van végre. Így nem kell az a szörnyű kombinált dokkoló csatlakozó.
De én terv szerint legközelebb 4 év múlva veszek gépet, akkor jár le a gari.
Egyelőre jó ez a rizsás P16v. Van pár háklija, de elviselhető. Mondjuk a dokkoló az már kezd feleslegesség válni, mert kvázi már csak USB hubként használom.
Ugye hiába van Thunderbolt 4, ahol a max sávszél 40 Gbps, a HDMI-vel a 4K 120 Hz HDR-hez kéne 32.27 Gbps, amit a matek szerint elbírna, de ugye vannak más perifériák is, így mégse jön ki a matek. Valami 18-20 Gbps marad a 3 képkimenetre, a többit elviszik az egyéb dokkolóra köthető perifériák, és sajnos érezhető is a "throttling", mert sok mindent rákötve szaggat az egér. Én és az ostoba igényeim...
-
válasz
zsolti75 #126987 üzenetére
Strix Halo = 16 db Zen 5 mag + 40 db RDNA 3.5 CU + 128GB quad channel LPDDR5X
Ez a max konfig, az IGP kb egy RX 7700 +25% a CU száma alapján. 45-120 watt TDP. Ez egy elég erős hardver, és csak 441 mm2. Nem kicsi, de messze nem akkora, mint egy Apple M4 Max vagy hasonló chip, azok ugye valami 600-700 mm2 körül vannak.
-
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #126961 üzenetére
Nem, a linkelt töltõ semmiképpen, nem tud 20V-t, és nem tölt laptopot. Nem a watt számít, hanem hogy DP 3.0 legyen szóval tudjon 20V-t. Semmi nem fog, ami USB-A-s.
Amiket linkeltél nyilván OK, de bármilyen 45W USB-DP 3.0-ással, megy. GeN2-k óta nem használtam gyári töltőt.
-
-
válasz
zsolti75 #126859 üzenetére
na de nálad nincs is ott ez a device setup region opció a screenshoton, ott lenne a regional format alatt. maga a beállítás nálam is úgy néz ki, ahogy nálad (baloldali ablak a 3 listával), de ettől még az a q..a lengyel régiós default ott figyel.
úgyhogy lehet, hogy gyári recovery lesz belőle, de most már nem esek neki, és annak is utána kéne olvasnom, semmi ilyet nem csináltam vagy 15 éve
-
azbest
félisten
válasz
zsolti75 #126850 üzenetére
gondolom itt
tippre ha os -en belüli tisztára visszaállítást csinálna, akkor visszaállna úgy lengyelre az egész. Bár van ahol olyasmit is írnak, hogy bekavarhat a store app lista régiónak is. Sőt tán az eu-s régiós külön törvényekhez is ezzel igazodik.
"This “setup region” is a one-time configuration that locks in certain system settings, like regional formats, app availability in the Microsoft Store, and other location-based features. " [link]Hm itt azt mondják OOBE setup -ot triggerelve lehet átállítani
%WINDIR%\system32\sysprep\sysprep.exe
állítólag nem cseszi szét, de újra előjön reboot után az a kezdőképernyő amin állítgatni lehet. -
peter.pap
csendes tag
-
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126816 üzenetére
Ahogy nézegettem 1-2 lenovo biost, az insyde és a phoenix bios-okat használják vegyesen. És nincs egyértelmű logika hozzá. Próbáltam egy amd-s ideapad flex 5-t is, abban is phoenix bios van, de abban pl nincs benne ez a cE! lehetőség. Ott is egy sima varstore érték befolyásolja az advanced bios láthatóságát kicsit más logika alapján.
Ez a t14 g2a phoenix bios, ezért is lepett meg a cE! rész benne. Ezt sehol máshol nem találtam eddig, hogy phoenix bios-on is lenne bárhol is. Igazából nem billentyű kombinációra mentem, hanem a programkódban néztem meg, hogy mit ellenőriz a menü megjelenítésnél. Egész pontosan a cE!.6ACCE65D-DA35-4B39-B64B-5ED927A7DC7E varstore 1. byte-ját(0x00. hexa pozíció) ellenőrzi, hogy 01 van-e benne. Ha igen, akkor él az advanced és amd bios opció, ha nem, vagy nem létezik, akkor kihagyja. Ami viszont felettébb vicces, hogy a grafikus bios esetében elég gyalázatosan néz ki úgy a bios. Összecsúszik a bal alsó sarkoban levő lenovo logóval az egész. A text alapú szépen néz ki.
Régebben volt egy h2o bioshoz egy unlocker progi, ami ezt a varstore-t hozta létre windows-ból. A thinkpaden is megy, így nem kell manuálisan írkálni. Bár én efishell-t használok inkább. Gyorsabb, mintha windózba be kéne lépni és futtatni. Grub-ba feltettem egy opciót és onnan seperc alatt indíthaó.
Viszont sajnos minden bios-ba belépés törli ezt a varstore-t, vagyis csak 1 biosba belépésig lesz meg az advanced opció.(persze újra aktiválva a flag-et újra látható lesz, de aztán megint törlődik)
A P14S-nek ugyanez a biosa, mint a t14 g2a-nak. A p15 g2 és p16g2-t(ez intel, ha jól látom, az kicsit más mint az amd) nem láttam még, de belenézek. Vagy egy 4 jegyű azonosítód hozzá? pl a t14 g2a -->20XL
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126814 üzenetére
Igen, az ic engem is meglepett, hogy akkor mi értelme volt ezt így beletenni, de nem bánom... Viszont az új generációsokon, simán lehet, hogy aktív már ez a funkció is.
Sajnos nem mindegyik store írható efishell-ből. Viszont bios dump-ban bármelyik átírható, persze ha nem a hash-elt store-ban van...
Milyen géppel próbáltad a feloldást? Nem ugyanúgy működik az advanced bios feloldás a különböző típusoknál. Én végigtúrtam az efi programokat a noti bios imageében IDA-val, amik a konkrét keresett GUID-os listát használják és ott találtam meg az egyikben a cE!-t. Erről meg korábban már olvastam H2O biosoknál, hogy régebben backdoor volt az advanced menükhöz. Kiderült, ennél a konkrét amd-s thinkpadnál is.
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126811 üzenetére
Sikerült feltámasztani, de kellett vele szórakozni.
A flash ic szerencsére nem volt védve így simán kiolvasható volt egy CH341A 1,8V átalakítóval, alaplapon hagyva a chipet.
A megoldás az volt, hogy a kiolvasott uefi rom NVRAM szekciójából törölni kellett az utolsó bios módosítás során elmentett varstore-t. Szerencsére historikusan eltárolja az NVRAM-ban az összes változtatást, így volt hova visszaállni. Ami kiderült viszont hogy ez a konkrét gép, az NVRAM-ban nem a standard varstore-ban tárolja, hanem egy külön fenntartott helyen, amit problémásabb csak úgy módosítani, mert HASH-el együtt tárolja el. A hash algoritmusra nem sikerült rájönnöm, 32 byte, nem sha256. Úgyhogy inkább töröltem, mint átírtam volna azt az 1-2 byte-ot. Így a régi beállítást vette alapul.
De mire ide eljutottunk volt jópár próbálkozás.
Ilyen olyan bios verziók kipróbálása, üres aktuális, korábbi, módosított, nvramos mert nem akart elindulni egyáltalán a flash-elés után a gép. Egyedül egy reset hibakódot sikerült kipréselni belőle, ha a flashelés után rajtamaradt a laptopon a flasher és úgy próbáltam elindítani. Ekkor a flasher még fogta a chip-et és nem engedte a gép számára olvasni. Ezt meg szép hangosan jelezte formás dallam keretében.Végül a kitörölt szekciós bios(nem kellett semmi hash-t számolni, csak a hibás bejegyzést törölni és az nvram érintett GUID blokk végét feltölteni a törölt byte-oknak megfelelő mennyiségű FF-el.) nem akart elindulni, de végül csak kiderült. A probléma itt abból adódott, hogy a flasher kábele rá lett forrasztva az alaplapra, hogy ne kelljen tartani kézzel, az meg folyamatosan a 1,8V-s adapteren volt. Amint megszünt az 1,8V-s adapter és a bios kapcsolat indult pöccre.
Tanulságok:
-PSTATE0-át thinkpadon ne állítson senki, mert nem fog menni. Bios Heal nem javítja meg.
-flasher bármilyen alkatrészét próba előtt lekötni, maradékkal rövidzárlatot nem okozni.
-türelem, mert 1 flash kör(32MB-s biosa van) kb 10perc (törlés, írás, verify) Nem is tudom, csináltunk vagy 20 kört, mire kiderült a végén, hogy a 1,8V adapter a ludas.Köszönet Auf kollégának a forrasztás és bios olvasásban nyújtott segítségért
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #126766 üzenetére
Igen, a keret leszedés a probléma, mert hiába melegítem, a csatlakozónál letépi a szigetelést akármit csinálok, én onnan csá. A panel maga húzogatós ragasztó, szóval az pik-pack, de a keret az rémálom... T14-ig simán eljöttek a ragasztottak is, de utána nem tudom mit csináltak, de mint a beton úgy oda van rakva.
-
-
RoboGuru
tag
válasz
zsolti75 #126747 üzenetére
Végre valaki, amúgy sejtettem, hogy ez így működik (üzletpolitikai okokból), de saját tapasztalatom ezzel a típussal még nincs – csak a W/T x10 és x20 sorozat billentyűzeteivel, amikből van még vagy 10 darabom címkézés nélkül és a felül lévő megy bele éppen amelyik gépbe kell.
-
Tikakukac
titán
válasz
zsolti75 #126725 üzenetére
Rengeteget fóliáztam anno paneleket, mert muszáj volt.
