Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Házimozi belépő szinten (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-09 14:43:01

LOGOUT.hu

Házimozi belépő szinten

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#32701) attiss66 válasza Beni2360 (#32685) üzenetére


attiss66
senior tag

Na jó, hiszek neked, hogy nem jól értelmeztem. Úgy értelmezem Zsoika írását, hogy szerinte nem elég a mérete a hangfalaimhoz azoknak a 250 Ft-os tüskéknek. 14mm átmérő és 10 mm magas.
Most a kérdés az, hogy számít e a hangfal alatt lévő távolság, tér, ami a tüske magasságától függ?
Amúgy már leesztergáltam akácból a fagombokat/haladó topikban ajánlották, hogy elképzelhető, hogy jobb hangzása lesz a hangdoboznak a fagombbal, mint az acéltüskével, hm...?, na majd kiderül hogy szól/.
Legyártottam 25 db akácgombot, 27 mm átmérővel és 20 mm magassággal, a parkettával érintkező része félgömb alakú. Na majd a próba megválaszolja a kérdést. :)

(#32702) Downsampling válasza amtibacsi (#32686) üzenetére


Downsampling
senior tag

Érdekes, amit írsz. Nekem a Tidalra van HiFi előfizetésem, amit az Oppo 105D-vel közvetlenül el tudok érni.
Valóban nagyon jó a hangminőség, főleg dinamikában, de a térrel nekem is vannak problémáim. Halgattam olyan felvételeket, amik nekem is megvannak ilyen vagy olyan formában, tehát offline, több esetben az eredeti adathordozóról (valamilyen korongról) összehasonlítva is az a véleményem, hogy a tér szűkösségét leszámítva tényleg jó a hangminőség. De majdnem mono hangzásúnak érzem, annyira nem különül el a két csatorna egymástól. Ezek szerint ez máshol is jelentkezik...

[ Szerkesztve ]

(#32703) Downsampling válasza attiss66 (#32701) üzenetére


Downsampling
senior tag

Azt elárulták, hogy miben lesz más a hangzása a fagombokkal, mint a fémtüskékkel? Azért kérdezem, mert ez engem is érdekelne. Nálam a gránitlap+tüske nagyon nem vált be (egyedül a tér nagysága és a levegősség változott jó irányba).

(#32704) attiss66 válasza Dorian (#32700) üzenetére


attiss66
senior tag

Ez tutti? Azt írja a honlapjukon, hogy hangelnyelésre is jó. Nem mondom, hogy nincs igazad, de remélném, hogy ne legyen ebben a dologban, mert már rá készültem a vásárlására és véleményem szerint nem lehet túl drága.

Nemir Ombre, ha olvasod, hozzá tudnál fűzni valamit, mi a véleményed az ellentétes véleményről? Neked volt ezzel személyes tapasztalatod, vagy ismerősöd tapasztalata, vagy csak te is a honlapot olvastad és a leírás és a paraméterek alapján valószínűsítetted, hogy megfelel a hangelnyelés célra?

(#32705) BBéci válasza Downsampling (#32703) üzenetére


BBéci
titán

Ezért nem szabad a gránitlapot egyértelmű hangzásjavítónak nevezni. Akár ronthatja is azt.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#32706) Dorian válasza attiss66 (#32704) üzenetére


Dorian
félisten

Hangelnyelésre? Nagyon nem mindegy, milyen frekvenciák csillapítását akarjuk elérni, ennek megfelelő anyagot kell választani.
Ez nem úgy működik, hogy minden anyag spektrálisan egyenletesen csillapítja a hangot, csak ami sűrűbb az a mélyebbeket is... Minél sűrűbb egy anyag, annál mélyebb frekvenciákat képes csillapítani, viszont a magasabb frekvenciákon egyre hatástalanabb

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#32707) attiss66 válasza Downsampling (#32703) üzenetére


attiss66
senior tag

Nem mondott semmi mást, csak annyit, hogy azokkal a fiók fagombokkal elképzelhető, hogy jobb hangzást érek el, mint az acéltüskékkel. Aztán kaptam egy felsorolást, hogy hány féle megoldása van/gránitlap, parafa, fagomb, acéltüske, fatüske stb/az alátámasztásnak. Azoknak a fagomboknak az anyaga általában fenyő, vagy tölgy. Na a kérdés, hogy számít e, hogy kemény fa/akác/ vagy puha fa/fűzfa/, mit számít hangban. Valaki azt mondta, hogy az acéltüske jobb hangra, mint a fatüske. Mivel az akác keménysége közelebb áll az acéléhoz, és az esztergálása is egyszerűbb/mert egyszerre 5-öt tudok esztergálni az akácból(az 1 cm -re leesztergált vastagságokat bírja a fa), ugyanilyen hosszt befogva a fűzfából, az eltörne/.

(#32708) Downsampling válasza BBéci (#32705) üzenetére


Downsampling
senior tag

Igen, ezt megtapasztaltam. Az előző, teljesen más koncepciójú Tannoyoknak (amiknek a tömege is szinte nevetségesen alacsony volt a mostani T+A-khoz képest) összességében javított a hangzáson, főleg levegősebb lett tőle a hangkép, nyílt, precíz, sokkal jobb lett a térérzet. A frekvenciamenet is kiegyensúlyozottá vált, mivel előtte kicsit fátyolos volt a teteje és dinamikátlan a mélyszekció. Aztán jött egy nagyságrenddel jobb DAC a rendszerbe, ami szintén ebbe az irányba vitte el a hangot, és így már sok lett mindenből.
A T+A teljesen más koncepció, itt eleve sokkal jobban rendben van minden alapból. A T+A dobozok súlyához képest most a gránitlapok tömege vált nevetségessé, és egyben a hangzás pocsékká.
De érdekes volt mindezt úgy is megvizsgálni, hogy tüskéket raktam a dobozok alá. A Tannoyon a tüske+gránitlap volt a legjobb kombináció. A T+A -val a tüskéket még nem tudtam kipróbálni, mert jelenleg méretbeli eltérések vannak.
De ez a fagomb dolog elgondolkoztatott, hogy hátha pont az ellenkező irányban viszi el a sávszéleket, ami nekem most jól jönne. A gránitlap egyértelműen kiköltözik a dobozok alól...

attiss66: ha lesz már velük tapasztalatod, mindenképpen kíváncsi lennék rá! persze arra is, hogy mivel és milyen környezetben használod majd.

[ Szerkesztve ]

(#32709) Dorian válasza attiss66 (#32707) üzenetére


Dorian
félisten

Figyi, Wharfi Valdusok esetében majdnem tök mindegy, valószínű, hogy különbséget sem fogsz hallani köztük. Lényeg, hogy pontszerűen álljanak a padlón, az valóban segít, de a miből legyen a tüske, nos ahhoz, h ez számítson, ahhoz egy jobb hangfal is kellene.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#32710) attiss66 válasza Dorian (#32706) üzenetére


attiss66
senior tag

Még pontosan én sem tudom, hogy milyen frekvenciákat kéne csillapítani, mert ahhoz gondolom egy szobaakusztika mérést kéne végezni, hogy pontosan ki lehessen mutatni, mely frekvenciák ugrálnak ki az egyenletességből. Amire először gondoltam, ami bedöngött és nem is a túl mélyek közt, inkább 100-200 köztre saccolom, nem a hangfal hibája, vagy a frekivágásé/amúgy megnéztem a házimozierősítőn, 100 Hz-en(150 és 200 a választék, lehet, hogy a használati utasítással be lehetne állítgatni 80 Hz-re is, de gyárilag ez a 3 freki a választék/ van vágva minden, mivel nem találom a használati útmutatót, net-en se találom, mert gondoltam beállítom 80 Hz-re, mivel az volt javasolva optimálisra, ha nem lenne jó, visszaállítom 100-ra.

Teremakusztika-gerilamódszer/ezt olvasgatom mostanság, vannak benne okosságok, talán az egyik legjobb leírásnak látom, amiket mostanság olvastam a témával kapcsolatban/[link]

Van itt egy Wharfedale valdus 400 tuning leírás. Keresztváltócsre, magassugárzó csere és kersztváltótó hangszórókig profi kábelre csere[link]

Egy ilyen tuninggal el lehet érni érdemleges eredményt, vagy nagy változás nem lesz, hogy érdemes legyen rákölteni?

[ Szerkesztve ]

(#32711) migabi24 válasza Dorian (#32709) üzenetére


migabi24
nagyúr

Ezt már tegnap le akartam írni, de féltem, hogy megsértem vele😁

(#32712) attiss66 válasza migabi24 (#32711) üzenetére


attiss66
senior tag

Hehe. :) Végülis úgy van vele az ember, hogy amikor megvettem ezeket a valdusokat, azt mondták a médiamarkt-ban, hogy ezek nagyon faxa cuccok, és ennek hatására én ilyennek is hallottam őket, bár ha elfelejtettem miket mondtak róla, már kezdtem hibákat észrevenni. Na most ezeket a hibákat akarom kiküszöbölni, amennyire lehet. Remélem a hangszórói azért tűrhetőek/vagy azok se? :D /. Végülis tud azért ez is egy szintig, hallgatható, persze vannak ettől jobbak, és sokkal jobbak. Én ezt próbálom kikupálni amennyire csak tudom. Eddig is megnéztem vele a filmeket, jó van a, a kiemelések viszont piszkosul zavarnak, amikor bedöngenek itt-ott bizonyos frekvenciákon, de az már nem is a hangfalak hibája szerintem, hanem a főmumus, a szobaakusztikaé.

[ Szerkesztve ]

(#32713) migabi24 válasza attiss66 (#32712) üzenetére


migabi24
nagyúr

Nem azt mondtuk, hogy szar a hangfalad hanem, hogy ezen a szinten mindegy mit raksz alá, csak valami legyen, de nem fogsz külömbséget hallani, mert ahhoz érzékenyebb, drágább rendszer kell

(#32714) Quetz válasza attiss66 (#32710) üzenetére


Quetz
őstag

Ha jól értem, akkor kb mindent kicserélnél a Waldusokon, csak a dobozt tartanád meg. Nem egyszerűbb inkább venni egy normális minőségű szettet?

(#32715) Nemir Ombe válasza attiss66 (#32704) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Hívd fel a szakértőt amikor bent lesz és konzultálj vele arról, hogy mire jó és mire nem az, amit ők árulnak. A fórumo(ko)n úgy is mindenki azt ajánlja, ami neki/nála van/bevált, amit pedig nem ismer az tuti rosszabb, mint ami neki van .... ;)

Hmm ....

