Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok.
Van olyan kábel, aminek egyik vége USB és a másik vége pedig vezetékenként jól elkülönül?
Ilyenhez tudtok linket?Az USB-s csatlakozású powerbankból szeretném az áramot "kivenni". Valami csatlakozót vagy csipeszt forrasztanék a másik végére. Vagy csak úgy maradna csupaszon.
[ Szerkesztve ]
-
-
Rodzser Mór
senior tag
Ha egy - azt hiszem - CREE ledes (de nem vagyok benne 100%-ig biztos) zseblámpát 5V-ról táplálok meg powerbankról, nem megy tönkre benne a LED? Mert ha jól emlékszem, 2 db 1,5 elem van hozzá csomagolva. Ami nekem nagy különbségnbek tűnik (3V vs 5V).
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Ajánljatok légyszi kapcsolót.
Autó középkonzoljába szeretnék kapcsolót tenni (valószínűleg a szivargyújtó áramköréről ágaznék le), ami a pozitívot és negatívot is kapcsolja.
Jó lenne, ha kör alakú lenne a beépíthető kapcsoló háza, mivel kört tudok fúrni a műanyagba.De még jobb lenne, ha 2 áramkört is tudnék kapcsolni 2 "billentyűvel", ha ilyenre tudnátok ajánlani kapcsolót.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz leweegee #92765 üzenetére
Igen, ilyesmire, amennyiben 4 kapcsa van. Azaz a pozitívot és a negatívot is rá lehet kötni. Mint a 102-es jelű kétpólusú villanykapcsolónál
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Van pár szerkentyű, ami 3V-os 2032-es gombelemmel működik. Viszont viszonylag hamar lemeríti a szerkentyű. Ezt szeretném kiváltani 2A vagy 3A elemekkel, amit ilyen szokványos elemtartóval oldanék meg.
kép
Természetesen ez az elemtartó már a szerkentyű házán kívül lenne.Ennek az elemtartónak van 2 vezetéke. Ehhez létezik valami gombelemhez hasonlító közdarab, amire rá tudom forrasztani a 2 vezetéket? A szerkentyűben lévő érintkezőkre nem szívesen forrasztanék rá, főleg az alsóra, mert ha újra gombelemet tennék bele, ott útban lenne a forraszanyag és a vezeték is.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz Dr. Szilikát #93495 üzenetére
A kérdéses szerkentyűt nem lehet szétszedni (csak roncsolással), ezért csak a gombelem irányából tudok hozzáférni. Ezért lenne jó valami közdarab. Na akkor valószínűleg marad a közdarab barkácsolás.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz leweegee #93500 üzenetére
Gondoltam rá, hogy elemre forrasztok. De nem jó ez a megoldás, mert az elem alsó felére (a negatív pólusra) rálóg körbe az elem felső fele. Azaz az alsó felén ott lenne a forrasztás, betéve a helyére ennyivel magasabb lenne az egész, nem fér már így el.
Barkácsolok valamit. Esetleg nem teszem vissza a gombelem fedelét.
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló.
Vannak bevált műanyag házak/dobozok elektronikának?
Ha fúrni, faragni kell kicsit, az nem gond.Vettem fordulatszámszabályozó elektronikát.
Mérete kb. 6x4x4 cm. Az alaplapra erősítet potmétere van. Ezt szeretném rögzíteni egy dobozba. A tekerenytú persze kívül lenne.
Az 2in+2out érintkezőit - melyekhez csavarral lehet a vezetéket rögzíteni - kivezetném egy lengőcsatlakozóhoz vagy egy falonkívüli duglajhoz.Illetve mennyire kell hűtést biztosítani? Teljesen zárt doboz (pl IP54-es) nem is jó? Inkább legyen lukacsos a szellzéshez?
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Vennék lágyindító elektronikát elektromos szerszámhoz (pl. habarcskeverőhöz) valószínűleg aliexpressről. 1000-2000 Ft körül van.
A kínálatban 2-fajtát láttam. Amelyikből 2 vezeték lóg és amelyikkből 3 vezeték lóg ki.
Itt látszik mindkét fajta:
[link]
Mi a különbésg? Mi határozza meg, hogy a 2 vagy a 3 vezetékes kell a célra? (habarcskeverő
És kérdés az is, hogyan kell ezeket bekötni?[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96353 üzenetére
Köszi!
Úgy emlékszem, nincs rajta fordulatszámszabályozó. Hanem a markolatnál kézzel adagolja az ember a fordulatszámot. Mintha egy gázkar lenne. És nem tudtam úgy vele dolgozni - csak próbára volt nálam eddig - hogy indításkor ne pörögjön föl tulságosan. Pedig próbáltam finoman adagolni. Így hamar elment tőle a kedvem. Nem életszerű így dolgozni vele, ha markolaton lévő gombot kell folyamatosan bűvölni.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96358 üzenetére
Nincs benne fordulatszámszabályozó. A annyira forog, amennyire nyomod a gombot, hasonlóan a fúrógéphez. Ha rámarkolok a markolatra, ahol a gomb is van, mert így stabil fogni a nehéz gépet és csutkagázon forog, az sok.
Igazad lehet, hogy fordulatszámszabályozó kellene hozzá és nem lágyíndító. De nem bánnám, hogy ha az indítása is lassabb felfutású lenne.[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96371 üzenetére
Pedig leírtam (szerintem érthetően) #96364-ben:
"Nincs benne fordulatszámszabályozó. A annyira forog, amennyire nyomod a gombot, hasonlóan a fúrógéphez. Ha rámarkolok a markolatra, ahol a gomb is van, mert így stabil fogni a nehéz gépet és csutkagázon forog, az sok."Tehát: a fúrógépeken szokásos tekerentyű nélküli gomb van a masinán.
A meglévő fordulatszámszabályzó elektronikát belebarkácsolom egy dobozba dugaljjal, aztán majd rádugom a gépeket. Flexet is le akarom szabályozni. Ki fog derülni, hogyan működik.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96376 üzenetére
Én feladtam.
Nyertél.Hurrá!
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok.
Van egy kb 15 éves akksis Philips hajnyíróm. Egy pár éve már elég gyenge az akksija, csak a hálózati adapterbe bedugva lehet értelmesen működtetni.
Viszont amit nem értek, az utóbbi pár alkalommal már az adapterre dugva sem hajtja meg
Mi lehet a hiba?Az adapter output oldala a leírás szerint 1,3V és 1500 mA.
Ha rádugtam a hálózatra és a csatlakozóján terheleltlenül ezt mértem: 4,21 V.Ha szétszedném és kiikatatom a benne lévő NiMH akkut, akkor azzal nem okozok kárt benne? Mármint ha utána adapterre lesz dugva fog működni?
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz hotkar #96577 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Lehet, rosszul írtam, csak rávágtam, hogy NiMh akku van benne és a valóságban pedig NiCd.
Sajnos semmi csavart nem látok a masinán. Hosszában van 2 fél műanyag, azaz egy alsó és egy felső fele. Ezt csak szét kell pattintani, ha jól gondolom. Csak tartok tőle, hogy el fognak törni a tartópöckök.
Igen, könnyebb csak akksiról használni. Csak ugye kényszerből használtam bedrótozva.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz hotkar #96581 üzenetére
Sikerült szétszedni némi barmolással. Később találtam egy leírást, ami szerint nem is kellett volna leszedni a külső héjat. Na én ezzel a külső héjjal kezdtem, ami a belső héjra van passzintva, de a belős héj belső felén meg is vannak olvasztva ezek a lábak. Így nem csoda, ha letörtek.
Találtam egy videót, ott is eltörte a fickó. Persze az pont nincs a videóban, hogyan jutott a szétszerelésig
https://www.youtube.com/watch?v=NEwnEimoDhkNa szóval a később talált leírásban van benne, hogyan kell szétszedni, a tápcsatlakozónál kell bedogni egy csavarhúzót és ott szétfeszíteni.
https://www.manualslib.com/download/126361/Philips-Hqc482.htmlUgyanolyan NiCd akku van benne, mint a videóban.
Elcsíptem a vezetéket, aztán rádugtam az adapterre és forog a motor, mint az állat.Aztán a kiiktatott gyári akku helyére odafogtam egy 1,2V NiMH akkut. Úgy is vitte. Tök jó! Csak a vezetéket nem tudtam ehhez az akkuhoz forrasztani. Csodálkoztam is volna, ha sikerül. Nincs valami praktika, hogyan lehet ilyen esetben a vezetékett odaforrasztani?
Most összeraktam akku nélkül. Remélem, nem megy tönkre így a motor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest