Hirdetés
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batib
őstag
Köszi a válaszokat. Úgy tűnik nekem akkor inkább a kicsit drágább mesterek jutottak.
Igaz várnom alig kellett (kb 15perc) és pikk-pakk megcsinálták. Kb az is negyedóra. -
KTU
addikt
válasz
MC Pite
üzenetére
Köszönöm hogy összeszedted.
A teszteket olvasgatva kb. bennem is ez a kép alakult ki.
Választottam egy olyan 4évszakos abroncsot amivel még semmi tapasztalat, mivel pár hónapja jelent meg, de az előző generáció is jól teljesített, amit írtak is itt a topikba.
Vredestein Quatrac (sima) -
2ozzmexy
senior tag
"Láttam olyan gumihotelt, hogy 3 oldalról és teteje zárt, talán hullámlemez, és az egyik oldal (DNy) jó nagy részén csak rács.
Gondolom nyáron a téli abroncsok jót izzadnak."UV védelem meg úrimuri, mi? Szép, és ezért van aki fizet! Na ezért sem fizetek ilyenért, a sötét ablaktalan pincében letakarva bőven jól el vannak nyáron is...
-
MC Pite
veterán
2-3 évet és több tesztet fogok átlagolni, de úgy a topik egyik kedvelt márkája (Kleber) nem fért volna bele, mert csak egy tesztet találtam róla, így ezt csak egy tesztből. [Amúgy kihagynám, élőben veszélyesebbnek éreztem nyáron mint egy télit, de többen magasztalják, így ebbe belevettem.] Gondoltam hogy ilyen csillagos, ránézésre még könnyebben feldolgozhatóra csinálom; nem tudom melyik jobb. Részletekért: Teszt
-
KTU
addikt
Kecskeméten felhívtam pár gumist másfél hete, 15", acélfelni, vittem az új abroncsokat,
9 000 - 14 000 Ft a 4db-nak az átszerelése, (autó le/fel, új szelepház, centrírozás).
És a legjobb, volt olyan aki nettó árakat mondott, de erre úgy kellett rákérdeznem, mivel ez lett volna a legolcsóbb.
Aztán mégse.más Tma:
Láttam olyan gumihotelt, hogy 3 oldalról és teteje zárt, talán hullámlemez, és az egyik oldal (DNy) jó nagy részén csak rács.
Gondolom nyáron a téli abroncsok jót izzadnak. -
Dan-szan
senior tag
válasz
nandinho1334
üzenetére
Ha vársz egy pár napot (én már megrendeltem) Db-ben akár élőben is meg tudod nézni a Quatrac-ot, hátha az is segít a döntésben. Gumishoz nem tudom mikor lesz időpont így nem biztos,hogy már fent lesz a gépen.
-
raziel01
veterán
válasz
rothfb
üzenetére
Eléggé felment a futóműállítás ára is. Én nem hordom évente. Egyszer be lett állítva kuplung csere után, mert szét volt minden szedve. Utána elvittem következő nyáron, semmit nem állított rajta.
Mikor belementem egy nagy kátyúba akkor elvittem megint de amíg nem lesz vele megint baj nem megyek 2-3 évig.
15 colos alufelnire nekem 10-ért rakva fel a gumikat a gumis. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
nandinho1334
üzenetére
+1 szavazat a Vredestein Quatrac-ra (sima, nem az 5). Az jó választás, friss fejlesztés és a teszteken is nagyon jól szerepelt.
-
MC Pite
veterán
válasz
nandinho1334
üzenetére
1, Azt a nyárit nem feltétlen raknám már fel, nagyjából a 2021es szezonra az egy elöregedett gumi.
2, Én is úgy csinálom, hogy nyári+télies négyévszakos, mert sokkal biztonságosabb, mint egy klasszik téli.
3, De ha már nem vennél kést szettet;
Klebert továbbra sem nagyon csípem, nekem elég tré tapasztalatom volt a Quadraxerrel. Plusz hóra van inkább optimalizálva, pont nem túl hasznos itthonra.
Inkább Hankook 4S2, Vredestein Quatrac (sima) lenne amit egész évre raknék a Merivára. -
nandinho1334
csendes tag
Sziasztok!
Már tettem fel kérdést pár hete, azóta olvastam egy csomót a témában és követtem a fórumot is és rájöttem, hogy tovább kell pontosítani a kérdésem, kihagytam egy fontos infót, hogy van nyári gumi garnitúrám.
„Abszolút kezdő vagyok, még sosem vettem gumit, az első saját autómra lenne az első vétel:
Opel Meriva A 2003, Z16XE motor. Évente kb. 6-8 ezer km-t megyünk, legnagyobb részt városi használat, hétvégente 50 km vidék, évente 2-3x autópálya, ebből csak 1x télen maximum.
Ehhez a kevés éves, 90%-ban városi használathoz keresek best buy téli gumit ha lehet ajánlott hellyel együtt ahonnan rendeljem online/megvegyem (Debrecen), vagy négy évszakosat, nem tudom mivel járnék jobban. Nem gondolom, hogy indokolt lenne prémium kategória, egy jó közép kategóriára gondoltam, de mindent meghallgatok.
Tudnátok nekem ajánlani? Köszi!”
Akkor kaptam választ az eredeti kérdésemre, köszönet harisnak és kenguru99-nek, de csak 4 évszakosra (Kleber Quadraxer 2). Mivel van egy 2016-os gyártású Nexen N Blue SH01 ECO szettem külön felnin, meg ijesztgetnek itt a napokban a kemény téllel ezért lehet mégis jobb lenne a téli gumi (biztosításnál emlékem szerint bejelöltem, hogy évszaknak megfelelő gumi, ezért is számíthat). A méret 185/65/R15, és fontos lenne, hogy lassan öregedő legyen, mert biztos nem elkopni fog az én használatom mellett, minél tovább szeretném használni, míg biztonságos.
Az olvasottak alapján a Kleberre írtátok többen, hogy lassan öregedő fajta, Kleber KRISALP HP3-ra gondoltam bhpgumitól, ez árban is megfelelne, bár ha van valami bestbuy, ami ennél kicsit drágább de sokkal jobb számomra, akkor azt fogom választani.A prémium sem vágna földhöz anyagilag, csak nem tudom erre a használatra van-e értelme, nyáron megyek többet, bár nem sokkal. Télen gyakorlatilag kivétel nélkül csak Debrecen-Hajdúszoboszló vonalon mozgok egy-két hétvégente (50 km oda-vissza), hegyek, síelés szóba sem jön, az utóbbi években egyszer mentem pályán Bp-re télen, ezeken a szokásokon nem is fogunk változtatni beláthatóan a közel jövőben.
Jó nekem a Kleber, vagy a leírtak szerint jobb lenne más? Köszi!
-
Vérboci
addikt
na kérem, nexen n blue 4 évszakos 205\55 R16 méretben felpattintva. 19.800 Ft darabja
DOT: 38\20 ...mint a mai kifli
-
válasz
forceberg
üzenetére
Nem az átmérő a fő szempont, és igen, lehetne tűrés benne.
Inkább az a gond, hogy erre hivatkozva a biztosító megtagadhatja a káresemény kifizetését.
Biztosítok meg a legjobb ügyvédeket alkalmazzák, akik erre vannak specializálódva.
Lehet hogy nem 2020, de 2022-ben már igen.
Külföldön meg azzal kezdik, hogy milyen gumi volt az autón. -
válasz
Nirvatti
üzenetére
Szia!
Majdnem mindenki teljes megelégedéssel használja a CC+-t. A kivétel én vagyok. 2017-es Scrossom van, már CC+-al hoztam el az autót (1.4t allgrip, automata). Második tél után cseréltem a CC+-t mert jeges havas időben én nagyon gyengének éreztem (Budapesten, összehasonlítási alap feleségem jazze nexen 4 évszakossal). És nagy romlást éreztem első és második tél között. 20k per év amennyit megyek, főleg Budapest és pálya.
Én a helyedben vagy nexent vennék (gyakrabban cserélve, jó gumi az új gumi) vagy a GY vector season 3-at (én következőre lehet hogy azt veszek).
Tudni kell rólam hogy a téli gyengeséget rosszabbul tűröm (eleve csúszik minden, kisebb a hiba lehetőség). És igen a nexen 4 évszakos szerintem is rosszabb nyáron mint a CC+ (nyúlósabb azért, a CC+ úgy teljesít mint egy nyári nyáron).
A nexen a jazzen 2éve, az scrosson 1 éve van fent és még marad.
-
Nirvatti
tag
Sziasztok,
2020-as Suzuki SX4 S-Cross (1,4 l BoosterJet - 129 LE) autómra szeretnék négyévszakos gumit.Az éves tervezett futás ~25e km. Napi 40 km munkába járás főként lakott területen kevés megállással és havi 6-800 km autópálya átlagosan, a többi főút és főváros.
Működőképes az a gondolat, hogy a kiszemelt Michelin CrossClimate+ XL 215/55 R17 98W gumit szereltetem át a már meglévő TPMS szelepekkel a gyári 17 colos festett könnyűfém keréktárcsára?
Van esetleg más ajánlott típus ha 3-4 évre szeretném letudni a gumikérdést?
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
lord_devil
üzenetére
Dunlop, jól tapad és nem hangos gumi, emellett lassan öregszik.
-
lord_devil
tag
Sziasztok!
225/50 R17 méretben melyiket ajánlanátok:
Kleber Krisalp HP3
Hankook Winter ICept Evo2 W320
BFGoodrich G-Force Winter 2
Bridgestone Blizzak LM001
Semperit Speed-Grip 3
Vredestein Wintrac Pro
Dunlop SP Winter Sport 5Teszteket már néztem, egyéni vélemények, tapasztalatok érdekelnének.
-
2ozzmexy
senior tag
Ez nem csak casco-nál van?
Bár én is barkópáztam az Allianzos hölggyel egy kört ezen hogy évszaknak megfelelő meg ilyesmi....
Amúgy nem tűnt fel a kárszakértőnek sem, hogy nem a gyári méret van a corollán és fizetett ugyanúgy a casco is meg a KGFB is... (Vagy csak nekem van túl határozott fellépésem
) -
2ozzmexy
senior tag
válasz
Zirowe
üzenetére
Majd a saját kárukon megtanulják, mellesleg ha arra jársz kérdezd már meg tőlük, hogy milyen indítatás vitte őket rá hogy eltérjenek a gyári abroncs mérettől amit mérnökök hada hosszú évek munkájával állapított meg?
Vannak tippjeim, de ebbe ne menjünk bele mert kikapok... (váltóméretet még megértem)Ne térj el tőle, mert rendellenes futómű kopáshoz, idő előtti lógásokhoz, kopogásokhoz vezethet és a C4 nem arról híres h gombokért árulnák a futómű alkatrészeket hozzá.
Sajnos ez a majom banán esete, tudom h drága méret, de hidd el jót akarunk neked.
Van ahol műszakin is belekötnek, én a fővárosban nem tapasztaltam, de nagyon nem ajánlom h úgy csináld mint én... Van egy mondás: "az okos ember a más kárából tanul, a buta még a sajátjából sem..."
-
Zirowe
nagyúr
Akkor jobb lesz ha szólok a C4 picasso csoportban, mert az emberek 90%-a váltómérettel használja.
-
ginola
addikt
195 60 R 15 Hankook w442 2014- es még jó állapotban mennyit érhet? 10 e km lehet benne!
W452 jó lesz ebben a méretben? -
tipuka
addikt
Megrendeltem az új Quatrac-ot, remélem jó lesz.
Még friss a jogsim.
( 175/65 r15 -ös hybrid yaris-ra ) -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, nemrég vásárolt 2009-es C4 Picassohoz keresek négyévszakos gumikat.
Amikkel vettem kukára valók, a kocsin gyári acélfelnik vannak, jelenlegi kerekek méretei/tulajdonságai:
215/55r16 93HEredetileg a rotalla ra03 xl-t néztem ki 215/55r16-os méretben, de a boltok, ahol ma próbálkoztam, mind azt írták, hogy nincs készleten és nem tudni mikor lesz.
Ahogy néztem ennek a guminak a váltómérete 205/60r15.
A két méretet figyelembe véve az alábbi két gumi típuson gondolkodom:
Nankang AW-6 215/55 R16 97V 22k
Nexen N'Blue 4 Season WH17 XL 215/55 R16 97V 26kIlletve kisebb méretben
Nankang AW-6 XL 205/60 R15 95H 21,5k/db
Nexen N'Blue 4 Season WH17 205/60 R15 91H 20kAhogy néztem a nexen top10 gumi, viszont a korábban tervezett 77k-s összkereten cserével együtt kicsit túl sok lenne 215-ös méretben, a 205-ös méret 90k-ja még tűréshatáron belül van.
Gyári adatok alapján az autó saját súlya 1539kg, össztömeg 2250kg, hasznos teher 711kg, a 205-ös nexen 91-es súlyindexével 2460kg jön ki, ami még bőven jó kategória szerintem.
A család három fős, egy darabig még nem fogunk gyarapodni, főleg városban lesz használva, keveset autópályán, száguldozás kizárva, fő a biztonság.A fentiek alapján jó választás lenne a Nexen N'Blue 4 Season WH17 205/60 R15 91H?
Illetve ahogy most nézem, talán a 205/60r16 is jó lenne?
-
Megjelent ma a magyar Autobild, benne gumitesztözön. Háromféle téli és a nagy négyévszakos teszt.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
Kornel
üzenetére
Na igen, nem is kell mindig egyet értenünk, csak nem elég h elspórolják a pótkereket meg az emelőt, de még rá is teszik ezeket az ECO gumikat... lassan mint egy használt autó, kihozod a szalonból aztán rá kell költeni még 3-400ezret, mire használható "autó" lesz belőle, mert az életveszély gumit ledobod róla, a defektjavítót (ami saját bevallásuk szerint is tönkreteszi a szintén EU által előírt méregdrága szelepet) lecseréled egy emelőre meg egy pótkerékre.
-
2ozzmexy
senior tag
De akkor legyen már a márkakereskedésben ilyen "safety first" opció, h köszönöm, azt a lapát exkrementumot itt hagyom nektek és tegyetek rá mást ugyanazért az árért... mert én már csak ilyen "kis ökobuzi" vagyok, h szerintem egy GTK-ra tört 2 éves autó pótlása (mert pótolni fogja a tulaj) nagyobb légszennyezéssel jár, mint amennyit tervezett élete során (300k km/15 év) megspórolt volna az autó az ECO gumikon...

-
2ozzmexy
senior tag
válasz
MC Pite
üzenetére
"Kerekítsük, lófasz a különbség." +1
de ha ezt én írom le, akkor kapok megint egy 24h-s bant...
A régi autómat Energy Saver-el kaptam 165/75R14, utána 185/60R14 GY Eagle F1 ment rá, jelentem ugyanannyit fogyasztott fedkomp szerint, pedig mindkét szettbe nyomtam ~50k km-t, de tapadásban érezhető volt a különbség, hogy Kornel-t idézzem: "mintha egy másik autót vezetnél" -
Qru
MODERÁTOR
A gumisok mindent 2.2-re fújnak.
Legalábbis akárhány féle autóval voltam akárhány gumisnál mind annyira fújta fel. Ebben benne van pl a márkakerben átcserlélt tél/nyári nyomásának beállítása is.
A többféle érték a modern autókra jellemző, a Subarunál nekem is csak 1 érték van (2.3/2.2) viszont a Jazz-nél már kettő; van normál és teljes terheléses érték is. -
ngaba
aktív tag
Nálam az Altea (1.5 tonna) 2.5/2.5. A gumis 2.2-re nyomta fel, azt karcsúnak éreztem. De én is úgy vagyok vele, hogy a franc tudja. Én jobban szeretem, ha nincs "választási lehetőség": Peugeot 306 tabláján az volt, hogy 2.4 bar mindbe, felfújtam annyira, nem gondolkodik, örül. :) Az Altea táblája szerint szinte bármennyire felfújhatnám.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MC Pite
üzenetére
A fogyasztás és CO kibocsátás miatt minden deci számít a gyártónak. Na most arra kap típus típusengedélyt amivel a fogyit/CO-t is mérik, így kénytelenek túlfújatni a gumikat. Ezzel csak az a baj, hogy aki meg normálisan használná kénytelen totózni, hogy akkor most mennyire is fújja a gumikat...
-
MC Pite
veterán
Érdekes ez a sok hülye nyomás érték, meg ECO érték.
Ha valaki, akkor én már nézegettem fogyasztást, a kimutatható fogyasztáskülönbség kb fél báros különbségnél (2,0 és 2,5bar) fél deci, azaz mérési pontosság határát súrolja. Kerekítsük, lófasz a különbség.Ellenben elpattog az autó és jobban ráz; konkrétan egyszerűbb futómű/peresebb keréknél konkrétan veszélyes mikor ilyen 2,6-2,8baros 'eco' nyomásokat használunk. A Kugánál majd befostam mikor közepes nyomásra állították be a 17es (legballonosab) abroncsokkal, katasztrófálisan szekérkerekes (pedig multilink).
A Megane kombim matricája azt írja:
Üresen elől 2,3 hátul 2,0b
Max terhelésen elől 2,6 hátul 2,3b.
És valóban, ennek így több értelme van mint a klasszikusnak, hogy hátul legalább annyi, vagy több nyomás legyen. Terhelve, sietősen, és veztech pályán is próbálva többször is. Azonosra hozva elpattog a hátulja.A 208nál is már ésszel van már meghatározva, elől 2,2, hátul 2,0bar üresen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pècsimunkás
üzenetére
Kb sehol nem jegyzik tesztekben de az elején jó lesz (főleg a 9 éves téli után) aztán ahogy öregszik (gyorsan) egyre szarabb lesz.
-
pècsimunkás
addikt
Sziasztok!
Laufen 4 évszakosa milyen lehet?
Unokatesóm most rendelt a Thaliara. A 9 éves téli helyett mondjuk biztos jobb lesz... -
blakey
titán
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Annyit amennyit írtam, a linkelt mérő pontos, csak aszerint állítom be a nyomást. az autóban lévő mérő is mást mér, de nem nagy az eltérés, 3-4 tized illetve ugye hidegen méred a nyomást, az autóban lévő mérő meg néhány száz méter után lesz aktív és már mást fog mérni, egyszer ki kell próbálnom, hogy megállok, megnézem az autó szerint és utána megmérem a mérővel is, csak ehhez se kedvem, se időm nincs.
"Tűpontos" csakis digitális mérővel lesz, a mutatós nem lesz az.ui.: amikor a mérővel beállítom a nyomást akkor általában az autó szerint is mindegyik kerék gyakorlatilag azonos nyomáson van, maximum 3 tized az eltérés a legkisebb és legnagyobb nyomás között, de inkább 1 tized szokott lenni.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
Kornel
üzenetére
Még nem sikerült az ideálisat megtalálnom, mert minden mérő mást mutat...

Én elől-hátul 2,8-ra fújtam a contis kompresszorral a nyárit, de vacak...
A téli nem rossz komfortra, inkább zajosnak mondanám, de BP-en annyira nem zavaró a fokozott zajszennyezés miatt...@blakey: Igen, rém szörnyűek, de elhasználom mostmár, amúgy lehet vele közlekedni, csak nedves úton életveszélyes tud lenni...

-
2ozzmexy
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Pattog hát, bár az kevébsé zavar, mert volt ebből már problémám, hogy egy kátyú után befelé púposodott ki az oldalfal...
2,5-ön meg a gyári 215/55R17 olyan laposkásnak tűnt, de a télinek tökéletes...
Még nem találtam el az ideális keréknyomást, mármint hogy a contis kompresszornak mennyit kell mutatnia... -
MC Pite
veterán
Keresgélgem a google driveomon, és beleakadtam a táblázatba amit elkezdtem: 4évszakosok 195/65R15
Az első nyolc pontot kap, a második hetet, és ígytovább. Ebben még a GY és 005 korábbi változatai vannak, bár jellegükben hasonlóak; illetve a Quatrac hiányzik, bár arról még csak egy teszt van tudtommal, a Pro meg nem talált be annyira.Érdemes lenne 3-4 méretben gyártanom ilyen egyszerűsítettet; vagy aki excelt nézeget, már a teszteket is kikeresi; a többieknek meg sájszegál csak mondja meg valaki a tutit 15/20k-ért?

-
Tompie
őstag
Bocsánat a primitív kérdésért, de a Hankook 185/65 R14 WINTER I*CEPT RS2 W452 [86] T ugyan az mint ez Hankook W452 185/65 R14 86T ahol csak ennyi van kiírva a winter i*cept rs2 nincs kiírva?
-
dudi6
senior tag
Köszi!
Akkor nincs a Hankooknál jobb maximum 35.000 Ft-ért?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Realme GT 2 - aláírjuk
- PlayStation 5
- Samsung kuponkunyeráló
- 3D nyomtatás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Eredeti játékok OFF topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Elektromos autók - motorok
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Samsung Galaxy A50 4/128GB szivárvány / 12 hónap jótállás
- Asus Zephyrus G16 GAMING Notebook! Ultra 9 185H / RTX 4060 / 32GB 7500MHz / 1TB! BeszámítOK
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z270 i5 7600K 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 3GB Zalman Z1 CHIEFTEC 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X12 Detachable i5-11G I 16GB I 512SSD I FHD+ Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, tudom, Kecskemét világváros méretű 
)
Beteszem a TIR-be.

Ízlések és pofonok. Teljesen logikus őket venni mert legalább 10-15-ször annyi idő amikor teljesen jók mint amikor gyengécskék. De engem egyszer megijesztett és mennie kellett.
)

de ha ezt én írom le, akkor kapok megint egy 24h-s bant...