Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaLee
addikt
-
zolee3000
tag
válasz
Zsombe
üzenetére
Mi a baj a GY gumikkal? Milyen "rossz" példányokról hallottál?
Azért kérdezem mert én is most rendelnék UltraGrip Performance+t (215/55 R17). Alternatíva még a WinterContact TS 860, de abból csak 225/50 van, drágább is, plusz úgy tudom hóban (ami itthon nem nagyon lesz) jobb, vizes úton (ami annál inkább előfordul) gyengébb.
(Alpin 6 nem játszik, mert abból nincs peremvédős.
) -
Tamas1982.1
tag
Köszi srácok! Nekem az ökrök telefirkálták az összes külső oldalfalat. Mint egy csöves autója, úgy néz ki tőle a 4 éves kocsim, ráadásul valami takony zöld szrral firkálták össze. Remélem lejön.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
Általában zsírkréta jellegű cuccal írják. Nálam lesz@rom tabletta bevált, nameg általában belső oldalfalra írnak.
-
szabonagyur
félisten
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
Leszokhatnának a gumisok az oldal falról... nekem mindig a futófelületre írták, onnan lekopik gyorsan és nem is zavaró.
-
Zsombe
senior tag
válasz
Zsombe
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! GoodYeart elvetettem, több helyről hallottam, hogy rossz példányokat is ki lehet fogni, aztán csak a garanciás ügyintézés marad, az pedig macera.
Bridgestone-tól a kopás és öregedés miatt félek. Ugyanakkor a Firestone Winterhawk 4-ről jókat olvasni, hallani és az idei Autonavigátor teszt alapján majdnem jobb teljesítményt nyújtott, mint a Bridgestone LM005. Tényleg jobb gumi, vagy inkább Bridgestone?
Tudom hülye vagyok, de az Uniroyal mintázata nagyon megfogott.
De gondolom az rossz választás lenne. -
Csabroncka
addikt
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
Szappanos víz - kréta
-
Tamas1982.1
tag
Sziasztok! A gumisok általi batár színes jelöléseket a gumiról mi hozza le? Próbáltam a gumiápolót de az nem vált be.
-
sgabor
csendes tag
válasz
Salex1
üzenetére
A 2. kérdésedre: Ha nem raksz bele szenzort, akkor azzal a felnivel nem megy át a vizsgán az autó. Mivel ha TPMS-el felszerelt gyárilag az autód, annak működőképesnek is kell lennie a vizsgán. Ha persze nyáron vizsgázol a nyárival, akkor vizsga szempontjából legalábbis nincs gond. Olvastam valahol, hogy biztosítós gond azért lehet. Nevezetesen ha balesetet szenvedsz olyan autóval, amiben gyárilag van TPMS, de ki van iktatva, akkor előfordulhat, hogy nem fizet a biztosító, hasonlóan ahhoz az esethez, mint amikor lefutottak a gumik.
-
polonic
félisten
válasz
MC Pite
üzenetére
Ahogy említettem, azt szerettem volna elsősorban. Csak a gyors kopás, ami elgondolkodtatott. De inkább az, hogy kb sehol nem kapni (legalábbis a nekem szükséges méretben) és decemberre ígérték, ha egyáltalán. Így lett az alpin 6, mert azért nézve az előrelátható időjárást, nyárival semmiképp nem akartam kihúzni addig a bizonytalan ideig, amíg lesz LM005.
Egyébként elgondolkodom a 4 évszakos gumin én is. Most még akartam külön télit. Lehet ez lesz az utolsó ilyen gumim.
-
MC Pite
veterán
válasz
polonic
üzenetére
Nem túl nagy a kép, de a 0 és mínusz tizes vonalak, és hogy mennyit volt alatta a hőmérséklet, az látszik.
Valóban, mindenütt nem lehet, az Alpin egy közepes (mindenre is) beállított keverék, nagyon nem lehet vele mellényúlni. (Én inkább az LM005 felé húznék ha télit szeretnék, de megjegyzem az osztrákokhoz többször mentünk ki az Alpokba télen, havon is vezettem ott is sokat, néha itthon is, és a GY 4S Gen2 gumik elég jók voltak ott is. Konkrétan a tiroli mentős megdicsérte milyen fasza téligumijaim vannak, mikor visszafelé a 21km szerpentinen a friss havon kellemes tempóban haladtunk vissza
.)Salex1: Valószínű ennél sem kell tanítani - mégha több márkaszervizes az ellenkezőjét állítja. Legalábbis enyémnél ezt állították és tanították is 1× pénzért
. -
Elektrosokk
veterán
Na felkerültek CC gumik, utána elvittem egy futóműbeállításra is az autót. Azért meg lehet állni ezekkel szépen ahogy tapasztaltam.
-
Salex1
őstag
Dacia Lodgy 2020-hoz szeretnék téli gumit és felnit, de a TPMS rendszer miatt, nem egyszerű.
Ha veszek egy gyári szettet pl. innen, esetleg kínából, hogy tudom rátanítani?
Ha esetleg nem foglalkozok a szenzorral, csak annyi lesz, hogy folyamatosan égni fog a visszajelző lámpa? -
Zsombe
senior tag
válasz
rbalint88
üzenetére
Jogos a felvetés, köszönöm!

Michelinnel rossz tapasztalatom van. Anno az Accordot gyárilag Pilot Sport 2-vel szerelték, 4. évben kuka lett mert elkopott, pedig éves szinten mentem az autóval 12-13e km-t és nem túlzottan sportosan. Ellenben a Bridgestone Potenza S001 simán bírt ugyanolyan felhasználással 5 vagy 6 évet.
-
rbalint88
veterán
válasz
Zsombe
üzenetére
Palyan ugyanugy 130-cal mesz ezzel is, mint egy erogeppel, szoval az nem kifogas
en a ket premium kozul valasztanek. Az auto arahoz kepest a jobb gumi felara ugyis elenyeszo, egy kedes fenyszoro viszont qva draga, ugyhogy ne a gumin sporolj
ha sokat mesz, akkor a michelin alpin6/pilot alpin vonalat is erdemes megnezni, mert altalaban a misik a leginkabb kopasalloak. -
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
1.8 hybrid Corollara milyen téli gumi ajánlott 225/45 R17 méretben? Felhasználás: 60%-ban Bp agglomeráció -> Bp, illetve 40%-ban autópálya.
Korábban Bridgestone márkát preferáltam, de itt a topikban olvasott gyors öregedés kezd elbizonytalanítani. Az alábbi 3 típust néztem ki:
- Bridgestone Blizzak LM-005 (korábban bevált)
- GoodYear UltraGrip Performance+ (legdrágább)
- Uniroyal MS Plus 77 (árban nagyon kedvező és tetszik a mintázata)Esetleg más ajánlott típus? Kissé tanácstalan vagyok, hogy felétlen szükséges-e top prémium abroncs egy ekkora "erőgépre", illetve a felhasználás módja alapján.
-
polonic
félisten
válasz
MC Pite
üzenetére
Nem látni a képből semmit sajnos.
Egyébként még az előző hsz-hez. Köszi az ajánlást. Megnéztem ezt a tesztet.
Rendszeresen járunk az osztrákokhoz havas utakon. Oké, ebben a szezonban valószínűleg nem.
De ezért szeretnék olyan gumit, ami szárazon, nedvesen, az itthoni körülményekhez és a havas útra jó.
Nem lehet mindenhol a legjobb az egyik gumi. De úgy gondolom, hogy a Michelin Alpin 6 jó választás lesz ezekre a körülményekre. -
sgabor
csendes tag
Téligumihoz vettem külön lemezfelnit, viszont szükség van 4 db TPMS-re. A gyári kb. 12-15 eFt/db. Az Aliexpressen ennyiért mind a 4-et meg lehet venni. Vett már valaki onnan? Bevált, működik?
-
bazsimano
őstag
gondolom ra lesz irva a kutyure
meg nincsen nalam a felni. valahogy el kell juttatnom zalaegerszegrol budapestre
Aztan mivel olcsobban jutottam hozza...lehet hogy a bridgestone lm005 lesz a befuto telire...
koszoom mindenkinek aki eddig valaszolt a nagyon kis egyszeru/naiv/hulye kerdeseimre
-
bazsimano
őstag
koszonom szepen!
annak amugy van erteke?
azaz el lehet passzolni?
vegul egy peugeot gyari alufelnit sikerult szereznem a citroenre. mindenbe egybeesik csak annyi, hogy az ET 44 a citroenre az eloirt az 47...de gondolom ennyi belefer.
most mar valahogy ide kell hoznom
)
Eleg kedvezo aron sikerult hozzajutnom a felnihez, uh tobb penz maradt a gumira...erdemes lehet egy bridgestone lm005-t valasztani a krisalp hp3 helyett?
udv
b. -
bazsimano
őstag
Sziasztok! Gyora kerdes ha van a felnibe nyomaserzekelo azt ki tudom szedni ha nekem nincsen szukseg ra? Vagy akkor nem jo nekem?
-
Tompie
őstag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Köszönöm, DE idegesített, mégis csak lemostam 🤭
De köszönöm azért 😊 -
Tompie
őstag
Azt szeretném kérdezni, hogy az okoz e bármi problémát ha felni peremén ahova a gumi kerül fel ott marad némi matrica maradvány? Csak alig akar lejönni akkor nem állnék neki benzinnel mosni

[kép] -
stefanitsr
senior tag
válasz
Remekelek28
üzenetére
Én próbáltam, és katasztrófálisra sikerült, tényleg vidd el szakihoz
-
ginola
addikt
15 méretben milyen téli gumi ajánlott,?
Keveset futok az autóval , a lényen, hogy jól tapadjon és lassan öregedjen. -
Dan-szan
senior tag
Ajjaj most akkor kezdjünk el félni? Mellveregetés 1 felvonás : Elkezdődött a tél....
-
8
senior tag
válasz
tboy93
üzenetére
Szép mese, szezonban az utolsó filléreket is kipréselik a vevőkből.
A nyárit majd tavasszal tedd fel apróra, prémium, nem is régi, szerintem 20-30 között simán viszik a szettet.
Sebességindex:
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet
36. § (2) A járműre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a jármű vonatkozó adatainak. Téli mintázatú gumiabroncsot szabad felszerelni a járműre abban az esetben is, ha annak sebességhatára alacsonyabb a jármű legnagyobb sebességénél. Ebben az esetben a jármű vezetőfülkéjében a gumiabroncs megengedett sebességére utaló feliratot kell elhelyezni.Tehát alacsonyabb sebességindexű nyárit nem szabályos használni, télit (és nyilván négyévszakosat) csak úgy, ha jelezve van a vezetőfülkében.
Más kérdés, hogy itthon a kutyát nem érdekli - addig amíg nincs valami vita a biztosítóval, mert akkor mindenbe belekapaszkodnak hogy ne kelljen fizetniük.
-
Dan-szan
senior tag
-
válasz
Dan-szan
üzenetére
Szezon van, sokan vesznek ilyenkor gumit. Kíváncsi leszek mikor kapok majd időpontot átgumizásra

Használt 6 éves Michelin gumim egyébként meglepően jó állapotban van, még nem is repedezett. Minta is van rajta. Lehet felrakom egy tizesért apróra, valakinek füstölni jó lesz

-
válasz
tboy93
üzenetére
Csak tud 210-et.
Nem szentírás:
Figyelem!
Soha ne szereljen fel autója eredeti abroncsánál alacsonyabb sebességindexszel rendelkező gumit. Magasabb sebességindexűt viszont ellenben nyugodtan felszerelhet.
Felrakhatok-e autómra a gyártó által előírtnál alacsonyabb sebességindexű gumit?
A törvény tiltja olyan gumi felszerelését, melynek sebességindexe nem éri el a gyártó általi abroncsét. Ugyanez érvényes a terhelési indexre.
A téli gumik sajátossága
Felszerelhet olyan téli gumit, melynek sebességindexe egy betűbesorolással alacsonyabb a nyári abroncsnál. Ha gépkocsiján például V indexű nyári gumi van, akkor közlekedhet olyan téli gumikkal, melyek mutatója H.
Ennyi erővel Q-t is feltehetsz. -
válasz
tboy93
üzenetére
Na, most hívtak telefonon, hogy a webshop még ugyan úgy jelzi hogy van készlet, de amúgy már nincs, elvitték a teligumit.hu-ról az összes Vredi Quatrac 205/55R16 H-s gumit. V-s szett még van, de abból is az utolsók közül tudott adni. Így egy picit drágább lesz, 94 helyett 96 azt hiszem.
-
Na berendeltem én is a Vredestein Quatrac-ot 205/55R16 méretben az Accordra. Kíváncsi leszek milyen, még sosem volt 4 évszakos gumim.
-
TommyY2
tag
válasz
Kornel
üzenetére
Ismét megnéztem a kínálatot. Ami ugyancsak meglepett, hogy ugyan olyan Momo W-2 típusnál, csak más méretű gumi esetében a tapadás már nem E, hanem C. Ez kissé megnyugtat, de most már végképp nem értem az egészet. Egyébként a másik autónkon is Momo van, azt is a gumis ajánlotta annak idején. Most már 5 éves, de abszolút nem kemény.
TommyY
-
MC Pite
veterán
Ránéztem -évek óta először- a csak téi gumi tesztekre, konzervatívabb emberek kedvéért (sokszor kifejtettem erről a véleményem/tapasztalatom már).
Úgy nézem átlag méretben nekünk messze legjobb választás a Bridgestone LM005 és a Hankook icept RS2; jól látom?
Havon tűrhetőek, de a nálunk 99%ban uralkodó télen sokkal ügyesebbek a klasszik télies dobogósoknál - bár a B a legtöbb tesztet megnyeri ahogy nézem. Egy teszt a sokból. Szárazon 10 meg 11. a C TS860 és a GY UG9+/D WS5; míg a másik kettő első helyen van. 90/130nál rohadtul nem mindegy. Michelin meg kb középen.
-
MC Pite
veterán
válasz
TommyY2
üzenetére
Egy tesztet találtam, egy selejtezőt, ahol az 52ből 49. lett - így értelenszerűen a rendes tesztig nem jutott el.
Valószínű olcsó keverék, ami szárazon gyenge, vizesen gyengébb, havon (?) korrekt; és elég gyorsan öregszik.Egy újabb, tipikus példa arra, miért nem érdemes a gumisra bízni a gumiválasztást!

Felénk is kíni szarokkal jár a gumis, munkás autón téli Taurus télen nyáron fent van. Nem kommentelném... Azt se higy húgomnak mindig hátra rakjs az öreg, kopottabb gumit, és hogy milyen gumikat ajánl az ismerösöknek.
-
Kornel
veterán
válasz
TommyY2
üzenetére
Ránézve a kínálatra ( [link] ) egy Nexen-t olcsóbban ki lehet hozni, de utólag már szerintem kár agyalni ezen, használd, ha nem tragikus, akkor közlekedsz vele, legközelebb meg vagy benézel ide, vagy egy gyors pillantás az Árukeresőre, ott is elég szépen lehet szűrni.
-
TommyY2
tag
válasz
Kornel
üzenetére
215/60 R16. 23.000 volt darabja + felszerelés. Olasz gyártmány, a gumis esküszik rá és ő is azt használja.
Én is láttam hasonló tesztet, ott a legutolsó helyen szerepelt. Sajnos mindezt csak utólag.
Igaz, hogy olyat is láttam, ahol száraz és nedves úton az utolsó helyen szereplő kínai Triangle márka a műgyanta tesztpályán az első helyen végzett.
TommyY
-
-
bazsimano
őstag
Sziasztok!
Felnit mivel erdemes kuldeni? Mi a legolcsobb verzio?
Új hozzászólás Aktív témák
- Volkswagen Lupo 2002-es évjáratú eladó.
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)
Csak a kisoroszlánra mertem egész évre nyáriasabb 4S gumit venni.
De gondolom az rossz választás lenne.
.)
)
![[link] [link]](https://www.rifeng-hoszivattyu.hu/images/Hirek/homers%C3%A9klet-magyarorszagon-2019.png)