Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Japi52
csendes tag
Sziasztok! Az autó: Nissan Qashqai 1,3-as 140 lóerős motorral. Jelenleg csak nyári gumi van rajta, az eredeti Conti 215/55/R18 99 V XL, könnyűfém felnin. Ezt szeretném lecserélni 4 évszakosra. Évente legfeljebb 10 e km-t megyünk, főleg városban, télen nem járunk síelni, extrém havas, jeges út használata nem valószínű. Miben érdemes gondolkodni?
-
rbalint88
veterán
válasz
David891
üzenetére
Lehet jobban jarsz telire egy ballonosabb gumival es kisebb felnivel. A budget megoldas a 16” lemez, ha felmegy es jovahagyott meret, de a 17” alu is sokat fog dobni a komforton, meg az mar egesz ertelmesen is nez ki. Ket eves mondeon nem eroltetnem a negyevszakost, nem kicsi es konnyu auto. Foleg, ha sportosabban vezetsz. Ha megis abba az iranyba mennel, akkor csak a top kategoria, goodeyear vector gen3, vredestein quatrac
-
David891
csendes tag
Sziasztok héten vásároltam egy 2 éves Mondeot amin nyári kopott gumik vannak.
(235/45 R18)
Ami mindenképp cserés.
Na most mivel jön a tél már csak télit vennék rá vagy 4 évszakost.
Melyikkel járnék jól illetve milyen tipust érdemes?
Neten nézve millió fajta van...én meg kb semmitse értek hozzá 😁.
Másik dolog a kocsin gyári alufelni van.
Lehet azt is érdemes lenne venni ne azt egye a só télen? -
sfefe
addikt
válasz
FireFox1996
üzenetére
-
Kornel
veterán
válasz
FireFox1996
üzenetére
Téli?
-
FireFox1996
addikt
Fiúk, SUV-ra 235/65 R17 méretben mi a top 3 gumi? (ár kevésbé számít)
-
MC Pite
veterán
válasz
Willie
üzenetére
Kia Picanto (JA) 2017-től
Kia5.5x14
KO:4x100 KF:54 ET:45 Picanto (JA) (2017-től) [csak akkor alkalmazható, ha a gyári szerelés is 14"]juvegamer: Hankook (erősebben kopik, ekkora súlynál már nem a legjobb) és Nexent kiejteném akkor, preferencia függvényében a többiből választanék. B meg C kategóriát aki már egész évet 4 évszakossal akarja megoldani (főleg 1,25-1,5t menetkész tömeggel) , nem nagyon javasolnék.
Én főként itt mazsolázok a méret, és a számomra fontos részeredmények között - egyáltalán nem biztos ugye hogy az én szempontjaim összevágnak a tesztelőkével. -
-
MC Pite
veterán
válasz
Vérboci
üzenetére
Csak jól válasz 4 évszakost. itt is elhangzott pár márka, ami inkább télies; meglátásom szerint hozzánk nem ilyen való.
A Quatrac (nem 3, nem 5, nem Lite, nem Pro) is jó és kopásállóm de pl a méretemben még nem gyártják, előbb ki akarják a Quatrac 5öt futtatni; így 4Sˇ2 lett rendelve.
Petyás: potosan így van. én már évek óta télire télies 4 évszakost veszek (pedig hóban is járok néha).
juvegamer: nagy gyártó, de nem sok jó gumit látok tőlük, de legalább nem is túl olcsók. [link]
Milyen méretben, milyen autóra, és hol használnád? Kumho megint skippelős, de nem tudok addig bátran ajánlani míg nem tudom hogy 1 tonnás autóra 165ös szélességben, vagy kéttonásra 245ös méretben kell (és nyilván a felhasznállási szokások és a lakhely sem mindegy).
Vakon ajánlva kicsikre Nexen.
Kompaktra nyáriastól téliesig:
Michelin/Bridgestone > Vredestein (sima Quatrac) > Hankook > Goodyear > Continental > > NokianWillie:Sokat segítene
a, ha megnéznétek a keréken
b, ha azon nincs rajta, akkor nekünk az évjárat és motor segítene sokat hogy kiguglizzuk milyen ET milyen szélesség, mekkora lukközép kell hozzá. -
juvegamer
tag
Üdv.
Valaki találkozott már a Yokohama 4 évszakos gumijával? (Yokohama BluEarth-4S AW21)
Nem tudom milyen lehet, viszonylag friss fejlesztés és nem nagyon látom a teszteken pedig szerintem elég nagy gyártó.
Én most ezeken gondolkodom:
Az említett Yokohama BluEarth 4S és a Vredestein Quatrac 5 esetleg a Kumho Solus HA31. -
tboldi
nagyúr
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Én is tőlük rendeltem immár 3x, hasonlóan jó tapasztalataim voltak.

-
Én netem szoktam, [https://bhpgumi.hu/] vált be, gyorsan megbízhatóan szállítanak, eddig kiváló volt a tapasztalatom velük (utóbbi 6-7 év alapján, mióta így veszem), árazásuk is versenyképes általában, ingyenes szállítással. DOT is jó, félévnél öregebb garnitúrát még sose kaptam.
Meg kényelmes is, megrendeled, kifizeted, kihozzák.
-
albiosz
őstag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Igen, Nexen N'Blue 4 Seasont nézegetem egy ideje. A nyárim már elég régi, így jövőre cserélni kéne úgyis. Ha most veszek 4 évszakost, akkor a téli garnitúrát talán el tudom adni némi apróért.
Hol szoktatok egyébként vásárolni? Tudom, gugli és ÁK a barátom, de ha vannak jól bevált helyek, akkor nem ragaszkodnék a legolcsóbbhoz.
-
válasz
Petyás
üzenetére
Ez így van, az átmeneti hőmérsékleteken a 4 évszakos a legjobb.

Ebben a szűk 0-10 fok közötti tartományban, főleg esős/vizes körülmények között.

A téli csak minuszokban, havon, jégen jobb... a nyári meg csak nyáron 15 fok felett.
Ezért mondja egyre több "szakértő" is, hogy télire nálunk (EU) egyre inkább a 4 évszakos a jó... nyáron meg a nyári (az extrém melegek miatt).(Aki spórolni akar, az meg a nyárit el is hagyhatja... annyira nem rossz a 4 évszakos nyáron se.)
Egyébként az számomra is meglepő volt először, hogy a téli "ennyire" (relative) rossz ebben az átmeneti, de egész fontos enye téli/késő őszi vizes/esős időszakban (meg nyilván visszafelé a késő téli/kora tavaszi időszakban, bár ott kevesebb azért az eső). Azért erre gondolhatnának itt európában.

-
Petyás
tag
https://info.kaltire.com/all-weather-vs-all-season-vs-winter-tires/
Ebből én azt látom, ha a tél csak kicsit hideg és nem is igazán havas, akkor egy 4évszakos jobb, mint a téli.
És néha (vizes, 5°C) még a nyári is jobb a télinél.
Mit szóltok ehhez?
(Azóta megrendeltem a Hankook télit.) -
válasz
FollowTheORI
üzenetére
+1 a megérzésre. Az elmúlt telek enyhék voltak, egyszer csak bepótolja a természet.
(Bár nekem egyáltalán nem hiányzik a hó.)
-
-
albiosz
őstag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Persze, ez egyértelmű. Itt inkább a sok (a mi össz futásunkhoz képest) pálya a kérdés, hogy arra van-e ajánlottabb típus?
-
-
albiosz
őstag
És milyen négyévszakosban érdemes most gondolkodni, ha árérzékeny is a kérdés?
Én keveset megyek, kb. 6000-7000 km évente. Ebből havi 400 km autópálya, a maradék kisváros és nyári pályázás (nyaralás stb.). Nézegettem anno egy Nexen gumit, ami az egyik teszten jól szerepelt, másikon gyengén, ez árban is jó volt.
Vagy ilyen használattal felejtős az olcsó 4 évszakos?
-
rbalint88
veterán
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Legalabb lenne valami jo is. Csak rendes ho legyen (10cm+) es tartson is, mert a latyakot viszont nagyon utalom, az tenyleg semmire nem jo es nem is szep
-
-
Vérboci
addikt
Köszi mindenkinek.
Akkor egy közepes árfekvésűvel is elmegyek 50e kilométert. Az nálunk 4 év jelenleg. Félidőben meg felcserélem az elsőket a hátsóval.
Akkor nem kérdés, hogy 4 évszakost tetetek a fordra. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vérboci
üzenetére
Téli használat esetén 4 mm mint a télinek nyári használat esetén 3 mm. Tehát érdemes ősszel venni 4S gumit, hogy az utolsó nyarat még le lehessen nyomni vele.
Mennyi km-t? Az erősen autó és felhasználás függő, meg persze gumi függő. A legjobb kopsállósága a Michelin-ek van (60k+ km) meg a Kléber-nek (70k+ km).
-
Kornel
veterán
válasz
Vérboci
üzenetére
Km futás nagyon függ a gumi típusától, márkájától.
Általánosan a Michelin/Kleber mindig jó km futást tud, nálam utóbbi most jár 72000+ km-nél, még 4mm mintával, bár itt már megszóltak érte, hogy kukázni kellene. Ja és 3 éves, szerintem nagyjából ez a határ (3-4 év), ahol már elkezd öregedni is.Km futást érdemes az Autobild tesztekben böngészni.
-
-
Vérboci
addikt
Sziasztok. Egy 4 évszakos gumi meddig számít 4 évszakosnak? Mi a minimális profilmélység, ami kellhet? Nyilván nem a kresz szerinti 1,6 mm. Ide is érvényes a téli gumis 4 mm?
A gyári állapotú profilmélység azonos a gumikon? Kb. hány kilométert lehet futni egy 4 évszakossal, amig valóban 4 évszakosnak számít?
Agyalok na..
(mert hát mégis eladtam az Octaviát és most egy Focust kellene felgumizni vagy télivel, vagy 4 évszakossal)
-
rbalint88
veterán
Tanulsagos mese mara: [link]
-
válasz
Silent77
üzenetére
Árukeresőn ahol legolcsóbb szállítási költséggel együtt, szeretnek az utóbbival játszani. De lehet találni máshol is, akár olcsóbban is, momentán nincs jobb tippem. Várd meg a többiek javaslatát is.
A felnid 17-es, arra nem lesz jó a 205/55r16. Erős autó, hátsókerekes, jó gumi kell rá.

A tuti egy top gumi lenne, azok 36-tól indulnak (Michelin, Goodyear, Continental, Dunlop).
-
-
válasz
Silent77
üzenetére
Szia!
Sok ló mellett jobb a békesség, tegyél rá komolyabb minőséget. A 225/45r17 még egy aránylag megfizethető méret. Bár téliben nem olyan olcsó.
A 205/55r16 felmegy rá?Szerk: ahogy nézem, az Infinity 20 rugó, kb. 23-ért van Barum, 25 körül Nexen, Apollo, 27-ert Kleber. Ezek megbízhatóbb minőséget képviselnek.
-
Sziasztok!
2db téligumira lenne szükségem. BMW 330, 300paci.
Infinity INF-049 XL 225/45 R17 94V? Ezt már régebben is nézegettem.
-
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Tudtok emberi áron dolgozó gumist ajánlani 14,16,10 kerben? Aki ismeri a nyomatékkulcsot is -
-
-
2ozzmexy
senior tag
[link] hátul téli, elől nyári gumi... Végülis 4évszakos, soha nem szól be a biztosító h nem évszaknak megfelelő.
-
válasz
MC Pite
üzenetére
Jó tudni, hogy létezik félmagas súly is. Kértem, hogy előre hagyományos, peremre ütöttet tegyenek, annyira nem lett ronda: [kép]
Majd az lesz, ha rozsdásodik.

Jól látszik a képen, hogy a féknyereg szinte a felnit borotválja.
(A most hátsókra jövő ősszel tetetek ütött súlyt, ha meglesz még az autó és akkor majd az első tengelyre kerülnek.)Mielőtt betekertem a csavarokat megforgattam a felnit az agyon, de akkor nem tűnt fel a hang, simán elfordult. Illetve automata váltós, jobb a békesség, hogy P-ben parkol az emelőn. :)
-
raziel01
veterán
Üdv,
185/60 R15 méretben melyiket lenne érdemes? Ismerősnek lenne kb 6000km város, 2000km városon kívül/tél. 4 évszakos most nem játszik.Nexen 185/60R15 H Winguard SnowG3 WH21 gumi 16 490 Ft
Nexen 185/60R15 T Winguard SnowG3 WH21 XL gumi 16 690 FtHankook 185/60R15 T W452 gumi 17 464 Ft
Hankook 185/60R15 T W452 XL gumi 17 724 FtNexenről megmondom őszintén én nem találtam tesztet.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Jaja
Egyébként mindig is 225-ös volt rajta, meg a kis matricáján is az van a B oszlopon, illetve sok netes adatbázisban is az szerepel, igaz USDM-eknél. -
MC Pite
veterán
Valószínű az esetedben is az van, hogy kétféle futóművel (motor függvényében) szerelték az autót. Nyilván az óra arra van állítva, amivel kijött a szalonból.
Lásd párom autója, ahol 175/65R14 és 185/60R15(és ennek váltói) gumiméretek vannak megadva, amik egymásnak nem váltóméretei, egy szám különbség van.
A 1.1.-1,4 hátul dobfék/elöl tömör tárcsás/más csillapítók, stb; míg az 1.4 robotváltós és az 1.6osok nagyobb fordulókör, 2cm-vel magasabb szabadmagasság, más fék és futóműrendszer van alatta.
Mi ír ebből a könyv? Semmit! Matrica? Nyilván annyit sem. Mit mondanak a gumisok? Persze, keresztbe akármire akármit rakhatunk (nyilván nem). -
haris
őstag
válasz
Kornel
üzenetére
ez így van, de attól nem tértem el, az maradt a gyári méret.
Gondolkoztam annál is, hogy lecserélem a felnit is kisebbre 15-ösre, és 195/50 r15 gumit teszek fel, de épp az itt boncolgatott téma miatt, miszerint a biztosító vagy a vizsgabiztos beleköt, nem tértem el.
De a problémám a téligumi ügyben talán érthetőbb.
Magyarán, a gyárinál kisebb átmérőjű gumi miatt az óra szerint szabályosan haladva jelentősen kisebb a seességem, elvileg feleslegesen feltartom a forgamlat.De azt hiszem elengedem a témát.
Alszom még rá, de lehet hogy idén még visszateszem az öreg és kicsi téligumikat, és jövőre kitalálom hogy lesz. Talán egy szett 4évszakos lesz belőle és eladom a nyárikat.Bocs mindenkitől hogy rátok zudítottam a problémám

-
haris
őstag
A te példádnál maradva a két gumid közötti átmérő különbség 1cm (64,2cm vs 63,2cm)
ennyit simán jelent hogy új vagy kopott gumi van-e feltéveDe nálam
195/45 r16 (58,2cm) a gyári ajánlott 165/60r14 (55,4cm) ez -3cm különbség ami nagyon nagy eltérés, hiába legális.Közben akár egy 185/60r14 (57,8cm -4mm) akár egy 175/65 r14 (58,4cm +2mm) gyakorlatilag méretpontos cseredarab lehetne, viszont ezek nem szerepelnek sem a cimkén, sem a könyvben így szabályt szegnék.
De tovább megyek:
a nyáriméret 195mm széles és még bőven cm-ekkel bent van a kerék a kasztni alatt, a 175 vagy a 185 simán jó lenne, kerkenyebb picit, ami elvileg jobb a téli felhaználásra, illetve ballonosabb ami szintén nem hátrány.
De a 165 pláne a 155 olyan mintha valami elcseszett szerelő kukázta volna össze a kocsit. Pedig az a "szabáyos"
Elvileg a hólánc miatt van ez a suta méret, mert téli gumi lehet 195/45r16 is, ha nem teszek rá láncot (nem fogok), de azért ilyen széles és peres gumi meg kicsit túlzás télen
Szóval ez nem normális -
Subaru Outback 3.0R, 270 ló, 225/55 R17 téli gumi kellene, mi most a javasolt? Árban max 50k. Fontosabb a magas profilmélység, lehessen vele sarazni, havazni, nem baj, ha aszfalton kevésbé hatékony, zaj nem számít.
-
harry
veterán
Hello, teli gumit keresnek 175/65 r14 meretben. Mivel jo esellyel csak egy szezonra kell aztan eladom a kocsit, nem a legdragabbak kozul valogatnek... Amiket neztem:
Nexen Winguard SnowG WH2 (175/65 R14 82T) link
Hankook Winter i * cept RS 2 (W452) (175/65 R14 82T 4PR) linkVelemeny? Mas esetleg?
Auto: Renault Megane 1 Classic, 1.4 benzin.
(Luxemburgban vagyok, ezert nezek itt, de mas nemet / kulfoldi oldal is szoba johet). -
haris
őstag
És mi a helyzet, amikor a gyári ajánlott váltóméret köszönő viszonyban sincs az eredeti mérettel?
Ez a Streetka-m gyárilag ajánlott gumiméretei.
Az eredeti nyári méret a 195/45r16, viszont a másik kettő bő 5%-kal kisebb.
155/65r14 "kis" gumikat még a kocsihoz kaptam. Ez a hivatalos téligumi.
Ezzel ha az m0-án betartom a 100km/h határt, valójában kb 90 körül autózom a GPS szerint. (Merthogy a rendes gumival is kb 97et mutat óra szerint 100-nál)Mivel elég régi gumik, ezeket szeretném lecserélni, a tervben az volt, hogy kap a kocsi 4db 175/65r14 Kövér hp3-at, ami a nyári tökéletes váltó méret.
De most elbizonytalanodtam. Tényleg megb@szhatnak ha kiszúrják ezt?
Elvileg vehetnék 195/45r16 téligumi rá, na de azért az nem kicsit "peres" télinek. Ráadásul a gumikat kellene cserélgetnem a felnin, ahelyett hogy kereket cserélek ha jön a tél
Szóval nem értem kinek ártok egy korrekt váltómérettel -
Este felpattintottam a
téliketnégyévszakosakat. Nyár végén vettem egy szett Land Rover Freelander felnit gumisnál, grátisz szerelte a gumikat, centrírozta a kereket. Volt egy rossz érzésem... platformtárs, ugyanaz a fajta csavar kell bele, osztókör egyezik, 7,5x17 ET55 - azaz 1:1-ben gyári V60 D5 méret [kép]. Más kérdés, hogy az enyém D6 és így 8" széles a gyárija, de volt már rajta 7" széles Volvo felni is egy hétig - minden probléma nélkül. Szépen felment, annyira nem tetszik [kép]*, de konkrétan Mondeora való 17-es használt lemezfelni árában vettem (az is passzol rá).Próbakör a garázsban, valami ütemesen súrlódik.
Jobban megnézem, a ragasztott súlyokat csiszitolja a feknyereg. [kép] Mentem egy kb. kilométeres karikát, hogy hátha becsiszolja magának, de nem, továbbra is súrlódik, a súlyokat pedig "összekócolta". Inkább leszedtem őket, mielőtt valami galibát okoznak. [kép]
Holnap irány egy gumis, ragasztott helyett a peremre ütött súlyokat kérek rá.Szóval hiába egyezik minden méret, nem mindegy a felni belsejének a kialakítása sem, ha nagy fék van a járművön. (Ez 336 mm-es, a legkisebb felni 17" ami felmegy.) Alfások szoktak ilyenbe belefutni.
* a "gyári" AliExpress-es felni közepek már hajón vannak.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
zolee3000
üzenetére
Wheel-size.com oldalán néztem csak
talán 1.5 EcoBoost motorhoz írta a keskenyebbet... Amit vettem át újat és megvan a kép, az meg pont 16"-os kerékkel jött, sok pluszt nem tudok mondani.
Nekünk 195/65R15 helyett 185/60-nal hozták be az egyik kocsit, NKH műszakit is simán vette anno, mikor honosították... Nem is más motor meg ilyesmi, konkrét 3 cm a különbség átmérőben, Polo méret, nem Golf (adott évjáratra)
-
Willie
őstag
Köszi Neked is!