A fény azért egy nagyon mókás dolog, nem úgy megy, hogy büntetlenül lefóliázom és onnantól minden frankó. Drasztikusan más lesz a képe egy laptopnak.
Reggie0: Igen azt még rakjuk hozzá, hogy nem árt ha van fényerő is. Mert anélkül valóban semmire sem jó. Én elvagyok délutáni teli hátteres sütő nappal is. De mondjuk 1000nit környékén már nem lesz akkora hulladék a kép, mint a bemutatott gépen.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
zsolti75 #126708 üzenetére
Nem tudom, nekem a fényes panel még mindig nem jön be. Ráadásul ez egy külön réteg, ha jól tudom a rétegek között optikai gél/ragasztás nélkül, így még rosszabb.
Nemrég került a házba egy új céges MBP, nagyon csittifitti, de még antireflex bevonattal, meg nagy fényerővel se az igazi. Sokkal szerethetőbb mellette a P51 matt UHD panelje.
P15 fedlapja erősebb mint a P53-é? Többen panaszkodtak, hogy az UHD panellel túl vékony a fedlap, és sérülékeny a panel. -
-
-
-
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #126525 üzenetére
Csak mondom, hogy főleg újaknál(gen8-9) nem pontos, illetve már 6 évnyi gép hiányzik.
Sajnos én is csak T14 gen2-ig vezettem ezt, de a mivel Lenovo hivatalosan már nem támogat 2. SSD-t, így csak próbálgatni kell sokszor.Az egyik legbiztosabb indikátor, a BIOS szimulátorban, a boot eszközök között van SATA1 vagy nvme1, a 0 mellett. De sajos a SKU különbségek miatt ez se mindig pontos.
-
válasz
zsolti75 #126464 üzenetére
Korábbi melóhelyen egy rakomány T470 akkuval szívtuk meg, ami korrekt helyről jött, de nem töltött egyik sem.
Szóval ezért az érdekel, hogy tud-e valaki olyan eladót a fent említett helyeken, ami tudottan jót szállít. Ugyanis ebay-en van rengeteg ezekhez, csak nem tudom, melyik az ami működik is.
Itthoni bolt linkek se baj, ha jönnek, de nem sürgős, szóval nem feltétlen szívatnám meg magam az itthoni 1,5-2x szorzóval. -
Reggie0
félisten
válasz
zsolti75 #126453 üzenetére
Ha van ra mod akkor jo. Pl. nekem eleg sok nagykapacitasu 2.5"-om volt, es ertelemszeruen vittem magammal a gepekben, amig lehetett, mert minek vegyem meg megegyszer ugyanazt, ha mar megvan. Addig nem is valtottam, amig nem lett nagyobb kapacitasu m.2-es, hogy legyen ertelme is valtasnak. Es ezzel kb. mindenki igy van. Nyilvan aki a 64gb-256gb tartomanyban eli az eletet az nem erti meg, hogy egy felmillas gepbe nem celszeru ujra felmillas ssd-t venni, hanem kell egy kompatibilis gepet keresni.
-
válasz
zsolti75 #126192 üzenetére
Egyébként mi van abba a bios-ban amiért megéri 5p-nél többet foglalkozni vele?
Na ez az amire már nem szántam rá 1 percnél többet, mert amíg korábban full history-t láttam a readme-ben, addig most csak az aktuális verziót mutatják és a régebbieket nem látom. 1.60-ról mentem 1.65-re. Én azért nem hanyagolom el a security patcheket sem.
Amúgy ez nem lett volna 1 perc sem ha működik out of the box... de nem működött, így nyilván rászántam az időt, mert amúgy nehezen engedek el nem működéseket... -
LZs?!
aktív tag
válasz
zsolti75 #126150 üzenetére
Köszi szépen a tanácsot.
Tegnap Prim95-tel megdolgoztattam egy thread-en a default test-tel kb. fél óráig, HWiNFO szerint 4.7 körül volt az átlag, és azért sokszor lefordult a 100 fokos plafonról.
Majd egy-két hét múlva, amikor lesz némi szabadidőm, utánaolvasok, hogy mit érdemes berendelni, aztán valamikor szétkapom - bár időszűkében lehet, egyszerűbb lenne elvinni hozzáértőhöz, hogy rakja össze tisztességesen.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nők, nőügyek (18+)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- AliExpress tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- sziku69: Szólánc.
- Borderlands 4
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i9-12900HK RTX 3050Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Nitro AN515-45 15.6" FHD IPS Ryzen 7 5800H RTX 3070 32GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- HP ProBook 450 G10
- Szép! HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -70% i7-11850H 32/1TB RTX A3000 6GB (1,5 Millió)
- Bomba ár! HP ProBook 650 G4 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro BONTATLAN // Számla+Garancia //
- Honor X8 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 1MII B03PRO+ Receiver, Transmitter LDAC
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest