Hirdetés
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaLee
addikt
Végre esett hó és nem csak 1-2cm mint múltkor, lehetett tesztelni.
Asszony a Pirelli SF3-al ment dolgozni (~30km) és amúgy nagyon kritikus (mindig téli gumit akar, mert a 4 évszakos szerinte nem sokat ér) de erre most azt mondta, hogy teljesen jó volt. Közben autók az árokban, frontális karambolok stb.Én pedig a Nexen 4S 2-t tudtam kicsit jobban tesztelni, bár már a pár centis hóban is látszott, hogy nem lesz rossz, de most nagyobb hóban is nagyon jól vizsgázott, kanyarodásnál is stabil volt, ahol pedig jobban fel volt sózva az út azaz nem havon kellett fékezni, hanem aszfalt+latyak ott meg úgy állt meg, hogy az ABS be sem avatkozott.
Oké, mindkettő pár hónapos gumi, majd meglátjuk 1-2 év múlva mit mutatnak, most jó választásnak tűnik mindkettő.
-
BaLee
addikt
Van tapasztalatok kártyúkár után útkezelő kártérítéssel kapcsolatban?
24-én délután (mikor máskor...) egy szűkebb útrészen kihajtott a parkolóból egy kocsi én szemben én meg lehúzódtam a padkára, hogy nyugodtan elférjünk, ahol egy izmos kátyút fedett az esővíz. Ettől függetlenül nem gondoltam, hogy bármi problémát okoz de fél perc múlva felvillant a guminyomás jelző figyelmeztetés...
Azóta sem láttam, hogy milyen defektem van, hallani, ahogy jön belőle a levegő de pár km-t lehet vele menni ha mini kompenzátorral felfújom 1.5 barra (tovább nem megy, mert ott már annyit ereszt amennyivel fújná fel...).Természetesen a város összes gumisa kivette már a 24-ét is, meg a szombatot is (még azok is akik szombaton egyébként nyitvavannak) holnap kellene indulni hosszú útra a kocsival, mert ezen van matrica. Délelőtt teszek egy próbát azért hátha találok nyitva gumist.
Mivel defekjavítóm van amit nem fújtam bele és emelőm nincs így nem tudtam megnézni mi sérült, így kívülről nem látszik semmi. Mondjuk ha a felni azt holnap úgysem hiszem, hogy meg tudják oldani.
-
BaLee
addikt
válasz
7Sony7
üzenetére
Nagyon jól tapadnak a négy évszakos gumik ilyen utakon, újonnan és az első pár évben.
4,5 éves a tiéd, cserélni kell, ha ennyit bírt az nagyon jó, Michelin sem bír többet.Ha bejött, veheted az utódát, van már Nexen 4s gen 2. Hóban nagyon jó, szárazon sem rossz, nedvesen középmezőnyben szerepel.
Nekem is ilyen van egy Mazda 3-on, 2 napja volt egy vészfékezés a pályán, elég jól vizsgázott. Szerencsére volt kellő követési távolság, de majdnem összehoztak egy balesetet előttem, átterelés volt a másik oldalra, záróvonalon bevágott egy kocsi, hogy mégis átjön, majd satu fékkel előzékenyen beengedett maga előtt még 1 kocsit aki szintén a záróvonalon át ment, mögöttük meg jöttek ketten normál sebességgel 100 körül..
Valamelyik kocsiról repültek műanyag elemek. Amúgy a követési távolság fontos, esélyem sem lett volna megállni, ha a seggükben megyek, mint ahogy az előttem lévő 2 vészfékezőnek sem, ők kihúzták oldalra a kocsit a bóják közé azért nem volt csattanás. -
BaLee
addikt
Végre esett egy kis hó itt Szombathely környékén is, mentem is ki tegnap este tesztelni az új Nexen n blue 4 season 2-ket. Nos nem kellett csalódnom, bár alapból is a téli teljesítménye kiemelkedő volt teszteken, de nagyon jól fogott hóban. Igaz max fél-1 centi hó volt csak...
Ennek ellenére az egyik városból kivezető úton egy tök egyenes szakaszon találtunk az árokba egy Fabia-t, nem nagyon értettem ezt hogy sikerült összehoznia, a gumiira kíváncsi lettem volna, de már sötét volt így nem láttuk, megkérdeztük segíthetünk-e de azt mondta már szólt a bátyjának és úton van...
-
BaLee
addikt
Illetve itt is eléggé elterjedt a dolog, hogy bemegyek a gumishoz, ajánl valamit (amit olcsón kap vagy ami régóta áll nála a raktárban) aztán azt feltesszük. Illetve sokan élnek téveszmében, hogy ha a gumisnál veszi a gumit akkor jobban jár (régen, tényleg nagyon régen pl. ingyen szerelés volt ha ott vetted a gumit helyben stb.). Most meg ugyanannyiért teszik fel mint ha ott vennéd.
