- Fórumok
- Notebookok
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-11-10 10:28 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Te meg - megint csak szokás szerint - nem gondolkodsz cseppet sem annak implikációin, amit leírsz, mielőtt "humorizálnál". Dehát sebaj.
Ja, PS.: "
" -
Tim82
félisten
Konkrétan multitól leselejtezett alaplaphalott gép, de szokás szerint te jobban tudod.
-
Tim82
félisten
A leírást amúgy kifejezetten a helyes szintaktika miatt linkeltem. A reddites poszter valószínűleg nem egészen ugyanazt a verziót használta a Lenovo U1 Tool-ból, amit linkeltem, mert nekem egyszerűen egy S/N-t kért, akkor kellett beírnom a szintaktika szerint a szükséges adatot, 1S[MTM][sorozatszám] formátumban (nyilván kapcsos zárójelek nélkül és folyamatosan megadva). Utána a Tool még rákérdezett, hogy a brand-et is akarom frissíteni, mert amit megadtam, az ugye T490s MTM és sorozatszám, ami eddig volt, az meg X390.
Utána kb. 4-5 alkalommal újraindította magát, majd volt-nincs 2203 - System configuration is invalid hibaüzenet.
(Jó lenne még az L15 Gen 1 AMD-mmel is megcsinálni ugyanezt, hátha ott helyrejön tőle a cserealaplapom WWAN foglalat hibája, de egyrészt azért ez nem valószínű, hogy megoldja (és a gép működik a WWAN letiltásával), másrészt ott a halott eredeti alaplapból kellene valahogy kiolvasnom az MTM-et és S/N-t hozzá, mert gondos kezek minden matricát eltávolítottak a gép fenéklemezéről.)
-
Tim82
félisten
Ha valakinek esetleg hasznos lehet, akkor a Lenovo U1 Tool használatához - pontosabban a szintaktikához, hogy milyen formában kell beírni MTM-et és sorozatszámot az alaplapi sorozatszám sikeres megváltoztatásához - itt egy hasznos leírás.
(Nemrég szükségem volt rá - egy meghalt alaplapos T490s kapott egy X390 alaplapot és hiába ugyanaz alaplap/BIOS szintjén a két modell, 2203 - System configuration is invalid hibaüzenettel indult a noti, az U1 Tool használatával a meghalt alaplap S/N-jének beírása volt a megoldás.)
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Az első hármon túl vagyok, a negyediket eddig azért nem csináltam meg, mert cseréltem már RAM-ot (de persze az alaplapra forrasztott ettől még lehet hibás).
Live Linux-ot még a BIOS frissítés előtt próbáltam, az hasonlóan megfagyott, mint a Windows telepítő.
SSD is már volt cserélve, de szerintem valószínűleg a régi SSD is jö, csak hibakeresés miatt cseréltem.
Sajnos, ez már a cserealaplap, ami ilyen hibákat produkál, az eredeti alaplap elhullott, azért kaptam meg javítani a notit.
-
Tim82
félisten
Még nem tudom, hogy a memória-e a gond, bár az alaplapra forrasztott 4 GB akár lehetne is az ok.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
A Thinkpad-eknél boot-kor F10 megnyomásával elérhető Lenovo Diagnostics eredményében (full unattended test) mennyire lehet megbízni?
Van nálam egy T460s, aminél hiba nélkül lefut a fenti teszt, de a pendrive-ra kiírt Windows telepítő a telepítés különböző pontjain kifagy, változó, hogy hol. RAM, SSD (M.2 sata) már volt cserélve, semmi változást nem hozott. A telepítő Rufusszal módosított és kiírt Win 11, a pendrive jó, más gépet tudtam vele gond nélkül telepíteni. A T460s UEFI módban van, Secure Boot kikapcsolva.
-
Tim82
félisten
Köszönöm, ez volt a megoldás, pontosabban elég volt a Security -> I/O ports alatt a WWAN-t letiltani a BIOS-ban, a WLAN-hoz nem nyúltam.
(Tegnap este jutottam el idáig, hogy megnézzem, mert most már megvártam, amíg megjön a zsolti75 által ajánlott NV156FHM-N4R kijelző is.)
Még a végén csak összeáll. Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Ha bios-ba be tudsz lépni, szerintem menni fog a pendrive-ről bootolás
BIOS-ba be tudok lépni, de ettől még bármilyen boot-olás elakad, mert bedobja az Error 1802-t.
át is forraszthatod a bios chippet vagy chippeket a másik lapról.
Köszönöm, ez az opció még így nem jutott eszembe, de máris lett egy lehetséges megoldás. Bár forrasztani nem tudok (meg kéne tanulni, de időm erre nem mostanában lesz sajnos), de legfeljebb elviszem megbízható szervizeshez (KillHates). -
Tim82
félisten
Aktuális roncsvadász projektem egy Thinkpad L15 Gen1 AMD. Ezt halott alaplappal vettem. Aliról vettem (jobb opció híján) bele cserealaplapot, ami amúgy jobb (a halott alaplap Ryzen 3 4450U procis, a csere pedig Ryzen 5 4650U).
Az alaplapot beszerelve, az alábbi dolgokkal szembesültem:
- valószínűleg szerviz-alaplapot kaptam, mert a sorozatszámnál "invalid" felirat szerepel a BIOS-ban megnézve,
- a BIOS-ban olvasható típusszám szerint ez L14 Gen1 AMD alaplap (ez mondjuk tudtommal önmagában nem lenne gond, mert alaplap- és BIOS-szinten nincsen különbség az L14 Gen1 és L15 Gen1 AMD között),
- ami viszont komoly gond, hogy nem tudok boot-olni, mert Error 1802 - unauthorized network card hibát kapok, amit egyrészt nagyjából 6 generációval azelőtti L szériás Thinkpad-en láttam utoljára, másrészt meg úgy is kapom, ha semmi sincs egyik M.2 foglalatban sem (tehát WLAN (amúgy gyári, L15 Gen1-gyel jött Intel AX200-zal próbáltam), se WWAN (ez mondjuk eleve nincsen még), se SSD, hogy mindent kizárjak).Összefügghet-e a sorozatszám hiánya a hibával? Ha igen, van-e ismert megoldás arra, hogy CH341A-val vagy hasonló hardveres BIOS chip íróval egyrészt kiolvassam a halott alaplapból annak sorozatszámát és aztán szintén CH341A-val beírjam valahogy a cserealaplap BIOS-ába a sorozatszámot? Ha a kettő jelenség nem függ össze, mi lehet még egyéb megoldás (már azon kívül, hogy feladom, illetve bevágok a kínaiaknak egy full refund-igényt, ami amúgy is meglesz)?
Szoftveres tool megoldás, illetve BIOS frissítés feltételezem, hogy nem játszik, mert ahhoz valahogy át kellene tudnom ugorni az Error 1802 miatti leállást, hogy tudjak USB-ről boot-olni. A halott alaplap sorozatszámát meg csak kiolvasással tudhatom meg, mert gondos kezek levakartak minden matricát, ami segítségemre lehetne...
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Esetleg a [Hiren's Boot CD PE] alól megpróbálhatod: kiírod egy pendrive-ra, a pendrive rámásolod az exe-t is, bebootolsz a pendrive-ról egy cseppet herélt Windows 11-et és az alól megpróbálod a frissítést.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
A gyári 250nit-es kijelzőt azon nyomban cseréltem egy 300nit-es 100%sRGB-re, úgy már abszolút meg voltam elégedve vele.
Tudom, hogy jó régi hozzászólás, de mostanában van tervben egy (Ryzen-es) L15 Gen 1 életrekeltése, így érdekelne, hogy pontosan melyik típusú kijelzőről volt itt szó.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Kifejezetten a Thunderbolt kontroller firmware-t kellene a Vantage-dzsel, nem kell minden driver, meg nem kell BIOS. Ha a hibás gépen nem lehet, akkor még van olyan megoldás, hogy külső eszközzel újraírni a TB kontrollert tartalmazó IC-t, esetleg cserélni ezt az IC-t (a csere nyilván forrasztgatós móka).
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Szerencsére T495-re nem viheted tovább azt a szuper SSD-t (nem fogad SATA SSD-t, csak NVMe-t), így biztosan nem fogod ugyanazokat a problémákat tapasztalni, mint A485-ön.
Amúgy volt A485-öm (igaz, Linuxszal) és van T495-öm (Windows 11-gyel, mert a WWAN kártyájának nincs támogatása Linux alatt) és nem tapasztaltam semmilyen olyan problémát, amit írsz.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Ha már eeprom írás, én egy L440-nel jártam úgy tegnap este, hogy a CH341A és a (Linuxos) flashrom nem hajlandó olvasni a BIOS IC-t. (Ez mondjuk nem jelszó eltávoltás lenne, hanem wifi whitelist-et szeretnék eltüntetni, ezt a leírást követve.)
Valamilyen oknál fogva a Winbond chip-et Sanyo-nak olvassa, 0 kB-os tartalmúnak és nem hajlandó még csak olvasni sem a tartalmát a flashrom. Korábban fel lett téve a gépre a legutolsó, 2017-es BIOS.
A chip azon a helyen van, amit itt mutatnak (ebből a leírásból származik a kép). Ezen az L440-en Winbond 25Q64FVSIQ van.
Még megnézem másik Linuxos gépről, másik hosszabbító kábellel (USB C apa-USB A anya kábelre volt dugva a CH341A) meg Windows alól is (bár onnan szerintem sokkal macerásabb), de ha van ötletetek, ne tartsátok magatokban. Bár ez mindössze egy csak a kihívás/tapasztalatszerzés kedvéért csinált projekt, szóval nem függ semmi tőle.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Nem biztos, hogy kell még trükköznie. Nem támogatott 7. gen Intel procis notira (igaz, az mobil Xeon volt: E3-1505M v6) simán felment a rendes, nem Rufus-os telepítő. Nyilván egyéb feltételeknek (TPM 2.0, SecureBoot) megfelelt a noti.
-
Tim82
félisten
Nem, ezeket néztem és próbáltam is, Linux Mint 22.x alatt hibára fut mindegyik.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
[Thinkpad L480 Hardware Maintenance Manual] - pdf, kattintásra letölti/megnyitja a böngésződ. A doksi saját oldalszámozása szerint 77. oldal: "Coin-cell battery".
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Feltéve, hogy workstation és presztízs-szériák nem jönnek szóba (P sorozat, X1 Carbon sorozat kiesik):
T480, L480, E480 (14" méret, általában 8. gen Intel (budget változatban van elvétve 7. gen is, az még nem Win 11-kompatibilis hivatalosan), minőségben is ez a fentről lefelé sorrend: T/X széria jobb, mint L, L jobb, mint E)
T480s (14" méret, jobb kicsit a T480-nál minőségérzetre, 1x RAM foglalat + forrasztott RAM)
T580, L580, E580 (15,6" méret)
L380, X380 (13,3" méret, van Yoga változat is, X-ben már csak forrasztott RAM)
X280 (utolsó 12,5" méretű modell, csak forrasztott RAM)A485 (T480 AMD-s változata, a benne lévő mobil Ryzen valamiért nem minősül Win 11-kompatibilisnek)
A285 (X280 AMD-s változata, procira ld. mint az A485-nél, csak forrasztott RAM)Minden, ami ezeknél újabb, az már 8. gen fölötti és Win 11-kompatibilis, akár Intel, akár AMD. A széria beolvadt a T/X-be innen.
-
Tim82
félisten
Erre azért nem tudok mit mondani, mert a saját T495-ömet Linux Minttel használom, nem Windowsszal és Mint alatt nem tapasztalok semmilyen röccenést, lassulást. Igaz, én csak egy i7-1165G7 procis T14s Gen 2-vel tudom összevetni, mint erősebb géppel, azon szintén Mint fut. Érzésre nincs gyakorlatilag sebesség-beli különbség.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Linux Mint 21.3-on, 22.1-en (Cinnamon): nem kér jelszót a bejelentkezéshez, elég az ujjlenyomat, de utána Entert kell ütni. Ha zárolt képernyő van, akkor elég az ujjlenyomat önmagában.
(T495-ön, T14s G2i-n (utóbbin gyakran nem veszi be az ujjlenyomatot a bekapcsológombba épített olvasó), X230i-n is ez a helyzet.)
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Itt a "Title" oszlop feletti keresőmezőbe írd be, hogy bl-kb hu. ("Backlit keyboard hungarian" rövidítése.)
Azok a találatok lesznek, amelyek pontosan ezt tartalmazzák, lesznek a háttérvilágításos magyar billentyűzetek (az "nbl-kb hu" meg a nem-háttérvilágításos magyar billentyűzet).
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Engem érdekelne természetesen.
-
Tim82
félisten
A letöltőlinket a Redditről próbáltad már bedobni az archive.org-ra, hogy ott el van-e mentve korábbi, még működő állapot?
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Egyeztettem közben egy moderátorral privát csatornán, elviekben nincsen akadálya.
Muszáj leszögeznem, hogy semmilyen formális IT-s végzettségem nincs, csak felszedett tudásom, tehát "érdeklődő felhasználóként" írom, amit írok - lehet, hogy szakmai szemmel bele lehet kötni az általam használt kifejezésekbe, de remélhetőleg így is érthető és követhető lesz.
Szóval, rövid előtörténet: vettem relatíve olcsón itt Hardveraprón egy Thinkpad T495-öt, aminél a kedves eladó elfelejtette akár a hirdetésben feltüntetni, akár privátban közölni vásárlás előtt, hogy amúgy BIOS, pontosabban supervisor jelszavas. A gép külső hibáit tudta dokumentálni, azok nem voltak gondok (annak tudatában vettem, hogy törött a palmrest és a kijelző, ezekhez voltak cserealkatrészeim). Tehát a fenti apróság miatt ugye használhatatlan a gép, mert még bootsorrend állításhoz is jelszót kér, ha újra akarnám telepíteni. Természetesen jeleztem az eladónak, aki röviden annyit válaszolt, hogy nem tudja a jelszót. Gondolkodtam azon, hogy kétes kimenetellel, de veszekszem egy sort (negatívval fenyegetés, hirdetés jelentése, visszaküldés stb.), de úgy döntöttem, nem éri meg, ha van rá más megoldás és szerencsémre van (a linkelt Badcaps fórumon a #24-es hozzászólás).
Nagyon summázva:
1. le kell menteni a jelszavas "eredeti" BIOS-t,
2. fel kell flashelni egy, a fentebb linkelt fórumból (regisztráció megléte esetén) letölthető moddolt BIOS-t, de hogy ne kelljen onnan, feltettem ide (Dropbox) - zippelve, nyilván ki kell tömöríteni a használathoz,
3. ezután be kell kapcsolni a T495-öt, gyorsan belépni a BIOS-ba, üres supervisor jelszót beállítani és törölni a TPM tartalmát, menteni, kikapcsolni a gépet
4. visszaflashelni a jelszavas "eredeti" BIOS-t, ami így már elviekben nem lesz jelszavas.Ehhez CH341A flasher, annak 1.8 V-os adaptere, valamint a SOIC8 csipesz kell természetesen. Ezzel én rendelkeztem, de a szett hosszú távú kölcsönben volt fatpingvin kollégánál, valamint emlékeim szerint a csipesz nem volt már valami megbízható. Mindenesetre visszakértem és rendeltem is egy új szettet Aliexpressről - kettőnk eltérő menetrendjének leegyeztetésével és a meglepően gyors postázásnak köszönhetően azt hiszem, egy nappal előbb kaptam vissza a kölcsönadott szettet, mint megjött az új.
Ha valakit érdekel, akkor a CH341A használatáról, azzal történő BIOS flashelésről itt egy jó útmutató. Mivel javarészt saját gépeimen Linux Mint-ezek, ami a szoftveres részét illeti, egyszerűen a flashrom parancsot alkalmaztam.
A T495 esetében a BIOS IC az alaplapon a memóriafoglalat jobb széle alatt (a jobb felső CPU-hűtő csavarhelytől jobbra) található meg, tehát arra kell illeszteni a csipeszt.
További előkészületként az akkut magát természetesen lehúztam a gépről, még mielőtt magát a csipeszt is rátettem volna a BIOS IC-re, a CMOS-t viszont nem.
A lépések hosszabban, ahogy én csináltam:
1. Először nagyon erősen javasolt, hogy legalább két, de inkább 3 példányban készítsen backupot az emberfia az eredeti BIOS-ról.
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -r backup.bin
(A CH341A ugye egy USB-s eszköz, ezt kezeli a flashrom, az -r kapcsolóval olvas/másolatot készít egy backup.bin nevű fájlba. Az én esetemben, mert óvatos voltam, 3 ilyen másolat készült, backup1.bin, backup2.bin, backup3.bin nevekkel. Ezek után a biztonság kedvéért összevetettem a hash-eket, erről nem írnék külön, Linux alatt erről van szintén nem egy jó leírás, én éppenséggel ebből indultam ki.)
2. A következő lépésként flasheltem az "üres" (alaplapi serial number-t stb. nem tartalmazó, a Badcaps fórumból fentebb linkelt) BIOS-t:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w t495OriginalDumppatchfinal.bin
(A -w kapcsoló természetesen arra szolgál, hogy írjunk ezúttal a BIOS IC tartalmába.)
3. Ezután leszedtem a csipeszt, megfordítottam, majd bekapcsoltam a gépet és F1-gyel beléptem BIOS-ba (mivel jelen állapotban nincsen supervisor password, ez sikerült is). Ha esetleg kiírna a BIOS-ba belépés előtt egy olyasmi hibaüzenetet, hogy "bad checksum/UEFI variable", az elviekben természetes.
BIOS-ba belépés után az első szembetűnő dolog, hogy nem jelenik meg a BIOS összegzőképernyőn az alaplap sorozatszáma. Nem gond, a Security fülön kell a supervisor password-öt úgy üresre állítani, hogy megad az ember egyet - mondjuk anélkül, hogy beírna bármi karaktert, Entert üt és ezt ismétli megerősítésként. Ezek után kell még a biztonság kedvéért ugyanott a Clear TPM chip opciót választani. Ha ezek megvannak, F10 (Save and Exit), kikapcsolás.
4. Ismételten csipeszfelhelyezés a BIOS IC-re, a másik gépen én a biztonság kedvéért megint kiadtam az 1. pontban már írt parancsot (valami olyan fájlnevet megadva, amivel az így nyert, csak a teszt kedvéért kreált állományt nem keverem össze a meglévő backupx.bin-ekkel), csak hogy biztos legyek abban, hogy olvassa is újra a CH341A a BIOS IC-t. Ha ez megvan, akkor ezúttal nálam így ment vissza az "eredeti" BIOS:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w backup1.bin
Ezután természetesen megint csipesz eltávolítása, T495 összerakása, bekapcsolás, BIOS-ba belépéssel tesztelés, hogy egyrészt eltűnt-e a supervisor password, másrészt megvan-e a BIOS-ban az alaplapi sorozatszám. Ha az első alkalommal így megint van a 3. pontban már említett "bad checksum/UEFI variable" hibaüzenet, az még oké, akkor lenne gond, ha ezután is maradna.
Megjegyzések:
- maga a fenti folyamat szerintem 20 perc alatt megvolt (minden működött elsőre), cserébe az, hogy összevadásztam a szükséges információkat, elolvastam és értelmeztem az útmutatókat, fejben összeraktam, mit, hogyan, milyen sorrendben kell csinálnom, munka és család mellett 2-3 nap alatt volt meg
- azért mertem bevállalni ezt az "üres" BIOS-os módszert, mert az említett Badcaps-fórumtémára rátalálva, több ember visszajelzett, hogy ez működik
- ettől még nem biztos, hogy ez univerzális megoldás minden T495 esetén supervisor password-feloldásra, csak feltételezem, hogy mivel a T495-ök között nincsenek nagy hardveres különbségek (kb. annyi, hogy Ryzen 3 vagy Ryzen 5 vagy Ryzen 7 3xxxU az APU, minden más csak "extra"), ezért jó lehet más T495-ök esetében is
- de ez egy eddig egyszer végigvitt metódus a részemről, szóval disclaimer: csak saját felelősségre!
(A poén kedvéért egyszer majd a szervizgépnek használt Thinkpad E130-ról is írok, amit a fórumlakók egy része ugye bottal se..., pedig meglepően jó és egyben masszív gép, kijelzőcserével teljesen élhető.) -
Tim82
félisten
Van-e rá igény, illetve szabályzatba nem ütközik egy rövidebb leírás közreadása a topikban T495 supervisor password eltávolításáról?
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Azt hiszem, akkor épp itt HA-n valamivel drágábban láttam csak Inteles T14s Gen 2-t, mint amennyi a végösszeg volt, de ilyen 5-10k-s különbségről volt szó.
Maga az összeszerelés nem volt különösebben kihívás, időben is csak kb. másfél óra volt (kb. 2x 45 percnyi szerelés pontosabban, két részletben volt időm megcsinálni), nagyon könnyen szerelhető gép.
Nem volt amúgy még ezelőtt 8. gen-es Intel-esnél (vagy azzal egyidős AMD-snél) újabb Thinkpad a kezeim között így, szóval igen, megérte.
-
Tim82
félisten
Asszem, megközelítőleg ez a költségvetés (lehet, hogy fölélövök, mert Alis alkatrészek esetén biztosan használtam kedvezményeket):
- 65 maga a roncs noti
- 30 körül volt a kijelző
- szintén 30 körül az upper case + billentyűzet
- a fedlap 17
- az akku 13. -
Tim82
félisten
Csak egy rövid follow-up:
Igazából június folyamán össze is állt a gépezet (emlékeztetőnek: T14s G2 (Intel) roncsvadász projekt, a kiinduló állapot ez volt), azóta elő is lépett fő géppé (mondjuk felhasználói szokásaim változásai miatt előfordul, hogy napokig-egy hétig akár nincs is bekapcsolva sem, amikor meg igen, szinte kizárólagos office, böngészés, fájlkezelés feladatai vannak). Kapott eBay-ről egy skandináv billentyűzetes upper case-t, kapott új fedlapot, új kijelzőt, új akkut, egy 512 GB-os SSD-t. Alapból i7-1165G7, 16 GB RAM és AX201 van benne (a RAM és a wifi forrasztott), meg egy LTE modem.
A kijelzőre pár szó erejéig ki kell térjek: gyárilag is ilyen panel volt benne. A T480s-em 45% NTSC-s, 250 nit-es paneljéhez képest érzek valóban előrelépést laikus szemmel, az fakóbb és kevésbé szépek (melegek) a színei, de igazából az is élhető.
Linux Mint 21.3 fut rajta (még lusta vagyok 22-re átállni), üzemidő valósan, nem idle használattal akkuról 8 óra körül lehet. Minden működik rajta Mint alatt is, problémám egyedül a bekapcsológombba integrált ujjlenyomatolvasóval van, eléggé hit'n'miss módon érzékel és könnyen lehet, hogy ez nem OS függő, de ezzel együtt tudok élni.
Amivel nem vagyok elégedett, az a zsanérok - érzésre a T480s zsanérjai jóval stabilabbak. Nem nyeklenek, de nagyon picit lötyögnek, ha felemelem és szándékosan megrázom kicsit a gépet. Ez persze lehet a saját összeszerelés hibája is, de többször is ellenőriztem, úgyhogy szerintem inkább az "ez ilyen" helyzet van velük.
A forrasztott RAM-mal és wifivel (tekintve, hogy roncsvadász projektről van szó) nyilván kénytelen vagyok kiegyezni.
Mindezekkel együtt egy szép, gyors, halk, hűvös gép, amit alapvetően szeretek használni.
-
Tim82
félisten
Meg hát akku nélkül is meg kéne nézni, hogy bekapcsol-e (akár USB C töltőről, akár a tégla fejűről), meg ha úgy bekapcsol, akkor a C portra rádugva valamit (mittomén, telefon, USB C-s pendrive stb.) azt látja-e a gép.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Ha megfelelsz az ott leírtaknak, itt tudsz kérni a fórumthread szerzőjétől T61p XP recovery ISO-t (US English).
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Minden USB 2.0-s webkamerát kellene tudnia kezelni, legalábbis ez az oprendszertől kellene, hogy függjön.
Mondjuk a Z61m-nél azért jó pár generációval újabb, de még mindig elég régi Thinkpad-en (T420) azért produkált a Windows 10 olyan érdekességet, hogy csoportházirend szinten letiltotta magától (bármiféle felhasználói belenyúlás nélkül) mind a beépített, mind az USB-s külső webkamerát.
-
Tim82
félisten
Nem írtam, hogy az utóbbi két évben, szóval azért valótlanságokat ne állíts! Ja, /s lemaradt, ha nem érzékelnéd.

-
Tim82
félisten
Igen, én is úgy ítélem meg, hogy tökre emeli a topik fényét az, amikor tisztázni szeretnék egy apróságot (a segítségnyújtás kedvéért egy hibalehetőséget, ami esélyes lehet, kizárni), abba meg menetrendszerűen belekötsz. Sure, autism it is.
-
Tim82
félisten
Ez az állítás már ott megbukott, hogy a Z60-oknál (m, t) és a Z61p-ben egyáltalán nincs kamera.

Másrészt rághatod persze tovább a gittet, attól még nem lesz gyakoribb a kamerás Z61m. Azt meg nem írtam, hogy nincs egyáltalán ilyen.
-
Tim82
félisten
Igen, némelyikben volt. Ezt jelenti az, hogy ritka.
-
Tim82
félisten
Készíts már egy fotót arról, amit ott látsz, mert nem lehetetlen, hogy a Thinklight nézhető kamerának. Z61m-nél legfeljebb nagyon kevés modellnél lehetett kamera, még az utána jövő generációnál sem volt alapfelszereltség.
De ha az mégis kamera, a BIOS-ban is le lehet tiltva. Ha bekapcsolod a gépet, az F1-gyel tudsz a BIOS-ba belépni, ott meg valószínűleg lesz Security menüpont és abban kéne ellenőrizni.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Nem. Akkor ismét elmondom: nem volt trim vagy gc. Hozzáteszem, ez nagyon korai SSD, maga az X41 tablet is 2005-ben jelent meg, ahhoz volt gyári opció, mint PATA SSD.
Ezen kívül a Transcend meg az OWC csinált a "nagy nevek" közül tudtommal PATA SSD-ket, de azok közül már vagy tíz éve nem kapható semmi.
Meg vannak a kínai SSD-k, reméljük, már kifogytak a hulladék JMicron vezérlőkből.
Szóval nem véetlenül tépem a számat, hogy "natív" PATA SSD-t ne, legalábbis T43-ba. Jó lesz az mSATA + adapter, meg fogja enni, azzal meg biztosan van trim vagy gc.
Amúgy írtam én eleget ide a témában vagy 10-15 éve (amikor még használatban voltak ilyen gépek nállam), de természetesen mindenki azt ért és csinál, amit akar.
-
Tim82
félisten
Elvesztettem a fonalat, hogy mit is szeretnél pontosan mondani, illetve miért is nem számít szerinted a trim, illetve garbage collection megléte, de biztosan igazad van.

Én csak azt tudom, hogy használtam PATA SSD-t (X41 tabletben, ami ugyanaz a generáció, ugyanolyan SATA-PATA bridge-el, mint a T43), még Win 7-tel, még csak nem is kínai Kingfast, hanem gyári Samsung volt, ami 1-2 éven belül irgalmatlanul belassult. Az IDE adapteres mSATA SSD meg nem produkált ilyesmit.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Notebookok
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- (kiemelt téma)
- Üzletből, Macbook Pro Retina 16" 2021,M1 Pro 10mag 32GB RAM/1TB SSD/Metal 16magGPU/Liquid Retina XDR
- Dell Latitude 7400 laptopok - Most féláron!
- Asus Zenbook 14X OLED AMD Ryzen 9 5900HX 16 GB LPDDR4X 4266 MHz RAM 1 TB SSD
- Magyar ! DELL LATITUDE 7420 2-in-1 14"iPS TOUCH / i7-1165G7, 16GB/512GB NVMe / irisXE TB4 +SZLA GAR
- ÚJ AKKU! ThinkPad X13 YOGA - 13.3" iPS érintős, i5-10310, 16 / 256SSD, WiFi6, TB3, uj.olv +SZLA GARi
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 munkaállomás - i7 10850H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T1000 4GB W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

"
A kettő együtt nem.
Azt írtam, hogy az alól beboot-olva futtasd a WinPhlash-t. (= másold fel mondjuk a Hiren's-es pendrive-ra a WinPhlash-t meg a modBIOS-t, boot-old be a pendrive-ról a Mini XP-t és annak fájlkezelőjéből indítsd el a WinPhlash-t)