Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Aktív témák
-
$R64
tag
válasz
Quan-Chi
üzenetére
No-xplodot akartam venni én is, nekem tavaly az bevált, jó kis edzés előtti, sztem legjobb a piacon. Csak most spant kérdeztem, azt mondta hogy a shotgun jobb, na mondom egy próbát megér (6.6kért). Ma próbáltam, kb semmi, nyilván 1 edzésen nem dől el semmi, 4-5 edzés után is ha semmit nem érzek akkor egy újabb hulladék terméket vettem (amit kamu szöveggel tálaltak.....)
-
Eagle16
addikt
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Erről is szó van a cikkben, hogy nincs objektív mérce, mindenkinek mást jelent a jobb alkat.
Akit meg nem érdekel, görgesse át, ez legalább témába vág
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
BÁ Nutrition
addikt
-
Eagle16
addikt
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Ok, de rohadt sok

David Robson tollából
Akárhányszor hasonlítják össze a történelem legnagyszerűbb fizikumait, egy közülük megmásíthatatlanul szembeötlik. Ez a fizikum a legkívánatosabban láttatott a maga tökéletes arányaival és esztétikusan megnyerő vonalaival mindörökké.
Ez az ember Frank Zane, aki nagyszerű előadója is volt a fizikumának, ami mint a csiszolt márvány, olyan hatást keltett. Népszerű volt a szurkolók és a versenyző társai között is, mióta először megjelent a színpadon 1965ben, ahol a Mr. Univerzum középsúlyú bajnoka lett.
Széles vállak, keskeny derék, gyönyörű vonalak, maximálisan kihasznált izmosság és tetszetős pózolás jellemezte a Zane-i fizikumot. A forma és méret tökéletes egybeolvasztása nála találkozott, megmutatva azt, hogyan kellene kinéznie egy testépítőnek.
Egy mostani szavazáson a voksolók elsöprő arányban Zane-re szavaztak abban, hogy a XX. Század melyik nagy testépítő fizikumát szeretnék elérni. Noha minden idők egyik legjobb fizikumát birtokolja, Franknek mindig szembe kellett néznie a bírói panel részrehajlásával a robusztusabb fizikumok felé, azonban ez a fantasztikus fizikum még mindig létezik.
Egy kisebb testtípussal Franknek valami látványosat kellett produkálnia, hogy elismerést szerezzen, és végül a csúcsra érjen 3 Mr. O címével (’77, ’78, ’79). És a 84 kilós, 176 centis leszálkásított fizikumával pontosan ezt tette - egy saját stílust alakított ki.
Manapság, ha Frank Zane kerül szóba, akkor a „tökéletes pózoló”, vagy „perfekt arányok” szólamokat hallhatjuk legtöbbet. De a legtöbben elfelejtik azt az intellektualizmust, amit Frank hozott be a sportba.
Az írásai az agy – izom kapcsolatról, és hogy ezek miként hatnak a fizikumra, szimplán meghatározóak, és a saját fizikuma a bizonyíték erre. Úgy emlékszem rá, mint a magát választékosan kifejezni tudó nagykövetére a sportnak a ’70es évek második feléből.
A kitartás egy másik olyan szó, amivel jellemezhetnénk Frank Zanet. 10 év kemény edzés után tudta megnyerni az első komoly címét 1968ban, a Mr. Amerikát, és a Mr. Univerzumot. Később legyőzött egy osztrák izomszörnyet is, akit Arnoldnak hívtak.
Manapság is ugyanolyan elszántsággal edz és diétázik, mint régen, és sokan állítják, hogy nagyszerű formában van. Még mindig gyakran tart edzéseket a világ minden tájáról érkezett embereknek a bázisán, a „The Zane Experience”-en. Mellette egy postai rendelő szolgálatot is üzemeltet.
Sikerült elkapnom Franket, hogy beszéljen az életéről, mi történt vele az utóbbi időkben, és a véleményét is megtudjuk napjaink testépítéséről.
DR: Mi a helyzet veled az üzleti téren, Frank?
FZ: Két dologban vagyok most érdekelt. Az egyik a „The Zane Experience”, ami egyfajta személyi edzés a saját termemben, a világból sok helyről érkezett egyéneknek. Heti 3 edzés 3-3 órában, ahol megtanítom őket, hogyan kell súlyzókkal edzeni, és én magam is edzek velük.
Abban az időkeretben megtanítom őket mindenre, amire szükségük lesz majd akkor, mikor egyedül fognak edzeni. Szívesen látom őket akár többször is, ha új dolgokat akarnak megtanulni, és ők maguk is visszajeleznek sokszor. Ezt a programot 1981 óta csinálom.
DR: „Zane Haven” névvel indult, ugye?
FZ: Igen, és Palm Springsben kezdtem. Akkoriban más ötletnek indult. Egyfajta bentlakásos rendszerben működött, ilyen mini hotelként, ahol az emberek éltek, és évekig így ment. 6-8 fős csoportokat csináltunk, de túl sok volt, hogy egyszerre foglalkozzunk minddel.
Így ’88ban váltottam a mostani formára. Az emberek a közeli hotelba érkeznek. Nekem van egy termem, itt tanítom őket. Mindenkivel személyesen foglalkozom.
DR: Ha össze kellene hasonlítani a mostani életedet az akkorival, mit mondanál?
FZ: Különböző szituációk voltak, amikor még versenyeztem. Sokáig teljes időben dolgoztam, mint matek tanár, és így elég hektikus volt az életem. Suli 3ig, aztán edzés. Természetesen a nyaraim szabadok voltak, így tudtam felkészülni a versenyekre.
Így nyomtam 13 évig, és csak akkor lettem főállású testépítő, amikor megnyertem az első Mr. Olympiát. Még akkor indítottam egy postai küldő szolgálatot, ami 1970 óta megy. Így a napjaim most is a „The Zane Experience” és a postai küldő szolgálatom között telnek.
DR: Hiányoznak a régi profi életed?
FZ: Nem. Sok munkával járt az. Büszke vagyok arra, hogy ki tudtam lépni, és a saját rendszerem szerint élek. Látok olyan korombeli embereket, akik megnéznek engem, és ezt akarják csinálni, mert eddig nem azt tették. Szörnyű nagy feladat testépítőként versenyezni.
A legnagyobb motiváció az, hogy színpadon lehetsz, és a legjobb formádat kell majd hoznod oda. Ez a világon az egyik legnehezebb dolog, amit ember csinálhat. Én 23 évig csináltam, és talán túl sokáig is csináltam. Minden szempontból elég hosszú volt. 41 évesen hagytam végül abba.
DR: Hallom, hogy még mindig keményen edzel, és elég jól nézel ki. Mik a jelenlegi céljaid a teremben?
FZ: Nos, igen, még mindig vannak céljaim, amik meglehetősen hasonlatosak azokhoz, amikor még versenyeztem, és csúcsformába kellett kerülnöm. És idén is nagyszerű formába kerültem. A honlapomon van néhány kép a jelenlegi formámról, nézd meg a „hónap tippjei” menüpontot.
Emellett még publikálom a saját magazinomat, amit „Építsd a saját fizikumodat” címmel jelenik meg. 3 havonta jelenik meg reklámok nélkül. Csak tiszta információkat tartalmaz. A legtöbb cikket én írom, és már 9 éve fut a magazin.
DR: Milyen gyakran edzel mostanában?
FZ: Rengeteg edzésem van a kliensekkel, és ez három napot jelent zsinórban. Ezután legalább egy, de néha két nap pihenőre van szükségem. De a kedvencem a másnaponkénti edzés, vagy 5 nap edzés, 3 nap pihenő rendszer.
A jelenlegi edzésrendszerem, amit leggyakrabban csinálok, úgy néz ki, hogy első nap mell, váll, tricepsz, a következő napon a lábak, a harmadik nap pihenés, és a negyedik napon hát, bicepsz és alkar. Az ötödik nap pihenő, aztán kezdődik elölről.
Ha egyedül edzem, úgy próbálok edzeni. Ahogy öregszel, egyre kevésbé tudsz olyan gyakran edzeni. Az alap ötlet, hogy eddz ritkábban, de keményebben. Még mindig keményen edzek, de már nem tudok annyi sorozatot csinálni. Felsőtest napokon, olyan 20-24 szettet csinálok összesen, láb napokon körülbelül ennek a felét.
DR: Hova teszed a kardiókat?
FZ: Egyre többet és többet csinálok, ahogy közelítek a csúcs kondíció felé. Általában őszre érem el a csúcsformát, csak úgy, mint régen, amikor még versenyeztem. Ahogy közeledek felé, egyre több a kardió. Általában heti egy óra kardiót csinálok, de ahogy közelítem a csúcsomat, ez felmegy 3-4 órára.
DR: Szóval itt is különböző fázisok vannak, mint amikor versenyeztél?
FZ: Ez két fázisból áll. Az első három hónap, és a második újabb három.
DR:Amikor edzel a kliensekkel, közben mondod nekik, mit hogy kell?
FZ: Igen, de a saját edzésemben csupán két sorozatot végzek gyakorlatonként. Amikor az emberek megérkeznek, ők tipikusan olyanok, amit én középszintű testépítőnek hívok. Már edzettek korábban is, de még szükségük van irányításra. Szóval ez egy nagyszerű lehetőség nekik, hogy velem eddzenek.
Az ütem egy picit lassabb, hiszen a hangsúly azon van, hogy megtanulják a helyes kivitelezést. Ha lassabb a tempó, én mindig keményebben edzek. Ha gyorsabban edzek, egy picit vissza is fogok, mert gyorsabban edzve, kevesebb pihenőidőkkel nem leszel olyan erős.
DR: Előbb jön-e a nehezebb program nálad, és aztán a második fázisban a könnyebb?
FZ: Nem szükségszerűen, de gyakran e sablon szerint folynak a dolgok. Az első fázisban a cél, hogy fokozatosan növeljem a használt súlyokat, míg a másodikban mindenáron jobb formába akarok kerülni anélkül, hogy izomtömeget veszítenék.
DR: Hogyan néz ki a táplálkozásod ebben a szakaszban?
FZ: A diétám mindig nagyon szigorú. Hamarosan 65 leszek, így én már nem eszem olyan sokat. Minden kutatás azt bizonyítja, hogyha tovább akarsz élni, kevesebbet kell enned. Így én nem szoktam 2000 kalóriánál többet enni naponta. És testsúlyfontonként 1 gramm fehérjét fogyasztok naponta. Általában 77-79 kiló között mozog a súlyom, ami egy kicsit kevesebb, mint korábban.
Úgy találtam, hogy kisebb testsúlynál a definíciót jobban fenn tudom tartani. Általában fél - háromnegyed annyi szénhidrátot viszek be, mint fehérjét. Tipikusan, ha csúcsformára edzek, a három nap edzés alatt visszafogom a szénhidrát bevitelt, majd a negyedik, pihenő napon megemelem azt a fehérje szintjére mennyiségileg.
DR: Hányszor eszel naponta?
FZ: Változó. Nem hiszek a néhány óránkénti evésben, mert én már nem eszek olyan sokat. Általában van egy reggelim és egy korai ebédem, mellette pedig két snack. Tehát két főétkezés, és két kisebb.
Van egy saját fejlesztésű fehérjém, azt iszom MSM, glükozamin és kondroitin kiegészítéssel, és némi gyümölccsel, naponta kétszer. És emellett a két főétkezés: valamilyen hús és zöldség, általában saláta.
Este, lefekvés előtt olyan 8-9 körül megiszom a snackemet. Tegnap este egy darab csirkét ettem, és kész. Közvetlenül lefekvés előtt pedig némi triptofánt veszek be egy kis gyümölccsel mellé, és kész.
DR: Azt mondtad, hogy a diétáid változni szoktak. Mesélnél még erről?
FZ: Nos, amit én a legjobbnak találtam, az az éhségérzet tökéletesítése. Az emberek szerintem túl sokat esznek, és ha jó formába akarsz kerülni, akkor nem kell túl sokat enni. Így én addig várok, amíg éhes nem leszek. Amíg nem vagyok éhes, addig nem eszek.
Egy kicsit éhesnek kell lennem, hogy egyek. Nem vesztesz izmot, ha érzed az éhségérzetet, ez csupán úgy 8 óra múlva fog bekövetkezni. Általában amikor éhséget kezdesz érezni, az egy jel, hogy a tested elkezdett raktározott zsírt égetni.
Szeretek ezzel az érzéssel lenni egy darabig, és bátorítom az embereket is, hogy így tegyenek. Ha súlyt akarnak veszíteni, tudniuk kell, hogy milyen érzés éhesnek lenni. Nem kell éhesnek maradnod. Ha sovány akarsz lenni, és zsírt akarsz veszíteni, akkor maradj éhen tovább.
DR: De nem edzhetsz ilyen állapotban.
FZ: Szerintem sem kell edzeni éhes állapotban. Aerob mozgás viszont mehet. Így zsírt fogsz égetni, viszont a súlyzós edzés esetében, jó, ha legalább néhány órával az edzés előtt eszel. Az emésztési idővel is kell kalkulálni, hogy ne zavarjon be az edzésbe.
DR: Szerinted a te gondolataid a táplálkozásról radikálisak-e az elfogadott nézettel, miszerint ha izmosodni, vagy fogyni kívánsz, akkor 2-3 óránként kellene enned?
FZ: Nem foglalkozom vele, mások mit mondanak. A saját tapasztalataim után megyek. Nem foglalkozok teóriákkal. Kísérleti lélektanból diplomáztam, így én magamon tapasztalom ki a dolgokat, vagy kutatási anyagokat olvasok, szóval nem adok a teóriákra, amíg én ki nem próbáltam, és amíg nem működött nálam.
Egy ötlet a tesztelés, de nekem már 50 év tapasztalata gyűlt fel, és tudom, hogy működik-e nálam a dolog, és hogy mire tudnám felhasználni. Így nem számít, hogy más emberek mit mondanak. Ha nem az én tapasztalati utamon jött, akkor nem fogom alkalmazni.
DR: Azt mondod, hogy nincsenek általánosan elfogadott szabályok a testépítésben? Ami működik neked, az lehet, hogy nem működik nálam?
FZ: Ahogy én tapasztaltam, egy csomó dolog működhet. Nincs csak „egy” helyes út. Minden működhet, ha hagyod. Azok a dolgok, amiket nem akarsz csinálni, nos, azok a veszélyes dolgok, és az fájdalmat, sérülést okozhat. Például én nem végzek erőltetett ismétléseket, és nem edzek bukásig, és így tovább. Soha nem is alkalmaztam ezeket a technikákat.
A helyzet az, ahogy öregszel, egyre nagyobb az esélyed a sérülésre. És az évek alatt a bekapott sérüléseimet megtanultam körbe edzeni. Rengeteg olyan gyakorlat van, amelyeket már nem tudok korábbi sérülések miatt csinálni. Egyszerűen fájdalmas csinálni. Csináltam felszereléseket magamnak, amelyekkel nagyszerűen meg tudom edzeni a kérdéses izomcsoportot, a korábbi gyakorlat mellőzésével. És nem végzek eszélyes, őrült mozdulatokat.
DR: Milyen célok vezérelnek, amikor nekifogsz egy sorozatnak?
FZ: A célom, hogy egy könnyebb súlyzót nehezebbnek érezzek. Nagyon szigorú formában hajtom végre az ismétlést. A pozitívot egy robbanékony kontrollált formában, míg a negatívot rendkívül lassan csinálom. Próbálok minél jobban ellenállni a negatívnak. De a lassú pozitív szakaszokban nem hiszek, szerintem az csak időpazarlás. Épp annyi energiát adok a pozitívba, hogy meglegyen, aztán a negatívnak próbálok minél jobban ellen tartani.
A negatívnak mindig egy kicsit lassabbnak kell lennie, mint a pozitív szakasznak. És én mindig nyújtok a sorozatok között. Rögtön a szett után nyújtom az igénybe vett izmot 15-20 másodpercig. És mindig fantasztikusan fel vannak pumpálva az izmaim edzés alatt. Minden edzésem során a nagyszerű pumpálás elérése, és minden szett után nagyszerűen be vagyok durranva.
DR: Amikor versenyeztél, akkor is ebben a rendszerben edzettél?
FZ: Nos, az más volt.
DR: Nyilván a kor előre haladtával egyre több tapasztalatra tesz szert az ember. A mostani tudásoddal, ha vissza tudnál menni a versenyzői idődbe, mit tennél másképpen?
FZ: Nem tudom. Az emberek gyakran kérdezik ezt tőlem, de nem tudok rá válaszolni, mert nem tudom. Talán csinálnék másképp egy-két dolgot. De ha ez soha nem történt meg, akkor min változtatna? Annyit tudok mondani, hogy edzettem, és mégpedig úgy, ahogy az nekem megfelelt. Rengeteg mennyiségi edzést csináltam, rengeteg sorozattal.
Erről jut eszembe, van egy könyvem, ami ezt foglalja keretbe: „Ész, test, lélek - a személyes edző naplóm”. Ez egy összegzése 40 évnyi edzésnek, 180 edzésbe foglalva. A könyv tükrözi a tipikus edzéseimet, amit valójában csináltam, ismétlésekkel, sorozatokkal, súlyokkal.
Meglehetősen érdekes könyv. Nem olyan, mint a többi testépítő könyv. A könyvben található edzések szabályszerűek, de közülük néhány életem legkeményebb tréningjei voltak. Néhány közülük nagyon nehéz volt. Napló stílusba van szedve, az év első napjától kezdve az utolsóig.
De ha azt gondolod, hogy miután elolvastad, és úgy fogsz edzeni egy évig, ahogy én tettem, és majd úgy is fogsz kinézni, akkor rossz úton jársz. Ez a könyv nem erről szól. Szerintem simán kinyírna egy átlagembert, ha megpróbálná lekövetni, ami ott áll. Mostanában sokkal kevésbé a mennyiségi edzés szemléletében végzem az edzéseimet, mint akkor.
DR: És Frank Zane is csak egy van. Nekik biztos nincs olyan regenerálódási képességük és metabolizmusuk, mint neked.
FZ: Ez így van. Mindenki más. Bizonyos állítások általánosíthatóak egy bizonyos pontig, de utána magadnak kell megtalálnod a számodra legmegfelelőbbet. Én is így tanultam meg a testépítést: saját tapasztalatokat szereztem, versenyeztem, elértem egy bizonyos állapotot, és másokkal edzettem, akiktől én is tanultam.
Egy dolog, amit sosem csináltam, hogy odamentem volna valakihez, és azt kértem volna, hogy tanítson, és vegyen a szárnyai alá, mint Vince Gironda, vagy Bill Pearl. Soha nem csináltam ilyet. Ez nálam alap volt.
A ’70es években Arnolddal edzettem együtt néhány évig, és azonos tudásalappal bírtunk. Egymás ellen versenyeztünk, de ugyanakkor tiszteltük is egymást, és barátok is voltunk. Tulajdonképpen ez volt a társasági életünk: együtt lógtunk akkor is, amikor nem edzettünk, és egymástól tanultunk.
DR: Szóval a veled együtt edző testépítők nem úgy fordultak hozzád, mint egyfajta guruhoz.
FZ: Nem, persze. Egymástól tanultunk.
DR: Volt-e olyan verseny, amit jobban élveztél, mint a többit?
FZ: Ha a 3 Olympiát nem számoljuk, akkor minden valószínűség szerint az utolsó. Mindent egybevetve, 1979ben voltam a legjobb formámban. Volt néhány jó évem, de ’79 volt a legjobb évem, mert akkor tudtam a legjobban összehozni a tömeg és szálkásság kombinációját.
DR: ’79ben voltál a legnagyobb?
FZ:Meglehetősen nagy voltam akkor. De nagyon izmos is voltam a megfelelő szálkássággal karöltve. A youtube oldalán van néhány nagyon jó videó a pózolásomról. Az egyik különösen tetszik, amelyik fekete-fehér. Az nagyon jól mutatja a ’79es Olympián mutatott formámat.
Nagy és szálkás voltam. 1982ben nagyobb voltam, de kevésbé szálkás, aztán rá egy évre kisebb voltam, de extrémen szálkás és izmos, ugyanúgy, mint ’76ban. ’78ban egy kicsit soványabb voltam, de nagyon izmos. Ezekből is látszik, hogy évente más fizikumot hoztam.
DR: Hogyan írnád le azt a fizikumodat, amellyel a 68as Mr. Univerzum versenyt nyerted meg, és legyőzted Arnoldot?
FZ: Jó formában voltam abban az évben, és előtte 3 héttel nyertem meg a Mr. Amerika versenyt. És egy héttel később még izmosabb voltam, ahogy Miamiba értem a Mr. Univerzum versenyre. De abban az időben még nagy rajongója voltam a guggolásnak. Mindig is jól fejlettek voltak a lábaim, de a 60as évek végén, és a 70es évek elején nagy változáson mentek keresztül.
Később a felsőtestemet hoztam fel, és a lábaimat fogtam egy picit vissza, hogy szimmetrikus, és arányos legyen a testem. A lábaim mindig is egy picit előbbre jártak a többi testrészemnél. Még most is, a lábaim meglehetősen izmosak, de a vádlim nagyobb. Nagyon jól reagálnak, ha alig dolgozok is rájuk.
DR: Hogyan edzed a vádlijaidat?
FZ: 3 különböző gyakorlattal. A célom minden sorozatban az égető érzés kiváltása. 5-7 naponta dolgozom meg őket, és ez így nekem működik.
DR: Visszatérve a 68as versenyre. Mi volt a döntő tényező, ami miatt szerinted legyőzted Arnoldot?
FZ: Én jó formában voltam, míg ő nem. Ilyen egyszerű. Rendkívül definiált és izmos voltam. Emellett nagyszerű pózoló kűrt mutattam be, és megfelelő volt a színem is. Arnold nagy volt, fehér és sima. Mindamellett nem pózolt túl jól. Azután sokkal jobbá vált a rá következő évben, amikor először indult a Mr. Olympián. Teljesen átalakult addigra. Aztán így jobb eredményeket is ért el. De 68ban nem volt verseny köztünk.
A helyzet az, hogy a bírók azon a versenyen korábbi bajnok testépítők voltak, köztük Chuck Sipes. Nem volt semmi érdekeltségük. Nem azért voltak ott, hogy bármit is „megjavítsanak”. Szimplán tisztességesen pontoztak, és így nyertem. Én voltam azon az estén az egyértelmű győztes.
DR: Szerinted fogunk-e még látni olyan arányos fizikumokat, mint a tiéd is volt?
FZ: Nem, szerintem ez a mai dolog egy szörny show. Az egész arról szól, hogy mekkora tudsz lenni, és milyen nagy szörny. Minél szörnyszerűbbnek nézel ki, annál jobban pontoznak. Csupán egynéhány olyan srác van, aki az esztétikusabb vonalat képviseli. Mondjuk én egy Dexter Jackson szintű fizikumra mondanám azt, hogy verseny győztes. De nem fog nyerni, mert csak 95 kiló.
DR: Az ő fizikuma azt a látszatot kelti, hogy nagyobb, mint amekkora valójában.
FZ: De már nem tűnik nagynak, ha mondjuk Ronnie mellé odaáll. Dexter extrém módon szálkás és minőségi. A helyében én egy picit többet törődnék a pózolással, és jobban kihangsúlyoznám a vonalaimat. Nagyszerű fizikuma van. Én egy picit másképp csináltam, mert másképp kellene.
Az emberek nem tudják, hogy bizonyos dolgok mit jelentenek. Például az első forduló a szimmetria forduló. Szinte senki nem tudja, hogy mit jelent a szimmetria. A szimmetria csupán azt jelenti, hogy a tested jobb, és baloldala egyforma. És senkinek sincs tökéletes szimmetriája. Amiről ők beszélnek, az az arányosság.
Ez nem szimmetria. Egy része annak, de nem az. Az emberek azt mondják, hogy nekem volt a legszimmetrikusabb testem. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól, mert a testem relatíve aszimmetrikus. És a helyzet az, hogy én asszimetrikusan is pózoltam. Sokkal érdekesebb ilyen helyzetben pózolni.
Más szavakkal fogalmazva, nem jó ugyanúgy megmutatni a tested mindkét oldalát. Ha mégis úgy teszel, az unalmassá teszi az egészet. Ha megfigyeled ezeket a mai nagydarab srácokat a színpadon láthatod, hogy ők pontosan ugyanezt csinálják. láb-has, dupla bicepsz, legizmosabb póz, stb. és a színpad egyik végéről sétálnak a másikra, és ugyanezeket a pózokat ismétlik. Ez unalmas.
Nem érdekelne, ha többet nem látnám ezeket a versenyeket, megmondom neked őszintén. Ez egy szörny show, és én undorítónak találom, bár elismerem a srácok teljesítményét, ahogy elérték ezt a fizikumot. Rengeteg munka van benne, ezért respektálom őket.
De én nem preferálom, ahogy kinéznek. Nem hiszem, hogy ez segít majd a testépítés helyzetén. A testépítés nem lesz népszerűbb. Teljesen összeforrt a szteroid imidzzsel, ennyi az egész. Egy átlagember meglát egy testépítőt, és rögtön a szteroid szó jut az eszébe! Ennyi.
DR: A te érádban minden top versenyzőnek volt néhány védjegy mozdulata, ami csak rá volt jellemző. Miért nem láthatjuk ezt manapság is? Talán szükség lenne néhány póztanárra is a táplálkozási, és edzés guruk mellett?
FZ: Igen, de ki fogja tanítani őket? Azoknak, akiknek el kellene mondaniuk a pózolás mikéntjét, nem sokat tudnak a dologról. Ezek a mostani bírók, akik elmondják, hogyan kell pózolni, és hogy milyen pozíciókba kell bele állni. Annyira nehézkesnek, ügyetlennek tűnnek.
Például azt mondják, hogy az egyik lábadat tedd a másik elé, és nyújtsd ki a térdedet. Ez egy nagyon esetlen helyzet számomra. Azok az emberek, akik értenek a pózoláshoz, nincsenek bevonva, és nem érdekeltek, hogy segítsenek. Például, mint én is. Nem igazán vagyok már érdekelt ebben többé. Annyira elment az egész a másik irányba, hogy szerintem kilátástalan a helyzet.
DR: Talán összejöhetnél néhány régi versenyzőtársaddal, hogy segítsétek a mostaniakat. Egyfajta gyakorló műhelyet csinálnátok.
FZ: Talán inkább nem (nevet). Többé már nem érdekel ez a fajta testépítés. Ha ahhoz kérnének tanácsot, amilyen régen volt a testépítés, akkor ok. De ha a mostani versenyzőkhöz akarsz hasonlítani, akkor van jó néhány hozzáértő, aki segíteni tud, hogy elérd ezt a mostani sztenderdet.
Még az izom magazinok is elmondják, hogyan érheted el, kivéve a szteroid használatot. Arról egy szót sem szólnak. Pedig az egy kulcstényező az efféle fizikum eléréséhez.
Azt mondják, hogy ha olyan szörnyszerű fizikumot akarsz, akkor ezt és ezt a MuscleTech terméket kell alkalmaznod. De ez egyáltalán nem igaz. A kiegészítők segítenek, de csak a drogokkal való hosszú távú visszaélés okoz olyan fizikumot. Igazság szerint én nem tartom felelősnek a testépítőket. Tulajdonképpen ők csak azt teszik, ami a győzelemhez kell. A bírók a hibásak, hiszen ők mondják az adott emberre, hogy „te vagy a legjobb”.
Az én tippem az lenne, - bár tudom, hogy süket fülekre fog találni - hogy az ún. vákuum pózt (teljesen behúzott hassal, a ford.) kötelezővé kellene tenni. Ha azt akarjuk, hogy a srácok nagyobb figyelmet szenteljenek a derék méretüknek, akkor ezt kellene bevezetni.
Csinálják együtt a has pózzal, ugyan úgy, hátra, a nyak mögé tett kezekkel. Ez bizonyára szűkítené a mezőnyt, hiszen gyakorlatilag senki sem tudja megcsinálni. Igazából csak egy srác tudja megcsinálni, és az Chris Cormier. De senki más nem képes rá, mert túl nagy gyomruk van.
Egy másik nagy hiba, ami miatt beköszöntött a szörnyek kora, hogy eltörölték a 200 font alatti kategóriát. Mindenki azt mondta, hogy 200 font fölött kell lennünk. Most már gyakorlatilag nem látsz 200 font alatti versenyzőt.
DR: Ez felbátorítja a kisebb srácokat, hogy még több masszát szedjenek fel?
FZ: Így van. Mondjuk, egy 157 centis srácnak olyan 77 kilónál kellene mérlegelnie, mint mondjuk Danny Padilla. Emlékszel Danny Padillara?
DR: Igen, fantasztikus volt.
FZ: Igen, és neki kellett volna megnyernie a Mr. Olympiát 1981ben.
DR: El tudnád mondani a véleményedet arról a versenyről?
FZ: Az, ahogy Franco megnyerte azt a versenyt, valószínűleg a legrosszabb döntés volt, amit a Mr. Olympia versenyen valaha hoztak a bírók. Padilla fantasztikus volt, és neki kellett volna nyernie.
DR: Hogyan tudták olyan hátra pontozni?
FZ: Fogalmam sincs. Épp azelőtt láttam, mielőtt odament. Én nem mentem oda, mert tudtam mi fog következni. Abban az évben kellett volna valójában versenyeznem, és nem 1980ban. Láttam, hogy edzett Danny, ahogy láttam Francot, és Dickersont is. Emlékszem, azt mondtam Chrisnek, hogy hülye, ha elmegy arra a versenyre, mert biztosan nem fog nyerni. Ő erre azt felelte, hogy „nem, ez az én évem lesz.” Én mondtam neki, hogy majd meg látja! És valóban így is lett, és Dannyt még Chris alá pontozták.
DR: Mi a helyzet Tom Platz helyezésével? Szerinted őt jó helyre pontozták?
FZ: Nem tudom. Soha nem gondoltam semmit Platz fizikumáról. Amikor láttam versenyezni, csak annyit láttam, hogy egy pár comb sétál a színpadon. Ha a testépítés egy adott izomcsoport maximális fejlesztéséről szólna, minden valószínűség szerint ő nyert volna, mivel neki csak lábai voltak.
Nem volt semmi mása, míg Dannynek komplett fizikuma volt. És a pályafutása alatt csak azon a versenyen volt jó formában (a 81es Olympián). Hihetetlen volt. És egy másik dolog vele kapcsolatban: ha 3 méter távolságból nézed, fantasztikusan néz ki. Azonban ha 30 méterről nézed, úgy már más a helyzet, főleg, hogyha egy nagyobb srác áll oda mellé, és így egyformán impresszívnek látszanak, mert olyan távolságból Danny hihetetlen részletes fizikuma nem látszik olyan jól. És szerintem ezért sem tudta megnyerni azt a versenyt. Ezért kapott ki.
DR: Mi a véleményed a mai bíráskodásról?
FZ: Ez az egész dolog a testépítésről, amin mindig vitatkoznak, az tulajdonképpen egyfajta vélemény és értékítélet. A bírók arra szavaznak, ami tetszik nekik, és amit preferálnak. És amit preferálnak, az egyre inkább abba az irányba tendál, hogy mit akarnak látni. teljesen más eredményeket kaphatsz egy másik bírói panellal.
Nincs egy objektív állandó, és ezért nem lehet sportnak hívni a testépítést. Ezért nem fogom a könyvemben sem annak hívni. Ez a duma a testépítés olimpiai részvételéről nonszensz. Ez nem sport. Egy sportnál van objektív kritérium, ami alapján győztest lehet hirdetni.
Még az olyan sportokban, mint a torna, is vannak objektív kritériumok. Ott még vannak olyan kritériumok, amelyek alapján végre kell hajtani a mozgásokat. Ellenben mi van a testépítésben? Nem csinálnak semmit. Arról szól az egész, hogy milyen fejlett a fizikumod.
Mint a 3. fordulóban, ami a szabadpóz. Az a forduló a pózolásodról kellene, hogy szóljon. Azonban nem így van. A legjobb pózolót nem teszik első helyre abban a fordulóban. Aztán azt mondják, hogy ez a forduló arról szól, hogy nézel ki a pózolás közben. Akkor minek tartanak meg egy fordulót feleslegesen, ha úgy sem azt nézik, ami a lényege lenne?
DR: Gyakran úgy tűnik, hogy másképpen pontoznak a kisebb versenyeken, mint a Mr. Olympián. Bizonyos trendek megfigyelhetőek versenyről versenyre.
FZ: Nos, szerintem ez arról szól, hogy ki van formában, és az fog győzni. A leghatározottabban gondolom, hogy nagyon jó formában kell lenned, hogy győzhess. Ha kisebb vagy, de kiváló formában, akkor neked kellene győznöd egy nagyobb, de kevésbé jó formában lévő sráccal szemben. De ha te egy nagytermetű srác vagy jó formában, a bírók valószínűleg jó helyre fognak pontozni.
És az is gyakran előfordul, hogy valaki egy nagyszerű fizikumot prezentál és mindenkit lesöpör, de mégsem nyer, mert alig ismerik, és mert nem látták még sokszor. Még párszor fel kell, hogy lépjen, hogy megismerjék, és így kell megfizetnie a „tagdíjat”.
DR: Sok vitád volt Weiderrel?
FZ: Nos, amikor Weider érdekelt volt a testépítésben, leginkább csak ő volt benne ebben a dologban.
DR: Te úgy tekintettél magadra, mint egy Weider sportolóra?
FZ: Nem mondhatnám. Segítettem a Weider magazinokat a cikkeimmel és a fotóimmal, cserébe meg reklámhelyet kaptam. Nagyjából ez volt a helyzet.
DR: Álltál-e valaha szerződésben Weiderrel?
FZ: Soha nem volt szerződésem vele, és pénzt se kaptam tőle. És soha nem is kértem pénzt tőle. Bár soha nem okozott neki problémát, hogy hirdetési lehetőséget adjon nekem a magazinjaiban, és ez még most is így van.
DR: Felügyelte-e valaha Joe Weider az edzéseidet?
FZ: Nem, de azt meg kell, hogy mondjam, hogy értett hozzá, ahogy a pózoláshoz is nagyon jó volt. Sok pózomat segített még jobban prezentálni. Ez a bajnokok edzője dolog, amit hirdetett…egyáltalán nem úgy volt az.
Szerintem éles szeme volt a fizikumokhoz és a pózoláshoz. Mindig ott volt a pózolási összejöveteleken. És a legjobb dolog, amit tehettél verseny előtt, hogy egy fotózásra elmentél Joehoz, és ott ő minden hibát szinte kijavított a pózolásodban. És valószínűleg ez volt a legpozitívabb dolog, amit Joetól kaptam. Ismerte az összes kis apró dolgot a pózolásban pusztán azáltal, hogy nézett. Igazán szerette a sportot, és ennek élt. Szerintem ezért van a testépítés lejtőn, mióta már kiszállt belőle.
DR: Sok akkori versenytársad kapott hasonló tanácsokat tőle?
FZ: Azt tudom, hogy én mit kaptam, s nem azt, hogy más mit kapott. Arnold is nagyon hasonló segítséget kapott. Alapjában véve, ha a legjobb formádban vagy, akkor sok fotózást akarsz. Joe mindig bátorított, hogy sok fotózáson vegyek rész, és én így tettem. Lehetett volna ugyan még többet is, de amikor az ember versenyre készül épp elég edzeni és barnulni.
Tenni a kis saját dolgaidat, semmint bemenni a stúdióba, és fotózkodni. De valójában ez a legjobb, amit tehetsz, különben nem kapnál nyilvánosságot.
DR: Segítette-e Joe bármi más módon a karrieredet?
FZ: Csak a magazinjaiban való részvétellel, és a fotózásokkal. Például, ő nem használt rossz fotókat a versenyzőkről. Azt mondta nekem, hogyha nem jó a fotó, akkor nem használja fel. Ami nagyszerű volt, mert jót tett az imidzsednek. De azt hiszem ez volt minden, amit tett. Voltak a magazinjai, amelyek a legjobban terjesztett magazinok voltak akkoriban a piacon ebben a témában. Bár ő nem fizetett soha sem a képekért, de népszerűséget hozott a fotókon szereplőknek is, így mindenki jól járt.
DR: Szóval Joe sokkal jártasabb volt a sport művészi oldalát tekintve?
FZ: Úgy gondolom, hogy ő alapvetően egy üzletember volt, aki nagyszerűen ráérzett arra, hogyan kell kinéznie egy szépen fejlett fizikumnak. Szerintem Joe méret szörny volt. Imádta az olyan srácokat, mint Arnold és Sergio.
Mindig azt mondogatta nekem, hogy „Gyerünk Frank, nagyobbnak kell lenned. Egyél többet. Használd többet a Weider csalás edzés elvét. Nagyobbnak kell lenned!”
Tudod, nem ez volt a legjobb tanács, amit adhatott, mert nem volt szükségem nagyobb méretekre. De ő csak ezt akarta.
DR: Hogy tudsz kibékülni azzal a ténnyel, hogy 3 Mr. Olympiát nyertél, néhány sokkal nagyobb srác előtt? Weider magazinjai valamiképpen biztos hatással voltak a bírókra.
FZ: Nos, Joe nem tudott ezzel mit tenni. Úgy láttam, hogy próbálja nagy ívben elkerülni, hogy kapcsolatba hozzák a bírói karral, ami egy okos döntés volt a részéről. Az embereket könnyű befolyásolni, hogy kit akarjanak bajnoknak. Elég jó sok címlap valakiről, vagy ha sokat foglalkozik valakivel a média. Az emberi percepció nem túlzottan határozott.
Az emberek nem úgy érzékelik a dolgokat, mint ahogy azt gondoljuk. A saját meggyőződéseinken keresztül hiszünk alapjában véve. Ezek különféle módokon át nyernek megerősítést. Szóval az érzékelő képességünket a magazinok befolyásolják úgy, hogy sugallják, hogy mi a jó. És szerintem igen, ez hatást gyakorolhat arra, hogy kit választanak ki. De amíg kijelentik, hogy kinek kell megnyernie a versenyt, addig Joe nem tud mit tenni. És szerintem Ben Weider sem szól bele. Meghagyják ezt a döntést a bíróknak.
DR: Szóval a bírókat lehet befolyásolni Joe magazinjaival?
FZ: Tudod ez mindig így volt. A testépítés mindig méret-orientált sport volt. Ismered a mondást, hogy „a jó nagy ember jobb, mint a jó, de kicsi.” Ez a sztenderd attitűd a sport irányába.
DR: A „jó” szó lehet a kulcsfontosságú. Láttunk néhány megkérdőjelezhető döntést a ’80as és a ’81es Mr. Olympián.
FZ: Egyetértek. Ha még emlékszel esetleg Grimm tündérmeséire, ott van az egyik a császár új ruhájáról. A császár ruhák nélkül parádézott a népe között, és mindenki el volt ámulva, hogy milyen fantasztikus az új ruhája, és csak a császár kisfia látta, hogy az öreg meztelen. Ez nagyban hasonlít az emberek érzékelésére.
A meggyőződésük szerint látnak dolgokat. Például idén Jay Cutler nyert? Nagyeszű fizikuma van, különösen a lábai például. De látom a hibákat is. Nem akarnék olyan fizikumot. Ő csak egy nagy szögletes srác. Még nem is igazán magas, csak nagy. De ő a megtestesítője a mai testépítésnek.
DR: Szerinted Ronnienak jobb dereka van, mint Jaynek? Mert úgy tűnik, hogy inkább hajaz az ún. X alakra, mint Jay.
FZ: Ronnienak hatalmas gyomra van, noha még egy éve nem volt akkora. Ugyanaz a helyzet: ha 320 kilóval guggolsz 14et, akkor nagy lesz a derekad.
DR: Mik az irányelveid a guggolásnál?
FZ: szerintem nem kellene túlzásba vinni azt sem. Ha mégis így teszel, megvastagíthatja a derekadat könnyedén.
DR: Nem lehetne csak a verseny közeledtével lemondani a guggolásról?
FZ: Nehéz megmondani, mert mi most általánosságban beszélünk, és minden helyzet más. Szerintem Coleman esetében ez a nagy súlyos guggolás csak részben okolható a nagy derék körfogatért. A másik, a nagy mennyiségű étel fogyasztása. Valamint a különböző kemikáliák használatából is eredhet, de erre nincs bizonyítékom.
DR: Szóval a mai masszív fizikumok nem csak a géneknek köszönhetőek, hanem, hogy a versenyzők nagyobb rizikókat is bevállalnak?
FZ: Igen, szerintem így van.
DR: Nehéznek tűnik megállapítani csupán egy dolgot, amikor egy mostani versenyző fejlettségéről beszélünk.
FZ: Könnyedén a pletykák birodalmába tévedhetünk, ami nem fair ezekkel a srácokkal szemben, még ha adott esetben igaz lenne is. De egyáltalán nincs bizonyítékunk. Nincsenek fotók, vagy videók, amiken a srácok ilyen dolgokat tesznek, szóval mit mondhatnék? De igazán úgy tűnik, hogy ez az igazság.
DR: Nos, ez egy nagyszerű beszélgetés volt Frank. Köszönjük!
FZ: Én is köszönöm az interjút, David!
Fordította: Katudas
Eredeti helyén itt olvasható: [link]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
Bubee82
üzenetére
meg mostonában egy szarrágyúrt brutális állat csávó hatására elkezdtem kötéllel is csinálni a felsőcsigás tricepszezést mert tökre kihozza a tricepsz oldalsó fejét. a havernak mocskos durván néz ki a karja, durvább mint Árpinak versenyformában.. pedig ez a csávesz nem versenyez, de egész évben kurva jól néz ki. és aszondja max vinyót szokott csipegetni néha.

Eagle: vagy bekopizod ide
de gyorsan mert fél óra múlva megyek falura és pár napig nem leszek vissza meg olvas a faxom
világos kötsg?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Eagle16
addikt
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Most akkor 3 választásod is van:
1. nem olvasod el az interjút
2. elolvasod angolul: [link]
3. regisztrálsz a shop.builderen (kb. 1 perc) és elolvasod magyarul az egészet -
Bubee82
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére

-
törölt tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
hűhullám az van, de 35fokban nem tudnom mennyire a bogyótól
reflexeim meg mindig gyorsak voltak
remegés már abszolut semmi, csak a 3. napon volt egy kicsi parkinsonkór. Vérnyomást majd most mérek egyet.Viszlát Bubee
-
Bubee82
őstag
válasz
Quan-Chi
üzenetére
gépet csak akkor kell használni ha nagyon muszáj , amit meg lehet oldani súlyzóval - rúddal - szabad súllyal azt azzal kell csinálni, a gépek a fesönbojoknak és a lányoknak valók
Ez is egy hatalmas baromság. Bár tudom miért írod, de akkor sem kellene egy kalap alá venni bizonyos dolgokat. Igen is szükség van gépekre és nem csak fesönbojoknak valamint lányoknak való.
Kiválóan át lehet dolgozni olyan részeket, amiket máshogy nehezen tudnál. Ilyen például a hátsó delta, amit fordított peck-deck géppel kibaszott faszán el lehet izolálni. De ez csak egy a sok példa közül.
-
Quan-Chi
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
egy nagyon szimpatikus csupa izom de lábmentes doppingmatyi hátbládos pólóba

penene szerintem ha az edző egy ilyet meglátna a termébe kiborítani a kölyköt az ablakon... és én sztahanovista módon segítenék neki
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
PókerFész^^
üzenetére
ezt most kommentálnom kéne?

-
penene
őstag
válasz
PókerFész^^
üzenetére
Nekem ez a gyak hozott a legtöbbet mellben...Penene spec. fekvenyomás
-
Eagle16
addikt
válasz
Quan-Chi
üzenetére
Így van, én tudom

Erről jut eszembe, tegnap olvastam egy érdekes interjút amit Frank Zane-el készítettek, igaz már nem új.
Egyes dolgokról teljesen más felfogása van, mint ami általánosan elterjedt és én hajlamos vagyok ezeknek hinni, mert végül is több 10 év tapasztalata van benne. Jó hosszú, de nagyon olvasmányos.
(A Tom Platz-os részen jót nevettem
) -
PókerFész^^
tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
-
Quan-Chi
őstag
Motion_Blur gépet csak akkor kell használni ha nagyon muszáj , amit meg lehet oldani súlyzóval - rúddal - szabad súllyal azt azzal kell csinálni, a gépek a fesönbojoknak és a lányoknak valók

Tomics nem az a lényeg h mennyivel csinálod ... hanem az, hogyan![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Eagle16 egy komplett hardcore láb után nemtudom mi szükség van tricepszre , de a lényeg h te tudd
ma ilyen, "mindenkinek megmondom hh legyen" napot tartok
-
Eagle16
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Az érdekes tárogató gép lehet, vagy te vagy rohadt erős, mert én 40-45 kilóval szoktam csinálni (ez nem az a klasszikus chest-press gép, hanem hátsó váll gép, de erre is jó), a szabadsúlyosat meg 7,5-lel, most próbálkozom a 10 kilóval, de még nem igazán megy teljesen szabályosan.
Kézisúlyzókkal mennyivel megy a tárogatás?Mai edzés: kész, halál. Hazajöttem és kidőltem a fotelre, majd 20 percig úgy maradtam

Kegyetlen volt ilyen melegben lábazni, tricepszre már alig maradt erőm.
Ilyen volt (macikos kedvéért kiírom a súlyokat is
) guggolás rúddal x10, 60kg-ba 4x10, aztán 70-be és 75-be is toltam 1-et. Lábtoló 100kg-ba 4x10. Combhajlító 20kg-ba 4x10, 25kg-ba 1x6. Combfeszítő 35kg-ba 4x8, majd a végén vádlizás: álló vádli 35 kg-ba 1x10, 50kg-ba 3x10. Ülő vádli 25-be 3x10.
Tricepszre: csigás letolás 35 kilóval, fordított fogással 25 kilóval, majd tricepszlenyomó gépen pár sorozat. A végére már nem emlékszem, csak nyomtam mint a gép, nem éreztem jól magam, még a ventilátorok közül se ment mindegyik, szép vörös volt a fejem, szomjas is voltam, meg nem is, mikor ittam jó volt, aztán rá 1 percre már úgy éreztem kijön az a 2 korty víz is. 1 litert ittam, mint minden más edzésen, aztán még a turmixba volt pár deci.
Holnap pihenek, de jó lesz. -
Tomics
addikt
Na akkor nem is vagyok olyan gyenge. Én 10 kilóssal szoktam tárogatni

-
Motion_Blur
félisten
Mai napnak is volt értelme: gépek kuka, csak szabad súlyok

-
Quan-Chi
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
12kilóssal szoktam tárogatni de az már faszán terhel, tárogató gépre nálunk 300fontot lehet felrakni ( kb130kiló) és sokkal könnyebb mint a szabad 12kiló
$R64 a No shotgun -t ne próbáltam még , most is visszatértem a NO xplode-hoz az valahogy csak jobb mindegyiknél
de most kombinálom Nitrixel, Cellmassal, 7főn kezdem a "kúrát " ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Motion_Blur elképzelhető hogy tényleg ennyivel erősebb lettél , emlékszek az első kreatin kúrám kb 1,5 év edzés után volt és kb 30%-al erősebb lettem tőle ami meg is maradt , csak sajnos nem lesz ez mindig , most már lófaszt se hoz

-
$R64
tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Te arra utaltál hogy hogy 3 nap kreatinozás után, a kreatintól megnőtt az erőd 20%-al, nem ez volt a mondanivalód lényege???
Kizárt hogy a kreatintól volt, ilyen szteroid sincs sztem, bár az itteni kokszosok jobban értenek ehhez![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pszichésen benned van hogy szedsz valami "lo**szt", már agyban ez is dob, aztán haverod is mondta hogy nyomasd fel a súlyt mert brutális vagy
, aztán ezek együttes eredménye + a 1.5 éves munka. Több mint valse hogy ment volna 5 nappal hamarabb is.... Meg persze a technika sem mind1, mert láttam már olyat is aki első sorozatban 60kg-al tárogatott gépen (ülve) és szabályosan, viszont 4. sorozatban már a kis "marha" feltette 100kg-ra, és ott már full szarul csinálta (szar alatt azt értem hogy a fel kara és alkara derékszöget zárt be, sőt az már hegyes szög volt, magyarul nem tárogatott csak valami összenyomás csinált
)BÁ Nutrition - nem biztos hogy sokkal erősebb vagy nála
vagy ez így a forumon a betűkből átjön? 
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
én kb 15 kilós egykezesekkel szoktam tárogatni, pedig sokkal erősebb vagyok nálad.
igaz hogy szuperszettben nyomom ill az a tárogatás amit én csinálok nem ugyanaz amit te csinálsz
-
Motion_Blur
félisten
válasz
üzenetére
1,5 éve kezdtem el komolyabban edzeni (előtte voltak pár hónapos 'fellángolások'..). Ezalatt híztam kb. 12-13kg, de most úgy éreztem, hogy megakadtam egy szinten ezért próbálom ki a kreatint. Tegnapi edzés után csak 5 órát tudtam aludni, ma teljesen készen vagyok, mindjárt összeesek, jobban kell figyelnem a pihenésre is.
BÁ Nutrition: na gondoltam
nem a 100 kilón volt a hangsúly, hanem a fejlődésen
20 kiló azért durva lenne, de nyilván szabad súllyal kb. felével tudnám végrehajtani a gyakorlatot -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
igazából abba gondolj bele hogy ez a gépen tárogatás egy lófasz(áttétel miatt) és szabad súllyal lett volna kb 20 kiló. az meg ugye sokkal szarabbul hangzik mint a 100

ráadásul a tárogató gépek 98%-a szarul van megcsinálva és igazából alkalmatlan a gyakorlat szabályos végrehajtására100al kb Ronnie Coleman se tárogat
-
törölt tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
ha kezdo lennel (aminek a kreatin-kura talan ellentmond), akkor mondanam h fejben sokminden eldol. egyebkent meg kenytelen leszel hinni az oreg rutinoknak
-
Manitou
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Simán lehet a kreatintól az erőnövekedés, ez az egyik hatása .
-
Motion_Blur
félisten
Hali!
Kreatinkúra feltöltési szakaszának 4. napján járok. Tegnapi edzésen a jól megszokott 70-75kg-al tárogattam + chest press gépen is ez volt az a súly amiből rendesen kiment a 4x8. Haver mondta próbáljuk meg tárogatást 90kg-al. Mindenféle erőlködés nélkül kiment a 8, utána 95kg-al is.. utolsó szériába felraktuk 100-ra, 6 így is kiment szabályosan! Csak lestem, hogy mi van! Gondoltam magamban ok, itt a vége az edzésemnek, biztosan teljesen elfáradtak az izmaim. 2 perc pihi, egy kis nyújtás és chest pressen gyak. ugyanezt megcsináltam.
Lehet a kreatinnak ilyen hatása, vagy csak placebo? Én eddig az ilyesmiben nem hittem, és nem értem minek tudható be ekkora erő növekedés.
183cm/70kg vagyok, szal még van hova fejlődni. Ja és mielőtt leoltanátok, szabadsúlyokkal is szoktam edzeni, fekvenyomni is

-
dragonfx
veterán
érdekesmodon vállba gyengültem a legtöbbet.

-
kovsol
titán
válasz
God Vazzeg
üzenetére
akkor egyet mert felkeltem, igaz már vagy fél órája

-
God Vazzeg
veterán
Up, mert hazaértem

-
harry
veterán
Ne is mondd, előző nap este tíz körül kitaláltam, hogy ott a haver a környéken, és elmászkáltunk inni 3 sört, aztán hajnal 3 körül ledőltem, 10 előtt kelés, 11 terem, edzés, vásárlás, haza, kaja - majd mivel kb. semmi erőm nem volt, ahogy voltam, el is dőltem aludni úgy 3-4 órára
Ezért is vagyok fent, de már kéne menni. -
Kidus
őstag
En meg most megyek labazni, es mar elore elfaradtam

-
-
kovsol
titán
válasz
macikos
üzenetére
guggolás 4x12 200 még odébb van

én úgy csináltam legutóbb(vízszintig szoktam guggolni alá max csak minimálisan megyek) 15x60kg 12x80kg 10x100 8x115 12x80 kb ennyire futja nálam most, lábam igen összecsoffadt így a hurka 66os combjaimmal többet nem is várhatok szerintem, de ezután még szoktam lábtolózni is ott 200ról indulok 300ig megyek fel ott se vagyok a toppon már magamhoz képest most hogy leírtam ezeket a megalázó adatokat azért remélem nem röhög ki mindenki
-
macikos
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Én meg az a fajta vagyok, akit majdnem temetni kell, ha keveset eszik

Egyébként az nagyon szép és jó, hogy leírogatjátok az edzéseteket, hogy miből mennyit csináltok, de engem ez önmagában rohadtul nem érdekel! Súlyokat is írjatok már b+!
Kg, mázsa! Azt lenne jó látni, hogy döntött törzsű evezés 6x10 160 kilóval, guggolás 4x12 200kg ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Coyot
őstag
Hamár tajgetosz: [link]

-
Jojo5
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
vagy csak nem edzed le a hátad rendesen
ha jól rémlik elég alacsony chn vagy nem ? bár nem tudom milyen vitamindózisokban dolgozol
szerk: azért mert diplomás vagy attól még kaphatsz instant jegyet tajgetoszra
szerk2: jó neked.... én nagyon megérzem ha kaja alacsonyan van

-
Tomics
addikt
link
Hello Igaz-e hogy ha berúgsz, és hánysz akkor egy kicsit összemehet a bicepszed.a választ hallgassátok meg

alatte se lévő se semmi

-
macikos
addikt
Ha már témánál levés, ezt érdemes elolvasás: [link]
-
P00By
nagyúr
Idióták

-
Kidus
őstag
válasz
Snoop-y
üzenetére
En kulon edzek bicepszre-mellre, aztan tricepsz-hat, foleg azert, mert kicsit mindig izomlazam van, es ha az egesz karom bedurran, ugy az nem tul kenyelmes. Igy valamivel jobb. Akkora nagy izomlazak nem ropkodnek, de azert megis jobb.
De gondolom mindenkinek mas jon be. -
God Vazzeg
veterán
válasz
üzenetére
Azt neked kell érezni, hőhullámok, kézremegés, gyors reflexek, ilyesmi van-e? Ha nincs, akkor emelni kell az adagon, vérnyomásod figyeld azért
Érdekes tudatállapotot tud létrehozni, olyan mintha kicsit be lennél rúgva, vagy ilyesmi, de gyors vagy mint az állat közben, és pörögsz.. Fajin

-
Quan-Chi
őstag
válasz
üzenetére
mivel szeded és mikor ? önmagában nem igazán volt jó nekem se !
én úgy küldtem hogy 3x2 szemet szedtem 2-300mg koffein és 2 szem alphaburn társaságában ! az egyik adagot reggel vettem be a másikat olyan 1 körül ( 3kor mentem edzeni ) az utolsó adagot olyan 5 körül koffein nélkül ! és így jó volt
ezen kívül próbáld meg azt hogy 2 nap szeded 1 nap szünet ! én mondjuk minden nap szedtem , nekem az jobb volt 
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
ma 6ot vettem be, a fejem fáj kicsit, de hőmérséklet semmi...jól gondolom, hogy ha marad a 36,6 akkor tök feleslegesen szedem?

-
-
God Vazzeg
veterán
Elmentem edzeni UP

-
Tipo16V
aktív tag
válasz
CoolBoy323
üzenetére
szép......

family guyt néz vki? -->[link]
-
CoolBoy323
nagyúr
-
kovsol
titán
válasz
Eagle16
üzenetére
"mire átöltöztem már le is izzadtam" én meg biciklivel megyek így már átöltözve megyek, mert úgyis ismerem magam és mint a hülye úgy tekerek és leizzadok ezen a kb 4km -es dombnak menetben is
ma hát+váll volt, hátazás elég jól ment 130kg ba ment 6db majd hogy nehogy már csak ilyen keveset csináljak még gyorsan 60kg ba húztam 12-t, hiperhajlítás ma szarul ment de azért 15kg többlettel egészen az utolsó négyig ment, ott le kellett dobnom és cserélni 5kg ra

vállazásnál meg valami gebasz lett előre emelésnél és mintha becsípődött volna valami izom és nem bírtam nyújtással helyrerakni így ott lett vége az edzésnek, majd kifekszem az éjjel -
Eagle16
addikt
válasz
gyuri00
üzenetére
Én is így csinálom, 4x6-ot gépen. Csak ettől nem fog fejlődni, de gondolom van mellette még más gyakorlat is. Csinálhatod akár minden edzésen, ha marad rá időd.
Egyszer nekem is becsípődött, de nem ettől, hanem hogy tüsszentettem
Egy hétig alig bírtam balra-jobbra fordulni...
Lábat remélem szoktál edzeni
Más: Ma mell-bicepsz volt de nagyon nem ment
Jó meleg volt a terembe, mire átöltöztem már le is izzadtam
Szokásos súllyal nem ment a szokásos ismétlésszám, nem is tudom mi volt velem, lehet hogy a meleg miatt...holnap meg lábedzés ugyanilyen melegben..hát az biztos hogy nem most fogok csúcsot dönteni guggolásban. -
Tipo16V
aktív tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
18280- te amúgy mi is vagy?
komandós?
-
gyuri00
aktív tag
válasz
Quan-Chi
üzenetére
okés köszi mindenki a segítséget
akkor a kart mostmár egybe edzemmeg a hátam elég gyenge ezért minden edzésen csinálok 4*6 húzódzkodást azon a segítőgépen
ezzel jól fog fejlődni a hátam? vagy felesleges minden edzésen csinálni?a multkor eszt csinátlam egy hétig be is csípődött a hátam lehet nem ettől volt nem tudom

-
Snoop-y
veterán
válasz
Quan-Chi
üzenetére
Pl én karra úgy edzek, hogy pihenés nélkül nyomom felváltva a bicepszet a tricepsz gyakorlattal. Ez abban az esetben nem igaz csak amikor nem súlyzóval csinálom hanem bicepszre húzódzkodok tricepszre meg tolódzkodok.
Áhh baszki abban én pl nem fáradok el
Súlyzó nélkül egy sorozatban 100 ismétlés is megy. Úgy sosem végeznék. Azért kezdtem el súlyzóval. Így is 30-as sorozatokat csinálok
-
PókerFész^^
tag
megrendeltem néhány cuccot myproteinről, remélem megjön

ha már kifizettem 23ezer jó magyar forintot a cuccokért
Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Napelem
- További aktív témák...
- I7 2600K - RX 580 4Gb - 16Gb DDR3
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó egy Xiaomi k50 ultra (Xiaomi 12t pro) snapdragon cpu
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5600XT / RTX 5060 / 16GB DDR4 / 1TB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 990 Pro Heatsink NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo gamer laptop bazár - friss lista (2026.04.01)
- Infinix Zero 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 15 128GB fekete
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ez inkább tricepszre megy nem?