TFSi & szabonagyur & tboldi és Többiek:
Megnéztem a kis Picanto kézikönyvét:
175/65 R14 - 5,5J X 14
185/55 R15 - 6,0J X 15Ennyit ír a felnire, viszont ilyen adatokkal az internetet böngészve több típust is találok. Honnan tudom meg pontosan, hogy milyen acélfelni kell a barátnőmnek? Tudnátok esetleg linkelni olyat, ami tutira jó lesz? Érdekelné, hogy mennyi lenne kompletten az R14-es és R15-ös változat, tehát mindkettő típusra kérnék szépen egy linket. Gyárilag egyébként 4 csavaros és ilyen méretekkel van szerelve a komplett kerék: 185/55 R15 - 6,0J X 15
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
-
zolee3000
tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Szerintem ez változhatott kicsit az Mk5 Mondeo-nál az elmúlt 5-6 évben, legalábbis máshol is vannak kisebb eltérések a kül. években gyártott modellek között. Én most csak a saját autómhoz tartozó kézikönyvet kértem le, és abban sajnos csak a 235/50 van minden motor-variánsnál 17-es méretben. 215/60R16 és 235/45R18 van még, szóval a 215/55R17-be tényleg bele lehet kötni, ha szigorúan vesszük a dolgot. :-( Mindegy, ez van. Miért éppen ezzel ne szívnék.
-
zolee3000
tag
Köszi, ezt én is így tudtam. Tbk. ezért sem szívesen térnék el a gyáritól. Ettől függetlenül, és még véletlenül sem önigazolásul, de azért megnéznék egy statisztikát, hogy a magyarországi autótulajok hány százaléka követi ennyire poroszosan a gyártói előírásokat pl. a gumiválasztásnál, vagy hogy egyáltalán akkor miért létezik olyan, hogy "váltóméret".
2ozzmexy (42085): Végre valaki felnyitotta a szemem.
Bár eléggé mellélőttél, mert sehol sem írtam, hogy csak alsókategóriás gumikat tudok/vagyok hajlandó venni, és a műszakiról sem írtam egy szót sem, hogy paráznék miatta. A biztosítót említettem, és Qru is megerősítette, hogy erre hivatkozhatnak, hogy ne nekik kelljen adott esetben fizetniük, szóval ezzel tisztában vagyok. Amúgy a Michelin/Goodyear/Continental etc. kínálatában nézelődöm, tehát nem a gumin akarok spórolni, de attól még zavarhat, ha a gyári méret ilyen szerencsétlen. Attól még hogy telik valamire, még nem akarom ész nélkül szórni a pénzt. De itthon nagyon megy a másik zsebében turkálás, meg ha valaki gazdaságosabb megoldást keres, akkor rögtön jön a majom meg a banán...
No offense. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MC Pite
üzenetére
A merevebb oldalfal élesebb reakciót eredményez de ha rendesen felfújod a gumit azzal is kb ezt éred el.
Itt jók vele a tapasztalatok meg az Apollo-val is bár az elég régi fejlesztés. Ha most kéne vennem 4S gumit akkor a Goodyear Vector 4S Gen 3-at vennék. Ár/tudás fronton most az a bestbuy.
-
MC Pite
veterán
Hátő, Quadrexer 1-est próbáltam, kritikán aluli ****. 30ról intenzív lassításnál 21°fokban úgy kenődik (2 éves kb) érzésre és hangra is, hogy...pfff még téliek se szoktak ennyire. Cserébe télen (is) pocsék volt, plusz nem szokott tartós lenni a Kleber keverék általában (hamar revül).
Bár én az utódján is úgy látom, hogy nem lett annyira erős versenyző, a Vredestein vagy a Nexen, Hankook vonzóbb ezen az árszinten. [link]
Szerk: Ez nem anyag spórolás. Egy gumi vagy komfortos (pl eco gumik), vagy jól/élesen reagál (plusz fékezésnél is előnyösebb a keményebb oldalfal). Lásd EnergySaver/Premacy/PS4 vagy EcoC/PremiumC/SportC.
-
MC Pite
veterán
Qru: A télieseket vágom (Goodyear, Nokian, Conti, kisebb méretben a Nexen is jó). Az a B terv egyelőre.
Szerk: igen, nagyon kiváncsi avgyok a CC2-re, de jövő héten kelleen valami a szupi Kleber nyáriak helyett... És el kéne döntenem, hogy szokás szerint télies 4S gumi, vagy bepróbálom egy AS szettet.Hm, ok, idáig azt tapasztaltam hogy érezhetően nehezebbek, és erősebb oldalfalúak, ami főleg egy papíron 1 tonna alatti autónál gondoltam odabasz. Ahogy még a Meganenak is, igaz, méretben is van difi: [link]
ngaba: Néztem, kb a Hankook és az A005(EVO)/CC+ között van; egyetlen nyűgöm hogy összesen csak egy tesztet találtam csak róla. De jogos, felvettem a radarra, bár relatív kevés helyen találom meg, az ára is korrekt.

-
ngaba
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MC Pite
üzenetére
Ha télies/vizes kell akkor GY Vector 4S gen3 legyen de egy Nexen is bőven elég lenne szvsz.
XL: nem nehezebb mint a nem XL-es gumi és nem is erősebb mint a nemXL-es. A gumiban a teherviselő elem a levegő amit belenyomsz, ezért csakis a levegőzáró textilréteg más (sűrűbben szövött), ami max 1-3% súlytöbbletet jelent ami elhanyagolható.
Ennek megfelelően a gumiknál megadott max terhelési súly nonXL esetén 2,5 bar míg XL esetén 2,9 bar-os guminyomás mellett értendő. -
MC Pite
veterán
Sziasztok, kisautóra nézek gumit, évi 15k körüli futásra.
Idáig (vagy 5 éve) felsőpolcos nyári + felsőpolcos télies négyévszakos kombót használok a közepes és a kisautóra is, és ez így OK, (99%ban a mi teleinken jobb mint a korábbi szintén korrekt téliek, de rendes havon is jól vizsgáztak, főleg a Goodyear).
Itthonra kellene, azaz várható latyakos...akarom mondani havas (amikor a közúton, parkolóban hó van) napok száma 5-6-nál nem több, így ha 1 szettel szeretném esetleg az egész évet lefedni(egy szett alufelni, TPMS szenzor és a gumi rá kb +200k), akkor inkább a nyáriasabb (vizes, száraz) irányba nézelődnék. Ha nem igényel túl sok kompromisszumot. Ha valaki szerint mégis sokat igényel, lehetőleg mérhető infókkal támassza alá, (méter, másodperc, másodperc, stb) ne városi legendákra hagyatkozzon.
Amit néztem (185/65R15 méret, inkább AS mint 4S gumik):
Michelin CC+: A legdrágább, közepesen halk, aquaplaning terén nem túl acélos - felénk rengeteg helyen áll a víz az úton.
Bridgestone A005: Kicsit hangos, havon nem túl ügyes
Bridgestone A005EVO: Halkabb, ha van hó, ez sem sokkal jobb
Hankook 4S^2: A legolcsóbb, az A005nél is jobban kopik, a fentiek után a legélesebben irányítható, azoktól télen jobb.Előny -ha jól sejtem- 1 tonnás autóra, ha 88as terhelési indexű az abroncs, mert a CC+ és A005 az csak XL-esben van ebben a méretben, így nehezebb és kényelmetlenebb.
Kérdés: Kb jól látom -e az összefüggéseket, van-e esetleg ezekkel tapasztalat (Goodyearral és Nexennel van saját tapasztalast, évente veztech tréningen is nyúzva, de csak októbertől májusig), vagy más ajánlott erre a felhasználásra, vagy valami, amit figyelmen kívül hagytam, stb. Köszi

-
Tompie
őstag
Ahogy nézem a téli gumik árai szépen kúsznak felfelé
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Microsoft Office és Office 365 topic
- BestBuy topik
- Házimozi haladó szinten
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- iPhone 17 256 GB Black - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook Pro 16" M1 Max 64GB / 2TB / magyar / 27%-os ÁFÁS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Én főként

Jobban megnézem, a ragasztott súlyokat csiszitolja a feknyereg.