(#32716) titanium_100


titanium_100
tag

Skacok,

Érdekelne, hogy ha főleg ilyen 720 vagy 1080-as .mkv-kat játszok le otthon, akkor max. milyen árkategóriájú hangrendszert érdemes venni? Hogy ne legyen fölöslegesen túl drága ha úgysem használnám ki.

Ha jól látom torrent filmeknél az 720-as filmek főleg AC3 kódolásúak. ( Itt nem lesz rendes térhatás? )
annyira nem értek hozzá.
Amíg az 1080-asak főleg DD 5.1 vagy DD 2.0 vagy DTS audio kódolásúak. Ezekkel már tud mit kezdeni egy rendes AV erősítő? Milyenek letöltését kerüljem ha szeretnék viszonylag elfogadható térhatást?

[ Szerkesztve ]

(#32717) Downsampling válasza attiss66 (#32712) üzenetére


Downsampling
senior tag

Egy hangsugárzó nem csakis a hangszóró készletétől lesz jó vagy rossz (vagy inkább kellemesen hallgatható vagy kellemetlen). Sok függ a doboztól is, a kidolgozástól kezdve a méretezéseken át a jól eltalált formán (főleg a belsőn). A bizonyos frekvencián tapasztalt kellemetlen rezonanciák, "bedöngések" nem csak a szobaakusztika miatt lehetnek, a doboznak is vannak kritikus frekvenciái, ezeket a jobb (tényleg a legjobbak) meg is szokták adni. Az olcsóbb dobozokat MDF-ből készíti, általános a 1,5 centis vastagság. Az én korábbi Tannyom is ilyen volt, aztán erre jön rá a "bútorfólia". A minőségi dobozokat lényegében ilyen mag olyan fatömbökből "faragják". A mostani T+A dobozaim tömör fából készültek, 3 centis vastagságú minden oldala! És no fólia!
Nem is nagyon találkoztam még kellemetlen rezonanciafrekvenciákkal. Az egy más kérdés, hogy a szobaakusztikám nekem csapnivaló (nem is itt lesz a végleges helyük - ezért erre most még nem költök, kár lenne kísérletezni). Lehet, hogy nálad is lehet javítani a szoba akusztikáján, de a hangsugárzókén még a tüskékkel, talpakkal sem. Azoknak inkább más szerepük van...

(#32718) VoidXs válasza titanium_100 (#32716) üzenetére


VoidXs
Topikgazda

Igazából a DCA (nem DTS, az a cég neve) már egészen haladó szintig is tud olyat tömöríteni, amihez kell olyan minőségű rendszer, a DD viszont sokszor olyan szinten rossz, hogy egy bögreszett is sok hozzá. Ha a maximális minőség érdekel, HD formátumokat hallgass, azok (közel) tömörítetlenek, de mindenesetre transzparensek.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#32719) attiss66 válasza Quetz (#32714) üzenetére


attiss66
senior tag

Mindent nem cserélnék ki, csak a hangváltót a valdus400-ban és a magassugárzókat. A két nagy hangszóró ott marad. :)

2003-ban vettem ezt a szettet kb 185 ezerért. Frontok kb 100 ezer, háttérsugárzók 50 ezer, center 35 ezer. Pioneer VSX-D770 100 ezer, Pioneer Dv-350 dvd lejátszó 50 ezer. A sub-ra anyagköltség, az erősítővel együtt 50 ezer. 385 ezer összesen. szerintem ez 2003-ban egy korrekt ár volt, a hangfalak lehet nem voltak akkor elég korrektek az árhoz? :)

Tudnál ajánlani egy normális minőségű szettet, csak úgy kíváncsiságból, akár többet is/lehet majd gondolok egyet és csak veszek valami pöpecet. 300 ezerből ki lehetne hozni egy pöpec szettet sub nélkül? arra még nem költenék, mert gondolom egy jó van vagy 200 ezer. Nem kellenek olyan mély tónusuak, mint a Wharfedale valdus, lehet kicsit élénkebb hangzás.. Az erősítőm/VSX-D770 pioneer/ elmenne ahhoz a szetthez, amit ajánlanál? 100 W van ráírva kimenetenként, hogy mennyi a valódi, az passz.

[ Szerkesztve ]

(#32720) titanium_100 válasza VoidXs (#32718) üzenetére


titanium_100
tag

Kérlek, mondanál pár példát az általad említett HD formátumra?

Mert én azt hittem amiket írtam, mind hd formátum.

(#32721) attiss66 válasza Downsampling (#32717) üzenetére


attiss66
senior tag

Csak kiváncsiságból. pl, ha a valdus400 dobozán belül, akét oldalára felragasztottam volna háromszög alakban fát/pl fűzfát, abból van szárazon nekem sok, így a párhuzamos falak helyett egy csonkakúp alakzat lett volna, ezt beborítottam volna 2mm vastag parafával, aztán az egészet kitapétáztam volna a 2.5 cm vastag vattaszerű csillapítóanyaggal, elképzelhető hogy a dobozhangzás javult volna?

vagy az űrméretét a doboznak nem lehet csökkenteni, a hangszórókhoz pontosan meg vannak tervezve?

"A mostani T+A dobozaim tömör fából készültek, 3 centis vastagságú minden oldala!"

Ez jól hangzik. Milyen fából vannak vajon? Én is nekiállnék egy ilyen hangfal készítésének házilag. Az asztalos munka nem okoz gondot, csak pontos méretek kellenének és a hozzávaló hangszórók és hangváltók. :)

[ Szerkesztve ]

(#32722) VoidXs válasza titanium_100 (#32720) üzenetére


VoidXs
Topikgazda

Dolby TrueHD, DTS HD-MA, FLAC, PCM.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#32723) sinci01 válasza titanium_100 (#32716) üzenetére


sinci01
aktív tag

A 720p és az 1080p-nek semmi köze a hang kódolásához, az csak a képfelbontásra vonatkozik, hogy HD vagy FULL HD. Egy 720p filmen is lehet DTS HD MA hang. A 720-as film kisebb méretű, közel a fele az 1080-nak, de nem mindig, attól függ milyen a tömörítési bitráta. Ha jó képre vágysz akkor 1080, (de a 720 sem rossz ;) )

(#32724) Downsampling válasza attiss66 (#32721) üzenetére


Downsampling
senior tag

Arra sajnos nem tudok válaszolni, hogy mi lenne, ha ezt megcsinálod. Nem értek hozzá, és a hangfalépítés nem véletlenül nem egy egyszerű dolog, lényegében művészet...
Azt sajnos nem tudom, hogy a T+A hangafalaim milyen fából készültek, de a tömegük (cirka 35 kiló/db) nem csak a bennük lévő hangszóróktól ennyi... Amúgy, több T+A hangfallal is szemezgettem, mielőtt ezeket megvettem, és náluk szinte sztenderd a 3 centis falvastagság (esetleg még több a nagyobbaknál). A tömör fa dolog is biztosan igaz, s bár nyilván belül ezen felül alkalmaztak még sok-sok merevítést, de ahogy egyszer már korábban írtam, lényegében koncerthangerőn hallgatva őket, még a legdurvább basszusnál sem érzek semmiféle vibrációt, ha ráteszem a kezem a dobozokra. Bezzeg a korábbiaknál...
Egyébként, ha érdekel a téma (mármint a hangfalépítés), a T+A dobozokról nagyon sok rajz kering az interneten, méretekkel. Főleg a Transmission Line rendszerűekről (de amúgy is azok a legkomolyabbak az ő kínálatukból). Akiktől ezeket a Pulsar TMR 1500-akat vettem, szintén T+A mintára szeretne saját maga építeni hangfalakat. A hangszórókészlete ezeknek VIFA, tehát az sem gagyi, és talán viszonylag könnyen beszerezhető. A srác amúgy nagyon ügyes, és szerintem, ha belevág, sikerülni fog neki. Ezeket a hangfalakat is ő újította fel (csak asztalos munkára és újrafényezésre volt szükség, a hangszórók remek állapotban vannak)…
Az AVX-en van egy külön T+A topik, nem nagyon pörög, de szerintem bármiben készségesek, ha kérdez az ember, illetve ott van most egy olyan különlegesség eladó, ami egy jóval fiatalabb T+A, mint az enyém (szerintem legfeljebb 8 éves lehet), eredti ára 4500 euró körül volt a párnak, de a srác most 200 ezer forint körül akár házhoz is szállítja - nem mellesleg van itt olyan topiktárs, aki nem rég tőle vette a médiajátszóját, szerintem ő is bátran ajánlaná ezt az eladót). A hangfal típusa: T+A Criterion Tci 3
[link]

(#32725) VoidXs válasza sinci01 (#32723) üzenetére


VoidXs
Topikgazda

Még a bitráta se mondja el a valóságot, például ugyanaz a minőség hozható ugyanazon tömörítéssel jóval kisebb méreten, ha több CPU-időt áldozol rá. Sajnos ezzel sokszor az eredeti lemezt készítő ember sincs tisztában (olyannal is találkoztam már, hogy a lemez címkéje "AAAAAA" volt), így még csak olyanról se beszélhetünk, hogy "általános BD minőség". És akkor még ott van az, hogy ha rossz kamerával veszik fel, akkor az adott filmnek sose lesz jó képe. Ha képminőségről beszélünk, akkor sajnos kizárólag más filmekhez hasonlítással lehet körülírni. Scene-közeli virágbolti szerzeményekre ez ugyanúgy érvényes, mivel bár nagyon komoly szabályzat van az ilyenek tömörítésére, a forrás ugyanúgy lehet igénytelen.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#32726) attiss66 válasza Downsampling (#32724) üzenetére


attiss66
senior tag

"... koncerthangerőn hallgatva őket, még a legdurvább basszusnál sem érzek semmiféle vibrációt, ha ráteszem a kezem a dobozokra. Bezzeg a korábbiaknál..."

Meg kell mondjam, lenyűgöző kis hangfalaid vannak így a leírásod alapján.

" A hangszórókészlete ezeknek VIFA, tehát az sem gagyi, és talán viszonylag könnyen beszerezhető."

Ez jó hír, utána is fogok nézni. Első lépésben be kéne szerezni minden hangszórót, a hangváltókat, minőségi kábeleket/ez a könnyebb feladat/ a dobozba valókat. Aztán pontos tervrajzot a hangdobozokról/a hangszórókhoz méretezetteket/, a sub.-ot egyenlőre hagynám. Két front, két háttérsugárzó és center dobozának legyártása a cél.

Faanyagnak utána kell néznem, mert nem szeretnék "mellényúlni", hogy nem megfelelő fát választok akusztikailag. Ha külföldi a gyártó, valószínüleg nem magyar a fa. Mert, ha magyar lenne, bükkre gondolnék vagy tölgyre. Akácból azért nem készíteném, mert nem elég esztétikus, bár a magyar fák közül az az egyik legszívósabb fa és fajsúlyra is jó, bár nem zárom ki. Tölgy , bükk és kőris jön még számításba. De inkább a gyümölcsfák közt nézelődnék. Dió, alma/ez elég súlyos és masszív fa/... eperfa! Talán az eperfa lenne a legjobb rá, hasonló tulajdonságai vannak, mint az akácnak és szép is. Hangosan gondolkodtam. :)

Neked a hangfalaidnak párhuzamosak az oldalai, vagy csonkakúp alakúak?

[ Szerkesztve ]

(#32727) Nemir Ombe válasza attiss66 (#32721) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Ha ki szeretnéd hagyni a "felesleges köröket" akkor szerintem dobd fel v.melyik apróra a Wharfedale-ket és vegyél helyettük egy pl. ilyet [link] .... a Valdus-okra minden ráköltött forint és minden rááldozott perc tök felesleges .... [link]

(más: a tömör fa csak a legritkább esetben jó hangfaldoboznak, nem véletlenül használnak MDF és HDF lapokat (és nem csak az olcsóbb ár miattl) és különböző polimereket.... ;) )

Hmm ....

(#32728) #72042496 válasza Nemir Ombe (#32727) üzenetére


#72042496
törölt tag

Nem értek a lovakhoz, de ez a keresztváltó elég ótvarnak minimálnak néz ki.

(#32729) Nemir Ombe: Jól hangzik, de továbbra is a középkategóriát nézegetem inkább. :)

Voltam közben Quadral Argentumot (kemény zenére inkább ezt ajánlották) és Chromium Style-t hallgatni. Előbbit csak rövidebben, utóbbit hosszabban, többféle zenével. Nekem egy élmény volt. A részletekhez nem értek, az viszont megmaradt, hogy milyen dinamikusan, feszesen és precízen szólt.

Jövő héten teszek még egy kört, aztán meglátjuk. Komoly esélyes ez a Quadral.

[ Szerkesztve ]

(#32729) Nemir Ombe válasza #72042496 (#32728) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Tudod; kevés alkatrész + rövid jelutak = "highend" .... ;] ;)

Hmm ....

(#32730) Lacielvtárs válasza Nemir Ombe (#32729) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

:C ;]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#32731) attiss66 válasza Nemir Ombe (#32727) üzenetére


attiss66
senior tag

Ez az Q Acoustics 3050 5.0 Hangfalszett [link] is belépő szint, vagy annál már komolyabb/ezzel már elégedett lehet egy vájtfülű mozizó? :)

A Wharfedale tuningolását az akácgombokkal befejezettnek tekintem. :D Addig nem tervezem, hogy megválok a valdusoktól/, amig, egy egyértelműen jobb szettet be nem szerzek és összehasonlítom a kettőt. De még lehet akkor sem. Nem szívesen válok meg olyasmitől, amit évek óta hallgatok. :) És ha hiányozni fog?! :D
A másik meg az, hogy nem hiszem, hogy valami sokat kapnék érte.

Na basszuskulcs, akkor a tömör fa nem is olyan egyértelmű megoldás? na puffneki, gondolkodhatok tovább. :) Pedig a tömör fát díjazom a legjobban.

[ Szerkesztve ]

(#32732) zsoika válasza attiss66 (#32731) üzenetére


zsoika
addikt

Vagy vedd fel vele a kapcsolatot. Lehet tud és ha akar segíteni akkor gyorsabban tudsz lépkedni a képzeletbeli hangfalépítő létrán.

(#32733) Nemir Ombe válasza attiss66 (#32731) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

A Q Acostics-nak ennél nincs kisebb sorozata, de sok más gyártónál a középkategória is gyengébb ennél .... de hallgass meg egyet v.hol, azt" eldöntöd, hogy szerinted jobb vs rosszabb, mint a Valdus .... ;)

Hmm ....

(#32734) attiss66 válasza zsoika (#32732) üzenetére


attiss66
senior tag

"...gyorsabban tudsz lépkedni a képzeletbeli hangfalépítő létrán..." :D

köszi az infót, felveszem majd vele a kapcsolatot, lehet tud valamiben tanácsot adni, vagy persze, ha akar, mert neki az nem bót :)

(#32735) attiss66 válasza Downsampling (#32724) üzenetére


attiss66
senior tag

Azt nem tudnád linkelni, hogy a Vifa hangszórókat hol lehet beszerezni újonnan? Keresem, de nem találom.
Ezt találtam, de ezek nem Vifák. [link]

Milyen minőségek ezek? Monacor, SB Acoustics? Lehet ezekből jó hangfalat építeni?

(#32736) Quetz válasza attiss66 (#32735) üzenetére


Quetz
őstag

Esetleg nézd meg ennek a hangfalépítőnek az oldalát. Komplett terveket árul, a legnagyobb probléma, hogy USA forrásokbol tervez. Az avsforumon szintén előfordul. Egy időben kacérkodtam a gondolattal, hogy kellene építeni egy TLAH hangfalat, de elkezdtem számolni, hozzáadtam hogy a hozzá nem értésem miatt hány prototípust buknék, és inkább vettem készen hangfalakat :)

Így néznek ki ha elkészültek: https://www.youtube.com/watch?v=eOA6eDbjJBE

(#32737) Downsampling válasza Nemir Ombe (#32727) üzenetére


Downsampling
senior tag

Említenél konkrét példákat (akár típusokat, márkákat - leginkább a magasabb, akár sok ezer eurós kategóriából? Mármint arra, hogy miből építik őket?
Az is érdekelne, hogy a tömör fa miért hátrány, illetve az MDF (néhány ismert tulajdonságán kívűl) milyen előnyöket nyújt?
Komolyan érdekel, nem kötekedésképpen kérdezem.
:R

(#32738) bot1978


bot1978
senior tag

Jó estét Uraim az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy hogy van ez a TrueHD hang a gyakorlatban faék egyszerűen? Az eszközök megbeszélgetik egymással, hogy te is ready vagy meg én is és megy magától a dolog?
Tegyük fel HTPC-vel játszom le a filmet, ami mondjuk egy mkv. Tegyük fel van benne atmos hang. Lesz abból valahogy valami jobb, mint ami eddig volt attól, hogy az új erősítőm TrueHD ready? (Atmost nem tud.)

Eddig egy USB-s hangkártya 5.1 kimenetére számoltattam a géppel hangot és analóg játszottam át csatornánként, mert toslink bemeneten elég ritkán volt jó az 5.1. valahogy codeces vacakolós volt béne vagyok biztos… mindegy.

Hogy érdemes átjátszani digitálisan? A régi erősítőn nem volt például HDMI aljzat. Van különbség hang szempontjából? Van bármi hangból, ami csak HDMI-n jön át és toslinken nem? Tökmindegy igaz?

Ha HDMI-n játszom át nem használok hangkarit, csak ami a VGA-n van, GF210 VGA van a HTPC-ben. Ami ennek a HDMI kimenetén van hang digitális formában az lehet kevesebb bármi miatt, mint egy hangkártya digitális kimenete? Az oké, hogy a hangkártyán van D/A converter és az ilyen meg olyan minőségű kártyától függően, de olyat hogyan lehet, hogy az Atmos forrásból TrueHD küldjön hangot a PC valamilyen digit kimeneten?
Szóval hogy leszek beljebb hangzásban az okosabb erősítővel? Oké erre át tudom játszani analóg 7.1-ben is, nem csak 5.1-ben, de ennyi? Vagy azért van valami okosság?

Bocs, ez kicsit sok lett belőlem. :B

Többet ma nem írok deal? :DDD

(#32739) attiss66 válasza Quetz (#32736) üzenetére


attiss66
senior tag

Vagányul néz ki és nem semmi a hangzás.

Az a baj, hogy angolul van én meg nem nagyon vágom az angolt. Magyar nyelvű kéne.

Ezt a könyvet kéne valahonnan beszerezni, ez már ad egy alapot a hangfalépítéshez és a szobaakusztikával is foglalkozik.
Klinger-Hangdobozépítés
[link]

(#32740) Downsampling válasza attiss66 (#32731) üzenetére


Downsampling
senior tag

Ahogy írtam, nem vagyok túl képzett hangfalépítésben.
A Vifa (és a Seas), ha jól tudom, skandináv gyártók, akik elsősorban a magas minőségű hangszóróikról (akár mélysugárzók, középsugárzók, magassugárzók) váltak híressé. Neves hangsugárzó gyártók használtak (és tudtommal használnak a mai napig is) tőlük hangszórókészleteket. Kicsit mondjuk én is meglepődtem, mert szintén rákerestem a neten a Vifa-ra, de én sem azt kaptam, amire számítottam. Elképzelhető, hogy manapság már más a profiljuk? Nem tudom... 15-20-30 évvel ezelőtt a legjobbak között emlegették a hangszóróikat.
Próbálok utána nézni...

Amúgy én azért azt gondolom, hogy nagy fába vágod a fejszéd (akár szó szerint) ezzel a hangfalépítéssel. Korábban a néhány nagyobb gyártó készített a nevesebb típusaiból lényegében "lapra szerelt" házilag, otthon összeszerelhető kit-eket, de azok összeépítése sem lehetett annyira egyszerű. Szerintem ez már a nagyon haladó szint. Aki ilyenbe kezd, szerintem először nagyon tanulmányozza a hangsugárzók működési elveit, a különböző összefüggéseket, stb. Szerintem ez minimum megfelel egy egyetemi doktori szintnek... Gondolom én, de tényleg nem értek ehhez. Igazából azt terveztem, ha már odáig jutok, hogy végre megfelelő helyre költözhetek a hangfalaimmal és a teljes rendszeremmel együtt, akkor én kérek majd tőletek akusztikai tanácsokat, mert akkor már lesz értelme. Szóval, elég hülyén jön ki, hogy én a kis butagyerek most beleugrasztottalak ebbe a nagy tervbe... :)
Akitől vettem a mostani hangfalaimat, szintén asztalos srác, s ahogy írtam, elég ügyes is lehet, de amikor elmondta a tervét, hogy magának akar építeni, hát, nem tudom... Ugyanakkor egyszer hallottam régebben, sok-sok évvel ezelőtt egy olyan ici-pici kis állványos dobozkát szólni (azzal mutatta be az eladó az erősítőjét, amit később meg is vettem tőle), amit megrendelésre készített neki egy ügyes kezű emberke. Amúgy egy darab tömbfából kifaragott doboz volt (talán ezért sem volt túl nagy), de bennem még ilyen kis doboz nem hagyott oly kellemesen mély nyomokat, mint az az egyedi dobozka! Ámultam, bámultam és füleltem...

Egy Ebay-s keresés eredménye:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#32741) VoidXs válasza bot1978 (#32738) üzenetére


VoidXs
Topikgazda

HTPC-nél ne is akarj bitstreamet, jobban jársz, ha beszerzed a legújabb dekódereket, pl. LAV szűrőkkel. Ebben az esetben a HDMI adja a legjobb hangot, mivel tömörítetlenül visz át bármit. Optikain nincs tömörítetlen térhangzás, az egy zsákutca.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#32742) Downsampling válasza attiss66 (#32735) üzenetére


Downsampling
senior tag

Ezek a Vifa M25 típusú 25 centis mélysugárók vannak a legendás T+A TMR160 MKII-ben:
[link]
Az enyéimben a kistesók vannak, 20 centis átmérővel.

[ Szerkesztve ]

(#32743) attiss66 válasza Downsampling (#32740) üzenetére


attiss66
senior tag

"Amúgy én azért azt gondolom, hogy nagy fába vágod a fejszéd (akár szó szerint) ezzel a hangfalépítéssel."

Biztos nem könnyű és le kell futni hozzá "pár" kört, de nem riadok meg tőle. És a színfát tartom akkor is a legjobbnak a legjobb hangfalhoz, már így laikusként :), ha a tied jól műkszik, annak is meg kell érteni a törvényszerűségét. Hegedűket készítek régóta és mondhatom elég profi vagyok benne. Egy hegedűt elkészíteni nem kis feladat, nem csak a fa megmunkálása, hanem a különböző részek rezgéseinek meghatározása, lemezek "behangolása", rezonanciák összehangolása, a harmónia megteremtése az egész rezgő rendszerben stb. Végülis nagyon hasonlít a hangfalkészítéshez/ a rezonanciáról szól az is/, ezért akarok megpróbálkozni vele. Addig "nyúzom", amig jó nem lesz. :) Persze az elektronikai részt még nem vágom, de gondolom minden megtanulható, csak szorgalom kell hozzá.

Akit említettél, aki olyan hangfalat akar készíteni házilag, mint a tied, nem lehetne felvenni vele a kapcsolatot?

"Aki ilyenbe kezd, szerintem először nagyon tanulmányozza a hangsugárzók működési elveit, a különböző összefüggéseket"

Ezét akarom megszerezni a Klinger -Hangdobozépítés című könyvet, az alapnak nem rossznak néz ki, ahogy átolvastam a tartalomjegyzéket.

[ Szerkesztve ]

(#32744) Downsampling válasza attiss66 (#32743) üzenetére


Downsampling
senior tag

Hát, azt nem tudom, hogy olyat akar-e építeni, mint az enyém, szerintem komolyabbat, de abban biztos vagyok, hogy a legendás TML (Transmission Line) alapú T+A hangfalak adják majd az alapot... Ha gondolod, megkeresem - csak az a gond, hogy mostanában fog nősülni, így eddig sem volt egyszerű... (a hangfalépítéssel talán már a nősülés utáni depressziót próbálja kompenzálni, nem tudom... :) )

Hű, ha ilyesmivel foglalkozol, akkor valóban van némi alapod ehhez... Gitárkészítéssel, esetleg javítással (klasszikus gitár) nem foglalkozol?

Minden esetre minden tiszteletem, ha ebbe belevágsz! És drukkolok! :R

(egyébként szerintem, ha teheted, hallgass meg egy-két T+A típust, talán nem árt tudni, hogy neked ez az irány bejön-e? Mondjuk még olyan emberre nem találkoztam, akinek nem jött be... :) )

(#32745) bot1978 válasza attiss66 (#32743) üzenetére


bot1978
senior tag

Belépő szinten az egyetlen értelmes dolog, ami hangfalépítés, hogy találsz egy törött, leharcolt brandelt dobozt olcsón, kiszeded a hangszórókat és a hangváltót belőle és utánépíted a doboz hibás részeit, majd újrafóliázod visszateszel bele mindent és örülsz. A régi dobozokat hőlégfúvóval, oldószerrel, némi kitartással szét lehet bontani és meg lehet javítani igényesen.

Minden másba anyagi vonzata miatt belekezdeni is értelmetlen. A kvázi olcsó, egymáshoz illő hangszórókészleteket brandelik és külön nem értékesítik, csak dobozban.

Amit venni tudsz hangszórót újonnan azt utána neked kell illeszteni a másikhoz. Minél jobb hangminőségű hangszóró annál drágább (sokkal drágább, mint a brandelt készlet vonatkozó hangszórója) és annál jobban kell értened a hangváltó építést, nem beszélve az alkatrészeiről, a dobozt asztalos se készíti el olyan a terv, vagy ha igen akkor horror drágán. Az alapanyag is drága. Minden rád marad.

Az építés pff egyfelöl olyan gyakorlatias ember kell legyél, aki teszem azt nekiáll tekerni magának egy tekercset, amíg szárad a fa, de profi laborod is van mérőműszerhasználat kisujjadban, mérnöki alapképzés se árt, mielőtt kutatni kezdesz stb.

Amikor rámutatsz valamire és azt mondod, hogy azt kérem az egy kicsit egyszerűbb. Amikor mások által megtervezett hangdoboz tervet valósítasz meg, akkor is ugyanezt teszed csak magadra vállalsz több munkát, amihez nem értesz, nincsenek hozzá profi szerszámaid stb.

Azt felejtsd el, hogy több utast fülre épített váltóval. El se kezd! Ez nem az a sportág.

Ha sok pénzed van rá, akkor egy nagyon jó minőségű szélessávú hangszórót vegyél lehetőleg használtan (drága lesz úgy is) és „faragj” egy dobozt hozzá. Abból sokat fogsz tanulni és a hangszórót tovább fogod tudni jó áron adni. Talán így a legkisebb a tanulópénz.

(#32746) attiss66 válasza Downsampling (#32744) üzenetére


attiss66
senior tag

Gitárkészítéssel nem foglalkozok, "az egy másik szakma" úgymond. Az egyik gitáros haverom próbálkozik a klasszikus gitárja megjavításával :) , abban segítettem neki,enyvezés, repedt, tört helyek javítása, kipótolása, lakkösszetétel kikeresése, lakkozás módja stb. ezek hasonlítanak a hegedűkészítés módszereihez. Bár nem minden, mert a gitárhoz keményebb lakk kell, a hegedűhöz meg speciális rugalmas lakk.

"... mostanában fog nősülni..."

csak nehogy eltíltsa majd az asszonya a hangfalhobbijától, hogy mi ez a hülyeség, még nősülés előtt tisztázni kéne neki vele, a nők egy része/ismerőseimnél tapasztaltam/ nem komálja az ilyen "pénzevő" hobbikat... :D

(#32747) Downsampling válasza attiss66 (#32743) üzenetére


Downsampling
senior tag

Nekem anno így mutatták be a TL (Transmission Line) elven alapuló T+A hangfalakat, konkrétan a TMR160 MKII-t:
"A T+A TMR és T 160 nem bassreflex , hanem TL (transmisson line ) doboz. Elég bonyolult lenne elmagyarázni ,hogy pontosan mit is takarnak a különböző megjelölések ( zárt, bandpass,bassreflex , TL stb.) ,ennek a neten utána tudsz nézni. Címszavakban a mélyhangszórók átvitele nem lineáris , ráadásul az alsó határfrekvencia közelében van egy kis frekvencia sáv (rezonancia frekvencia -Fs,) ahol nagyon megnő a hangszóró elektromos ellenállása ( ohmos+ induktív ) , mely így az erősítőre is hatással van. https://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangszoro1/ A zárt doboznál a térfogattal , a bassreflexnél a reflexcsővel van hangolva hangszóróhoz a doboz. A TL dobozoknál ez a hangfalba "épített " tölcsér , melynek hossza általában a frekvencia negyedhullámával egyezik meg. Általánosságban a zárt dobozoknak a tranziens átvitelük a legjobb , a bassreflexek mélyebbre mennek (az alsó sávot a reflex erősíti ) a zártaknál , de romlik a tranziens átvitel. A TL dobozoknál alacsony alsó határfrekvencia érhető el ,de színezhet ,ezért erőteljes doboz kell hozzá
Persze néhány tapasztalati válasz. A TMR-t valóban célszerű nagyobb térben alkalmazni , ahol más hangfalak csak szubbasszussal tudnak megfelelő alsó mélytartományt létrehozni. (nálam is több próbálgatás után ezért esett rá a választás) . Maga a hangfal nem maszatolja a mélyeket , azaz jó a tranziens átvitele, csak a környezet. Célszerű távolabb rakni a faltól és erőteljes tüskékkel ellátni , elcsatolni a padlótól. Nagy mérete ellenére képes szép teret létrehozni, ehhez szereti maga előtt az igényes elektronikát."

Sajnos a közbeszúrt linken már nem található meg az TL-elv rajza, de íme egy oldal, ahol azért akad némi olvasnivaló:
[link]

És egy keresés, amiben látható a "dobozok belseje", felépítése, és az is, hogy más neves gyártók is belemerültek a "témába":
[link]

(#32748) Downsampling válasza attiss66 (#32746) üzenetére


Downsampling
senior tag

Sajnos én a nők azon részéve, akik az ilyen hobbikat komálják, még sosem találkoztam... Léteznek? :B

(#32749) Downsampling válasza bot1978 (#32745) üzenetére


Downsampling
senior tag

Hát, ezzel egyet kell értsek, még laikusként is... :K

(#32750) migabi24 válasza Downsampling (#32748) üzenetére


migabi24
nagyúr

Én mióta nem szólok, ha új táska,cipő,óra stb van a háznál, azóta könnyebb hazahozni a hifi cuccokat is, érdemes kipróbálni😂

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Házimozi belépő szinten (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.