Nagyon nagyon kevés ember jut el odáig, hogy egy fórumon körbenézzen vásárlás előtt vagy akár megnézzen pár gumitesztet
-
BaLee
addikt
válasz
Egyiksejo777
üzenetére
Nem egy friss minta és tesztekben is gyengén szerepelt, főleg téli körülmények közt.
Nexen 2. generációját választanám legalább, ha az még belefér, nem sokkal drágább. Illetve amikor én keresgéltem a BFGoodrich Advantage All-Season volt még jó ár-érték arányban (Nexennél kicsit drágábban). -
BaLee
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Michelin CC2 72500km-t futott nálunk 3 év alatt, 4.7-5mm körüli maradt a profilmélysége. 2022 májusban tetettük fel, 1 hónapja lett cserélve. Tegnap vitték el a használt szettet 38 ezerért (kicsit félre is volt kopva...).
Szóval simán lehetséges. -
BaLee
addikt
Nem mindegy, hogy az a gumis alkalmazott vagy tulaj.
Múlt héten egy gumisnál dolgozó ismerős ecsetelte nekem, hogy egyre több 4 évszakost szerelnek, ő is már sok éve azt használ, nem is érti, hogy itthon időjáráshoz minek cserélget még bárki szezongumikat...
Erre a társaságban egy másik férfi meglepődött, hogy jók-e azok amire ráerősített, hogy nyugodtan vehetők, én is mondtam, hogy kb. 7 éve már csak ilyet használunk, nagyobb családi körben is már csak egyetlen kocsin szórakoznak szezongumikkal (6 kocsiból 1).
Bár azért fontos, hogy ne a legolcsóbb noname márkát válassza az ember a lista aljáról. -
BaLee
addikt
Ez nem sznobizmus...
Sejtem mire gondolsz, mert sok topicban tényleg ez van, de az fórumozók által ajánlott minimumként javasolt gumik még nagyon messze vannak a prémium abroncsoktól. Méretedben a valóban prémium gumik 55 körül indulnak.Gumi fronton így működik a ritka ill. nagyobb méretek árazása. A korábban írt Sebring tényleg a minimum, utána talán a Maxxis ami már ajánlható. Elég megnézned pár gumitesztet és sok egyéb márka be sem kerül a tesztekbe mert már korábban elvérzik.
Ezeknél a nagyon noname gumiknál nem csak arról van szó, hogy akár már 1-2 szezon után cserélheted őket, mert használhatatlanok lesznek (elöregszik, felkeményedik) de haveri körben volt olyan aki sokat hallott a 4 évszakos gumiról csak a lényeget nem értette meg, hogy nem mindegy mit vesz, vett egy noname valamit amit a gumis rámelegített és vizes úton le akart esni az útról, körforgalomban csúszott kifelé a kocsi lassú tempónál. Kevesebb, mint 1 hónap után kivágta a gumikat (pontosabban próbálja eladni őket) és rendelt egy olyat amit mások ajánlottak. Azzal elégedett.Aki keveset tud rászánni az pont azzal lőheti lábon magát, ha vesz valami olyan olcsó gumit ami rövid távon drágább lesz (vagy mert tényleg leesik az útról vele, vagy 1 év után cserélheti míg a másikkal elmenne 2x annyit, pedig nem feltétlenül 2x drágább).
Hasonló hülye méretben vettem gumit 1-2 hete, tudom miről beszélek... -
BaLee
addikt
Ezt csak úgy tudod kivédeni, hogy ha személyesen veszed át (szállítás ingyenes) és megnézed átvétel előtt és visszautasítod az átvételt ha nem megfelelő. Mert az elállás már drága és macerás. Esetleg friss mintát veszel ami nem is lehet 1-2 éves mert friss fejlesztés.
Nálam ez nem volt kivitelezhető, de nekem szerencsém volt.
-
BaLee
addikt
Nos, felkerültek a Nexenek. Korábbi vélemény visszaszívva a Maxigumiról, 3625 DOT, időben feladták, UPS idő előtt kihozta (30-a helyett 27-én...) telefonált a futár, nem volt otthon senki begurgatta az udvarra. Szóval egyedül az UPS rendszerében lévő téves kézbesítési időpont miatt morogtam. 10k-t spóroltam a garnitúrán a legolcsóbb itthoni egyéb webshophoz képest.

-
BaLee
addikt
válasz
czanga
üzenetére
Nekem anno Bridgestone A005-el is hasonló tapasztalatom volt, pedig az felső polcos márka. Első télen tökéletes, második télen már so-so, aztán következő nyáron már vizes uton is szar volt. Telet valahogy átvészeltük vele de tavasszal cseréltük. 25k km volt benne mikor lekerültek (ellenben a CC2 72k km-ével ami még akkor is jobban használható volt).
Szóval ez sajnos nem csak a közepes márkák sajátossága.Más: közben update Maxigumi és UPS ügyben. Hiába volt 30-ára kiírva a szállítás ma hívott (!!!) a futár és délben meg is hozták. Előtte 1 órája mondtam le a gumis időpontomat és tetettem át jövő hétre. De szerencsém volt, mert mikor megjöttek a gumik felhívtam a gumist és visszakaptam a holnapi időpontomat. Szóval holnap mennek fel a Nexen 4 season 2 gumik 215/45 r18 méretben a kocsira.
Így kalkulálva, ha nincs az ünnep akkor a pénteki rendelést valószínűleg csütörtökön megkaptam volna, cserébe 10k-val olcsóbb volt. -
BaLee
addikt
válasz
barnam_
üzenetére
Jah igen ezen átsiklottam. Bár én 2x voltan hasonló helyzetben, elsőre mikor beláttam sok sok év szezongumi cserélgetés után, hogy felesleges és eladtam az egyik garnitúra felnit illetve mikor volt egy szinte új nyári garnitúra a Focuson amit vettünk anno 2019-ben akkor is vettem rá 4 évszakos és eladtam a nyárit, mondjuk utóbbi esetben felni nem volt rá. Egyik döntést sem bántam meg. 2 évente elvisszük a kocsit egy első-hátsó gumikat megcseréltetni következő 1-2 évben meg úgyis cserés (utcán áll egész évben és süti a nap).
Szerintem összességében drágább lesz ha a meglévő nyári mellé veszel egy téli garnitúrát, mintha veszel egy 4 évszakost és eladod a nyárit (felnivel együtt pláne). -
BaLee
addikt
válasz
barnam_
üzenetére
Ezt szerintem mindenki el tudja dönteni maga.
Ha minden télen síelni megy Ausztriába, vagy éppen télen Zakopanéban akar valaki sorba állni forralt borért az ne bízza a véletlenre, vegyen téli gumit. Bár itt is inkább a több alkalmon van a hangsúly, mert én biztos nem esnék kétségbe, hogy ha a 4 évszakos gumival kellene megoldani ugyanezt a túrát egyszer-egyszer. Hólánc amúgy is kötelező több külföldi országban a jelölt szakaszokon.
Tény, hogy egy helyen van igazán előnye a téli guminak: hóban.
Ha van hó érdemes, ha nincs hó nem igazán. -
BaLee
addikt
Maxigumival nem igazán vagyok most elégedett. Múlt pénteken rendeltem meg a gumikat amire azt írták az oldalon, hogy szállítással legkésőbb 23-24-ém megkapom. Oké, hogy ez ünnep akkor hétfőn legkésőbb megjön, kértem keddre időpontot gumishoz.
Első hidegzuhany UPS-el küldik (ha nem tudod ez miért para nézz rá a google értékeléseikre) a másik, hogy mikor megjelent a követési szám azt láttam, hogy 27-én nap végéig. Mondom tökéletes. Egy napra rá már 30-át írtak...
Ne tartson már 1 garnitúra gumit 2 hétig leszállítani még ha külföldről küldik is...
Összesen 10k-val volt olcsóbb, annyiért már gondoltam bevállalom. Más méretnél a gumi.hu csak 4k-val volt drágább, délután megrendeltem, másnap hozta a futár...
-
BaLee
addikt
válasz
belaazallat
üzenetére
Már 16 méret is kikopóban van.
Promóciókban is sokszor 17"-től indítanak. -
BaLee
addikt
Szoktatok rendelni külföldről gumit? Van valami bevált, megbízható hely? Megéri vele foglalkozni?
215/45 R18 méret elég zsebbenyúlós itthon.
-
BaLee
addikt
válasz
lockdown90
üzenetére
CC3 vagy CC3 Sport.
-
BaLee
addikt
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Osszál szorozzál, hogy mennyi esélye van, hogy belefuss egy garis dologba.
Ilyen prémium márkáknál szerintem erre sokkal kisebb az esély, mint lefelé.Én a gumi.hu-n kuponnal kevesebb mint 1000Ft/gumi különbséget el tudtam érni így inkább azt választottam. 4000Ft/db az elég sok, bár a te méretednek az ára duplája mint amit én néztem...
BHP gumi akkor is jó ha a szervizt is ott választod ki a szereléshez, mert szervizpontra ingyen viszik. Illetve ott van valami állandó kupon is (googlebe beírod kidobja).
-
BaLee
addikt
válasz
LurkerSheik
üzenetére
Jólvan, megnyugodtam. A Conti ASC2 lett volna a másik befutó az SF3 mellett, de kb. az van amit írtam, megnéztem, helyben gumiszerviz árakat 3500-4000Ft-al drágább a gumik darabja mint mondjuk a maxigumi.hu-n cserébe adnak egy 10 ezres kupont...
Pedig úgy emlékeztem, hogy tavaly jobb biznisz volt mert 6-8000Ft-al volt csak drágább összességében a gumi a Maronál és 15 ezres utalvány jár utána.
De lehet méretfüggő én a 205/55 R16-os méretet néztem.
Tegnap felkerült az SF3 a Focusra. Gumi.hu-ról rendeltem, 2025 27. heti abrocsonkat kaptam és nagyon tetszik a peremvédős kialakítás. Tapasztalatokkal majd később jelentkezem, egyelőre csak száraz úton használtuk. Hangban én semmit nem veszek észre a CC2-höz képest.
-
BaLee
addikt
válasz
CsodaPOK
üzenetére
Kérdés mekkora méretben vennél. Michelin meg a Conti promócióban sem voltak már csak 17" és afelettiek.
Amúgy tavaly novemberben volt Conti promóció 17" méretben szóval lehet lesz idén. De általában csak drágább kereskedőknél van ilyen és kb. ugyanott vagy ha megveszed olcsóbb helyről, mint drágábbról promócióval.
-
BaLee
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
SF3 lesz helyette, meg is rendeltem. Conti ASC2 eddig bevált másik kocsin, ill. a CC2 is jól vizsgázott de a kíváncsiság nagy úr, na meg az SF3-ról is nagyon jókat mondanak. Fej-fej mellett vannak a CC3-al, de szárazon és vízen is jobb az SF3 papíron egy hajszállal.
-
BaLee
addikt
Így néz ki a mi CC2-nk ami 22 májusában lett feltéve és ~72000km van benne. Profilmélységet nem mértem, de szerintem még teljesen jó (5mm körül).
Télen már nem volt az igazi ill. párom szerint már csúszósabb körülmények közt sem, szóval most ősszel cserélve lesz.
Összességében nagyon elégedett vagyok/voltam vele.
-
BaLee
addikt
Szerintetek mikor érdemes kezdeni hirdetni nyári gumikat?
Van 1 garnitúra teljesen új (kb. 20km-t futott) Bridgestone Turanza 215/60 R17 96H abroncs amit el kéne adni, tavalyi DOT-os.
Nem akarnám túl hamar feltenni, mert lecsúszik az oldalakon, gondolom amíg ilyen hideg van az ember még nem nagyon nézegeti a nyáriakat...
-
BaLee
addikt
válasz
BossBoss
üzenetére
Németh Guminál én is voltam egyszer, korrektek voltak, mondták, hogy szarok a kerékcsavarok (ford betegség) viszont jó 2 év múlva mikor meg akartam cseréltetni egy másik helyen az első-hátsó tengelyeken az abroncsokat akkor kalapáccsal alig tudták leverni a kerékagyról. Nem hiszem, hogy ne fért volna bele egy kis rézpaszta az árba (vagy ha nem legalább szólhattak volna) amivel az új helyen könnyen leszedték volna. Illetve egy defektnél is meg lettem volna lőve aztán fizethettem volna egy tréleresnek egy vagyont...
Gumis szerint nem sokat változott volna a dolog ha 2 év helyett 1 év után viszem, annyi idő alatt is összegyógyul ha nem pasztázzák.
Magyar Gumiszerviz ha már szóba került, 2x voltam ott 2x akartak átverni. Régen apámnak nem akartak felszerelni egy vadi új Matador gumit, mert nem náluk vette és az egy fos. Végül feltették. Anno velem vetettek feleslegesen 16db kerékcsavart az új felnihez (ugyanolyan volt mint a másik) egy vagyonért, végül egy defekt miatt mentem hozzájuk, defektjavítás meg kerékagy kefélés és befújása valami spray-el és 1-2 varázslat és pontosan annyit fizettem a defektjavításért mint 1 új gumi lett volna...
-
BaLee
addikt
"hypolt Hankook olyan "müanyagbol" van, hogy nem javithato ha szög megy bele, nem tapad hozza az anyag; nagyon nem ajanlja"
Erre kíváncsi leszek. Nekem pont Hankook van és múlt héten javították a jobb hátsót, szög volt benne. Ha nem lenne javítható gyanítom már leeresztett volna, mert amíg benne a szög addig csak lassan eresztett.
-
BaLee
addikt
Felkerültek pénteken a Conti ASC2-k édesanyám új C-HR-jére. Marso-nál szereltettük így él rá a promóció is (aki hasonlóban gondolkodik figyeljen már csak pár napig él, talán 14 vagy 15-ig).
A szervizben tetszett, hogy megcsinálták úgy az ügyfélteret, hogy egy kényelmes kanapén leülhetsz és közben egy hatalmas üvegablakon látod, hogy mit csinálnak a kocsival. Engem tök tud frusztrálni, ha kint kell várnom, aztán utólag hallgatom a sok okosságot, hogy így meg úgy szívtak vele.
Ráadásul neten le lehetett foglalni mindent, megrendelni a gumit, időpontot választani. 3-4 ember dolgozott a kerékcserén így megvoltak kb 15-20 perc alatt. Gumik friss 2824-es dottal, bár egyik oldalt nem láttam mert a Conti ügyesen csak egyik oldalra nyomja a dot számot így a másik oldaliban csak bízok, hogy szintén ez.
Bár főként nem én fogom használni majd ha lesz róla tapasztalat leírom.
Aminek örültem, hogy a kocsin Bridgestone Turanza nyárigumik voltak gyárilag ráadásul szintén friss idei DOT számmal, talán nem lesz nehéz őket eladni tavasszal... -
BaLee
addikt
Az én méretemben is jelez ott készletet és kb. ugyanazon az áron.
Annyiért szerintem simán vedd, annyiért én is vettem volna! Te méreted is hasonló áron van mint amit én kerestem, Vredi 48k körül, Michelin, Conti meg 58k ahogy nézem. Azért tegyél fel egy kérdést, hogy valós-e a készlet nehogy úgy járj, mint én.
#64892 Qru : ASC2 lett végül. CC2 nálunk nagyon bevált az 1.6os Focuson, most van fent 2.5 éve. De az ASC2-t is nagyon jónak mondják, nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt hoz, vízen kicsit jobb, hóban kicsit gyengébb mint a CC2. De a kíváncsiság nagy úr.
-
BaLee
addikt
Köszi, már nem tudtam tovább várni, mert elég sok mindennek kellett stimmelnie. Annyiért megrendeltem volna de amikor nézegettem pár hete és megkérdeztem pár helyen akkor sehol nem mondták biztosra a 4db-ot, ill. ahol látszott a készlet ott csak 3db volt belőle.
Új kocsira lesz (nem az enyém) amit nyári gumival adnak át novemberben... Időpont is kellett egy helyi szerelőnél, ráadásul olyan helyen ahol él a promóció. Így a Marsonál lett megrendelve (58k vs 55k körüli noname webshop árak de még lejön guminként 2,5k a promóció miatt) holnap vesszük át a kocsit, pénteken fel is lesz rakatva. -
BaLee
addikt
Ár/érték arányban jó választás lehet ha, van készlet belőle és nem szállt még el az ára.
Én úgy jártam hasonló méretben (215/60 R17) hogy nem volt készlet belőle, ahol meg volt ott 55k/db áron akarták adni amikor 58-59-ért már Michelin CC2 ill. Continental ASC2 is volt. Utóbbiakra ráadásul még promóció is van (20k ill. 10k lejön még belőle 4 abroncs vásárlása esetén). -
BaLee
addikt
A kereskedők nagy része nem is találkozik a gumival, nem is saját raktárról dolgoznak. Amikor anno Quatrac Pro+-t kerestem minden 2. weboldalon ugyanaz a készletinfó szerepelt az adott méretben.
Te megrendeled náluk, ők megrendelik a "nagykernél" aztán küldik neked. Volt már sokszor téma, hiába írsz bele megjegyzésbe bármit, nem fog ránézni senki. Erre szokták mondani, ha nem megfelelő ne vedd át.
-
BaLee
addikt
Vredestein nincs a topon itthon készletellátásban.
Anno Quatrac-ot szerettem volna venni, ahol épp lehetett kapni ott 2000Ft-al volt olcsóbb mint a CC2 szóval CC2 lett, mert az már nem különbség.Most Quatrac Pro+-t szerettem volna mert most lesz aktuális, egyik sebességindexű változatban 3db van az országban másikból 2db (215/60 r17).

Ebből vagy Continental ASC2 vagy CC2 lesz megint. Michelinre jobb most a promóció (20k vs 10k)...
-
-
BaLee
addikt
válasz
grabber
üzenetére
CC2-vel szerintem nem is nagyon kell kapkodnia a Michelinnek, mert nagyon eltalálták.
Újabb teszteken is 3.-4. hely körül mozog, a havas teljesítményben sokat javult, ott ahol korábban gyengébb volt a CC és CC+ esetén és szárazon is jó maradt.
Rémlik olyan teszt ahol a Goodyear vector 4seasons gen3-nál is jobb volt havas teszteknél pedig az is télies minta.A nagyon új mintákról meg még nincs is túl sok tapasztalat.
-
BaLee
addikt
Kicsit előre gondolkodva keresnék 215/60 R17 méretben 4S gumit egy új CH-R-re. Édesanyám használná majd, nem akarok külön téli-nyári szetet, mert mindig az a vége, hogy a télivel jár egész szezonban, meg amúgy felesleges is neki kettő, évi 4-5000km-t megy vele városban és garázsban van tartva.1.45 tonna körül lehet a súlya.
A Quatrac Pro+-ról van már valós tapasztalat? Jó dolgokat ír róla a marketing (jó nedves tapadás) talán csendes is a minta miatt 45-46k/db körül indul. Aztán van ugye a Conti ASC2 az meg már 55-56k ill. a CC2 meg még ennél is több 56-57k-tól indul.
Elég sok az a 10k különbség guminként...
-
BaLee
addikt
Nekem H750 van, hasonlóan kis méretben (185/65 R14) és semmi baj a száraz/nedves fékezéssel. Próbálgattam.
Sajnos hóban nem tudtam kipróbálni, mivel tavaly tették fel és erre nem volt hó egész télen...
Korábban Nexen volt, azt is imádtam, 3 szezont leszolgált és utána már vizen nem volt az igazi, utána cseréltem.Ha a legjobbat akarod és van ebben a méretben valamint a pénz sem számít akkor Goodyear Vector 4S Gen 3, ráadásul téliesebb. Simán bírhat 1 max 2 szezonnal többet is mint mondjuk a Hankook vagy Nexen...
-
BaLee
addikt
"hogy relatíve drágábbak, és igazából az általános vélekedés, hogy ami minden körülmények közt jó, na olyan nincs, igazából se télen nem jó, se nyáron"
Ez nem általános vélekedés, ez azoknak a fotelszakértőknek a véleménye akik 20 éve ezt hallották valakitől és bevette az agyuk és minden cikknél bekommentelik. Közben tapasztalata egyiknek sincs, vagy nagy ritkán ha van is, akkor kipróbált egy alsópolcos gumit amit a gumis rámelegített és úgy alkot véleményt.
Ezt nem értik meg az emberek, hogy egy tudatos gumiválasztás nem így működik, hogy a "gumis ajánlotta" vagy a kommentelők ezt írták.
Sokkal nagyobb b@romság egész évben télivel járni.Van több olyan teszt ahol tél is nyári referencia gumikkal is összevetik és több 4 évszakos veri a referencia a gumit téli vagy nyári körülmények közt. A referencia gumi típusa persze általában nem derül ki, biztosan nem egy top gumi, de valljuk meg elég keveset válogatnak a kínálat tetejéről...
Ha félsz a téli teljesítménytől válassz téliesebb 4 évszakost.
-
BaLee
addikt
válasz
szabonagyur
üzenetére
Pontosan...
Egy nyárias 4 évszakos teljesen jól érzi magát 35 fokban, egy télies meg max kicsit jobban kenődik. Mínuszban ugyanez csak fordítva. Fagyban (főleg ha tiszta az út) gond nélkül használhatók.
Nálam egy belépő szintű Nexen, ami éjjel-nappal szabad ég alatt állt, sütötte a nap 4 szezont kibírt különösebb probléma nélkül. Ha nagyon akartam volna még egy 5.-et is kibírt volna de már nedves úton észrevehetően gyengébb volt.
-
BaLee
addikt
Nem, nem kérdeztem meg, mivel az ilyen kopásra nincs más magyarázat, mint az alacsony gumi nyomás.
Ill. egy 26 éves kocsiról van szó, simán lehet, hogy változtak annyit a keverékek, hogy már nem igaz amit anno ráírtak. Az utóbbi 3 gumisnál ahol voltam mindenhol 2.5 bar-ra fújják a gumikat kérdés nélkül, ez mondjuk lehet az ő hülyeségük de valamiért ez csak kialakult.
-
BaLee
addikt
válasz
Vismajor01
üzenetére
Vredestein Quatrac Pro+ -t nézd meg
-
BaLee
addikt
válasz
body007
üzenetére
Nálam az adattáblán 2.2 bar volt megadva, annyira is volt fújva, 4 év alatt rendellenes kopás jött elő, a közepén nem kopott annyira, mint a két szélén. A gumis tanácsolta, hogy 2.5 bar-ra fújjam az abroncsokat és akkor nem lesz ilyen problémám.
Én megfogadtam a tanácsát.
-
BaLee
addikt
Én futnék vele még 1-2 kört. Főleg az eladó felé.
Azért a 6.5mm vs 5mm az lehet 40-50 ezer km futás is az abroncson.
Szar helyzetben vagy, mert nincs papírod, de gondolom van rendelési számod, meg a gumi is nálad van, bíróságra nem vinném az ügyet mert az tényleg sokba fájna, de ha mondjuk egy 10-15 ezret még ki tudnál belőlük sajtolni a "tévedésért" annyival is beljebb lennél.A netes elállás lehet egy joly joker, mivel netről rendeltél elvileg az törvény szerint jár (ha csak nincs valami trükközés itt a használt jelleg miatt). Annyi, hogy neked kell visszaküldened a terméket ami szintén nem olcsó.
-
BaLee
addikt
Megmértem. Michelin CC2, 41000km és 2 év használat után 5,6 (hátul) és 5mm (elől) profilmélységű. Most lettek megcserélve. Jó 1-1.5mm kopás az új álapothoz képest, ha jól emlékszem újként 6.5mm körül volt.
-
BaLee
addikt
Érdekes tapasztalattal gazdagodtam tegnap gumisnál. 2 év után elvittem a gumishoz a kocsinkat amin CC2 volt (akkor került fel). Múlt héten hét közepén alacsony nyomást jelzett a szenzor és tényleg 1.5 baron volt az egyik abroncs, felfújtuk, pénteken ismét alacsony volt a nyomás (szintén 1.5 baron volt) felfújtuk 2.5 barra és az az érdekes, hogy tegnap még ugyanannyi volt, nem is találtak sérülést az abroncson szóval ez rejtély.
Ami érdekesebb, hogy 2 év után nagy gumikalapáccsal kellett leverni az összes kereket a kocsiról, mert rárohadt. Azt mondták nem is értik miért nem fújták be réz spray-el előző helyen, azért gyógyult így össze. Egy defekt esetén esélytelen lettem volna, nem tudtam volna kereket cserélni.
Megcserélték az oldalakon az abroncsokat, szerencsére a kocsinak nem tűnt fel a csere így nem reklamált a szenzorok miatt. 2 év és 40k km után még nagyon jó állapotban vannak. Profilmélységet nem tudtam megmérni, mert nem találtam a mérőmet de pótlom majd mert én is kíváncsi vagyok rá.
-
BaLee
addikt
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Van promóció: [link]
Ahogy nézem a népszerű webshopok szerepelnek a listában (automax, gumi.hu, bhpgumi).
-
BaLee
addikt
válasz
krypton
üzenetére
Ezt így szerintem senki nem fogja tudni megmondani. Tavaly ősszel téligumira volt promóció, ha akar a Hankook promóciózni akkor az szerintem április közepéig kiderül.
Tavasszal nyári gumira váltásnál meg ősszel téli gumira váltásnál szoktak akciózni a gyártók. A többi időszak eléggé holtidő.
-
BaLee
addikt
Na, múlt héten jól vizsgázott a Hankook 4S2 (H750).
Szerintem sokak rémálma elevenedett meg nálam. Megy előttem egy kocsi (régi Suzuki swift, volt még 1 kalandom múlt héten az is Suzuki volt...) esős volt az idő, de csak kicsit esett és nem rég óta, szóval kb. az a fázis volt amikor a nedvesség kezdi feloldani a port és nyálkás, taknyos volt az útfelület. Emellé társult egy 0-2°C körüli hőmérséklet.
Megyek a delikvens mögött bő 50m-re, nem szoktam belemenni a s*ggébe az előttem lévőnek, lassít egy kis kereszteződésnél és kiteszi az indexet jobbra, fékez, kanyarodni fog. Én meg látom, hogy jönnek szembe és azt csináltam amit szerintem az itteni sofőrök 75%-a tett volna kicsit odaléptem neki, hogy a delikvenst kikerülve szépen menjek tovább még a szembejövő előtt, kb. a felező vonal közepéig mentem ki, amikor az előttem akkor már csak kb. 20m-re lévő kocsiban a kanyarodási manőver közepén a jobbra indexelés mellett látom, hogy a faszi elnéz balra, na ekkor kapcsolt a vészcsengő, talán ez volt a szerencse. Satufék (régi a kocsim, nem volt abs sem) emberünk meg kirakja jobbra indexből a balra indexet és mivel jönnek szembe megáll az út közepén. Ő inkább balra megy...
Egy lyukas garast nem adtam volna, hogy megállok előtte, sokszor játszottam hasonló helyzetben a fék felengedésével most valahogy erre sem tudtam figyelni, de végül egy jó fél méterrel mögötte megálltam...Legdurvább az egészben, hogy ha nekimegyek fedélzeti kamera hijján simán én lettem volna a hibás (sajnos amúgy is, max megbüntetik őt is) mert én jöttem hátulról.
-
BaLee
addikt
válasz
svedmalac
üzenetére
Hát nekem szintén Szhelyen nem nagyon sikerült havas úton menni, reggel 7:30 körül mikor munkába mentem minden fontosabb út le volt már takarítva, le kellett fordulnom kis mellékurakra ha még havat, vagy lefagyott havat akartam látni. Magyarul az elmúlt évektől eltérő viszonylag több hó ellenére is simán mehettél letakarított utakon és hóval sem találkoztál ha nem akrtál.
Viszont amit észrevettem az mellbevágó volt. A saját kocsimon Hankook 4S2 H750 volt (igaz, friss, mert tavasszal vettem), bőven hozta amit vártam. Átültem céges kocsiba amin egy ~7 éves gyártású téligumi volt, na az használhatatlanság határait súrolta a 4 évszakoshoz képest. Lefagyott, jégbordás (magyarul nem tükörjég) út végén a stop táblát lassan közelítettem meg, hát az ABS-nek dolgoznia kellett, hogy ne csússzak ki a főútra...
Azóta meg nem volt ritka a 14-16 °C, hónak már régen nyoma sincs, meg ahogy nézem mostanában nem is lesz.
Pedig én örülnék neki.
Évek óta az enyhe teleknek köszönhetően a tél nagyrészében hátrányban van az aki téligumit használ a négyévszakoshoz képest. -
BaLee
addikt
válasz
szabonagyur
üzenetére
Tesztelgesd még csak azt a gumit. Tegnap hasonló időben lámpánál egymás után 4 autó indult el forgó kerekekkel. Feltételezem nem a gumi hibája volt mindenhol, alattomos félig lefagyott nyáláks fos volt az út. Zebrán átmentünk és éreztük a cipőnkkel is...
-
BaLee
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem kell tartanod tőle. Mint mondtad alig van tél, egy esetben lehet észrevehetően gyengébb télen, mint egy téligumi, hóban. Felénk az elmúlt 3 évben talán 2 olyan nap volt amikor legalább reggel tudtam kicsit hóban menni. Na, most ez 2 nap amikor gyengébb volt az 1093 nap ellenében (3 év ugye).
Ha egy jófajta nyáriasabb 4 évszakost veszel azt szerintem nem mondod meg, hogy az van az autón vagy egy nyári gumi. Normál felhasználás mellett persze. Pár hete zuhogó esőben jöttünk haza autópályán, mindenki húzódott vissza a belső sávba, 100-110km/h körüli tempóval, mi a CC2-vel 130 körüli tempót simán tartottuk és kicsit sem éreztem, hogy határon autózom...
Télen pedig felmentünk egy húzósabb emelkedőn hóban Ausztriában, ott éreztem, hogy egy téli gumi biztosan jobb lenne, de akkor is csak direkt azért indultunk el, hogy leteszteljük a gumit. Megbirkózott azzal is.
És nem jöhet olyan szitu, mint ősszel és tavasszal, hogy 20°C fokok után mikor már mindenki lecserélte a gumit jön ismét nagyon hideg vagy hó, ugyanez ősszel, hogy pár hidegebb nap után ősz eleji idő lesz még hetekig, hónapokig.Ha téliesebb 4 évszakost veszel akkor lehet, hogy a nyári 30°C+ fok esetén már gyengébbnek érzed, cserébe az meg télen, hóban lehet jobb.
Nem rábeszélés, de én már soha többet nem fogok szezonális gumikat vásárolni, annyival jobb és kényelmesebb a 4 évszakos nekem...
-
-
BaLee
addikt
válasz
MC Pite
üzenetére
Mikor a Focust vettük (3 éves volt) már nem a gyári gumi volt rajta, de miután megvettük mondta a tulaj, hogy ha kell megvan hozzá a gyári szett is Primacy 3 de neki annyira nem jött be (főleg esőben), hogy lecserélte, nem sokat ment vele, 6mm körüli profilmélység vot még emlékeim szerint. Részemről nem próbáltam, mert eladtam a 2 szett nyárit meg a télit és vettem rá 4 évszakost meg még maradt is az árából bőven.
-
BaLee
addikt
válasz
z0d1@Ku$
üzenetére
Tavaly voltam hasonló helyzetben, ugyanebben a méretben nézegettem.
1. Goodyear Vector 4Seasons Gen 3 (itt a Gen3 a jobb, de kb. egy árban van a Gen2-vel szóval nem is kérdés)
2. Quatrac (gyártják még)
3. Hankook H750Ez a sorrend kb. Árban is.
Végül nálunk mondjuk CC2 lett, az kb. Goodyear árkategória.
Quatrac volt a cél csak pont vásárlás előtt emeltek annyit, hogy ott már nem sokkal került többe a CC2. Hankook is teljesen vállalható, de lehet ~1-2 szezonnal hamarabb öregszik el mint a többi.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Okos Otthon / Smart Home
- Spórolós topik
- Sorozatok
- Tanuljunk angolul!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4145
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
- Apple iPhone 12 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest